Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
11 august 2009
Fundaţia Raţiu România organizează, de mâine până joi, evenimentul "Ecran Comunitar", în Parcul Carol din Bucureşti. În cadrul acestuia vor fi proiectate filme sociale în aer liber, vor fi organizate ateliere de arte vizuale şi vor fi oferite informaţii pe teme comunitare. "Ecran Comunitar" se desfăşoară sub forma unui eveniment de artă comunitară şi oferă, pe lângă 270 de minute de filme, patru tipuri de ateliere de arte vizuale, info point pe teme comunitare şi hărţi ale sectoarelor Bucureştiului, cu legendă.
Proiectul "Ecran Comunitar", derulat în cadrul platformei de Implicare Socială prin Artă, propune abordarea unor probleme sociale prin intermediul mijloacelor creative. Proiecţiile au loc în fiecare zi, de astăzi până joi, de la ora 21.30.
Cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent 'Anonimul', a început ieri şi continuă până pe 16 august, la Sfântu Gheorghe. Evenimentul aduce în Delta Dunării nu doar specialişti în domeniul cinematografiei, cum ar fi producătorul britanic Simon Moseley, dar şi un experiment muzical inedit - 'Songs for Andy Warhol's Screen Tests'. Preşedinte de onoare al festivalului este Marcel Iureş. 'Anonimul' are înscrise în competiţia din acest an şapte filme de lungmetraj şi 42 de scurtmetraje de ficţiune şi animaţie. La această ediţie, câştigătorul nu va fi decis de un juriu de specialitate, ci chiar de către publicul prezent la eveniment.
Localitatea ieşeană Cucuteni găzduieşte, până pe 23 august, un simpozion internaţional de arte, intitulat "HUMAn". Acesta îşi propune să ofere un cadru de creaţie şi schimb de experienţă între artiştii contemporani, dar şi un punct de atracţie turistică. Tema ediţiei din acest an este "În SEMN", iar participanţii vor trebui să realizeze creaţii artistice mici şi mijlocii pentru interior şi exterior, din ceramică şi materiale textile naturale. Obiectivele simpozionului vizează conservarea patrimoniului local şi dezvoltarea culturală şi turistică a zonei de numele căreia se leagă celebra cultură neolitică - Cucuteni.
Cea de-a patra ediţie a Festivalului de teatru tânăr 'Ideo Ideis' se va desfăşura în municipiul Alexandria în perioada 15-22 august. Evenimentul se bucură de susţinerea uneia dintre cele mai importante artiste din România - Angela Gheorghiu. La Festivalul 'Ideo Ideis' vor participa mai multe trupe de teatru de liceeni şi studenţi din ţară, preşedinte de onoare al juriului la ediţii anterioare fiind un alt cunoscut actor român - Marcel Iureş. Angela Gheorghiu a primit de la organizatorii evenimentui titlul onorific de 'Susţinător principal al festivalului'.
Expoziţii, proiecţii de film şi reclame, concerte, teatru de stradă, dans, jonglerii şi ateliere interactive se desfăşoară în Centrul Vechi al Capitalei, până pe 20 septembrie, sub titulatura Art Boulevard. Asociaţia Culturală Art Music & Film îşi propune să transforme, pe durata evenimentului, trei străzi din Centrul Vechi - Franceză, Şelari şi Sf. Dumitru - într-un centru al vieţii culturale bucureştene, unde artişti din toate domeniile vor avea ocazia să se exprime, iar publicul va putea interacţiona cu forme de artă variate şi creatorii acestora. Activităţile au loc zilnic între orele 11 şi 23, debutând cu spectacole şi activităţi pentru copii şi încheindu-se cu muzică şi proiecţii de scurtmetraje sau de reclame. De asemenea, vor avea loc spectacole de teatru de stradă sau stand-up comedy, spectacole de dans, lansări de carte, expoziţii, dar şi workshop-uri de pictură şi sculptură.
La Sinaia se desfăşoară în aceste zile cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional 'Enescu şi muzica lumii'. La eveniment participă invitaţi muzicieni din Rusia, Germania, Belgia, Franţa, Columbia şi Cuba, dar şi din România.
Manifestările se desfăşoară în mai multe locaţii: la Cazinoul din Sinaia, la Centrul Cultural şi Biserica Catolică din Sinaia, la Parohia Sfântul Nicolae din Câmpina, la Casa de Cultură Buşteni, dar şi la Ateneul Român din Bucureşti şi la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Predeal. Printre artiştii care vor susţine recitaluri în cadrul festivalului se numără Nicolae Licareţ, violonistele Anda Petrovici şi Valentina Svyatlovskaya, pianiştii Alexandru Petrovici, Valentin Gheorghi, dar şi Sivia Marcovici şi Aimo Pagin, din Franţa. Toţi aceştia vor prezenta lucrări de Schumann, Brahms, Vivaldi, Bach, Haendel şi, bineînţeles, George Enescu.
Toate biletele pentru cele cinci reprezentaţii ale spectacolului "Faust", în regia lui Silviu Purcărete, incluse în Festivalul Internaţional de la Edinburgh au fost epuizate. Piesa, montată la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, este unul dintre cele mai impresionante spectacole de teatru realizate în România şi va fi prezentată în capitala scoţiană în perioada 18 - 22 august. Acesta este primul spectacol de teatru din cadrul festivalului care a fost declarat "sold out", cu două săptămâni înainte de prima reprezentaţie, demonstrând astfel că "Faust" este unul dintre cele mai importante şi mai aşteptate evenimente incluse în programul din acest an. Spectacolul sibian va fi prezentat la Lowland Hall, Royal Highland Centre, Ingliston, zilnic, de la ora 19.30. Expoziţia fotografică "Faust", a artistei Mihaela Marin, care cuprinde imagini din spectacol, va fi, de asemenea, prezentată publicului de la Edinburgh. Festivalul, aflat, în 2009, la cea de-a 63-a ediţie, înseamnă trei săptămâni de operă, dans, teatru, muzică şi arte vizuale, în perioada 14 august - 6 septembrie.
Pianista Luiza Borac va fi invitata lui Sebastian Crăciun în emisiunea "Oaza de muzică", mâine, de la ora 14.00, la Radio România Cultural. Artista va oferi cu această ocazie spre audiţie, în premieră în România, fragmente de pe noul ei material. Pianista Luiza Borac, stabilită în Germania, a înregistrat anul acesta un compact disc cu lucrări de Frédéric Chopin şi Franz Liszt, ca urmare a succesului său discografic din anul 2007, când a primit premiul BBC Music Award pentru cea mai bună înregistrare solo a anului, cu un dublu CD ce cuprinde integrala lucrărilor pentru pian aparţinând lui George Enescu. În ediţia din 25 iulie, ziarul londonez The Times a acordat 4 stele noii producţii discografice a Luizei Borac şi a evidenţiat "subtilitatea tuşeului şi a frazării" artistei. Totodată, The Times scria despre pianistă că este o desăvârşită interpretă a lui George Enescu şi Chopin.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Primăriei sectorului 3 Bucureşti organizează începând cu 15 august, în colaborare cu Teatrul de Operetă "Ion Dacian", o expoziţie cu vânzare de icoane pictate pe sticlă. Manifestarea va fi deschisă timp de o lună. Icoanele sunt realizate de patru persoane vârstnice în cadrul "Atelierului de pictură", ce aparţine Centrului de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice "Casa Max". Acest proiect cultural destinat persoanelor vârstnice aflate în sistem rezidenţial are drept scop prevenirea marginalizării sociale.
Scriitorul francez Thierry Jonquet, autor a peste 20 de romane, dintre care "Seria neagră "care i-a adus celebritatea, a decedat, la sfârşitul săptămânii trecute, la vârsta de 55 de ani. Născut în 1954 la Paris, Thierry Jonquet a publicat primul său roman, "Memoire en cage", în 1982. Cu "Mygale" (1984), îşi consacră stilul literar, în care îmbină critica socială cu satira politică. Jonquet publică ocazional sub pseudonimul Ramon Mercader. Thierry Jonquet este autorul romanelor "La Bete et la bele", care a apărut în 1985 cu numărul 2000 în Seria neagră, "La vie de ma mere" (1994), în care evocă parcursul unui elev în dificultate, "Orpailleurs" (1993), "Moloch" (1998) sau "Jours tranquilles a Bellebille" (2004).
Lucian Ban şi New York Enesco Project vor concerta, pe 20 septembrie, la Bucureşti. Evenimentul va avea loc în cadrul seriei de concerte "Teme clasice în prelucrări moderne" din Festivalul Internaţional "George Enescu". Seria va debuta sâmbătă, 19 septembrie, de la ora 19.30, cu un concert al violoncelistului Yo-Yo Ma, director artistic al Silk Road Project. Lucian Ban şi New York Enesco Project vor cânta o seară mai târziu, de la aceeași oră, "Enesco Re-imagined". Pianistul Uri Caine va prezenta programul "Mahler and Mozart Re-imagined" luni, 21 septembrie, de la ora 19.30. Toate concertele din seria "Teme clasice în prelucrări moderne" - în afara celui susţinut de Yo-Yo Ma, care va fi la Opera Română - vor avea loc la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, cunoscută şi sub denumirea de Sala Mică a Palatului. Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" se va desfăşura la Bucureşti, între 30 august şi 26 septembrie.
Actriţa Anamaria Marinca şi regizorul Marian Crişan fac parte din juriile competiţiilor de lungmetraj, respectiv scurtmetraj, ale Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo. Evenimentul va debuta mâine și se va desfășura până pe 20 august. Totodată, regizorul Corneliu Porumboiu a fost desemnat preşedinte al unui juriu special al secţiunii Scurtmetraj, ce va acorda un premiu care implică o nominalizare la premiile Academiei Europene de Film. Alături de Porumboiu, din acest juriu vor mai face parte Dylan Leiner, vicepreşedinte Sony Pictures Classics, şi Eva Vezer, director al Hungarian Film Union. Actriţa Anamaria Marinca, cunoscută în special pentru rolul Otiliei din "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, distins cu Palme d'Or în 2007, va face parte din juriul secţiunii Lungmetraj, alături de regizorul maghiar Benedek Fliegauf, directorul departamentului Film al Festivalului de la Cannes, Wieland Speck, director al programului Panorama al Festivalului de la Berlin, şi actriţa Mirjana Karanovic din Serbia (preşedintele juriului).
Festivalul Internațional de Poezie de pe insula suedeză Gotland se va deschide, pe 24 august, la sediul Institutului Cultural Român din Stockholm. La eveniment vor participa și scriitorii români Mircea Cărtărescu și Ioana Nicolaie. La deschiderea festivalului vor mai fi prezenți poetul și traducătorul suedez de origine chineză Li Li, poetul, artistul și traducătorul Magnus William-Olsson, traducătoarea Inger Johansson și editorul Jonas Ellerström, în calitate de moderator. Festivalul, ajuns la cea de-a XVI-a ediție, se va desfășura pe insula Gotland până pe 30 august.
Peste 50 de fotografii cu Elvis Presley la vârsta de 21 de ani, înainte să devină celebru, vor fi expuse la Los Angeles Grammy Museum. Evenimentul va avea loc la începutul anului viitor. Fotografiile au fost realizate, în 1956, de fotojurnalistul Alfred Wertheimer. Acesta a fost angajat de casa de discuri RCA Victor pentru a realiza o serie de fotografii cu Presley, care tocmai semnase un contract. În urma colaborării, au rezultat 56 de imagini care îl arată pe Elvis înainte de a fi încoronat ca rege al muzicii rock and roll. Expoziția din Los Angeles va fi deschisă pe 8 ianuarie 2010.
Sidney Poitier se numără printre cele 15 personalităţi americane şi internaţionale, din diverse domenii, care vor primi mâine Medalia Libertăţii. Președintele Barack Obama va oferi cea mai importantă distincţie civilă americană în cadrul unei ceremonii. Aceste personalităţi, printre care se numără şi Harvey Milk, Desmond Tutu şi Muhammad Yunus, vor primi Medalia Libertăţii pentru că sunt nişte "agenţi ai schimbării". Primul actor de culoare premiat cu Oscar, Sidney Poitier, în vârstă de 82 de ani, va sta alături de Sandra Day O'Connor, prima femeie judecător la Curtea Supremă, senatorul Edward Kennedy, membru al Congresului american de 46 de ani, sud-africanul Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru pace, şi Mary Robinson, prima femeie preşedinte al Irlandei. Pionier al apărării drepturilor homosexualilor, Harvey Milk, ucis în 1978, va fi decorat postmortem. Bancherul săracilor, Muhammad Yunus, fondator al Băncii Grameen, laureat al premiului Nobel pentru pace, va fi, de asemenea, distins la Casa Albă, alături de astrofizicianul britanic Stephen Hawking.
Înscrierile pentru ediţia a IV a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT au început. Evenimentul va avea loc la Bucureşti, în perioada 13 - 18 aprilie 2010. NexT aşteaptă pentru înscrieri filme de ficţiune, inclusiv animaţie, cu durata de până la 60 de minute, realizate după data de 1 ianuarie 2008. Data limită pentru înscrieri este 1 decembrie 2009. Totodată, NexT va organiza o serie de seminarii pe teme de regie, sound-design, producţie şi distribuţie, scenaristică, la care participanţii vor avea acces liber. Festivalul NexT a fost înfiinţat în urmă cu doi ani de Societatea Culturală NexT, fondată în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sunetistului Andrei Toncu, care şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină, în august 2006.
Direcţia pentru Cultură şi Culte Suceava va solicita reprezentanţilor uniunilor minorităţilor din judeţ să-şi dea acordul pentru ca monumentele istorice aflate în proprietatea lor să poată fi clasificate şi incluse în circuitul ştiinţific şi cultural al judeţului. Directorul instituției, Daniel Hrenciuc, a declarat că în prezent se lucrează pentru elaborarea unui ghid al traseelor culturale din judeţul Suceava, iar clădirile cu valoare istorică ce aparţin minorităţilor polone, ucrainene, armene, germane, evreieşti sau ruşilor lipoveni vor fi incluse, alături de alte monumente istorice din judeţ, în acest ghid. El a mai spus că, în prezent, sunt inventariate aproximativ 40 de astfel de monumente istorice, unele dintre acestea având o vechime de peste 150 de ani, aşa cum sunt bisericile ruşilor lipoveni din Climăuţi sau din Rădăuţi.
Cântăreaţa americană Lil' Kim va concerta vineri în Mamaia. Câştigătoare a şase premii Grammy şi a mai multor Discuri de Platină, artista, pe numele adevărat Kimberly Denise Jones, s-a născut în Brooklyn, New York, în 1974. Ea şi-a început cariera muzicală în 1990, după ce l-a întâlnit pe Biggie Smalls. În 1995, cântăreața şi-a lansat albumul "Conspiracy". Lil' Kim trebuia să concerteze la Bucureşti în luna februarie a acestui an, însă recitalul a fost amânat, deoarece vedeta hip-hop a fost rugată să participe la show-ul "Dancing With The Stars".
Lungmetrajul "Amurg/ Twilight" a fost marele câştigător la gala Teen Choice Awards. La evenimentul care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la Los Angeles, pelicula a fost recompensată cu nouă trofee. Filmul, destinat adolescenţilor, prezintă povestea de dragoste dintre un vampir şi o muritoare.
Şi Miley Cyrus a creat senzaţie la gala Teen Choice Awards. Regina filmelor cu liceeni a obţinut, la rândul ei, şase premii, la categoriile "cea mai bună actriţă de comedie" şi "cea mai bună actriţă într-un serial tv de comedie", pentru prestaţia ei în serialul "Hannah Montana", "cea mai bună actriţă într-un film muzical" - pentru lungmetrajul "Hannah Montana", "cea mai bună cântăreaţă", pentru piesa "The Climb", şi "cel mai bun cântec al verii", pentru "Before the Storm".
Celebrul cântăreţ american Bob Dylan va lansa, în ajunul sărbătorilor de iarnă, un album de colinde. Cel puţin patru cântece au fost deja imprimate pentru acest material discografic: "Must Be Santa", "Here Comes Santa Claus", "I'll Be Home For Christmas" şi "O Little Town of Bethlehem". Înregistrările au avut loc în studioul lui Jackson Browne din Santa Monica, California. O sursă a declarat pentru Reuters că acest proiect reprezintă "o posibilitate" şi că mai multe informaţii vor fi dezvăluite în următoarele două-trei săptămâni. Bob Dylan se alătură astfel unui grup de artişti care au lansat de-a lungul timpului albume inspirate din tematica Crăciunului, precum Neil Diamond, Phil Spector, Irving Berlin.
Regizorul Corneliu Porumboiu va fi preşedintele juriului ce va acorda premiul pentru scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo. Evenimentul va debuta mâine și se va desfășura până pe 20 august. Alături de regizorul român, din juriu mai fac parte: Dylan Leiner, vicepreşedinte Sony Pictures Classics şi Eva Vezer, director al Hungarian Film Union. Corneliu Porumboiu a câştigat, anul acesta, premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard de la Cannes, pentru pelicula "Poliţist, adjectiv". Pentru primul său film, "A fost sau n-a fost?", Porumboiu a primit Camera d'Or la Cannes, în 2006. De altfel, "A fost sau n-a fost?" a deschis ediţia cu numărul 12 a Festivalului de la Sarajevo, cunoscut ca unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa Centrală şi de Est, la care au participat, de-a lungul timpului, personalităţi precum Kevin Spacey, Hugh Hudson şi Charlie Kaufman.
Postul pentru copii Disney Channel, fosta televiziune Jetix, se va lansa în România luna viitoare, pe 19 septembrie. Canalul se va adresa unui public alcătuit din două categorii diferite de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 5 ani, respectiv între 6 şi 14 ani şi familiile acestora. Pe post vor fi difuzate programele "Hannah Montana", "Phineas and Ferb" şi serialul "Jonas", avându-i în rolurile principale pe artiştii JONAS Brothers, premiaţi cu discuri de platină. Disney Channel va transmite filme precum "High School Musical" şi "Princess Protection Programme". În plus, Disney Channel va include zilnic blocul de programe de divertisment Playhouse Disney, axate pe învăţare pentru preşcolari, printre care "Mickey Mouse Clubhouse" şi "Manny Iscusitul".
Unii dintre cei mai apreciaţi artişti georgieni de muzică şi dans, cunoscuţi sub numele de Georgian Legends, revin în această toamnă , la Sala Palatului din Capitală. Astfel, pe 18 noiembrie, va fi prezentat show-ul "Samaia - The Georgian Legends". Este vorba despre cea de-a treia producţie a companiei şi reprezintă colaborarea între modernismul industriei de spectacol americane şi franceze şi talentaţii artişti georgieni. Aceştia vor oferi un spectacol ce va cuprinde atât dansuri cu elemente acrobatice, cât şi fascinante lupte cu săbii, transpuse pe muzică.Premiera acestei producţii spectaculoase a fost găzduită la Sala Palatului în urmă cu un an şi jumătate.
Bugetul alocat Festivalului de Artă Medievală de la Suceava este mai mic cu 40 la sută faţă de anul 2008. Și asta din cauza crizei economico-financiare. În aceste condiții organizatorii estimează o participare uşor mai redusă la eveniment. Festivalul se va desfăşura în perioada 16 -23 august. În cadrul evenimentului de la Suceava vor fi incluse spectacole de teatru susţinute de actorii Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoşani, spectacole de poezie şi muzică susţinute de Dorel Vişan, Eusebiu Ştefănescu şi de orchestra de cameră "Arcadia" din Bucureşti, spectacole pentru copii prezentate de actorii Teatrului pentru copii şi Tineret "Vasilache" din Botoşani, un recital de blues susţinut de Terry Lee Burns din Statele Unite ale Americii.
Pieptănarea frecventă a părului duce la căderea acestuia. Cel puţin aşa indică un studiu realizat de un dermatolog israelian şi publicat de cotidianul Haaretz.
În cadrul acestui test, 14 femei au numărat zilnic, timp de câteva săptămâni, numărul firelor de păr smulse de peria de pieptănat. Cu cât se pieptănau mai mult, cu atât numărul firelor de păr pierdute era mai mare. Alexandre Kirdman, de la Universitatea ebraică din Ierusalim, s-a declarat uimit de rezultatele studiului său, deoarece în mediul medical se consideră că pieptănarea ameliorează circulaţia sangvină şi contribuie la reducerea căderii firelor de păr.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.