Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • 'Moara cu noroc' de Ioan Slavici. Dramatizare: Dan Costescu. Regia artistică: Cristian Munteanu. În distribuţie: Costel Constantin, Magda Popovici, Ion Marinescu, Ioanna Ciomârtan, Emanoil Petruţ, Corado Negreanu, Constantin Dinulescu, Victor Ştrengaru, Alexandru Arşinel, Sorin Gheorghiu, Sergiu Demetriad, Boris Petroff, Mihai Badiu, Jean Reder, Cornel Gârbea. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Timuş Alexandrescu. Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic. Înregistrare din 1981
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • 'Prokofiev - Avatarurile creaţiei'. Scenariu radiofonic de Cristina Sârbu. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Silviu Stănculescu în rolul principal. Înregistrare din anul 1997
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
13 august 2009
Lungmetrajul "Călătoria lui Gruber", de Radu Gabrea, şi coproducţia românească "Cenuşă şi sânge", debutul în regie al lui Fanny Ardant, se numără printre premierele toamnei, ce vor fi prezentate în cinematografele din România. Luna septembrie debutează cu cel mai recent film al lui Radu Gabrea, "Călătoria lui Gruber". Lungmetrajul îi are în distribuţie pe Florin Piersic Jr., Marcel Iureş, Claudiu Bleonţ, Răzvan Vasilescu şi mulţi alţi cunoscuţi actori ai teatrului şi filmului românesc. "Călătoria lui Gruber" va intra în cinematografe pe 4 septembrie. Tot luna viitoare, începând cu data de 25, românii vor avea parte de o nouă experienţă cinematografică: "Cenuşă şi sânge". Luna octombrie este rezervată filmului "Katalin Varga", în regia lui Peter Strickland. Distins cu Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin, pentru contribuţie artistică deosebită, "Katalin Varga" este o coproducţie România/ Marea Britanie/ Ungaria ce are ca dată de lansare 16 octombrie.
Cântăreţul Antonino va reprezenta Italia la ediţia din acest an a Festivalului "Cerbul de Aur". Evenimentul se va desfăşura la Braşov, luna viitoare, între 2 şi 7 septembrie. Antonino va prezenta în ultima seară de concurs, pe 4 septembrie, compoziţia proprie "Un ultimo brivido", care i-a asigurat deja 30.000 de discuri vândute, şi, din repertoriul românesc, piesa de care s-a îndrăgostit "la prima ascultare", "Septembrie, luni?" de Horia Brenciu. Presa din Italia l-a calificat pe Antonino ca fiind "noul Barry White". Festivalul "Cerbul de Aur" din acest an va reuni 24 de concurenţi din 20 de ţări.
O lucrare a pictorului francez Fernand Léger, mai multe obiecte de artă care au aparținut lui Yves Saint Laurent și Pierre Bergé, precum și automobilul celebrului creator de modă vor fi scoase la licitație, în această toamnă, de casa Christie's. Evenimentul va avea loc în perioada 17-19 noiembrie, la Paris. Cele aproximativ 1200 de lucrări de artă care vor fi vândute în cadrul licitației provin din Château Gabriel și sunt estimate la 4 milioane de euro. Ca și în cazul primei licitații din colecția Saint-Laurent, care a avut loc la începutul acestui an, banii obținuți vor fi folosiți pentru finanțarea unor cercetări din domeniul medical și pentru lupta anti-SIDA.
Beyonce şi Lady Gaga se află în fruntea listei artiştilor cu cele mai multe nominalizări la gala premiilor MTV. Cântăreţele pop concurează pentru nouă premii în timp ce Britney Spears îşi continuă revenirea pe scena muzicală, primind şapte nominalizări.Ceremonia va avea loc la Radio City Music Hall din New York, luna viitoare, pe 13 septembrie. Gala MTV Music Awards va fi prezentată de actorul britanic de televiziune Russell Brand. Toate cele trei cântăreţe vor concura la categoria "videoclipul anului" - Beyonce cu piesa "Single Ladies (Put a Ring on It)", Lady Gaga cu piesa "Poker Face" şi Britney Spears cu "Womanizer". Celelalte două nominalizări la această categorie au revenit rapperilor Kanye West cu hitul "Love Lockdown" şi Eminem cu "We Made You".
Copiii concepuţi de bărbaţi în vârstă prezintă o mai mare probabilitate de a avea rezultate mai proaste la testele de inteligenţă, în copilărie. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat în Australia şi Statele Unite. În schimb, potrivit cercetării, copiii concepuţi de mame în vârstă obţin scoruri mai bune la aceleaşi teste - care măsoară capacitatea de gândire, concentrare, învăţare şi memorare. În ţările dezvoltate, femeile şi bărbaţii decid să aibă copii tot mai târziu. Medicii au avertizat de foarte mulţi ani asupra problemelor pe care le pot avea femeile care doresc să devină mame la vârste înaintate. În schimb, consecinţele dorinţei de a deveni tată la o vârstă înaintată nu sunt cunoscute pentru moment.
Tragicomedia "Călătoria lui Gruber", în regia lui Radu Gabrea, va avea premiera în Australia, la sfârșitul acestei săptămâni. Evenimentul va avea loc duminică, 16 august, la Australian Centre for the Moving Image din Melbourne. Cu un scenariu scris de Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu, "Călătoria lui Gruber" prezintă evenimente istorice ascunse până nu demult. Filmul este povestea vizitei la Iaşi a scriitorului şi ziaristului italian Curzio Malaparte, autor al celebrului roman "Kaputt", la câteva zile după începerea războiului împotriva Rusiei sovietice, în iunie 1941. Din distribuţia filmului fac parte Florin Piersic jr., Marcel Iureş, Claudiu Bleonţ, Răzvan Vasilescu, Alexandru Bindea şi Andi Vasluianu, precum şi cunoscutul actor german Udo Schenk. În cinematografele din România, filmul va putea fi văzut începând cu data de 4 septembrie.
Elevii din clasele I-VIII vor primi mere gratuit de la stat, începând cu anul şcolar 2009 - 2010, pentru o perioadă de maxim 100 de zile de şcolarizare, timp de patru ani. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Agriculturii. Acest program este implementat de către Consiliul Uniunii Europene, începând cu anul şcolar viitor, şi va dura până în 2013. Implementarea acestui program de încurajare a consumului de fructe în şcoli reprezintă o oportunitate acordată sectorului românesc de fructe şi legume în diversificarea şi dezvoltarea activităţilor de producţie şi comercializare.
La Craiova va avea loc în această toamnă conferinţa "Matcons 2009 - Materie şi materiale în/pentru restaurarea - conservarea patrimoniului". Manifestarea va fi organizată, între 15 şi 19 septembrie, de Muzeul Olteniei din localitate şi de Comitetul Naţional Român International Council of Museums. Primele trei zile ale conferinţei vor cuprinde sesiuni plenare, sesiuni paralele şi vernisarea Salonului de Restaurare Matcons 2009, în timp ce ultimele două zile vor fi dedicate unei excursii documentare. În cadrul Salonului de Restaurare Matcons 2009 vor fi expuse piese restaurate în numeroase laboratoare din ţară, care se vor regăsi în catalogul expoziţiei. Conferinţa se va desfăşura în limbile română şi engleză, fiind asigurată traducerea simultană.
Actorul şi regizorul american Sylvester Stallone va primi premiul Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker din partea organizatorilor Festivalului de Film de la Veneţia, pentru contribuţia sa la dezvoltarea cinematografiei mondiale. Această distincţie va încununa cariera "unui cineast foarte original şi plin de tandreţe, chiar şi atunci când este plin de sânge", şi care "a explorat zonele cele mai strălucitoare, dar şi cele mai întunecate ale visului american". Secvenţe din noul său film, în care Stallone este protagonist, scenarist şi regizor, intitulat "The Expendables", vor fi difuzate cu ocazia decernării acestui trofeu, care va avea loc în timpul galei de închidere a festivalului. Juriul celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia, organizat în perioada 2 - 12 septembrie, va fi prezidat de cineastul taiwanez Ang Lee.
Un exemplar din prima ediție a cărții lui Hitler "Mein Kampf", estimat la 20.000 de lire, va fi pus în vânzare în Marea Britanie, astăzi, de casa de licitații Mullocks. Volumul, care datează din 1925, este dedicat lui Georg Maurer, pe care Hitler îl întâlnise în închisoarea de la Landsberg, după ce fost condamnat pentru trădare, în urma loviturii de stat în Bavaria, din 1923. Maurer era un responsabil nazist local, de care Hitler s-a despărțit după ce acesta a furnizat o listă cu simpatizanți naziști unei publicații marxiste. Alături de ediția din "Mein Kampf", casa de licitații scoate la vânzare un autoportret de-al lui Hitler, găsit de un soldat britanic în casa unui nazist, în 1945. Autoportretul, desenat în creion și datat 1926, este estimat, de asemenea, la suma de 20.000 de lire.
Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional va restructura peste 200 de posturi. Potrivit ministrului de resort, Theodor Paleologu, acest lucru înseamnă o economie la bugetul de stat de 2 milioane de lei. El a mai declarat că o serie de comasări ale unor instituţii din subordinea Ministerului Culturii sunt în curs de analiză, unele neputând fi realizate imediat, deoarece mai multe dintre acestea sunt implicate în organizarea unor evenimente culturale. Theodor Paleologu a mai anunţat că va fi înfiinţat un Institut Naţional al Patrimoniului, care va include Institutul Naţional al Monumentelor Istorice şi Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice. De asemenea, Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc va fi comasat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.
Editura Herald va derula, până pe 1 noiembrie, campania "Te aşteptăm în librărie!". Proiectul este susţinut de 120 de librării din toată ţara. Campania, care va fi lansată oficial astăzi, în cadrul unui eveniment la Orange Concept Store din Capitală, se va derula pe parcursul a trei luni. Proiectul urmăreşte să-l determine pe cititor să redescopere librăria ca loc privilegiat de întâlnire cu universul cărţii şi pe librar ca promotor activ al culturii scrise. Campania, care îşi propune să evidenţieze cele mai bune modalităţi de comunicare între editor, librar şi cititor, pentru a susţine o lectură de calitate, este susţinută online de site-ul teasteptaminlibrarie.ro.
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti se va muta de anul acesta la Arad. Evenimentul se va desfăşura sub titulatura Festivalul Internaţional de Film din România. Manifestarea va avea loc între 26 septembrie şi 4 octombrie şi îl va avea ca invitat special pe Emir Kusturica. Unul dintre locurile de desfăşurare a proiecţiilor din cadrul festivalului va fi Teatrul Vechi din Arad, totodată cea mai veche sală de cinema din ţară, care a îndeplinit această funcţie începând cu anul 1903. Tot în cadrul evenimentului vor mai fi proiecţii de scurtmetraj în Piaţa Primăriei Arad şi proiecţii de lungmetraj şi documentare la Cinema Arta şi Cinema Dacia. Surpriza ediţiei din acest an a festivalului va fi un concert pe care Emir Kusturica împreună cu No Smoking Orchestra îl va susţine la Sala Polivalentă din Arad. De altfel, festivalul va avea o secţiune Focus, dedicată regizorului.
Filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur" va fi prezentat la Norwegian Film Festival. Evenimentul va avea loc la Haugesund, în perioada 20 - 27 august. "Amintiri din Epoca de Aur" a fost produs şi scris de Cristian Mungiu şi regizat de acesta, alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu. Producția a fost prezentată în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2009, fiind foarte bine primită de critică. Celebra publicaţie Variety a spus că "tinereţea şi talentul celor cinci regizori ar trebui să spulbere teama că cinematografia din România, care a cunoscut o adevărată explozie, ar fi incapabilă să abordeze o gamă largă de stiluri".
Un profesor britanic vrea să investigheze mormântul unui scriitor, despre care se presupune că ar fi adevăratul creator al operelor atribuite lui Shakespeare. Teza destul de vehiculată în lumea literară, a speculat, de-a lungul vremii, și că Francis Bacon ar fi creatorul textelor shakespeariene. Warwick Rodwell susține că unul dintre contemporanii dramaturgului, scriitorul Fulke Greville, poet care, deși nu avea faima "marelui Will", era apreciat la curtea reginei Elisabeta I, este adevăratul autor al unora dintre operele atribuite lui Shakespeare.
Steven Spielberg vrea să regizeze un remake după "Harvey", de Henry Koster, în care personajul principal susţine că cel mai bun prieten al său este un iepure uriaş şi invizibil. Casting-ul pentru acest film este în derulare, iar producţia este programată să debuteze la începutul anului viitor. Potrivit unui reprezentant 20th Century Fox, pelicula ar putea ajunge în cinematografele din Statele Unite ale Americii până la sfârşitul anului 2010. Filmul original, din 1950, a avut la bază piesa de teatru a lui Mary Chase, premiată cu Pulitzer şi montată într-un spectacol pe Broadway. Steven Spielberg, care a câştigat de două ori premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, în 1993, pentru "Lista lui Schindler", şi în 1998, pentru "Salvaţi soldatul Ryan", lucrează în prezent, la Los Angeles, la filmul "The Adventures Of Tintin: Secret Of The Unicorn".
Înscrierile pentru ediţia a IV a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT au început. Evenimentul va avea loc la Bucureşti, în perioada 13 - 18 aprilie 2010. NexT aşteaptă pentru înscrieri filme de ficţiune, inclusiv animaţie, cu durata de până la 60 de minute, realizate după data de 1 ianuarie 2008. Data limită pentru înscrieri este 1 decembrie 2009. Totodată, NexT va organiza o serie de seminarii pe teme de regie, sound-design, producţie şi distribuţie, scenaristică, la care participanţii vor avea acces liber. Festivalul NexT a fost înfiinţat în urmă cu doi ani de Societatea Culturală NexT, fondată în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sunetistului Andrei Toncu, care şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină, în august 2006.
Cea de a doua ediţie a Galei Internaţionale de Balet 'Stars of the 21st Century' se va desfăşura pe 7 noiembrie, la Sala Palatului din Capitală. După succesul primei ediţii a evenimentului, care a avut loc la începutul anului, publicul se va putea bucura din nou, în această toamnă, de un alt spectacol de balet în care se vor întrece în eleganţă, virtuozitate şi talent 12 dintre stele baletului mondial, artişti reprezentanţi ai unora dintre cele mai importante companii de balet din lume. Biletele pentru gală pot fi cumpărate de la Casieria Sălii Palatului, din magazinele Diverta şi Germanos, precum şi on-line de pe site-ul ticketpoint.ro.
Prestigioase personalităţi ale vieţii muzicale interne şi internaţionale, printre care Felicia Filip, se vor număra printre profesorii Şcolii de Toamnă 'Seri Albastre'. Manifestarea se va desfăşura luna viitoare, la Centrul de Cultură Arcuş, din judeţul Covasna. Şcoala de Toamnă este organizată de Asociaţia de Tineret Ecou din Sfântu Gheorghe împreună cu Centrul de Cultură Arcuş şi va reprezenta apogeul Programului 'Seri Albastre' demarat în luna septembrie a anului trecut în scopul promovării tinerilor artişti talentaţi din România. Cei care doresc să participe la acest proiect trebuie să trimită o scrisoare de intenţie şi un CV până pe 18 august la adresa [email protected]. Cursurile, cazarea şi masa participanţilor vor fi suportate de organizatori.
Actorul Leonardo DiCaprio şi regizorul Ridley Scott vor ecraniza romanul "Minunata lume nouă", de Aldous Huxley, considerat a fi unul dintre cele mai bune volume din literatura universală. Ambii cineaşti vor fi producătorii acestui proiect al studiourilor Universal. Filmul va fi regizat de Ridley Scott iar Leonardo DiCaprio va deţine rolul principal. Studiourile Universal au apelat la serviciile lui Farhad Safinia, scenaristul filmului "Apocalypto", pentru a scrie scenariul acestui proiect. Ridley Scott şi-a făcut public, în mai multe interviuri, interesul pentru celebrul roman publicat în 1931, ale cărui drepturi de ecranizare sunt deţinute de compania de producţie a lui Leonardo DiCaprio - Appian Way.
Sucul de sfeclă roşie creşte rezistenţa fizică a organismului, ajutându-i pe oameni să-şi prelungească programul de exerciţii fizice cu 16 procente. Aceasta este concluzia unui studiu realizat în Marea Britanie. O echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter a descoperit că nitratul conţinut de sfecla roşie contribuie la reducerea consumului de oxigen - exerciţiile fizice devenind mai puţin obositoare. Studiul, publicat în Journal of Applied Physiology, sugerează că efectele sucului de sfeclă roşie asupra rezistenţei organismului sunt mai mari decât cele obţinute în urma antrenamentului fizic regulat.
Cautare
Newsletter
Lansare de album BD
Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia
�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti
�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra
Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie
Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.
Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"
Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.