Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
17 august 2009
Peste 47.000 de elevi s-au înscris la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului. Examenul debutează astăzi cu proba orală la Limba şi literatura română.
Candidaţii din această sesiune au fost repartizaţi în 129 centre de examen, iar lucrările lor la probele scrise vor fi evaluate în 58 de centre regionale. Examenul de bacalaureat va continua, mâine, cu proba orală la Limba şi literatura maternă, urmată în 19 august de testarea la Limba şi literatura modernă. Examinarea la probele orale şi practice se va face de către doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, în prezenţa a cel puţin trei candidaţi.
Festivalul Internațional de Film de la Iași, care va avea loc în intervalul 25 septembrie - 3 octombrie, își reduce dimensiunile. Decizia a fost luată în urma diminuării bugetului. Unul dintre proiectele afectate de criză este programul CineLABS, dedicat sprijinirii tinerilor cineaști. Acesta presupunea inițial ca, în cadrul a trei ateliere, respectiv regie, imagine și scenaristică, să fie selectați și susținuți 12 cineaști aflați la început de carieră. În cele din urmă, din cauza reducerii bugetului, pentru acest program, la CineLABS vor fi susținuti doar patru tineri, selectați la atelierul de scenaristică.
Tudor Gheorghe va susţine, luna viitoare, pe 29 septembrie, la Sala Mică a Palatului (Auditorium) din Bucureşti, concertul "Stagiunea Permanentelor Frumuseţi". Recitalul inaugurează ciclul de spectacole "Anotimpurile Mele: Vara-Toamna 2009". Pe parcursul unui an, artistul va prezenta o serie de spectacole care vor cuprinde sute de melodii şi zeci de poezii semnate de mari poeţi români. În timpul reprezentaţiei de pe 29 septembrie, alături de Tudor Gheorghe vor evolua orchestra şi corul teatrului liric "Elena Teodorini" din Craiova, sub bagheta dirijorului Marius Hristescu. Stagiunea marchează şi împlinirea a 40 de ani de activitate a artistului, care a debutat cu recitalul "Menestrel la curţile dorului", dar şi a zece ani de la primul său concert simfonic alături de orchestra dirijorului Marius Hristescu.
Un concert-tribut în memoria lui Michael Jackson, organizat de unul dintre fraţii săi, va avea loc pe 26 septembrie, în faţa celebrului castel Schönbrunn din Viena. La eveniment sunt așteptați aproximativ 85.000 de spectatori. Line up-ul acestui concert urmează să fie anunţat de Jermaine Jackson, fratele starului, în următoarele săptămâni. Organizatorii negociază de mai multe zile cu reprezentanţii municipalităţii pentru obţinerea autorizaţiilor necesare pentru un astfel de eveniment, ce va fi intens mediatizat şi care va avea loc în faţa castelului Schönbrunn, la periferia capitalei austriece, care era folosit în trecut ca reşedinţă secundară de împăratul Franz-Josif şi de soţia lui, Sissi. Michael Jackson a decedat pe 25 iunie, la vârsta de 50 de ani, în urma unui stop cardiac. Cauzele morţii starului american ar putea fi asociate cu dependenţa acestuia de medicamente calmante şi antidepresive, potrivit poliţiei din Los Angeles, care se ocupă de anchetă.
Cel mai recent film al fraţilor Joel şi Ethan Coen, "A Serious Man", şi pelicula "Whip It", în regia lui Drew Barrymore, fac parte dintre premierele mondiale prezentate la cea de-a 34-a ediţie a Festivalului de Film de la Toronto. Manifestarea se va desfășura în această toamnă, între 10 şi 19 septembrie. Cel mai recent proiect al fraţilor Coen îi are în rolurile principale pe Michael Stuhlbarg, Richard Kind şi Fred Melamed. Filmul lui Drew Barrymore o are în distribuţie pe Ellen Page. Premierelor de la festival li se adaugă pelicule precum "Dorian Gray", de Oliver Parker, cu Ben Barnes şi Colin Firth în distribuţie, şi "The Private Lives of Pippa Lee", regizată de Rebecca Miller, cu Robin Wright Penn şi Keanu Reeves. La Festivalul Internaţional de Film de la Toronto vor fi proiectate și producțiile "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, şi "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude.
Muzicianul Florin Bogardo va fi înmormântat astăzi la cimitirul Bellu Catolic din Capitală. Artistul a decedat, sâmbătă, la vârsta de 67 de ani. Trupul neînsufleţit al lui Florin Bogardo va fi depus, astăzi, la 11.30, la sediul Uniunii Compozitorilor din România, după care, în jurul orei 15.30, va fi oficiată o slujbă în memoria artistului la Catedrala Sfântul Iosif. Slujba de înmormântare va avea loc începând cu ora 17.30, la cimitirul Bellu Catolic. Muzicianul român Florin Bogardo, cunoscut pentru muzica de pe coloanele sonore ale unor filme precum "Liceeni" sau "Declaraţie de dragoste", a încetat din viaţă la Spitalul Matei Balş, în urma unui infarct. Florin Bogardo s-a născut în 1942, la Bucureşti, şi este un cunoscut şi apreciat muzician român, compozitor de muzică uşoară, autor de versuri pentru melodiile sale şi, ocazional, interpret al propriilor sale bucăţi muzicale, uneori în duet cu solista Stela Enache, soţia sa.
Patru medalii - două de aur, una de argint şi una de bronz - au fost obţinute de Lotul olimpic de informatică al României la Olimpiada Internaţională din Bulgaria. Cea de-a XXI-a ediţie a competiției s-a desfășurat în perioada 8-15 august, la Plovdiv. Medaliat cu argint, în 2007, respectiv aur, anul trecut, la Cairo, Cosmin Gheorghe şi-a îmbogăţit palmaresul cu o nouă distincție. A doua medalie de aur pentru echipa României a fost adusă de Bogdan Cristian Tătăroiu, care a reuşit un spectaculos progres personal (argint în 2007 şi bronz în 2008). Medalia de argint i-a revenit lui Marius Drăguş, iar cea de bronz lui Andrei-Paul Puni. Primii trei laureaţi sunt elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, în timp ce Andrei-Paul Puni provine de la Colegiul Naţional "Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu Mureş. La concursul din acest an au participat 305 de concurenţi din 83 de ţări.
Cântăreaţa americană Macy Gray revine în această toamnă la București. Artista va concerta pe 8 septembrie în Fratelli Studios din capitală. Biletele pentru recitalul susţinut de Macy Gray au fost puse în vânzare şi sunt disponibile la preţul de 119 lei, prin intermediul eventim.ro, precum şi la Sala Palatului şi la punctele de vânzare Eventim din reţeaua magazinelor Germanos, Vodafone şi Cărtureşti din Bucureşti şi din ţară. În ziua spectacolului, biletele vor costa 140 lei. Sound-ul abordat de Macy Gray, pe numele său real Natalie Renee McIntyre, alternează de la R&B la soul, într-o notă extrem de personală. Albumul său de debut, "On How Life Is", a fost vândut în peste 7 milioane de exemplare în întreaga lume. În 1999, cântăreaţa a câştigat premiul Grammy pentru cea mai bună interpretă pop, pentru hitul "I try", inclus pe albumul său de debut.
Regizoarea și romanciera chineză Xiaolu Guo a câștigat trofeul Leopardul de Aur pentru lungmetrajul său intitulat "She, a Chinese". Acest film, recompensat de juriul competiţiei internaţionale, prezidat de regizorul Jonathan Nossiter, prezintă povestea unei tinere chinezoaice care îşi părăseşte provincia natală pentru a emigra în Marea Britanie, unde o aşteaptă o viaţă marcată de sentimentul dezrădăcinării. Dintre cele 18 filme din competiţie, pelicula "Nothing personal", regizată de Urszla Antoniak, o olandeză de origine poloneză, a primit cinci premii, inclusiv cel pentru interpretare feminină, atribuit actriţei Lotte Verbeekde, ca şi premiul pentru "cel mai bun debut" şi premiul criticii. Trofeul pentru "cel mai bun actor" a fost decernat lui Antonis Kafetzopoulos, pentru rolul din "Akadimia Platonos", un film regizat de Filippos Tsitos. România a fost reprezentată, la Locarno, de scurtmetrajul "Palmele" de George Chiper. Din juriul secţiunii Leopards of Tomorrow a făcut parte, anul acesta, şi regizorul român Adrian Sitaru. Fondat în 1946, prestigiosul Festival de Film de la Locarno, numit şi Pardo, este cel mai mare eveniment de gen dedicat producţiilor independente.
Astronomii britanici au descoperit prima planetă care gravitează pe orbită într-o direcţie opusă mişcării de rotaţie a stelei ei. Informaţiile au fost publicate în Astrophysical Journal. Planetele se formează din acelaşi nor gazos care dă naştere şi stelei în jurul cărora gravitează, iar oamenii de ştiinţă consideră că mişcarea lor de rotaţie ar trebui să aibă aceeaşi direcţie cu cea a stelei lor. Specialiştii sunt de părere că această planetă a fost împinsă pe o orbită "retrogradă" fie de o altă planetă, fie de o stea care a trecut la mică distanţă de ea.
Lungmetrajul "Celaltă Irina" de Andrei Gruzsniczki a câştigat Trofeul Anonimul. Premiul a fost acordat în urma votului publicului de la Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care a avut loc la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Pelicula spune povestea lui Aurel şi a Irinei Jianu, un cuplu care se stabileşte în Bucureşti, cu speranţa unei vieţi mai bune. Aurel se angajează ca bodyguard într-un mall, în timp ce Irina obţine un post într-o companie egipteană. Tânăra primeşte din partea companiei propunerea de a lucra la Cairo timp de trei luni, ofertă pe care nu o poate refuza, date fiind recompensele financiare promise. Când revine acasă, Irina este schimbată, mult mai veselă şi mai încrezătoare în viitor. "Cealaltă Irina", care va avea premiera în cinematografele româneşti pe 13 noiembrie, a câştigat premiul Zilelor Filmului Românesc la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Premiul pentru scurtmetraj, în valoare de 1.000 de dolari a revenit filmului "Nunta lui Oli" de Tudor Jurgiu, în timp ce premiul Ovidiu Bose Paştină (tot în valoare de 1.000 de dolari) a fost acordat peliculei "Utanc/Shame" (Turcia) de Hasan Gunduz.
Volumul "Amintiri şi poveşti mai deocheate", de Neagu Djuvara, va fi disponibil în librării începând de astăzi. Cartea conţine mai multe episoade autobiografice, învăluite într-un erotism subtil şi depănate cu mult umor. Volumul este un prilej de călătorie în timp, căci memoria lui Neagu Djuvara, ajutată de fermecătoarea sa limba română, este cea mai bună călăuză. Neagu Djuvara s-a născut la Bucureşti, în 1916. Este licenţiat în litere la Sorbona şi doctor în drept. În 1972, Djuvara a obţinut doctoratul de stat la Sorbona, cu o teză de filosofie a istoriei.
Eliane Elias, Branford Marsalis Quartet şi Mike Stern Band vor concerta în această toamnă în capitală. Recitalurile vor fi susținute în cadrul Festivalului Bucharest Masters of Jazz, a cărui a doua ediţie va avea loc între 23 şi 25 octombrie. Manifestarea va găzdui şi concerte susţinute de Richard Bona, Power of Three - Chick Corea, Lenny White, Stanley Clarke - şi Jan Garbarek Group.
De asemenea, organizatorii informează că în luna noiembrie vor avea loc şi alte evenimente organizate sub egida Masters of Jazz. La ediţia precedentă, festivalul a reprezentat un adevărat regal al jazz-ului internaţional, pe scena evenimentului urcând nume cu rezonanţă pe plan internaţional: Al Jarreau, Dianne Reeves, Chick Corea, John Mclaughlin, Nigel Kennedy.
30 de elevi din judeţul Botoşani care au obţinut performanţe la olimpiadele şcolare la nivel naţional şi internaţional vor beneficia de locuri gratuite într-o tabără la mare, asigurate de Ministerul Tineretului şi Sportului. Potrivit şefului Direcţiei Judeţene pentru Tineret, Radu Humelnicu, tabăra va avea loc în perioada 27 august - 3 septembrie iar de ea vor beneficia elevii care s-au clasat pe locurile I, II sau III la concursurile interne şi internaţionale. Radu Humelnicu a precizat că inițiativa are drept scop recompensarea elevilor cu rezultate bune şi foarte bune la olimpiadele şcolare.
Filmul "Michael Jackson's This is it", dedicat memoriei artistului, va fi lansat în cinematografele din România pe 30 octombrie. Pelicula va cuprinde înregistrările ultimelor repetiţii ale legendarului artist şi colaje cu imagini surprinse în culise. Compania AEG Live şi Columbia Pictures au semnat, la începutul lunii august, un acord pentru producerea unui film ce va include imagini din timpul repetiţiilor lui Michael Jackson pentru seria de 50 de concerte pe care urma să le susţină la O2 Arena din Londra, din 13 iulie. Potrivit unor documente depuse la tribunalul din Los Angeles, Columbia Pictures a plătit 60 de milioane de dolari pentru a achiziţiona drepturile asupra acestor imagini. Michael Jackson a decedat pe 25 iunie, la vârsta de 50 de ani, în urma unui stop cardiac. Cauzele morţii sale ar putea fi asociate cu dependenţa acestuia de medicamente calmante şi antidepresive, potrivit poliţiei din Los Angeles, care se ocupă de anchetă.
Înscrierile pentru ediţia a IV a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT au început. Evenimentul va avea loc la Bucureşti, în perioada 13 - 18 aprilie 2010. NexT aşteaptă pentru înscrieri filme de ficţiune, inclusiv animaţie, cu durata de până la 60 de minute, realizate după data de 1 ianuarie 2008. Data limită pentru înscrieri este 1 decembrie 2009. Totodată, NexT va organiza o serie de seminarii pe teme de regie, sound-design, producţie şi distribuţie, scenaristică, la care participanţii vor avea acces liber. Festivalul NexT a fost înfiinţat în urmă cu doi ani de Societatea Culturală NexT, fondată în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sunetistului Andrei Toncu, care şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină, în august 2006.
Anastacia promite fanilor din România un spectacol grandios. Artista va concerta la Sala Polivalentă din București pe 1 septembrie. Pentru acest eveniment vor fi folosite patru camioane cu echipament. Spectacolul de la Bucureşti include efecte şi decoruri speciale, ecrane gigant şi momente surpriză. Producţia impresionantă de care va beneficia concertul, implică peste 150 de oameni, conform informaţiilor tehnice furnizate de managementul artistei. Spectacolul va beneficia de un sistem audio de ultimă generaţie adus special din Statele Unite de staff-ul artistei. La concertul de la Sala Polivalentă este interzis accesul publicului cu arme, alcool, sticle, cutii, echipament profesional video şi audio sau lasere. Biletele au fost puse în vânzare în reţeaua magazinelor Diverta, la Magazinul Muzica, la casa de bilete a Sălii Palatului, precum şi online, pe ticketpoint.ro.
Cea de a doua ediţie a Galei Internaţionale de Balet 'Stars of the 21st Century' se va desfăşura pe 7 noiembrie, la Sala Palatului din Capitală. După succesul primei ediţii a evenimentului, care a avut loc la începutul anului, publicul se va putea bucura din nou, în această toamnă, de un alt spectacol de balet în care se vor întrece în eleganţă, virtuozitate şi talent 12 dintre stelele baletului mondial, artişti reprezentanţi ai unora dintre cele mai importante companii de balet din lume. Biletele pentru gală pot fi cumpărate de la Casieria Sălii Palatului, din magazinele Diverta şi Germanos, precum şi on-line de pe site-ul ticketpoint.ro.
O operă rock inspirată din viaţa lui Wolfgang Amadeus Mozart va fi montată luna viitoare pe scena unui teatru din Paris. Considerat un compozitor genial încă de la o vârstă fragedă, Mozart a creat opere, concerte, muzică de cameră, simfonii şi partituri corale religioase, devenind una dintre cele mai semnificative personalităţi din cultura europeană. Însă producătorii acestui eveniment sunt mai mult interesaţi să pună în scenă un spectacol inspirat de figura de rebel cu părul dezordonat din filmul "Amadeus", lansat în 1984. Subiectul operei va urmări ascensiunile, căderile şi cuceririle romantice din viaţa celebrului compozitor, încă din primii săi ani de viaţă, petrecuţi în oraşul natal Salzburg, şi până la anii maturităţii, petrecuţi la Viena, unde a cunoscut faima şi recunoaşterea internaţională. Acest spectacol va costa şase milioane de euro, la punerea lui în scenă colaborând 60 de actori, cântăreţi şi muzicieni îmbrăcaţi în haine de epocă. Violoniştii vor interpreta muzica secolului al XVIII-lea fiind acompaniaţi de o formaţie rock care va cânta live. Spectacolul "Mozart, L'Opera Rock" va avea premiera la Palais des Sports din Paris, pe 22 septembrie.
Cineastul italian Giuseppe Tornatore va deschide ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Veneţia. Evenimentul va debuta cu proiecţia filmului "Baaria", o dramă epică a cărei acţiune are loc în satul natal al regizorului din Silicia. Filmul lui Tornatore va fi inclus în competiţia oficială, fiind înscris în cursa pentru obţinerea mult râvnitului Leu de Aur. Lungmetrajul beneficiază de o distribuţie italiană de marcă, din care nu lipsesc nume sonore, precum celebra actriţă Monica Bellucci. Bugetul filmului este de 30 de milioane de dolari, făcând din "Baaria" cea mai scumpă producţie italiană din ultimii ani. Festivalul de Film de la Veneţia va avea loc în perioada 2-12 septembrie.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.