Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
19 august 2009
Cea de a VII-a ediţie a festivalului STUFSTOCK va avea loc la Vama Veche, în zilele de 4 şi 5 septembrie, şi va fi deschis de un concert extraordinar susţinut de Ovidiu Lipan Ţăndărică, împreună cu Stelu Enache şi Fanfara 10 prăjini. Organizatorii au decis ca scena principală să fie din nou pe plajă, revenind astfel la farmecul vechilor ediţii, iar intrarea va fi liberă. STUFSTOCK 7 va aduce pe cele două scene amenajate cele mai bune trupe româneşti de muzică rock ale momentului, care au susţinut concerte extraordinare şi în ediţiile anterioare ale festivalului. Pe scena secundară, plasată la Goblins & Gulag, vor concerta trupe tinere care nu au mai apărut până acum la STUFSTOCK, dar şi trupe care au mai cântat la ediţiile anterioare pe scena de tinere talente.
Tuborg Green Fest, care se va desfăşura în perioada 4 - 6 septembrie, în Parcul Izvor din Capitală, adună peste 60 de artişti şi numără 30 de ore de muzică, potrivit organizatorilor. Pe line-up-ul final al festivalului se află o serie de artişti celebri precum Chicane, Guano Apes, Ştefan Bănică jr., Zdob şi Zdub, The Herbaliser, The Crystal Method, Şuie Paparude, AB4, Viţa de Vie, Sensor, Mandinga, Publika şi Silent Disco, ce vor aduce alături de alţi cântăreţi 30 de ore de show-uri electrizante. Accesul publicului la toate spectacolele este gratuit.
Cântăreaţa americană Macy Gray va susţine un concert pe 8 septembrie, la Bucureşti, în Fratelli Studios, fiind pentru a doua oară când urcă pe o scenă bucureşteană, după ce în 2007 a concertat la Festivalul CokeLive. Biletele pentru concertul din septembrie au fost deja puse în vânzare şi sunt disponibile la preţul de 119 lei. În ziua spectacolului, biletele vor costa 140 lei, iar biletele VIP vor costa 159 lei. Accesul la concert va fi permis începând cu ora 21,30. Sound-ul artistei alternează de la R&B la soul, într-o notă extrem de personală. Albumul său de debut, 'On How Life Is', a fost vândut în mai mult de 7 milioane de exemplare în întreaga lume. În 1999, a câştigat premiul Grammy Best Female Pop Vocal pentru hitul "I try", de pe acest album, care a fost nominalizat ca Hitul Anului.
O expoziţie de fotografie 3D cu obiecte din patrimoniul românesc, realizată de arhitectul Matei Filip, va fi prezentată, pe 8 septembrie, la Institutul Cultural Român din Capitală. Expoziţia este organizată de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Muzeului Naţional de Istorie a României şi al Muzeului Căilor Ferate Române, şi prezintă în premieră imagini şi scurtmetraje stereoscopice realizate în Bucureşti. Printre obiectele fotografiate tridimensional se numără mitra arhiepiscopală, coiful princiar traco-getic de la Coţofeneşti, coroana Reginei Maria, Columna lui Traian, precum şi alte piese de patrimoniu, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României. Fotografia stereoscopică creează efectul de spaţiu 3D prin suprapunerea a doua imagini pe acelaşi suport (fotografie, hârtie, ecran), urmată de vizionarea lor cu ajutorul unor ochelari speciali. Acest procedeu este asemănător celui folosit pentru vizionarea filmelor 3D în cinematografe.
Expoziţia va fi deschisă publicului între orele 12.30 şi 22.
Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi Ministerul Turismului iniţiază, în toamnă, un proiect interministerial de dezvoltare a unor trasee cultural-turistice la nivel judeţean şi naţional. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat pentru patrimoniu în Ministerul Culturii, Vasile Timiş. În acest sens, direcţiile de cultură judeţene urmează să alcătuiască liste minimale cu monumentele din judeţe. Un punct de informare turistică a fost inaugurat, ieri, la Gara de Nord din Bucureşti, în cadrul unei campanii de promovare a turismului în România, proiect susţinut de Ministerul Culturii şi Ministerul Turismului.
Caravana Târgului de carte Gaudeamus ajunge, între 20 şi 24 august, pentru prima dată la Mamaia. Spaţiile expoziţionale vor fi organizate în faţa studioului Radio Vacanţa din staţiune. Târgul Gaudeamus Mamaia este cea mai nouă componentă a Caravanei Gaudeamus. Caravana, program care a debutat în anul 2000, este alcătuită din evenimente expoziţionale dedicate cărţii şi educaţiei şi organizate în cele mai importante centre culturale şi universitare din ţară. Caravana Gaudeamus face parte din Programul Lectura, iniţiat şi derulat de Radio România cu scopul de a sprijini cultura scrisă din România. Deschiderea oficială a primei ediţii de la Mamaia a Târgului Gaudeamus va avea loc mâine. Târgul poate fi vizitat între orele 17 şi 01.00. La ediţia de anul acesta vor participa 51 de expozanţi, edituri, instituţii de învăţământ, producători şi distribuitori de materiale didactice şi asociaţii profesionale.
Prima ediţie a festivalului de film pentru copii KINOdiseea va avea loc luna viitoare, în perioada 22 - 27 septembrie, în Bucureşti. Evenimentul, dedicat celor mai tineri spectatori, îşi propune să revitalizeze filmul autohton pentru copii şi să ofere o experienţă cinematografică alternativă la producţiile hollywoodiene de serie. Prima ediţie a KINOdiseea va avea loc la Muzeul Ţăranului Român şi Cinema Gloria din Bucureşti. Vor fi prezentate în premieră naţională 12 lungmetraje pentru copii selecţionate şi premiate la festivaluri internaţionale, dar şi trei producţii româneşti clasice, cărora le va fi rezervată o zi specială - Ziua filmului românesc. Evenimentul include şi o serie de ateliere interactive (regie, actorie şi efecte speciale) pentru elevii bucureşteni, susţinute de cineaşti tineri, cu experienţă atât în domeniu, cât şi în lucrul cu copiii.
TVR Cultural marchează, astăzi, împlinirea a 128 de ani de la naşterea lui George Enescu. Cu această ocazie postul de televiziune va difuza o retrospectivă a ediţiei din 2007 a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" şi un film documentar despre compozitorul român. În plus telespectatorii vor putea urmări imagini de arhivă cu prietenii lui Enescu şi alte personalităţi participante la diferite ediţii ale festivalului. Nu vor lipsi programe de muzică de cameră din creaţia lui George Enescu, interpretate de artişti români de marcă şi de invitaţi de seamă la festival: Orchestre de Paris, Filarmonicile din Oslo, Dresda, Rotterdam şi München, Filarmonica "Arturo Toscanini", Orchestra Naţională Rusă, London Symphony Orchestra.
Filmările pentru pelicula "Caii înaripaţi", în regia lui Judit Elek, o coproducţie Suedia-Ungaria-România, se vor încheia în octombrie. Producția îi are în distribuţie pe Kathleen Gati, Andras Demeter, Lóránt Váta şi Gizella Molnar. Filmările pentru această peliculă au început la jumătatea lunii iulie, la Göteborg. Inspirat din operele lui Marguerite Duras şi Miklos Meszoly, scenariul pentru "Caii înaripaţi" a fost scris de regizoare împreună cu Laszlo Berger, care este, de asemenea, şi directorul de imagine al peliculei. "Caii înaripaţi" spune povestea lui Katherine, o femeie care se întoarce în România regimului Ceauşescu pentru prima dată de când a fugit de Holocaust, în Suedia. Dar amintirea traumei şi faptul că soţul o înşală cu sora ei o fac să îşi piardă controlul. Filmările se vor încheia în România, în octombrie, premiera în cinematografe fiind programată pentru toamna lui 2010.
Sonate de Brahms și Enescu, intepretate de violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Mihai Ungureanu, vor răsuna în această seară în Palatul Cantacuzino. Evenimentul are loc cu ocazia împlinirii a 128 de ani de la nașterea lui George Enescu. Din programul concertului susținut în aula Palatului Cantacuzino fac parte Sonata a II-a pentru vioară și pian de Johannes Brahms și Sonata a III-a pentru pian și vioară "în caracter popular românesc" de George Enescu. Cu ocazia evenimentului oferit ca semn al recunoașterii geniului enescian, muzeul va permite tuturor vizitatorilor să fotografieze obiectele care au aparținut marelului muzician din toate sălile de la parterul Palatului Cantacuzino. Publicul larg va beneficia de ghidaj si acces gratuit în muzeu.
Filme de Titus Muntean, Cornel Mihalache şi Alexandru Solomon vor fi prezentate într-o secţiune specială a Festivalului "Les états généraux du film documentaire". Evenimentul se desfăşoară, până pe 22 august, la Lussas. Printre producțiile ce vor rula în programul special se numără "1989, Sânge şi catifea", "Babu", "Bârfe la Stâlpii împuşcaţi" şi "Focurile Morţilor", de Cornel Mihalache, "Ţara Moţilor", de Paul Călinescu, "Un minut", de Ion Bostan, "Un artist acuză o lume", de Nina Behar, "Drăguş 2x40", de Titus Muntean, "Cota zero", de Laurenţiu Damian, "La drum", de Dumitru Budrala, şi "Duo pentru pauloncello şi petronom", de Alexandru Solomon. În timpul festivalului vor fi prezentate aproximativ 180 de filme, producţiile româneşti făcând parte din secţiunea Hors de doc, care are ca scop prezentarea istoriei filmului documentar şi etnografic în România.
Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie vor participa la Festivalul Internaţional de Poezie de pe insula Gotland din Suedia. Evenimentul se va desfășura luna aceasta între 27 şi 30 august. Seria de toamnă a Salonului de poezie de la ICR Stockholm se deschide pe 24 august, cu o seară la care vor participa poeţii Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie, traducătoarea Inger Johansson, precum şi editorul şi traducătorul Jonas Ellerström, în calitate de moderator. Festivalul, aflat la cea de-a 16-a ediţie, este organizat de Centrul Baltic pentru Scriitori şi Traducători de la Visby.
Alejandro Gonzalez Inarritu a fost desemnat preşedintele juriului competiţiei oficiale a Festivalului de Film de la Tokyo. Regizorul mexican nu este străin de acest eveniment - în anul 2000, el a câştigat Marele Premiu al celei de-a 13-a ediţii a Festivalului de Film de la Tokyo cu pelicula sa de debut, intitulată "Iubiri şi câini/ Amores Perros". În 2006, Inarritu a filmat un fragment din filmul său, "Babel", în Tokyo, iar actriţa japoneză Rinko Kikushi a fost nominalizată la Oscar la categoria "cea mai bună actriţă în rol secundar", pentru prestaţia sa din această peliculă, în care a interpretat rolul unei adolescente nipone, cu deficienţe auditive. Line up-ul complet al evenimentului va fi anunţat în luna septembrie. Cea de-a 22 ediţie a Festivalului de Film de la Tokyo se va desfăşura între 17 şi 25 octombrie.
Michael Jackson va fi înmormântat pe 29 august, în cadrul unei ceremonii private, la cimitirul Forest Lawn-Glendale din Los Angeles. Funeraliile vor avea loc chiar în ziua în care artistul ar fi împlinit 51 de ani. Purtătorul de cuvânt al familiei Jackson, Ken Sunshine, a declarat că la ceremonie vor fi invitaţi doar rudele şi prietenii foarte apropiaţi. Presa internaţională scria, în urmă cu o săptămână, că Michael Jackson, decedat pe 25 iunie, în urma unui stop cardiac, a fost deja înmormântat, la începutul lunii august. Însă acele informaţii se bazau doar pe câteva surse neidentificate şi nu au fost niciodată confirmate de reprezentanţii familiei Jackson.
Filmul documentar "Australia", de Claudiu Mitcu, după o idee de Tudor Giurgiu, va fi proiectat, pe 30 septembrie, la Institutul Cultural Român din Capitală. Pelicula descrie experienţele echipei naţionale de fotbal a persoanelor fără adăpost din România şi participarea acesteia la Homeless World Cup Melbourne, în decembrie 2008. Personajele sunt şase timişoreni care ajung sportivi în ciuda statutului lor social defavorabil. Filmul spune povestea fiecăruia dintre ei şi-i însoţeşte pe străzile Timişoarei, în cantonamentul de la Buziaş, până la experienţa obţinerii primului paşaport din viaţa lor şi călătoria pe un alt continent pentru a-şi reprezenta ţara. Regizorul Claudiu Mitcu a mai realizat documentarul "Nisipuri".
Formaţia Hot Chocolate, cântăreţul Tiziano Ferro şi chitaristul Steve Vai sunt vedetele internaţionale care vor concerta la ediţia de anul acesta a Festivalului şi Concursului "Cerbul de Aur". Evenimentul va avea loc între 2 şi 7 septembrie, la Braşov. Cerbul de Aur 2009 va cuprinde şase seri - Evergreen, Pop, Rock, Finala concursului de interpretare, Gala Laureaţilor, Seara Superstar şi Hora Satului. Serile festivalului vor fi prezentate de Aurelian Temişan, Delia Budeanu, Mihai Constantin şi Alexandra Tatarache. Ultima seară, cea dedicată folclorului, va fi prezentată de Irninis Miricioiu, producător şi moderator TVR, interpreta de muzică populară Viorica Macovei şi moderatorul emisiunii "Doi care doinesc", interpretul Gelu Voicu.
Cel mai recent film al regizorului Radu Gabrea, 'Călătoria lui Gruber', va rula din 4 septembrie în cinematografele din ţară. Filmările s-au desfăşurat pe parcursul a 28 de zile, atât la Iaşi, cât şi în Bucureşti. Bugetul producției s-a ridicat la aproximativ 750.000 de euro. Acţiunea filmului este plasată în anul 1941, la scurt timp de la atacarea Rusiei Sovietice de către Germania şi România. Curzio Malaparte, scriitor italian şi corespondent de război pentru 'Corriere della Sera', în drumul său către front, ajunge la Iaşi. Malaparte suferă de o alergie severă iar unica sa posibilitate de a se vindeca este să găsească un medic evreu pe nume Josef Gruber.
Moartea compozitorului Wolgang Amadeus Mozart, la vârsta de 35 de ani, ar fi putut fi provocată de complicaţiile apărute în urma unei infecţii cu un streptococ faringian. Cel puțin așa relevă un studiu olandez publicat în Annals of Internal Medicine. După moartea celebrului compozitor, în 1791, au apărut numeroase teorii despre posibilele cauze ale decesului, care au mers de la otrăvire intenţionată la febră reumatică şi trichinoză - o boală parazitară produsă prin consumul de carne infestată. Pe certificatul lui de deces este menţionată "febră miliară acută", caracterizată prin apariţia în gât a unei iritaţii cu aspectul unor seminţe de mei. Însă cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam au declarat că studiile despre moartea lui Mozart s-au bazat, în general, pe dovezi neconcludente, precum mărturiile unor persoane care au fost alături de compozitor în ultimele zile de viaţă ale acestuia, scrise la câteva decenii după decesul lui.
Aspirina este folositoare în prevenirea reapariţiei cancerului la colon, micşorând, totodată, riscul de deces din cauza acestei maladii. Aceasta este concluzia unui studiu american, publicat în Journal of the American Medical Association. Aspirina ocupă deja un loc important în numeroase cabinete medicale din lume. Medicii consideră că o doză de aspirină administrată zilnic poate să reducă numărul infarctelor şi al atacurilor cerebrale, alungând, totodată, şi durerile.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.