Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
18.30 - 19.00 Expresul de seară • Realizatori Anca Mateescu si Dana Pitrop
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
19.00 - 21.00 Stagiunea Muzicală Radio • Transmisiune directă din Studioul 'Mihail Jora'. Concertul Orchestrei de Cameră Radio. Dirijor şi solist Ladislau Horvath. Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 23 în Re major KV 181, Rondo KV 269 în Si bemol major pentru vioară şi orchestră, Adagio KV 261 în Mi major pentru vioară şi orchestră şi Rondo KV 373 în Do major pentru vioară şi orchestră; Charles Gounod - Mica simfonie pentru instrumente de suflat; Joseph Haydn – Simfonia nr. 49 în fa minor «La Passione». În pauză, interviuri cu protagoniştii. Comentează Sebastian Crăciun. Producător Sorina Goia
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
31 august 2009
Concursul Cerbul de Aur 2009 va fi difuzat în acest an, în premieră, de Balkanika Music Television, o televiziune care emite în Albania, Bulgaria, Macedonia, Slovenia, Serbia, Croaţia, Muntenegru, Kosovo, Bosnia şi România. Totodată, ediţia 2009 a Festivalului Cerbul de Aur, care se va desfăşura în perioada 2 - 7 septembrie, la Braşov, va fi difuzată integral pe TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional. În acest an festivalul va reuni 25 de concurenţi din 18 ţări. Vedetele internaţionale invitate la Braşov sunt: Hot Chocolate, Steve Vai şi Tiziano Ferro. Pe scena Cerbului de Aur vor mai susţine recitaluri trupe şi artişti români precum Sistem, Direcţia 5, Vama, Holograf şi Loredana.
Concertul de la Bucureşti al lui Leonard Cohen, de pe 4 septembrie, se mută pe Stadionul Tineretului "Iolanda Balas Soter". Posesorii de bilete pot consulta, începând de mâine, site-urile de ticketing, pentru a face verificarea locurilor, informează organizatorii evenimentului. Iniţial, concertul era programat în Piaţa Constituţiei. În toamna anului trecut, artistul canadian şi-a serbat ziua de naştere la Bucureşti, în aplauzele a circa 10.000 de fani români veniţi să-l asculte pe Stadionul Arcul de Triumf. La acel concert, biletele scoase la vânzare s-au epuizat rapid, lăsându-i pe mulţi în imposibilitatea de a asista la eveniment.
Cinefilii din România se vor putea bucura, începând cu 4 septembrie, de prezenţa lui Florin Piersic Jr. în primul lui rol principal într-un film de lungmetraj: Călătoria lui Gruber, regia Radu Gabrea. Actorul îl interpretează pe Curzio Malaparte, scriitor italian şi corespondent de război pentru “Corriere della Sera”, care, în drum spre frontul de Est, ajunge la Iaşi în vara anului 1941. Alături de Florin Piersic Jr., în distribuţia filmului se mai regăsesc şi actorii Marcel Iureş, Claudiu Bleonţ, Răzvan Vasilescu, Alexandru Bindea.
Cea de-a doua seară a festivalului Golden Stufstock, cea din 4 septembrie, va avea parte, târziu în noapte, de un concert extraordinar al lui Baniciu & Kappl. În spiritul promovării artiştilor şi muzicii româneşti de valoare, Golden Stufstock îi aduce vinerea viitoare, pe scena mare din Vama Veche, pe aceşti doi prieteni buni, două dintre cele mai importante personalităţi ale muzicii româneşti, protagonişti ai celei mai de seamă legende a rockului românesc, Phoenix. O primă colaborare între cei doi artişti a avut loc anul trecut, în decembrie, în cadrul concertului „Baniciu şi prietenii“, de la Sala Palatului din Bucureşti. Cei doi aveau să lanseze chiar o piesă nouă, „Pe Argeş în jos“, o compoziţie a lui Josef Kappl, pe un text folcloric cules şi prelucrat de Vasile Alecsandri, piesă titulară a marelui proiect-operă rock „Meşterul Manole“. Reluarea acestui proiect a fost iniţiată de Kappl şi de Victor Cârcu, în colaborare cu Mircea Baniciu, Valeriu Sepi şi alţii.
Mona Lisa lui Leonardo da Vinci zâmbeşte şi chiar răspunde unor întrebări în dialectul mandarin, într-o expoziţie high-tech în care capodopere ale picturii mondiale sunt recreate în variantă interactivă, informează Reuters.
În cadrul expoziţiei "World Classic Interactive Arts Exhibition", care va fi deschisă la Beijing săptămâna viitoare, vor fi prezentate 61 de replici în variantă high-tech ale unor cunoscute opere de artă. Lucrările interactive au fost realizate de o galerie din Coreea de Sud, timp de doi ani. O altă pictură celebră a lui Leonardo da Vinci "animată" în 3D este "Cina cea de taină", în versiunea high-tech a tabloului Iisus vorbind cu apostolii şi mişcându-se prin încăpere. Expoziţia include şi o versiune multimedia cu replici în mărime naturală ale statuilor zeităţilor romane şi greceşti, care vorbesc despre virtuţile şi calităţile lor, în timp ce pozează publicului.
Radioul Public va reflecta pe larg Festivalul Internaţional "George Enescu". La Radio România Cultural şi Radio România Muzical vor putea fi ascultate în direct 59 de concerte din cele 79 de manifestări pe care le cuprinde ediţia din 2009 a Festivalului Enescu. Ca şi în anii trecuţi, liniile de interes sunt seriile "Concerte camerale", "Mari orchestre ale lumii", "Concertele de la miezul nopţii, "Creaţia muzicală românească contemporană", "George Enescu şi contemporanii săi". De asemenea, Radio România va înregistra în totalitate Concursul Internaţional "George Enescu", a cărui gală va fi transmisă în direct pe data de 6 septembrie, precum şi Seminarul internaţional de Muzicologie "George Enescu". Pauzele transmisiunilor directe au ca punct forte interviurile în exclusivitate realizate cu oaspeţii festivalului, precum şi opiniile exprimate în direct de melomani.
Spectacolul "Fantoma, dragostea mea!", în regia lui Şerban Puiu, realizat după "Blithe Spirit", de Noel Coward, recompensat cu premiul Tony în 2009, va fi prezentat în avanpremieră, la Teatrul Metropolis din Bucureşti. Evenimentul va avea loc între 3 şi 6 septembrie. Avanpremiera "Fantoma, dragostea mea!" deschide, astfel, stagiunea de toamnă a Teatrului Metropolis. Spectacolul original, "Blithe Spirit", a fost jucat iniţial pe Broadway. Piesa spune povestea romancierului Charles Condomine, care este urmărit de fantoma primei sale soţii, Elvira, după ce el este supus unei şedinţe de spiritism. Fantoma Elvirei încearcă din toate puterile să facă în aşa fel încât să distrugă căsnicia scriitorului cu cea de-a doua soţie, Ruth. Piesa scrisă de Noel Coward a fost adaptată de mai multe ori pentru scenă, dar şi pentru marele ecran. Scenografia este semnată de Ioana Popescu, iar din distribuţia spectacolului fac parte, printre alţii, Gabriela Popescu, Marius Florea Vizante, Monica Davidescu, Alexandra Velniciuc şi Vasile Flutur.
Piesa "Femeia care și-a pierdut jartierele", inclusă în noua stagiune pregătită la Teatrul de Comedie, va fi prima montare pe scenele bucureștene a regizorului Silviu Purcărete, după 15 ani de absență. În piesa scrisă de francezul Eugene Labiche vor juca Horațiu Mălăele, Dorina Chiriac și George Mihăiță, iar coloana sonoră va purta semnătura compozitorului Vasile Sirli, bun prieten cu regizorul. Premiera piesei "Femeia care și-a pierdut jartierele" va fi programată, cel mai probabil, la începutul lunii decembrie.Tot la Teatrul de Comedie sunt în pregătire, pentru stagiunea 2009-2010, spectacolele "Domnișoara Iulia", de August Strindberg, în regia lui Liviu Lucaci, care va avea premiera luna aceasta și "Leonce și Lena", de Georg Buchner, montată de Horațiu Mălăele, care va fi prezentată din octombrie.
Transilvania Film va cumpăra drepturile de difuzare în cinematografe din România a controversatului "Antichrist". Decizia a fost luată după ce Ro Image 2000 a renunțat la achiziționarea filmului, din cauza conținutului violent care l-ar putea face necomercial. "Antichrist" a avut premiera în România pe 6 iunie, la Cluj Napoca, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, unde a beneficiat de proiecția variantei necenzurate. Tot la inițiativa organizatorilor TIFF, pelicula a mai fost proiectată o singură dată la Cluj Napoca, pe 7 iunie, și ulterior la București, pe 12 iunie. Pelicula regizată de Lars von Trier, cu un buget de 11 milioane de dolari, a participat la competiția oficială de la Cannes, unde actrița principală, Charlotte Gainsbourg a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună interpretare feminină.
Cântăreaţa australiană Kylie Minogue va cânta într-un concert-tribut Abba, pe 13 septembrie, în Hyde Park din Londra. În cadrul evenimentului îşi vor mai face apariţia şi foştii membri ai legendarei trupe suedeze, Benny Andersson şi Björn Ulvaeus. Kylie va interpreta melodiile "Super Trouper", precum şi "When All Is Said And Done", aceasta din urmă alături de Benny Andersson. De asemenea, vor mai interpreta din melodiile memorabile ale trupei Abba artişti precum Lulu, Chaka Khan, cântăreţul de jazz Jamie Cullum, fosta vocalistă de la Texas, Sharleen Spiteri, Elaine Paige şi trupa The Feeling. Amfitrionul evenimentului va fi Chris Evans.
Concertul pe care cântăreţul Alessandro Safina ar fi trebuit să-l susţină pe 5 septembrie, la Arenele Romane din Capitală, se reprogramează pentru 2 noiembrie, la Sala Palatului. Potrivit organizatorilor, evenimentul s-ar fi amânat ca urmare a unei hotărâri luate împreună cu staff-ul managerial al artistului, care au dorit "o locaţie acoperită" pentru desfăşurarea concertului. Alessandro Safina va fi acompaniat în spectacolul de la Bucureşti de o orchestră formată din peste 40 de muzicieni. Pe lângă toate echipamentele de sunet şi lumini, scena va fi decorată cu impresionante aranjamente florale. Toate biletele achiziţionate până în prezent vor fi preschimbate la intrare cu bilete cu loc. Persoanele care nu pot participa la noua dată pot solicita rambursarea la punctele de vânzare de unde au achiziţionat biletele, până la data de 2 octombrie.
Festivalul de scurtmetraje "HelloPitești - Scurte, bune şi deştepte" va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, în Piaţa Primăriei din Piteşti. Evenimentul va prezenta o selecţie de pelicule realizată de Institutul Cultural Român, precum şi o seară specială în memoria lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu realizată de Societatea Culturală NexT. În fiecare seară, proiecţia de scurtmetraje din Piaţa Primăriei va începe la ora 20.45 şi va dura până în jurul orei 23.30. Printre filmele proiectate în zilele de 4 şi 5 septembrie se numără: "La drumul mare", de Gabriel Sârbu, "Faţa galbenă care râde", de Constantin Popescu, "Radu + Ana", "Fabulosul destin al lui Toma Cuzin" şi "Renovare", de Paul Negoescu, "Bric - brac", de Gabriel Achim, "Danutz pleacă pe vapor", de Radu Potcoavă. Programul mai include şi o demonstraţie de sporturi extreme, o demonstraţie de graffiti cu grafferi piteşteni şi bucureşteni, o expoziţie de fotografie a tinerilor piteşteni pasionaţi de artă fotografică, concursuri cu premii şi karaoke.
Un eveniment dedicat culturii japoneze are loc în aceste zile la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală. Evenimentul este menit să marcheze 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre Japonia şi România. Acţiunea face parte din programul cultural Japan Danube Friendship Year 2009. În cadrul acestui proiect sunt incluse mai multe expoziţii, ateliere şi evenimente. Hanul "La Barieră" din Muzeul Satului va găzdui, pe parcursul întregii săptămâni, expoziţia de gastronomie tradiţională japoneză Ajimi Matsuri - Festivalul Gusturilor, unde vizitatorii vor putea degusta diferite preparate culinare oferite de Sushi Mania. Pe scena în aer liber, vor avea loc spectacole de muzică şi dans tradiţional, demonstraţii de arte marţiale şi o paradă de yukata.
Actorul Matt Damon va primi premiul pentru întreaga carieră oferit de Cinemateca Americană pentru 2010. Ceremonia de premiere va avea loc anul viitor, pe 27 martie, și va fi transmisă de postul de televiziune american ABC. Printre cei care au primit premiul pentru întreaga carieră oferit de Cinemateca Americană se numără Samuel L. Jackson, în 2008, şi Julia Roberts, în 2007. Matt Damon a câştigat premiul Oscar, în 1997, împreună cu actorul şi bunul său prieten Ben Affleck, pentru scenariul filmului "Good Will Hunting". Ulterior, seria "Ocean's" şi "Jason Bourne" i-au adus statutul de star la Hollywood şi, totodată, numeroase colaborări cu regizori şi actori de succes.
Cauza cancerului la colon a fost identificată de cercetători în bacteria care provoacă apariţia diareii la copii şi adulţi şi care poate duce la inflamarea colonului şi apariţia unor tumori maligne. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în Nature Medicine şi citat de sciencedaily.com. Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Statele Unite ale Americii, au demonstrat, într-un studiu pe şoareci, că Bacteroides fragilis, o bacterie care provoacă apariţia diareii, poate duce la apariţia unor tumori maligne pe colon. În cadrul studiului, şoarecii infectaţi cu respectiva bacterie s-au îmbolnăvit de diaree, dar s-au însănătoşit repede, însă, după o săptămână, a putut fi constatată apariţia unor mici tumori în colonul inflamat, pentru ca, într-o lună, colonul să fie plin de tumori. Cercetătorii consideră că bacteria ar putea interacţiona cu altele din intestin, ducând astfel la apariţia cancerului la colon.
Stagiunea Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca va începe, mâine, cu un concert care include lucrări moderne şi contemporane, semnate de Sigismund Toduţă, Mihai Mitrea Celarianu, Călin Ioachimescu şi Theodor Grigoriu. Deschiderea stagiunii îl va aduce în faţa publicului clujean pe renumitul dirijor Sascha Goetzel. Prima lucrare, interpretată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat "Transilvania", este "Concertul nr. 2 pentru orchestră de coarde" aparţinând compozitorului clujean Sigismund Toduţă. Lucrarea "Par ce fil d’or pentru tenor, bariton şi orchestră" a compozitorului stabilit în Franţa Mihai Mitrea Celerianu va fi prezentată, pentru prima oară, la Cluj-Napoca, în interpretarea tenorului Ovidiu Daniel şi a baritonului Cristian Hodrea. Celebrul saxofonist Daniel Kientzy va interpreta "Concertul pentru saxofon şi orchestră" de Călin Ioachimescu, compozitor inspirat de muzica electronică. Concertul, realizat în colaborare cu Artexim, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu", va avea loc mâine, la ora 19.00, în Sala Studio a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.
Pelicule precum "Născuţi la comandă. Decreţeii" de Florin Iepan şi "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu se numără printre producţiile care vor fi prezentate la prima ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Cetatea Râşnov. Evenimentul se va desfăşura între 4 și 6 septembrie. În cele trei zile de festival vor fi prezentate filme istorice vechi şi noi, expoziţii şi lansări de carte pe teme istorice, dar şi un seminar pe tema "Cetatea ca patrimoniu în pericol" şi o petrecere într-o hală industrială. Filmele proiectate vor fi împărţite în trei secţiuni - "Spadă", "Seceră" şi "Ciocan". "Spada" grupează filme istorice filmate la Râşnov, cu recorduri în materie de încasări la vizionarea lor în cinematografe. "Secera" cuprinde filme cu subiecte comuniste şi strânge sub semnul său pelicule româneşti premiate la Cannes încă din 1965, iar "Ciocanul" - filme documentare care au şocat prin tematică şi abordare lumea cinematografică internaţională. Festivalul de la Cetatea Râşnov marchează 20 de ani de la Revoluţia din 1989.
Formaţia pop-rock scoţiană Simple Minds va susţine un concert la Sala Palatului din Bucureşti, pe 20 noiembrie. Trupa va ajunge în România în cadrul turneului de promovare a noului album, lansat în 2009. "Graffiti Soul" este cel de-al 15-lea material de studio al trupei Simple Minds. Cu un sound contemporan, dar păstrând, în acelaşi timp, elementele caracteristice care au definit Simple Minds de-a lungul anilor, "Graffiti Soul" a urcat până pe locul al zecelea în topul albumelor din Marea Britanie. Concertul de la București va cuprinde atât hituri internaţionale, ca "Don't You (Forget About Me)", "Alive and Kicking" şi "Belfast Child", cât şi materiale de pe noul album.
Documentarul "Michael Jackson THIS IS IT" va avea premiera în România pe 28 octombrie. Pelicula va rula în cinematografe timp de doar două săptămâni. Filmul documentar despre regele muzicii pop este realizat cu ajutorul a peste o sută de ore de înregistrări brute, de la repetițiile lui Michael Jackson pentru seria de 50 de concerte pe care trebuia să le susțină la Londra. Pelicula va include și câteva videoclipuri filmate special pentru a fi folosite în cadrul turneului londonez "THIS IS IT", printre care și o versiune inedită a "Thriller", care urma sa fie proiectată, în versiune 3D, la concerte. Regizorul Kenny Ortega, care s-a ocupat de organizarea concertelor londoneze și de filmarea repetițiilor, se ocupă, în prezent, de regia documentarului, care este produs de Sony Pictures și Sony Music.
"Cain", noul volum al scriitorului portughez José Saramago, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1998, va fi lansat în toamnă. Cartea, reprezintă o reflecţie asupra personajului biblic Cain, care şi-a trădat fratele, pe Abel, dar care pentru Saramago nu poate fi văzut ca o personificare a răului. Cain este prezentat în Biblie drept primul ucigaş din istorie, pentru că şi-a ucis, din gelozie, fratele. În 1992, Saramago a provocat reacţii negative în Portugalia, după ce şi-a lansat cartea "Evanghelia după Iisus Cristos", unde scrie că Iisus şi-a pierdut virginitatea cu Maria Magdalena şi că a fost utilizat de Dumnezeu pentru a domina lumea. Atunci, Saramago s-a autoexilat din Portugalia şi s-a mutat la Lanzarote, în arhipelagul insulelor Canare. "Cain" apare pe piaţă la aproape un an de la lansarea volumului "Călătoria elefantului".
Cautare
Newsletter
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm
ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.