Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
10 decembrie 2009
Spectacolul de teatru documentar 'Ultimele ore ale lui Ceauşescu', regizat de Milo Rau şi Simone Eisenring, va avea premiera astăzi, de la ora 19,00, la Teatrul Odeon din Capitală. La 20 de ani după căderea Zidului Berlinului, International Institute of Political Murder Zurich/ Berlin pune în scenă pentru prima dată o reconstituire a celui mai celebru proces al istoriei europene, în decoruri autentice. 'Ultimele ore ale lui Ceauşescu' reconstituie procesul împotriva soţilor Ceauşescu şi ridică problema relaţiei dintre trecut şi prezent, în funcţie de puterea şi importanţa imaginilor prezentate de mass-media. Proiectul are ca scop reflectarea modului în care s-a scris istoria şi se bazează pe o documentare minuţioasă, având ca formă de punere în scenă reconstituirea. Premiera spectacolului va fi urmată de discuţii cu publicul, în prezenţa lui Victor Stănculescu, Dr. Thomas Kunze, realizatorii proiectului şi a actorilor din distribuţie. Cea de-a doua reprezentaţie a spectacolului va avea loc mâine.
Aproape 200 de lucrări de pictură şi sculptură, printre care şi opere semnate de Andy Warhol, David Teniers cel Tânăr, Iosif Iser, Samuel Mutzner, Ion Pacea, Gheorghe Petraşcu şi Ion Ţuculescu, vor fi scoase la vânzare astăzi, în licitaţia Artmark de iarnă, care va avea loc într-un hotel din Capitală. Licitaţia este împărţită în nouă secţiuni: Colonia de la Balcic, Simbolism, Patrimoniu, Şcoala de la Baia Mare, Postmodernism, Tezaur, Europeana, Fotografie şi Artă contemporană. După şapte ediţii care au atestat interesul în creştere al pieţei pentru arta cu valoare consacrată, experţii casei au inclus în selecţia lor, pentru ultima licitaţie a anului, o serie de opere reprezentative pentru majoritatea direcţiilor estetice ale artei româneşti de patrimoniu şi contemporane, precum şi câteva lucrări importante în contextul artei europene.
Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti găzduieşte, astăzi și mâine, "Zilele Paul Celan". Este vorba despre o manifestare dedicată cunoscutului scriitor. Seria de evenimente va fi deschisă de masa rotundă "Rădăcini ale (post) modernităţii în poezia lui Paul Celan", la care vor participa Grete Tartler, Andrei Corbea-Hoişie, Mircea Ţuglea, Horaţiu Decuble, Ştefan Hostiuc. Masa rotundă va fi urmată de proiecţia filmului "Duo pentru Paoloncel şi Petronom" de Alexandru Solomon. Mâine va avea loc vernisajul expoziţiei temporare "Paul Celan şi Meridianul său în Arhiva Alfred Margul-Sperber", prezentată de George Guţu. Evenimentul va fi urmat de proiectul muzical multilingvistic al lui Mircea Tiberian, "Celan, 4 postludii la Todesfuge".
Volumul autobiografic "Baltazar", de Sławomir Mrożek, va fi lansat astăzi, la librăria Cărtureşti Verona din Capitală. La eveniment vor vorbi Natalia Mosor, Mihaela Moroşanu şi Ovidiu Şimonca. Autobiografia "Baltazar" rearanjează piesele unui puzzle existenţial şi reconfirmă capacitatea unui om de a fi el însuşi, deşi dintr-o perspectivă oarecum schimbată, dar nu neapărat de boală, ci de însuşi travaliul de a-şi aminti. Celebrul dramaturg polonez Sławomir Mrożek încearcă, astfel, să se vindece, prin intermediul scrisului, de afazia (tulburare a sistemului nervos superior care constă în pierderea totală sau parţială a facultăţii de a vorbi) de care suferă în urma unui atac cerebral.
Cea de-a 35-a ceremonie de decernare a premiilor César - Oscarurile cinematografiei franceze - va avea loc pe 27 februarie 2010. Gala va fi prezentată de actorii Valérie Lemercier şi Gad Elmaleh. Nominalizările pentru cea de-a 35-a ediţie a premiilor César vor fi făcute publice pe 22 ianuarie. În 2009, "Séraphine" a fost marele câştigător şi marea surpriză a celei de-a 34-a ediţii a Premiilor César, pelicula adjudecându-şi şapte premii, inclusiv pe cele pentru cel mai bun film francez şi pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Yolande Moreau).
Radio România Internaţional şi Radio România Cultural au câştigat un proiect cu finantare europeană, pentru a realiza şi difuza “Strasbourg Connection”, o emisiune consacrata rolului şi locului Parlamentului European, valorilor comunitare, dar şi problemelor şi dezbaterilor europene. În perioada ianuarie-decembrie 2010, cele doua posturi din cadrul SRR vor realiza o serie de 12 radioprograme de câte 60 de minute, pe care le vor difuza lunar, la ore de maximă audienţă. Contribuţia netă a Parlamentului European la realizarea ciclului de emisiuni este de aproximativ 15.300 de euro.
Circa 150 de angajaţi ai Filarmonicii Enescu au pichetat, ieri, la sediul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional din cauza expirării contractelor şi a pensionării a peste 50 dintre artişti, de la 1 ianuarie 2010. Ei au criticat menţinerea în funcţie a lui Cristian Mandeal, pe care nu il contestă din punct de vedere profesional, ca dirijor, ci ca manager. În prezent, Cristian Mandeal, care a demisionat la sfârşitul lunii septembrie din funcţia de director al filarmonicii, este director interimar al instituţiei. Ministrul Culturii, Theodor Paleologu a precizat că va fi organizat un concurs pentru desemnarea unui nou director al Filarmonicii Enescu, probabil la sfârşitul lunii ianuarie. Paleologu a mai declarat că, în aşteptarea concursului, va trebui să asigure cineva conducerea instituţiei, dar că nu a identificat încă o persoană "dispusă să accepte un interimat scurt, într-o situaţie dificilă".
“1989- 2009 - DEGEABA” este un spectacol asteptat de românii din întreaga ţară. Diferit de toate celelate spectacolul lui Tudor Gheorghe, va avea invitată o veritabilă trupă rock, aparitie inedită în reprezentaţiile maestrului de până acum. În afara de avanpremiera de la Craiova şi reprezentatia din Bucuresti din 18 decembrie, Constanţa este singurul oraş în care maestrul va dezvalui misterul celor 20 de ani, vazuti prin ochii sai, la Casa de Cultură a Sindicatelor pe data de 19 decembrie, incepand cu ora 19.
Concertul “Linu-i, Doamne, Dalbe flori în Ţara Colindelor” va avea loc la Sala Rapsodia, joi 17 decembrie de la ora 19 şi va aduce în faţa publicului corul Psaltic Horevma al Mănăstirea Turnu – Prahova şi corul Psaltic de maici de la Mănăstirea Diaconeşti – Bacău. Alături de colinde tradiţionale, un moment important îl va constitui prezentarea albumului „Icoana Noilor Martiri ai Pământului Românesc”. Evenimentul va fi transmis live pe www.rostonline.org şi va fi prezentat de Dan Puric şi Răzvan Codrescu.
Joi, 10 decembrie, în clubul The Silver Church din Bucureşti vor rasuna acordurile melancolice de soul, jazz, funk, R&B şi rock ale Alexandrinei Hristov. Concertul va începe în jurul orei 21:00 iar invitatul special al artistei va fi Silent Strike. Alexandrina spune că principala sa influenţă în materie de muzică este Tori Amos, dar şi PJ Harvey, Bjork şi trupa Morcheeba. Piesa care a făcut-o cunoscută publicului larg este: "Fata merge pe jos”. Primul şi unicul album al Alexandrinei de până acum este "Om de lut”, material lansat în primăvara acestui an, pe 9 aprilie.
Concertul de Colinde susţinut de Ştefan Hruşcă va avea loc, anul acesta, pe data de 19 decembrie, începând cu orele 19, la Sala Polivalentă din Bucureşti. Deşi stabilit în Canada, artistul revine în fiecare an în ţară pentru a încânta publicul român prin colindele pe care le interpretează. Ştefan Hruşcă a debutat pe piaţa muzicală din România în anul 1981 la Cenaclul Flacăra, evoluând în acest domeniu prin intermediul numeroaselor turnee naţionale şi internaţionale la care a participat. Biletele pentru eveniment sunt puse în vânzare la Sala Palatului, Diverta, prin Eventim în librăriile Carturesti, magazinele Germanos şi Vodafone, online pe situri de specialitate.
Azi, pe scena clubului Crossroads vor urca trupele Highlight Kenosis şi Za'Duff. Concertul va începe în jurul orei 21 iar biletele de intrare vor costa 10 lei. Highlight Kenosis cu Matei Damian Ulmu (chitară), Oana Maria Stoica (voce), Dragoş Şerbănescu (bas) şi Ion Ciurea (tobe) sunt revelaţia rock-ului progresiv autohton din acest an, spun organizatorii . În cadrul concertului, cei de la Highlight Kenosis vor cântă melodii de pe primul lor album, “Glowing” lansat la începutul lunii octombrie. Trupa Za'Duff s-a născut la începutul anului 2005 iar Sound-ul lor combină funk-ul cu rock-ul şi este presărat cu accente retro şi break-uri neaşteptate.
Maria Răducanu, Sorin Terinte şi Pedro Negrescu vor susţine un concert duminica, 20 decembrie de la ora 20:30, în clubul Green Hours din Bucureşti. Muzica Mariei este rezultatul unei combinaţii eplozive dintre tradiţiile româneşti şi muzica din contemporaneitate: blues, jazz şi avant-garde. Nonconformistă şi eclectică, Maria Răducanu, a luat lecţii de vioară de la tatăl ei, drumul către jazz parcurgându-l singura ca autodidactă.
Cunoscutul violonist şi compozitor de jazz Jean Luc Ponty se întoarce în România pentru a susţine un super concert în primăvara anului următor la Bucureşti. După ce a fost deja prezent la Timişoara şi în Vama Veche, Jean Luc Ponty va urca de data aceasta pe scena Sălii Palatului pe 11 martie 2010. De-a lungul carierei sale, Ponty a colaborat cu unii dintre cei mai mari muzicieni ai lumii, muzicieni precum Frank Sinatra, Elton John, Chick Corea, John Mclaughlin, Al Di Meola şi Frank Zappa. Artistul francez este considerat drept unul dintre cei mai importanţi violonişti şi jazzmani contemporani, spectacolele sale fiind mereu memorabile pentru cei veniţi să îi asculte vioara magică.
Fanii muzicii rock au primit o veste bună pentru anul 2010. Unul dintre cei mai mari chitarişti din lume, Eric Clapton, concertează la Bucureşti pe 11 iunie 2010, pe stadionul naţional de Rugby. Alături de el va concerta Steve Winwood, un alt nume mare din muzica rock. Cei doi au format în anii '70 trupa Blind Faith alături de Ginger Baker şi Ric Grech. Câştigători ai premiilor Grammy, Clapton şi Winwood sunt prezenţi în topul celor mai mari 100 chitarişti ai tuturor timpurilor pe locurile 4, respectiv 33.Concertul de la Bucureşti face parte din turneul european pe care duo-ul îl va susţine în această vară sub titlul "Two legends - one live experience". Turneul debutează la sfârşitul lui mai în Anglia şi cuprinde 10 ţări.
În cea de-a doua săptămână a lunii decembrie, clubul Tribute, noul hot spot al Capitalei a pregătit 3 noi concerte de excepţie. Joi, 10 decembrie, trupa Viţa de Vie va susţine un concert special cu ocazia relansării celui mai important şi de success album al lor, "Fenomental”. Vineri, 11 decembrie, pe scena din Tribute va urca un duo cât se poate de colorat: RedBlonde iar Sâmbătă, 12 decembrie, este timpul pentru un eveniment inedit în Tribute: Horia Brenciu se va afla pe scena clubului pentru a-i oferi un omagiu unuia dintre cei mai mari cântăreţi de jazz ai istoriei muzicale: Frank Sinatra.
În categoria noi speranţe ale muzicii româneşti, InConcert.ro vă recomandă să ajungeţi la unul dintre concertele trupei Sophisticated Lemons. Săptămâna aceasta, aceasta va susţine un concert joi, 10 decembrie , în clubul Fourteen din Bucureşti. Concertul va începe în jurul orei 20. Trupa Sophisticated Lemons s-a format în anul 2008 şi este alcătuită din Radu Osaciuc (solist vocal, chitară ritmică), Andrei Drăguşanu (chitară lead, backing vocals), Andu Iosif (bass) şi Andrei Popa (tobe). În ciuda mediei de vârstă foarte mici (17 ani), băieţii au făcut deja senzaţie prin cluburile bucureştene. Trupa a participat la concursul "Byron Rock Your High School”, o iniţiativă a formaţiei Byron care a oferit o şansă tinerelor talente în căutare de afirmare.
Vineri, 18 decembrie, trupele The Amsterdams şi The MOOod fac show în club Control din Bucureşti. Amândouă trupele cântă în limba engleză iar muzica lor aduce un aer occidental proaspăt în peisajul românesc. The MOOod au cântat pe aceeaşi scenă la B`ESTFEST cu Kaiser Cheifs, Alanis Morisette, Cypress Hill şi Manu Chao şi au deschis cu o cântare live concertul lui Lenny Krevitz din România iar The Amsterdams au cântat la a treia ediţie a Underlondon Fest şi la Stufstock 5, unde Dandy Wharols le-au dedicat o piesă, impresionaţi fiind de prestaţia lor. Concertul va incepe in jurul orei 21:30 iar pretul unui bilet de intrare va fi 20 de lei. Biletele vor putea fi achizitionate direct de la intrarea in club, in seara concertului.
Pentru că vine Craciunul şi odată cu el şi avalanşa de concerte tematice şi Iris să facă notă discordantă şi să nu-i invite fanii la concert, în apropierea sărbătorilor. Anul acesta, Minculescu şi trupa au programat 2 concerte, pe 14 şi pe 21 decembrie, ambele la Teatrul Naţional Bucureşti. La 30 de ani de activitate, Iris va oferi fanilor şi de această dată melodiile alături de care au crescut, dar şi piese mai recente, de pe ultimele albume scoase de formaţie. InConcert.ro vă sfătuieşte să nu rataţi ocazia de a-i vedea din nou în concert, dar pentru asta va trebui să vă grabiţi. Majoritatea biletelor puse în vânzare au fost deja cumpărate.
O nouă schimbare a avut loc în ceea ce priveşte concertul formaţiei Simple Minds de la Bucureşti. Iniţial acesta era programat să aibă loc în 20 noiembrie, concertul fiind ulterior amânat pentru 2010. În cele din urmă acesta va avea loc pe 15 decembrie, la Sala Polivalentă din Bucureşti. Concertul face parte din turneul de promovare al ultimului album semnat Simple Minds şi anume "Grafitti Soul”.
Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Fundaţia Culturală “Camil Petrescu” organizează o întâlnire dedicată celei mai longevive şi respectate reviste de teatru din România. Redactori şi colaboratori vor încerca să răspundă la întrebări care ne preocupă: cum a traversat revista Teatrul (azi) deceniile scurse de la înfiinţare, cum a făcut faţă cenzurii şi climatului cultural din perioada comunistă. La întâlnirea de la Muzeul Literaturii sunt invitaţi Florica Ichim, Alice Georgescu, Oana Borş, Andreea Dumitru, Mircea Ghiţulescu. Evenimentul va avea loc luni 14 decembrie, la ora 16.
Pe 19 decembrie va avea loc spectacolul Crăciun Vienez în prezenţa Spirit Of Vienna Ensemble. La cererea publicului, organizatorii au anunţat un al 2-lea spectacol, începând cu orele 16:30. Anul acesta, la Sala Palatului din capitala, începand cu ora 19 muzicieni de marca, solisti şi membri ai orchestrelor de prestigiu descinsi din capitala valsului, alaturi de soprana Judith Halasz şi baritonul Jankowitsch, reuniti sub numele de “Spirit Of Vienna Ensemble” dar şi balerini de inalt nivel artistic ai “Volksoper Wien”, si-au anuntat participarea spre a incanta auditoriul cu interpretarile impecabile şi pline de sarm ale muzicii lui W.A. Mozart , Joseph Haydn şi desigur a dinastiei Strauss.
Duminică, 20 decembrie 2009, va avea loc în clubul The Silver Church din Bucureşti primul eveniment de "Visual Kei” din România. Invitaţii speciali ai serii sunt trupa japoneză MegaRomânia, aflată la primul concert în Europa. Organizatorii au promis prezentări de costumaţie specifică, reuniuni ale fancluburilor de gen şi desigur un concert de zile mari cu MegaRomânia drept protagonişti. Evenimentul va începe în jurul orei 19.
Visual kei-ul este un curent întâlnit la muzicienii japonezi care se caracterizează prin utilizarea unui machiaj strident, coafuri elaborate şi costume flamboaiante. Visual kei-ul pune pe acelaşi nivel muzica şi înfăţişarea celor ce o cântă. De obicei, cei ce se declară susţinători ai visual kei-ul cântă glam-rock, punk şi metal. Curentul visual kei a apărut la sfârşitul anilor '80 şi a fost promovat de către trupe ca X Japan, D'erlanger, Buck-Tick şi Color.
Smokie revine în România pentru un concert de colinde la Sala Palatului din Bucureşti. Sâmbătă, 20 decembrie, va avea loc "Crăciun cu Smokie la Palat" începând cu orele 19, în cadrul căruia membri trupei vor interpreta atât piese care i-au consacrat cât şi colinde. Fanii Smokie au avut ocazia şi în această lună să participe la un concert de excepţie susţinut de fostul solist al trupei, Chris Norman care a concertat şi el la Sala Palatului.
Cleopatra Stratan va susţine, pe 23 decembrie, la Sala Palatului din capitală, un concert special de Sarbatori intitulat "Colinde Magice". Numărându-se printre cei mai tineri cântăreţi de succes, Cleopatra Stratan şi-a lansat primul album la vârstă de doar 3 ani, acesta incluzând şi cel mai mare hit al ei - „Ghiţă”. În doar 6 săptămâni de la apariţia pe piaţă, albumul a înregistrat vânzări-record de peste 40.000 de unităţi, pentru care i-a fost decernat şi premiul Dublului Disc de Platină.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.