Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
11 decembrie 2009
Expoziţia de pictură "Fragmente" a artistului Teodor Moraru va fi vernisată astăzi la Institutul Cultural Român din Capitală, în prezenţa criticului Pavel Şuşară. Vernisajul va avea loc la ora 18 iar expoziţia va rămâne deschisă la până pe 17 ianuarie 2010. Palmaresul lui Teodor Moraru include, printre alte distincţii, marele premiu al Uniunii Artiştilor Plastici din România, premiul Ministerului Culturii din Republica Moldova şi Ordinul Meritul Cultural în Grad de Mare Ofiţer (2004). Lucrările sale au fost expuse la Paris (Cité Internationale des Artes), Alkmaar, Berlin, Darmstadt, Copenhaga, Tokyo, Hanoi, Praga, Viena, Lisabona, Budapesta, Sofia, Beirut. Artistul este, din 2004, profesor la catedra de masterat a Universităţii de Arte din Bucureşti.
Dezbaterea "Intelectualul post-utopic" va avea loc, pe 15 decembrie, la Institutul Cultural Român din Capitală, cu participarea Ancăi Manolescu, a lui Camil Pârvu şi Cristian Teodorescu. Întâlnirea este organizată de ICR în parteneriat cu Fundaţia "Calea Victoriei" şi face parte din seria "Pro şi contra la ICR". Moderatorul dezbaterii este Ştefan Vianu. În lumea modernă, rolul intelectualului a fost acela de a crea şi de a critica utopii. Într-o lume post-creştină, utopiile au avut rolul de a asigura coerenţa socială, de a conferi indivizilor un sens public. În prezent, după toate aparenţele, utopiile şi-au pierdut din puterea de influenţă. Dezbaterea de la ICR va căuta un răspuns la întrebări precum: ce sens mai are intelectualul într-o lume post-utopică? care sunt noile vehicule ale sensului public şi ce legătură există între ele şi intelectuali? cum este posibil - dacă este posibil - intelectualul post-utopic şi care mai este rolul lui?
Radio România Internaţional şi Radio România Cultural vor realiza, în perioada ianuarie - decembrie 2010, o serie de 12 programe de câte 60 de minute, difuzate lunar, care au ca subiect Parlamentul European. Cele două posturi de radio au câştigat un proiect cu finanţare europeană pentru a realiza şi difuza "Strasbourg Connection". Contribuţia netă a Parlamentului European la realizarea ciclului de emisiuni este de aproximativ 15.300 de euro. Emisiunile "Strasbourg Connection" vor conţine ştiri, reportaje, vox pop-uri, interviuri cu europarlamentari români şi străini, miniportrete de europarlamentari români, analize şi opinii ale unor experţi pe probleme europene, informaţii utile etc. Ascultătorii vor fi invitaţi să propună teme de discuţie pentru diferitele ediţii ale emisiunii şi vor putea participa la concursuri cu premii.
Soprana Felicia Filip va susţine un concert, în 17 decembrie, la Sfântu Gheorghe, la Sala Albastră a Bibliotecii Judeţene "Bod Peter", în cadrul Festivalului de colinde "Adolescent". Emil Pantelimon, directorul evenimentului, a declarat că Felicia Filip se va afla pentru prima oară în calitate de solistă de operă pe o scenă covăsneană, după ce, în toamna acestui an, a onorat invitaţia organizatorilor Şcolii de Toamnă "Seri Albastre", susţinând, timp de o săptămână, masterclass-uri pentru artiştii "Seri Albastre", la Centrul de Cultură Arcuş. Soprana va fi acompaniată de pianistul Ovidiu Mezei. Festivalul de Colinde "Adolescent" a ajuns la cea de-a IV-a ediţie şi se desfăşoară pe tot parcursul lunii decembrie.
Actorul american Al Pacino va reveni pe scena de teatru cu rolul Shylock din piesa "Neguţătorul din Veneţia", de William Shakespeare, în cadrul proiectului cultural "Shakespeare in the Park", organizat în vara anului 2010, în Central Park din New York, informează bbc editia online. Acest spectacol marchează revenirea lui Al Pacino pe scena de teatru din New York, după o pauză de şapte ani. Printre celebrităţile care au participat la acest proiect cultural de-a lungul anilor s-au numărat Meryl Streep, Natalie Portman, Patrick Stewart şi Kevin Kline.
Spectacolul "Hänsel şi Gretel" va avea premiera în această seară la Opera Naţională Bucureşti. Opera "Hänsel şi Gretel", de Engelbert Humperdinck, este una dintre cele mai iubite creaţii muzicale pentru copii. Începând cu premiera de la Weimar, din 1893, dirijată de Richard Strauss, opera a cunoscut un succes deosebit în întreaga lume, fiind apreciată pe toate marile scene lirice, atât de cei mici, cât şi de cei mari. La rândul său, Opera Naţională Bucureşti aduce în faţa publicului îndrăgitele personaje ale Fraţilor Grimm, cu ajutorul unei echipe de creaţie excepţionale: dirijor -Vlad Conta, regia - Anda Tabacaru - Hogea, scenografia - Adriana Urmuzescu, coregrafia - Simona Şomăcescu, coregrafia acrobatică - Ama Butoiescu, asistent de regie - Irina Macovei.
Spectacolul "Viaţa cu un idiot" va fi reluat, duminică, pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Evenimentul are loc după ce piesa a fost prezentată în două turnee în Rusia şi Finlanda. Spectacolul se desfăşoară într-un ritm ameţitor şi forţează limitele, trecând de la violenţă extremă la sensibilitate copleşitoare. Pe parcursul acestei stagiuni teatrale, spectacolul "Viaţa cu un idiot" s-a jucat, în octombrie, la Festivalul Baltic House de la Sankt Petersburg, în noiembrie - la Turku City Theatre şi în perioada 1 - 4 decembrie la Espoo City Theatre - Louhi Hall (Finlanda).Toate reprezentaţiile s-au bucurat de succes, impresionând atât publicul, cât şi criticii de teatru. Spectacolul va fi reluat pe scena teatrului sibian duminică, de la ora 19.00.
Regizorul Cristian Mungiu lansează, astăzi, la librăria Cărtureşti Verona din Capitală, DVD-ul filmului "Amintiri din Epoca de Aur", alături de cel al lungmetrajului "Occident". Dorel Vişan, Tora Vasilescu, Alexandru Papadopol, Alex Potocean, Diana Cavallioti, Emanuel Pîrvu şi regizorii Cristian Mungiu, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu vor fi prezenţi la lansare, alături de alţi membri ai echipei filmului. În cursul acestei zile, vor avea loc în Bucureşti mai multe proiecţii de tip street cinema: "Amintiri din Epoca de Aur" şi "Occident" vor fi prezentate în proiecţii stradale gratuite. Proiecţiile vor avea loc începând cu ora 11.00, pe Calea Victoriei, în dreptul Librăriei Humanitas, şi pe Bulevardul Magheru, în dreptul librăriei Cărtureşti Verona. În jurul orei 12.30 va avea loc o întâlnire cu publicul şi o sesiune de autografe, la Diverta Magheru.
Regizorul rus Karen Georgievich Shakhnazarov va fi prezent la Bucureşti cu ocazia Zilelor Filmului Rus. Evenimentul se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni la Noul Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Ţăranului Român. Programul festivalului include cinci filme în regia lui Karen Georgievich Shakhnazarov. Evenimentul debutează astăzi, la ora 20.00, cu prezentarea filmului "Ward No. 6 ", propunerea Rusiei la premiile Oscar 2009 (categoria "cel mai bun film într-o limbă străină"), în prezenţa regizorului. Manifestarea este organizată de Biblioteca Metropolitană, Muzeul Ţăranului Român din Capitală, Fundaţia CHARTA şi Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.
Lungmetrajul "Sounds of Insects - Record of a Mummy", regizat de Peter Liechti, a primit European Film Award pentru cel mai bun documentar pe 2009. Pelicula, lansată la ediţia din acest an a Festivalului de la Karlovy Vary, spune povestea unui cadavru mumificat descoperit într-o pădure alături de un jurnal care detaliază ultimele zile din viaţa bărbatului decedat, pe măsură ce acesta se înfometează, încercând să se sinucidă. Filmul a fost inspirat de romanul scriitorului japonez Masahiko Shimada "Until I Am a Mummy", bazat pe fapte reale. Motivându-şi alegerea, juriul a lăudat "The Sound of Insects" pentru "talentul în explorarea sensurilor minimaliste pentru a crea o extraordinară poveste vizuală între viaţă şi moarte". Acordat în colaborare cu postul de televiziune cultural franco-german Arte, Documentary 2009 - Prix Arte va fi înmânat mâine seară, în cadrul celei de-a 22-a gale a premiilor Academiei Europene de Film, care are loc anul acesta în oraşul german Bochum.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va prezenta, mâine, în premieră, un spectacol special dedicat Crăciunului, intitulat "Casa Andersen: Poveşti de Crăciun". În cadrul evenimentului vor fi prezentate momente de comedie, poezie, dans şi colinde. Din distribuţie fac parte actorii sibieni Codruţa Vasiu, Viorel Raţă, Cătălin Neghină, Bogdan Sărătean."Casa Andersen: Poveşti de Crăciun" este un spectacol dedicat atât celor mici, cât şi adulţilor. Spectacolul va avea cinci reprezentaţii, câte una în zilele de 12, 15 şi 23 decembrie şi două reprezentaţii în 19 decembrie.
Primul CD din colecţia "Mari actori români", dedicat lui Mircea Albulescu, va fi lansat pe 17 decembrie, la Librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti. Materialul este intitulat "Fluture în lesă de aur". CD-ul conţine o piesă de teatru realizată cu ajutorul mijloacelor moderne de sunet, un "one man show", nu un simplu monolog, ci un recital dinamic. "Mari actori români" este un proiect dedicat artei, un proiect fără precedent şi reprezintă o colecţie de voci şi talente emblematice pentru România. "Mari actori români" îşi propune să aducă în atenţia oamenilor în afară de talentul scenic şi latura umană a actorilor români. După Mircea Albulescu urmează alte nume de calibru ale scenei româneşti, în lucru fiind discul dedicat maestrului Radu Beligan.
Actori şi vedete de televiziune, ca Mircea Albulescu, Alexandrina Halic, Maia Morgenstern, Andreea Esca, Andreea Marin, vor citi poveşti copiilor, începând de astăzi şi până pe 17 decembrie, la Librăria Cărtureşti Verona din Capitală. Manifestările fac parte din evenimentul Seri de Poveste organizat de Fundaţia Principesa Margareta. În fiecare seară, începând cu ora 19.00, în mansarda nouă a librăriei Cărtureşti, actori celebri, personalităţi îndrăgite de copii şi părinţi vor da glas eroilor de basm, citind celor mici din cărţile copilăriei. Ultima seară de poveste va fi dedicată teatrului de păpuşi: copiii, voluntarii şi vârstnicii de la Centrul Comunitar Generaţii, înfiinţat de Fundaţia Principesa Margareta a României, vor pune în scenă basmul "Cenuşăreasa", cu păpuşi realizate de mână în cadrul atelierelor de creaţie de la centru. De asemenea, în timpul Serilor de Poveste va putea fi admirată expoziţia de fotografie realizată de Alisa Tarciniu şi Oana Tănase, de la HeartMates Studio.
Rapperul american Ja Rule revine în România. El va susține în această seară un concert în Turabo Society Club din Capitală. În deschidere vor fi Rinno şi Sylvia, iar trei dintre cei mai tari barmani internaţionali vor susţine un show. Ja Rule a mai concertat anul acesta în Bucureşti, în luna februarie, în mai a susţinut un show la Mamaia, iar în iunie - un recital la Romanian Music Awards de la Craiova. Artistul, pe numele său adevărat Jeffry Atkins, s-a născut în Queens, New York, pe data de 29 februarie 1976. Şi-a început cariera ca rapper în 1994, împreună cu grupul Cash Money Click. El a devenit în timp mai mult decât un rapper, un artist hip-hop de talie mondială, un talentat compozitor de muzică şi star de cinema. Intrarea la eveniment va fi liberă.
Actriţa franceză Isabelle Huppert va primi un premiu pentru întreaga carieră - European Achievement in World Cinema - la gala premiilor Academiei de Film Europene. Ceremonia se va desfășura mâine seară, la Bochum, în Germania. Isabelle Huppert, în vârstă de 56 de ani, va adăuga încă un trofeu numeroaselor distincţii pe care le deţine deja, printre care un premiu BAFTA, un Cesar, două premii pentru interpretare la Festivalul de Film de la Cannes, două premii pentru interpretare la Festivalul de Film de la Veneţia, un Urs de Argint, la Berlinală, şi două premii pentru interpretare ale Academiei Europene de Film. Totodată, actriţa a fost preşedintele juriului ediţiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes.
Solistul Orchestrei Naţionale Radio, Alexandru Tomescu, revine, la sfârşitul săptămânii, pe scena Studioului de Concerte "Mihail Jora" al Societăţii Române de Radiodifuziune, împreună cu vioara Stradivarius-Elder-Voicu, pentru încheierea Turneului Naţional MusicOn LG, în formula Romanian Piano Trio. Recitalul va avea loc mâine seară, de la ora 19.00. Romanian Piano Trio, formată din violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Horia Mihail, vor prezenta un program încântător, echilibrat, în care umorul şi buna dispoziţie din muzica lui Haydn se îmbină admirabil cu pasiunea romanticului Mendelssohn.
La Muzeul Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti' va avea loc, la sfârşitul acestei săptămâni, 'Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă - Florile Dalbe'. Pe uliţele satului, sunt aşteptate cete de colindători, urători şi ansambluri de datini şi obiceiuri care să ureze de sănătate, belşug şi viaţă îndelungată. Oaspeţii muzeului vor putea asculta 'Colinde, melinde...' cu Ansamblul aromân Pilisterlu ori colinda prin Bucureştii de altădat' alături de grupul muzical Nataly. Duminică, la parada obiceiurilor de iarnă, organizatorii au invitat, pentru 'jocul caprei', Ansamblul Cununiţa din Ilva Mare, Bistriţa Năsăud, ori pentru 'jocuri cu măşti' - Ansamblul Drumul baltagului din Borca, judeţul Neamţ. Programul va fi completat de prezentări de carte ale Editurii Humanitas. De asemenea, oaspeţii ineditei manifestări vor putea târgui unele dintre cele mai frumoase obiecte lucrate de meşteri populari şi vor putea degusta produse din gastronomia tradiţională şi produse bio.
Un târg de Crăciun va fi deschis mâine şi duminică la Institutul Francez din Capitală. La eveniment vor fi prezentate bijuterii şi accesorii create de Mihaela Tarhuna, Angi Apostol, Carla Szabo, Mihaela Zvîncă, Maria Filipescu. Designerii care participă la Marché de Nöel cu piese vestimentare sunt: Rozalb de Mura, Alina Botea, Smaranda Almăşan, Ana Alexe. Pe parcursul celor două zile de târg, de la 11.00 la 20.00, organizatorii aşteaptă cumpărătorii cu ceai cald şi colinde neconvenţionale. În plus, cei prezenţi vor putea admira picturile pline de culoare ale Patriciei Teodorescu şi fotografiile din portofoliul artistului Dan Pierşinaru.
Scriitoarea de origine română Herta Müller, laureata premiului Nobel pentru literatură pe 2009, se va întâlni mâine cu publicul suedez, la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm. Herta Müller se află într- o vizită în Suedia cu ocazia ceremoniei de decernare a premiilor Nobel, care a avut loc ieri. La întâlnirea de mâine cu cititorii va avea loc o discuţie între scriitoare şi jurnalista Monica Nagler, urmată de o lectură din opera Hertei Müller, în interpretarea actorilor Stina Ekblad, Jonas Karlson şi Irene Lindh. Evenimentul este organizat de Teatrul Dramatic Regal în colaborare cu ICR Stockholm, Institutul Goethe şi editura Wahlström & Widstrand.
Lungmetrajul "Fiorii tinereţii/ Tatarak", de Andrzej Wajda, va primi trofeul FIPRESCI la Gala Premiilor Academiei Europene de Film. Manifestarea va avea loc mâine seară, la Bochum, în Germania. Filmul "Fiorii tinereţii" este inspirat dintr-o nuvelă a scriitorului polonez Jarosław Iwaszkiewicz. Pelicula spune povestea Martei, o femeie de vârstă mijlocie, ce duce o viaţă singuratică alături de soţul ei, dedicat în exclusivitate muncii. Asta până când ea întâlneşte un tânăr, datorită căruia îşi recapătă forţa vitală. Un alt premiu anunţat deja pentru gala de mâine seară este cel pentru întreaga carieră, care îi revine anul acesta regizorului britanic Ken Loach.
Institutul Cultural Român de la Praga şi Radio Europa Liberă organizează, miercuri, conferinţa "20 de ani de la căderea Cortinei". În cadrul evenimentului vor participa ONG-uri şi instituţii de presă ceheşti şi româneşti, în scopul de a face o paralelă între revoluţiile din 1989 din România şi Cehoslovacia. Conferinţa va avea loc la sediul ICR Praga, programul incluzând proiecţii video şi dezbateri. Din partea română vor participa Nestor Ratesh şi Oana Serafim, jurnalişti ai Radio Europa Liberă, Carmen Alexandrescu, din partea Asociaţiei "21 Decembrie 1989" din Bucureşti, Gino Rado din partea Asociaţiei "Memorialul Revoluţiei 16 - 22 decembrie 1989" din Timişoara.
Metallica revine la Bucureşti, în iunie 2010, în cadrul Sonisphere Festival. Evenimentul va avea loc în Capitală între 25 şi 27 iunie, acesta urmând să fie cel de-al treilea concert din România al trupei, după cel din 1999 şi cel din vara anului trecut. La show-ul din festival care va avea loc pe 16 iunie în Varşovia, alături de Metallica vor mai concerta Slayer, Anthrax şi Mastodon, însă prezenţa celorlalte trupe nu este confirmată pe tot parcursul european al evenimentului. Una dintre cele mai apreciate formaţii rock din istorie, Metallica, s-a înfiinţat în 1981. De-a lungul carierei, a lansat nouă albume de studio, trei albume live, două EP-uri şi a vândut peste 100 de milioane de discuri în toată lumea, fiind recompensată cu şapte premii Grammy.
Jeunesses International Music Competition se pregăteşte pentru ediţia din 2010 a concursului internaţional. Evenimentul se va desfăşura între 7 şi 13 mai, la Bucureşti şi va avea ca disciplină de concurs pianul. La cea de-a 17-a ediţie a concursului de muzică clasică sunt invitaţi pianişti de toate naţionalităţile, cu vârste de până la 30 ani. Aceştia vor concura pentru premii de 10.000 de euro. Înscrierile sunt deschise până la 1 martie, iar juriul internaţional al concursului, format din interpreţi şi profesori, experţi recunoscuţi în domeniu, va fi anunţat după data de 15 martie. Derulat anual începând cu 1993, Jeunesses International Music Competition include alternativ diferite discipline: pian, vioară, clarinet, flaut şi compoziţie. Tinerii muzicieni participă în cadrul a patru categorii de vârstă: până la 10 ani, 10-14 ani, 14- 18 ani şi categoria master: 18-30 ani.
Spectacolul "România! Te pup" participă la Bienala de Teatru "New Plays from Europe". Evenimentul se va desfășura la Wiesbaden (Germania), între 17 şi 27 iunie 2010. Bienala de Teatru "New Plays from Europe" este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate teatrului tânăr. De-a lungul timpului, în programele "New Plays from Europe" au mai fost selectate piese scrise de Andreea Vălean şi Geanina Cărbunariu. De altfel, Bogdan Georgescu va participa şi la întâlnirile dedicate dramaturgilor din cadrul bienalei. Spectacolul "România! Te pup" este regizat de David Schwartz şi produs de Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi. Din distribuţie fac Georgeta Burdujan, Teodor Corban, Andreea Boboc, Clement Alexandru Arnautu.
"Un prophete" de Jacques Audiard şi "The Reader" de Stephen Daldry se numără printre filmele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film. La categoria "cel mai bun film european din 2009", celor două pelicule li se adaugă "Fish Tank" de Andrea Arnold, "Let the Right One In” de Tomas Alfredson, "Slumdog Millionaire" de Danny Boyle şi "Das Weisse Band" de Michael Haneke. La categoria "cel mai bun regizor european din 2009" au fost nominalizaţi Pedro Almodóvar, Andrea Arnold, Jacques Audiard, Danny Boyle, Michael Haneke şi Lars Von Trier. Câştigătorii au fost votaţi de cei peste 2.000 de membri ai Academiei Europene de Film. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc mâine seară, la Bochum.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.