DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

14 decembrie 2009

Cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit debutează în această seară. Evenimentul va avea loc la Cinema Studio din Bucureşti. Festivalul se va deschide la ora 17.30, cu vernisajul unei expoziţii de fotografii şi afişe, urmată, la ora 18.30, în Sala Mare, de o ceremonie şi de un program competitiv. Timp de patru zile, publicul se va putea delecta cu filme studenţeşti de ficţiune (peliculă şi digital), documentar şi animaţie/experiment, atât româneşti, cât şi străine. Filmele studenţilor vor fi evaluate în acest an de importante nume din lumea cinematografiei şi nu numai, printre membrii juriului numărându-se: Nae Caranfil, Corneliu Porumboiu, Magda Mihăilescu, Vivi Drăgan Vasile, Cristian Tudor Popescu.

Radio România Internaţional şi Radio România Cultural vor realiza, în perioada ianuarie - decembrie 2010, o serie de 12 programe de câte 60 de minute, difuzate lunar, care au ca subiect Parlamentul European. Cele două posturi de radio au câştigat un proiect cu finanţare europeană pentru a realiza şi difuza "Strasbourg Connection". Contribuţia netă a Parlamentului European la realizarea ciclului de emisiuni este de aproximativ 15.300 de euro. Emisiunile "Strasbourg Connection" vor conţine ştiri, reportaje, vox pop-uri, interviuri cu europarlamentari români şi străini, miniportrete de europarlamentari români, analize şi opinii ale unor experţi pe probleme europene, informaţii utile. Ascultătorii vor fi invitaţi să propună teme de discuţie pentru diferitele ediţii ale emisiunii şi vor putea participa la concursuri cu premii.

Actorul Gheorghe Dinică, care a încetat din viaţă în urmă cu o lună, la vârsta de 75 de ani, va fi omagiat astăzi la Accademia di Romania de la Roma. În cadrul evenimentului va avea loc proiecţia filmului "Filantropica", în regia lui Nae Caranfil. Lungmetrajul va fi prezentat începând cu orele 18.00 în Sala de conferinţe a Accademia di Romania. Pelicula este subtitrată în limba italiană, iar proiecţia va fi precedată de prezentarea unui material omagial de criticul de film Veronica Lazăr.

Celebrul dirijor francez Georges Pretre va conduce Orchestra Filarmonică din Viena cu ocazia tradiţionalului concert de Anul Nou din 1 ianuarie. Este pentru a doua oară când Georges Pretre, în vârstă de 84 de ani, este invitat să dirijeze cel mai cunoscut concert de muzică clasică din lume, transmis în peste 70 de ţări.
Pretre a dirijat pentru prima dată Orchestra Filarmonică în 2008. Decizia de a-l invita pe celebrul artist francez să dirijeze Orchestra pentru concertul de Anul Nou a fost luată drept "recunoaştere pentru anii de colaborare cu Orchestra şi pentru experienţa sa".

Meryl Streep, Michael Douglas, Donald Trump, John Lasseter, Stevie Wonder şi Colin Powell se numără printre personalităţile invitate de postul de televiziune History să participe la realizarea documentarului "America The Story of Us", care omagiază istoria americană. Producția, alcătuită din 12 episoade, va acoperi 400 de ani de istorie şi preistorie americană şi este considerată de postul History drept "cel mai ambiţios program de televiziune original din întreaga istorie a postului". "America The Story of Us" va fi lansat anul viitor, reprezentanţii History pregătind o serie de materiale educaţionale conexe care vor fi distribuite în şcolile americane pe diverse suporturi, în paralel cu difuzarea episoadele documentarului.

Centrul Cultural 'Dunărea de Jos' din Galaţi a lansat, vineri, cartea poştală 'Hortensia Papadat Bengescu', în cadrul manifestărilor consacrate sărbătoririi a zece ani de la înfiinţarea instituţiei. Lansarea cărţii poştale s-a aflat sub genericul 'Galaţi, oraşul scrie, oraşul citeşte' şi are menirea de a readuce în memoria literară a locuitorilor scriitori care au lăsat o amprentă puternică asupra vieţii culturale a oraşului de la Dunăre, din secolele XIX - XX. Sărbătorirea celor zece ani de la înfiinţarea Centrului Cultural 'Dunărea de Jos' din Galaţi include astăzi un spectacol extraordinar în cadrul căruia vor evolua artiştii şi cursanţii instituţiei şi acordarea unor distincţii personalităţilor gălăţene care au contribuit la dezvoltarea acestui Centru Cultural.

Comitetul Director al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România a lansat o iniţiativă privind organizarea unei serii de manifestări consacrate artei fotografice - Festivalul 'Luna Fotografiei din România' - care va avea loc în perioada 1-31 ianuarie 2010. Preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi, Ştefan Toth, a declarat că prima ediţie a festivalului va debuta cu primul 'Revelion al Artiştilor Fotografi din România', organizat la Oradea, urmând ca ediţiile următoare să fie organizate în diferite alte zone pitoreşti ale ţării. Ziua oficială a Artei Fotografice din România, aleasă după ziua de naştere a fotografului şi apreciatului pictor Carol Popp de Szatmary şi stabilită pentru prima oară pentru 11 ianuarie, va fi sărbătorită la Bucureşti. Cu această ocazie va avea loc înmânarea unor distincţii de merit membrilor Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.

Compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti continuă seria evenimentelor aniversare ale stagiunii 2009-2010, cu reprezentaţia spectacolului "Frumoasa din pădurea adormită", pe muzica lui Ceaikovski, programată joi, la ora 18.30, şi dedicată prim-balerinei Carmen Angheluş. Carmen Angheluş a urmat cursurile "Liceului de Coregrafie" din Bucureşti iar debutul ca prim-solistă pe scena Operei Naţionale Bucureşti l-a avut în anul 1980, cu rolul Aurora din baletul "Frumoasa din pădurea adormită", în coregrafia regretatului maestru Vasile Marcu. A susţinut reprezentaţii în toate marile oraşe ale ţării şi în numeroase altele din străinătate. Repertoriul său a inclus o diversitate de genuri coregrafice, începând de la baletul clasic şi până la dansul popular. Ca pedagog, a împărtăşit experienţa sa artistică elevilor Liceului de Coregrafie din Bucureşti, din Italia, Liban şi în special dansatorilor trupei de balet din Bilbao (Spania). Este laureată a Festivalului "Orfica Lirei" din Brăila, a Festivalului "Primăverii" din Coreea, precum şi a concursului internaţional de balet din Osaka (Japonia). În 2004, Preşedintele României îi conferă "Medalia Meritul Cultural clasa I".

'Fragmente' - o expoziţie de pictură a artistului Teodor Moraru s-a deschis, vineri seara, la Institutul Cultural Român. Expoziţia reuneşte 11 tablouri de dimensiuni mari şi medii, în care pictorul renunţă la maniera din perioada dominată de abstracţionismul existenţialist, pregnantă în lucrările din ultimii ani, în favoarea unui figurativ menit să-i pună în valoare excepţionala înzestrare artistică. 'Un pictor care îmbrăţişează un expresionism dramatic, brut, cu un fond existenţialist foarte tensionat, aparţinând acelui grup de la Poiana Mărului, a lui Horia Bernea şi Ion Dumitriu, Teodor Moraru a început să recupereze figurativul', a apreciat, la vernisaj, criticul de artă Pavel Şuşară. Expoziţia va fi deschisă până pe data de 17 ianuarie 2010.

Săptămâna aceasta încep la Veneţia manifestări dedicate aniversării celor 20 de ani de la prăbuşirea regimurilor comuniste în Europa. Mâine de la ora 18,30, în sala de conferinţe „Marian Papahagi” a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică va avea loc lansarea volumului Alexander Dubček şi Jan Palach. Protagonişti ai istoriei europene. În continuare, va avea loc masa rotundă cu tema „De la Primăvara de la Praga la căderea comunismului”. În zilele de 17 şi 18 decembrie, la Veneţia se va desfăşura şi colocviul cu tema „1989-2009: Căderea Zidului Berlinului – după douăzeci de ani”. În perioada 21 decembrie - 4 ianuarie, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică va găzdui deasemenea expoziţia Irinei Hasnaş Hubbard, intitulată „Umbrele trecutului, modele pentru prezent. Portrete ale victimelor inchisorilor comuniste”, dedicată memoriei deţinuţilor politici din România, în perioada 1945-1962. Vernisajul expoziţiei va fi urmat de lansarea ediţiei în limba italiană a Jurnalului scris de Lena Constante în închisorile comuniste.

Cvartetul Belcea va susţine pe 16 decembrie, de la ora 19, ultimul recital din cadrul rezidenţei la Ateneul Român având ca invitat special Cvartetul Arcadia. Programul rectitalului de miercuri, 16 decembrie, cuprinde trei lucrări camerale de referinţă – unul dintre Marile Cvartete ale lui Joseph Haydn, una dintre ultimele compoziţii semnate de Dmitri Şostakovici şi o capodoperă din prima tinereţe a lui George Enescu. Recitalul este ultimul eveniment din cadrul rezidenţei prestigiosului ansamblu londonez la Ateneul Român, rezidenţă susţinută de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“.

„Povestea Niţchidorfului” este o colecţie de reportaje bogat ilustrate despre viaţa de astăzi a satului în care s-a născut laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Muller. Cartea a fost realizată şi publicată în timp record, în doar o lună de zile, pentru a fi lansată în 10 decembrie, data la care Herta Muller a primit această înaltă distincţie. Fotograful Constantin Duma şi reporterul Nicoleta Trifan au dorit să surprindă viaţa Niţchidorfului de astăzi, oamenii şi tradiţiile lor, cum trăiesc, cum s-au adaptat şi cum se raportează ei la trecutul şvăbesc. Au descoperit un sat extrem de viu, tipic pentru orice sat bănăţean din zilele noastre. Tinerii au aceleaşi aspiraţii şi dorinţe ca peste tot, iar locuitorii, în majoritate emigraţi în Niţchidorf din mai multe zone ale ţării, au adoptat multe dintre obişnuinţele foştilor locuitori, dar şi-au adus cu ei şi propriile lor obiceiuri. „Povestea Niţchidorfului/The Story of Niţchidorf” este o carte bilingvă, română-engleză care nu se va opri aici, ea va fi îmbunătăţită şi îmbogăţită în perioada următoare pentru a avea o imagine mai clară a acestui sat bănăţean.

Institutul Cultural Român de la Madrid a împlinit trei ani de existenţă. In toată această perioadă, Institutul s-a constituit într-o platformă de dialog între culturile română şi spaniolă şi a stabilit parteneriate cu cele mai importante instituţii culturale locale. Programele ICR Madrid au fost remarcate atât de către presă, cât şi de către publicul român şi spaniol. Datorită lui, publicul spaniol a intrat în contact direct cu personalităţi ca balerina Alina Cojocaru, regizorii Andrei Şerban, Cristian Mungiu, şi Corneliu Porumboiu, dramaturgul Matei Vişniec, jurnalista Tia Şerbănescu, scriitoarele Ana Blandiana şi Gabriela Adameşteanu, creatoarea Doina Levinţa ori dansatorul Răzvan Mazilu.

Muzeul Ţăranului Român – cunoscut pe vremuri şi ca Muzeul de la Şosea, a reluat ciclul sau de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Conferinţele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste şi se organizează în fiecare lună, la Clubul Ţăranului. Miercuri, 16 decembrie, de la ora 18:30, la Clubul Ţăranului, invitatele Corina Cimpoieru, doctorand în antropologie şi Ioana Tudora, antropolog, ne vor vorbi despre „România rustică”. Moderatorul conferinţei va fi Vintilă Mihăilescu, antropolog.

Anul acesta Europa comemorează 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Întreaga Europă retraieste evenimentele emoţionante şi dramatice din acele zile. Paul Cozighian Productions organizează un eveniment artistic, original şi complex în seara zilei de 21 decembrie, în Bucuresti, lânga Hotelul Intercontinental, în acelaşi loc şi la aceeaşi oră unde în 1989 manifestanţii anticomunişti au ridicat o baricadă împotriva dictaturii. Evenimentul intitulât « 2112 » va fi transmis în direct de cele mai importante medii electronice, anunţă organizatorii. Manifestarea presupune construirea unei scene exact pe locul exact baricadei din 1989 unde interpreţi români de talie internaţională vor participa la un spectacol, « omagiu al artelor » , adus jertfei celor ce şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră. Pe ecrane gigant, va fi difuzat filmul acelei nopţi, în imagini ce vor recrea atmosfera infernală a acelor clipe tragice.

Pe 18-19-20-21 decembrie,de la ora 20, la teatrul Hebbel am Ufer din Berlin va fi porezentat teatrul documentar - ultima oră din viaţa lui nicolae şi a elenei ceauşescu, spectacol în limba română cu subtitrare în limba germană. Imaginile cu judecarea şi executarea cuplului Ceauşescu în prima zi de Crăciun din 1989 au rămas în inconştientul colectiv al multor generaţii de telespectatori ca un adevărat moment unic din istoria omenirii. După 20 de ani, International Institute of Political Morder Zürich/Berlin pune în scenă, în limba română, acest moment crucial din 1989 şi pe baza unor documente video autentice şi a mărturiilor celor implicaţi este reconstituit scenic ultimul şi cel mai controversat proces al istoriei europene, într-un decor recreat după cel original. Proiectul – itinerat în mai multe oraşe europene- reprezintă o reflecţie pe tema re-scrierii istoriei recente.

După 20 de ani, 20 de poeţi români mărturisesc, la Radio România Cultural, prin versurile lor, cum au trăit Revoluţia. Poemele citite chiar de autorii lor, vor putea fi ascultate, începând de astăzi, la Radio România Cultural, în fiecare seară de la ora 22.50, în emisiunea Poezie Românească realizată de Anamaria Spătaru şi Emil Buruiană. 20 dintre poeziile difuzate la Radio România Cultural vor fi multiplicate în 50.000 de manifeste şi vor fi aruncate dintr-un elicopter ce va survola Timişoara în ziua de 18 decembrie. Textele fac parte din antologia Manifest.20.rEvoluţie,publicată în cadrul proiectului multiart propus de artistului vizual Mihai Zgondoiu, coordonat de scriitorul Dan Mircea CIPARIU şi realizat de Asociaţia EURO CULTURART, Fundaţia Interart TRIADE şi Radio România Cultural, cu sprijinul Primăriei Sectorului 2 din Bucureşti, al Primăriei Municipiului Timişoara, al Primăriei Municipiului Iaşi şi al NIRO Investment Group. Proiectul Manifest.20.rEvoluţie îşi propune să recupereze cele mai subiective fragmente, fotograme şi şabloane vizuale din decembrie 1989. Volumul va fi lansat prin lecturi publice la Iaşi, Timişoara şi Bucureşti, în săptămâna 14-22 decembrie.

De la cvartet, la colinde şi cântece pioniereşti Orchestrele şi Corurile Radio propun o serie de concerte extraordinare de final de an. Seria cadourilor începe cu recitalul cvartetului Voces, care va avea loc mâine la ora 19, la Sala Radio. Miercuri, 16 decembrie, ora 19, dirijorul Camil Marinescu va fi la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, într-un concert ce îl va avea ca solist pe cunoscutul pianist Dan Grigore iar joi, 17 decembrie, ora 19, Corul Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia, va oferi publicului colinde româneşti, dar şi cântece de Crăciun din literatura universală (piese ucrainiene, franceze, spaniole, germane şi engleze). Vineri, 18 decembrie la aceeaşi ora, 19, Orchestra Naţională Radio va susţine un concert spectaculos în note populare sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galaţi. Sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 18, va avea loc un spectacol tradiţional de Crăciun, susţinut de grupuri de colindători, din zone etnofolclorice reprezentative ale ţării. Şi în sfârşit, duminică, 20 decembrie, ora 19, Corul de Copii Radio, dirijat de Voicu Popescu, va adresa tuturor celor prezenţi în sală un Salut voios de pionier!, concert-spectacol multimedia realizat acum, la împlinirea a 20 de ani de la evenimentele din 1989, într-o viziune detaşată şi obiectivă necesară înţelegerii fenomenului istoric şi social pe care generaţiile adulte l-au trăit, şi pe care mulţi tineri doresc să îl cunoască.

Muzeul Naţional de Artă al României împreună cu Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României vă invită şi anul acesta la Sărbătoarea Bradului de Crăciun! Miercuri, 16 decembrie, orele 17, în sala Auditorium a Muzeului sunt aşteptaţi la eveniment toţi copiii alături de părinţi şi bunici. Atracţia inedită a serii o reprezintă o piesă de teatru cu marionete, interactivă, bazată pe binecunoscuta „amintire” a lui Ion Creangă, Pupăza din tei. Cu această ocazie, spectatorii se vor întâlni cu numeroase personaje şi vor (re)descoperi, în miniatură, obiceiuri şi costume populare româneşti. Apoi, ca de fiecare dată, Moş Crăciun va veni încărcat cu surprize atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari: bradul împodobit, cozonac, vin fiert, ciocolată caldă, ceai şi bomboane.

Astăzi de la ora 19, in Gaia Boutique Club, are loc lansarea cartii Barbatul si moda, de Adina Nanu si Ovidiu Buta, recent aparuta la Polirom. Evenimentul se va desfăşura in prezenta autorilor. Volumul este rezultatul unui dialog intre o femeie si un barbat, dintre doua generatii. Amindoi sint preocupati de infatisarea umana: Adina Nanu e istoric de arta, iar Ovidiu Buta, care i-a fost student la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, este un tinar jurnalist de moda. Subiectul cărţii: infatisarea masculina aflata in plin proces de transformare la inceputul mileniului III. Iniţial fiecare din cei doi autori a lucrat pe cont propriu, Adina Nanu concentrându-se în special asupra istoriei înfăţişării masculine, iar Ovidiu Buta, asupra fenomenului contemporan. Cele 336 de pagini ale cărtii sunt bogat ilustrate cu desene realizate chiar de Adina Nanu, fotografii din colectia personala a autoarei, cel mai cunoscut si mai apreciat critic de arta din Romania, dar si din sedintele foto realizate de-a lungul timpului de Ovidiu Buta, precum si cu portrete ale unor personaje celebre precum Neagu Djuvara şi Adrian Silvan Ionescu. Fotografia folosita pentru coperta face parte, de asemenea, din colectia personala a Adinei Nanu si il reprezinta pe unchiul acesteia, domnul Chirita, fost primar al Bucurestilor, unul dintre cei mai eleganti barbati ai epocii sale.

Sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 18 la Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" Berlin are loc spectacolul Crăciun Românesc, un program de colinde, surprize muzicale şi oferte gastronomice tradiţionale Manifestarea, intrată deja în tradiţia Institutului (începând din 2003 a avut loc în fiecare an), este destinată cu precădere membrilor comunităţii româneşti din Berlin, dar se bucură de mare interes şi din partea publicului german din ce în ce mai numeros la aceasta seară sărbătoreasca organizată în preajma Crăciunului. Programul acestui an cuprinde cântece de Crăciun şi Evergreens din repertoriul românesc şi internaţional, în interpretarea cunoscutei interprete de muzică uşoară din anii 80 Pompilia Stoian (stabilită de mult în Germania), acompaniata de Ursula Syring- Dargies (pian).
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!