DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
20.30 - 21.00
Zona independenta • Realizator Robert Balan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

15 decembrie 2009

Corala Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu susţine, mâine până duminică, patru concerte de colinde şi muzică bisericească la Lisabona şi Setúbal, turneul fiind organizat de Institutul Cultural Român de la Lisabona şi Biserica Ortodoxă Română din Portugalia. Repertoriul coralei este alcătuit din piese din literatura muzicală autohtonă şi universală, din colinde româneşti şi străine, precum şi din lucrări de muzică bisericească ortodoxă.
Corala Teologică este condusă de preotul Vasile Dobre şi are în componenţa sa preoţi, diaconi, profesori şi studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Institutul Cultural Român de la Praga şi Radio Europa Liberă organizează, miercuri, conferinţa "20 de ani de la căderea Cortinei", cu participarea unor ONG-uri şi instituţii de presă ceheşti şi româneşti, în scopul de a face o paralelă între revoluţiile din 1989 din România şi Cehoslovacia. Conferinţa va avea loc la sediul ICR Praga, programul incluzând proiecţii video şi dezbateri. Totodată, în cadrul conferinţei vor fi proiectate secvenţe din documentarul "Videograme dintr-o Revoluţie/ Videograms of a Revolution", realizat de Harun Farocki şi Andrei Ujică, precum şi episodul "Băieţii răi" din serialul "Reconstituiri", o producţie a Televiziunii Române în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România.

Harry Tavitian şi invitaţii săi - Ion Baciu Jr. şi Cserey Csaba - susţin un concert de Crăciun, pe 19 decembrie, la Ateneul Român din Capitală. Concertul de Crăciun va încheia programul "Teach Me Tonight - de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian", derulat în acest an de Institutul Cultural Român. În prima parte a concertului, în premieră românească, Ion Baciu Jr. şi Harry Tavitian se vor întâlni pe scena Ateneului într-un recital la două piane. În program sunt incluse compoziţii ale ambilor pianişti, piese blues şi teme clasice de jazz. În cea de-a doua parte, pianistul Harry Tavitian şi percuţionistul Cserey Csaba vor oferi publicului suita de colinde "Christmas Cantata". Programul "Teach me tonight" a ilustrat o arie vastă de genuri muzicale, de la blues la etno-jazz, însă nu într-un mod didactic, ci spontan şi firesc. Muzica interpretată de Tavitian şi de invitaţii săi a surprins câteva dintre cele mai importante momente din istoria jazzului, find însoţită şi de explicaţii despre naşterea diverselor stiluri, în contextul epocilor traversate.

BBC şi British Library colaborează în cadrul unui proiect tehnologic digital în vederea deschiderii arhivelor instituţiei, în scopul de a oferi publicului acces online la fondul cultural al bibliotecii, informează Media Guardian.
Potrivit unui memorandum care va fi semnat de reprezentanţii celor două organizaţii, BBC şi British Library vor colabora la digitalizarea celor pese 150 milioane de documente şi volume strânse de bibliotecă pe parcursul a peste 250 de ani, precum şi la cea a unui milion de ore de emisiuni TV şi de radio aparţinând BBC şi care au fost difuzate începând cu 1922.

Săptămâna aceasta au început la Veneţia manifestări dedicate aniversării celor 20 de ani de la prăbuşirea regimurilor comuniste în Europa. Astăzi de la ora 18,30, în sala de conferinţe „Marian Papahagi” a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică va avea loc lansarea volumului Alexander Dubček şi Jan Palach. Protagonişti ai istoriei europene. În continuare, va avea loc masa rotundă cu tema „De la Primăvara de la Praga la căderea comunismului”. În zilele de 17 şi 18 decembrie, la Veneţia se va desfăşura şi colocviul cu tema „1989-2009: Căderea Zidului Berlinului – după douăzeci de ani”. În perioada 21 decembrie 2009 - 4 ianuarie 2010, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică va găzdui deasemenea expoziţia Irinei Hasnaş Hubbard, intitulată „Umbrele trecutului, modele pentru prezent. Portrete ale victimelor închisorilor comuniste”, dedicată memoriei deţinuţilor politici din România, în perioada 1945-1962. Vernisajul expoziţiei va fi urmat de lansarea ediţiei în limba italiană a Jurnalului scris de Lena Constante în închisorile comuniste.

Campania 'În căutarea Cititorilor Celebri', va fi lansată, astăzi, în Sala Multimedia a Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional. Este vorba despre un proiect de promovare a lecturii în rândul tinerilor şi adolescenţilor, iniţiat de Ministerul de Resort, în parteneriat cu Librăriile Cărtureşti, Librăria Humanitas Online şi Asociaţia 'Ginger Group'. Pe durata campaniei tinerii vor putea participa la o serie de dezbateri, un atelier de confecţionat hârtie şi o seară a cărţilor. Parteneri ai programului sunt Compania Naţională a Imprimeriilor Coresi, Fundaţia Calea Victoriei, Fundaţia 'Noi Citim', Asociaţia Editorilor din România.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar "DocumFest" va debuta astăzi la Timişoara. În contextul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, dar şi de la mişcările care au dus la prăbuşirea regimului comunist în statele Europei, tema ediţiei din acest an va fi "Revoluţiile din Europa". Proiectul este susţinut de Institutul Cultural Român, în calitate de co-organizator, de Primăria şi Consiliul Local Timişoara şi de Consiliul Judeţean Timiş. Festivalul cuprinde un concurs şi dezbateri pe tema Revoluţiei din decembrie, precum şi o retrospectivă a celor mai importante filme despre revoluţiile din Europa. DocumFest va avea două secţiuni: documentar şi reportaj/anchetă. În acest an vor fi acordate trei premii: Marele Premiu - Trofeul Festivalului, Premiul pentru cel mai bun documentar şi Premiul pentru cel mai bun reportaj/anchetă.

Copiii şi părinţiii sunt aşteptaţi, până pe joi, la librăria Cărtureşti Verona din Capitală, unde se desfăşoară Serile de Poveste, în care invitaţii speciali vor citi poveşti celor mici. În această seară va avea loc o expoziţie de fotografie organizată de HeartMates studio, urmată apoi de poveşti citite de Andrei Zaharescu şi Andreea Berecleanu şi Mara Panaitescu. Mâine vor veni la Cărtureşti pentru a le citi copiilor Andreea Marin Bănică şi Maia Morgenstern, iar joi - Alina Darian, autoare de poveşti pentru copii. De asemenea, tot în seara de joi, Teatrul de păpuşi "Generaţii" va prezenta basmul "Cenuşăreasa". Pe toată durata evenimentului, părinţii aflaţi la Cărtureşti au posibilitatea de a face donaţii în beneficiul copiilor mai puţin norocoşi, sprijiniţi prin proiectul Fondul Special pentru Copii al Fundaţiei Principesa Margareta a României.

Aproape 4.000 de candidaţi din promoţiile anterioare ar putea să se înscrie la examenul de bacalureat din 2010. Estimarea a fost făcută de conducerea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Potrivit preşedintelui comisiei, Nicolae Nuţu, înscrierea pentru aceşti absolvenţi a început ieri, la unităţile de învăţământ unde a absolvit candidatul. Nuţu a adăugat că sunt câteva situaţii particulare legate de promoţiile din anii trecuţi, fiind vorba despre absolvenţii promoţiilor anterioare, care au promovat una sau mai multe probe ale examenului de bacalaureat. În acest caz, la unităţile de învăţământ absolvite trebuie să se facă echivalarea disciplinelor potrivit programei de bacalaureat pentru sesiunea din 2010.

Paul Samuelson, primul american câştigător al premiului Nobel pentru economie în 1970, a decedat, la sfârşitul săptămânii trecute, la vârsta de 94 de ani. Economistul, al cărui model de analiză matematică a pus bazele pe care a fost construită economia modernă şi ale cărui manuale au influenţat multe generaţii de studenţi, a murit la domiciliul său din Belmont (Massachussetts). Paul Samuelson a fost "unul dintre cei mai importanţi economişti ai planetei timp de mai bine de o jumătate de secol". Unul dintre manualele sale de economie, intitulat "Economia. O analiză introductivă", publicat în 1948, a fost tradus în peste 40 de limbi şi editat de 19 ori în limba engleză.

Opera Naţională Bucureşti îl va sărbători pe marele artist Dan Iordăchescu, vineri seara, la 60 de ani de la debutul său liric, printr-un spectacol aniversar la care sunt aşteptaţi toţi admiratorii maestrului. Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu şi prof. univ. dr. Valeriu Râpeanu vor evoca în acest cadru personalitatea artistului şi cariera prestigioasă pe care a desfăşurat-o pe toate marile scene ale lumii. De asemenea, vor putea fi urmărite secvenţe din spectacolele şi concertele înregistrate de Televiziunea Naţională, care îl au ca protagonist pe maestrul Iordăchescu.

Biblioteca 'Vasile Voiculescu' din Buzău găzduieşte în aceste zile o expoziţie dedicată Crăciunului. Pe simezele din aula instituției sunt expuse peste 50 de icoane pe materiale neconvenţionale, dar şi lucrări de sculptură în lemn. Printre expozanţi se numără cunoscuta artistă plastică profesionistă Anca Szep Dorojan, dar şi artiştii amatori Dragoş Potecaşu, Fănel Dumitru sau Leonard Ţuclea.
Directorul Bibliotecii Judeţene 'Vasile Voiculescu', Sorin Burlacu, a declarat că 'naşterea Domnului Iisus Hristos este redată cu ochii artistului pe diverse materiale, în special sticlă, dar şi frumoase sculpturi în lemn cu tematică creştină'.

"Orchestra celor 100 de ţigani din Ungaria" va susţine, la începutul săptămânii viitoare, un concert extraordinar de Crăciun la Târgu Mureş. Evenimentul este organizat, în colaborare cu Primăria Târgu Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş.
Concertul va avea loc la Palatul Culturii din localitate, luni seara, de la ora 19.00. "Orchestra celor 100 de ţigani din Ungaria" este deja cunoscută în toate colţurile lumii, din Japonia, până în America. Prezenţa trupei în România este o premieră. Scopul orchestrei este de a menţine vie tradiţia muzicii ţigăneşti, dar şi de a sprijini şi promova muzica populară şi clasică, adaptată la stilul lor unic.

Muzeul Jacquemart-André din Paris găzduiește, până pe 11 ianuarie, în cadrul unei expoziţii temporare, 43 dintre lucrările de pictură europeană ale colecţiei baronului Samuel von Brukenthal, descrisă de reprezentanţii instituţiei franceze drept "una dintre cele mai prestigioase colecţii din Europa Centrală a secolului al XVIII-lea". Lucrările sunt prezentate la Paris sub titlul "Bruegel, Memling, Van Eyck... La collection Brukenthal". Curatorii expoziţiei sunt Jan de Maere şi Nicolas Sainte Fare Garnot din partea Muzeului Jacquemart-André.

Sezonul 2010 al premiilor importante din cinematografie debutează, astăzi, odată cu anunţarea peliculelor nominalizate la cea de-a 67-a gală anuală a Globurilor de Aur. Ceremonia este organizată de Asociaţia presei străine de la Hollywood. Cântăreţul şi actorul american Justin Timberlake, actorul de comedie John Krasinski şi actriţa germană Diane Kruger se vor afla alături de Philip Berk, preşedintele Asociației, pentru a anunţa filmele nominalizate în cadrul celor 25 de categorii. Spre deosebire de premiile Oscar, Globurile de Aur recompensează două categorii cu premiul pentru cel mai bun film, unul fiind acordat pentru musicaluri şi comedii, iar celălalt pentru filmele dramatice. Potrivit organizatorilor galei Globurilor de Aur, care va avea loc în Beverly Hills pe 17 ianuarie şi va fi prezentată de actorul britanic Ricky Gervais, în competiţie se află 105 filme dramatice, 68 de comedii şi musicaluri şi 15 producții de animaţie.

Institutul Italian de Cultură din Bucureşti şi Centrul Cultural Italian din Cluj-Napoca invită publicul, astăzi, la un concert de orgă susţinut de maestrul Umberto Forni. Evenimentul va avea loc la Biserica Romano-Catolică ''Sfâtul Mihail'', iar piesele interpretate de Umberto Forni sunt semnate de compozitori celebri din secolele XVII-XVIII, fiind inspirate din muzica tradiţională de Crăciun. Autor al unor eseuri pe tematici muzicale, membru al juriului la numeroase concursuri, Umberto Forni este profesor de Orgă la Conservatorul din Verona şi inspector onorific pentru tutela orgilor artistice din regiunea Veneto.

Muzeul Naţional de Istorie a României va găzdui, până pe 28 februarie 2010, expoziţia "România. Decembrie 1989", al cărei vernisaj va avea loc mâine.
Manifestarea este structurată tematic, în două capitole. Organizatorii proiectului şi-au propus ca primul capitol să ilustreze viaţa românilor în ultimii ani de existenţă ai regimului Ceauşescu, anii '80, caracterizându-se ca o perioadă de privaţiuni economice şi sociale la care a fost supusă populaţia. Al doilea capitol al expoziţiei este dedicat Revoluţiei din decembrie 1989, care a culminat cu ceea ce părea imposibil - căderea dictatorului. Semnificativele documente, fotografii, arme şi obiecte personale ale martirilor căzuţi la Timişoara, Bucureşti, Cluj-Napoca, în alte oraşe ale ţării în decembrie 1989, ilustrează Revoluţia care a pus capăt dictaturii comuniste în România.

Lungmetrajul "Moartea domnului Lăzărescu", în regia lui Cristi Puiu, a fost clasat pe poziţia a 28-a în Top 40 al celor mai bune filme din ultimii 10 ani. Clasamentul a fost realizat de publicaţia britanică The Times. "Povestea ultimelor ore din viaţa unui bătrân, petrecute între spitale - filmul este atât de sever pe cât îl descrie această scurtă prezentare, dar şi comic şi sensibil. O adevărată poveste epică modernă: nu este o coincidenţă faptul că numele mic al domnului Lăzărescu este Dante", se arată în motivaţia publicaţiei. Cu Ion Fiscuteanu şi Luminiţa Gheorghiu în rolurile principale, "Moartea domnului Lăzărescu" a primit premiul Un Certain Regard la ediţia din 2005 a Festivalului de la Cannes. Filmul lui Puiu a devansat în clasamnet lungmetraje precum animaţia "Vals cu Bashir", de Ari Folman, "Labirintul lui Pan", de Guillermo del Toro şi "Borat", de Larry Charles.

Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gong" din Sibiu va organiza, începând de mâine, cea de-a doua ediţie a Festivalului internaţional de circ şi magie "Magic Show Fest". Evenimentul îşi propune să prezinte, în premieră pentru Sibiu, spectacole de animaţie, "teatro dei piedi", iluzionism, fachirism şi scamatorii, precum şi reprezentaţii care îmbină arta dansului şi a circului. Manifestarea reuneşte spectacole create să amuze, să inspire şi să pună bazele unei comunităţi de artişti puternice care să încurajeze accesul publicului spre orice formă a artelor spectacolului. Totodată, în cadrul festivalului vor fi prezentate trei spectacole din repertoriul Teatrului "Gong": "Vrăjitorul din Oz", "Vreau să fiu magician" şi "Cum a ajuns Arthur rege".

Lungmetrajul "Avatar", regizat de James Cameron, a fost desemnat câştigătorul categoriei "cel mai bun film al anului", din 2009, la sfârșitul săptămânii trecute, de New York Film Critics Online. Kathryn Bigelow s-a impus la categoria "cel mai bun regizor" (pentru producția"The Hurt Locker"), iar filmul "Inglorious Basterds" a primit patru premii, inclusiv cel pentru scenariu. În 2008, lungmetrajul "4 luni, 3 săptămâni, şi 2 zile", în regia lui Cristian Mungiu, a fost premiat de aceasă asociaţie la categoria "cel mai bun film străin". Christoph Waltz a fost desemnat "cel mai bun actor într-un rol secundar" şi "cel mai bun debutant al anului", pentru rolul din "Ticăloşi fără glorie", iar Mo'Nique a triumfat la categoria "cea mai bună actriţă în rol secundar" pentru rolul din "Precious: Based on the Novel Push by Sapphire".

Dezbaterea "Intelectualul post-utopic" va avea loc, astăzi, la Institutul Cultural Român din Capitală. La eveniment participă Anca Manolescu, Camil Pârvu şi Cristian Teodorescu. Întâlnirea este organizată de ICR în parteneriat cu Fundaţia "Calea Victoriei" şi face parte din seria "Pro şi contra la ICR". Moderatorul dezbaterii este Ştefan Vianu. În lumea modernă, rolul intelectualului a fost acela de a crea şi de a critica utopii. Într-o lume post-creştină, utopiile au avut rolul de a asigura coerenţa socială, de a conferi indivizilor un sens public. În prezent, după toate aparenţele, utopiile şi-au pierdut din puterea de influenţă. Dezbaterea de la ICR va căuta un răspuns la întrebări precum: ce sens mai are intelectualul într-o lume post-utopică? care sunt noile vehicule ale sensului public şi ce legătură există între ele şi intelectuali?

Editura Tritonic va lansa, joi, la Cluj Napoca, volumul "Limba de lemn în presă", o carte coordonată de Ilie Rad. Volumul conţine 22 de studii dedicate limbii de lemn - "de ieri şi de azi " - în sumar fiind prezenţi unii dintre cei mai importanţi lingvişti români ai momentului, scriitori şi jurnalişti, critici şi istorici literari, cadre didactice sau cercetători, precum şi profesorul spaniol Luis Veres, de la Universitatea "Cardinal Herrera" din Valencia. Volumul va fi prezentat în premieră, joi, la ora 10.00, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca.

Spectacolul de teatru-document "Ultima oră din viaţa lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu", montat cu actori români, printre care Victoria Cociaş şi Constantin Cojocaru, de International Institute of Political Murder Zürich/Berlin, va fi prezentat, din 18 decembrie, în capitala Germaniei. Piesa, realizată în limba română, va fi itinerantă în mai multe oraşe europene, urmând să fie prezentată în perioada 18- 21 decembrie la Teatrul Hebbel am Ufer din Berlin. Premiera absolută a avut loc pe 10 decembrie, la Teatrul Odeon din Capitală, în prezenţa fostului general Victor Athanasie Stănculescu.

Royal Opera House va publica pe platforma iTunes peste 300 de conţinuturi muzicale, video, dar şi texte, fiind prima instituţie europeană de gen care ia o astfel de iniţiativă. Potrivit Brand Republic, Royal Opera House este a treia mare instituţie artistică ce îşi deschide propria pagină pe platforma iTunes, după American Theatre Wing şi Washington National Opera. Printre materialele puse la dispoziţie de instituția britanică pe iTunes, se numără un film cu Leanne Cope, membră a The Royal Ballet, care învaţă pentru prima oară rolul Julietei. În total pot fi vizualizate şase videoclipuri, care analizează lucrări de balet importante precum "Spărgătorul de nuci", "Lacul lebedelor", "Giselle" sau "Romeo şi Julieta".

Un film cu Anamaria Marinca, "Sleep with Me", se află pe o listă a peliculelor recomandate de sărbători în Marea Britanie, realizată, pentru cotidianul The Independent, de criticul Gerard Gilbert. Lungmetrajul, realizat în 2008 şi care este o adaptare după un roman publicat de Joanna Briscoe în 2005, va fi difuzat, în noaptea de Anul Nou, la postul de televiziune ITV. Pe lista lui Gilbert cu filme de văzut de Sărbători au mai intrat "Cranford", "An Englishman in New York", dramă care prezintă ultima parte a vieţii lui Quentin Crisp la New York, "Victoria Wood's Mid-Life Christmas".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!