LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
14.00 - 14.45 Stagiunea de jazz – Radio România Cultural la Teatrul ACT • ”...years after Petrucciani” (9 martie 2011) (R). Solişti: Cristian Soleanu – saxofon, george Natsis – pian, Adrian Flautistu – contrabas, Vlad Popescu - percuţie. Realizator Maria Balabaş
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
17 decembrie 2009
După 20 de ani, 20 de poeţi români mărturisesc, la Radio România Cultural, prin versurile lor, cum au trăit Revoluţia. Poemele citite chiar de autorii lor, pot fi ascultate la Radio România Cultural, în fiecare seară de la ora 22.50, în emisiunea Poezie Românească. 20 dintre poeziile difuzate la Radio România Cultural vor fi multiplicate în 50.000 de manifeste şi vor fi aruncate mâine dintr-un elicopter ce va survola Timişoara. Textele fac parte din antologia Manifest.20.rEvoluţie,publicată în cadrul proiectului multiart propus de artistului vizual Mihai Zgondoiu şi coordonat de scriitorul Dan Mircea CIPARIU. Volumul va fi lansat prin lecturi publice şi la Bucureşti, în 22 decembrie.
Compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti continuă seria evenimentelor aniversare ale stagiunii 2009-2010, cu reprezentaţia spectacolului "Frumoasa din pădurea adormită", pe muzica lui Ceaikovski, programată mâine, la ora 18.30, şi dedicată prim-balerinei Carmen Angheluş. Carmen Angheluş a urmat cursurile "Liceului de Coregrafie" din Bucureşti iar debutul ca prim-solistă pe scena Operei Naţionale Bucureşti l-a avut în anul 1980, cu rolul Aurora din baletul "Frumoasa din pădurea adormită", în coregrafia regretatului maestru Vasile Marcu. A susţinut reprezentaţii în toate marile oraşe ale ţării şi în numeroase altele din străinătate. Repertoriul său a inclus o diversitate de genuri coregrafice, începând de la baletul clasic până la dansul popular. Ca pedagog, a împărtăşit experienţa sa artistică elevilor Liceului de Coregrafie din Bucureşti, din Italia, Liban şi în special dansatorilor trupei de balet din Bilbao (Spania). Este laureată a Festivalului "Orfica Lirei" din Brăila, a Festivalului "Primăverii" din Coreea, precum şi a concursului internaţional de balet din Osaka (Japonia). În 2004, Preşedintele României îi conferă "Medalia Meritul Cultural clasa I".
De la cvartet, la colinde şi cântece pioniereşti Orchestrele şi Corurile Radio propun o serie de concerte extraordinare de final de an. Astăzi de la ora 19, Corul Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia, va oferi publicului colinde româneşti, dar şi cântece de Crăciun din literatura universală (piese ucrainiene, franceze, spaniole, germane şi engleze). Mâine tot de la aceeaşi oră Orchestra Naţională Radio va susţine un concert spectaculos în note populare sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galaţi iar sâmbătă, de la ora 18, va avea loc un spectacol tradiţional de Crăciun, susţinut de grupuri de colindători, din zone etnofolclorice reprezentative ale ţării.
Harry Tavitian şi invitaţii săi - Ion Baciu Jr. şi Cserey Csaba - susţin un concert de Crăciun, pe 19 decembrie, la Ateneul Român din Capitală. Concertul de Crăciun va încheia programul "Teach Me Tonight - de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian", derulat în acest an de Institutul Cultural Român. În prima parte a concertului, în premieră românească, Ion Baciu Jr. şi Harry Tavitian se vor întâlni pe scena Ateneului într-un recital la două piane. În program sunt incluse compoziţii ale ambilor pianişti, piese blues şi teme clasice de jazz. În cea de-a doua parte, pianistul Harry Tavitian şi percuţionistul Cserey Csaba vor oferi publicului suita de colinde "Christmas Cantata".
Mâine dar şi pe 19-20 şi 21 decembrie,de la ora 20, la teatrul Hebbel am Ufer din Berlin va fi prezentat teatrul documentar - ultima oră din viaţa lui nicolae şi a elenei ceauşescu, spectacol în limba română cu subtitrare în limba germană. Imaginile cu judecarea şi executarea cuplului Ceauşescu în prima zi de Crăciun din 1989 au rămas în inconştientul colectiv al multor generaţii de telespectatori ca un adevărat moment unic din istoria omenirii. După 20 de ani, International Institute of Political Morder Zürich/Berlin pune în scenă, în limba română, acest moment crucial din 1989 şi pe baza unor documente video autentice şi a mărturiilor celor implicaţi reconstituie scenic ultimul şi cel mai controversat proces al istoriei europene, într-un decor recreat după cel original.
Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional organizează, astăzi, în cadrul campaniei 'În căutarea cititorilor celebri', dezbaterea 'Dinamicele recente ale consumului de cultură scrisă'. Evenimentul va avea loc la Librăria Cărtureşti din incinta Muzeului Ţăranului Român. La dezbatere vor participa Liviu Chelcea, director al Centrului de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii, Monica Stroe, cercetător, şi Răzvan Penescu, membru fondator şi coordonator LiterNet. În cadrul acestei dezbateri, Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii va prezenta o analiză a consumului de cultură scrisă, configurând o serie de profiluri actualizate ale consumatorului, cu accent pe publicul tânăr.
Corul Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia, va susţine, în această seară, de la ora 19.00, la Studioul de Concerte "Mihail Jora", un spectacol extraordinar. Programul cuprinde atât colinde româneşti, cât şi cântece de Crăciun din repertoriul universal (piese franceze, spaniole, germane şi engleze). Alături de Corul Radio vor fi prezenţi soliştii instrumentişti: Carmen Săndulescu şi Dan Stoenescu - pian, Simona Popovici - orgă, Eugen Popovici - flaut, Petre Fărtătescu şi Liviu Ofiţeru - chitară. Corul Academic al Radiodifuziunii Române a fost înfiinţat în 1940, sub conducerea dirijorului şi compozitorului Ioan Croitoru.
Volumul "În sfârşit adevărul...", care prezintă un dialog între Alex Mihai Stoenescu şi fostul general Victor Atanasie Stănculescu, va fi lansat astăzi, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti. Cartea reuneşte cinci interviuri pe care fostul general Victor Atanasie Stănculescu i le-a acordat istoricului Alex Mihai Stoenescu. Ultimul interviu a fost înregistrat pe 30 noiembrie 2009 chiar în spitalul Penitenciarului Jilava, unde este închis fostul general Stănculescu. Protagonistul vorbeşte, pentru prima dată, despre colaborarea sa cu serviciile secrete britanice şi maghiare, despre faptul că a cunoscut dinainte în detaliu cum a fost planificată în străinătate răsturnarea lui Nicolae Ceauşescu şi distrugerea Securităţii de către Armată. Totodată, volumul îşi propune să lămurească o serie de evenimente şi fapte legate de personajul-cheie al momentului decembrie 1989.
Manifestarea "Tradiţii de Crăciun" debutează mâine, de la ora 10.00, în parcul Herăstrău din Capitală. Programul va cuprinde spectacole de colinde şi muzică folclorică, teatru de copii. De asemenea, artişti precum Maria Buză, Andra, Analia Selis, Horia Brenciu şi Nicu Alifantis vor susţine recitaluri în Herăstrău.
Totodată, bucureştenii se vor putea bucura de "atmosfera idilică de sărbători" creată de căsuţele împodobite cu decoruri de Crăciun. Aleile parcului Herăstrău vor fi animate la acest final de an de un târg de produse tradiţionale, dar şi de o expoziţie gastronomică.
Obiecte realizate de persoane private de libertate din 21 de penitenciare vor fi comercializate în cadrul unei expoziţii cu vânzare care va avea loc astăzi la Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti. Manifestarea are drept obiective îmbunătăţirea imaginii instituţiei şi a percepţiei opiniei publice cu privire la activităţile derulate în penitenciare, creşterea transparenţei instituţiei în relaţia cu societatea civilă, dezvoltarea colaborărilor cu partenerii comunitari implicaţi în activităţile de reinserţie socială, valorificarea financiară a obiectelor confecţionate de persoanele private de libertate în vederea obţinerii de fonduri necesare sprijinirii activităţilor de educaţie, precum şi sensibilizarea opiniei publice cu privire la problematica privării de libertate. Expoziţia va fi deschisă publicului începând cu ora 11.00.
Bugetul Ministerului Culturii a fost suplimentat de Guvern cu 100.000 lei, din Fondul de rezervă bugetară pe 2009. Banii vor fi folosiți pentru plata contribuţiilor la salarizarea personalului din instituţii de învăţământ teologic neîncadrate în învăţământul public. În nota de fundamentare a actului normativ se arată că, după adoptarea Legii Bugetului de Stat pe anul 2009, au fost acreditate două instituţii de învăţământ care pregătesc personal cultic pentru Cultul Penticostal şi pentru Biserica Creştină după Evanghelie, care au solicitat plata acestor drepturi salariale.
Primul CD din colecţia "Mari actori români", dedicat lui Mircea Albulescu, va fi lansat astăzi, la Librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti. Materialul este intitulat "Fluture în lesă de aur". CD-ul conţine o piesă de teatru realizată cu ajutorul mijloacelor moderne de sunet, un "one man show", nu un simplu monolog, ci un recital dinamic. "Mari actori români" este un proiect dedicat artei, un proiect fără precedent şi reprezintă o colecţie de voci şi talente emblematice pentru România. "Mari actori români"îşi propune să aducă în atenţia oamenilor în afară de talentul scenic şi latura umană a actorilor români. După Mircea Albulescu urmează alte nume de calibru ale scenei româneşti, în lucru fiind discul dedicat maestrului Radu Beligan.
Actorul Ion Iancovescu va fi aniversat, duminică, la Teatrul Naţional Bucureşti, într-un eveniment care marchează împlinirea a 120 de ani de la naşterea cunoscutului interpret, regizor şi animator al scenei teatrale din prima jumătate a secolului trecut. Programul va cuprinde o serie de manifestări, printre care o proiecţie de film şi o lansare de carte, la care va participa şi directorul TNB, Ion Caramitru. Astfel, duminică va avea loc lansarea volumului "Ion Iancovescu, artist nepereche" de Ioan Massoff, o ediţie revizuită şi adăugită de Florica Ichim. De asemenea va fi proiectat ultimul film al actorului Ion Iancovescu, scurtmetrajul de ficţiune "O noapte de vis", în regia lui Mirel Ilieşu.
Postul de televiziune HBO va difuza, în această seară, de la ora 20.00, documentarul "Lumea văzută de Ion B....", în regia lui Alexander Nanău. Filmul spune povestea unuia dintre cei mai importanţi artişti români contemporani, Ion Bârlădeanu, care a trecut de la stadiul de om fără casă la cel de artist recunoscut internaţional. Filmul "Lumea văzută de Ion B...." - o producţie a HBO România şi Alexander Nanău Production - va fi difuzat în premieră şi în exclusivitate în această seară, la HBO. Documentarul este "povestea cu parfum de basm modern a unuia dintre cei mai importanţi artişti români contemporani". Alexander Nanău propune un documentar-colaj despre artistul aflat la marginea societăţii, despre un artist necunoscut şi despre colajele pe care le-a făcut din ziare şi reviste timp de 30 de ani.
Damian Drăghici încheie proiectul Damian & Brothers, pe care l-a susţinut timp de trei ani, ultimul concert pentru public urmând să fie prezentat în această seară, la Sala Palatului din Capitală. După acest spectacol artistul se va îndrepta spre un nou proiect, de jazz. Trupa Damian & Brothers este cunoscută pentru modul spontan şi dinamic în care abordează muzica ţigănească, împletind acordurile tradiţionale cu influenţe contemporane din întreaga lume. Deţinător al unui premiu Grammy şi având la activ 17 albume muzicale, Damian Drăghici a cântat, de-a lungul timpului, alături de Joe Cocker, Shaggy, Cindy Lauper şi James Brown. Damian & Brothers propune un concept muzical ce păstrează vie pasiunea ţiganilor, îmbogăţind-o cu sound-uri şi ritmuri noi. Improvizaţiile trupei readuc în prezent tipare vechi de sute de ani, pe care le alătură rock-ului, jazz-ului, flamenco-ului sau muzicii electronice.
Clădirea cinematografului "Modern" din municipiul Suceava, care a fost trasferată municipalităţii, urmează să fie extinsă şi transformată în centru cultural. Autoritățile vor investi în acest sens 3,2 milioane de euro. Potrivit primarului municipiului, Ion Lungu, modernizarea cinematografului va consta în extinderea clădirii, care va avea demisol, parter, trei etaje şi mansardă, iar sala de spectacole va avea o capacitate de 300 de locuri. Potrivit proiectului, sala de spectacole va putea fi folosită atât pentru proiectarea de filme, cât şi pentru diverse alte acţiuni culturale. Primarul a arătat că suprafaţa totală a Centrului Cultural al municipiului Suceava, construit pe structura cinematografului, va fi de 2500 de metri pătraţi.
Editura Tritonic va lansa, astăzi, la Cluj Napoca, volumul "Limba de lemn în presă", o carte coordonată de Ilie Rad. Volumul conţine 22 de studii dedicate limbii de lemn - "de ieri şi de azi " - în sumar fiind prezenţi unii dintre cei mai importanţi lingvişti români ai momentului, scriitori şi jurnalişti, critici şi istorici literari, cadre didactice sau cercetători, precum şi profesorul spaniol Luis Veres, de la Universitatea "Cardinal Herrera" din Valencia. Volumul va fi prezentat în premieră, în această dimineață, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca.
Artistul Alexandru Antik, cunoscut pentru performance-ul prezentat la Sibiu în 1986, va participa marţi la "Arte marţiale", la Institutul Cultural Român din Capitală. Întâlnirea va avea ca temă întrebarea: "A fost sau nu a fost arta contra regimului în anii '80?". În vara anului 1986 au avut loc la Sibiu, pe parcursul mai multor zile, o serie de evenimente - expuneri, simpozioane şi performance-uri - ale unor tineri artişti, care au atras o asistenţă numeroasă. Manifestările, plasate sub egida Atelierului 35, au culminat şi s-au curmat cu un complex performance al artistului clujean Alexandru Antik. Pregătită minuţios cu multe luni înainte, acţiunea lui Antik tatona două direcţii: punerea în discuţie a identităţii personale şi interogarea posibilităţilor artei de a reface, în artist, parcursul către un sine autentic, primar, natural, profund.
Lungmetrajul "Poliţist, adjectiv", în regia lui Corneliu Porumboiu, va fi difuzat, în premieră, luna viitoare, de HBO România. Filmul va fi difuzat pe 10, 13 şi 30 ianuarie. "Poliţist, Adjectiv" este propunerea din acest an a României la premiile Oscar 2010, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza". În 2009, pentru pelicula "Poliţist, adjectiv", Corneliu Porumboiu a câştigat premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes. "Poliţist, adjectiv" a primit şi Trofeul la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, urmat de premiul Age D'Or la Festivalul Internaţional din Belgia.
O scobitoare din fildeş şi aur care i-a aparţinut lui Charles Dickens a fost vândută la licitaţie, la New York, pentru suma de 9.150 de dolari. Scobitoarea este inscripţionată cu iniţialele autorului englez şi a fost vândută de moştenitorii lui. Înainte de vânzare, valoarea ei era estimată la 3.000 - 5.000 de dolari. O scrisoare de autentificare redactată de cumnata lui Dickens menţionează că autorul "Marilor Speranţe" şi a "Colindei de Crăciun" a folosit scobitoarea până ce a murit, în 1870. Autorul, cunoscut şi după pseudonimul Boz, a fost creatorul unora dintre cele mai memorabile personaje de ficţiune ale tuturor timpurilor.
Operele lui Dickens, care includ Oliver Twist şi David Copperfield, s-au bucurat de o mare popularitate în America încă din timpul vieţii autorului.
Un spectacol eveniment cu opera 'Lucia di Lammermoor' de Gaetano Donizetti, într-o interpretare de cotă internaţională, va avea loc, sâmbătă, pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Din distribuţie, în rolul titular, face parte soprana Mariola Cantarero, care evoluează în premieră pe scena ONB. Alături de ea va evolua tenorul Ismael Jordi. Partenerii acestora vor fi soliştii Operei Naţionale Bucureşti Ionuţ Pascu, Vlad Miriţă , Horia Sandu , Antonela Bârnat şi Liviu Indricău. De asemenea, îşi vor da concursul orchestra ONB şi corul teatrului, pregătit de Stelian Olariu. Spectacolul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Răsvan Cernat.
Teatrul ''Jean Bart'' din municipiul Tulcea va prezenta, mâine seară, ultima premieră pregătită în acest an, 'D'ale carnavalului', de Ion Luca Caragiale. Bugetul spectacolului, potrivit directorului teatrului tulcean, Ion Dore, a fost de aproximativ 17.000 lei, sumă considerată mică în comparaţie cu splendoarea reprezentaţiei. El a adăugat că aceasta este cea de-a zecea premieră realizată de trupa de teatru de la începutul anului, acest număr putând fi considerat unul record în condiţiile în care în ţară există trupe de repertoriu care nu au decât maximum cinci premiere pe an. Premiera spectacolului ''D'ale carnavalului'' va avea loc mâine, la ora 19.00, actorii susţinând că publicul va fi încântat de reprezentaţie.
ShortsUP - Extra Extra Shorts, un eveniment care prezintă scurtmetraje din lumea întreagă, care nu depăşesc ca durată trei minute, va avea loc, mâine seara, la Galeriile Artexpo de la Teatrul Naţional Bucureşti. Programul va cuprinde peste 30 de scurtmetraje care îi vor ține în priză pe spectatori timp de două ore. De asemenea, cele mai bune filme de un minut din întreaga lume, adunate sub brandul Filminute, vor face o oprire "expres" la ShortsUP, cu o selecţie de pelicule votate "cele mai populare" în 2009. Programul va include şi câteva animaţii semnate Studioset, unul dintre cele mai creative studiouri de animaţie din România în acest moment. Biletele vor fi disponibile direct la intrare, la TNB/ ArtExpo, în seara evenimentului. Preţul unui tichet este de 20 de lei.
Leonardo DiCaprio va juca într-un lungmetraj despre lumea războinicilor vikingi, ce va fi regizat de Mel Gibson. Scenariul filmului dramatic, al cărui titlu nu a fost deocamdată ales, va fi realizat de William Monahan. Filmările vor debuta în toamna anului 2010 şi, dacă toate detaliile vor fi puse la punct până atunci, acesta ar putea fi următorul proiect cinematografic regizat de Mel Gibson. Leonardo DiCaprio, renumit pentru fascinaţia sa pentru civilizaţia vikingilor, dorea de mult timp să joace rolul unui astfel de războinic. Acest proiect reprezintă prima lui colaborare cinematografică cu Mel Gibson.
Membrii trupei Coldplay au hotărât să vândă la licitaţie pe eBay instrumentele muzicale şi alte obiecte care i-au acompaniat în ultimii zece ani din carieră, banii strânşi urmând să fie donaţi unei organizaţii de caritate. Această licitaţie a fost denumită "End Of Decade Clearout Sale", iar fanii trupei britanice vor putea să liciteze online pentru a achiziţiona chitare, sintetizatoare, postere, amplificatoare şi discuri de platină ce au aparţinut trupei Coldplay. Toate încasările vor fi donate Kids Company, o asociaţie de caritate înfiinţată pentru a-i sprijini pe foştii delincvenţi juvenili şi pe copiii cu dizabilităţi. Licitaţia va începe astăzi urmând să se încheie în ajunul Anului Nou.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.