DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.00 - 16.30
Scena si ecranul • Realizatori Anisora Dumitrescu si Mariana Ciolan.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

2 decembrie 2009

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a publicat, la începutul săptămânii, modelele de subiecte pentru evaluarea naţională pe care elevii clasei a VIII-a o vor susţine în anul şcolar 2009-2010. Acestea conţin structura subiectelor şi a baremelor de evaluare şi notare corespunzătoare. Cei interesaţi pot găsi modele de subiecte la disciplinele Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă şi Matematică. Potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2009-2010, elevii clasei a VIII-a participă la o evaluare naţională organizată la nivelul unităţii de învăţământ, structurată după modelul testărilor internaţionale standardizate. Evaluarea va avea loc între 4 şi 12 mai 2010, iar simularea în perioada februarie-martie.

Filmul "Videogramele unei revoluţii", de Andrei Ujică şi Harun Farocki, a primit Marele Premiu la Festivalul The Art of the Document, care s-a desfăşurat la Varşovia. Ediţia din acest an a evenimentului s-a desfăşurat sub titulatura "The Year 1989 in Europe. Image-Memory-Record", pentru a celebra 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Andrei Ujică a fost prezent în festival cu două pelicule, "Out of the Present" şi "Videogramele unei revoluţii". Din juriu au făcut parte Anne Baumann, de la canalul ARTE (Franţa), Paweł Felis de la Gazeta Wyborcza (Polonia), Tomáą Hučko (Slovacia), Dmitry Kabakov (Rusia).

Grigore Arsene, directorul editurii Curtea Veche, a fost reales preşedinte al Asociaţiei Editorilor din România în cadrul Adunării Generale a organizaţiei care a avut loc la începutul săptămânii. Preşedintele are un mandat de trei ani. Scopul Asociaţiei Editorilor din România îl constituie reprezentarea şi apărarea intereselor editorilor de carte sau de alte produse din România, în faţa marelui public, instituţiilor legislative, puterilor publice, organizaţiilor şi asociaţiilor, promovarea valorilor culturii româneşti. De asemenea, AER urmăreşte instituirea unei strategii naţionale a creaţiei, editării, comercializării, difuzării şi promovării cărţii româneşti, prin medierea unei relaţii permanente şi constructive dintre editorii de carte şi Stat. Asociaţia Editorilor din România organizează Târgul de Carte Bookfest, care, în 2010, va avea loc între 9 şi 13 iunie, la Romexpo.

Trupa britanică de blues-rock Ten Years After, populară la sfârşitul anilor '60 - începutul anilor '70, va susţine un concert la Sala Palatului din Capitală pe 22 februarie 2010. Formaţia este cunoscută în special pentru piese precum "I'm Going Home", "Hear Me Calling" şi "Love Like a Man", care au propulsat-o în topurile din întreaga lume şi pe care Leo Lyons, Ric Lee, Chick Churchill şi Joe Gooch le vor interpreta şi la Bucureşti. În concertul din capitală este invitat şi grupul RIFF, exponent al rockului românesc, crescut sub influenţa generaţiei de muzicieni de la Woodstock. Biletele au preţuri cuprinse între 50 şi 150 de lei şi sunt disponibile în reţeaua magazinelor Vreau Bilet.

Lungmetrajul "Poliţist, adjectiv", regizat de Corneliu Porumboiu, este inclus de criticii de specialitate pe lista favoriţilor la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. 65 de pelicule au fost propuse, pentru 2010, Academiei de film americane, care acordă premiile Oscar, pentru categoria "cel mai bun lungmetraj într-o limbă străină alta decât engleza". Însă premiile Globul de Aur şi BAFTA de anul viitor ar putea reveni unor pelicule care nu au fost selecţionate pentru premiile Oscar. Astfel, din lista producțiilor străine propuse pentru Oscar, care are deja un caracter limitativ prin faptul că o ţară are dreptul să propună o singură producţie, lipsesc câteva dintre cele mai bune lungmetraje ale anului - "City Of Life And Death" (China), marele câştigător la Festivalul de la San Sebastian, "Lebanon" (Israel), care a câştigat la Veneţia, "The Maid" (Chile), care a câştigat competiţia filmelor dramatice de la Sundance, "Dogtooth" (Grecia). Cea de-a 82-a gală a premiilor Academiei Americane de Film va avea loc pe 7 martie 2010, la celebrul Kodak Theatre din Los Angeles. Nominalizările vor fi anunţate pe 2 februarie.

Alexandru Tomescu va susţine astăzi un concert alături de Orchestra Naţională Radio în sala Giuseppe Sinopoli a Auditorium-ului Parco della Musica din Roma. Evenimentul se bucură de susţinerea Ministerului Culturii şi Cultelor şi marchează împlinirea a 130 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Italia. Alături de Orchestra Naţională Radio, trei tineri muzicieni - violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail şi dirijorul Radu Popa - vor încânta publicul italian demonstrându-şi măiestria în "fabrica de cultură", aşa cum este definit Auditorium-ul. Programul va cuprinde "Concertul pentru pian, vioară şi orchestră" de Felix Mendelssohn, uvertura operei "Coţofana hoaţă" de Gioacchino Rossini, dar şi lucrări ce ilustrează spectaculos faţete ale creaţiei componistice româneşti consacrate, precum "Isbuc" de Marţian Negrea şi "Rapsodia română nr. 2" de George Enescu.

Celebrul dirijor francez Georges Pretre va conduce Orchestra Filarmonică din Viena cu ocazia tradiţionalului concert de Anul Nou din 1 ianuarie. Este pentru a doua oară când Georges Pretre, în vârstă de 84 de ani, este invitat să dirijeze cel mai cunoscut concert de muzică clasică din lume, transmis în peste 70 de ţări.
Pretre a dirijat pentru prima dată Orchestra Filarmonică în 2008. Decizia de a-l invita pe celebrul artist francez să dirijeze Orchestra pentru concertul de Anul Nou a fost luată drept "recunoaştere pentru anii de colaborare cu Orchestra şi pentru experienţa sa".

Filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur", scris şi produs de Cristian Mungiu, va fi prezentat în Argentina, în cadrul Buenos Aires European Film Week. Este vorba despre un eveniment organizat sub egida Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Filmul se numără, alături de "Soul Kitchen", de Fatih Akin, şi "In the Beginning", de Xavier Giannoli, printre cele şapte pelicule selectate pentru a fi prezentate în capitala argentiniană. Evenimentul va debuta astăzi şi este prezentat de directorul Festivalului de Film de la Cannes, Thierry Fremaux.

Spectacolul de teatru documentar 'Ultimele ore ale lui Ceauşescu', regizat de Milo Rau şi Simone Eisenring, va avea premiera joi, 10 decembrie, de la ora 19,00, la Teatrul Odeon din Capitală. La 20 de ani după căderea Zidului Berlinului, International Institute of Political Murder Zurich/ Berlin pune în scenă pentru prima dată o reconstituire a celui mai celebru proces al istoriei europene, în decoruri autentice. 'Ultimele ore ale lui Ceauşescu' reconstituie procesul împotriva soţilor Ceauşescu şi ridică problema relaţiei dintre trecut şi prezent, în funcţie de puterea şi importanţa imaginilor prezentate de mass-media. Proiectul are ca scop reflectarea modului în care s-a scris istoria şi se bazează pe o documentare minuţioasă, având ca formă de punere în scenă reconstituirea. Premiera spectacolului va fi urmată de discuţii cu publicul, în prezenţa lui Victor Stănculescu, Dr. Thomas Kunze, realizatorii proiectului şi a actorilor din distribuţie. Cea de-a doua reprezentaţie a spectacolului va avea loc pe 11 decembrie.

Jerome David Salinger a refuzat ecranizarea cărţii "De veghe în lanul de secară", preferând să transfere drepturile soţiei şi fiicei după moartea sa. Și asta pentru a nu vedea rezultatele tranzacţiei, se arată într-o scrisoare a scriitorului făcută publică. Deşi Salinger şi-a câştigat locul în literatură prin romanul "De veghe în lanul de secară", autorul s-a hotărât, cu mulţi ani în urmă, să nu permită ecranizarea cărţii, deşi a primit numeroase oferte din partea unor producători, toate respinse de-a lungul timpului. Motivele lui au fost dezvăluite de curând, cu ajutorul unei scrisori pe care Salinger a trimis-o unui producător în 1957 şi care a fost făcută publică abia acum. Protagonistul romanului care i-a adus celebritatea, antieroul Holden Caulfield, a fost asumat ca un adevărat simbol al rebeliunii de adolescenţi. "De veghe în lanul de secară" s-a vândut până în prezent în mai mult de 65 de milioane de exemplare.

Scriitoarea chineză Zhang Jie îşi prezintă romanul "Cuvinte nescrise", publicat în traducere românească la Editura Ibu, mâine, de la ora 18.00, la Librăria Diverta Magheru din capitală. Volumul lui Zhang Jie este o mărturie asupra comunismului chinez, asupra vieţilor distruse, pasiunilor şi iubirilor ce trăiesc şi mor în umbra revoluţiilor şi a campaniilor politice înfiorătoare, asupra destinelor care se unesc sau se despart nu din opţiuni ideologice, ci din pură întâmplare.
Traducerea din limba chineză a romanului este semnată de Andreea Chiriţă şi Alin Bucă.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar "DocumFest" va fi organizată, în perioada 15 - 17 decembrie, la Timişoara. În contextul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, dar şi de la mişcările care au dus la prăbuşirea regimului comunist în statele Europei, tema ediţiei din acest an va fi "Revoluţiile din Europa". Proiectul este susţinut de Institutul Cultural Român, în calitate de co-organizator, de Primăria şi Consiliul Local Timişoara şi de Consiliul Judeţean Timiş. Festivalul cuprinde un concurs şi dezbateri pe tema Revoluţiei din decembrie, precum şi o retrospectivă a celor mai importante filme despre revoluţiile din Europa. DocumFest va avea două secţiuni: documentar şi reportaj/anchetă. În acest an vor fi acordate trei premii: Marele Premiu - Trofeul Festivalului, Premiul pentru cel mai bun documentar şi Premiul pentru cel mai bun reportaj/anchetă.

Duke Ellington Orchestra, unul dintre cele mai celebre big band-uri din lume, revine la Bucureşti, anul viitor, pe 25 aprilie. Recitalul de la Sala Palatului al Duke Ellington Orchestra se va desfăşura sub bagheta lui Paul Mercer Ellington.
Biletele pentru concert au preţuri cuprinse între 80 şi 250 lei şi vor putea fi cumpărate de pe eventim.ro. Duke Ellington, ducele jazz-ului, un "talent suprem" aşa cum îl numea criticul muzical Alistair Cooke în 1983, este părintele a numeroase inovaţii in domeniul muzicii jazz: a fost primul care a folosit vocea umană ca pe un instrument muzical, fără cuvinte, punând accentul pe contrastul dintre note înalte şi joase, folosind în mod frecvent tonalităţile de blues, într-un stil numit "jungle music"; a contribuit la inaugurarea erei swing a jazz-ului prin melodia "It don't mean a thing"; este unul dintre pionierii jazz-ului şi, alături de Louis Armstrong, a contribuit la transformarea acestui stil de muzică dintr-o formă de divertisment într-o reală expresie artistică.

Una dintre cele mai importante picturi baroce, "Saint John the Evanghelist" a lui Domenico Zampieri, estimată la șapte milioane de euro, va fi scoasă la licitație pentru prima oară în ultimul secol de casa Christie's. Evenimentul va avea loc în cadrul Old Masters and 19th Century Art, pe 18 decembrie. Tabloul cu dimensiuni impresionante este o reinterpretare a frescei "Saint John the Evanghelist" din Sant'Andrea della Valle din Roma. Pictura a fost, se pare, comandată de Marchese Vincenzo Giustiniani, unul dintre cei mai importanți colecționari de artă din Italia secolului XVII-lea. Tabloul a fost înregistrat într-un inventar făcut colecției lui Giustiniani după decesul acestuia, în 1638.

Poetul mexican Jose Emilio Pacheco, în vârstă de 70 de ani, a fost desemnat câştigător al premiului Cervantes. Este vorba despre cea mai importantă distincţie a literaturii de limba spaniolă. Pacheco s-a declarat "copleşit" de premiu, care înseamnă, pe lângă recunoaşterea în rândul scriitorilor de limbă spaniolă, şi o recompensă financiară de 125.000 de euro. Jose Emilio Pacheco este cunoscut pentru scrierile sale referitoare la modul în care adolescenţii au crescut în Mexic în perioada 1940-1950, sub un regim corupt şi incorect. Premiul Cervantes, care recunoaşte întreaga operă a unui scriitor, a fost creat în Spania în 1975.

În Foaierul galben al Operei Naţionale Bucureşti, va avea loc, în această seară, de la ora 18 şi 30 de minute, a doua reprezentaţie a operei Gemma di Vergy, creaţie a compozitorului Gaetano Donizetti. Spectacolul, în variantă de concert, este o producţie a Studioului Experimental de Operă şi Balet Ludovic Spiess din cadrul Operei Naţionale Bucureşti şi face parte din proiectul Opera Rara, ce-şi propune să ofere publicului capodopere puţin cântate, în primul rând din cauza virtuţilor excepţionale cerute interpreţilor. Evenimentul are loc sub îndrumarea sopranei Mariana Nicolesco.

Cinci scurtmetraje realizate de regizorii Paul Negoescu şi Vlad Trandafir şi prezentate de criticul Andrei Gorzo vor fi proiectate, vineri, de la ora 18.00, la Instititul Cultural Român din Capitală. În cadrul evenimentului vor fi prezentate scurtmetrajele "Datorie" şi "Sinopsis docu-dramă", de Vlad Trandafir, "Scurtă plimbare cu maşina" şi "Renovare", de Paul Negoescu, precum şi "Fabulosul destin al lui Toma Cuzin", pe care îl semnează ambii regizori. Paul Negoescu este preparator universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, la catedra Regie de Film. Vlad Trandafir a absolvit în 2009 masteratul de Arta regiei de film la UNATC. Este fondator al casei de producţie de film Aurora Productions şi cadru didactic asociat la catedra de Comunicare Audio-Vizuală a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din capitală. Accesul publicului la proiecţii este liber.

Un târg de Crăciun va fi deschis pe 12 şi 13 decembrie la Institutul Francez din Capitală. La eveniment vor fi prezentate bijuterii şi accesorii create de Mihaela Tarhuna, Angi Apostol, Carla Szabo, Mihaela Zvîncă, Maria Filipescu. Designerii care participă la Marché de Nöel cu piese vestimentare sunt: Rozalb de Mura, Alina Botea, Smaranda Almăşan, Ana Alexe. Pe parcursul celor două zile de târg, de la 11.00 la 20.00, organizatorii aşteaptă cumpărătorii cu ceai cald şi colinde neconvenţionale. În plus, cei prezenţi vor putea admira picturile pline de culoare ale Patriciei Teodorescu şi fotografiile din portofoliul artistului Dan Pierşinaru.

Asociaţia persoanelor cu dizabilităţi fizice severe IHTIS România organizează mâine, începând cu ora 17,00, în Sala Tinerimea Română, festivalul de colinde "Suflet lângă suflet prin colindul românesc". Cărţi, CD-uri, colinde, premii, diplome, flori, juriu, emoţii, zâmbete sau lacrimi de bucurie, surprize de suflet pentru fiecare şi, la final, trofeul acordat celor mai buni dintre participanţi.
Organizatorii promit un eveniment deosebit, ineditul festivalului constând în faptul că, dacă până acum, în astfel de concursuri pentru tinerii cu şi fără dizabilităţi existau secţiuni separate, acum, în cadrul evenimentului vor urca pe scenă şi vor concura toţi deopotrivă, jurizarea fiind nediscriminatorie, reală, exigentă pentru toţi, iar câştigătorii ierarhizându-se în funcţie de talent, capacităţi, abilităţi. În pauza evenimentului, pe perioada jurizării, va avea loc lansarea volumului de versuri ''Răvaş pentru lumea de azi''. Festivalul ''Suflet lângă suflet prin colindul românesc'' se va încheia cu recitaluri susţinute de Mituţa şi Dumitru Ridescu, Norica Enache, Doina Cernea şi Petrică Ciobanu.

Un documentar despre cariera celor patru membri ai trupei de rock alternativ Blur, de la lansare şi până la motivele care i-au determinat să se despartă, în 2002, va fi lansat în cinematografele din Marea Britanie, la începutul anului viitor. Filmat în timpul repetiţiilor pentru turneul din 2009 al trupei, "No Distance Left To Run" va prezenta publicului şi înregistrări din arhiva formaţiei, nefăcute publice până acum. Documentarul va fi lansat pe 19 ianuarie şi va conţine şi interviuri cu membrii trupei. Damon Albarn, Graham Coxon, Alex James şi Dave Rowntree - au anunţat, la sfârşitul anului trecut, că se vor reuni, declarând, totodată, că au fost influenţaţi în luarea acestei decizii de vechile lor videoclipuri şi show-uri urmărite pe YouTube.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!