Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
24 decembrie 2009
Peste 260.000 de titulari şi suplinitori calificaţi primesc câte 130 de lei pentru achiziţia unor materiale didactice, valoarea totală alocată de Ministerul Educaţiei pentru această acţiune fiind de 34 de milioane de lei. Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, a declarat că găsirea unor fonduri suplimentare pentru alocarea banilor ceruţi de profesori pentru materialele didactice a fost una dintre priorităţile ministerului. În plus, suma alocată de Ministerul de Resort pentru decontarea abonamentelor de transport din perioada ianuarie - decembrie este de 78,5 milioane de lei.
Preşedintele Academiei Române, profesorul clujean Ionel Haiduc, a fost primit în Academia din Suedia. Distincţia oferită de mediul academic suedez este cu atât mai valoroasă cu cât şcoala din Suedia este una dintre cele mai bune din lume. Printre altele, Academia Regală de Ştiinţe a Suediei este cea care stabileşte numele celor care primesc premiul Nobel. Profesorul Ionel Haiduc a fost rector al Universităţii Babeş-Bolyai şi a preluat conducerea acestei instituţii chiar în timpul Revoluţiei din 1989. El a pus bazele tranziţiei către o universitate modernă.
Biletele pentru concertul AC/DC, care va avea loc pe 16 mai 2010, în Piaţa Constituţiei, pot fi achiziţionate şi în rate sub forma a două vouchere. Acestea asigură accesul la concert doar împreună. Categoriile de bilete care pot fi achiziţionate sub formă de vouchere sunt Normal Circle şi Golden Circle. Primul voucher asigură posibilitatea achiziţionării celui de-al doilea la acelaşi preţ. Contravaloarea acestora nu se returnează decât în situaţii excepţionale: amânarea sau anularea evenimentului. Cele două vouchere vor fi preschimbate la intrare într-un bilet.
Trupa "2 Unlimited" va susţine un concert la Iaşi de Revelion. Onorariul artiştilor străini se ridică la 15.000 de euro, la care se adaugă costul cazării şi al transportului. Anunțul a fost făcut de directorul de strategii din cadrul Primăriei ieşene, Cosmin Coman. El a precizat că prezenţa trupei "2 Unlimited" la spectacolul care va avea loc în 31 decembrie în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi este sigură în proporţie de 99 la sută, el adăugând că pe scenă vor mai evolua formaţiile Autentic şi Zdob şi Zdub. Spectacolul va începe la ora 20.00 şi este programat să dureze şase ore. De asemenea, vor mai susţine concerte, în aceeaşi piaţă, DJ Rynno & Sylvia, DJ Sava & Raluca şi DJ David & Dony.
Cea de-a 18-a ediţie a festivalului Sziget, care se desfăşoară anual la Budapesta, pe insula -budai de pe Dunăre, strângând peste 350.000 de spectatori şi sute de artişti, va avea loc între 11 şi 16 august 2010. Chiar dacă line up-ul festivalului nu a fost încă stabilit, abonamentele pentru ediţia de anul viitoar a evenimentului au fost puse deja în vânzare. Astfel, un abonament pe toate zilele, care asigură şi campare, are preţul de 170 de euro, dacă este cumpărat în avans, până pe 30 aprilie, de la 1 mai urmând să coste 200 de euro. La cea mai recentă ediţie, festivalul Sziget a înregistrat un nou record de audienţă, circa 390.000 de spectactori participând la cele şase zile de concerte.
Astăzi, de la ora 22, trupa Byron va concerta la Clubul Taranului din Bucuresti. Trupa Byron este cunoscută şi apreciată, în special, pentru albumul "Forbiden Drama", unul dintre cele mai de succes albume de debut ale anului trecut, şi pentru "Acoustic Drama", primul DVD live unplugged din România. Din componenţa formaţiei face parte: Dan Byron - voce, flaut, chitară; 6Fingers - clape, chitară, voce; Costin Oprea - chitară; Vlady Salteanu - bas, voce; Ovidiu Baciu - tobe.
Expoziţia comemorativă ''20 de ani de la Revoluţia Română'' din pasajul pietonal de la Piaţa Universităţii mai poate fi vizitată până mâine. Prezentând imagini foto, imagini filmate no comment şi sunet original, manifestarea oferă trecătorilor o parte dintre evenimentele desfăşurate pe străzile Bucureştiului, în punctele fierbinţi ale Revoluţiei Române. Această expoziţie încearcă să reconstituie - pe cât este posibil - atmosfera şi mai ales starea de spirit, revolta şi curajul celor care atunci s-au ridicat împotriva statului opresiv ceauşist. Prezentând evenimentele din Capitală, această manifestare culturală se doreşte a fi un omagiu atât pentru cei care s-au jertfit, cât şi pentru cei care au supravieţuit - anonimii şi eroicii locuitori ai Bucureştiului.
Duminica, 27 decembrie de la ora 19, in Club Suburbia din Bucuresti are loc Christmas Concert. La Christmas Concert vor urca pe scena trupele Hush, Backstage Hero, Grin si Enemaniacs. Biletele se pot procura la intrare. Pretul unui bilet este de 5 lei.
Joi, 31 decembrie 2009 de la ora 20, Primăria Bucureşti invită locuitorii capitalei să petreacă noaptea dintre ani în Piaţa Constituţiei. Petrecerea de Revelion se va desfășura între orele 20:00 și 02:00! Show-ul va aduce şi de data asta multe surprize, muzică bună şi un spectaculos foc de artificii pentru bucureşteni! Intrarea este liberă!
În perioada 25-27 iunie 2010, la Bucuresti se va desfasura Festivalul Sonisphere, care ii va aduce pentru a treia oara în capitală pe cei de la Metallica. Sonisphere este la a doua editie si reprezinta o serie de festivaluri de muzica rock ce au loc in mai multe tari din Europa. Anul trecut festivalul a adus pe scenele din Germania, Olanda, Spania, Suedia, Finalanda si Marea Britanie trupe precum Metallica, Linkin Park, The Prodigy, Slipknot si Anthrax. Primul concert din cadrul Festivalului Sonisphere 2010 va avea loc pe 16 iunie in capitala Poloniei, Varsovia, unde vor urca pe scena: Metallica, Slayer, Anthrax, Behemoth si Mastodon. Inca nu se cunoaste line-up-ul festivalului de la Bucuresti, dar Metallica a cofirmat pe site-ul oficial al trupei ca nu vor lipsi de la niciunul din festivalurile din 2010.
ExpoziÅ£ia „GRÄ‚DINI PIERDUTE†mai poate fi vizitată până pe 12 ianuarie 2010 la Galeria „Octav Doicescu†din BucureÅŸti. Proiectul Cultural „GRÄ‚DINI PIERDUTEâ€, se înscrie în cercetările aplicate în domeniul istoric, urban ÅŸi peisagistic, concretizate printr-o suită de studii focalizate pe problematica acută a descreÅŸterii suprafeÅ£elor de spaÅ£ii verzi. Exemplele de grădini cercetate ÅŸi prezentate în proiectul-expoziÅ£ional, au fost alese pentru că sunt reprezentative pentru tipologii diferite: grădina simbol, reprezentativă, publică/semipublică/particulară, grădina monastica sau de loisir ÅŸi divertisment. Finalitatea cercetării este informarea, co-interesarea ÅŸi responsabilizarea cetăţenilor în această problemă, atenÅ£ionarea administraÅ£iilor locale ÅŸi centrale asupra agresivităţii ÅŸi diminuării cantităţii ÅŸi calităţii spaÅ£iului verde din BucureÅŸti.
Bobby McFerrin va veni in concert la Bucuresti, pe 30 ianuarie 2010. Concertul va avea loc la Sala Palatului. Biletele cu preturi cuprinse intre 80 si 250 RON (categoria VIP) vor putea fi cumparate de pe www.eventim.ro, www.bilete.ro, www.vreaubilet.ro, de la casa de bilete a Salii Palatului, din reteaua magazinelor Germanos din intreaga tara, din librariile Carturesti (Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Suceava, Constanta), din magazinul Muzica, Unirea Shopping Center ÅŸi magazinele Vodafone din tara.
În perioada 25-27 iunie 2010, la Bucuresti se va desfasura Festivalul Sonisphere, care ii va aduce pentru a treia oara în capitală pe cei de la Metallica. Sonisphere este la a doua editie si reprezinta o serie de festivaluri de muzica rock ce au loc in mai multe tari din Europa. Anul trecut festivalul a adus pe scenele din Germania, Olanda, Spania, Suedia, Finalanda si Marea Britanie trupe precum Metallica, Linkin Park, The Prodigy, Slipknot si Anthrax. Primul concert din cadrul Festivalului Sonisphere 2010 va avea loc pe 16 iunie in capitala Poloniei, Varsovia, unde vor urca pe scena: Metallica, Slayer, Anthrax, Behemoth si Mastodon. Inca nu se cunoaste line-up-ul festivalului de la Bucuresti, dar Metallica a cofirmat pe site-ul oficial al trupei ca nu vor lipsi de la niciunul din festivalurile din 2010.
Rockerii din trupa Def Leppard vor deveni eroii unui serial de desene animate inspirat din cariera lor muzicală, informează Reuters. Formaţia Def Leppard a semnat un contract cu compania Primary Wave, care va dezvolta variate strategii de marketing şi va concepe programe de rebranding pentru grupul britanic. Printre noile propuneri se află şi realizarea unui serial animat de televiziune, a declarat Larry Mestel, directorul general al companiei Primary Wave. Acest proiect se află încă într-un stadiu incipient şi nu a fost încă prezentat posturilor de televiziune. Cei cinci membri ai grupului Def Leppard vor fi eroii principali ai acestui serial de ficţiune, care trec prin numeroase aventuri. Trupa Def Leppard nu are în acest prezent un manager, după expirarea contractului cu Universal Music.
Doar 13% dintre utilizatorii de internet ar fi dispuşi să plătească pentru informaţiile online, în timp ce 8% ar accepta o taxă în schimbul unui conţinut fără publicitate, iar 5% ar fi gata să plătească chiar şi pentru site-urile cu publicitate, potrivit unui studiu GfK, informează un comunicat. Potrivit studiului privind obiceiurile de consum pentru internet realizat de compania GfK pentru Wall Street Journal Europe în 16 ţări europene şi SUA, majoritatea internauţilor îşi doresc să continue să folosească internetul în mod gratuit. În cadrul acestei cercetări, utilizatorii de internet au fost întrebaţi, printre altele, cât de dispuşi sunt să plătească pentru conţinut - în special în cazul website-urilor de ştiri, divertisment şi cunoştinţe generale, precum Wikipedia. Astfel, 80% dintre respondenţii din cele 17 ţări îşi doresc în continuare acces gratuit la conţinutul online. Cercetarea a fost realizată în toamna anului 2009, pe un eşantion de 16.800 persoane cu vârste peste 15 ani din cele 17 ţări analizate. GfK România, fondată în 1992, este parte integrantă a Grupului GfK. Înfiinţat în urmă cu 75 de ani ca prima companie de cercetare de piaţa din Germania, grupul GfK are în prezent mai mult de 150 de sucursale în 100 de ţări de pe cinci continente.
Chris Rea va sustine un concert la Sala Palatului din Bucuresti pe data de 6 februarie 2010. Spectacolul face parte din cadrul turnelul european de promovare a celui mai recent album al artistului: „Still So Far To Go – The Best Of Chris Reaâ€. Biletele pentru concert pot fi achizitionate online, de pe Myticket.ro ÅŸi au preÅ£uri cuprinse între 100 si 500 RON.
Până pe 31 ianuarie 2010, tinerii născuÅ£i în 1989, cetăţeni a nouă state europene – Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Marea Britanie, Polonia, România, Ungaria – sunt invitaÅ£i încă să candideze pentru proiectul paneuropean „Generation ‘89â€. Proiectul „Generation ‘89â€se desfăşoară sub patronajul renumitului scriitor ÅŸi om politic ceh, Vaclav Havel ÅŸi îşi propune să aniverseze căderea sistemelor totalitare din Europa oferindu-le celor născuÅ£i în anul 1989 o platformă de comunicare. Tinerii vor avea ocazia să vorbească atât despre experienÅ£ele trecute, cât ÅŸi despre aÅŸteptările pe care le au ca actuali cetăţeni ai Uniunii Europene. ParticipanÅ£ii selectaÅ£i de juriile naÅ£ionale vor participa între 25 ÅŸi 28 aprilie 2010 la întâlnirile simultane din BucureÅŸti, Bruxelles, Praga ÅŸi VarÅŸovia. O delegaÅ£ie a lor va prezenta DeclaraÅ£ia „Generation ‘89†reprezentanÅ£ilor Uniunii Europene la Bruxelles, pe 7 iunie 2010. Detalii despre proiect ÅŸi formularul pentru candidatură se găsesc pe site-ul proiectului: www.generation89.eu
Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe derulează, până pe 27 decembrie, programul 'Crearea unui fond de carte în limba română în folosul comunităţilor româneşti din Europa'. Proiectul se desfăşoară în cadrul programului 'Guvernul României îţi oferă o carte', lansat în cursul acestui an, care presupune, de asemenea, distribuirea de cărţi pentru copii, precum şi o serie de planşe reprezentând personalităţi ale culturii şi istoriei naţionale. Volumele sunt distribuite la Ambasadele şi Consulatele României de la Budapesta, Bratislava, Viena, Munchen, Bruxelles, Paris, urmând ca acestea să le transmită asociaţiilor şi organizaţiilor româneşti care derulează programe, proiecte şi activităţi în sprijinul comunităţii româneşti.
Noul desen animat lansat de studiourile Disney, "Prinţesa şi Broscoiul", a cărui eroina principală este de culoare, a coborât pe poziţia a doua, cu încasări de 12 milioane de dolari, la sfârşitul săptămânii trecute, în cinematografele din America de Nord. Deasemenea Filmul "The Blind Side", a cărui acţiune se desfăşoară în lumea fotbalului american, a coborât pe poziţia a treia, cu încasări de 10,03 milioane de dolari, totalizând 164 de milioane de dolari de la lansare. Poziţia I a box office-ului nord-american a cucerit-o ungmetrajul 3D "Avatar", regizat de James Cameron.
Egiptul va cere oficial retrocedarea bustului lui Nefertiti, o capodoperă a artei egiptene din perioada faraonilor, expus în prezent într-un muzeu din Berlin, a anunţat Zahi Hawass, directorul Consiliului Suprem al Antichităţilor Egiptene, citat de France Press. Bustul lui Nefertiti, cu o vechime de aproximativ 3.400 de ani, a fost descoperit în 1912 în sudul Egiptului de arheologul german Ludwig Borchardt. Egiptul a cerut retrocedarea lui, fără a avea însă succes, încă din anii 1930. Zahi Hawass a declarat că, după ce a fost descoperită, statueta a fost acoperită cu argilă pentru a trece neobservată şi a fost trimisă cu un vapor în Germania. Oficialităţile din Berlin susţin însă că achiziţia s-a făcut pe cale legală, în 1913, insistând asupra pericolelor care implică deplasarea unei sculpturi "fragile". Bustul este expus de pe 17 octombrie la Neues Museum din Berlin, în celebra "Insulă a muzeelor" din capitala germană. În afara bustului lui Nefertiti, Egiptul cere şi restituirea altor opere de artă, precum celebra Piatră din Rosetta, care a permis descifrarea hieroglifelor, expusă de peste 200 de ani la British Museum din Londra. În octombrie, Egiptul a obţinut de la Luvru restituirea a cinci fragmente de picturi murale vechi de peste 3.000 de ani, după ce a anunţat în mod public că îşi va suspenda pe termen nelimitat colaborarea cu celebrul muzeu francez, până când aceste piese vor fi returnate.
Lungmetrajul 3D "Avatar", regizat de James Cameron, s-a situat în fruntea box office-ului nord-american la sfârşitul săptămânii trecute, cu încasări de 73 de milioane de dolari, potrivit cifrelor provizorii publicate, de societatea Exhibitor Relations, informează France press. Acest lungmetraj science-fiction cu accente ecologice, considerat cel mai scump film din istoria cinematografiei, cu un buget de producţie estimat la 500 de milioane de dolari, a fost lansat la 12 ani după uriaşul succes repurtat de "Titanic", regizat de acelaşi James Cameron, care a obţinut 11 premii Oscar şi deţine recordul absolut al încasărilor pe plan mondial.
Filarmonica „Oltenia“ gazduieste astăzi de la ora 19, un concert extraordinar cu participarea tenorului Costel Busuioc şi a sopranei Diana Ţugui. Evenimentul se numeşte „Acasă de Crăciun“. Participă Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia“ şi o formaţie orchestrală din cadrul Filarmonicii avându-l la pupitrul dirijoral pe Marius Hristescu. Din program fac parte Colinde, arii şi duete celebre din opere, muzică sacră - „Moş Crăciun“,„Legănelul lui Iisus“, „În noaptea sfântă de Crăciun“, „Haideţi să vedem“, „Din cer senin“, „Ave Maria“, „Silent Night“ şi altele.
Slujba tradiţională de Crăciun, ţinută de Papa Benedict al XVI-lea la miezul nopţii, şi apariţia sa din piaţa Sfântul Petru, din prima zi de Crăciun, vor fi înregistrate şi publicate pe internet. În pofida faptului că Papa Benedict al XVI-lea încă îşi scrie discursurile de mână, Biserica Catolică încearcă să se apropie de tineri, fiind din ce în ce mai prezentă în mediul online. Pe fondul creşterii tot mai rapide a numărului de musulmani, care l-a depăşit pe cel al romano-catolicilor, şi a scăderii audienţei slujbelor, mai ales în Statele Unite, reprezentanţii Bisericii Catolice consideră că prezenţa mesajelor religioase pe platforme precum YouTube sau MySpace ar putea face catolicismul mai popular în rândul tinerilor. Cel puţin o sută de reporteri şi tehnicieni vor contribui la proiectele digitale ale Vaticanului.
Până pe 4 ianuarie 2010, Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia găzduieşte expoziţia Irinei Hasnaş Hubbard. Aceasta este intitulată „Umbrele trecutului, modele pentru prezent. Portrete ale victimelor închisorilor comuniste†şi este dedicată memoriei deţinuţilor politici din România, în perioada 1945-1962.
Institutul Cultural Român din Londra a lansat ediţia din 2010 a programului de rezidenţă Attic Arts, adresat profesioniştilor români care desfăşoară proiecte în diferite discipline umaniste. Termenul limită de depunere a candidaturilor este 1 februarie. Programul oferă 4 rezidenţe pe an, fiecare cu durata de 2 luni, în garsoniera mansardată a Institutului, ‘cu vedere’ spre Buckingham Palace, Royal Albert Hall şi Serpentine Gallery. Rezidenţii vor propune un proiect care va fi ulterior prezentat în spaţiul Institutului sau în alte instituţii din Marea Britanie.
Cautare
Newsletter
Lansare de album BD
Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia
�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti
�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra
Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie
Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.
Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"
Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.