DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondată de V.Voiculescu, în anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

4 decembrie 2009

Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va organiza duminică cu ocazia Sfântului Nicolae, un spectacol pentru copii, susţinut de studenţii şi masteranzii catedrei de artă teatrală din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte a Universităţii "Lucian Blaga". Piesa se adresează copiilor de toate vârstele şi este realizat de Teatrul Naţional "Radu Stanca", în parteneriat cu Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu şi Fundaţia Abracadabra. Iniţiatorul proiectului este "Magicianul" Marian Râlea. Copiii vor fi întâmpinaţi încă de la intrare cu tradiţionalele jordiţe şi vor primi din partea organizatorilor mici cadouri. Copiii beneficiază de intrare gratuită.

Cântăreţul grec Demis Roussos revine în România. Artistul va susţine un concert, în această seară, la Sala Palatului din Bucureşti. Pe lângă repertoriul său obişnuit - care cuprinde hituri ca "Forever and Ever", "My Friend the Wind", "Zorba", "Goodbye, My Love, Goodbye", "Someday" - cântăreţul va interpreta şi piese precum "Ave Maria", "Silent Night" şi "Amazing Grace". Biletele pentru acest concert au preţuri cuprinse între 80 şi 250 de lei, în funcţie de locul ocupat în sală. Tichetele se pot cumpăra de la Sala Palatului, magazinele Diverta, magazinul Muzica şi online pe ticketpoint.ro. Cântăreţul de origine greacă Demis Roussos, pe numele său adevărat Artemios Ventouris Roussos, s-a născut pe 15 iunie 1946 în Egipt, influenţele muzicii egiptene simţindu-se în muzica sa. Artistul a concertat ultima dată în România în mai 2008.

Colindători din întreaga ţară vor participa, la sfârșitul acestei săptămâni, la cea de-a treia ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă organizat de Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu. Evenimentul va include expoziţii de icoane pe lemn şi de fotografie antropologică, concerte de colinde şi reiterări de obiceiuri specifice acestei perioade din diferite zone ale ţării: Alba, Braşov, Mureş, Neamţ şi Sibiu. Astăzi va fi vernisată expoziţia de icoane pictate pe lemn "A-semănare în griuri de lumină", iar în cadrul Târgului de Crăciun, pe scena din Piaţa Mare, se va desfăşura un spectacol susţinut de copii cu dizabilităţi de la şcolile speciale din judeţul Sibiu.

Cea de-a noua ediţie a programului "Cred în Moş Crăciun" va avea loc în parcul Cişmigiu din Capitală, începând de astăzi şi până pe 23 decembrie, când aleile grădinii vor fi animate de personaje de basm, într-un decor conceput de scenograful Dragoş Buhagiar, pentru a reda spiritul sărbătorilor de iarnă. Evenimentul va debuta astăzi, cu un concert al corului Rise, renumit pentru repertoriul gospel, momentul marcând aprinderea luminilor de Crăciun în oraş de către primarul general al Capitalei. Copiii se pot bucura în fiecare dimineaţă de un program interactiv destinat lor, care va cuprinde spectacole de magie şi teatru, cu "magicianul" Marian Râlea şi trupa Abracadabra. Serile, începând cu ora 18.00, vor fi colorate de cele mai frumoase colinde interpretate de solişti, trupe, ansambluri folclorice şi coruri precum: Brad Vee Johnson, Monica Anghel, Paula Seling, Narcisa Suciu, Analia Selis, Nicola, Andra.

Cinci scurtmetraje realizate de regizorii Paul Negoescu şi Vlad Trandafir şi prezentate de criticul Andrei Gorzo vor fi proiectate, în această seară, de la ora 18.00, la Instititul Cultural Român din Capitală. În cadrul evenimentului vor fi prezentate scurtmetrajele "Datorie" şi "Sinopsis docu-dramă", de Vlad Trandafir, "Scurtă plimbare cu maşina" şi "Renovare", de Paul Negoescu, precum şi "Fabulosul destin al lui Toma Cuzin", pe care îl semnează ambii regizori. Paul Negoescu este preparator universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, la catedra Regie de Film. Vlad Trandafir a absolvit în 2009 masteratul de Arta regiei de film la UNATC. Este fondator al casei de producţie de film Aurora Productions şi cadru didactic asociat la catedra de Comunicare Audio-Vizuală a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din capitală. Accesul publicului la proiecţii este liber.

Spectacolul "România! Te pup" participă la Bienala de Teatru "New Plays from Europe", care se desfăşoară la Wiesbaden (Germania), între 17 şi 27 iunie 2010, a declarat autorul textului, Bogdan Georgescu. Bienala de Teatru "New Plays fom Europe" este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate teatrului tânăr. De-a lungul timpului, în programele "New Plays Europe" au mai fost selectate piese scrise de Andreea Vălean şi Geanina Cărbunariu. De altfel, Bogdan Georgescu va participa şi la întâlnirile dedicate dramaturgilor din cadrul bienalei. Spectacolul "România! Te pup" este regizat de David Schwartz şi produs de Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi.

Cunoscuţi artişti plastici, academicieni, universitari, studenţi sau pur şi simplu iubitori ai artelor au participat, ieri la amplasarea în incinta parcului din faţa Academiei Române a două lucrări de artă monumentală realizate de artiştii Florin Ciubotaru şi Henry Mavrodin - 'Turnul de Fildeş' şi 'Turnul Babel' -, donate prestigiosului for de cultură de două nume care au marcat prin creaţia lor ambientul artistic românesc şi european. Donaţia a fost inaugurată în paralel cu o expoziţie de obiecte semnate de cei doi artişti, expuse, în sala Teodor Pallady a Bibliotecii Academiei Române, până în 20 decembrie.

Personalitatea filosofului şi eseistului Constantin Noica, născut în comuna Vităneşti-Teleorman, a fost omagiată ieri la Centrul Cultural din Roşiorii de Vede, în cadrul unei manifestări organizate de Biblioteca Gala Galaction şi Asociaţia Mileniul 3 cu sprijinul Primăriei Municipale. Scriitori, publicişti, critici literari şi alţi oameni de cultură au dezbătut, sub semnul centenarului naşterii lui Constantin Noica, aspecte privind viaţa, opera şi personalitatea sa. În cadrul manifestării de la Roşiorii de Vede au fost lansate volumele 'Libertate şi destin' de Virgil Diaconu şi 'Priveliştile scribului' de Aurel Sibiceanu. De asemenea, expoziţia de carte 'Constantin Noica în colecţiile Bibliotecii Gala Galaction' poate fi vizitată de public până la sfârşitul lunii decembrie.

Documentarul "Partizanii libertăţii", ce reconstituie viaţa, lupta şi moartea ultimilor partizani din Grupul de rezistenţă de la Nucşoara, va fi proiectat luni, de la ora 18, la Institutul Cultural Român din Capitală. Documentarul "Partizanii libertăţii" este produs de Televiziunea Română în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi îi prezintă pe cei 16 ultimi partizani de la Nucşoara - ofiţeri, învăţători, preoţi, ţărani - care au fost executaţi la Jilava, în Valea Piersicilor, în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere la care vor participa realizatoarea Lucia Hossu Longin, Stejărel Olaru (narator) şi Sorin Chivulescu (regie şi imagine), Silvia Colfescu, director al Editurii Vremea, şi violonista Ioana Voicu Arnăuţoiu, conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, fiica născută în munţi a Mariei Plop şi a lui Toma Arnăuţoiu, arestată odată cu mama ei şi împărtăşind de la vârsta de doi ani condiţia de deţinut politic.

Romanul "Şi Hams Şi Regretel", de Matei Florian, o poveste despre iubire şi pitici coloraţi, a apărut recent în librării. Marţi, de la ora 19, la Clubul Ţăranului de la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, în cadrul proiectului "Povestitorii de la Şosea", Matei Forian va citi un fragment din "Şi Hams Şi Regretel", alături de Filip Florian, fratele său, care va citi un fragment din romanul "Zilele regelui”. Matei Florian s-a născut pe 8 ianuarie 1979, în Bucureşti. A debutat cu poezie în revista Cuvântul, în 1997. Începând cu 1998, el a fost reporter şi, ulterior, titular de rubrică la Dilema. A colaborat cu reportaje, cronică literară şi teatru scurt la diferite publicaţii culturale şi la radio. În 2008 i s-a decernat premiul la categoria "critică muzicală" la Gala Jurnalismului Cultural.

Premiera absolută a spectacolului de teatru-document "Ultima oră din viaţa lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu" va avea loc pe 10 decembrie, la Teatrul Odeon din Capitală, în prezenţa fostului general Victor Athanasie Stănculescu, care se va putea vedea pe scenă ca personaj. Stănculescu a fost încarcerat pentru a-şi ispăşi pedeapsa în dosarul Revoluţiei de la Timişoara, fiind condamnat pe 16 octombrie 2008, alături de Mihai Chiţac, la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav. Pe baza unor documente video autentice şi a mărturiilor celor implicaţi, International Institute of Political Murder Zürich/Berlin a reconstituit scenic ultimul şi cel mai controversat proces al istoriei europene, într-un decor recreat după cel original. Proiectul reprezintă o reflecţie pe tema rescrierii istoriei recente, documentând minuţios fiecare eveniment reluat scenic. Regia spectacolului este semnată de Milo Rau, Simone Eisenring şi Jens Dietrich.

Festivalul "Ioan Macrea" se încheie astăzi la Sibiu. Evenimentul omagiază personalitatea marelui folclorist, cu această ocazie fiind sărbătoriţi printr-un spectacol de excepţie 65 de ani de la înfiinţarea Ansamblului "Cindrelul-Junii Sibiului". Potrivit organizatorilor, ediţia din acest an a Festivalului "Ioan Macrea" a fost dedicată ansamblurilor folclorice profesioniste din ţară.
La această oră este programată lansarea cărţii "Junii Sibiului. Din suitele coregrafice realizate de Ioan şi Silvia Macrea", de Viorel Nistor. Lansarea are loc la Cercul Militar din Sibiu.

Muzicianul Damian Drăghici prezintă, sâmbătă, la Ateneul Român din Capitală, un nou proiect al său - "Painting with music România" -, un concert de muzică clasică contemporană, susţinut în scop caritabil pentru sprijinirea "Aşezămintelor Udricani". "Painting with music România" este un spectacol de muzică clasică contemporană, concept al artistului Damian Drăghici, acesta fiind primul eveniment cultural din ciclul "Serile Udricani" organizat în scop caritabil, ce îşi propune să readucă în prim plan revenirea la valorile culturale. Esenţa conceptului artistic va pune în lumină, pe lângă calitatea actului artistic în sine, valoarea unor opere de artă prezentate publicului auditor prin intermediul unui video-proiector. Opere ale unor personalităţi ca Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu vor fi interpretate muzical de artiştii prezenţi pe scenă, sub denumirea de "Art Horizons quartet - 1".

Pictorul japonez Ikuo Hirayama, cunoscut pentru operele sale, în care au predominat temele Drumului mătăsii, şi pentru lupta sa pentru conservarea patrimoniului cultural mondial, a decedat, miercuri, la vârsta de 79 de ani, informează France press. Artistul a murit în urma unei crize cardiace, într-un spital din Tokyo, a precizat purtătorul de cuvânt al muzeului din Hiroshima, oraşul său natal. Ikuon Hirayama a colaborat cu UNESCO pentru diverse acţiuni de protejare a obiectivelor culturale mondiale, precum templele Angkor Wat din Cambodgia, peşterile budiste din Mogao (nord-vestul Chinei) şi statuile lui Buddha din Bamiyan (Afganistan), dinamitate de talibani în 2001. Prin acţiunile sale, Hirayama voia "să le facă pe popoarele de toate rasele şi de toate religiile să devină conştiente de valoarea acestor comori ale umanităţii şi să se ajungă astfel la o înţelegere reciprocă şi la pacea mondială", au declarat reprezentanţii UNESCO, al cărui ambasador al bunăvoinţei a fost, din anul 1988.

Proiectul "Geografie mitică bucureşteană: Cartierul Mântuleasa", prin care se urmăreşte includerea străzii menţionate, cu monumentele istorice pe care le cuprinde, într-un circuit cultural, va fi lansat astăzi de Primăria Sectorului 2 şi Fundaţia Pro Patrimonio, potrivit organizatorilor. Evenimentul, ce va cuprinde lansarea unui site dedicat proiectului, prezentarea celor 12 clădiri considerate monumente istorice de pe Strada Mântuleasa (declarată zonă protejată), precum şi a planurilor Primăriei Sectorului 2 legate de această stradă, va avea loc de la ora 17, în Sala "I.L. Caragiale" a primăriei. Iniţiatorii proiectului doresc să includă Strada Mântuleasa într-un circuit cultural care va cuprinde şi străzile din jur, printre care Popa Soare, Negustori, Radu Calomfirescu, circuit care va reconstitui un traseu ce apare în proza scurtă a lui Mircea Eliade. La întâlnire vor participa: Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2, Maria Berza, de la Fundaţia Pro Patrimonio, profesor doctor Sorin Alexandrescu, Adriana Scripcariu şi Andreea Răsuceanu, autoarea cărţii "Cele două Mântulese", istoricul literar Geo Şerban, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, istoricul Adrian Majuru şi arhitectul Bogdan Pârvanu.

Romanul "Şi Hams Şi Regretel", de Matei Florian, o poveste despre iubire şi pitici coloraţi, a apărut recent în librării. Matei Florian a creat în "Şi Hams Şi Regretel" un întreg univers fantastic, populat cu o legiune de pitici din ceaţă colorată. În fruntea acestei legiuni, un nou cuplu se pregăteşte să intre în galeria îndrăgostiţilor legendari: Şi Hams Şi Regretel, un pitic melancolic, şi minunata sa Tristina. Aventurile lor în lumea "picioarelor pare", oameni-adulţi-în-toată-firea, nu curg însă, aşa cum te-ai aştepta de la asemenea figuri de basm, vesel şi clinchetitor. Făpturile de văzduh, chiar peltice sau corcite cu spiriduşi, trec şi ele prin suferinţe adevărate şi tragedii. Ca şi oamenii pe lângă care plutesc. Romanul a apărut în colecţia "Ego.Proză" de la Polirom şi a fost lansat la Târgul de Carte Gaudeamus.

Muzicianul Damian Drăghici va susţine pe 17 decembrie la Sala Palatului din Bucureşti ultimul concert din cadrul proiectului, început în urmă cu trei ani, Damian & Brothers. Damian Drăghici s-a născut la Bucureşti într-o familie romă şi a început să cânte la vârsta de trei ani. La zece ani, instrumentul preferat era naiul, iar la 15 ani înregistra cu Orchestra Simfonică Radio. A părăsit ţara în perioada comunistă, ajungând să cânte pe străzi, la nunţi şi botezuri în Grecia. A absolvit cu Magna Cum Laudae secţia interpretare de jazz la colegiul de muzică Berkley din Boston. În 2004, Damian a participat la turneul Nights of the Proms alături de nume precum James Brown, Joe Cocker, Shaggy şi Gipsy Kings. În 2005 a primit premiul Grammy pentru albumul "Journey To The Sun". În 2007, Damian Drăghici a fost Ambasador al Anului Egalităţii de Şanse, iar în 2008 a fost Ambasador al Anului European al Dialogului Intercultural.

Spectacolul de teatru-document "Ultima oră din viaţa lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu", montat cu actori români, printre care Victoria Cociaş şi Constantin Cojocaru, de International Institute of Political Murder Zürich/Berlin, va fi prezentat, din 18 decembrie, la Berlin, anunţă ICR.
Producţia, prezentată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Berlin, îi are în distribuţie pe actorii Victoria Cociaş, Constantin Cojocaru, Constantin Drăgănescu, Alexandru Mihăescu, Eugen Cristian Motriuc, Mircea Rusu şi alţii, selecţionaţi în urma unui casting desfăşurat la Bucureşti, la Teatrul Odeon, în luna aprilie. Spectacolul, realizat în limba română, va fi itinerat în mai multe oraşe europene, urmând să fie prezentat pe 18, 19, 20 şi 21 decembrie la Teatrul Hebbel am Ufer din Berlin.

Spectacolul de teatru-document "Ultima oră din viaţa lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu", montat cu actori români, printre care Victoria Cociaş şi Constantin Cojocaru, de International Institute of Political Murder Zürich/Berlin, va fi prezentat, din 18 decembrie, la Berlin, anunţă ICR.
Producţia, prezentată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Berlin, îi are în distribuţie pe actorii Victoria Cociaş, Constantin Cojocaru, Constantin Drăgănescu, Alexandru Mihăescu, Eugen Cristian Motriuc, Mircea Rusu şi alţii, selecţionaţi în urma unui casting desfăşurat la Bucureşti, la Teatrul Odeon, în luna aprilie. Spectacolul, realizat în limba română, va fi itinerat în mai multe oraşe europene, urmând să fie prezentat pe 18, 19, 20 şi 21 decembrie la Teatrul Hebbel am Ufer din Berlin. Premiera absolută va avea loc însă pe 10 decembrie, la Teatrul Odeon din Capitală.

Între 7-10 decembrie va avea loc la Bucureşti, în Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, în Aula Palatului Cantacuzino şi în Sala Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian“ din Bucureşti, cea de-a cincea ediţie a Festivalului internaţional „MERIDIAN, Zilele SNR-SIMC”.
Ediţia din acest an a Festivalului – deşi confruntată cu mari dificultăţi financiare –spun organizatorii va aduce pe scenele de concert din Bucureşti opus-uri contemporane dintre cele mai diverse, ca abordări estetice, semnate de compozitori din: Irlanda, Franţa, Elveţia, Polonia şi, desigur, România.
Vor fi prezente pe afişele celei de-a cincea ediţii a Festivalului internaţional „MERIDIAN, Zilele SNR-SIMC” formaţii româneşti de muzică contemporană de prestigiu: Profil, Traiect, devotioModerna, Inter-Art.
Ediţia din acest an a Festivalului include în programul său o lansare de CD, carte şi partituri muzicale şi un concert de muzică electroacustică.

Luni, 7 decembrie 2009, la ora 11, Teatrul National Radiofonic, va invită, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti, unde va avea loc audiţia spectacolului "Coaforul cântăreţei chele" de Miloš Nikolić, traducere de Simeon Lăzăreanu, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu. Premiera radiofonică a spectacolului va avea loc joi, 10 decembrie 2009, la ora 19, la Radio România Cultural. Spectacolul este realizat pornind de la un text dramatic scris în amintirea lui Eugène Ionesco şi se încadrează într-un amplu program cultural, dedicat centenarului naşterii marelui dramaturg – în 2009, declarat de UNESCO AN INTERNAŢIONAL EUGENE IONESCO.

Uniunea Arhitecţilor din România, Observatorul Urban şi Facultatea de Urbanism, prin autorul proiectului cultural dr. arh. Cerasella Crăciun, alături de studenţi ai Secţiei Amenajarea şi Planificarea Peisajului, invită publicul în perioada 7 decembrie 2009 – 12 ianuarie 2010 la expoziţia „GRĂDINI PIERDUTE”. Vernisajul va fi însoţit de o masă rotundă şi va avea loc în data luni de la ora 18, la Galeria „Octav Doicescu”, din Calea Victoriei, nr. 126. Proiectul Cultural „GRĂDINI PIERDUTE”, se înscrie în cercetările aplicate în domeniul istoric, urban şi peisagistic, concretizate printr-o suită de studii focalizate pe problematica acută a descreşterii suprafeţelor de spaţii verzi. Exemplele de grădini cercetate şi prezentate în proiectul-expoziţional, au fost alese pentru că sunt reprezentative pentru tipologii diferite: grădina simbol, reprezentativă, publică/semipublică/particulară, grădina monastica sau de loisir şi divertisment. Finalitatea cercetării este informarea, co-interesarea şi responsabilizarea cetăţenilor în această problemă, atenţionarea administraţiilor locale şi centrale asupra agresivităţii şi diminuării cantităţii şi calităţii spaţiului verde din Bucureşti.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!