Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
06.00 - 06.55 Album de colectie III
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
06.55 - 07.00 Retroeducatia • Realizator Mirela Nicolae
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
8 decembrie 2009
Un spectacol-coupé susţinut de compania "Un teatru ca toate celelalte" va avea o primă reprezentaţie, astăzi, la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Capitală. Piesa cuprinde două opere într-un act - "Telefonul", de Gian Carlo Menotti, cu Mediana Vlad şi Constantin Cocriş, şi "Ursul", de William Walton (după piesa omonimă de Cehov), cu Alina Bottez, Jean-Kristof Bouton şi Claudiu Sola. Spectacolul este pus în scenă de Marcel Stanciucu. Cele două titluri sunt opere într-un act, capodopere ale repertoriului secolului al XX-lea, reprezentative pentru spaţiul american, respectiv cel britanic. Orchestraţia partiturilor va fi susţinută pe negativ, iar decorurile, deşi respectând riguros epoca pieselor, vor fi moderne.
Actriţa Tamara Buciuceanu Botez joacă alături de Sorin Frâncu în spectacolul "Divorţul de aur", la Palatul Naţional al Copiilor din Capitală. Evenimentul va avea loc în această seară. Reproşuri, frustrări, adulter, frici, neîmpliniri sau dorinţe - toate acestea sunt transpuse, în replici spumoase sau pline de profunzime şi chiar tristeţe, în "Divorţul de aur". Piesa este o comedie cu morală, dar şi cu o tuşă amară, textul fiind scris special pentru cei doi protagonişti, într-o regie semnată de Nae Cosmescu. Preţul biletelor pentru acest eveniment este de 40 de lei.
O întâlnire dedicată poetului şi filosofului franco-român Benjamin Fondane va avea loc astăzi, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român din Capitală. La manifestare vor participa Mihai Şora, Radu Bercea şi Luiza Palanciuc. Intitulat "Benjamin Fondane - un alt existenţialism", evenimentul face parte din programul "Restitutio Benjamin Fondane", dedicat traducerii în limba română şi punerii în circulaţie a patrimoniului intelectual şi moral lăsat de Fondane. Dezbaterea din cadrul întâlnirii va viza, alături de dimensiunea originală a existenţialismului fondanian, aspecte concrete ale editării operei în limba română. Va fi urmată de lansarea primului număr al revistei Academia de Poezie, în prezenţa câtorva dintre autorii semnatari şi a fondatorului revistei, Emil Stratan. Seara se va încheia cu proiecţia filmului "Super abyssa sedimus", realizat de Luiza Palanciuc, după texte de Benjamin Fondane, şi cu imagini de Alain Maison.
Jay-Z şi The Stroke şi-au confirmat prezenţa la ediţia din 2010 a Festivalului Isle Of Wight din Marea Britanie. Evenimentul, organizat în Seaclose Park din Newport, va avea loc între 11 şi 13 iunie 2010 şi va beneficia de prezenţa unor artişti precum Pink, Orbital şi Blondie. Cele trei capete de afiş ale ediţiei din 2009 a festivalului au fost The Prodigy, Stereophonics şi Neil Young. Lansat la sfârşitul anilor 1960, Festivalul Isle Of Wight a ajuns la cea de-a noua ediţie, fiind "resuscitat" în 2002. Jay-Z, pe numele său real Shawn Carter, în vârstă de 38 de ani, este cel mai bogat artist hip-hop din lume, potrivit revistei Forbes. Starul american, în vârstă de 39 de ani, este căsătorit cu Beyonce Knowles.Trupa The Strokes este o formaţie americană rock, înfiinţată în 1998, în New York, şi formată din Julian Casablancas, Nick Valensi, Albert Hammond Jr., Nikolai Fraiture şi Fabrizio Moretti.
Un portret semnat de Rembrandt va fi scos astăzi la licitaţie la Londra, pentru un preţ estimativ situat între 20 şi 27 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de casa Christie's care mai scoate la vânzare cu aceeaşi ocazie un crochiu semnat de Raphael, evaluat la aproape 17 milioane de euro. Lucrarea realizată de artistul italian Raphael reprezintă chipul unei muze şi a servit drept studiu pentru o operă murală despre Parnassus - care, potrivit mitologiei grecilor, este muntele pe care locuiau muzele. Opera a fost inclusă într-una dintre frescele realizate între 1508 şi 1511 pentru Papa Iulius al II-lea, în Camera Semnăturii de la Vatican.
Teatrul de Comedie din capitală inaugurează în această seară de la ora 19, a treia sală de teatru într-un un sediu diferit de cel cunoscut până acum. Noul spaţiu va fi încredinţat tinerilor artişti - regizori, actori, scenografi, dramaturgi, artişti plastici - pentru realizarea unor proiecte şi cuprinde o sală pentru spectacole de teatru şi un spaţiu dedicat artelor vizuale. Sala de teatru are gradene mobile şi posibiltăţi multiple de montare a decorului şi a luminilor iar spaţiul de joc poate fi adaptat uşor în funcţie de viziunea regizorală. Zona dedicată artelor contemporane se numeşte ATELIER 030202. Aici vor fi invitaţi să expună tinerii artişti interesaţi de experiment, concept vizual şi noile media. Primul eveniment găzduit de ATELIER 030202 este proiectul EST / VEST. 20 - o instalaţie vizuală concepută şi creată de Aurel Tar şi Mihai Zgondoiu, cu aportul unei instalaţii de sunet imaginată de Florin Tomescu. EST / VEST. 20 celebrează 20 de ani de la Revoluţia Română şi căderea Zidului Berlinului în spaţiul european.
Stagiunea aceasta, Opera Naţională Bucureşti a pregătit o întâlnire magică tuturor iubitorilor teatrului liric, indiferent de vârstă! Este vorba despre premiera operei “Hänsel şi Gretel” de Engelbert Humperdinck, una dintre cele mai iubite creaţii muzicale pentru copii. Începând cu premiera de la Weimar din 1893 (dirijată de Richard Strauss), opera a cunoscut un succes deosebit în întreaga lume, fiind apreciată pe toate marile scene lirice, atât de cei mici, cât şi de cei mari. La rândul său, Opera Naţională Bucureşti aduce în faţa publicului îndrăgitele personaje ale Fraţilor Grimm vineri, 11 decembrie şi sâmbătă, 12 decembrie, de la ora 18.30.
Criticul literar şi scriitorul Marin Mincu a poposit pentru ultima oară la sediul Uniunii Scriitorilor, după ce sicriul cu trupul neînsufleţit al acestuia a fost depus, ieri la prânz, în holul Casei Monteoru. Alături de soţia celui dispărut, Ştefania Mincu, şi de fiul acestuia, au trecut să-şi ia un ultim rămas bun apropiaţi ai familiei, universitari, scriitori, între care s-au aflat scriitorii Ion Lazu şi Eugenia Ţarălungă şi profesorul Ilie Pârvu. Dupa slijba de inmormantare din această dimineaţă de la Biserica Amzei, trupul neînsufleţit al celui dispărut va fi înhumat la Cimitirul Bellu. Poetul, criticul şi istoricul literar, semiologul şi eseistul Marin Mincu a murit vineri dimineaţă, la vârsta de 65 de ani, la Spitalul Elias din Capitală, în urma unui anevrism cerebral.
Marin Mincu a fost autor al unor volume de poezie, studii semiologice sau dedicate folclorului românesc, al unei antologii a avangardei româneşti, dar şi al unor romane. A fost director al Editurii Pontica din Constanţa, unde a publicat volumele lui Umberto Eco, dar şi alte capodopere ale literaturii italiene din toate timpurile. Marin Mincu a petrecut mult timp în Italia, predând la universităţile din Torino şi Firenze. A fost director al revistei culturale Paradigma, deţinător al unei rubrici de critică literară în 'Ziua literară' şi coordonator al cenaclului Euridice din Bucureşti, lansat la 8 mai 2002. A publicat peste 40 de volume, iar în 1996 a fost distins cu Premiul Herder, unul dintre cele mai prestigioase premii literare europene.
Fundaţia Culturală „Memoria” lansează astăzi revista Memoria, nr. 68-69, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la apariţie şi organizează dezbaterea cu tema: „Literatura arestată” la care sunt invitaţi: Ana BLANDIANA, Romulus RUSAN, Nicolae CONSTANTINESCU, Monica PILLAT, Doina JELA şi Pan IZVERNA. Moderatorii dezbaterii sunt Micaela GHIŢESCU, Simona CIOCULESCU, Gheorghe DEREVENCu. Evenimentul are loc la ora 14, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române din capitală.
Muzeul Satului a pregătit special de sărbători „Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă - FLORILE DALBE” la care au invitat cete de colindători, urători şi ansambluri de datini şi obiceiuri. Sâmbătă, 12 decembrie, de la ora 12 prezintă colinde Ansamblul aromân Pilisterlu, şi grupul muzical Nataly. Duminică, 13 decembrie, este programată o paradă a obiceiurilor de iarnă: „Jocul caprei” - Ansamblul Cununiţa din Ilva Mare, Bistriţa Năsăud, „Jocuri cu măşti” - Ansamblul Drumul baltagului din Borca, judeţul Neamţ, „Cerbul” din comuna Sticlăria, Scobinţi, judeţul Iaşi, „Vasilca” cu Ansamblul Dunărica, comuna Năsturelu, judeţul Teleorman. Vor fi deasemenea invitaţi Tudor Niculescu-Mizil, Grupul de muzică bizantină Anton Pann al Patriarhiei Române, Grupul de copii Colindătorii din Botiza, judeţul Maramureş, Ansamblul Codruleţul din Vorona, judeţul Botoşani, Gelu Voicu şi Taraful Lăutarii din Teleorman.
Fundaţia Calea Victoriei organizează, de astăzi, atelierul 'Introducere în istoria bijuteriei'. Potrivit unui comunicat al Fundaţiei cursanţii vor afla despre civilizaţia occidentală vazută prin prisma bijuteriilor, de la colierele de scoici din paleolitic, la aurarii Renaşterii, de la bjuteriile din sticlă, lemn şi cauciuc, la creaţii unice semnate Cartier sau Tiffany'. În cadrul cursului vor fi prezentate schimbările modei podoabelor, cine le purta şi în ce situaţii.
De asemenea, participanţii la atelier vor afla şi despre activitatea bijutierilor, influenţată de descoperirea şi importul noilor pietre preţioase, smaralde din Lumea Nouă sau diamante din Africa de Sud sau a noilor materiale, precum platina sau aluminiul.
Pe 12 şi 13 decembrie Institutul Francez din Bucureşti organizează „Marché de Nöel”, un târg de cadouri de Crăciun. La Marche de Noel, sacul moşului este plin de creaţiile cele mai recente ale designerilor şi artiştilor autohtoni, specializaţi în decoraţiuni interioare, bijuterii şi piese vestimentare, jucarii, picturi si fotografii. Pe tot parcursul târgului pot fi admirate picturile pline de culoare ale Patriciei Teodorescu şi fotografiile din portofoliul artistului Dan Pierşinaru.
Matei Vişniec, cunoscut dramaturg român care trăieste în prezent în Franţa va fi prezent la Iaşi în perioada 8-10 decembrie, la invitaţia Centrului Cultural Francez din Iaşi şi a partenerilor săi. Programul celor trei zile în capitala Moldovei încearcă să acopere toate aspectele operei autorului, într-o serie de conferinţe-lectură, dezbateri, întâlniri cu publicul şi piese de teatru. Astăzi de la ora 17, la Centrul Cultural Francez va avea loc dezbaterea Matei Vişniec şi istoria poeziei, moderată de scriitorul ieşean Lucian Vasiliu. Mâine de la ora 10, Matei Vişniec va purta un Dialog pe marginea dramaturgiei sale cu elevii şi profesorii Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă”, iar de la ora 18 se va întâlni cu publicul ieşean la librăria „Avant-Garde”. Ziua de mâine se va încheia cu o seară de teatru la Sala Studio Ludic (Casa de Cultură a Studenţilor). Teatrul Studenţesc „Ludic” va interpreta piesa– Despre sexul femeii – câmp de luptă în războiul din Bosnia, adaptare după Matei Vişniec, în prezenţa autorului. Vizita lui Matei Visniec la Iaşi se va încheia joi, 10 decembrie cu o conferinţă pe tema Matei Vişniec – piesa scurtă programată pentru ora 17.
Spitalul Amorului I, Balada, primul album al mezzo-sopranei Oana Andra, prim-solistă a Operei Naţionale Bucureşti, o redare sonoră a unui one-woman show de succes, cu acelaşi titlu va fi lansat pe 12 decembrie la ora 12 la la Opera Naţională Bucureşti. Este vorba despre o apariţie discografică de excepţie care iese din tiparele zonei estetice atât a genului cult, cât şi a muzicii pop. Piesa de rezistenţă a albumului este Balada după Ciprian Porumbescu, într-o nouă viziune, cu versuri create de Oana Andra, şi într-o interpretare violonistică de elită, a lui Alexandru Tomescu.
Mâine, la ora 10 are loc la Casa ONU din Bucureşti dezbaterea organizată cu ocazia lansarii raportului Starea populatiei lumii 2009. Cu tema "Femeile, populatia si clima intr-o lume in schimbare", raportul muta discutia despre schimbarile climatice din sfera exclusiv tehnica despre emisiile de carbon catre situatia oamenilor planetei in fata acestor provocari. Dezbaterea va aduce in discutie atat tendintele la nivel mondial si impactul lor asupra populatiei, modul in care vor fi afectati diferit femeile si barbatii, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, cat si efectele schimbarilor climatice intr-o Romanie cu o populatie in scadere si imbatrinita. La eveniment au fost invitati experti de la Agentia nationala pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati, de la Societatea Romana de Meteorologie, de la Institutul de cercetare a calitatii vietii, reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Mediului si ai Ministerului Agriculturii, precum si ai ONG-urilor si presei.
Primul spectacol-reconstituire al procesului soţilor Ceauşescu, "Ultimele ore ale lui Ceauşescu", va fi prezentat în premieră absolută pe 10 decembrie, la Teatrul Odeon din Capitală. La 20 de ani după căderea Zidului Berlinului, Institutul Internaţional pentru Crimă Politică pune în scenă pentru prima dată o reconstituire a celui mai celebru proces al istoriei europene, în decoruri autentice. Premiera absolută a spectacolului de teatru documentar "Ultimele ore ale lui Ceauşescu" va fi urmată de discuţii cu publicul. Cea de-a doua reprezentaţie va avea loc vineri, 11 decembrie, de la ora 19. Ambele reprezentaţii vor fi jucate în limba română.
Muzeul Naţional al Literaturii Române organizează joi de la ora 13,30 „Zilele Paul Celan ”. La masa rotundă numită "Rădăcini ale (post)modernităţii în poezia lui Paul Celan" sunt invitaţi: Grete Tartler, Andrei Corbea-Hoişie, Mircea Ţuglea, Horaţiu Decuble, Ştefan Hostiuc. Moderator: George Guţu. De la ora 15.30 este programată vizionarea unui film documentar: "Duo pentru Paoloncel şi Petronom" de Alexandru Solomon. Evenimentul continuă si vineri de la ora 11, cu vernisajul Expoziţiei temporare "Paul Celan şi Meridianul său în Arhiva Alfred Margul-Sperber”, urmat de un concert de jazz pe texte de Paul Celan:
Luiza Zan – voce; Albrecht Maurer (Germania) – vioară; Mircea Tiberian – pian; Chris Dahlgren (S.U.A.) – bas dublu; Eddie Neumann – clarinet, saxofon. Evenimentele vor avea loc în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române din capitală.
Mâine la ora 19, Teatrul Toma Caragiu şi Asociaţia Culturală Jazz Forum ’03 a programat în sala Teatrului evenimentul central al stagiunii de Jazz 2009-2010, respectiv recitalul extraordinar al cvintetului din New York, The Tuba Project. Sub cunoscutul generic Hot Night in Ploieşti acest recital aduce în atenţia iubitorilor de muzică o formaţie cu cinci instrumentişti, care la nivelul pieţei americane de gen figurează, fiecare dintre ei, pe poziţii fruntaşe la categoria lor de instrumente. Protagonistul serii este solistul Bob Stewart (tubă) care este considerat la această categorie de instrumente, e drept mai puţin frecventată în jazz, interpretul numărul unu în toate clasamentele din SUA. În deschiderea serii, mâine la ora 18, în foyerul teatrului Toma Caragiu are loc şi vernisajul expoziţiei de fotografie „Mozaic”, realizată de Oana şi Arthur Zafiriadis. Cu acestă ocazie se lansează Fotoclub Coket Ploieşti, sub înaltul patronaj al Asociaţiei artiştilor fotografi din România.
Sub Înaltul Patronaj al Majestatii Sale Regina Ana A Romaniei are loc la Carol Parc Hotel - 2009 Best Flower Designers Exhibition. Această expoziţie este gandită să devină un eveniment bianual de marcă, organizat primăvara de Florii şi Toamna în octombrie. Prima expoziţie-concurs adresată designerilor florali din 10 decembrie ora 14 îşi doreşte să onoreze talentul şi creativitatea celor mai buni artişti din Bucuresti. Organizatorii spun că au fot făcute invitatii tuturor designerilor florali sau saloanelor de artă florală care s-au remarcat de-a lungul anului. Fiecare dintre aceştia urmează să prezinte în expoziţia-concurs câte trei creaţii, câte una pentru cele trei categorii propuse în acest an: Aranjamente din flori şi plante uscate, Buchete şi Compoziţii florale. Lucrările vor fi jurizate de un juriu de personalităţi publice marcante-lideri de opinie, care au manifestat de-a lungul anilor interes şi pasiune pentru zona de design, estetică, artă şi care prin poziţia lor au autoritatea să aleagă câte un câştigător pentru fiecare secţiune.
Spectacolul radiofonic 'Coaforul cântăreţei chele' de Milos Nikolic, o adaptare radiofonică de Mihai Lungeanu, care semnează şi regia artistică, va avea premiera joi, de la ora 19, la Radio România Cultural. Spectacolul este realizat pornind de la un text dramatic scris în amintirea lui Eugene Ionesco şi se încadrează într-un amplu program cultural, dedicat centenarului naşterii marelui dramaturg. De altfel, 2009 a fost declarat de UNESCO 'Anul Internaţional Eugene Ionesco'. Spectacolul radiofonic regizat de Mihai Lungeanu accentuează demontarea mecanismelor dramatice, discontinuitatea, derizoriul, nonsensul.
Târgul de carte din Sofia care a avut loc în perioada 2-6 decembrie s-a aflat sub semnul crizei financiare, transmite corespondentul Agerpres. Atât editurile, cât şi vizitatorii au fost mai puţini în comparaţie cu anul trecut. La ediţia actuală, au participat 125 de edituri, din care opt din străinătate. Editorii au anunţat o reducere de 20 la sută, exprimându-şi astfel protestul faţă de Taxa pe valoarea adăugată de 20% aplicată şi pentru cărţi. În pofida acestei reduceri, cititorii nu au luat cu asalt târgul, iar cei mai mulţi, care au plătit totuşi taxa de intrare minimă de 0,50 euro, nu au cumpărat nimic. La Târgul de carte din Sofia nu au fost prezente edituri din România iar impresia generală a fost că, pe vreme de criză, ceea mai afectată este cultura.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.