Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
1 iulie 2009
Concursul pentru desemnarea proiectului artistic care reprezintă România la Bienala de Artă de la Veneţia, organizat de Ministerul Culturii, va fi supus unei dezbateri, astăzi, la sediul ministerului. Şi asta după ce a fost semnalat un posibil plagiat în legătură cu proiectul câştigător de anul acesta. La dezbateri sunt invitaţi curatorii pavilionului românesc de la Veneţia, comisarii, artiştii, precum şi cei care au depus proiecte spre evaluare, pentru a "găsi soluţii pentru problemele întâmpinate de cei care au interacţionat până acum cu acest sistem". Demersul vine după ce curatoarele Liviana Dan şi Anca Mihuleţ, de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, au semnalat o "asemănare flagrantă" între una din lucrările din proiectul lor depus în concurs, pentru a reprezenta România la Veneţia, şi o altă lucrare, din proiectul câştigător, expusă în pavilionul României. Cea de-a 53-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia se desfăşoară până pe 22 noiembrie, sub genericul "Making Worlds".
Peste 20 de poeți vor participa la sfârșitul acestei săptămâni la "Maratonul de poezie şi jazz". Este vorba despre un eveniment dedicat lecturii de poezie şi muzicii care va avea loc, timp de şapte ore, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti. Maratonul este organizat de Asociaţia Euro Culturart, Asociaţia Open Art şi instituția gazdă, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor, şi reprezintă o premieră în România. Moderatorii evenimentului vor fi Dan Mircea Cipariu, Ioan Groşan şi Ioan Cristescu. Lectura poeziilor va alterna cu recitalurile de jazz, susţinute de Mircea Tiberian, Maria Răducanu, Liviu Butoi, Pedro Negrescu şi Vlad Popescu. Întregul eveniment, care va debuta pe 3 iulie, la ora 22.00, şi se va încheia pe 4 iulie, la ora 5.00, va fi transmis în direct de Radio România Cultural.
Volumul "Eu şi Kaminski", de Daniel Kehlmann, va fi lansat astăzi, la ceainăria Cărtureşti din capitală. La eveniment vor fi prezenţi Florin Iaru, Corina Bernic, Ioana Gruenwald, Iustina Croitoru şi Denisa Comănescu, directoarea editurii Humanitas Fiction. "Eu şi Kaminski" va fi ecranizat de Wolfgang Becker, regizorul filmului "Good Bye Lenin!", cu Daniel Brühl în rolul principal.
Un roman ca un road-movie, alert şi plin de umor, despre lumea artei şi a jurnalismului şi o satiră tăioasă la adresa amândurora, "Eu şi Kaminski" spune povestea tânărului ziarist Sebastian Zöllner, care e convins că a găsit calea spre celebritate.
Cântăreaţa americană Suzanne Vega va susţine un concert la Sala Palatului din Bucureşti. Evenimentul va avea loc pe 16 iulie. Fiind recunoscută drept una dintre cele mai importante compozitoare din generaţia sa, Suzanne Vega s-a numărat printre protagoniştii revitalizării muzicii folk la începutul anilor '80. Purtând ştampila unui povestitor de excepţie, care "a observat lumea cu un ochi poetic", cântecele sale s-au concentrat asupra vieţii urbane, a oamenilor obişnuiţi şi asupra subiectelor din lumea reală, imediată. Încă de la lansarea primului său album, în 1985, artista a susţinut concerte sold-out în mai multe săli ale lumii. "Luka", cel mai cunoscut hit al artistei, este o piesă ce a intrat în cultura pop ca fiind singurul cântec scris vreodată din perspectiva unui băieţel abuzat, iar "Tom's Diner" rămâne una dintre cele mai difuzate şi mai fredonate melodii.
O echipă de cercetători britanici a identificat un tip de fibre nervoase în piele care sunt implicate direct în mecanismul prin care organismul răspunde la plăcere. Studiul a fost publicat recent în revista Nature Neuroscience. Aceste fascicule nervoase transmit către creier mesajele corespunzătoare senzaţiei de plăcere care se declanşează doar dacă pielea este atinsă cu o anumită viteză: 4-5 centimetri pe secundă. Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Goteborg şi de la Universitatea din Carolina de Nord pe 20 de voluntari. În opinia oamenilor de ştiinţă, rezultatele cercetării pot ajuta la o mai bună înţelegere a modului în care atingerile contribuie la menţinerea relaţiilor interumane.
Criticul de teatru, Magdalena Boiangiu a încetat din viaţă. Trupul neînsufleţit va fi incinerat astăzi la ora 11, la Crematoriul uman Vitan Bârzeşti din Bucureşti.
Născută în 1939, Magdalena Boiangiu a absolvit în 1960 la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filologie, secţia de critică şi teorie literară. Din 1961 a lucrat la Radiodifuziunea Română, redacţia Teatru Radiofonic, unde a fost angrenată în activitatea de alcătuire a unui patrimoniu sonor al teatrului românesc. A elaborat, corectat şi revizuit zeci de traduceri şi adaptări ale unor piese din dramaturgia străină, clasică şi contemporană. Din 1973 a lucrat la redacţia emisiunilor pentru tineret, iar din 1983 a fost angajată la secretariatul literar al Teatrului Bulandra. Începând cu anul 1990, în presă, este întâi redactor-şef adjunct la Adevărul şi redactor şef la Revista Lumea; din 1992, redactor la revista Teatrul Azi; din 1998, editor-coordonator la Revista Scena; din 1993, redactor şef adjunct la revista Dilema, din 2004 redactor la Dilema veche. În anul 2005 a luat premiul UNITER pentru întreaga activitate de cronicar dramatic.
Institutul Cultural Român organizează de mâine până pe 20 septembrie, la Galeria Naţională din Praga, expoziţia „Culorile Avangardei. Arta în România 1910 – 1950”. Vernisajul va avea loc la ora 19, în sala „Malá dvorana”, în prezenţa E.S. Daniela Gîtman, Ambasadorul României în Republica Cehă. Prin cele 65 de lucrări incluse în expoziţie, pornind de la operele moderniste din jurul anului 1910 până la montajele pseudo-avangardiste, realist-socialiste ale anilor ‘50, „Culorile avangardei” aduce în faţa publicului ceh temele iconografice proeminente ale Avangardei artistice din România. Lucrările aparţin marilor pictori români care au marcat anii interbelici, şi nu numai, ai scenei artistice româneşti şi europene. Tablourile aparţin muzeelor de artă din Bucureşti, Braşov, Constanţa, Craiova, Drobeta Turnu-Severin, Galaţi, Oradea, Sibiu şi Tulcea, aflându-se în patrimoniul naţional al României.
Noutatea celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului Sighişoara Medievală 2009, care va avea loc în perioada 24-26 iulie, o reprezintă cascadorii călare profesionişti de la faimoasa trupă 'Ecvestria' din Bucureşti, care vor oferi spectacole extraordinare în fiecare zi a manifestării. Cavalerii călare de la 'Ecvestria' vor organiza în tabăra cavalerilor turniruri, lupte şi vor face demonstraţii de cascadorie. În Tabăra Cavalerilor, pe parcursul Festivalului Sighişoara Medievală, se vor afla şi membrii Ordinului Cavalerilor de Mediaş, care vor organiza spectacole cavalereşti interactive şi vor face demonstraţii de vitejie.
Lucrarea 'Nud pe canapea' de Theodor Pallady va fi scoasă la licitaţie, duminică, de Casa Goldart, la preţul estimativ de 100.000 de lei, fiind cea mai scumpă piesă a acestei sesiuni. Tabloul este urmat, în ordinea preţurilor de intrare în licitaţie, de lucrări precum 'Prapor' de Horia Bernea, estimat la 47.000 de lei, 'Familia artistului' de Constantin Lecca - la 40.000 de lei, 'Peisaj cu case' de Ştefan Popescu - la 39.000 de lei. Sub preţul estimativ de 20.000 de lei se situează o serie de alte tablouri, printre care se numără 'Ciobănaş' de Aurel Băeşu, 'Peisaj cu pod şi râu' de Adam Bălţatu, 'Cherhana la Balcic' de Paul Miracovici. Lucrările puse în vânzare de Goldart vor fi expuse vineri şi sâmbătă la Galeria Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare, unde va avea loc şi licitaţia duminică.
Trupa Vunk, fostă Vank, a plecat într-un turneu naţional de promovare, care va cuprinde oraşe precum Craiova, Satu Mare sau Bacău. Potrivit organizatorilor, este pentru prima oară când Vunk concertează în noua formulă şi special pentru acest turneu, alături de băieţi, va urca pe scena şi Oldschool DJ, care are o experienţă de 20 de ani în domeniu şi a activat în studiouri şi cluburi din Italia sau Olanda. Concertele vor avea loc pe 3 iulie la Craiova, pe 11 iulie la Reşiţa, pe 18 iulie la Timişoara, la Satu Mare pe 25 iulie, la Iaşi pe 1 august, la Bacău pe 8 august şi la Buzău pe 15 august. Alături de Vunk, în acelaşi turneu vor concerta Holograf şi Compact.
Iubitorii artelor plastice, dar mai ales împătimiţii de creaţie vestimentară şi modă, pot vizita, în sălile Auditorium ale Muzeului Naţional de Artă al României, până la 26 iulie, expoziţia 'Omagiu Yves Saint Laurent'. Realizată la un an de la dispariţia acestui artist al modei, expoziţia cuprinde creaţii vestimentare, afişe şi crochiuri. Colecţia, prezentată în 1981 la Paris şi inspirată din tabloul lui Matisse 'La blouse roumaine', constituie nucleul acestei expoziţii, demonstrând cât de important era pentru Yves Saint Laurent dialogul dintre tradiţie şi modernitate, dintre artă şi modă. Operele lui Yves Saint Laurent, intrate deja în istorie, au fost prezentate în mari muzee de artă precum cel din San Francisco.
Bursa anuală 'Gabriela Tudor' a fost lansată oficial, ieri, la sediul UNITER. La lansare au participat Cosmin Manolescu, director executiv al Fundaţiei 'Gabriela Tudor', Ramona Mitrică, director al Fundaţiei ''Raţiu'' din Londra şi Aura Corbeanu, vicepreşedintele UNITER. Bursa, în valoare de 3.500 de lire sterline, se va acorda anual şi va consta înt-un stagiu de şase săptămâni în Marea Britanie, având următoarea structură: două săptămâni de stagiu în cadrul Festivalului Filmului Românesc de la Londra, un internship într-o organizaţie culturală britanică sau un proiect de dezvoltare profesională propriu, derulat la Londra (vizită la diferite instituţii şi organizaţii culturale) şi un curs/ stagiu de formare profesională în managementul cultural, cu durata maximă de două săptămâni. Cei interesaţi de pot înscrie până la 10 septembrie, selecţia făcându-se pe bază de dosare, de către o comisie formată din Cosmin Manolescu, Ramona Mitrică şi managerii culturali Irina Cios şi Petra Bischof.
'Jurnal. Ultimele caiete (1988 - 1989)', volumul traducătoarei, publicistei şi disidentei anticomuniste Doina Cornea, publicat recent de Editura Fundaţiei Academia Civică, a fost lansat, ieri, la Institutul Francez din Bucureşti. Cartea cuprinde notele de jurnal ale cunoscutei disidente din ultimii ani ai comunismului şi o convorbire dintre Doina Cornea şi cei doi copii ai săi - Ariadna Combes şi Leontin Iuhas - în data de 16 august 2002, moderată şi consemnată de Georgeta Pop. Discuţia scoate la iveală numeroase detalii biografice ale autoarei. Volumul include, de asemenea, fotografii din arhiva Doinei Cornea şi fotocopii ale unor documente din arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), precum scrisori personale, fişe de urmărire, întocmite de fosta Securitate.
Clarinetistul Andrei Theodoru, violoncelistul Florin Mitrea şi pianista Andreea Butnaru vor susţine, duminică, împreună cu ansamblul 'Muzica Viva', în Sala scoarţelor a Palatului Mogoşoaia. Recitalul include trei trio-uri semnate de Joseph Haydn, ultima manifestare această stagiune a proiectului 'Muzica la Palatele Brâncoveneşti'. Andrei Theodoru şi Florin Mitrea sunt solişti instrumentişti ai Orchestrei Naţionale Radio, iar Andreea Butnaru s-a perfecţionat la Universitatea de Arte din Berlin, a obţinut peste 20 de premii naţionale şi internaţionale şi a concertat pe multe scene din Europa şi Asia.
Stagiunea 'Muzica la Palatele Brâncoveneşti' se va relua duminică, 6 septembrie, cu un recital în care vibrafonistul Alexandru Anastasiu va improviza pe teme de Georg Friedrich Handel.
Trupa Vaya con Dios, devenită celebră prin hiturile 'Nah Neh Nah', 'Don't cry for Louie' sau 'Puerto Rico', va reveni în România pentru a susţine un concert pe data de 13 octombrie, la Sala Palatului din Bucureşti. Biletele se pot cumpăra începând de astăzi la preţul de 80, 100, 140 sau 180 de lei, în funcţie de categorie. Vaya con Dios a mai cântat în România la Festivalului Callatis 2006 şi la Braşov, la ediţia din 1996 a Festivalului Internaţional 'Cerbul de Aur'.
Muzeul Naţional de Artă al României invită publicul, până pe 19 iulie, în Sălile Kretzulescu, la o incursiune în universul artistic al marelui Magritte. Intitulată 'Fidelitatea imaginilor. Rene Magritte şi fotografia', expoziţia cuprinde 59 de fotografii realizate de pictorul suprarealist Rene Magritte în perioada 1925 - 1955. Subiectele acestora sunt îndeosebi familia şi prietenii, printre care scriitorii Louis Scutenaire, Paul Nouge, Marcel Marien, Paul Colinet, Ircne Hamoir şi, bineînţeles, soţia sa Georgette Magritte şi fratele său Paul. Expoziţia a fost realizată în colaborare cu Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti şi este un eveniment înscris în cadrul Acordului de cooperare bilaterală între România şi Comunitatea franceză Valonia-Bruxelles pentru perioada 2008 - 2010.
Richard Bona şi Eliane Elias, Power of Three - Chick Corea, Lenny White, Stanley Clarke, Mike Stern Band şi Branford Marsalis Quartet şi Jan Garbarek Group sunt artiştii care vor participa la cea de-a doua ediţie a Bucharest Masters of Jazz, care va avea loc în perioada 23-25 octombrie la Bucureşti. Pianist, textier şi compozitor, Eliane Elias este cunoscută pentru stilul său muzical uşor recognoscibil, distinct, care combină rădăcinile sale braziliene, vocea sa senzuală, atrăgătoare, cu jazz-ul clasic şi cu aptitudinile sale în compoziţie. Timp de doi ani, Mike Stern a făcut parte din quintet-ul lui Michael Brecker. Anul 1990 a marcat un moment important din cariera artistului, Mike primind premiul pentru Best Jazz Guitarist of the Year decernat de cititorii şi criticii revistei Guitar Player. Câştigător a trei premii Grammy, Marsalis reprezintă deja o marcă de succes în susţinerea muzicii de calitate.
Un adevărat 'Maraton de poezie şi jazz' se va desfăşura, începând cu noaptea de vineri, 3 iulie, şi până în dimineaţa zilei de sâmbătă, 4 iulie, în foaierul Teatrului Naţional de Operetă 'Ion Dacian' din Capitală. Manifestarea este organizată de Euro Culturart, Open Art şi Teatrul Naţional de Operetă 'Ion Dacian', în coproducţie cu Radio România Cultural şi TVR Cultural, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România. Aflat la prima ediţie, 'maratonul' este, potrivit iniţiatorului său, scriitorul Dan Mircea Cipariu, 'primul eveniment multiart din România, care îşi propune să prezinte publicului, timp de şapte ore neîntrerupt, câteva dintre cele mai importante voci ale poeziei române contemporane în dialog artistic cu nume de referinţă ale jazz-ului autohton'.
Criticul şi istoric de artă, scriitorul, cercetătorul şi colecţionarul Pavel Şuşară expune, până pe 15 august, la Galeria 'Dialog', din capitală, 65 de lucrări reunite în expoziţia 'Colecţii şi colecţionari'. Scriitor şi pasionat de artă, Pavel Şuşară şi-a alcătuit propria colecţie de suflet, în care se regăsesc de la picturi româneşti de secol XIX (când se trece de la portretul votiv, destinat spaţiului bisericesc, la cel burghez), până la lucrări moderne aparţinând unor artişti precum Andrei Cădere, Pavel Ilie, Horia Bernea, Corneliu Baba, Ion Ţuculescu, Iosif Iser.
Ieri s-a aşezat piatra de tenelie a viitorului muzeu al istoriei evreilor din Polonia, relatează France Press. Muzeul va fi construit în inima fostului cartier evreiesc din Varşovia, transformat în ghetou de nazişti în 1940. El va găzdui pe o treime din cele 12.000 m2 o expoziţie permanentă, restul spaţiului urmând să fie consacrat diferitelor activităţi culturale şi educative, notează aceeaşi sursă. Muzeul îşi va deschide porţile în 2011.
Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, alături de Asociaţia pentru Arheologie Industrială, organizează mâine, de la ora 18, la Ceainăria Cărtureşti din Capitală, o dezbatere publică în vederea prezentării situaţiei critice a patrimoniului industrial. În cadrul acestei dezbateri va fi prezentat şi istoricului Morii Assan, evoluţia distrugerilor acesteia şi posibilele soluţii de reabilitare şi de conversie a monumentului. Moara lui Assan, fondată la 1853, monument de valoare naţională este un reper în evoluţia industrială a oraşului, fiind prima moară cu aburi. Ansamblul morii, azi nefuncţional, păstrează clădiri valoroase din secolul XX şi din secolul XIX, având un real potenţial de conversie, se precizează într-un comunicat al ministerului.
Trupa americană The Killers, care concertează la festivalul B'estfest din Capitală, astăzi, în deschiderea evenimentului a cerut organizatorilor 60 de flori cu coadă lungă, neambalate, de tipuri şi culori diferite, în timp ce Lemmy de la Motörhead, care cântă pe mâine, a solicitat şase ouă de ciocolată cu suprize. La rândul lui, Moby a solicitat un sistem audio în cabina personală, precum şi amenajarea în backstage a unei mici săli de antrenament pentru el şi staff-ul său, în timp ce Santana şi Manowar au cerut ca zona de restaurant din backstage să fie aprovizionată cu peste 200 de kilograme de gheaţă. The Ting Tings, adepţi ai principiilor eco, au solicitat organizatorilor ca la cină să nu se folosească sub nicio formă pahare şi farfurii din plastic, polistiren sau orice alt produs care ar putea dăuna mediului înconjurător. B'estfest se va desfăşura de astăzi până duminică, în complexul Romexpo din Capitală.
4 regizoare, 4 filme, 4 poveşti invitate la Noul Cinematograf al Regizorului Român din Bucureşti. Regizoarele Anja Salomonowitz, Jasmila Žbanić, Barbara Albert şi Sabine Derflinger s-au oprit asupra unei teme: poveştile femeilor. Fiecare dintre ele a preferat însă un alt subiect pe care l-a tratat în felul ei caracteristic. Ce a rezultat au fost 4 filme care s-au bucurat de mare succes. Acestea pot fi vizionate, marţi 7 , respectiv miercuri 8 iulie la Muzeul Ţăranului Român din capitală. Chiar dacă filmele tratează subiecte diferite, fiind regizate şi produse din perspective diferite, ele se leagă între ele. Toate cele patru, înfăţişează femei în situaţii problematice şi pledează pentru puterea de zbatere a femeii. De asemenea, ele înfăţişează o imagine dezolantă a societăţii, invocând punctele ei slabe.
O nouă versiune a celebrei piese "Stand By Me", lansată de Ben E. King, în interpretarea lui Jon Bon Jovi în duet cu Andy Madadian, un cântăreţ iranian exilat, se bucură de mare succes pe internet, informează Reuters. Don Was, coproducătorul acestei piese, a declarat că videoclipul a fost conceput pentru a trimite "un mesaj muzical mondial de solidaritate" poporului iranian, care în această perioadă este marcat de protestele de după alegerile de la Teheran. Don Was a declarat într-un interviu acordat revistei Billboard că piesa a fost înregistrată miercurea trecută, în Los Angeles.
La doar câteva zile după moartea lui Michael Jackson, mici magazine din Beijing le propuneau deja fanilor DVD-uri complet piratate de comemorare ale starului muzicii pop recent decedat, între care şi discul '50 de ani', informează France Press. Pachetul format din două discuri conţine toate videoclipurile starului, precum şi extrase din concertele oferite de Michael Jackson în România şi Japonia. Regele muzicii pop, decedat joia trecută la reşedinţa sa din Los Angeles, era foarte apreciat în China, iar muzica sa a fost prima din repertoriul pop occidental introdus după marea deschidere economică a gigantului asiatic de la sfârşitul anilor '70.
Cautare
Newsletter
Literatura rom�na contemporana, prezentata de Academia Suedeza
Luni, 23 aprilie 2012, va avea loc la Institutul Cultural Rom�n de la Stockholm lansarea antologiei Det sk�na med sk�nlitteraturen 2: modernt och omodernt men samtida (Ce are frumos beletristica. Modern sau nu, dar contemporan).
Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate �n interpretarea unei distributii tinere si de valoare �nseamna �mpreuna premiera baletului clasic Don Quijote.
Banca Nationala a Rom�niei are placerea sa va invite marti, 24 aprilie 2012, ora 18:00, la sediul BNR, sala Mitita Constantinescu, la recitalul de poezie si muzica sustinut de actorul Ion Caramitru si violoncelistul Adrian Naidin.
Participare rom�neasca la festivalul de film IndieLisboa 2012
Cinematografia rom�neasca va fi prezenta cu doua productii la cea de-a noua editie a Festivalului International de Film IndieLisboa, care se va desfasura �ntre 26 aprilie si 6 mai 2012.
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM
Despre Feleacu se stie ca a fost �ntemeiat la 1366, din ordinul regelui Ludovic I. �n acele timpuri, cetatea Clujului avea nevoie de aparatori ai drumului care o lega de Turda.
Marti, 1 mai 2012, ora 12.00, la Sala ArCuB, va avea loc conferinta de presa - int�lnire cu regizorii Nikolay Kolyada si Oskaras Kor�unovas, un dialog despre rolul regizorului �n teatrul contemporan.
Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia
�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti
�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra
Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie
Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.
Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"
Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.