DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
10.00 - 10.05
Stiri culturale

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.05 - 11.00
Texte şi pretexte • Cultura in lume (ora 10:15); Sa vorbim corect - Povestea vorbei (ora 10:45). Realizatori Razvan Dolea si Valentin Protopopescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
11.00 - 11.05
Comment ca va? • Realizatori Raluca Radulescu si Anca Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

7 iulie 2009

Regele muzicii pop, Michael Jackson, va fi înmormântat astăzi în cimitirul Forest Lawn din Los Angeles. La ora 10.00, ora locală, va avea loc ceremonia funerară publică a starului. Compania AEG live a anunţat că familia a hotărât ca ceremonia de înmormântare să aibă loc la arenele Staples din Los Angeles, ultima sală în care pop-starul american îşi făcea repetiţiile pentru seria de concerte londoneze. Michael Jackson a decedat brutal în 25 iunie, la Los Angeles, într-o casă pe care o închiriase în Holmby Hills, nu departe de Beverly Hills.

La momentul decesului său, Michael Jackson lucra la două albume. Primul material urma să fie realizat în stilul pop care l-a consacrat iar cel de-al doilea urma să cuprindă compoziții clasice instrumentale. Informația a fost confirmată de artiștii care au colaborat cu el pentru producerea acestora, informează Billboard. În timp ce unele persoane cred că starul vroia să revină la gloria din anii '80 sau să scape de problemele financiare, cei care au lucrat cu el recent spun că pentru a produce cele două albume era motivat de fanii și de copiii săi. Jackson lucra la albumul pop alături de compozitorii Claude Kelly și Akon, care spune că regele muzicii pop era motivat de vânzările de bilete pentru concertele anunțate la Londra.

La Noul Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Ţăranului Român va avea loc astăzi și mâine evenimentul intitulat "Femei despre femei - 4 regizoare, 4 filme, 4 poveşti". În cadrul manifestării vor fi prezentate patru pelicule realizate de Anja Salomonowitz, Jasmila Zbanić, Barbara Albert şi Sabine Derflinger. Evenimentul este organizat de Forumul Cultural Austriac şi Muzeul Ţăranului Român. Chiar dacă filmele tratează subiecte diferite, fiind regizate şi produse din perspective diferite, poveștile se leagă între ele. Toate cele patru înfăţişează femei în situaţii problematice şi pledează pentru puterea de luptă a femeii.

Tenorul Alessandro Safina revine în concert în România. Evenimentul va avea loc în această toamnă, pe 5 septembrie, la Arenele Romane din Capitală. Biletele pentru concert sunt disponibile începând de ieri, în reţelele Diverta şi Eventim din toată ţara, precum şi online pe site-ul ticketpoint.ro. La acest eveniment, vor fi amplasate scaune şi în zona de parter a Arenelor Romane, spaţiu care va constitui un decor romantic pentru concertul lui Safina. Celebrul tenor a mai cântat pentru bucureşteni în iunie 2008, la Sala Palatului, interpretând atât arii celebre, cât şi melodii din repertoriul universal.

Primul festival de film de scurt metraj desfăşurat în aer liber va avea loc la sfârșitul acestei luni în București. Evenimentul este organizat de Primăria sectorului 6 a Capitalei şi Centrul Cultural European sector 6 . ''Cine'Cinema - Open Air'' se va desfășura în perioada 27 iulie - 1 august. Prima ediţie va avea loc în Parcul Crângaşi, iar înscrierile au data limită 12 iulie. La Festivalul ''Cine'Cinema - Open Air'' pot participa realizatori de filme de scurt metraj, produse după 1 ianuarie 2007, indiferent de gen sau temă. Potrivit organizatorilor, evenimentul are ca obiectiv promovarea artei cinematografice, descoperirea şi încurajarea tinerelor talente aflate la început de drum.

A 38-a ediţie a Festivalului internaţional de muzică 'Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ' are loc în perioada 8 - 12 iulie. Dacă, anul trecut, festivalul a fost dublat de prima ediţie a Concursului Internaţional de Vioară 'Ion Voicu', organizat în prezent la Iaşi, anul acesta, 'Vacanţele Muzicale' au iniţiat un alt concurs de canto. Cei mai buni dintre concurenţi vor fi răsplătiţi cu trei premii, precum şi un premiu special oferit de Filarmonica de Stat din Sibiu, care constă într-un concert la Festivalul Artei Lirice, desfăşurat între 27 septembrie - 8 octombrie.

Biletele pentru cele două concerte pe care cântăreţul american Prince le va susţine la Festivalul de Jazz de la Montreux (Elveţia) s-au epuizat în mai puţin de opt minute de la punerea lor în vânzare. Prince va cânta în închiderea acestui festival, pe 18 iulie, având programate două concerte consecutive. Printre artiştii care vor concerta la ediţia din 2009 a festivalului se numără Black Eyed Peas, Steely Dan, Herbie Hancock, Grace Jones şi B.B. King.

Sculptorul român Constantin Brâncuşi s-a clasat pe locul al doilea la categoria Sculptură, în urma lui Alberto Giacometti, într-un sondaj recent organizat de publicaţia franceză Le Figaro. Aceasta a dorit să stabilească o ierarhie a celor mai buni artişti ai secolului al XX-lea. Internauţii din toată lumea, cititori ai site-ului oficial al publicaţiei Le Figaro, au fost invitaţi să voteze "artiştii secolului XX". La acest sondaj au participat 23.914 persoane, iar sondajul a cuprins patru secţiuni principale: Artă modernă, Artă postbelică, Artă contemporană şi Sculptură.

Aradul este reprezentat la Festivalul de la Avignon, Franţa, care se desfăşoară în perioada 8 - 31 iulie, de două spectacole, prezentate de Casa de Cultură a Municipiului - 'Da Liuba' şi 'Medeea Material'. Potrivit directorului Casei de Cultură din Arad, Ovidiu Balint, spectacolul 'Da Liuba', susţinut de Lavinia Răducanu şi taraful Rromak, are la bază teme gitane ruseşti, devenite celebre odată cu legendara peliculă 'Şatra'. Spectacolul 'Medeea Material', ale cărui costume au fost realizate de creatoarea de modă Doina Levintza, este pus în scenă de Dragoş Galgoţiu, după piesa cu acelaşi titlu a lui Heiner Muller. La ediţia din 2007 a Festivalului de Teatru de la Avignon, spectacolul 'Hymnus' de Gyorgy Schwaida, în regia lui Radu Dinulescu, producţie a Casei de Cultură a municipiului Arad, a fost distins cu premiul 'Coup de coeur de la presse'.

Mariah Carey, Jennifer Hudson, Magic Johnson, Smokey Robinson şi John Mayer fac parte dintre celebrităţile care participă astăzi, la Los Angeles, la ceremonia funerară publică în memoria lui Michael Jackson, decedat, pe 25 iunie, în urma unui atac de cord, potrivit anunţului familiei Jackson. Potrivit unei declaraţii făcute de familia Jackson, citată de Access Hollywood, la eveniment vor mai participa actriţa Brooke Shields, fosta iubită a lui Michael Jackson, dar şi starul R&B Usher, legendarul Stevie Wonder, Berry Gordy de la Motown şi Kobe Bryant, vedeta echipei Los Angeles Lakers.
Ceremonia publică va avea loc astăzi de la ora 10 la Staples Center din Los Angeles. 17.500 de bilete, care au fost distribuite prin tragere la sorţi, vor asigura accesul gratuit al fanilor la eveniment.

Hilda Péter, actriţă a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, a primit premiul pentru interpretare la Festivalul de Film de la Bruxelles pentru rolul din lungmetrajul "Katalin Varga", în regia lui Peter Strickland. Drepturile de distribuţie a filmului, distins cu Ursul de Argint pentru cel mai bun sunet, au fost vândute în mai multe teritorii, printre care Marea Britanie şi Franţa.
În România, cel mai probabil, filmul va intra în cinematografe în septembrie, potrivit producătorilor români. Filmul "Katalin Varga" a concurat în competiţia oficială a Festivalului de la Bruxelles alături de alte 13 pelicule semnate de cineaşti europeni.

Celebrul scriitor rus Vasili Aksionov a murit ieri, la vârsta de 76 de ani, după o lungă suferinţă, a anunţat RIA Novosti. Vasili Pavlovici Aksionov, autorul volumului "O saga moscovită", s-a născut în 1932, la Kazan, o localitate situată pe Volga. După o copilărie petrecută în Siberia, unde au fost deportaţi părinţii săi, după cum povestea chiar mama lui, Evghenia Ghinzburg, în "Cerul Kolîmei", Axionov a făcut studii de medicină la Leningrad. A cunoscut succesul literar imediat după lansarea romanului său de debut, "Colegii", în 1960. Au urmat circa 20 de lucrări, romane, povestiri, piese de teatru. Plecat în SUA, în 1980, după ce serviciile secrete ruse au descoperit manuscrisul romanului său "Arsura", Aksionov şi-a pierdut cetăţenia rusă, pe care o va recupera 10 ani mai târziu. Vasili Aksionov, unul dintre cei mai populari autori ruşi contemporani, a fost recompensat, în 2004, cu cel mai important premiu literar din Rusia, Booker-ul rusesc, pentru romanul "Bărbaţii şi femeile voltairiene".

Un volum de versuri bilingv, româno-francez, a fost lansat în Franţa de poeta suceveană Carmen Veronica Steiciuc, care a beneficiat de o rezidenţă literară la vila Mont Noir a scriitoarei Marguerite Yourcenar, unde a scris şi un volum de poezii de dragoste. Poeta suceveană Carmen Veronica Steiciuc s-a aflat, timp de o lună, la vila scriitoarei Marguerite Yourcenar din Franţa, după ce un juriu internaţional i-a acceptat candidatura pentru o rezidenţă literară, fiind al doilea scriitor român, după Dan Lungu, care obţine o astfel de rezidenţă. Poeta suceveană a subliniat atenţia deosebită care este acordată scriitorilor europeni ce vin să creeze în centrul rezidenţial de la Villa Mont Noir, arătând că atenţia este îndreptată spre autor, punându-se în valoare opera acestuia. "Practic, Villa Marguerite Yourcenar promovează, cu profesionalism, valorile literare autentice din spaţiul european", a subliniat Steiciuc.

Filmul "Curtezana", cu Michelle Pfeiffer în rolul unei curtezane ce iniţiază un tânăr parizian în arta amorului, va avea premiera în cinematografele din România pe 17 iulie. Michelle Pfeiffer revine aşadar pe marile ecrane cu un rol complet diferit de cele care au consacrat-o în peisajul hollywoodian.
Un film provocator, "Curtezana" dezvăluie Parisul anilor '20. Michelle Pfeiffer şi-a început cariera cu mici roluri în filme de televiziune, în anii '70, şi a devenit cunoscută pe marile ecrane în filmul "Scarface" (1983), în care a jucat alături de Al Pacino. Actriţa a fost nominalizată de trei ori la premiile Oscar, pentru rolurile din "Fabuloşii Baker-Boys", "Legături periculoase" şi "Câmpul dragostei".

Lavinia Şandru, preşedintele Partidului Iniţiativa Naţională, va juca rolul principal în piesa "Mincinoasa", care va avea premiera în toamnă, la Teatrul Metropolis din Capitală. Astfel, Lavinia Şandru se întoarce la o pasiune mai veche - între anii 1993 şi 1997, ea a urmat cursurile Academiei de Artă Teatrală din Târgu Mureş. "Mincinoasa" este o comedie de Jean Jacques Bricaire, care la Teatrul Metropolis va fi pusă în scenă în regia Rodicăi Băiţan. Alături de Şandru, în spectacol vor mai evolua Gelu Niţu, Silviu Biriş, Monica Davidescu şi Alexandra Velniciuc. Scenografia este semnată de Ioana Popescu.

Filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur", produs şi scris de Cristian Mungiu, va deschide cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo, care va avea loc luna viitoare. Filmul "Amintiri din Epoca de Aur" a fost produs şi scris de Cristian Mungiu şi regizat de acesta, alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu. Filmul va fi prezentat pe 12 august, în deschiderea festivalului, care va dura până pe 20 ale lunii. Potrivit Variety, la proiecţie va participa Mungiu, precum şi majoritatea regizorilor care semnează proiectul. Filmul a fost prezentat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2009, fiind foarte bine primit de critică.

Simpozionul "Scriitori români la Istanbul", ce include prezentări ale unor personalităţi din literatura română, precum Mihai Eminescu, Dimitrie Cantemir şi Ion Ghica, va avea loc mâine, la Institutul Cultural Român din oraşul turcesc. Simpozionul, ce se va desfăşura între orele 18 - 20, la sediul ICR "Dimitrie Cantemir" din Istanbul, va include prezentarea lui Dimitrie Cantemir, Ion Ghica, Mihai Eminescu, Panait Istrati, cel mai tradus scriitor român în Turcia. Cu prilejul simpozionului, va fi lansat şi CD-ul cu muzică de Cantemir şi va fi lansat volumul "Noi documente turceşti privind relaţiile dintre Ţările Române şi Înalta Poartă" (1526-1602), de Mihai Maxim, din cadrul proiectului "Românii în arhivele turceşti".

Trupa britanică Take That ar putea lansa un nou material discografic, după turneul britanic de promovare al albumului "Circus”. În ultima lună, peste un milion de persoane au asistat la concertele trupei britanice din cadrul turneului "Circus Live". Potrivit unei surse apropiate, notează presa internaţională, noul album ar putea fi lansat în 2011, iar formaţia Take That ar putea pleca din nou într-un turneu mondial de promovare. Take That a fost trupa de băieţi cu cel mai mare succes în anii '90. Formaţia a avut opt single-uri care au ajuns pe prima poziţie a topurilor din Marea Britanie şi a vândut peste 25 de milioane de albume în lumea întreagă. Ea s-a destrămat după ce Robbie Williams a ales cariera solo. dar a avut o revenire spectaculoasă pe scena muzicală în 2006, odată cu lansarea piesei "Patience".

Fundaţia care va coordona proiectul de realizare a Panteonului României va fi inaugurată mâine, la Academia Română din Bucureşti, potrivit unui comunicat din partea instituţiei. Fundaţia se va ocupa de colectarea donaţiilor pentru construcţia Panteonului, dar şi de managementul proiectului, ce implică realizarea caietului de sarcini şi organizarea concursului pentru selectarea unui constructor. Finanţarea proiectului se va face din fonduri private, fără să fie implicat bugetul de stat, după cum au anunţat, încă de anul trecut, iniţiatorii lui. Potrivit estimărilor făcute la sfârşitul anului trecut de Academie, Panteonul României va costa aproximativ 50 de milioane de euro.

Divele românce de opera, Nelly Miricoiu şi Angela Gheorghiu, vor cânta pentru prima oara în cariera lor în aceeaşi producţie la Opera Regală din Londra. Cele două soprane o înlocuiesc pe americanca Deborah Voigt, în rolul titular din “Tosca” de Giacomo Puccini. Ambele soprane împărtăşesc câteva coincidenţe în cariera lor: sunt nascute în Adjud, şi au devenit celebre în urma apariţiilor la Royal Opera. Actuala producţie a spectacolului “Tosca” a debutat în 2006 cu Angela Gheorghiu în rolul principal, înlocuind celebra regie a lui Franco Zeffirelli realizată în 1964 pentru Maria Callas, şi interpretată pentru ultima oară pe scena de la Covent Garden de Nelly Miricioiu în 2004. Gheorghiu va cânta pe 9, 14, 16 iulie, în timp ce Miricioiu va prelua rolul pe 11 şi 18 iulie.

Peste 250 de artişti vor participa, în perioada 22 - 26 iulie, la Braşov, la prima ediţie a Watumi Festival & Fringe. De la eveniment nu vor lipsi spectacolele de teatru, concertele, prezentările de modă şi expoziţiile.
La Braşov vor concerta circ 30 de trupe, printre care Şuie Paparude, Aria Urbană, The Amsterdams, Blazzaj, Pixels, Mes Quins, Tep Zepi, Rain District, Van Cramp, The Others, La Familia Rustika, Astorpia Tango Quintet etc. Expoziţii de artă plastică şi fotografie, precum şi proiecţii de film vor avea loc pe întreaga durată a festivalului. Străzile Braşovului vor fi populate de numeroşi artişti, care îşi vor expune şi vinde lucrările în târgul de obiecte de artizanat, iar Cetatea Braşov va găzdui evenimente care aduc în prim plan creaţiile designerilor de modă români.

"Bestiar", primul volum de povestiri pe care Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanţi autori sud-americani, l-a semnat cu adevăratul său nume, a apărut în limba română, la editura Polirom, în traducerea Tudorei Sandru-Mehedinţi. Potrivit editurii, cartea este disponibilă şi în librăriile din România, reunind opt povestiri fantastice care vorbesc despre lucruri şi întâmplări obişnuite, ce ajung să capete pe nesimţite dimensiunile unui coşmar sau scot la iveală lumi paralele. Scriitorul argentinian Julio Cortazar a absolvit cursurile Facultăţii de Litere a Universităţii din Buenos Aires, în 1937. A debutat în 1938, cu volumul de poeme "Prezente". În 1951, Cortazar a plecat la Paris cu o bursă UNESCO, unde a rămas până la sfârşitul vieţii.

Charles Aznavour, care a încântat publicul mai bine de 50 de ani cu muzica sa, se va retrage din lumina reflectoarelor, la 85 de ani. Ulltimul concert îl va susţine în cadrul Festivalului internaţional de muzică Cartagina, din Tunisia, care se desfăşoară între 9 iulie şi 17 august, informează presa franceză. Nu este însă prima dată când Aznavour îşi anunţă retragerea, el având de-a lungul timpului mai multe tentative de a-şi încheia cariera de cântăreţ, însă de fiecare dată a revenit pe scenă. Totuşi la 85 de ani, Aznavour va fi vedeta festivalului de vara aceasta, urmând să fie prezentat ca "decanul muzicii franceze". El va susţine un concert de 90 de minute.

O importantă carieră de piatră folosită în urmă cu peste 2.000 de ani în timpul lucrărilor de construcţie a celui de-al doilea Templu evreiesc din Ierusalim, a fost descoperită de o echipă de arheologi, a anunţat Departamentul israelian pentru antichităţi, citat de France Press. Potrivit comunicatului cariera de piatră a fost descoperită cu ocazia săpăturilor arheologice efectuate în cartierul Shmouel Hanavi din Ierusalim. Săpăturile au fost coordonate de arheologii israelieni Ofer Sion şi Yehuda Rapuano. Blocuri de piatră înalte de doi metri, cu o lungime de trei metri şi o grosime de doi metri, au fost găsite în acest sit arheologic, care era folosit în timpul lucrărilor de construcţie a Templului ridicat de Irod, distrus de romani în 70 d.Cr. şi care este, de departe, cel mai frecventat obiectiv turistic israelian.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!