Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
9 iulie 2009
Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului-concurs de interpretare pianistică şi compoziţie "Carl Filtsch" debutează astăzi la Sibiu. În cadrul competiției vor participa 58 de concurenţi din şapte ţări. Evenimentul se va desfășura până pe 15 iulie și este organizat de Filarmonica de Stat Sibiu. Potrivit organizatorilor, în cele şase zile, în afara probelor de concurs manifestarea include şi cinci evenimente muzicale de excepţie la care protagonişti vor fi Valentin Gheorghiu, Roxana Gheorghiu, Horia Andreescu, Peter Donohoe, Daniela Andonova, Duo Capriccioso şi Charles de Bourcy.Cel mai important moment al festivalului îl va constitui concertul de mâine, care va fi condus de maestrul Horia Andreescu şi care îl va avea ca solist pe celebrul pianist britanic Peter Donohoe.
Muzeul Theodor Pallady din Capitală se redeschide astăzi, la ora 18.30, după şase luni în care a fost închis pentru lucrări de reamenajare şi de restaurare a operelor de artă. Cunoscută şi sub numele de Casa Melik, clădirea în care funcţionează muzeul este una dintre cele mai vechi şi frumoase din Bucureşti. Datând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, aceasta este reprezentativă pentru arhitectura civilă tradiţională românească, prin elemente precum cerdacul de la etaj, închis cu geamuri, scara interioară din lemn şi acoperişul cu streaşină lată. Casa, transformată în muzeu în 1971, adăposteşte colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răut, în care se evidenţiază câteva remarcabile pânze semnate de Theodor Pallady, precum şi un fond important de peste 800 de desene şi gravuri ale marelui pictor român, reprezentative pentru perioada lui pariziană. Acestea sunt expuse periodic, în serii tematice. Astfel, cu prilejul redeschiderii muzeului, se inaugurează şi expoziţia temporară "Volum şi perspectivă în creaţia grafică a lui Theodor Pallady".
Membrii trupei punk-rock Zob vor susţine astăzi concertul de lansare a celui mai recent material discografic al lor - "ZuluOscarBravo". Evenimentul va avea loc pe terasa La Motoare din Bucureşti. Noul material, apărut la casa de discuri Roton, cuprinde 12 piese, înregistrate pe parcursul a doi ani. Acestea sunt compoziţii realizate exclusiv de membrii formaţiei. Primul extras pe single, "Şi ce?", este difuzat deja de posturile de radio.Trupa ZOB este formată din Vlase, Moshu, Lonţi şi Forrest. Până în prezent, formaţia a mai lansat albumele "Ura de după ură", "Parodisiac", "Telenovelas" şi "Printre nori".
Pelicula "Amintiri din Epoca de Aur" va fi proiectată în deschiderea Festivalului de Film de la Sarajevo. Cea de-a 15-a ediție a evenimentului va avea loc luna viitoare, între 12 și 20 august. Filmul "Amintiri din Epoca de Aur" a fost produs şi scris de Cristian Mungiu şi regizat de acesta, alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu. Potrivit Variety, la proiecţie va participa Mungiu, precum şi majoritatea regizorilor care semnează proiectul.
Filmul a fost prezentat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2009, fiind foarte bine primit de critică. Celebra publicaţie Variety a spus că "tinereţea şi talentul celor cinci regizori ar trebui să spulbere teama că cinematografia românească, care a cunoscut o adevărată explozie, ar fi incapabilă să abordeze o gamă largă de stiluri".
Un anumit tip de acizi graşi contribuie la ameliorarea dezvoltării neurologice a fetiţelor născute înainte de termen, însă acest lucru nu este valabil şi în cazul băieţilor născuţi prematur. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de specialiștii australieni publicat în Statele Unite. Copiii născuţi prematur, înainte de 33 de săptămâni, riscă să sufere anumite tulburări de dezvoltare şi să întâmpine serioase probleme în procesul de învăţare, potrivit autorilor acestui studiu, apărut în Journal of the American Medical Association . Medicii consideră că o alimentaţie dezechilibrată, în special cea din care lipsesc acizii docosahexanoici, oferită imediat după naştere acestor copii născuţi prematur contribuie la apariţia acestor probleme.
Un concert de improvizaţii pe teme de folclor românesc în ritmuri de jazz american în interpretarea 'Piano Duo' (Jancy Korossy şi Ramona Horvath) are loc astăzi la sediul Fundaţiei Lazaro Galdiano, din capitala Spaniei.
Organizat de Institutul Cultural Român din Madrid, concertul se înscrie în strategia de promovare a jazzului românesc. 'Patriarhul jazzului românesc', cum este caracterizat de presa de specialitate Jancy Korossy, şi tânăra pianistă Ramona Horvath creează împreună o autentică punte între generaţii. Korossy, cotinuă pe coordonate jazzistice, valorificarea folclorului transilvan întreprinsă de Bela Bartok acum un secol.
Un număr de 117 candidaţi din 28 de judeţe şi Municipiul Bucureşti au obţinut, la examenul de Bacalaureat din acest an, media maximă 10.
Astfel, potrivit Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, la fel ca şi anul trecut, judeţul Mehedinţi s-a clasat pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de ''decari'' la examenul de maturitate, 17 elevi obţinând media maximă. Urmează judeţul Gorj, Iaşi şi Dolj. În 13 judeţe nu a fost obţinută media 10 de niciun candidat. Anul trecut s-au înregistrat la acest examen doar 90 de medii de 10, însă niciuna în Bucureşti.
Ediţia 2009 a proiectului european 'Jardin d'Europe' aduce, organizează la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, rezidenţe internaţionale de dans contemporan. În cadrul acestora, opt artişti din străinătate şi România lucrează trei săptămâni, în vederea realizării unui proiect coregrafic individual sau de grup. Pe 25 iulie va avea loc, în prezenţa publicului prezentarea finală a creaţiilor coregrafice 'work in progress'.
Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a calificat, ieri proiectul de exploatare aurifieră de la Roşia Montană drept 'o mare greşeală, care nu justifică efectele colaterale negative'. Academia Română şi-a reafirmat, într-o declaraţie dezaprobarea pentru acest proiect. Academia Română consideră inoportună punerea în practică a proiectului şi este de părere că trebuie găsită o altă soluţie de redresare economică a zonei, fără afectarea mediului înconjurător şi fără alte consecinţe dăunătoare. Cel mai înalt for de ştiinţă şi cultură al ţării nu respinge ideea investiţiilor străine în economie, dar consideră că acestea trebuie să aducă beneficii reale, sigure şi de lungă durată.
La Băile Herculane a avut ieri loc deschiderea oficială a celei de-a 39-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor 'Hercules' 2009. În Parcul Vicol din oraşul-staţiune, în faţa a peste 2.500 de turişti, s-a desfăşurat o paradă a portului popular, care a fost urmată de un spectacol susţinut de ansambluri folclorice din Germania, Tahiti, Mexic, Olanda, Georgia, Serbia şi România.
Festivalul Internaţional de Folclor 'Hercules' 2009, ajuns la ediţia cu numărul 39, şi-a deschis porţile sub genericul 'Pacea de mâine începe cu prietenia de azi'. Festivalul se va încheia sâmbătă.
Un număr record de participanţi s-au înscris în concursul Festivalului Internaţional "George Enescu" Înscrierile au depăşit cifrele înregistrate la ediţia trecută - 77 de concurenţi în competiţia de Vioară, 84 în competiţia de Pian, 180 de lucrări la secţiunea Compoziţie. Anul acesta, concursul se va desfăşura între 30 august şi 5 septembrie, urmând ca pe 6 septembrie să aibă loc decernarea premiilor într-o Gală a laureaţilor, ce va fi transmisă ulterior de postul de televiziune Mezzo. Concurenţii vor veni din 40 ţări de pe 4 continente. Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" se va desfăşura la Bucureşti între 30 august şi 26 septembrie. La eveniment vor participa 13 orchestre mari din Europa, printre care Royal Philharmonic Orchestra şi Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, 14 orchestre de cameră, 19 formaţii camerale, şase coruri, 41 de solişti în concerte şi şase solişti în recital.
Romanul 'Război şi pace' scris de Lev Tolstoi este 'cea mai bună carte a tuturor timpurilor şi popoarelor', consideră săptămânalul american Newsweek, care îl plasează pe primul loc în topul celor 100 de opere literare ale lumii. Pe primele zece locuri ale topului mai figurează '1984' de George Orwell, 'Ulise' de James Joyce, 'Lolita' de Vladimir Nabokov, 'Zgomotul şi furia' de William Faulkner, 'Omul invizibil' de Ralph Ellison, 'Spre far' de Virginia Woolf, 'Eliada şi Odiseea' de Homer, 'Mândrie şi prejudecată' de Jane Austen şi 'Divina comedie' a lui Dante Alighieri. La elaborarea topului au fost luaţi în calcul o serie de factori: modul în care respectivele cărţi au influenţat mersul istoriei, contribuţia la cultura mondială, importanţa pe care cartea o are în timpurile actuale, popularitatea de care se bucură în rândul cititorilor. Potrivit Newsweek, topul oglindeşte opinia cititorilor şi criticilor contemporani.
Filmul de animaţie "Epoca de gheaţă 3: Apariţia dinozaurilor" a ocupat prima poziţie în box office-ul românesc. Pe locul al doilea se menţine comedia "Marea Mahmureală/ The Hangover". Pelicula prezintă aventurile unor tineri care organizează o petrecere a burlacilor, în Las Vegas, pentru un bun prieten de-al lor. Pe poziţia a treia în box office-ul românesc s-a situat filmul "Transformers: Răzbunarea celor învinşi", în regia lui Michael Bay şi cu Shia LaBoeuf în rolul principal, care reprezintă continuarea peliculei "Transformers - Războiul lor în lumea noastră", lansată în 2007. Filmul "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, s-a situat pe poziţia a cincea dup[ lansarea în cinematografe, după succesul obţinut la Cannes unde a primit Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard.
Regizorul Adrian Sitaru va fi prezent, pe 16 iulie, la Vama Veche, unde va fi proiectat debutul său în lungmetraj, "Pescuit sportiv". Proiecţia are loc de la ora 22, în cadrul proiectului „ Seara de film” organizată lunar de Institutul Cultural Român. Filmul, scris, regizat, montat şi produs de Adrian Sitaru, îi are în distribuţie pe Maria Dinulescu, Ioana Flora şi Adrian Titieni.
Lungmetrajul de debut al lui Adrian Sitaru a avut premiera în România pe 13 februarie, fiind distins, anul trecut, cu două premii la Festivalul de Film de la Salonic - premiul juriului şi premiul pentru cea mai bună actriţă, acordat ex-aequo Ioanei Flora şi Mariei Dinulescu. De asemenea, filmul a mai obţinut premiul juriului la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Estoril şi Marele Premiu al secţiunii New Voices/New Visions, la Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs.
Tenorul Costel Busuioc va susţine, alături de soprana Diana Ţugui, în 14 iulie, un concert de caritate, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Cei doi artişti vor fi acompaniaţi de Orchestra Naţională a Operei Române din Cluj-Napoca. Concertul va fi înregistrat pe un CD, încasările din vânzarea acestuia fiind destinate exclusiv celor 150 de copii şi 250 de adulţi din centrele Prison Fellowship România. Fundaţia creştină oferă asistenţă psihosocială, medicală şi spirituală celor care provin din mediul infracţional, foştilor deţinuţi şi familiilor acestora, cât şi copiilor străzii, celor expuşi delincvenţei şi persoanelor fără adăpost.
Zilele Humorului încep astăzi cu a 12-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare Vocală şi Instrumentală "Doină, doină, cântec dulce" şi vor continua mâine, cu deschiderea celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristic "Umor la... Gura Humorului". Pe Aleea Artiştilor din parcul central al oraşului vor fi organizate ateliere de grafică satirică cu umor de criză pe acorduri muzicale, susţinute de grupul folk "Simbol" din Suceava. Tot în parcul central va fi deschis Târgul Meşteşugarilor, care îşi propune să fie o expoziţie vie a vieţii tradiţionale. Seara de mâine se va încheia cu un recital Blackpearl, un concert Semnal M şi cu lansarea albumului "Împreună mereu" al formaţiei sucevene Axiome. În cursul zilei de sâmbătă se va desfăşura concursul culinar "Barabula de aur", care va fi urmat de degustare.
Arheologii din Alba Iulia au descoperit două edificii din epoca romană. Directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba, Gabriel Rustoiu, a declarat, ieri pentru mediafax că echipa de arheologi a descoperit un edificiu roman de interes public, care a fost distrus în jurul anului 1923, când în zonă a fost construită o fabrică de alcool şi o a doua clădire, cel mai probabil o reşedinţă privată, aflată în stare foarte bună de conservare. Cea de-a doua clădire romană, datată în secolele II-III, păstrează zidurile din piatră, putând fi identificate mai multe încăperi, o curte interioară, precum şi urmele unei instalaţii de încălzire prin pardoseală. Gabriel Rustoiu a spus că descoperirea este realizată într-o zonă în care arheologii presupun că s-a întins vechiul oraş roman Apulum, fiind în apropierea sitului arheologic în care a fost descoperită cu mai mulţi ani în urmă şi reşedinţa guvernatorului consular al celor trei Dacii.
Din 31 iulie, Sacha Baron Cohen, care l-a întruchipat pe Borat, în 2006, se întoarce pe marile ecrane din România, cu un nou personaj incendiar: Bruno.
Campania "Bruno de România" se desfăşoară pe site-ul oficial al comediei la adresa www.bebruno.ro, lansat cu trei săptămâni înainte de premiera filmului în România şi îl premiază pe cel care îl va întruchipa cel mai bine pe protagonistul comediei. Fanii filmului "Borat", care aşteaptă lansarea continuării -"Bruno", cu acelaşi Sacha Baron Cohen, se pot înscrie în concurs pentru a câştiga marele premiu: un beach party la Fundulea sau un weekend la mare, la alegere.
Fanii lui Michael Jackson au posibilitatea de a intra în posesia unei copii a certificatului de deces a celebrui cântăreţ american pentru suma de 12 dolari, informează Sky News Online. În acest certificat de deces, cauza morţii nu este specificată. La rubrica "cauza decesului" este trecută doar menţiunea "amânată". Oficialităţile din Los Angeles au pus la dispoziţia fanilor acest document ieri, la doar câteva ore după o ceremonie privată şi una publică în memoria starului american, care au fost urmărite la televiziune sau pe internet de sute de milioane de persoane din lumea întreagă.
Muzeul "Franz Binder" din cadrul Complexului Naţional Muzeal Astra Sibiu găzduieşte, începând de ieri, o expoziţie document despre viaţa şi activitatea lui Hilarie Mitrea, medic, naturalist şi etnograf, care s-a afirmat în plan mondial în secolul al XIX-lea. Expoziţia este intitulată "Personalităţi române afirmate în plan mondial în secolul al XIX-lea: Hilarie (Bucur) Mitrea din Răşinarii Sibiului - medic, naturalist şi etnograf" şi prezintă fotografii, documente, obiecte etnografice, publicaţii de epocă şi contemporane.
Expoziţia va rămâne deschisă la Sibiu până în 23 august, urmând să ajungă apoi la Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" din Bucureşti.
Silviu Purcărete, Nicolae Breban, Ileana Mălăncioiu şi Gabriela Adameşteanu se numără printre nominalizaţii celei de-a VIII-a ediţii a Marilor Premii Prometheus, care vor fi acordate în luna octombrie, informează Fundaţia Anonimul. Pentru al optulea an consecutiv, Marile Premii Prometheus vor fi acordate pentru întreaga carieră (Opera Omnia) şi pentru debut (Opera Prima), acestea având o valoare netă de 100.000 de lei, respectiv 10.000 de lei. Juriul care a desemnat nominalizaţii a fost format din Andrei Pleşu - preşedinte, Livius Ciocârlie (secţiunea literatură), Dumitru Avakian (secţiunea muzică), Aurelia Mocanu (secţiunea arte vizuale) şi Alexandru Dabija (secţiunea artele spectacolului). În luna septembrie, juriul va desemna finaliştii, câte unul pentru fiecare secţiune, iar în luna octombrie, vor fi desemnaţi câştigătorii Marilor Premii.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu a anunţat, ieri, că a iniţiat, prin secţia germană, două colaborări internaţionale. Acestea presupun un schimb direct de producţii între instituţiile teatrale, dar şi punerea în scenă a unor piese comune. Potrivit unui comunicat de presă al Teatrului din Sibiu, este vorba despre un parteneriat cu Teatrul de Stat Hessian din Marburg, oraş înfrăţit cu Sibiul, şi o colaborare de trei ani cu Teatrul de Stat Oberhausen.
Oraşul Washington va fi locul de desfăşurare a acţiunii viitorului roman semnat de Dan Brown, "The Lost Symbol", ce va fi o continuare a "Codului lui Da Vinci", notează Reuters. Romanul va fi lansat pe 15 septembrie şi îl va avea din nou în centru pe Robert Langdon, profesor în simbolistică creştină la Harvard, nevoit să descifreze de această dată mistere din secolul al 12-lea.
Un documentar despre revenirea ciclistului american Lance Armstrong în Turul Franţei, după o pauză de trei ani şi jumătate, va fi realizat de cineastul Alex Gibney, premiat cu Oscar în 2008, pentru documentarul "Taxi to the Darkside". După ce s-a retras din circuitul profesionist de ciclism şi din viaţa publică timp de trei ani şi jumătate, celebrul ciclist american Lance Armstrong a decis să participe din nou la Turul Franţei, o competiţie pe care a câştigat-o deja de şapte ori. Cu această ocazie, regizorul Alex Gibney a decis să filmeze un documentar despre revenirea pe pistă a legendarului ciclist american, în vârstă de 37 de ani.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.