DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

1 iunie 2009

Muzeul Ţăranului Român va găzdui astăzi un târg destinat copiilor unde se vor găsi jucării făcute de artişti şi studenţi, care vor putea fi cumpărate sau schimbate cu alte jucării. În plus, cei mici vor găsi la eveniment şi ateliere de ceramică, dar şi vată pe băţ, turtă dulce şi prăjiturele. De asemenea, în Sala Acvariu a muzeului va fi organizată o expoziţie de o zi intitulată “Design interior” - dulapul cu jucării (ceramică lucrată la atelierul Monicăi Pădureţ), biblioteca de hârtie (cărţi scrise şi desenate la cursul de fabricat hârtie cu Răzvan Supuran), obiecte de mobilier pictate şi desenate, ţesături utile, fereastra spre grădina cu poveşti şi desene. Biletul de intrare la târg va costa 2 lei.

Formaţiile Queensryche şi Saga vor concerta luna aceasta, pe 28 iunie, la festivalul Rock the City. La evenimentul care va avea loc pe stadionul "Arcul de Triumf" din Capitală a mai fost confirmată trupa Limp Bizkit. Biletele pentru festival au preţul 150 de lei. Acestea pot fi cumpărate din magazinele Diverta şi Germanos, dar şi online, de pe site-ul Ticketpoint.ro. Show-ul din România al trupei Limp Bizkit este inclus în turneul "Unicorns N' Rainbows 2009". Formaţia, alcătuită din Fred Durst , Wes Borland, Sam Rivers, John Otto şi DJ Lethal, a vândut până în prezent peste 50 de milioane de albume în întreaga lume. Queensryche este o trupă americană de progressive metal, formată în 1981, în Bellevue, Washington. Grupul a lansat până în prezent 12 albume, având vânzări de peste 20 de milioane de exemplare în întreaga lume.

Virgil Duda, Filip Florian, Doina Ruşti şi Eugen Uricaru se numără printre autorii nominalizaţi la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe 2008. Distincţiile vor fi acordate luna aceasta, pe 18 iunie, la Târgul de Carte Bookfest de la Bucureşti. La categoria Proză au fost nominalizate romanele "Ultimele iubiri", de Virgil Duda, "Zilele regelui", de Filip Florian, "Fantoma din moară", de Doina Ruşti, publicate la Polirom, "Cât ar cântări un înger", de Eugen Uricaru, şi "Cel mai bun roman al tuturor timpurilor", de Daniel Bănulescu, ambele apărute la Editura Cartea Românească. De asemenea, au fost nominalizate cinci volume de versuri, semnate de Andrei Bodiu - "Oameni obosiţi", Vasile Igna - "Lumină neagră", Ştefan Manasia - "Cartea micilor invazii", Anca Mizumschi - "Poze cu zimţi" şi Liviu Ioan Stoiciu - "Craterul Platon".

Filmele şi emisiunile de televiziune "made in Europe" continuă să-i atragă pe telespectatorii europeni. Aceasta este concluzia unui studiu comandat de Comisia Europeană. În cadrul cercetării au fost monitorizate 54 de televiziuni din 11 state membre. Conform studiului, operele europene reprezintă aproximativ trei sferturi din intervalul de maximă audienţă al canalelor de televiziune. Cercetarea mai relevă şi faptul că, din pieţele europene, serviciile de tipul pay TV sunt mai dezvoltate în Irlanda, Portugalia şi România, unde rata de penetrare a acestora este de peste 50%.

Capitala Braziliei va fi subiectul unei pelicule intitulată "Rio, eu te amo", realizată după modelul "Paris, je t'aime - Oraşul iubirii" şi "New York, I Love You". Producătorul francez Emmanuel Benbihy a conceput această franciză în anul 2000. Filmul despre Paris a fost lansat în 2006, iar cel despre New York urmează să apară în toamna acestui an. Pelicula despre Rio de Janeiro va fi o coproducţie care va trebui să respecte totuşi un anumit "caiet de sarcini" - să fie conceput sub forma unei grupări de scurtmetraje semnate de mai mulţi regizori. Următoarea producţie a francizei produse de Emmanuel Benbihy se va intitula "Ever So Close" şi va avea ca subiect oraşul Shanghai. Lansarea acestui film va coincide cu viitoarea Expoziţie universală, care va fi organizată de această metropolă chineză în 2010.

Pentru prima dată în istoria concursului ESSL AWARD CEE, trei tineri artişti români au primit premiile acestei competiţii, în cadrul unei ceremonii desfăşurate, vineri seara, la Muzeului Naţional de Artă Contemporană. În urma jurizării, efectuată înaintea festivităţii, Michele Bressan, Violeta Ioniţă şi Cristina Vladu sunt câştigătorii, în ordine, a premiilor I, în valoare de 4.000 de euro, II-3.000 e euro şi a unei menţiuni speciale de 1.000 de euro. Lucrările de pictură, desen, fotografie, creaţie multimeia şi artă decorativă ale celor trei români vor fi prezentate publicului austriac, alături de cele ale altor 15 tineri artişti din Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia, în cadrul unei expoziţii comune, care va fi deschisă în luna decembrie a acestui an, la Muzeul Essl din Klosterneuburg - Viena.

Monica Anghel, cântăreaţă şi actriţă cunoscută pentru piesele 'Spune-mi' sau 'Dau viaţa mea pentru o iubire', împlineşte, astăzi, 38 de ani. Artista a debutat la 14 ani, când a câştigat cu piesele 'Eşti învingătorul', de Marcel Dragomir şi 'O rază pentru dragostea mea', de Laurenţiu Profeta, premiul I la Festivalul de muzică uşoară 'Bucureşti-86'. În acelaşi an, a participat la Festivalul de la Mamaia, unde a obţinut premiul I la secţiunea Interpretare. Monica Anghel a câştigat concursul Cerbul de aur - ediţia 1996 şi a participat de două ori la concursul Eurovision - în 1996 alături de formaţia Sincron şi în 2002 alături de Marcel Pavel. După o pauză discografică de câţiva ani, Monica Anghel a revenit în 2009 cu single-ul 'Funk it'.

Institutul Cultural Român Madrid organizează expoziţia Reconstrucţii a lui Iosif Kiraly la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Fotografie PhotoEspaña 2009. Evenimentul se desfăşoară în perioada 3 iunie – 26 iulie. Expoziţia va fi vernisată pe 5 iunie, la Museo de Semana Santa din Cuenca, în cadrul proiectului OpenPHoto. Iosif Kiraly se va întâlni cu studenţi ai Facultăţii de Arte a Universităţii din Castilla La Mancha şi va participa la conferinţe şi workshopuri, alături de curatorii OpenPHoto şi de alţi artişti. PhotoEspaña este cel mai important festival internaţional anual de fotografie şi arte vizuale din Spania.

Asociaţiile 'Bucureşti' şi 'Salvaţi Bucureştiul!', alături de Fundaţia 'Eco-Civica', protestează astăzi, la sediul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional. Protestul este motivat, după cum precizează organizatorii, de anunţarea de către minister, mâine a numelor viitorilor şefi ai direcţiilor judeţene de cultură şi Direcţiei de Cultură Bucureşti. Participanţii doresc să creeze o presiune asupra ministerului pentru numirea unor persoane integre şi competente la şefia direcţiilor de cultură, se arată într-un comunicat al organizatorilor, remis AGERPRES. Potrivit aceleiaşi surse, vor fi prezentate astăzi şi imagini cu distrugeri ale patrimoniului semnate de directori ai direcţiilor de cultură.

Centrul Român de Informare la Bruxelles şi Institutul Cultural Român, în colaborare cu Espace Senghor, centrul cultural al comunei d’Etterbeek organizează, în perioada 9 - 14 iunie 2009, proiectul intitulat “Bucharest –Café”. Acest proiect face parte dintr-o serie de manifestări de diplomaţie publică şi culturală concentrate în luna iunie („luna prieteniei româno-belgiene”). Bucharest - Café include muzică, film şi teatru-cabaret pe tema anilor 1900-1940 în arta populară (de succes) urbană românească, acasă şi în Europa. Proiectul permite o întâlnire” cu un fenomen cultural care a pus România şi, în mod specific, oraşul Bucureşti într-un mod sincron cu fenomenul artistic European la începutul secolului XX.

Odată cu debutul celei de-a 53-a ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia, începând de astăzi până pe 30 iunie, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică organizează campania vizuală intitulată „Grandi Romeni a Venezia” („Mari români la Veneţia”), cu scopul de a atrage atenţia asupra unor personalităţi culturale româneşti de renume internaţional sau care au avut legatură cu Veneţia şi Italia. Personalităţile selectate sunt: Vasile Alecsandri, Corneliu Baba, Nicolae Iorga, Constantin Brâncuşi, Regina Elisabeta a României (poeta Carmen Sylva), Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Gheorghe Petraşcu şi George Enescu. Astfel, fiecărei personalităţi îi este dedicat un afiş-panou, care cuprinde numele şi reprezentativitatea culturală, portretul stilizat sau o operă picturală legată de Veneţia, datele naşterii şi morţii, un citat semnificativ pentru gândirea sau afinitatea cu Italia. În perioada menţionată, panourile vor fi amplasate în interiorul celor 21 de staţii de vaporetto de pe cel mai circulat şi renumit canal al Veneţiei, Canal Grande.

În zilele de 3 şi 4 iunie se va desfãşura la Roma colocviul Constantin Noica şi filosofia ca mântuire. Evenimentul este dedicat filosofului român cu ocazia centenarului naşterii sale. Organizatorii acestuia sunt Accademia di Romania, FIRI (Forumul Intelectualilor Români din Italia) şi Facultatea de Filosofie a Universitãţii “La Sapienza” din Roma. În dorinţa de a ilustra cât mai bogat figura acestui mare filosof deocamdatã prea puţin cunoscut publicului italian la finalul primei zile de lucrãri va fi proiectat filmul documentar Noica şi eul creştin în regia lui Radu Gãinã. Colocviul va fi transmis în direct pe site-ul www.inschibboleth.org (opzione WebTV), un site special dedicat dezbaterilor pe teme filosofice în Italia.

Străinii rezidenţi în Bucureşti care doresc să înveţe limba română se pot înscrie până pe 3 iunie la cursul intensiv organizat de Institutul Cultural Român. Seria a 3-a din 2009 a cursurilor de limba română oferite de Institutul Cultural Român se desfăşoară în perioada 8 iunie – 10 iulie şi constă în 36 de ore de curs (3 lecţii de câte 3 ore săptămânal), susţinute de instructori cu experienţă. Cursurile se desfăşoară la Liceul „Alexandru Vlahuţă“ din Bucureşti.

Documentarul Podul de flori de Thomas Ciulei participă la cea de-a doua editie a Festivalului de Film documentar Documentarist-Zilele documentarelor la Istanbul. Festivalul Documentarist este organizat de către Eurasia Art Colective, ONG dedicat creării unor platforme de dialog intercultural si interdisciplinar prin organizarea de studii culturale, practică artistică educatională, festivaluri şi evenimente de artă contemporană. Editia din acest an include 68 de documentare turcesti si internationale si se va desfăsura de mâine începând, până pe 7 iunie, în locatii prestigioase diverse din Istanbul, cum ar fi Muzeul Pera, Institutul Goethe, si Institutul Francez.

Limp Bizkit va fi prezentă şi la Bucureşti, pe data de 28 iunie, pe Stadionul de Rugby “Arcul de Triumf”. Concertul pe care trupa îl va susţine în România face parte din festivalul “Rock the city” unde vor mai cânta şi trupele Queensryche şi Saga. Turneul Limp Bizkit “Unicorns N’ Rainbows” 2009 va străbate Europa şi Europa Estică (va include showuri impresionante în Rusia, Lituania, Estonia, Ucraina şi România) întreaga vară, punctând cele mai importante festivaluri şi vor uimi fanii însetaţi de Limp Bizkit din 20 de ţări înainte să ajungă în Japonia şi America.

Sziget Festival are loc în prima jumătate a lunii august pe Insula Óbudai, pe Dunăre, în Budapesta. Capitala Ungariei se transformă pentru o săptămână într-un oraş cosmopolit, colorat şi iubitor de muzică. Sziget înseamnă “insulă” în limba maghiară. În acest an, pe afişul plin de evenimente, figurează trupe ca: Placebo, Faith No More, The Prodigy, Fatboy Slim, Lili Allen, The Offspring, Die Toten Hosen, Manic Street Preachers, Armin Van Buuren şi alţii. Biletele pot fi comandate online pe www.eventim.ro sau cumpărate prin punctele de vânzare ale reţelei din magazinele Germanos din toată ţara. Pornit ca un festival studenţesc în 1993, Sziget Festival a crescut de la an la an, ajungând să fie unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa. În ultimii şase ani numărul de spectatori prezenţi la fiecare ediţie a fost de peste 350.000.

Cea de-a patra ediţie a Fest’Asia care va avea loc între 19 şi 28 iunie, aduce la Bucureşti o premieră absolută pentru România de după 1989: lung metrajul regizat de Jang In Hak, Jurnalul unei şcolăriţe este prima peliculă produsă în Coreea de Nord care va rula într-un cinematograf autohton după 1990, într-o proiecţie-eveniment exclusivă. Scenariul filmului, semnat de Jun-Bo An, a fost aprobat şi completat de Kim Jong-Il, şeful statului nord-coreean, care s-a implicat chiar şi în post-producţia acestuia, cu anumite sugestii de montaj.

În cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, amatorii de artă fotografică sunt invitaţi la două expoziţii de neratat. Începând de sâmbătă şi până pe 7 iunie, la Galeria Muzeului de Artă din Cluj-Napoca poate fi admirată Cuba continuă, o expoziţie semnată de celebrul fotograf Cosmin Bumbuţ - un demers artistic asumat, care a ocolit simbolismul turistic al Cubei şi care a ales deliberat să vadă dincolo de învelişuri şi faţade. O expoziţie pentru cei care acceptă că nu senzaţionalul lipseşte din viaţa noastră, ci emoţia şi lucrurile fireşti. Ieri la Casa Tranzit, a Festivalului a avut loc vernisajul expoziţiei 100 de ani de film polonez. 1908-2008. Aceasta poate fi vizitată până pe 7 iunie.

Şapte plasticieni români vor fi prezenţi până pe 28 iunie cu pictură, desen, sculptură şi tapiserie în spaţiile Centrului Expoziţional Rocca Paolina din Perugia, sub titlul Mitologii Subiective. Poriectul face parte dintr-un program mai amplu desfăşurat de Centrul Cultural Palatele Brancoveneşti în parteneriat cu Provincia Perugia, aflat acum la a treia manifestare. Cea mai recentă a fost deschisă în 17 mai la palatul Mogoşoaia, unde 7 plasticieni originari din provincia Umbria expun pictură, sculptură, şi ceramică, pâna pe 17 iunie.

Marţi, 9 iunie, la ora 19, Cvartetul Belcea susţine un nou recital extraordinar la Ateneul Român. În program: Ludwig van Beethoven, cvartetul nr. 11 în fa minor opus 95, Serghei Prokofiev, cvartetul nr. 1 în si minor opus 50 şi Franz Schubert, cvartetul nr. 14 D810 – „Fata şi moartea”. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” în cadrul rezidenţiatului ansamblului londonez la Ateneul Roman.

În luna iulie, Franz Ferdinand va ajunge pentru prima dată în Romania, unde va concerta în cadrul B’ESTFEST 2009. După Lily Allen, Fall Out Boy şi The All-American Rejects, Franz Ferdinand este cel mai nou nume care a realizat un cover după piesa „Womanizer” a lui Britney Spears, spre surprinderea şi bucuria fanilor. „Womanizer” este la acest moment piesa cu cele mai multe coveruri din ultimul an, fiind la un pas de a o întrece chiar pe „Umbrella” a Rihannei. Pe lângă acest cover, Franz Ferdinand trupa lansează oficial astăzi albumul „Blood”, un set de 9 melodii de pe „Tonight: Franz Ferdinand” remixate.

Un ansamblu cvasicameral din cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii “Oltenia” întreprinde un turneu de concerte în Coreea de Sud, până pe 10 iunie. Programul turneului cuprinde lucrări simfonice şi concertante din creaţia universală, precum şi piese româneşti de mare popularitate (Béla Bartók: Dansuri româneşti, Paul Constantinescu: Olteneasca, Grigoraş Dinicu: Hora staccato). Turneul Filarmonicii a început în urmă cu mai bine de două săptămâni.

Sute de copii orfani/abandonaţi din centre de plasament şi de zi din Bucureşti au fost invitaţi la spectacolul "Gulliver în Ţara Piticilor" care se joacă de la această oră la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”. Este un dar oferit micuţilor cu ocazia Zilei Copilului de către Teatrul Naţional de Operetă în parteneriat cu ONG-ul Ajutor REAL. Actorii au primit cu încântare propunerea de a juca pro bono pentru aceşti copii. Micile dialoguri care vor avea loc la sfîrşitul spectacolului, când eroii coboară în costume în sală, printre rânduri, vor face deliciul micuţilor care se vor putea fotografia cu actorii şi vor putea obţine autografe. Evenimentul face parte din campania "Teatru si lecturi pentru orfani", initiata de ONG-ul AJUTOR REAL în parteneriat cu: Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, Teatrul Odeon, Teatrul Act, Teatrul Ion Creangă, Libraria Eminescu.

Festivalul Internaţional de Teatru Babel, organizat de Teatrul 'Tony Bulandra' din Târgovişte, se va desfăşura între 7 şi 11 iunie, 'cu buget zero', artiştii invitaţi la eveniment renunţând la onorarii, se arată într-un comunicat al teatrului târgoviştean. Organizatorii festivalului spun că cea de-a treia ediţie este denumită sugestiv ''de criză''. Evenimentul debutează duminică, 7 iunie, cu spectacolul Der Bettler (Cerşetorul), de Bertold Brecht, prezentat de trupa Teatrului Naţional Kaze din Tokio. Toate trupele de teatru româneşti şi străine, invitaţii care vor susţine colocvii şi seminarii, precum şi trupele muzicale din cea de-a treia ediţie a Festivalului Babel au acceptat să participe la eveniment fără onorarii şi să suporte cheltuielile de transport, cazare şi masă, se mai arată în comunicatul teatrului 'Tony Bulandra'. Festivalul se va încheia, pe 11 iunie, cu Ziua Caragiale, când vor fi jucate ultimele premiere din stagiunea prezentă a teatrului din Târgovişte, respectiv 'Conu' Leonida faţă cu reacţiunea' şi 'O noapte furtunoasă'.

Institutul Cultural Roman şi Societatea Culturala NexT invită publicul mâine, de la ora 18, la o proiectie speciala a filmelor câştigatoare la Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT, editia 2009. Evenimentul va fi prezentat de selectionerul Festivalului NexT, criticul de film Andrei Gorzo. Cu această ocazie poate fi revăzută pelicula Anthem / Imn, în regia lui Elad Keidan, povestea unui burlac din suburbiile Ierusalimului, care descoperă că şi cele mai obişăuite zile pot lua o turnura neaşteptată. Programul va mai cuprinde filmul 2 Birds / 2 Porumbei, regizat de islandezul Runar Runarsson (castigatorul Premiului “Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie)sau scurtmetrajul britanic Cherries / Recruţi, de Tom Harper (distins cu Premiul “Andrei Toncu” pentru cea mai bună coloană sonoră).
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!