LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
09.00 - 10.00 Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
10.00 - 12.00 Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
10 iunie 2009
Un concert al Orchestrei de Cameră Radio, eveniment muzical, prin prezenţa pentru prima dată în România a dirijorul Lior Shambadal, va avea loc, în această seară, în sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României. Octogenarul compozitor Sergiu Natra, plecat în Israel din 1961, revine în faţa melomanilor români şi propune două din creaţiile sale, interpretate în primă audiţie românească: 'Pagini din jurnalul unui compozitor pentru dublă orchestră de cameră' şi 'Dezvoltări pentru violă şi orchestră de cameră', avându-l ca solist pe Eugen Bobeico. În aceeaşi companie, pianistul Cristian Niculescu va interpreta 'Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră de cameră' op. 3 de Dinu Lipatti. Concertul, organizat de Radio România-Direcţia Formaţii Muzicale, se va încheia cu Simfoniei nr. 4 în la major 'Italiana' de Felix Mendelssohn Bartholdy, marcând astfel 200 de ani de la naşterea compozitorului.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania revine la Sibiu pentru a treia oară consecutiv. Evenimentul începe astăzi şi se va încheia pe 14 iunie, proiecţiile urmând să aibă loc în curtea Colegiului Naţional Samuel von Brukenthal, la Teatrul de vară din Parcul Tineretului şi la Centrul Cultural Habitus, în subsolul Bisericii Romano-Catolice. Pe parcursul celor cinci zile de festival, sibienii vor putea urmări 25 de producţii recente, din anii 2008 - 2009, prezentate sau premiate la cele mai importante festivaluri de gen din lume: Cannes, Berlin, Moscova, Strasbourg, New Orleans şi altele. Pe perioada festivalului, în curtea Colegiului Naţional Brukenthal va avea loc câte o proiecţie în fiecare seară, cu începere de la ora 22. La aceeaşi oră sunt programate să înceapă proiecţiile zilnice şi la Teatrul de vară. În Centrul Cultural Habitus se vor difuza trei filme pe seară, cu începere de la ora 18. Accesul publicului se va face gratuit în toate spaţiile de proiecţie.
EUNIC Spania (reţeaua institutelor culturale europene – filiala spaniolă) a iniţiat şi organizează împreună cu ambasadele altor state din Uniunea Europeană Simpozionul de promovare a literaturii pentru copii şi adolescenţi „TRADUCEREA EUROPEI”. Evenimentul se va desfăşura astăzi, la Institutul Cervantes din Madrid. Reprezentanţii celor 12 ţări participante, între care şi România analizează metodele necesare de încurajare a lecturii în rândul copiilor şi adolescenţilor din Europa, precum şi instrumentele adecvate pentru sprijinirea traducerii şi publicării creaţiei literare de gen, orale şi culte, în limbile europene.
O expoziţie a Fotoclubului 'Luceafărul' din Chişinău va fi vernisată, mâine la Oradea, în Galeria Foto Art, în baza relaţiilor de prietenie cu Clubul Fotografic 'Nufărul' Oradea. Noua expoziţie oferă publicului 80 de fotografii alb-negru şi color, de o valoare artistică deosebită, cu o tematică variată. Lucrările expuse cuprind aproape toate genurile artei fotografice: eseu, portret, peisaj, socio-fotografie, nud, natură statică şi lucrări abstracte.
Loredana lansează mâine, la Bucureşti, cel de-al 17-lea album din cariera sa muzicală, intitulat "Sundance". Acesta este primul album al artistei în limba engleză. Albumul este propune, potrivit Loredanei o fuziune între pop, electro, dance şi rock şi cuprinde 13 piese printre care "Dance Or Die", "Midnight Affaire", "Sundance", "Y.O.U", "Bella Sera", "Crazy Rose", "Limerance" şi "Pleading".
Operatorii turistici ar putea include în ofertele lor vouchere culturale. Ideea aparține secretarului de stat în Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Octavian Ştireanu. Agențiile ar urma să includă în pachetele turistice şi un voucher pentru servicii oferite de operatorii culturali în perioadele şi locurile respective, astfel încât cei care cumpără, de exemplu, bilete de odihnă pe litoral să primească şi un voucher pentru vizitarea unui muzeu din zonă sau pentru participarea la un spectacol din perioada aleasă. Secretarul de stat atrage atenția că această idee ar trebui discutată cu reprezentanţii Ministerului Turismului şi ai Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.
La Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor va avea loc astăzi o întâlnire amicală cu actorii Companiei de teatru Kaze din Tokyo. Întâlnirea se va materializa într-o conferinţă cu tema 'Dramaturgia contemporană şi tradiţia teatrului japonez', care va fi moderată de scriitoarea Ioana Crăciunescu. După un turneu în România şi o reprezentaţie la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, actorii japonezi vor face o vizită la Uniunea Scriitorilor din România, aceştia fiind însoţiţi de directorul Companiei de teatru Kaze, regizorul Asano San, cel care a montat în premieră mondială spectacolul 'Cerşetorul şi câinele mort' de Bertolt Brecht.
Volumul "SMS", de Bogdan Dumitrescu, publicat de Polirom, va fi lansat în această seară, de la ora 19.30, la Clubul Ţăranului din Capitală. Evenimentul va avea loc în prezenţa autorului, alături de care vor lua cuvântul Simona Sora, Răzvan Exarhu şi Florin Dumitrescu. Marcând debutul editorial al lui Bogdan Dumitrescu, "SMS" evocă subtil, în manieră borgesiană, cărările ascunse ale sufletului, avînd ca temă centrală eşecul, transformarea lumii în imagini false, copii imperfecte ale unor repere care nu mai există. Aflată la confluenţa prozei şi a poeziei, cartea învăluie şi dezvăluie imagini şi figuri, încheindu-se în punctul din care a început, ca o rolă de film rulată invers.
Aflat la Cluj-Napoca, la gala absolvenţilor Facultăţii de Teatru, Matei Vișniec i-a sfătuit pe tinerii actori să nu accepte "roluri proaste", doar pentru bani, şi să nu îşi "irosească" talentul în telenovele. Dramaturgul a adăugat că România are o "uluitoare rezervă de talente" în teatru. Matei Vișniec i-a îndemnat pe tineri la "rezistenţă culturală împotriva imbecilităţii". Artistul a menţionat că nu a scris niciodată o piesă comercială.Vişniec a mai precizat că a lucrat cu regizori precum Cătălina Buzoianu, Radu Afrim şi este dispus să lucreze cu orice regizor tânăr. Galactoria se va încheia, duminică, cu reprezentaţia piesei "Tartuffe" de Moliere.
Peste cincizeci de fotografi care au participat la excursii tematice organizate, în Dobrogea, de Fundaţia Culturală "Societatea de Concerte" Bistriţa îşi vor prezenta creaţiile la Muzeul Ţăranului Român. Expoziția va fi vernisată în această seară, de la ora 18:00. Şcoala de poetică fotografică "Francisc Mraz" a Fundaţiei Culturale "Societatea de Concerte" Bistriţa derulează, anual, câte trei excursii fotografice în sudul şi centrul Dobrogei. Ultima ediţie s-a desfăşurat în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român, acesta fiind motivul pentru care manifestarea este găzduită de instituţie. Printre fotografii care expun sunt Adina Lupu, Cătălin Alexa, Daiana Anghel, Ramona Karmen Bakos, Katalin Balint şi mulţi alţii.
Spectacolul "Faceţi loc!", în regia lui David Schwartz, realizat după un text de Mihaela Michailov, va fi prezentat în avanpremieră astăzi, la Teatrul Luni de la Green Hours. Piesa spune mai multe poveşti care prezintă relaţia dintre individ şi proprietate. Astfel, în spectacolul din a cărui distribuţie fac parte Constantin Cojocaru, Rodica Mandache, Virgil Mardare, Irina Mazanitis şi Andrei Şerban se intersectează mai multe grupuri de persoane, evacuate din foste case naţionalizate, precum şi tineri care aplică pentru credite astfel încât să îşi cumpere o locuinţă. Potrivit regizorului, poveştile sunt inspirate din observaţii de pe teren.
Controversata peliculă "Antichrist", de Lars Von Trier, şi lungmetrajul "Choke", de Clark Gregg, cu Sam Rockwell şi Anjelica Houston, se numără printre producțiile care vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Bucureşti. Evenimentul se va desfășura începând de astăzi și până pe 18 iunie.
Proiecţiile filmelor vor avea loc la Muzeul Ţăranului Român şi la Cinema "Elvira Popescu". "Antichrist", cel mai nou lungmetraj semnat de Lars Von Trier, a fost primit cu huiduieli la premiera de la Festivalul de la Cannes, fiind, de altfel, recompensat pe Croazetă cu un "anti-premiu" oferit de Juriul ecumenic condus de regizorul Radu Mihăileanu. În schimb, actriţa Charlotte Gainsbourg a primit pentru rolul său din acest film premiul pentru interpretare feminină la acelaşi prestigios festival. De cealaltă parte, "Sufocare/ Choke" este o comedie despre dependenţă şi boli terminale, având la bază romanul omonim al lui Chuck Palahniuk.
Expoziţia "Metamorfozele Evei", care include piese vestimentare specifice portului feminin din epoca preistorică şi până la cel din Evul Mediu, va fi deschisă, astăzi, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Piesele reprezentând obiecte de podoabă şi vestimentaţie din epocile amintite provin din expoziţia permanentă a instituției şi din depozit. Manifestarea este completată de afişe care prezintă costumele specifice fiecărei perioade, tehnicile şi metodele de prelucrare a obiectelor de podoabă, precum şi materialele folosite în acest scop. De asemenea, afişele oferă informaţii cu privire la modul de purtare a pieselor expuse şi ilustrează principalele transformări survenite, în timp, în moda feminină. Vernisajul expoziţiei va avea loc, astăzi, de la ora 14.00, iar exponatele pot fi admirate până pe 10 iulie.
"Petru Rareş şi Cetatea Bistriţei" este tema aleasă pentru anul acesta de organizatorii Serbărilor Bistriţei Medievale. Cea de-a treia ediție a festivalului se va desfăşura între 19 şi 21 iunie. Serbările Medievale au scopul de a readuce în atenţie istoria medievală a oraşului, Bistriţa fiind unul dintre cele şapte oraşe-cetate săseşti, Siebenburgen. În cele trei zile de program ale festivalului, vor fi puse în valoare, prin spectacole, principalele monumente medievale ale oraşului: Turnul Dogarilor, centrul istoric cu pasajele şi clădirile sale medievale şi Biserica Evanghelică.
Un caiet de desene semnate de pictorul spaniol Pablo Picasso, evaluat la 8 milioane de dolari, a fost furat din Muzeul Picasso din Paris. Furtul a fost constatat ieri dimineaţă, ziua din săptămână în care acest muzeu este, de regulă, închis. Poliţia franceză nu cunoaşte pentru moment data exactă la care a avut loc incidentul. Muzeul Picasso, amplasat în clădirea Salé, un edificiu privat construit în secolul al XVII-lea, în cartierul Marais din centrul capitalei franceze, va fi închis în această vară, pentru cel puţin doi ani, pentru lucrări de renovare şi restaurare, al căror cost a fost estimat la 20 de milioane de euro.
Senatorii au aprobat ieri instituirea Zilei Tatălui şi a Zilei Mamei, în prima, respectiv a doua duminică a lunii mai. Și asta cu toate că raportul Comisiei de muncă, familie şi protecţie socială referitor la această iniţiativă legislativă a fost unul negativ. Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege privind instituirea Zilei Tatălui şi a Zilei Mamei are drept obiectiv asigurarea unui echilibru social şi evidenţierea importanţei ambilor părinţi în viaţa de familie şi în societatea românească. De asemenea, iniţiatorii au susţinut că România este printre puţinele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a Mamei, a marcat doar Ziua Femeii - 8 martie, extinzându-i acesteia aria de semnificaţii. Decizia de aprobare a acestei propuneri legislative a fost luată cu 89 de voturi "pentru", patru abţineri şi trei "împotrivă".
Competiţia de scurtmetraje Muuuvi Fest, de la Lazarea, în judeţul Harghita, eveniment aflat la cea de-a V-a ediţie, va avea loc anul acesta între 31 iulie şi 3 august. Astfel realizatorii pot să îşi înscrie filmele în festival până pe 10 iulie.
Muuuvi Fest, care se desfăşoară la Castelul lui Lazăr, într-una din cele mai vechi aşezări ale depresiunii Giurgeului - comuna Lazarea -, va premia cu The BloodyCow Award filmul care va prezenta cel mai original personaj, capabil să îl detroneze pe Kenny din "South Park" sau pe James Bond din "Agentul 007".
Scurtmetrajele pot fi de ficţiune, de animaţie sau documentare şi trebuie să respecte o serie de condiţii, printre care durata maximă de 13 minute şi subtitrare în limba engleză. De asemenea, producţiile trebuie să fie realizate după 1 ianuarie 2007 şi să nu conţină scene explicite de violenţă sau pornografie.
Două spectacole ale Teatrului de Marionete Arad vor participa la Festivalul de Teatru Avignon Off din Franţa. Este vorba despre piesele “Stare febrilă”, o coproducţie România/ Franţa, şi "Mica sirenă", de Victor Ioan Frunză. Festivalul de Teatru Avignon Off se va desfășura în perioada 8-31 iulie. Piesa "Stare febrilă" este regizată de Denis Chabroullet. Din distribuție fac parte actori precum Loredana Alexandrescu, Sorin Dorobanţu, Izabela Moş şi Lenuţa Roman. "Stare febrilă", un spectacol prin excelenţă vizual, vorbeşte despre tinereţe, energie şi spirit ludic. Celălalt spectacol al Teatrului de Marionete din Arad care participă la festival este "Mica Sirenă", în montarea lui Victor Ioan Frunză, o transpunere modernă a basmului cu acelaşi titlu scris de Hans Christian Andersen.
Trupa americană Faith No More va concerta în această vară în Bucureşti. Evenimentul va avea loc pe 15 august la Sala Polivalentă din capitală. Show-ul va face parte din "Reunion Tour 2009", care marchează reunirea membrilor formaţiei după 11 ani de absenţă de pe scena muzicală. Biletele pentru concertul de la Bucureşti au fost puse în vânzare în reţeaua magazinelor Diverta. Faith No More este o trupă care s-a înfiinţat în anul 1982, în San Francisco, California. Stilul muzical abordat este rock alternativ, cu influenţe heavy metal, rock progressive, hip hop, punk hardcore, thrash metal şi jazz. Printre cele mai cunoscute piese ale formaţiei se numără "Easy", "We care a lot", "Epic", "Everything's ruined", "Falling to pieces" sau "Last cup of sorrow".
Lars von Trier neagă faptul că ar fi abordat o perspectivă misogină în cel mai recent film al său, "Antichrist", o producţie care a şocat la Festivalul de Film de la Cannes. Regizorul danez a declarat că "se regăseşte în personajul feminin" din peliculă. Filmul, care îi are ca protagonişti pe Willem Dafoe şi Charlotte Gainsbourg, spune povestea unui cuplu care îşi plânge copilul pierdut.
Producţia a şocat audienţa de la Cannes prin brutalitatea viscerală, scenele de sex naturaliste şi mai ales prin scena automutilării genitale a personajului feminin, care i-a conferit lui Lars von Trier eticheta de "misogin" din partea Juriului Ecumenic de pe Croazetă. Regizorul a declarat într-un interviu pentru postul de televiziune CNN că acest film reprezintă pentru el o formă de terapie, după spitalizarea pentru o afecţiune mentală.
Cea mai reprezentativă companie de teatru experimental din Japonia, Yamanote Jijosha, va prezenta în capitală, astăzi și mâine, spectacolul "Titus Andronicus", după textul omonim de William Shakespeare. Reprezentațiile vor avea loc la Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti. Spectacolul "Titus Andronicus" se va juca la TNB, după ce a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Varianta niponă a piesei urmează textul shakespearian, fiind realizată cu mijloacele teatrului clasic japonez.
O expoziţie cu tema 'Urşi şi alte măşti' a fotografului Dragoş Lumpan se va deschide, în această seară, la Institutul Cultural Român. Evenimentul reprezintă rodul unui proiect fotografic care a durat cinci ani şi a cuprins localităţile Vintileasca, Ruginoasa, Rotaria, Comăneşti, Dofteana, Dărmăneşti şi Crasna, la finalizarea căruia Dragoş Lumpan a colaborat cu doi cercetători de marcă de la Institutul de Etnografie şi Folclor 'Constantin Brăiloiu', prof. univ. dr. Ion Ghinoiu şi dr. Alina Ioana Ciobănel. 'Urşi şi alte măşti' încearcă să scoată obiceiurile de Anul Nou din zona pseudo-folclorului excesiv pus pe tapet şi să arate cât mai bine dimensiunea reală. Prezentată pentru prima dată la Veneţia, în 2008, şi organizată acum la Bucureşti, expoziţia poate fi vizitată la sediul ICR până pe 17 iunie.
Pianista Dana Ciocârlie va susţine, pe 22 iunie, la Muzeul Armatei de la renumitul Dom al Invalizilor din Paris, un concert intitulat "Haydn şi Transilvania". Evenimentul se va desfășura sub înaltul patronaj al lui Teodor Baconschi, ambasadorul României în Franţa, şi sub egida Forumului Cultural Austriac şi a Institutului Cultural Român din Paris, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la moartea lui Joseph Haydn. În program au fost incluse lucrări de Haydn, Franz Schubert, Bela Bartok, Franz Liszt, Dan Dediu, George Enescu şi Horaţiu Rădulescu.
Aretha Franklin, Alicia Keys, Stevie Wonder şi Wyclef Jean urmează să participe la un concert special organizat la New York pentru a celebra cea de-a 91-a aniversare a lui Nelson Mandela. Evenimentul va avea loc în celebra Madison Square Garden pe 18 iulie. La acest spectacol vor participa şi alte nume importante din showbiz, precum Dave Stewart, Queen Latifah, Cyndi Lauper, Jeese McCartney. Încasările vor fi donate asociaţiei 46664, o fundaţie de caritate înfiinţată de Nelson Mandela, al cărei nume reprezintă numărul pe care el l-a purtat în închisoare. Mandela a petrecut 27 de ani după gratii, după ce a luptat împotriva apartheidului în Africa de Sud. La patru ani după ce a fost eliberat, Nelson Mandela a devenit preşedintele acestei ţări.
Aspirina favorizează producerea micro-hemoragiilor cerebrale, în principiu fără consecinţe grave, însă considerate un posibil simptom al maladiilor vasculare, mai ales în cazul persoanelor în vârstă. Potrivit unui studiu citat de agenția France Press, persoanele care folosesc cu regularitate aspirină sau alte medicamente care împiedică formarea cheagurilor de sânge prezintă un risc mai mare de a suferi o micro-hemoragie cerebrală. Aceste micro-hemoragii ar putea să indice o angiopatie amiloidă cerebrală, o maladie a vaselor capilare din creier, care se caracterizează prin acumularea unor depozite de proteine amiloide pe pereţii acestora, provocând o slăbire a elasticităţii vaselor. Acelaşi tip de proteină este adeseori asociat cu maladia Alzheimer. Studiul a fost efectuat de o echipă medicală condusă de Meike Vernooij, de la Facultatea de medicină din Rotterdam.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.