DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
14.45 - 15.00
Curs de limba spaniola • Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.00 - 15.45
Itinerarii muzicale • Realizator Monica Gurău Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.45 - 16.00
Curs de limba italiana • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

11 iunie 2009

Aproximativ 60 de invitați din ţări precum Rusia, Statele Unite, Israel şi Germania vor participa începând de astăzi la Festivalul Internaţional "Zile şi Nopţi de Literatură". Evenimentul se va desfăşura până pe 16 iunie la Neptun şi Mangalia. Sesiunile de lecturi organizate în timpul festivalului vor oferi poeţilor şi prozatorilor posibilitatea să citească din creaţiile lor. Printre invitaţii la eveniment se vor număra scriitorul rus Vladimir Sorokin şi Peter Esterhazy, unul dintre cei mai cunoscuţi autori maghiari contemporani. Festivalul invită la o dezbatere privind "Literatura şi politicul - Cât respectăm, cât criticăm". Ultima zi a manifestării va fi dedicată ceremoniei de decernare a premiilor: Marele Premiu Ovidius, în valoare de 10.000 de euro, va fi acordat de către Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional unei personalităţi literare de notorietate.

Opt fotografi din opt ţări balcanice vor prezenta, la Bucureşti, expoziţia "Lumină şi umbre în Balcani". Manifestarea va avea loc începând de astăzi şi până pe 11 iulie, la Librăria Cărtureşti din Capitală. Fiecare fotograf participă la expoziţie cu 10 lucrări, care pun în evidenţă creaţia contemporană, viaţa şi evoluţiile istorice dintr-o regiune mereu supusă schimbării. Lucrările artiştilor vin să confirme particularitatea fiecărui neam şi dezvăluie totodată esenţa artei fotografice, care nu este altceva decât omul însuşi, considerat independent de naţionalitatea, de religia şi de limba lui. La acest proiect participă Virgil Mleşniţă, din România, alături de artişti din Grecia, Albania, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Turcia şi Bosnia-Herţegovina. Curatorul expoziţiei este Magdalena Mihailidou.

77 de lucrări de pictură şi grafică selectate din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României vor fi prezentate în sălile Muzeului Departamental Breton din Quimper. Expoziţia "Pictori români în Bretania" va fi vernisată astăzi și va fi deschisă publicului francez până pe 4 octombrie. Manifestarea face parte dintr-un proiect mai amplu ce include mai multe evenimente culturale dedicate României, care se vor desfăşura până în toamna acestui an, în regiunea Bretaniei. Printre acestea se numără expoziţia de fotografie en plein-air "Peuples de Roumanie (Arcades du musée, sur les quais)" de la Muzeul Departamental Breton din Quimper, expoziţia "Victor Brauner (1903 - 1966), Peintures et dessins", de la Muzeul de Belle-Arte din Brest şi săptămânile muzicale din Quimper.

Poeta Adela Greceanu participă, din partea României, la Festivalul Internaţional de Poezie de la Genova. Evenimentul debutează astăzi și are loc până pe 21 iunie. Cea de-a XV-a ediţie a festivalului va cuprinde lecturi, dezbateri şi mese rotunde, manifestări de tip performance, lansări de carte, proiecţii de film şi excursii tematice. La invitaţia directorului artistic al manifestării, Claudio Pozzani, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a devenit, din acest an, partener oficial al Festivalului Internaţional de Poezie de la Genova, urmând să organizeze şi să susţină anual participarea României la această manifestare. Alături de Adela Greceanu, la Genova va fi prezentă şi tânăra traducătoare Serafina Pastore, beneficiara unei burse a Institutului Cultural Român pentru traducători în formare.

Persoanele care suferă de tulburări de vedere, precum degenerarea maculară, trebuie să consume peşte gras de cel puţin două ori pe săptămână pentru a preveni agravarea acestei maladii. Studiul realizat de specialiștii britanici a fost publicat recent în British Journal of Ophthalmology. Acizii graşi omega-3 prezenţi în carnea unor specii de peşte gras, precum macroul sau somonul, par să încetinească sau chiar să oprească evoluţia bolii, atât în fazele ei incipiente, cât şi în cele avansate. Cercetătorii britanici au ajuns la aceste concluzii în urma unui studiu la care au participat aproape 3.000 de persoane. Numai în Marea Britanie, aproximativ 500.000 de persoane suferă de degenerare maculară provocată de îmbătrânire, o maladie care afectează vederea centrală.

Cea de a patra ediţie a evenimentului urban de arhitectură şi arte 'Street Delivery', demarat de Ordinul Arhitecţilor din România şi de Fundaţia Cărtureşti, va transforma strada Arthur Verona din Capitală, mâine, sâmbătă şi duminică într-un traseu cultural - pietonal ce leagă Grădina Icoanei de Grădina Cişmigiu. Timp de trei zile, strada Arthur Verona din Capitală va fi închisă pentru maşini şi deschisă pentru oameni. Toate activităţile culturale desfăşurate pe stradă în acest interval de timp, de la şotron, bătăi cu apă, până la ateliere pentru copii şi workshop-uri sau concerte şi spectacole de teatru stradal, reprezintă un manifest viu prin care organizatorii doresc să atragă atenţia asupra oraşului ca responsabilitate comună a celor care îl locuiesc şi a celor care îl administrează. Street Delivery este, potrivit organizatorilor, o platformă de promovare pentru iniţiative civice, sociale, culturale, artistice, definitorii pentru un Bucureşti european.

Ambasadorul statului Qatar, Salem Abdullah Sultan Al-Jaber, este aşteptat astăzi, la Focşani, la lansarea proiectului 'Bridges Across Culture' - Punţi peste cultură, iniţiat de Centrul de Limbi Străine din cadrul Bibliotecii Judeţene 'Duiliu Zamfirescu'. Proiectul îşi propune promovarea culturii şi civilizaţiei diverselor minorităţi etnice şi culturale din Qatar. În cadrul proiectului, bibliotecarii vrânceni vor organiza o expoziţie de carte în limba arabă, vor iniţia întâlniri în cadrul cărora să se discute despre civilizaţia şi cultura acestui popor. Împreună cu ambasadorul statulul Qatar, sunt aşteptaţi să participe la inaugurarea proiectului şi Demirel Gemaledin, director al Ligii Islamice şi Culturale din România, Robert Hoisan, preşedinte al Asociaţiei Musulmanilor din România, dar şi reprezentanţi ai Asociaţiei 'Surori Musulmane'. La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai minorităţilor arabe, turce, ebraice, armene şi rome din Vrancea.

FestAsia 2009 se apropie de start, iar programul singurului festival de film asiatic din Europa Centrală şi de Est se anunţă a fi plin de "hituri" ale cinematografiei asiatice contemporane, dar şi incarcat cu surprize pe care iubitorii de film din Capitală sunt invitaţi să le încerce între 19 şi 28 iunie, la Cinema Scala. Printre filmele aşteptate de fanii filmului asiatic se numără şi celedin secţiunea Focus Tailanda, o colecţie de lung metraje extrem de apreciate în cinematografele tailandeze, dar şi peste hotare.

La Institutul Cultural Român Bucureşti, personalităţi din domeniul arhitecturii si patrimoniului vor încerca să răspundă mâine, de la ora 17, la întrebarea „Mai avem un oraş ?...“Printre invitaţi se numără Pierre Housieaux, preşedintele Asociaţiei Paris Historique, Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Dan Marin, arhitect, Caroline d’Assay, preşedinte Pro Patrimonio France. În cadrul întâlnirii vor fi prezentate două filme documentare – unul regizat de Pierre Housieaux, despre modul în care Asociaţia Paris Historique a readus pe harta Parisului cartierul Marais dupa cel de-al doilea război mondial, şi un al doilea realizat de fotografa Ioana Marinescu împreună cu regizorul britanic Robert Fearns, Off the map. In Bucharest. Accesul publicului este liber.

Universitatea Naţională Autonomă din Mexic a primit Premiul Prinţului de Asturia 2009 pentru Comunicare şi Ştiinţe umaniste, în valoare de 50.000 de euro, informează France Press. Această universiotate este una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ superior din America Latină şi "a fost un model academic pentru numeroase generaţii de studenţi şi diferite ţări, oferind Americii Latine intelectuali şi oameni de ştiinţă de renume", se arată în comunicatul juruiului. Universitatea mexicană se afla printre favoriţii la acest premiu, pentru care a concurat, printre alţii, cu ziarul american New York Times şi agenţia de fotografie Magnum.

O expoziţie a Fotoclubului 'Luceafărul' din Chişinău va fi vernisată, astăzi la Oradea, în Galeria Foto Art, în baza relaţiilor de prietenie cu Clubul Fotografic 'Nufărul' Oradea. Noua expoziţie oferă publicului 80 de fotografii alb-negru şi color, de o valoare artistică deosebită, cu o tematică variată. Lucrările expuse cuprind aproape toate genurile artei fotografice: eseu, portret, peisaj, socio-fotografie, nud, natură statică şi lucrări abstracte.

Dramaturgul francez de origine română Matei Vişniec a primit Premiul European din partea Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa. Premiile în număr de 24, recompensează artişti din teatru, cinematografie, dans, circ, arte stradale, televiziune şi radio. Născut în România, în 1956, Matei Vişniec este de formaţie istoric şi filosof, primele texte publicându-le în 1972. Mai târziu, a trecut la teatru, însă a fost cenzurat de regimul comunist. În 1987, Vişniec a părăsit România şi a cerut azil politic în Franţa, obţinând naţionalitatea franceză în 1993. În prezent, trăieşte la Paris şi colaborează cu Radio France Internationale.

Televiziunile pentru copii - Cartoon Network, Jetix şi Minimax - domină topul celor mai violente posturi TV, violenţa fizică şi verbală fiind foarte frecvente şi în programele canalelor generaliste, potrivit unei cercetări prezentate, ieri, de UNICEF. Cercetarea "Reprezentanţa violenţei televizuale şi protecţia copilului", oferă o imagine a violenţei prezentate în programele de televiziune, oferind o ierarhizare a frecvenţei, duratei şi intensităţii scenelor de violenţă în programele mai multor televiziuni. Potrivit Medifax, cercetarea îşi propune să aducă în atenţia publicului problema impactului violenţei mediatice asupra copiilor, fiind scoase în evidenţă complexitatea fenomenului şi responsabilităţile pe care le au familia, şcoala şi mass-media.

Fundaţia ERSTE organizează expoziţia de fotografie "EUROPA: ÎNTRE DOCUMENT ŞI FICŢIUNE. Aceasta prezintă fotografii de Erich Lessing, o reflecţie a perioadei de după cel de-al doilea razboi mondial". Vernisajul va avea loc joi, 18 iunie la ora 19, la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti. În deschidere vor vorbi Erich Lessing şi Tanja Ostojić cu o introducere de Marina Gržinić şi Walter Seidl, cei doi curatori ai expozitiei. Aceasta va rămâne deschisă publicului până pe 3 iulie.

Pentru prima dată, în Italia apar traduceri din poezia Ninei Cassian. Numărul 246 pe lunile aprilie-mai 2009 al revistei literare italiene „L’immaginazione” publică un medalion şi un grupaj de traduceri din poemele scriitoarei. Nina Casian se întâlnise în luna martie cu publicul veneţian, la un eveniment organizat de Institutul Culturar de Cercetare Umanistică de la Veneţia. În luna februarie a acestui an, Nina Cassian a fost desemnată poetul lunii februarie de către emisiunea „Dagens dikt” („Poemul zilei”) a canalului P1 al Radiodifuziunii suedeze, în urma iniţiativelor de promovare ale Institutului Cultural Român de la Stockholm.

Poeta Adela Greceanu, redactor la Radio România Cultural, reprezintă România la Festivalul Internaţional de Poezie de la Genova. Începând cu 1995, Festivalul Internaţional de Poezie de la Genova reprezintă cea mai importantă manifestare de gen a Italiei, câştigând în acest an Premiul Ministerului italian pentru Bunuri şi Activităţi Culturale pentru cea mai bună promovare a poeziei. Cu circa 800 de invitaţi din 82 de ţări de-a lungul ediţiilor precedente, printre care nume importante ale literaturii contemporane, ediţia din acest an, cea de-a XV-a, se desfăşoară începând de astăzi până pe 21 iunie. În afara dezbaterilor şi a lecturilor propriu-zise, Festivalul va cuprinde o serie de manifestări tip performance, reading, lansări de carte, proiecţii de film, excursii tematice, dezbateri.

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, va lansa "Cartea Neagră a Patrimoniului", un proiect anunţat de la începutul mandatului său, în deschiderea Târgului de Carte Bookfest, ce se va desfăşura între 17 şi 21 iunie, la Romexpo, în Capitală. "Cartea Neagră a Patrimoniului" conţine imagini cu clădiri de patrimoniu din Bucureşti, distruse sau degradate, şi se referă la distrugerile din perioada 1990 - 2009. Volumul a fost editat de Coresi şi coordonat de Hanna Derer, consilier personal al ministrului pe probleme de patrimoniu. Autorii volumului sunt: Hanna Derer, Peter Derer, Dan Lungu, Dana Mihai şi Andrei Pippidi. După lansarea de la Bookfest, va fi organizată, pe 18 iunie, o dezbatere pe marginea acestei cărţi, la Librăria Cărtureşti.

Festivalul internaţional de scurtmetraje Future Shorts lansează în această vară primul maraton anual dedicat exclusiv scurtmetrajelor, NOAPTEA LUNGĂ A FILMELOR SCURTE. Evenimentul va avea loc în 26 iunie. În România anului 2009, în care numărul cinematografelor „se ridică” la aproximativ 70, nu există niciun spaţiu în care publicul să poată urmări exclusiv scurtmetraje, arată organizatorii. NOAPTEA LUNGĂ A FILMELOR SCURTE îşi propune să devină o sărbătoare anuală a cinefililor dornici să vadă cele mai noi filme scurte sau pelicule de colecţie recomandate de tineri cineaşti.

Marea surpriză a Festivalului de Film Internaţional Transilvania, care se desfăşoară în aceste zile la Sibiu, este includerea în programul proiecţiilor a filmului Poliţist, adjectiv. Câştigător al Trofeului Transilvania pentru Cel mai bun film (alături de filmul norvegian Nord), cel de-al doilea lung metraj semnat Corneliu Porumboiu va fi prezentat la Sibiu mâine, de la ora 22, în curtea Colegiului Naţional Brukenthal. La proiecţia specială vor fi prezenţi actorii Vlad Ivanov, Irina Săulescu şi Ion Stoica. Pe lângă Trofeul Transilvania şi Premiul special Adevărul de Seară, ediţia de Cluj-Napoca, obţinute în cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, filmul lui Corneliu Porumboiu a fost premiat la Cannes 2009 cu Premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului secţiunii Un Certain Regard.

Caietul de schiţe ce i-a aparţinut lui Pablo Picasso, furat recent dintr-un muzeu parizian consacrat celebrului artist, este considerat de Olivier Widmaier-Picasso, nepotul maestrului, drept o "operă greu vandabilă", informează France Press. "Această operă de artă este importantă pentru acest muzeu şi cred că nu poate fi expusă în altă parte", a declarat Olivier Widmaier-Picasso pentru postul de radio Europa 1, în momentul în care a fost rugat de jurnaliştii francezi să transmită un mesaj hoţilor care au furat caietul de schiţe. Furtul acestui caiet, care conţine 33 de schiţe în creion semnate Picasso, datând din anii 1917 - 1924, a cărui valoare a fost estimată iniţial la opt milioane de euro, a fost descoperit, marţi, la Muzeul Picasso din cartierul Marais, din centrul Parisului.

Astăzi are loc la Quimper (Franţa), vernisajul expoziţiei Pictori români în Bretania (1880 – 1930) organizată de Muzeul Naţional de Artă al României. Aceasta va fi deschisă publicului francez până pe 4 octombrie şi reuneşte 77 de lucrări de pictură şi grafică selectate din patrimoniul Muzeul Naţional de Artă al României. Lucrările au fost realizate în Bretania de către artişti români din perioada cuprinsă între sfârşitul secolului al XIX-lea şi cel de-al doilea război mondial, printre care: Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Eustaţiu Stoenescu, Iosif Iser, Jean Al. Steriadi.

Vasile Ernu îşi lansează cel mai nou proiect editorial, "Heil Stalin! Sau ultimii eretici ai Imperiului" (titlu provizoriu), la Festivalul Internaţional de Literatură de la Moscova care are loc de astăzi până pe 14 iunie. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din estul Europei. Festivalul are peste 200 de scriitori invitaţi iar tema ediţiei de anul acesta este "The Future". "Heil Stalin! sau ultimii eretici ai Imperiului" spune cu ironie, cinism şi mult umor - povestea a doi eroi din două lumi diferite: un batrân terorist care a încercat să-l asasineze pe Stalin, devenit disident ce a scandalizat mai multe regimuri politice, şi un tânăr scriitor specialist în tehnici de fraudare a băncilor. Varianta în limba română a volumului va apărea în decursul acestui an.

Scriitorii Vladimir Sorokin şi Adam Michkin se numără printre invitaţii speciali ai Bookfest (17-21 iunie). Deasemenea, noutăţile ediţiei din acest an a salonului de carte sunt o serie de proiecţii de filme care au rulat în cadrul TIFF, dar şi concerte ale unor trupe tinere. Datorită spaţiului mare de desfăşurare, Bookfest va expune mai multe cărţi, anul acesta, în comparaţie cu anul trecut. Numărul titlurilor va depăşi 25.000 de exemplare, iar târgul va putea onora în acelaşi timp vizitele unui public mult mai numeros. În cadrul salonului, pe 18 iunie, vor fi decernate premiile Uniunii Scriitorilor din România.

Senatul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică îi va acorda, mâine, titlul Doctor Honoris Causa regizoarei şi profesoarei Sanda Manu. Momentul va fi marcat de un Laudatio, rostit de maestrul Radu Beligan, şi de omagiul generaţiilor de studenţi ai distinsei profesoare, prezentat de actriţa Oana Pellea. De asemenea, în cadrul evenimentului, va fi proiectat un film despre biografia artistică a marelui pedagog "Sanda Manu: lecţii de viaţă...lecţii de teatru", realizat de regizorul Laurenţiu Damian. În sala "Ileana Berlogea" de la UNATC vor fi prezente, alături de sărbătorită, personalităţi ale teatrului şi culturii româneşti.

Les Ballets de Monte-Carlo, compania oficială a Principatului Monaco, prezintă la Bucureşti spectacolul "La Belle", pe 19 şi 20 septembrie. Jean-Christophe Maillot, actualul director coregraf al companiei, s-a remarcat mai întâi ca dansator, fiind prim solist în cadrul Baletului din Hamburg. În prezent, el este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai reprezentativi coregrafi francezi în străinătate, efectuând numeroase turnee cu compania Les Ballets de Monte-Carlo şi fiind invitat să-şi monteze lucrările pentru o seamă de companii de balet în marile capitale ale lumii. El este laureatul premiului "Coregraful" anului 2007, pentru piesa "Faust", montată în decembrie, la Monaco.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!