DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.30 - 19.00
Expresul de seară • Realizatori Anca Mateescu si Dana Pitrop

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 21.00
Stagiunea Muzicală Radio • Transmisiune directă din Studioul 'Mihail Jora'. Concertul Orchestrei de Cameră Radio. Dirijor şi solist Ladislau Horvath. Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 23 în Re major KV 181, Rondo KV 269 în Si bemol major pentru vioară şi orchestră, Adagio KV 261 în Mi major pentru vioară şi orchestră şi Rondo KV 373 în Do major pentru vioară şi orchestră; Charles Gounod - Mica simfonie pentru instrumente de suflat; Joseph Haydn – Simfonia nr. 49 în fa minor «La Passione». În pauză, interviuri cu protagoniştii. Comentează Sebastian Crăciun. Producător Sorina Goia

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
21.00 - 21.30
Etica, estetica • Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

15 iunie 2009

Pianista Dana Ciocârlie va susţine, săptămâna viitoare, pe 22 iunie, la Muzeul Armatei de la renumitul Dom al Invalizilor din Paris, un concert intitulat "Haydn şi Transilvania". Evenimentul se va desfășura sub înaltul patronaj al lui Teodor Baconschi, ambasadorul României în Franţa, şi sub egida Forumului Cultural Austriac şi a Institutului Cultural Român din Paris, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la moartea lui Joseph Haydn. În program au fost incluse lucrări de Haydn, Franz Schubert, Bela Bartok, Franz Liszt, Dan Dediu, George Enescu şi Horaţiu Rădulescu.

Cântăreaţa australiană Gabriella Cilmi, interpreta hitului "Sweet About Me", va concerta în această vară în România. Evenimentul va avea loc în cadrul festivalului B'estfest, care se va desfășura la Romexpo în perioada 1-5 iulie. Gabriella Cilmi va concerta pe 3 iulie, în aceeaşi zi cu trupele Franz Ferdinand, Klaxons, Orbital, Alternosfera şi AB4. Încă de la o vârstă fragedă, Gabriella Cilmi a arătat interes pentru o largă paleta de stiluri muzicale, printre artiştii care au influenţat-o numărându-se şi Nina Simone, Led Zeppelin, Janis Joplin, The Sweet, T.Rex şi Cat Stevens. La 13 ani, Gabriella semna deja primul ei contract cu o casă de discuri importantă, după ce a reuşit să atragă atenţia unui producător muzical în timp ce interpreta piesa "Jumpin' Jack Flash" a trupei Rolling Stones. Patru ani mai târziu, imediat după lansarea oficială a albumului de debut, "Lessons To Be Learned", single-ul "Sweet About Me" a făcut înconjurul lumii şi a reuşit performanţa de a urca în doar câteva zile aproape 50 de poziţii în UK Singles Chart.

Lungmetrajele "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Rude, şi "Katalin Varga", de Peter Strickland, au fost incluse în competiţie la cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinema Jove. Evenimentul se va desfășura la Valencia, Spania, între 20 şi 27 iunie. De asemenea, în competiţia oficială a Festivalului participă lungmetrajele "Involuntary", în regia lui Ruben Ostlund, "Wrong Rosary", de Mahmut Fazil Cosku, "Everyone Else", în regia lui Maren Ade, "North", de Rune Denstad Langlo, şi "Private Lessons", de Joachim Lafosse. Evenimentul va fi deschis, sâmbătă, cu proiecţia peliculei "The Art of Stealing", în regia lui Leonel Vieira, şi a scurtmetrajului "Rodilla", în regia lui Juanjo Jimenez.

Opera "Celan", inspirată din viaţa poetului de origine română şi realizată în coproducţie cu Opera Naţională Bucureşti, va fi prezentată la Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu". Evenimentul se va desfășura în perioada 30 august - 26 septembrie. Opera a fost prezentată în premieră la Teatrul din Bremen. Muzica este scrisă de Peter Ruzicka, spectacolul fiind dedicat poetului Paul Celan.Opera a mai fost prezentată cu succes la Dresda, Mainz, Darmstadt şi Köln şi a fost reluată pe CD sub forma unei prelucrări simfonice cu două voci.

Copiii nefericiţi prezintă mai multe probabilităţi de a suferi, la maturitate, de probleme de sănătate permanente sau chiar de handicapuri severe. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de specialiștii britanici și publicat în British Journal of Psychiatry. Cercetarea a fost efectuată de experții de la King's College London, pe un eşantion de peste 7.100 de copii din oraşul Aberdeen, între anii 1950 şi 1955. Învăţătorii şi profesorii copiilor au fost rugaţi să le descrie temperamentul şi să indice frecvenţa acestora la cursuri. Ulterior, cercetătorii au luat legătura cu mulţi dintre cei participanţi la studiu, în prezent ajunşi la vârsta mijlocie, pentru a obţine informaţii despre situaţia materială şi profesională a lor. Ei au descoperit că acei copii care au fost descrişi de învăţătorii lor drept "trişti" sau "nefericiţi" au prezentat de cinci ori mai multe probabilităţi de a deveni şomeri şi bolnavi, în viaţa adultă.

Pentru al patrulea an consecutiv, Centrul de proiecte Culturale ARCUB organizează unicul festival în aer liber care îmbină spectacole lirice filmate cu muzică clasică live: Bucharest Music Film Festival. Evenimentul va avea loc începând de miercuri până pe 21 iunie, în Piaţa „George Enescu”, timp de cinci zile. În deschiderea evenimentului, pentru a-l omagia pe marele compozitor Franz Joseph Haydn la celebrarea celor 200 de ani de la moartea sa, va avea loc un recital extraordinar susţinut de Raluca Enea la clavecin şi Irina Năstase la pian. De la ora 19.30, seara continuă cu jazz, invitat - Cvintetul Florin Niculescu. Seara va fi încheiată de proiecţia concertului cu oratoriul „Creaţia” de Haydn. În fiecare seară, de la orele 21, publicul va putea viziona concerte celebre şi importante opere filmate pe marile scene lirice ale lumii.

Complexul Naţional Muzeal ASTRA, în colaborare cu Teatrul Naţional “Radu Stanca”şi Asociaţia Proiect 1200, împreună cu voluntari japonezi, organizează, în Muzeul în aer liber, evenimentul “Întâlnire cu Japonia”. Manifestarea va avea loc astăzi în zona Etno-Tehno Parc şi prilejuieşte cunoaşterea, de către cei interesaţi, a unor aspecte reprezentative din cultura Japoniei: Ceremonia Ceaiului, Origami, Exerciţii de folosit beţigaşele tradiţionale de mâncat, Introducere în caracterele chinezeşti Kanji sau demonstraţii de luptă cu sabia Iai – do, dans contemporan şi o scenetă din piesa „Othello” în versiunea samurai japoneza. Intrarea este liberă.

În aula Academiei Române are loc astăzi de la ora 11, sesiunea solemnă dedicată prezentării ultimelor volume din Manuscrisele lui Mihai Eminescu în ediţie facsimilată. Această sesiune încheie un proiect imaginat de Constantin Noica în anii ’70 şi realizat de Academia Română, se arată într-un comunicat. Organizată de Secţia Filologie - Literatură a Academiei Române, Biblioteca Academiei Române şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, manifestarea este un omagiu adus lui Mihai Eminescu la 120 de ani de la moartea poetului.

Povestea întâlnirii dintre Ciprian Porumbescu şi Giuseppe Verdi, va fi prezentată în premieră la Radio România. Redactia Teatru prezintă astăzi de la ora 11, în cadrul proiectului ”Ne auzim la Majestic”, piesa ”Baladă la Genova” de Constantin Venerus Popa. Piesa este ilustrată cu numeroase fragmente, din creaţiile celor doi mari compozitori, inclusiv celebra ”Baladă” a lui Ciprian Porumbescu, interpretată la vioara Stradivarius, de Alexandru Tomescu. Spectacolul radiofonic va fi transmis sâmbătă, 20 iunie de la ora 23 la Romania Actualităţi.

Centrul Român de Informare de la Bruxelles şi Institutul Cultural Român, în colaborare cu European Artists Management prezintă duminică 21 iunie, la Bruxelles, în cadrul seriei ...O dimineaţă de duminică - Întâlniri cu musicieni români şi invitaţii lor, concertul susţinut de tânărul pianist Andrei Licăreţ. Conceptul programului este prezentarea într-un mediu urban, mobil şi educat artistic din Bruxelles a unor muzicieni români prin organizarea, în ultima duminică a fiecărei luni, a unui eveniment muzical românesc la Flagey. Programul concertului lui Andrei Licareţ va cuprinde lucrări de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert şi Frédéric Chopin.

Institutul Cultural Român a cooptat cafenelele Parisului într-un proiect de amploare. Café Poèmes de Paris se desfăşoară începând de sâmbătă, timp de o lună în 26 de cafenele de pe malurile Senei. Intre o cafea, o bere şi un croasant, clienţii vor putea da frâu liber elanurilor poetice stimulate de atmosfera unică a acestor centre tipice ale vieţii sociale pariziene. Ei pot scrie pe cartoline personalizate câteva versuri sau chiar un întreg poem, le introduc apoi într-o urnă, iar cele mai bune creaţii vor fi alese şi publicate într-o plachetă ce va fi lansată în cadrul Săptămânii culturilor străine, organizată de Forumul Institutelor Culturale Străine la Paris, între 26 septembrie şi 4 octombrie.

Astăzi de la ora 14 are loc, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, un atelier de împletire a coşurilor tradiţionale japoneze. Manifestarea va fi organizată de Muzeul de Etnografie Universală ”Franz Binder”, în colaborare cu un voluntar japonez şi va completa programul cultural al zilei, care începe la ora 10, cu spectacolul secţiei germane a Teatrului Naţional ”Radu Stanca””Scooby Doo la muzeu şi cu un recital susţinut de poetul Gheorghe Vicol.

Institutul Cultural Român va lansa la Târgul de Carte Bookfest, desfăşurat în perioada 17-21 iunie la centrul expoziţional Romexpo, trei albume de artă şi o antologie de teorie şi istorie literară. Tot în cadrul Bookfest, Institutul Cultural Român organizează, în premieră, şi o reuniune a reprezentanţilor mai multor centre de carte şi fundaţii europene. Sâmbătă, 20 iunie, la ora 13.30 vor fi prezentate raportul Consiliul European al Asociaţiilor de Traducători Literari privind situaţia pieţelor de carte şi a traducerilor din Europa Centrală şi de Est în perioada 2005-2008.

La Muzeul Naţional de Istorie a României va avea loc, astăzi de la ora 13.30, prezentarea volumelor Grafica pe teritoriul României în secolul al XIX-lea. Litografia şi gravura în acvaforte de dr. DOINA PUNGĂ şi Cinci destine muzeografice de prof.univ.dr. IOAN OPRIŞ, apărute la Editura Oscar Print. În primul volum, autoarea şi-a propus să ordoneze sistematic o vastă producţie artistică şi să definească structurile categoriale ale unor limbaje expresive care au revoluţionat creaţia grafică din secolul al XIX-lea. În paginile volumului Cinci destine muzeografice autorul vorbeşte despre cinci muzeografi, prezentaţi într-o confruntare neobişnuită, aceea dintre ei, ca profesionişti ai istoriei, şi atotveghetoarea Securitate. Cele două cărţi vor fi prezentate de dr. GEORGETA STOICA, acad. RĂZVAN THEODORESCU, prof. univ. dr. ALEXANDRU SUCEVEANU şi dr. ADRIAN SILVAN IONESCU.

Filmul "Repo! Opera Genetică” care le prezintă în distribuţie pe Sarah Brightman dar şi pe Paris Hilton, va avea premiera pe marile ecrane din România pe 10 iulie. Adaptare a unui muzical de pe Broadway, producţia este regizată de Darren Lynn Bousman, creatorul a trei filme din celebra serie "Saw". Acţiunea filmului este plasată în anul 2056. "Repo! The Genetic Opera" a fost prezentat în secţiunea "Shadows" a celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, desfăşurat în perioada 29 mai- 7 iunie, la Cluj-Napoca.

Spectacolul de balet 'Spartacus', programat astăzi, de la ora 20, la Sala Sporturilor din municipiul Alexandria, constituie o premieră pentru judeţul Teleorman. În sala cu aproape o mie de locuri din Alexandria vor evolua vedetele celebre ale Teatrului Academic de Balet Clasic din Moscova, alături de Corpul de Balet Balşoi, într-un spectacol impresionant, cu peste 300 de costume, decoruri originale şi o coregafie de excepţie. Spectacolul s-a jucat sâmbătă în capitală.

Muzica şi dansul popular românesc vor anima Piaţa Păcii din Praga. Institutul Cultural Român organizează în perioada 24 – 26 iunie, târgul meşteşugăresc „Artă şi tradiţie – Trademark Romania”. Timp de trei zile, 15 meşteri artizani din Moldova, Transilvania şi Muntenia îşi vor demonstra măiestria în arta olăritului, a prelucrării artistice a lemnului şi cea de prelucrare şi ornamentare a pieilor animale, în încondeierea ouălor şi în pictura pe sticlă, în ţesătorie şi confecţionarea şi ornamentarea clopurilor şi a păpuşilor ţărăneşti. În fiecare zi de târg va avea loc şi un spectacol folcloric tradiţional, în interpretarea ansamblului „Oaşul” din Oaş-Negreşti. Totodată, în standurile meşterilor vor fi proiectate filme documentare despre tradiţia populară românească, precum şi filme de promovare cultural-turistică.

Ediţia a doua a Parcului Artelor are loc în Parcul Naţional (Lia Manoliu) în perioada 19-21 iunie., de data aceasta pentu a sărbători “550 de ani de creativitate şi vitalitate urbană bucureşteană”. Evenimentul care marchează 550 de ani de la atestarea Bucureştilor îşi propune să acopere o gamă cât mai variată de activităţi artistice şi se deschide vineri la ora 11 cu o proiecţie de scurt metraj, urmată de reprezentaţii teatrale pentru copii, concerte şi spectacole de dans.

Scriitori români se întâlnesc lună de lună, la Clubul Ţăranului, cu cititorii lor. Mâine, la ora 19, va fi întâlnirea cu Lucian Dan Teodorovici şi Florin Lăzărescu. Moderator este Simona Şora. Lucian Dan Teodorovici va citi din cea mai recentă carte a sa, Celelalte poveşti de dragoste, care conţine unsprezece texte care pot funcţiona atât ca proze de sine-stătătoare, cât şi ca nişte secvenţe ale unui roman a cărui temă centrală este ratarea dragostei. Florin Lăzărescu va citi la Clubul Ţăranului fragmente din Lampa cu căciulă. Cartea este o selecţie din povestirile scrise de autor în ultimii zece ani, reunite sub titlul celei mai cunoscute dintre acestea, Lampa cu căciulă, care a fost ecranizată în 2006, în regia lui Radu Jude şi care a obţinut peste 30 de premii la festivaluri internaţionale.

Astăzi de la ora 18, la Sala Mare a Teatrul Naţional din Bucureşti are loc spectacolul Tablouri aniversare al studioului de dans La Sylphide. Evenimentul marchează, împlinirea a 10 ani de la înfiinţare acestui studio. La spectacol vor participa peste 200 de micuţe balerine, cea mai tânără având cu puţin peste 4 ani, care vor prezenta în trei ore de feerie muzical coregrafică, momente din balete clasice precum Don Quijote, Spărgătorul de nuci, Frumoasa din pădurea adormită şi numere de dans modern sau cabaret Invitatele speciale ale acestui spectacol vor fi prim solista ONB Cristina Opincaru, Iulia Olăreanu, elevă a Licelui « Floria Capsali » din Bucureşti, solista şi maestra de balet a ONB Mădălina Slăteanu şi coregrafa Doina Botiş.

Filmul "Din Basarabia la Entre Rios” de Pedro Banchik, un documentar care prezintă o familie de evrei ce au emigrat în Argentina va rula miercuri şi joi la Cinema Union. Pedro Banchik este fondator şi director al primului Festival Internaţional klezmer din Argentina, numit Klezfiesta. Filmul oferă o descriere detaliată a istoriei evreilor, de la distrugerea Templului şi până azi. "Din Barasabia la Entre Rios" a fost inclus în arhiva istorică a Muzeului Diasporei din Tel – Aviv, notează Mediafax.

La întâlnirea desfăşurată în seria Artelor Marţiale, la Institutul Cultural Român din Bucureşti se va discuta mâine, de la ora 18, despre problemele tehnice, estetice şi teoretice ale artei video. Dezbaterea moderată de Erwin Kessler îi are invitaţi pe Alexandru Patatics şi Andreiana Mihail. Accesul publicului este liber.

RadioCultura este un portal cultural online multimedia ce vă ţine la curent cu evenimentele cele mai semnificative ale săptămânii culturale. Informaţiile sunt actualizate zilnic şi pot fi accesate în format audio, ca text, fotografii sau video. Dacă aţi ratat matinalul de actualitate culturală Espresso sau Expresul de seară, ori una dintre numeroasele emisiuni de actualitate, comentarii şi dezbateri culturale ale postului Radio România Cultural, puteţi asculta cele mai interesante reportaje şi interviuri ale zilei la RadioCultura, în aceeaşi zi. Şi puteţi citi, în completare, cele mai importante ştiri culturale ale momentului. Aveţi totodată ocazia de a “răsfoi” dosarele audio organizate periodic şi de a accesa interviuri recente în exclusivitate cu personalităţile culturii române şi internaţionale.

În cadrul expoziţiei de fotografie Lumină şi umbre în Balcani de la Librăria Cărtureşti, Fundaţia Culturală Greacă din Bucureşti organizează mai multe evenimente. Pe 19 iunie încep Zilele Documentarului Grecesc dedicat diverselor aspecte ale vieţii din Balcani. Primul film proiectat va fi Sărbătoarea naşterii sau... O istorie balcanică mută, închinat aniversării celor 100 de ani de la naşterea cinematografului. Pe 20 iunie, publicul va putea viziona un documentar dramatizat dedicat romilor – ROM, producţie ce a primit Premiul pentru cel mai bun documentar şi pentru montaj la Festivalul de la Thessaloniki, în 1989, şi Premiul de Stat pentru cel mai bun documentar şi pentru muzică, în 1990.

Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală va organiza, în perioada 19-21 iunie, a treia ediţie a 'Serbărilor Bistriţei medievale'. Festivalul e menit să redescopere istoria medievală a oraşului, unul dintre cele şapte foste oraşe-cetate săseşti din Transilvania. Pe parcursul a trei zile de program, vor fi puse în valoare, prin spectacole, principalele monumente medievale ale oraşului, şi anume Turnul Dogarilor şi centrul istoric, cu pasajele şi clădirile sale. Între trupele şi formaţiile invitate la eveniment se numără Holloenek (Ungaria), Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor Lup, Anonimii (Târgu-Mureş), formaţiile de muzică şi animaţie medievală Truverii (Bucureşti), Corvinia (Hunedoara), Aeternum (Sibiu), Ridendo şi NOSA (Bistriţa), dar şi 'menestrelii veacului XX', Călin Pop (Celelalte Cuvinte), Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!