DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
20.30 - 21.00
Zona independenta • Realizator Robert Balan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

16 iunie 2009

Scriitori români se întâlnesc lună de lună, la Clubul Ţăranului, cu cititorii lor. Astăzi, la ora 19, va fi întâlnirea cu Lucian Dan Teodorovici şi Florin Lăzărescu. Moderator este Simona Şora. Lucian Dan Teodorovici va citi din cea mai recentă carte a sa, Celelalte poveşti de dragoste, care conţine unsprezece texte care pot funcţiona atât ca proze de sine-stătătoare, cât şi ca nişte secvenţe ale unui roman a cărui temă centrală este ratarea dragostei. Florin Lăzărescu va citi la Clubul Ţăranului fragmente din Lampa cu căciulă. Cartea este o selecţie din povestirile scrise de autor în ultimii zece ani, reunite sub titlul celei mai cunoscute dintre acestea, Lampa cu căciulă, care a fost ecranizată în 2006, în regia lui Radu Jude şi care a obţinut peste 30 de premii la festivaluri internaţionale.

La întâlnirea desfăşurată în seria Artelor Marţiale, la Institutul Cultural Român din Bucureşti se va discuta astăzi, de la ora 18, despre problemele tehnice, estetice şi teoretice ale artei video. Dezbaterea moderată de Erwin Kessler îi are invitaţi pe Alexandru Patatics şi Andreiana Mihail. Accesul publicului este liber.

Filmul "Din Basarabia la Entre Rios” de Pedro Banchik, un documentar care prezintă o familie de evrei ce au emigrat în Argentina va rula mâine şi joi la Cinema Union. Pedro Banchik este fondator şi director al primului Festival Internaţional klezmer din Argentina, numit Klezfiesta. Filmul oferă o descriere detaliată a istoriei evreilor, de la distrugerea Templului şi până azi. "Din Barasabia la Entre Rios" a fost inclus în arhiva istorică a Muzeului Diasporei din Tel – Aviv, notează Mediafax.

Institutul Cultural Român va lansa la Târgul de Carte Bookfest, trei albume de artă şi o antologie de teorie şi istorie literară. Targu se va deschide mâine, la Romexpo, în capitală. Tot în cadrul Bookfest, Institutul Cultural Român organizează, în premieră, şi o reuniune a reprezentanţilor mai multor centre de carte şi fundaţii europene. Sâmbătă, 20 iunie, la ora 13.30 vor fi prezentate raportul Consiliul European al Asociaţiilor de Traducători Literari privind situaţia pieţelor de carte şi a traducerilor din Europa Centrală şi de Est în perioada 2005-2008.

Unicul festival în aer liber care îmbină spectacole lirice filmate cu muzică clasică live: Bucharest Music Film Festival începe mâine. Evenimentul va avea loc în Piaţa „George Enescu”, timp de cinci zile. În deschiderea evenimentului, pentru a-l omagia pe marele compozitor Franz Joseph Haydn la celebrarea celor 200 de ani de la moartea sa, va fi prezentat un recital extraordinar susţinut de Raluca Enea la clavecin şi Irina Năstase la pian. De la ora 19.30, seara continuă cu jazz, invitat - Cvintetul Florin Niculescu. Seara va fi încheiată de proiecţia concertului cu oratoriul „Creaţia” de Haydn. În fiecare seară, de la orele 21, publicul va putea viziona concerte celebre şi importante opere filmate pe marile scene lirice ale lumii.

Punctajele regizorilor şi producătorilor care doresc să beneficieze de finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei vor fi informaţii publice actualizate permanent, inclusiv înainte de concursul de proiecte. O altă propunere, aflată însă în faza de discuţii, presupune notarea cu “Admis” sau „Respins” a scenariilor care vor intra în concurs. Declarațiile au fost făcute de directorul general al CNC, Eugen Șerbănescu, după dezbaterea profesională desfăşurată ieri, la sediul instituţiei, cu participarea unor reprezentanţi ai asociaţiilor de cineaşti. Punctajele cineaştilor, fie că aceştia sunt regizori sau producători, se calculează în funcţie de performanţele anterioare concursului, atât din punct de vedere al participării la festivaluri, cât şi al succesului la public. De asemenea, punctajul unui cineast este influenţat de restituirea creditelor primite anterior de la CNC, fiind avantajaţi cei care înapoiază cât mai mult din finanţarea dobândită. Următoarea dezbatere privind modificarea concursului de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei va avea loc joi.

Opera Comică pentru Copii va pleca în turneu, în această lună, în oraşul Sibenik din Croaţia. Trupa va susţine un spectacol, pe 29 iunie, în faţa catedralei oraşului, în cadrul Festivalului Internaţional pentru Copii. Luna viitoare, Opera Comică pentru Copii din Bucureşti va ajunge la Veneţia, unde va prezenta, pe 3 iulie, baletul "Pygmalion" şi un recital de Stela Popescu."Pygmalion" este o adaptare după Bernard Shaw. Regia şi coregrafia spectacolului sunt semnate de Mihai Babuska, scenografia - Viorica Petrovici, iar ilustraţia muzicală - Alexandru Istrate. Din distribuţie fac parte, printre alţii: Raul Oprea, Cătălin Caracas, Mircea Ioniţă, Bianca Stoicheciu, Florentina Răducu şi Amalia Volovate. Înainte de a pleca în turneu, artiştii Operei Comice pentru Copii se vor întâlni cu publicul lor, pe 24 iunie, de la ora 12.00, la Palatul Copiilor din Capitală.

Primul festival de film pe tema autismului din România va avea loc săptămâna viitoare la Timișoara. Autism Film Fest se va desfășura pe 22 şi 23 iunie. Evenimentul este organizat de Fundaţia "Pentru Voi", în cadrul campaniei anti-stigmatizare pe tema autismului organizată prin proiectul "Autismul nu dispare la 18 ani!", finanţat de Uniunea Europeană prin programul PHARE 2006. Anul acesta vor fi proiectate patru filme internaţionale având ca subiect poveşti de viaţă ce au în prim plan persoane bolnave de autism: "Sabine/ Elle s'appelle Sabine", "Iubire imposibilă/ Mozart and the Whale", "Balonul negru/ The Black Baloon" şi "Snow Cake".

Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional a lansat campania "Omul dărâmă locul". Programul urmăreşte schimbarea percepţei publice asupra patrimoniului construit. Campania se va desfăşura până la începutul lunii viitoare. Potrivit reprezentanților ministerului distrugerea unor case precum cea de pe strada Visarion nr. 8 sau cea de pe Aviatorilor nr.8 "nu poate fi oprită decât prin vindecarea deprinderii maligne de a pierde sub demolări identitatea culturală a oraşelor în care trăim". Bucureştiul este singura capitală din Europa care a pierdut, pe vreme de pace, un număr echivalent de clădiri pierdute de alte capitale pe vreme de război. Scopul campaniei este de a sublinia că promovarea şi conservarea patrimoniului construit depind, în primul rând, de crearea deprinderii de a sancţiona public orice proiect de demolare sau de mutilare a caselor şi a zonelor construite.

Regizorul filmelor "Edward Mâini-de-foarfecă", "Batman" şi "Sweeney Todd", Tim Burton, va fi subiectul unei expoziții care va avea loc la Gotham's Museum of Modern Art. Manifestarea artistică va fi deschisă publicului între 22 noiembrie 2009 şi 26 aprilie 2010. Expoziţia va conţine peste 700 de piese: picturi, desene, schiţe, machete, păpuşi şi alte obiecte create de Tim Burton. MoMA va proiecta, totodată, o retrospectivă completă a celor 14 filme realizate de celebrul regizor american. Expoziţia prezintă lucrările lui Tim Burton din copilărie şi până în prezent. Într-o secţiune complementară, instituția va prezenta o serie de filme care l-au influenţat sau inspirat pe regizorul american. Din această selecţie fac parte "Frankenstein", regizat în 1931 de James Whale, "The Cabinet of Dr. Caligari" - un film horror mut din 1920, regizat de Robert Wiene, şi "Puţul şi pendula / The Pit and the Pendulum", realizat de Roger Corman în 1961.

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, lansează joi, în cadrul celei de- a IV-a ediţii a Salonului de Carte Bookfest, volumul 'Era supărăcioşilor'. Cartea cuprinde articole publicate în ultimii trei ani în trei publicaţii româneşti. Apărut la Editura Curtea Veche, volumul este împărţit în trei secvenţe: 'Diplomaţie şi politică', 'Conu Alecu şi prietenii săi' şi 'Metehne româneşti'. Dacă în prima parte, Paleologu vorbeşte despre activitatea sa de diplomat, cea de-a doua reprezintă, în fapt, pagini memorialistico-eseistice gravitând în jurul personalităţii tatălui său, scriitorul, fostul deţinut politic şi politicianul Alexandru Paleologu, cu suita lui de tot atât de iluştri prieteni. Ultima parte, 'Metehne româneşti', conţine consideraţiile autorului despre cusururile cele mai susceptibile de a polua spaţiul public românesc. Tot în cadrul Bookfest, Ministrul Culturii va lansa mâine “ Cartea neagră a patrimoniului”.

Primăria sectorului 2 al Capitalei a suspendat autorizaţia de demolare emisă în 2008, pentru imobilul din strada Maria Rosetti nr. 38. Decizia a fost luată în urma unei plângeri depuse de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional. Potrivit reprezentanților ministerului, Comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului a sectorului 2 şi proprietarul imobilului vor identifica o soluţie urbanistică conform 'regimului tehnic' menţionat în certificatul de urbanism emis de Primărie. Proprietarul imobilului va trebui să ia măsuri urgente pentru paza, conservarea şi punerea în siguranţă a clădirii. La sfârşitul lunii mai, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, acuza Primăria sectorului 2 că a emis ilegal autorizaţia de demolare a casei de pe strada Maria Rosetti nr. 38.

Poetul și publicistul Lucian Vasilescu este invitatul realizatoarei Ema Stere la „Vorba de cultură” în această săptămână, la Radio Romania Cultural. Lucian Vasilescu a studiat Tehnologia chimizării tițeiului și Petrochimia la Institutul de Petrol și Gaze din Ploiești. În perioada în care a lucrat ca inginer chimist a frecventat cenaclul „Universitas”, condus de profesorul Mircea Martin. În anii ’90 a început să lucreze în presă și să conducă diferite departamente ale unor ziare precum „Cotidianul”, „Evenimentul zilei”, „Ziua”. În tot acest timp a publicat câteva volume de poezie, între care: „Evenimentul zilei - un poem văzut de Lucian Vasilescu”, „Ingineria poemului de dragoste”, „Sanatoriul de boli discrete”.

Formaţia finlandeză Nightwish va reveni luna viitoare în România pentru a treia oară. Trupa va concerta pe 18 iulie în cadrul festivalului ARTmania de la Sibiu. Finlandezii se află în turneul mondial de promovare a albumului "Dark Passion Play". Seria de concerte a început în octombrie 2007 şi se va încheia în luna septembrie a acestui an, în Hartwall Arena din Helsinki. Turneul include spectacole în America, Europa, Asia şi Australia. Biletele, în valoare de 110 lei pentru o zi de festival şi 180 de lei pentru toate cele trei, sunt disponibile în reţeaua magazinelor Diverta, precum şi online pe ticketpoint.ro.

Scurtmetrajele preferate ale regizorilor Corneliu Porumboiu, Radu Jude, Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Tudor Giurgiu vor fi prezentate, săptămâna viitoare, în cadrul primului maraton de scurtmetraje din România. Evenimentul intitulat "Noaptea lungă a filmelor scurte" este organizat sub egida Future Shorts. Manifestarea va avea loc pe 26 iunie, începând cu ora 21:00, la Teatrul de Vară din Herăstrău. Printre peliculele prezentate în cadrul evenimentului se numără scurtmetraje din colecţia internaţională Future Shorts, dar şi pelicule prezentate în cadrul festivalurilor Animest şi TIFF.

Tabloul 'Natură statică cu cană albastră', semnat de celebrul pictor Theodor Pallady, va fi scos la licitaţie, duminică, la cea de-a 27-a sesiune a Casei Goldart. Preţul de pornire va fi de 100.000 de lei. Lucrarea provine din colecţia profesorului Iuliu Haţeganu, respectiv, colecţia doctorului Emanoil Anca, şi figurează în revista Pro Arte. Tabloul lui Pallady concurează cu lucrările 'Petunii şi maci', de Nicolae Tonitza, şi 'La marginea pădurii', de Nicolae Grigorescu, care vor intra în licitaţie la preţul de 78.000 de lei, respectiv, 73.500 de lei.

Arheologii suceveni au descoperit urmele unei aşezări vechi de 8.000 de ani pe teritoriul satului Manolea, comuna Forăşti. Bogdan Petru Niculică, specialist în cadrul Muzeului de Istorie Suceava, a declarat că, pe cuprinsul judeţului, cu ocazia cercetărilor arheologice, încă în curs de desfăşurare, în comunele Dărmăneşti, Dorneşti, Valea Moldovei şi Forăşti s-au făcut descoperiri importante.Potrivit acestuia, pe lângă numeroasele arme, unelte de silex şi piatră, precum şi o importantă cantitate de ceramică fragmentară, datând din diverse epoci istorice, a atras atenţia identificarea unor noi situri de maximă importanţă pentru dezvoltarea muzeistică viitoare a instituţiei de cultură sucevene.

"D'ale Carnavalului", după Caragiale, "Scaunele" şi "Cântăreaţa cheală", după Eugen Ionescu, se numără printre evenimentele de teatru şi dans ce vor fi prezentate luna aceasta la Studio UNESCO din Bucureşti. Spectacolul "Esto es Mexico! Viva Espana!", ce cuprinde muzică şi dansuri tradiţionale din Spania şi Mexic, deschide stagiunea lunii iunie la Studioul Internaţional de Teatru UNESCO "André-Louis Perinetti" din Bucureşti. Spectacolul va avea două reprezentaţii, prima dintre ele fiind programată în această seară. Regia şi coregrafia spectacolului sunt semnate de Ivonne Ramos din Mexic, în timp ce din distribuţie fac parte Simona Mandache, Camelia Sava, Galina Bobeicu şi Dragoş Roşu. Muzica este asigurată de Florentina Ciobanu (voce), acompaniată de Alexandru Ionescu (chitară).

Piesa "Spre pacea eternă", de Juan Mayorga, va fi prezentată în limba română, într-un spectacol-lectură, mâine seară, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon din Capitală. Din distribuţie fac parte, printre alţii, Marius Stănescu, Mugur Arvunescu şi Gabriel Pintilei. Piesa a mai fost prezentată publicului român anul trecut, la Bucureşti şi Cluj, cu prilejul celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, de Teatrul de la Abadía din Madrid. "La paz perpetua/ Spre pacea eternă", de Juan Mayorga, a fost montată la teatrul madrilen de José Luis Gómez. Lectura va fi urmată de discuţii cu publicul, moderate de Andreea Dumitru şi Sorin Alexandrescu.

Trioul de folk-metal Ulytau din Kazahstan va deschide B'estfest Aftershock. Evenimentul va avea loc pe 5 iulie, când pe scena de la Romexpo din Bucureşti vor mai urca Holyhell, Thunderstorm, Trooper, Nexus şi headliner-ul Manowar. Formaţia Ulytau s-a înfiinţat în 2001, la iniţiativa producătorului Kydyrali Bolmanov, care dorea să creeze un nou stil de muzică. Rezultatul a impresionat publicul şi criticii deopotrivă: un melanj exotic de ritmuri muzicale tradiţionale şi sound-uri occidentale, impregnat de influenţa unor compozitori clasici precum Vivaldi, Paganini sau Bach. Cei trei membri ai ineditului proiect - Erzhan Alimbetov, Max Kichigin şi Nurgaysha Sadvakasova - reuşesc să îmbine perfect riff-urile de chitară electrică cu sonorităţile viorii, rezultatul fiind cu atât mai interesant cu cât celor două li se adaugă şi dombra, un instrument tradiţional cu două corzi, specific Kazahstanului.

Partea I din integrala de teatru radiofonic "Goldoni" și partea a II-a din cea dedicată lui "Shakespeare" vor fi prezentate de editura Casa Radio la târgul de carte Bookfest. Evenimentul va debuta mâine la complexul Romexpo din capitală. Înregistrările istorice, din perioada 1951-1958, reprezintă versiuni radiofonice semnate de Mihai Zirra, Sică Alexandrescu și reunesc marile voci ale teatrului românesc - de la Ion Manolescu, George Calboreanu și Emil Botta la Radu Beligan, Marcela Rusu și Octavian Cotescu. Aceste înregistrări sunt repuse în circulație într-o formulă originală, însoțită de comentarii critice de actualitate.

Artiști din Croația, Serbia și Republica Peru își vor da întâlnire în Parcul Cișmigiu din capitală la Festivalul Național de Folclor. Evenimentul, ajuns la cea de-a treia ediție, se va desfășura în perioada 19-21 iunie. Festivalul, intitulat 'Muzici şi tradiţii în Cişmigiu' îşi propune o reîntoarcere la tradiţiile şi rădăcinile culturale comune ale românilor de ieri şi de azi. Aceasta este singura manifestare de gen organizată într-un loc public în Bucureşti şi s-a bucurat de la prima ediţie de participarea a peste 10.000 de spectatori. Noutatea adusă anul acesta de organizatori o constituie participarea mai multor ansambluri internaţionale din Mexic, Marea Britanie, Cehia, Turcia, Republica Moldova şi Congo, ce vor încânta bucureştenii în cele trei zile de festival.

Viaţa şi opera danezei Anne Julie, singura femeie care face pipe unicat, va fi prezentată în această seară la TVR 3. Astfel, de la ora 19:00, în cadrul emisiunii "Cap de afiş", postul de televiziune va difuza filmul "Because of you", realizat de Dite Dinesz de la TVR Timişoara. Producția a fost premiată la secţiunea "Portret" la Gala Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România, care a avut loc pe 25 mai. Filmat în insula Laeso din Danemarca, "Because of you" aduce în prim plan viaţa şi opera danezei Anne Julie, dezamăgirile şi iubirile ei, între acestea din urmă aflându-se şi ţara noastră. Anne, singura femeie care face pipe unicat, având expoziţii în toate lumea, mărturiseşte că iubeşte România datorită lui Adrian Mardan, un timişorean care a compus muzică pentru ea şi pentru insula Laeso şi care a convins-o că ţara noastră este frumoasă. Muzica lui se poate auzi în toate galeriile unde Anne Julie îşi expune lucrările.

Compania teatrală Akira Shigeyama International Project din Japonia prezintă, în această seară, la Teatru 74 din Târgu Mureş, piesa în limba japoneză 'Kyogen x Commedia dell'Arte'. Spectacolul va fi subtitrat în limba română. Evenimentul este inclus în programul 'Japan-Danube Friendship 2009', iniţiat de Agenţia pentru Afaceri Culturale din Japonia. 'Kyogen x Commedia dell'Arte' face parte din '3G Project', care reuneşte mari comedianţi ai scenei internaţionale printre care şi o serie de actori din Japonia, cum ar fi Sennojo Shigeyama, supranumit prinţul artei comice tradiţionale japoneze - Kyogen.

Stresul poate grăbi procesul de albire a părului, dar are şi efecte pozitive, reducând riscul de apariţie a diverselor forme de cancer. Studiul realizat de cercetătorii japonezi a fost publicat în revista medicală Cell. Potrivit specialiștilor, un nivel ridicat al stresului afectează celulele suşă care dau culoarea firelor de păr, provocând albirea lor. David Fisher, şeful departamentului de dermatologie de la Harvard Medical School, a declarat că, prin blocarea diviziunii celulelor suşă a căror structură ADN a fost afectată, se poate preveni apariţia tumorilor canceroase, ce apar atunci când o serie de celule "defecte" încep să se înmulţească într-un mod necontrolat.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!