LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
09.00 - 10.00 Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
10.00 - 12.00 Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
18 iunie 2009
Cea de-a patra ediţie a Fest'Asia, va debuta, mâine, la Bucureşti, cu trilogia 'The Eye' a fraţilor Oxide şi Danny Pang, produsă în Hong Kong şi Thailanda. Cele trei filme-cult 'Gin Gway' (2002), 'Gin Gway 2' (2004), 'Gin Gway 10' (2005) au obţinut premii la festivaluri importante ale genului, precum Săptămâna Filmului Fantastic de la Malaga, Festivalurile de Film Fantastic de la Uppsala sau Koln, fiind prezentate în proiecţii speciale la Cannes, Rotterdam sau Toronto. Organizatorii festivalului au mai precizat că vor să facă un eveniment din filmul 'Jurnalul unei şcolăriţe' - prima peliculă produsă în Coreea de Nord, care va rula într-un cinematograf din ţara noastră după 1989.
În cadrul expoziţiei de fotografie Lumină şi umbre în Balcani de la Librăria Cărtureşti, Fundaţia Culturală Greacă din Bucureşti organizează mai multe evenimente. Mâine încep Zilele Documentarului Grecesc dedicat diverselor aspecte ale vieţii din Balcani. Primul film proiectat va fi Sărbătoarea naşterii sau... O istorie balcanică mută, închinat aniversării celor 100 de ani de la naşterea cinematografului. Sâmbătă, publicul va putea viziona un documentar dramatizat dedicat romilor – ROM, producţie ce a primit Premiul pentru cel mai bun documentar şi pentru montaj la Festivalul de la Thessaloniki, în 1989, şi Premiul de Stat pentru cel mai bun documentar şi pentru muzică, în 1990.
Mâine începe a treia ediţie a 'Serbărilor Bistriţei medievale'. Festivalul e menit să redescopere istoria medievală a oraşului, unul dintre cele şapte foste oraşe-cetate săseşti din Transilvania. Pe parcursul a trei zile vor fi puse în valoare, prin spectacole, principalele monumente medievale ale oraşului, şi anume Turnul Dogarilor şi centrul istoric, cu pasajele şi clădirile sale. Între trupele şi formaţiile invitate la eveniment se numără Holloenek (Ungaria), Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor Lup, Anonimii (Târgu-Mureş), formaţiile de muzică şi animaţie medievală Truverii (Bucureşti), Corvinia (Hunedoara), Aeternum (Sibiu), Ridendo şi NOSA (Bistriţa), dar şi 'menestrelii veacului XX', Călin Pop (Celelalte Cuvinte), Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici.
Centrul Român de Informare la Bruxelles şi Institutul Cultural Român anunţă organizarea a două concerte deosebite susţinute de formaţia de ethno-jazz TRIGON din Republica Moldova. Concertele se intitulează “7 steps”, după titlul albumului apărut în Republica Moldova, în anul 2006. Formaţia TRIGON este alcatuită din Anatolie Ştefăneţ (violoncel), Dorel Burlacu (keyboards, pian, harmonică), Gari Tverdohleb ( tobe, percuţie, xilofon) şi Alexandru Arcuş ( saxofon, trompetă, fluier, kaval).Concertele vor avea loc pe 26 şi 27 iunie.
Filmul "Repo! Opera Genetică” care le prezintă în distribuţie pe Sarah Brightman dar şi pe Paris Hilton, va avea premiera pe marile ecrane din România pe 10 iulie. Adaptare a unui muzical de pe Broadway, producţia este regizată de Darren Lynn Bousman, creatorul a trei filme din celebra serie "Saw". Acţiunea filmului este plasată în anul 2056. "Repo! The Genetic Opera" a fost prezentat în secţiunea "Shadows" a celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, desfăşurat în perioada 29 mai- 7 iunie, la Cluj-Napoca.
Virgil Duda, Filip Florian, Doina Ruşti şi Eugen Uricaru se numără printre autorii nominalizaţi la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe 2008. Distincţiile vor fi acordate astăzi la Târgul de Carte Bookfest de la Bucureşti. La categoria Proză au fost nominalizate romanele "Ultimele iubiri", de Virgil Duda, "Zilele regelui", de Filip Florian, "Fantoma din moară", de Doina Ruşti, publicate la Polirom, "Cât ar cântări un înger", de Eugen Uricaru, şi "Cel mai bun roman al tuturor timpurilor", de Daniel Bănulescu, ambele apărute la Editura Cartea Românească. De asemenea, au fost nominalizate cinci volume de versuri, semnate de Andrei Bodiu - "Oameni obosiţi", Vasile Igna - "Lumină neagră", Ştefan Manasia - "Cartea micilor invazii", Anca Mizumschi - "Poze cu zimţi" şi Liviu Ioan Stoiciu - "Craterul Platon".
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se reunesc, în această dimineaţa, în şedinţa de vară. Pe agenda întâlnirii figurează şi alegerea ierarhilor titulari în scaunele vacante de episcop al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, respectiv al Episcopiei Huşilor. Pentru demnitatea de episcop al Huşilor candidează Preasfințitul Corneliu Bîrlădeanul şi Preasfințitul Sebastian Paşcanu, cel care anul trecut a fost întronizat episcop al Slatinei şi Romanaţilor. Pentru scaunul vacant de episcop al Sloboziei şi Călăraşilor au fost desemnaţi candidaţi preasfinţiţii Vincenţiu Ploieşteanul şi Varsanufie Prahoveanul.
Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, lansează astăzi, în cadrul celei de- a IV-a ediţii a Salonului de Carte Bookfest, volumul 'Era supărăcioşilor'. Cartea cuprinde articole publicate în ultimi trei ani în trei publicaţii româneşti. Apărut la Editura Curtea Veche, volumul este împărţit în trei secvenţe: 'Diplomaţie şi politică', 'Conu Alecu şi prietenii săi' şi 'Metehne româneşti'. Dacă în prima parte, Paleologu vorbeşte despre activitatea sa de diplomat, cea de-a doua reprezintă, în fapt, pagini memorialistico-eseistice gravitând în jurul personalităţii tatălui său, scriitorul, fostul deţinut politic şi politicianul Alexandru Paleologu, cu suita lui de tot atât de iluştri prieteni. Ultima parte, 'Metehne româneşti', conţine consideraţiile autorului despre cusururile cele mai susceptibile de a polua spaţiul public românesc.
Teatrul Masca prezintă, astăzi și mâine, spectacolele "Actorii", respectiv "Gardienii", în Parcul Plumbuita din Bucureşti. Intrarea la ambele manifestări va fi gratuită. Teatrul Masca, înfiinţat pe 24 mai 1990, este singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală din România. Având o trupă tânără de actori profesionişti, instituția este condusă de actorul şi regizorul Mihai Mălaimare. Teatrul Masca are un repertoriu format din spectacole de interior, dar şi din spectacole de stradă.
Inginerii americani Raymond Samuel Tomlison şi Martin Cooper au primit, ieri, premiul pentru Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică pe 2009. Distincțiile sunt oferite de fundaţia "Prinţul Asturiei", patronată de prinţul Felipe, moştenitorul tronului Spaniei. Inginerul Martin Cooper este considerat părintele telefonului mobil, în timp ce Raymond Samuel Tomlinson este cel care a avut ideea introducerii simbolului "@" în formula adreselor electronice, între numele utilizatorului şi domeniu. În 2008, premiul pentru Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică a fost acordat unui grup de trei cercetători, un american şi doi japonezi, specialişti în nanotehnologie şi "în crearea de noi materiale în serviciul omenirii".
Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi, va avea ca scop prezentarea producţiilor româneşti lansate în premieră în ultimul an. Evenimentul se va desfăşura la Constanţa şi Mamaia, în perioada 22 - 28 iunie. Alături de Competiţia profesioniştilor, un accent important va fi pus pe Competiţia şcolilor de film, inaugurată la ediţia precedentă a IPIFF, ca expresie a preocupării producătorilor pentru tânăra generaţie de cineaşti şi viitoarele sale promoţii. În plus, la această ediţie vor concura şi liceenii din Constanţa pasionaţi de film, cu miniproducţii de câte un minut, intitulate “A Drop of Sea”.
Cea mai preţioasă operă de artă scoasă la vânzare în România, tabloul "Tăietorul de lemne", realizat de Camille Pissarro, va fi scoasă la licitaţie, săptămâna viitoare, pe 25 iunie, la Bucureşti, de Casa Artmark. Lucrarea este evaluată la o sumă cuprinsă între 4 şi 6 milioane de euro. Licitaţia de Vară a Casei Artmark va avea loc la hotelul Marriott din Bucureşti, începând cu ora 19.00. Evenimentul aduce mai multe noutăţi pe piaţa românească de artă, remarcabilă fiind valoarea fără precedent a lucrărilor scoase la licitaţie dar şi prezenţa unor opere importante din colecţia istorică Doctor Dona, retrocedată de Muzeul Naţional de Artă al României moştenitorilor familiei, acestea fiind, prin valoarea lor neobişnuită, "vedetele" manifestării.
Două concerte cu lucrări din Edvard Grieg, Franz Liszt şi Maurice Ravel vor avea loc în închiderea stagiunii Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca. Astfel, mâine de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor, orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat "Transilvania" va susţine un concert sub bagheta lui Nicolae Moldoveanu; solistă va fi Naoko Anzai din Japonia. Din program fac parte lucrări de Hector Berlioz - Uvertura la opera "Beatrice şi Benedict", Edvard Grieg - "Concertul pentru pian şi orchestră în la minor, op. 16", Maurice Ravel - Suita a II-a din "Daphnis şi Chloé". Pe 26 iunie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor va avea loc concertul de închidere a stagiunii, solist fiind Daniel Goiţi.
Fotografii realizate de artistul Constantin Brâncuşi, în atelierul său parizian, vor fi prezentate în premieră în Polonia, de astăzi şi până pe 2 august, în cadrul unei expoziţii la Galeria Królikarnia din Varşovia. Manifestarea cuprinde câteva zeci de tiraje după fotografiile originale realizate de marele sculptor. Constantin Brâncuşi este artistul român cu cea mai mare expunere internaţională. Totuşi, Brâncuşi-fotograful e mult mai puţin cunoscut decât Brâncuşi-sculptorul sau Brâncuşi-teoreticianul. Pentru a face cunoscută şi această latură mai discretă a creativităţii sale, ICR Varşovia organizează această expoziţie împreună cu Muzeul Naţional de Artă al României şi Galeria Królikarnia.
Les Ballets de Monte-Carlo, compania oficială a Principatului Monaco, va prezenta la Bucureşti spectacolul "La Belle". Evenimentul va avea loc mâine și sâmbătă, în cadrul celei de-a zecea ediţii a Întâlnirilor JTI, desfăşurate sub egida Festivalului "George Enescu". Compania Les Ballets de Monte-Carlo va susţine spectacolul "La Belle", după povestea lui Charles Perrault, pe muzica lui Piotr Ilitch Tchaikovsky şi în coregrafia lui Jean-Christophe Maillot. Piesa a obţinut premiul Nijinski pentru cea mai bună producţie coregrafică a anului 2001, în cadrul celei de a doua ediţii a festivalului şi congresului internaţional "Monaco Dance Forum", precum şi Premiul "Danza & Danza" pentru cel mai bun spectacol al anului 2002 acordat de critica italiană.
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România va avea loc în această seară, de la ora 18, în Sala Oglinzilor de la sediul instituției. Ceremonia va fi difuzată ulterior de TVR 1.Virgil Duda, Filip Florian, Doina Ruşti şi Eugen Uricaru se numără printre autorii nominalizaţi la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe 2008. Nominalizările pentru cele cinci categorii de distincții USR (proză, poezie, critică, traduceri şi debut), alături de cele pentru premiile speciale, au fost făcute de un juriu prezidat de Gabriel Dimisianu şi avându-i în componenţă pe Daniel Cristea-Enache, Mircea A. Diaconu, Dan C. Mihăilescu şi Cornel Ungureanu.
Producţia "Eu când vreau să fluier, fluier", filmată în perioada 15 aprilie-15 mai la o fermă din Cernavodă şi ai cărei protagonişti sunt opt deţinuţi de la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Craiova ar putea fi prezentată anul viitor la Festivalul de la Cannes. Regizorul filmului, Florin Şerban, a anunţat că premiera peliculei, în care mai joacă şi deţinuţi de la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri din Tichileşti (Brăila), va avea loc în 2010. Lungmetrajul urmăreşte povestea de unui deţinut, Silviu, care se îndrăgosteşte de o profesoară de sociologie, pe care o răpeşte şi evadează din penitenciarul unde îşi ispăşea pedeapsa pentru tâlhărie.
Formația Manowar, care va cânta la Bucureşti, la festivalul B'estfest Aftershock, luna viitoare, pe 5 iulie, a pregătit un nou material discografic. Este vorba despre EP-ul "Thunder in the Sky", prologul albumului "Hammer Of The Gods", care include versiunea în limba română a piesei "Father". Manowar a început săptămâna aceasta seria de concerte "Death To Infidels Tour 2009", în cadrul căreia vor fi cap de afiş al unora dintre cele mai importante festivaluri rock din Europa, printre care şi B'estfest Aftershock, pe 5 iulie.
Preşedintele rus Dimitri Medvedev şi regina Beatrix a Olandei vor inaugura mâine noul sediu al Muzeului Hermitage din Amsterdam. Acesta este considerat o extensie a celebrului Muzeu Hermitage din Sankt Petersburg. Instituția din Amsterdam a fost înfiinţată în 2004, pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Muzeul se află în centrul capitalei olandeze, în clădirea Amstelhof, datând din secolul al XVII-lea şi vecină cu vechiul amplasament, spaţiul expoziţional fiind mărit de zece ori. Renovarea clădirii Amstelhof, un fost azil de bătrâni, a început în mai 2007 şi a costat 40 de milioane de euro. Cu ocazia acestei inaugurări, Hermitage Amsterdam propune vizitatorilor, până pe 31 ianuarie 2010, o expoziţie consacrată curţii regale a Rusiei.
Un peştişor care trăieşte în râurile şi lacurile din Europa prezintă o surprinzătoare capacitate de învăţare, asemănătoare celor umane. Aceasta este concluzia cercetătorilor britanici al căror studiu a fost publicat în revista Behavioral Ecology. Peştişorul Pălămida-de-baltă ar putea fi primul animal care prezintă o strategie de învăţare extrem de importantă, similară celei umane, care îi permite să compare comportamentul celorlalţi peştişori din jurul lui cu propria lui experienţă şi să facă ulterior alegerea care să îl conducă către o sursă de hrană mai bună. Portivit experților, peştii de talie redusă, deşi au un creier mic, prezintă anumite capacităţi cognitive suprinzătoare.
Institutul Francez din Bucureşti va oferi publicului din Capitală, un spectacol de excepţie - 'Sombreros', semnat de Philippe Decoufle, unul dintre cei mai mari coregrafi contemporani, recunoscut în întreaga lume. Reprezentațiile vor avea loc începând de astăzi și până sâmbătă la Opera Naţională din Bucureşti. Instituţia continuă astfel demersul început în toamna trecută cu 'Albă ca Zăpada' de Angelin Preljocaj, 'Sombreros' fiind un spectacol coregrafic total, de o oră şi jumătate, care îmbină arta video, muzica, teatrul, cinematograful şi, desigur, dansul, într-un vârtej plastic fascinant. Muzica este semnată de Brian Eno şi Sebastien Libolt, iar textele de Claude Ponti.
Organizaţia Internaţională a Francofoniei organizează, în parteneriat cu Ambasada Franţei, Delegaţia Wallonie Bruxelles şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, concursul "Premiul tânărului jurnalist francofon". Competiția își propune să descopere şi să încurajeze tinerele talente din jurnalism şi să le ofere acestora şansa de a se exprima şi de a scrie în limba franceză."Premiul tânărului jurnalist francofon" se adresează tuturor persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, care locuiesc în România. Câştigătorul va primi un cec în valoare de 1.500 de lei şi va avea posibilitatea să facă un stagiu într-o instituţie de presă. Formularul de înscriere şi regulamentul concursului pot fi descărcate de pe site-ul etajul6.ro.
Spectacolul "Dedublarea", de Mădălina Dan, va avea o reprezentaţie duminică, la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti. Din distribuţie fac parte Carmen Coţofană, Paul Dunca, Florin Flueraş şi Mădălina Dan. Piesa "Dedublarea" este una dintre cele mai reuşite lucrări coregrafice ale scenei bucureştene de dans de anul trecut. A devenit în scurt timp un spectacol apreciat, fiind prezentat în secţiunea "Dialog" a celebrului festival Springdance din Olanda şi la modulul de dans al Festivalului Naţional de Teatru, pe scena Tanzquartier Wien. Biletele se pot achiziţiona de la sediul CNDB înainte de începerea spectacolului.
România va fi reprezentată la cel mai cunoscut festival de rock din Europa, Wacken Open Air, de trupa de copii X-plod. Evenimentul se va desfăşura între 30 iulie şi 1 august, în Germania. X-plod va concura alături de 20 de trupe de adulţi din Germania, Italia, Grecia, Israel, Mexic, China şi Brazilia. Copiii au început repetiţiile încă din aceasta săptămână, sub atenta supraveghere a Crinei Mardare şi a lui Mişu Cernea, cei doi dorind să îi aducă la maxim de performanţă până la data competiţiei. Trupa de copii a câştigat, pe 13 iunie, finala naţională a 'Metal-Battle' România, care s-a desfăşurat în cadrul Festivalului Rockin' Transilvania de la Sibiu.
Def Leppard, trupa rock care a debutat în anul 1980, înregistrând vânzări de peste 65 de milioane de albume în lumea întreagă, va lansa două ediţii de lux, remasterizate, ale materialelor "Pyromania" şi "Adrenalize". Evenimentul va avea loc săptămâna viitoare, pe data de 23 iunie. Ambele albume vor cuprinde câteva piese nelansate până în prezent, versiuni demo şi înregistrări live. "Pyromania", al treilea album Def Leppard, s-a vândut în peste zece milioane de exemplare în Statele Unite şi cuprinde patru piese care au intrat în Top 10: "Photograph", "Rock of Ages", "Too Late for Love" şi "Foolin'". Ediţia de lux va conţine varianta remasterizată a albumului original şi o înregistrare live a concertului susţinut de trupa Def Leppard în Los Angeles Forum, în 1983. Albumul "Adrenalize", lansat în 1992, s-a vândut în peste şapte milioane de copii pe plan mondial.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.