Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
2 iunie 2009
Muzeul Ţăranului Român, cunoscut pe vremuri şi ca Muzeul de la Şosea, continuă ciclul său de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală, sub genericul 'Conferinţele de la Şosea'. 'Profesioniştii muzicilor orale: istorie, practici, stiluri, tendinţe recente' este titlul sub care se va desfăşura joi, la Clubul Ţăranului, în incinta Muzeului Ţăranului Român, o nouă ediţie a acestui proiect. În cadrul dezbaterii, la care vor participa cercetătorii Speranţa Rădulescu, Costin Moisil şi Florin Iordan, se va vorbi despre muzică şi se vor asculta cântece de tradiţie orală, rurale şi urbane, ale românilor şi ale altor etnii, provenind din toate provinciile ţării.
Octavian Bellu, unul dintre cei mai mari antrenori din istoria gimnasticii, a fost inclus în galeria celebrităţilor acestui sport, cu ocazia celei de-a 13-a gale anuale 'International Gymnastics Hall of Fame', care a avut loc la Oklahoma City (Statele Unite). Alături de celebrul antrenor român, în vârstă de 58 ani, au mai intrat în 'Hall of Fame' ale patru legende ale gimnasticii mondiale, Margaret Sikkens Ahlquist (Suedia), Elvira Saadi (Uzbekistan), Vitali Scerbo (Belarus) şi Dominique Dawes (SUA), panteonul gloriilor acestui sport cuprinzând acum 69 de membri din 20 de ţări. România are în acest moment şapte reprezentanţi în 'Hall of Fame', înaintea lui Octavian Bellu fiind incluse cunoscutele gimnaste Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Teodora Ungureanu, Daniela Silivaş şi Simona Amânar, precum şi antrenorul Bela Karolyi.
Compania americană Memento Vivere Dance Theater Company organizează în zilele de 6 şi 7 iunie, în parteneriat cu Casa de Cultură din Buşteni prima ediţie a Festivalului Independent de Artă "Memento Vivere Festival - Sărbătoreşte Viaţa Prin Artă!". Evenimentul va cuprinde mini-spectacole, recitaluri, workshop-uri, proiecţii şi demonstraţii susţinute şi realizate de artişti independendenţi din România şi străinătate, aparţând diferitelor arii şi moduri de exprimare ale artei: dans, muzică, teatru, film, fotografie, pictură sau design. Festivalul se va bucura de participarea extraordinară a actriţei Maia Morgenstern şi a soliştilor Operei Naţionale Bucureşti: Oana Andra, Ion Dimieru, Adriana Alexandru, Ştefan Shuller, Valentin Racoveanu, Alexandru Petrovici, Valentino Tiron, ce vor prezenta în Premieră Naţională, piesa muzicală "Degringoletto".
Rapper-ul de origine americană Ja Rule va susţine un concert, pe 6 iunie, la Craiova, în cadrul evenimentului Romanian Music Awards. Ja Rule este cunoscut prin piesele "Holla-Holla", "I'm real" (cântată în duet cu Jennifer Lopez). Artistul a lansat şapte albume, care s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare în întreaga lume. În paralel cu muzica, a început o carieră cinematografică. Filmul său de debut a fost "Turn It Up", în care a jucat alături de prietenul său Pras, membru al formaţiei Fugees. În acelaşi an, a jucat alături de Eminem şi Pras în parodia după filmul "Blair Witch", "Da Hip Hop Witch".
Institutul Cultural Roman şi Societatea Culturala NexT invită publicul astăzi, de la ora 18, la o proiectie speciala a filmelor câştigatoare la Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT, editia 2009. Evenimentul va fi prezentat de selectionerul Festivalului NexT, criticul de film Andrei Gorzo. Cu această ocazie poate fi revăzută pelicula Anthem / Imn, în regia lui Elad Keidan, povestea unui burlac din suburbiile Ierusalimului, care descoperă că şi cele mai obişăuite zile pot lua o turnura neaşteptată. Programul va mai cuprinde filmul 2 Birds / 2 Porumbei, regizat de islandezul Runar Runarsson (castigatorul Premiului “Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie)sau scurtmetrajul britanic Cherries / Recruţi, de Tom Harper (distins cu Premiul “Andrei Toncu” pentru cea mai bună coloană sonoră).
Primăria Capitalei este obligată, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Bucureşti, să anuleze concursul pentru ocuparea postului de director general al Muzeului Naţional al Literaturii Române. Şi asta după ce Sande Vârjoche a obţinut în instanţă invalidarea concursului pentru ocuparea postului de director al Muzeului. Curtea de Apel a menţinut hotărârea instanţei de fond, care a considerat că proiectul de management declarat câştigător, aparţinând lui Radu Călin Cristea, nu ar fi îndeplinit condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale. Astfel, Primăria Municipiului Bucureşti este obligată să anuleze concursul pentru ocuparea postului de director general al Muzeului, să emită decizia de revocare din funcţie a directorului Cristea Călin Radu şi să dispună organizarea unui nou concurs, conform dispoziţiilor legale. Concursul pentru ocuparea postului de director general al muzeului, post rămas vacant în urma decesului fostului director Alexandru Condeescu, a avut loc între 9 şi 23 ianuarie 2008.
Sindicatele din Educaţie au ajuns ieri la un acord cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în privinţa grilei de salarizare a cadrelor didactice. Potrivit acordului, profesorul universitar va avea cel mai mare coeficient de ierarhizare, adică 13. Astfel, profesorul I cu studii de lungă durată 4 - 5 ani intră în sistem, cu un coeficient de ierarhizare 6 şi poate ajunge, după 40 de ani vechime şi după ce-şi obţine toate gradele, la 9,2. Cadrele didactice cu studii de scurtă durată intră în grilă cu coeficientul 4,5 şi pot ajunge la 7,5. Cei cu studii medii - institutorii - pot ajunge de la 3,5 la 6,5, în timp ce educatorii şi învăţătorii pot ajunge de la 3,5 la 6. Propunerile pentru grila de salarizare din educaţie vor fi discutate în întâlnirea de astăzi, de la Ministerul Muncii.
Cea mai rapidă cameră de filmat digitală din lume, Phantom V12, va fi prezentată anul acesta, în premieră, vineri şi sâmbătă, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Aparatul a fost folosit la realizarea documentarului "Time Warp", difuzat de Discovery Channel. Pe 5 şi 6 iunie, de la ora 11.30, participaţii la TIFF vor putea să descopere cum arată în slow-motion spargerea unui balon de săpun gigant sau a unui balon plin cu apă aruncat pe faţa cuiva. Demonstraţiile live vor fi realizate, în premieră în România, în curtea Muzeului de Artă din Cluj.Camera Phantom V12, singura disponibilă în Europa în acest moment, poate filma până la un milion de cadre pe secundă, fiind cel mai performant echipament de acest fel din lume.
Uniunea Teatrală din România va organiza luna viitoare, pe 13 şi 14 iulie, o preselecţie în vederea alegerii participanţilor la cea de-a XII-a ediţie a Galei Tânărului Actor HOP. La eveniment se pot înscrie actori care au absolvit facultatea, începând cu promoţia 2005. Gala Tânărului Actor HOP are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic de stat şi particular. În timpul galei sunt prezentate spectacole individuale şi de grup. Ca în fiecare an, tema manifestării este subordonată ideii de "Alteritate". În acest spirit, concurenţilor li se propune să prezinte în programul lor o pledoarie, demonstrând că şansa convieţuirii o dau dialogul, toleranţa, acceptarea celuilalt. Data limită de înscriere este 30 iunie.
Pelicula "Amurg/ Twilight" a primit cinci premii, printre care distincţiile pentru cel mai bun film, cel mai bun sărut şi cea mai bună luptă, în cadrul galei MTV Movie Awards, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Los Angeles. În plus, Kristen Stewart şi Robert Pattinson, actorii din rolurile principale în lungmetrajul "Twilight", au fost distinşi cu premiul cea mai bună actriţă în rol principal, respectiv cel mai bun actor debutant. De asemenea, trailerul mult aşteptatului film "New Moon", continuarea peliculei, care a avut un mare succes de casă anul trecut, a fost prezentat în premieră în cadrul galei MTV Movies Awards. Actorul Heath Ledger, care a murit pe 22 ianuarie 2008, la vârsta de 28 de ani, a fost recompensat postum cu premiul pentru cel mai bun personaj negativ, pentru rolul din "Cavalerul Negru". Lungmetrajul "Vagabondul milionar", care a obţinut, în februarie, opt premii Oscar, a fost marele perdant al serii la gala MTV Movie Awards, deşi fusese nominalizat la şase categorii.
Opt fotografi din opt ţări balcanice vor prezenta, la Bucureşti, expoziţia "Lumină şi umbre în Balcani". Manifestarea va avea loc între 11 iunie şi 11 iulie, la Librăria Cărtureşti din Capitală. Fiecare fotograf participă la expoziţie cu 10 lucrări, care pun în evidenţă creaţia contemporană, viaţa şi evoluţiile istorice dintr-o regiune mereu supusă schimbării. Lucrările artiştilor vin să confirme particularitatea fiecărui neam şi dezvăluie totodată esenţa artei fotografice, care nu este altceva decât omul însuşi, considerat independent de naţionalitatea, de religia şi de limba lui. La acest proiect participă Virgil Mleşniţă, din România, alături de artişti din Grecia, Albania, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Turcia şi Bosnia-Herţegovina. Curatorul expoziţiei este Magdalena Mihailidou.
Anamaria Marinca, una dintre cele mai îndrăgite actriţe autohtone ale momentului, se întâlneşte, astăzi, cu publicul cinefil la TIFF Lounge. Şi asta, după ce a putut fi urmărită în rolul-şoc pe care îl interpretează în filmul de epocă regizat de Julie Delpy, "Contesa". Întâlnirea actriţei cu publicul va avea loc de la ora 17.00, în cadrul celei de-a patra ediţii a TIFF Lounge, continuând seria deschisă de Cristian Mungiu, Mihai Chirilov şi Ioana Uricaru. Filmul "Contesa", în care joacă Anamaria Marinca, a fost proiectat, sâmbătă, la Cinema Republica, în cadrul TIFF.
Marea câştigătoare a premiului 'Petre Ghelmez' este Cristina Gabriela Simion, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional 'Ion Maiorescu' din municipiul Giurgiu. În cadrul celei de-a VII-a ediţii a Concursului Naţional de Creaţie Literară 'Petre Ghelmez' au participat 112 tineri din 20 de judeţe. La evenimentul din acest an au fost acordate 28 de premii pentru elevi din Botoşani, Buzău, Cluj, Argeş, Dâmboviţa, Timiş, Vaslui, Călăraşi, Dolj şi Giurgiu. Câştigătorii au primit diplome şi premii constând în cărţi, iar creaţiile lor au fost publicate într-un volum tipărit cu sprijinul Bibliotecii Judeţene Giurgiu.
"Zori de zi", ultimul volum din seria "Amurg" a scriitoarei americane Stephenie Meyer, publicată de editura Rao, va apărea în librării săptămâna viitoare, pe 12 iunie. Evenimentul are loc mai devreme de data preconizată, la cererea publicului. Seria "Amurg" a scriitoarei Meyer prezintă neobişnuita poveste de iubire dintre un vampir şi o fată muritoare. Pentru a putea fi împreună, cei doi vor fi nevoiţi să învingă numeroase obstacole care le pun sentimentele la încercare. Seria "Amurg" s-a vândut în peste 42 de milioane de exemplare în întreaga lume, cele patru romane fiind traduse în peste 20 de limbi.
Romanul "Întâlnirea", de Gabriela Adameşteanu, va fi prima operă a scriitoarei tradusă în limba italiană. Cartea va apărea la editura Nottetempo, în 2011. După lansarea traducerilor în limbile bulgară şi maghiară, romanul "Întâlnirea" va fi publicat şi în limba italiană. Acţiunea volumului se desfăşoară pe parcursul a circa două săptămâni, în august 1986. Traian Manu, român stabilit la Napoli, unde conduce un institut de cercetare, face o călătorie, după 40 de ani, în ţara de origine, unde este primit de un grup de oameni total necunoscuţi, despre care nu se ştie dacă sunt cu adevărat rudele lui sau agenţi de Securitate puşi să îl urmărească. "Întâlnirea" a obţinut Premiul Ziarului de Iaşi şi Premiul revistei Ateneu şi a fost inclus, în 2008, în volumul al doilea din seria "Opere. Gabriela Adameşteanu", a editurii Polirom.
Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, a declarat că nu îşi doreşte ca Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca să semene cu cel de la Cannes. Și asta pentru că evenimentul de pe Croazetă este mai orientat spre afaceri, în timp ce la TIFF contează publicul. Cu toate acestea, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania sunt prezentate două producții româneşti care au fost incluse anul acesta în secţiunea Un Certain Regard de pe Croazetă: filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur", scris şi produs de Cristian Mungiu, şi "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, care a şi câştigat, de altfel, premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului secţiunii festivalului de la Cannes.
Cea de-a opta ediție TIFF se desfășoară până duminică la Cluj-Napoca.
“Bucureştiul anilor '30 - '40” are dedicat un program special la Espace Senghor din Bruxelles. Evenimentul care se va desfăşura săptămâna viitoare, în perioada 9 - 14 iunie, va include şi prezentarea unor filme precum "Restul e tăcere" de Nae Caranfil şi "O vară de neuitat" de Lucian Pintilie. Proiecţiile vor fi însoţite de concerte susţinute de Maria Buză, belgianul Marc Hérouet şi cântăreaţa franceză Nathalie Joly. Aceasta din urmă va interpreta din repertoriul Mariei Tănase, acompaniată la acordeon de François Castiello, în timp ce Thierry Leveque semnează aranjamentul muzical pentru acest concert, intitulat "Paris-Bukarest".
Concertul pe care trupa Gogol Bordello urmează să îl susţină, luna aceasta, pe 17 iunie, la Bucureşti, programat iniţial la Arenele Romane, a fost mutat la Teatrul de Vară Herăstrău. Accesul la amfiteatru se va face prin intrarea în parcul Herăstrău din rondul Arcul de Triumf. Biletele la eveniment emise până la această dată rămân valabile şi nu necesită să fie schimbate. În deschiderea concertului Gogol Bordello va susţine un recital Taraful Haiducilor. Închis în urmă cu 30 de ani, Teatrul de Vară Herăstrău a fost redeschis oficial la începutul lunii trecute, după ce, în ultimii ani, au fost efectuate lucrări complexe de reabilitare şi reparaţii. Trupa Gogol Bordello a mai concertat la Bucureşti şi la Festivalul Peninsula din Târgu Mureş, în 2007.
Volumul "Ultimul papă/ La muerte del Papa", de Luis Miguel Rocha, apărut la editura Tritonic, va fi lansat și la Bucureşti. Evenimentul va avea loc joi în prezenţa autorului, la Ceainăria Cărtureşti - Arthur Verona. Printre invitați se vor număra Răzvan Dolea, co-autor al cărţii "Blestemul Manuscrisului", şi Bogdan Hrib, editor la Tritonic. Romanul "Ultimul Papă" îmbină ficţiunea cu faptele reale, într-o povestire centrată pe moartea misterioasă a papei Ioan Paul I, în 1978. Relatările din presa acelor vremuri compuneau un tablou înceţoşat despre ceea ce se întâmplase cu suveranul pontif. Chiar şi rapoartele din perioada respectivă au fost controversate. Cartea lui Rocha se bazează pe aceste inconsistenţe, dezvoltând teorii ale conspiraţiei într-un thriller incitant. Volumul a fost deja tradus în 11 limbi, iar în august 2008 a devenit bestseller.
Un nou muzeu dedicat formaţiei Beatles a fost deschis în cartierul Reeperbahn, la Hamburg. Este vorba despre locul unde trupa a concertat de sute de ori la începuturile carierei, în perioada 1960 - 1962. Noul muzeu, numit Beatlemania, a fost amenajat pe cinci etaje şi readuce în atenţia publicului începuturile formaţiei, care iniţial a avut cinci membri, printre care nu se număra Ringo Starr. Vizitatorii pot descoperi sute de fotografii cu membrii formaţiei Beatles, dar şi animaţii interactive şi documente rare despre istoria uneia dintre cele mai populare trupe muzicale din secolul XX. Muzeul, care include şi un restaurant cu specific britanic, numit John & Paul's, este situat la câţiva metri de Beatles-Platz, locul unde, în toamna anului trecut, au fost ridicate cinci statui care îi reprezintă, într-o manieră stilizată, pe cei cinci cântăreţi britanici.
"Desculţ în parc", spectacol ce îl prezintă pe Ştefan Bănică Jr. atât în calitate de regizor cât şi în cea de actor va avea două prime reprezentaţii, astăzi și mâine, la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din capitală. Din distribuţie mai fac parte Oana Ioachim, Mitică Popescu, Ileana Cernat şi Bogdan Tudor. "Desculţ în parc" spune povestea a doi tineri proaspăt căsătoriţi, care locuiesc într-o mansardă. Cu timpul, în viaţa lor apar probleme din cauza părinţilor şi a prietenilor "binevoitori" care se amestecă în viaţa lor. Textul a fost ecranizat în 1967. În pelicula omonimă, Robert Redford şi Jane Fonda deţin rolurile principale. Ştefan Bănică Jr. a mai jucat rolul principal în piesa "Desculţ în parc" în 1996, în regia lui Dinu Manolache.
Scriitorul catalan Jaume Cabré va fi prezent, astăzi și mâine, în România. Cu acestă ocazie autorul își va lansa volumul "Vocile lui Pamano". Evenimentul va avea loc în Capitală și la Giurgiu. Cartea face parte din colecţia "Biblioteca de Cultură Catalană" a Editurii Meronia şi a apărut în româneşte în traducerea Janei Balacciu Matei. În Bucureşti, lansarea romanului va avea loc în această seară, de la ora 18.00, în Sala Oglinzilor de la sediul Uniunii Scriitorilor, iar la Giurgiu, mâine dimineață la ora 11.00, la Ateneul "Nicolae Bălănescu". Distins în Spania cu numeroase premii pentru romanele sale (între care "Excelenţă" şi "Umbra eunucului", publicate şi în limba română, în 2002 şi 2004, de aceeaşi editură), Jaume Cabré a devenit un nume de rezonanţă europeană mai ales după ce, în 2007, a fost un adevărat star al Târgului Internaţional de Carte de la Frankfurt.
Pelicule semnate de regizorii români Paul Negoescu, Anamaria Chioveanu şi Mihai Mincan vor participa la competiţia internaţională a Festivalului de Scurtmetraj de la Hamburg. Evenimentul, care debutează astăzi, va avea o secţiune focus dedicată României. Peliculele "Renovare", "Lungul drum spre casă" şi "Palmele" se numără printre cele peste 50 de scurtmetraje participante în competiţia internaţională a Festivalului de Scurtmetraj de la Hamburg.
Evenimentul mai cuprinde o competiţie dedicată filmelor germane, iar printre programele speciale ale ediţiei din 2009 figurează o nouă secţiune dedicată debuturilor, "Budding Talents - Juvenile Films".
Pelicula "Podul de flori", de Thomas Ciulei, va fi proiectată, în prezenţa regizorului, la Festivalul Documentarist - Zilele documentarelor la Istanbul. Evenimentul se va desfăşura începând de astăzi și până pe 7 iunie. Ediţia din acest an include 68 de producţii turceşti şi internaţionale şi se va desfăşura în diverse locaţii din Istanbul, cum ar fi Muzeul Pera, Institutul Goethe şi Institutul Francez. Documentarul "Podul de flori" prezintă viaţa de zi cu zi a unei familii de emigranţi din Republica Moldova, oferind o perspectivă impresionantă asupra lumii de la marginea Europei.
Baritonul Dan Iordăchescu va sărbători 60 de ani de activitate printr-un concert care va avea loc în această seară la Ateneul Român din capitală. Dan Iordăchescu a debutat ca tenor în iunie 1949, cu "Balada" lui Mihăilescu-Toscani, interpretată la Teatrul Consiliului Central al Sindicatelor. Între 1956 şi 1988, el a fost prim-solist al Operei Române din Bucureşti, iar în perioada 1978 - 1988, Iordăchescu a fost şi prim-solist al Filarmonicii de Stat "George Enescu". După concertul aniversar de astăzi, el va fi oaspete invitat şi la alte două spectacole programate la Teatrul Naţional din Bucureşti. La concert sunt invitaţi, pentru omologarea recordului de longevitate în cariera artistică - 60 de ani de activitate -, reprezentanţii Guinness Book.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.