DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

26 iunie 2009

Regele muzicii pop, Michael Jackson, a murit, în această dimineață, în urma unui stop cardiac. Artistul avea 50 de ani. Starul a debutat în cariera muzicală la vârsta de 11 ani, ca membru al formaţiei The Jackson 5. Cariera solo şi-a început-o în anul 1971, în timp ce era încă un membru al grupului. În anii care au urmat, albumele Regelui muzicii pop, aşa cum a fost supranumit, au fost printre cele mai bine vândute din întreaga lume. Printre acestea, se numără Thriller, Bad, Dangerous şi History.

Mixhell, una dintre cele mai de succes trupe electro originare din Brazilia, va susţine, astăzi, un concert live la clubul Fabrica, din Capitală, informează organizatorii. Show-ul de la Bucureşti face parte din turneul european de promovare a celui mai recent album "Mixhell Da Boom". Reprezentanţii Mixhell le promit fanilor un spectacol "dinamic şi exploziv", în cadrul căruia vor putea asculta piese precum "Easy love favelablast", "The kids are alright" sau "Radio Libido".

Duminică, stadionul de rugby "Arcul de Triumf" va fi gazda festivalului Rock The City. Evenimentul va avea invitate trei formaţii consacrate de new metal, heavy metal şi progressive rock: Limp Bizkit, Queensryche şi Saga. Limp Bizkit sunt din nou în formula iniţială, pentru prima dată după opt ani de absenţă, demonstrând fanilor că show-ul lor este încă unul de excepţie. De la începutul turneului, care a avut loc în Letonia la Riga pe 20 mai, Limp Bizkit au mai cântat în Lituania, Estonia, Finlanda, Rusia, Ucraina, Elveţia, Germania, Marea Britanie, Italia, umplând spaţiile pentru concert până la refuz. Preţul unui bilet pentru "Rock the City" este de 150 de lei.

Lipsa fondurilor determină Filarmonica din Braşov să desfăşoare cea de a 37-a ediţie a Festivalului de muzică de cameră în curtea primăriei. Festivalul de muzică de cameră se va desfăşura de duminică până pe 3 iulie, iar intrarea la spectacole este gratuită. Curtea interioară a primăriei este acoperită cu o cupolă de sticlă şi permite amplasarea a circa 200 de scaune pentru cei care vor veni la spectacole. 'La festival va participa un singur invitat străin, un violonist din Turcia şi de aceea ediţia din acest an nu va fi una internaţională ci una naţională', au anunţat organizatorii. Toţi artiştii care vor participa la festival vor cânta fără să primească niciun onorariu.

Trupa britanică pop-rock I Am Kloot va susţine un recital în deschiderea concertului Duffy de la Mamaia, care va avea loc în această seară, pe plaja H2O, informează organizatorii evenimentului. I Am Kloot este o trupă formată în 1999, în Manchester. În prezent, formaţia lucrează la cel de-al cincilea album de studio, alături de producătorii Craig Potter şi Guy Garvey. Acesta se va numi "The Sky at Night", iar lansarea este programată pentru toamna acestuia an. Duffy vine pentru prima dată în România.

Isabelle Huppert, John Malkovich şi Antonio Banderas vor primi un premiu special în cadrul Festivalului internaţional de film de la Karlovy Vary. Evenimentul va avea loc în Republica Cehă între 3 şi 11 iulie, relatează France Press. Actriţa franceză, care va prezenta ultimul film al lui Benoît Jacquot, 'Villa Amalia', şi va participa la o retrospectivă a cineastului Patrice Chéreau, va primi un 'Glob de cristal', la fel ca şi americanul John Malkovich. Spaniolul Antonio Banderas, care a debutat în filmele lui Pedro Almodovar înainte de a cuceri Hollywood-ul, va primi la rândul său premiul preşedintelui în cursul acestui festival. Regizorul Milos Forman va reveni, de asemenea, în ţara natală pentru a prezenta versiunea filmată a operei sale de jazz montată în 2007 pe scena Teatrului Naţional din Praga.

Peste 220.000 de elevi, repartizați în 622 de centre de examen, susțin, la această oră, prima probă scrisă a bacalaureatului, cea de limba și literatura română. Potrivit reprezentanților Ministerului Educației pentru această testare au fost luate măsuri deosebite împotriva copiatului. Elevii au intrat în sălile de examen fără manuale sau lucrări, dar și fără telefoane mobile sau alte dispozitive electronice de comunicare. Examenul va continua în zilele de 29, 30 iunie,1și 2 iulie, iar rezultatele vor fi afișate pe 5 iulie. Eventualele contestații vor putea fi depuse tot pe 5 iulie, iar rezultatele finale, care vor lua în calcul și contestațiile, vor fi afișate pe 9 iulie.

României îi lipsesc sălile de concerte. Declarația a fost făcută de Angela Gheorghiu în cadrul unei conferințe de presă. Soprana română va concerta mâine la Teatrul Naţional Bucureşti, alături de pianistul Dan Grigore, într-un spectacol la care vor mai participa artişti precum Radu Beligan şi Victor Rebengiuc. Evenimentul este organizat cu ocazia Sărbătorii Muzicii iar rolul de amfitrion al serii îi revine lui Ion Caramitru, directorul TNB. De asemenea, la spectacol îşi vor mai da concursul Johnny Răducanu, Mihai Ungureanu, Gabriel Croitoru. Concertul şi recitalurile de poezie vor avea loc în Sala Mare a Teatrului Naţional, de la ora 19.00.

Teatrul "Ion Creangă" din capitală va prezenta, la sfârșitul acestei săptămâni, mai multe spectacole pe litoral. Reprezentațiile vor avea loc în cadrul programului special "Jupiter - Paradisul copiilor" desfăşurat în staţiunea de la malul mării. Astfel mâine, în complexul Paradis din Jupiter, va avea loc avanpremiera spectacolului "Un lup, o capră şi trei iezi", în regia lui Cornel Todea. Copiii şi părinţii cazaţi în hotelurile care fac parte din grupul de iniţiativă al proiectului vor avea acces gratuit la toate reprezentaţiile.Turiştii staţiunii Jupiter se vor întâlni, în lunile iulie şi august, cu piese de teatru pentru copii şi vor participa la spectacole interactive, competiţii sportive, cursuri de iniţiere în muzică şi balet.

Lungmetrajele "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, şi "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto. Evenimentul se va desfăşura în această toamnă, în perioada 10 - 19 septembrie. "Poliţist, adjectiv", care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes, va rula la Festivalul de la Toronto, în secţiunea Contemporary World Cinema, alături de alte opt pelicule premiate la festivaluri internaţionale, ce provin din ţări precum Vietnam, Islanda, Chile şi Kazahstan. De asemenea, lungmetrajul de debut al lui Radu Jude, "Cea mai fericită fată din lume", va fi proiectat în secţiunea Discovery, dedicată tinerilor regizori debutanţi.

Celebrul numismat român, Academicianul Octavian Iliescu, va fi înmormântat astăzi. Octavian Iliescu a murit miercuri dimineața la vârsta de 89 de ani. Academicianul a avut un rol esenţial în clarificarea tabloului emisiunilor monetare ale statelor medievale Țara Românească și Moldova. Octavian Iliescu a descoperit şi publicat numeroase tipuri şi variante monetare noi.

Criticul şi teoreticianul literar Matei Călinescu a încetat din viaţă miercuri, în Bloomington, Indiana. Matei Călinescu suferea de cancer. Potrivit presei locale, înmormântarea este programată luni, la capela All Saints din Bloomington, la ora locală 11.00. Matei Călinescu s-a născut pe 15 iunie 1934. A fost licenţiat al Facultăţii de Filologie, secţia engleză, a Universităţii din Bucureşti, a lucrat ca asistent, apoi ca lector la Catedra de literatură universală şi comparată a aceleiaşi instituţii. A debutat în Gazeta literară, cu poezia "Odihnă". Plecat din ţară în 1973, cu o bursă Fulbright, a decis să rămână în SUA, iar din 1979 a lucrat ca profesor de literatură comparată la Indiana University din Bloomington, devenind ulterior profesor emerit. În Statele Unite ale Americii, Matei Călinescu a scris numeroase eseuri şi studii de literatură comparată, în publicaţii precum Partisan Review, World Literature Today. După 1989, Matei Călinescu a revenit în publicistica românească, scriind articole şi materiale pentru reviste ca 22, Apostrof, România literară, Steaua.

Autorităţile locale ale sectorului 2 vor să transforme insula Plumbuita într-un "parc cultural". Astfel se are în vedere amenajarea unor spaţii de joacă, a unor zone de fitness şi agrement, a unei tabere de sculptură, a unei biblioteci şi a unei cafenele literare, cu fonduri europene. Autorităţile locale ale sectorului 2 vor demara în perioada următoare, lucrările de reabilitare a zonelor verzi, de curăţenie a insulei şi a apei, ulterior urmând să fie trasate şi amenajate aleile de promenadă şi acces. Potrivit reprezentaților primăriei, va fi amplasat un debarcader pentru închirierea ambarcaţiunilor, vor fi construite fântâni arteziene, urmând ca iluminatul arhitectural şi ambiental "să fie asigurat din resurse de energie regenerabilă", lucrările de amenajare urmând să pună în valoare şi Mânăstirea Plumbuita.

Copiii şi tinerii cu vârste între 7 şi 18 ani sunt aşteptaţi, în perioada 30 iunie-1 august, la Atelierele de creativitate ale Muzeului Ţăranului Român. Acestea cuprind cursuri de fotografie, ceramică, lecţii de etnologie, poveşti, desenat, brodat, croit, ţesut la război, confecţionat păpuşi şi altele. Potrivit Muzeului Ţăranului Român din Capitală, atelierele reprezintă o alternativă atrăgătoare la orele petrecute în faţa computerului sau a televizorului. Preţul unui bilet la workshop este de 20 de lei. Înscrierile se fac telefonic sau direct la muzeu, în limita celor 12 locuri disponibile la fiecare dintre ateliere.

Primul maraton de scurtmetraje din România, desfăşurat sub titulatura "Noaptea lungă a filmelor scurte", va avea loc în această seară la Galeriile ArtExpo de la Teatrul Naţional Bucureşti. Inițial evenimentul a fost programat la Teatrul de Vară din Herăstrău. Potrivit organizatorilor, decizia de schimbare a locației a fost luată din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Maratonul nu îşi modifică în niciun fel conţinutul sau invitaţii. Toată noaptea, în cele şase săli de la ArtExpo, vor putea fi văzute peste nouă ore de filme, atât din colecţia Future Shorts, cât şi din colecţiile festivalurilor Anim'est şi TIFF. Scurtmetrajele preferate ale regizorilor Corneliu Porumboiu, Radu Jude, Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Tudor Giurgiu vor fi prezentate în cadrul evenimentului.

Lungmetrajul "Poliţist, adjectiv", regizat de Corneliu Porumboiu, va fi prezentat în avanpremieră în această seară la Vaslui. Proiecția va avea loc în cadrul unui eveniment de gală, în prezenţa echipei lungmetrajului. Pelicula "Poliţist, adjectiv" a primit recent, la Festivalul de Film de la Cannes, premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard. La proiecţia de astăzi vor fi prezenţi cei care au susţinut realizarea filmului, dar şi regizorul Corneliu Porumboiu, alături de actorii din distribuţie: Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Irina Săulescu, Marian Ghenea, Ion Stoica şi Cosmin Seleşi. Pentru spectatorii vasluieni, filmul va rula mâine şi duminică. Spectacolele vor avea loc din două în două ore, începând cu 14:30. Totodată, filmul "Poliţist, adjectiv" va rula în cinematografele din toată ţara din 3 iulie.

Teatrul Municipal Ariel din Râmnicu Vâlcea nu îşi va închide stagiunea. Anunțul a fost făcut de directorul instituţiei, Doina Miglezzi. Teatrul Ariel a început deja pregătirile pentru zilele Râmnicului, de luna viitoare. Teatrul Municipal Ariel este o instituţie culturală subvenţionată de Consiliul municipiului Râmnicu Vâlcea şi încă de la înfiinţare sa, acum 10 ani, colaborează cu primăria la spectacolele dedicate Zilei Imnului naţional.

Citate din autori celebri, precum Engels, Goethe, Sartre, Gandhi şi Napoleon, vor fi citite în vagoanele unei linii a metroului londonez. Campania este derulată de London Underground pentru a ridica moralul pasagerilor. O broşură cu citate filosofice, istorice, politice sau proverbe, de mărimea unui paşaport, le-a fost dată conductorilor garniturilor de metrou care circulă pe linia Piccadilly, astfel încât aceştia să poată, atunci când vor, să folosească fraze care se potrivesc momentului. Angajaţii "au fost încurajaţi să utilizeze citate în cursul comunicării cotidiene cu pasagerii, consolidându-şi relaţia cu aceştia şi ridicându-le moralul sau determinându-i la un moment neaşteptat de reflecţie", au explicat responsabilii London Underground într-un comunicat citat de agenția France Press. Broşura, al cărei titlu este reprezentat de o replică din piesa "Coriolan" de William Shakespeare, a fost realizată de Jeremy Deller, artist britanic laureat al premiului Turner în 2004.

Spectacolul "Femeia-ţintă şi cei zece amanţi", după Matei Vişniec, o coproducţie a Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu şi Théâtre de la Licorne din Lille, va fi prezentat, la sfârșitul acestei săptămâni, la festivalul Lille3000 - Europe XXL, în Franţa. Cele două reprezentaţii vor avea loc astăzi și mâine, de la ora 20.00, la sala Grand Bleu, în cadrul festivalului desfăşurat în oraşul francez până pe 12 iulie. Regia spectacolului "Femeia-ţintă şi cei zece amanţi" este semnată Claire Dancoisne, iar scenografia, de Lia Manţoc. Spectacolul este jucat în limba română, avându-i în distribuţie pe Diana Fufezan, Cristina Ragos şi Ciprian Scurtea.

AB4, una dintre cele mai cunoscute trupe alternative autohtone, va concerta la Festivalul Sziget. Evenimentul se desfăşoară la Budapesta, pe insula -budai de pe Dunăre, între 12 şi 17 august. Formaţia AB4 va concerta pe 14 august, în a treia zi a festivalului. AB4 se pregăteşte de o vară plină de evenimente: sesiuni de înregistrări pentru noul album, la Roma, dar şi concertul pe care-l va susţine, pe 3 iulie, în aceeaşi zi cu Franz Ferdinand şi Klaxons, la festivalul B'estfest din București. De asemenea, la Sziget va mai concerta şi Miss Platnum. Cântăreaţă originară din Banat, care a ajuns celebră în Europa pentru stilul său muzical, R'n'Balkan, va susţine un recital pe scena principală a festivalului Sziget, în prima zi a evenimentului.

Trei pictori români expun până pe 5 iulie în Franţa, în regiunea Midi Pirinei. Evenimentul are loc în cadrul proiectului "Caravana Creativităţii Româneşti", finanţat de Institutul Cultural Român, prin intermediul Programului Cantemir.
Caravana cuprinde trei expoziţii reunite sub titlul "Drumul Soarelui", ce evocă "tranziţia luminii de la Est către Vest, de la Răsăritul bizantin către Apusul lumii ocidentale". Lucrările artiştilor Relu Bitulescu, Călin Anton şi Daniel Răguşitu sunt expuse în trei locaţii din zona Midi Pirinei, respectiv Grenade, Levignac şi Le Burgaud. În plus vor avea loc întâlniri ale artiştilor cu publicul în cadrul unor ateliere desfăşurate în pieţele oraşelor Toulouse, Albi, Carcassonne.

Scriitorul Mircea Cărtărescu își va prezenta ediția italiană a volumului de povestiri "De ce iubim femeile" (Perché amiamo le donne) la sărbătoarea cărților de la Roma. Manifestarea se va desfașura începând de mâine și până pe 5 iulie, în Piazza del Popolo, din capitala Italiei. Mircea Cărtărescu va vorbi despre istoriile de iubire ale căror teme se regăsesc și în impresionanta trilogie "Orbitor", alături de criticul Sandra Pertignani și profesorul Bruno Mazzoni, traducătorul italian al volumului, apărut la Voland. Cartea "Perché amiamo le donne" va fi prezentată pe 1 iulie, într-o seară marcată și de o altă prezență românească, romanul "La farfalla dalle ali bruciate", al clujeanului Ștefan Damian.

Dramaturgul Vaclav Havel, fost preşedinte al Cehoslovaciei şi al Republicii Cehe, se va lansa în cinematografie, la vârsta de 72 de ani. Pelicula este o adaptare pentru marele ecran a celei mai recente piese de teatru a sa, intitulată "Odchazeni/ Plecarea".Soţia dramaturgului, Dagmar Havlova, care a renunţat în ultimul moment să interpreteze pe scenă rolul principal feminin din piesă, va juca de această dată unul dintre personajele din film. În vârstă de 55 de ani, Dagmar Havlova şi-a abandonat cariera în teatru după căsătorie, în 1997, dorind să se dedice total rolului de primă doamnă a ţării. Pentru Dagmar, "Plecarea" este "cea mai bună şi mai frumoasă piesă" a celebrului său soţ. Filmul se află în etapa de pre-producţie, iar filmările vor începe în 2010.

Opera Comică pentru Copii a plecat în turneu în oraşul Sibenik din Croaţia. Trupa va susţine un spectacol, luni, în faţa catedralei oraşului, în cadrul Festivalului Internaţional pentru Copii. Luna viitoare, Opera Comică pentru Copii din Bucureşti va ajunge la Veneţia, unde va prezenta, pe 3 iulie, baletul "Pygmalion" şi un recital de Stela Popescu."Pygmalion" este o adaptare după Bernard Shaw. Regia şi coregrafia spectacolului sunt semnate de Mihai Babuska, scenografia - Viorica Petrovici, iar ilustraţia muzicală - Alexandru Istrate. Din distribuţie fac parte, printre alţii: Raul Oprea, Cătălin Caracas, Mircea Ioniţă, Bianca Stoicheciu, Florentina Răducu şi Amalia Volovate.

Spectacolul "Cântăreaţa cheală", de Eugene Ionesco, în regia lui Tompa Gabor, va încheia stagiunea Teatrului Naţional Cluj. Piesa va fi prezentată în premieră mâine, de la ora 19. Regizorul Tompa Gabor a declarat că textul lui Ionesco este foarte actual deoarece vorbeşte despre lipsa de comunicare. Spectacolul "Cântăreaţa cheală" este tradus de Vlad Russo şi Vlad Zografi. Scenografia îi aparţine lui Judith Dobre-Kóthay, iar coregrafia Vavei Ştefănescu. Din distribuţie, fac parte Cătălin Herlo, Elena Ivanca şi Paul Basarab.

Duoul britanic Basement Jaxx, premiat cu Grammy, va susţine, mâine, un concert la Arenele Romane din Bucureşti. La eveniment vor participa și trupele Moderat şi Aeroplane. De asemenea, în deschiderea concertului vor încălzi atmosfera TRG şi Tom Wilson. Câştigători ai premiului Grammy pentru cel mai bun album de muzică dance/ electronică, cei doi membri ai Basement Jaxx - Felix Buxton şi Simon Ratclife - formează o trupă importantă pe scena muzicii electronice. Britanicii au avut primul contact cu scena muzicală în anii '90, în 1994 obţinând o rezidenţă în clubul Rooty. De-a lungul anilor, Basement Jaxx a devenit o sursă de inspiraţie pentru numeroşi producători şi DJ-i.

Formația americană Limp Bizkit va concerta duminică la București. Evenimentul va avea loc pe stadionul Arcul de Triumf. Biletele pentru concert pot fi achiziționate din rețeaua Eventim la prețul de 150 de lei. Trupa Limp Bizkit va concerta pentru prima dată în România în cadrul festivalului Rock the City. Show-ul din București al formaţiei este inclus în turneul "Unicorns N' Rainbows 2009". Limp Bizkit este o trupă americană formată în Jacksonville, Florida. Formația a vândut, până în prezent, peste 50 de milioane de albume în întreaga lume. Trupa este formată din Fred Durst, Wes Borland, Sam Rivers, John Otto şi DJ Lethal.

"Cavalerul Negru", filmul cu cele mai mari încasări în 2008, a câştigat cinci trofee la cea de-a 35-a gală anuală a premiilor Saturn. Evenimentul onorează peliculele ştiinţifico-fantastice, fantasy şi horror. "Cavalerul Negru", cel mai recent lungmetraj din seria "Batman", a fost desemnat cel mai bun film de acţiune/ aventuri/ thriller şi a câştigat alte patru premii Saturn, pentru cel mai bun actor în rol secundar (Heath Ledger), cel mai bun scenariu (Christopher şi Jonathan Nolan), cea mai bună coloană sonoră (Hans Zimmer şi James Newton Howard) şi cele mai bune efecte speciale (Nick Davis, Chris Corbould, Tim Webber, Paul Franklin). Peliculele "Strania poveste a lui Benjamin Button" şi "Iron Man - Omul de oţel" au câştigat fiecare câte trei premii Saturn, iar serialul SF "Battlestar Galactica" a fost desemnat marele câştigător în rândul producţiilor de televiziune, primind trei trofee, inclusiv cel pentru cel mai bun serial tv.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!