LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
14.00 - 14.45 Stagiunea de jazz – Radio România Cultural la Teatrul ACT • ”...years after Petrucciani” (9 martie 2011) (R). Solişti: Cristian Soleanu – saxofon, george Natsis – pian, Adrian Flautistu – contrabas, Vlad Popescu - percuţie. Realizator Maria Balabaş
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
29 iunie 2009
Învăţământul bilingv francofon ar putea fi extins, până în 2010, în 30 de licee. În prezent 15 şcoli sunt cuprinse într-un proiect pilot semnat de către Guvernul României şi Executivul Francez. Ministerul Educației și Cercetării a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern prin care se aprobă Acordul asupra învățământului bilingv între Guvernul României şi Guvernul Republicii Franceze, semnat la Bucureşti, la 28 septembrie 2006, prevăzut în anexă, parte integrantă a prezentei hotărâri. Şcolarizarea în aceste unităţi se va finaliza prin bacalaureat, pe diplomă fiind o menţiune specială "secţie bilingvă". Elevii români care au obţinut o astfel de diplomă primesc un atestat de limbă şi civilizaţie franceză menit să faciliteze înscrierea candidatului într-o universitate din Franţa.
Regizorul George Dorobanţu este invitatul de astăzi al CineClub-ului NexT. Evenimentul va avea loc la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, de la ora 19, unde va rula pelicula "Ultimatumul lui Bourne" de Paul Greengrass. CineClubul NexT propune în această lună un film de acţiune care a câştigat numeroase distincții. "Ultimatumul lui Bourne" a câştigat, în 2008, trei premii Oscar (pentru cel mai bun montaj, cel mai bun sunet şi cele mai bune efecte sonore), două premii BAFTA (pentru cel mai bun montaj şi cel mai bun sunet) şi încă alte 10 distincţii acordate de asociaţii de film prestigioase. După proiecţie, publicul este invitat la o dezbatere pe marginea filmului, moderată de criticul Andrei Gorzo. .
Cel mai titrat cor de copii din România - 'Vlăstarele Orăştiei' -, condus de profesorul Petru Androne Eli, se va întâlni, pe 1 iulie, la Roma, cu Papa Benedict al XVI-lea. Grupul va lua parte la oficierea unei Messe ce va deschide Festivalul internaţional 'Musica Sacra'. Evenimentul face parte din circuitul Musica Mundi şi va reuni, la Roma, în perioada 30 iunie - 5 iulie, formaţii corale puternice din mai multe ţări europene, printre care se numără Austria, Croaţia, Portugalia, Suedia, Cehia şi Bulgaria. România este reprezentată de corul de copii 'Vlăstarele Orăştiei', care va aborda competiţia cu un repertoriu dificil, dar bine lucrat, din care nu lipsesc compoziţii semnate de Eugen Dan Drăgoi, Ioan Brie, Wolfgang Amadeus Mozart, Mariana Popescu, Gheorghe Cucu..
Aretha Franklin, Alicia Keys, Stevie Wonder şi Wyclef Jean urmează să participe la un concert special organizat la New York pentru a celebra cea de-a 91-a aniversare a lui Nelson Mandela. Evenimentul va avea loc în celebra Madison Square Garden pe 18 iulie. La acest spectacol vor participa şi alte nume importante din showbiz, precum Dave Stewart, Queen Latifah, Cyndi Lauper, Jeese McCartney. Încasările vor fi donate asociaţiei 46664, o fundaţie de caritate înfiinţată de Nelson Mandela, al cărei nume reprezintă numărul pe care el l-a purtat în închisoare. Mandela a petrecut 27 de ani după gratii, după ce a luptat împotriva apartheidului în Africa de Sud. .
Untul de arahide poate fi benefic în lupta împotriva maladiilor cardiace. Și asta deoarece este bogat în grăsimi polinesaturate, care reduc semnificativ concentraţia de "colesterol rău" din sânge. Studiul realizat de specialiștii americani a fost publicat în revista Journal of Nutrition. Untul de arahide, consumat de cel puţin cinci ori pe săptămână, reduce cu aproape 50% riscul de producere a infarctului, în opinia cercetătorilor. O echipă de experţi de la Harvard Medical School din Boston a ajuns la această concluzie, după ce a studiat obiceiurile alimentare a mii de femei care sufereau de diabet de tipul II. Această maladie conduce la creşterea semnificativă a riscului de producere a infarctului şi a accidentelor cerebrale.
În aula Academiei Române are loc astăzi, de la ora 11, sesiunea de comunicări „Centenar Paul Constantinescu (1909-1963), manifestare organizată de Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române şi Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. La eveniment vor vorbi Acad. Marius Sala, vicepreşedinte al Academiei, Prof. Univ. Cornel Ţăranu, membru corespondent al Academiei Române, Prof. Octavian Lazăr Cosma, vicepreşedinte al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, Prof. Dan Dediu, rectorul Universităţii Naţionale de Muzică, Dr. Vasile Tomescu şi Prof. Alexandru Bădulescu.
Ecranizarea nuvelei 'La grandiflora', al lui Gib Mihăescu se va realiza în municipiul Drăgăşani. Finanţarea pentru 'La grandiflora' va fi asigurată de Ministerul Culturii şi prin sponsorizări. 'La grandiflora' lui Gib Mihăescu este o dramă sângeroasă într-o lume a compromisurilor facile. Personajele lui Gib Mihăescu trăiesc prin obsesie, într-un tragic şi acaparant dezechilibru. Scriitorul, născut la Drăgăşani, era un pasionat al vieţii de provincie, pe care o considera mai autentică decât cea din marile oraşe şi sursă perfectă pentru 'un bun observator'.
B'ESTFEST se va desfăşura la Bucureşti de miercuri până duminică la complexul expoziţional Romexpo. Line-up-ul festivalului include peste 30 de artişti, printre care The Killers, Moby, Motörhead, Orbital, Franz Ferdinand, Santana şi Manowar. Biletele pentru Ziua Zero şi biletele de o zi (130 de lei până mâine, 150 de lei pe durata festivalului şi la intrare), cele pentru AFTERSHOCK (100 de lei şi 150 de lei, în funcţie de distanţa faţă de scenă), precum şi abonamentele pentru 2, 3 şi 4 iulie (270 de lei) sunt disponibile pe www.myticket.ro şi în reţeaua magazinelor Diverta.
Pregătirile pentru tradiţionalul Festival de Muzică Veche din Miercurea Ciuc au intrat în linie dreaptă. În perioada 19-26 iulie sunt programate 17 concerte cu artiştii invitaţi din cinci ţări europene. La manifestare vor susţine concerte cele mai vechi ansambluri de muzică veche din Europa de Est. O premieră în România o reprezintă concertul ansamblului Hortus Musicus din Estonia, înfiinţat în 1972. De asemenea, pe scena festivalului va urca şi ansamblul "Ensamble Renaissance", din Serbia, format în 1969. Paralel cu festivalul are loc şi a II-a ediţie a Universităţii de Vară de Muzică Veche, unde elevi, studenţi şi toţi cei interesaţi vor putea să înveţe să cânte muzică veche, dar şi să danseze ca acum câteva sute de ani.
Elevi olimpici la religie şi talentaţi la desen şi pictură, dar şi unii cu probleme sociale beneficiază de o tabără de creaţie religioasă organizată de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei. Intitulată 'Împreună, să ne cunoaştem tradiţia şi valorile creştine', tabăra se va desfăşura la Mânăstirea Izbuc pe două secţiuni, de astăzi până pe 6 iulie, pentru elevi din ciclul gimnazial, respectiv, 8-15 iulie, pentru elevi din ciclul liceal. Cei 60 de elevi de la şcolile şi liceele orădene au fost selectaţi în urma rezultatelor obţinute la olimpiada şcolară de religie şi la expoziţia-concurs 'Patimile şi Învierea Domnului'. Scopul taberei este familiarizarea tinerilor cu valorile spirituale şi culturale ale tradiţiei ortodoxe.
Echipa B’ESTFEST îorganizează pentru participanţii la festival o seară dedicată regelui muzicii pop”, Michael Jackson. Seara de vineri, 3 iulie a B’ESTFEST 2009 va fi dedicată memoriei artistului. La Alto Arena, după ora 23, unul dintre cele două canale ale Silent Disco va fi dedicat integral artistului, într-un maraton muzical al hiturilor sale. De asemenea, echipa B’ESTFEST va propune tuturor artiştilor ce vor concerta în cadrul festivalului să includă în show-ul lor şi o reinterpretare a uneia dintre celebrele piese ale starului.
Formaţia americană Backstreet Boys, care la mijlocul anilor '90 s-a bucurat de celebritate la nivel internaţional, va concerta la Sala Polivalentă din Bucureşti, pe 28 noiembrie, se arată pe site-ul oficial al trupei. Concertul face parte din turneul "This Is Us", care promovează albumul cu acelaşi nume, ce va fi lansat anul acesta. Trupa va mai concerta şi în oraşe precum Lisabona, Madrid, Manchester, Glasgow, Londra, Munchen, Berlin, Dublin, Zagreb, Varşovia, Helsinki şi altele. Trupa Backstreet Boys, nominalizată la premiile Grammy, a vândut de-a lungul carierei sale peste 100 de milioane de albume, fiind una dintre cele mai populare formaţii ale tuturor timpurilor.
O expoziţie care ilustrează diversitatea temei Judecăţii de Apoi în iconografia românească va fi vernisată, mâine, la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia. Anul 2009 este marcat la Veneţia de aniversarea Mileniului Catedralei Santa Maria Assunta de la Torcello, marturie elocventă a artei Evului Mediu Târziu dar şi a artei bizantine. Expoziţia va rămâne deschisă până pe 3 septembrie.
Organizatorul celor 50 de concerte pe care Michael Jackson trebuia să le susţină din iulie la Londra, a comunicat că va oferi detalii cu privire la o posibilă returnare a banilor pe biletele vândute, la începutul acestei săptămâni, relatează France Press. Compania a recomandat fanilor să păstreze biletele şi dovada cumpărării lor. Circa 900.000 bilete au fost vândute la cele 50 de concerte pe care care Michael Jackson urma să le susţină la Londra, începând din 13 iulie şi până în martie 2010. La preţul oficial biletele au costat de la 50 şi 75 de lire, până la 770 de lire - biletele VIP. Site-urile de vânzări pe internet au dat asigurări că toate biletele vândute prin intermediul lor vor fi rambursate. Pe de altă parte, este mai puţin clar ce vor face vânzătorii de bilete indirecţi, cum este eBay, deşi acesta din urmă a anunţat sâmbătă că "toţi cei care au cumpărat bilete de pe acest site vor fi în totalitate despăgubiţi".
La Galeria Naţională din Praga va avea loc, joi, vernisajul expoziţiei Culorile Avangardei. Arta în România 1910-1950, proiect iniţiat şi itinerat de Institutul Cultural Român. Vor lua cuvântul Milan Knížák, directorul general al Galeriei Naţionale din Praga, E.S. Daniela Gîtman, ambasadorul României în Republica Cehă, Mircea Dan Duţă, directorul Institutului Cultural Român de la Praga şi Erwin Kessler, curator şi coordonator al proiectului „Culorile Avangardei”. Expoziţia de la Praga, cea de-a doua din cadrul itinerării internaţionale a proiectului, după Lisabona, cuprinde 65 dintre cele 106 tablouri prezentate în cadrul evenimentului propus de ICR în anul 2007 ca participare la programul cultural Sibiu – Capitală Culturală Europeană.
Victor Scoradeţ, critic de teatru şi traducător român, va primi, pe 29 august, Medalia Goethe pentru anul 2009, o distincţie ce reprezintă Ordinul oficial al Republicii Germane. Preşedintele Goethe-Institut, Klaus-Dieter Lehmann, le va înmâna, la Palatul din Weimar, Ordinul oficial al Republicii Germane pentru anul 2009 criticului de teatru şi traducătorului român Victor Scoradeţ, traducătorului norvegian Sverre Dahl şi scriitorului şi filosofului suedez Lars Gustafsson. Conform Goethe Institut, Victor Scoradeţ va primi această disctincţie "pentru excepţionalele sale traduceri de piese de teatru contemporan din limba germană şi pentru implicarea sa în montarea acestora în România".
O femeie din Veneţia a reuşit să treacă testul de gondolier, punând astfel capăt unui monopol deţinut de bărbaţi de nouă secole, relatează Reuters.
Giorgia Boscolo, în vârstă de 23 de ani, fiica unui gondolier, a intrat pe ultimul loc din cele 22 de posturi disponibile, luând cel mai mic punctaj, însă a reuşit să treacă testul, spre deosebire de alte două candidate. Ea este acum autorizată să ia pasagerii în gondolă, în timp ce îşi va continua trainingul pentru această meserie. Pentru a putea intra în această breaslă, gondolierii trebuie să cunoască şi istoria Veneţiei.
Joi, 2 iulie, de la ora 19, la Povestitorii de la Şosea este invitat scriitorul Mircea Cărtărescu care va citi un text nepublicat încă în volum. Moderator va fi Simona Sora, redactor la Dilema Veche şi editor coordonator la Dilemateca. Povestitorii de la Şosea este un proiect al Muzeului Ţăranului Român, care îşi propune să aducă în faţa publicului, lună de lună, pe unii dintre cei mai preţuiţi scriitori români. Lecturile publice sunt pretutindeni unele dintre cele mai vii evenimente ale scenei culturale.
Isabelle Huppert, John Malkovich şi Antonio Banderas vor primi un premiu special în cadrul Festivalului internaţional de film de la Karlovy Vary. Evenimentul va avea loc în Republica Cehă între 3 şi 11 iulie. Actriţa franceză, care va prezenta ultimul film al lui Benoît Jacquot, 'Villa Amalia', şi va participa la o retrospectivă a cineastului Patrice Chéreau, va primi un 'Glob de cristal', la fel ca şi americanul John Malkovich. Spaniolul Antonio Banderas, care a debutat în filmele lui Pedro Almodovar înainte de a cuceri Hollywood-ul, va primi la rândul său premiul preşedintelui în cursul acestui festival. Regizorul Milos Forman va reveni, de asemenea, în ţara natală pentru a prezenta versiunea filmată a operei sale de jazz montată în 2007 pe scena Teatrului Naţional din Praga.
Copiii şi tinerii cu vârste între 7 şi 18 ani sunt aşteptaţi, de mâine până pe 1 august, la Atelierele de creativitate ale Muzeului Ţăranului Român, care cuprind cursuri de fotografie, ceramică, lecţii de etnologie, poveşti, desenat, brodat, croit, ţesut la război, confecţionat păpuşi şi altele. Potrivit Muzeului Ţăranului Român din Capitală, atelierele reprezintă o alternativă atrăgătoare la orele petrecute în faţa computerului sau a televizorului. Preţul unui bilet la atelier este de 20 de lei. Înscrierile se fac telefonic sau direct la muzeu, în limita celor 12 locuri disponibile la fiecare dintre ateliere.
Scriitorul Mircea Cărtărescu va purta un dialog cu cititorii săi, pe 2 iulie, la Muzeului Ţăranului Român din Capitală, în cadrul proiectului 'Povestitorii de la Şosea'. Mircea Cărtărescu va citi un text nepublicat încă în volum, iar discuţia va fi moderată de editorul coordonator la Dilemateca, Simona Sora. 'Povestitorii de la Şosea' este un proiect al MŢR, care îşi propune să aducă în faţa publicului, lună de lună, pe unii dintre cei mai preţuiţi scriitori români.
Filmul "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, care va fi lansat în cinematografele româneşti pe 3 iulie, va fi proiectat în avanpremieră la Vaslui, mâine, într-un eveniment de gală, în prezenţa echipei lungmetrajului, informează un comunicat. Filmul "Poliţist, adjectiv" a primit recent, la Festivalul de Film de la Cannes, premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard.
Prima ediţie a evenimentului "Folk Maraton", un concert menit să contribuie la redescoperirea şi menţinerea fenomenului folk în rândul tinerilor, va avea loc pe 30 septembrie, la Sala Palatului din Bucureşti. La eveniment şi-au anunţat participarea, până în prezent, nume precum Zoia Alecu, Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu, Marius Baţu, Ducu Bertzi, Florin Chilian, Maria Ghiorghiu, Vasile Şeicaru, Emeric Set, Tatiana Stepa, Pavel Stratan, Mircea Vintilă şi Ţapinarii, care vor susţine un concert de peste trei ore. Amfitrionul serii va fi actorul Dorel Vişan, el însuşi declarându-se un înfocat consumator al genului folk. Spectacolul "Folk Maraton" se va desfăşura anual, susţin organizatorii.
Primul solist vocal al celebrei formaţii Iron Maiden, Paul DiAnno, va susţine, în 20 noiembrie, un concert la Cluj-Napoca. Potrivit unui comunicat Paul DiAnno va susţine un concert şi la Bucureşti, în 19 noiembrie. Cele două concerte fac parte din turneul mondial care cuprinde aproape 30 de ţări. Activitatea lui Paul DiAnno alături de britanicii de la Iron Maiden s-a desfăşurat în perioada 1978 -1981, timp în care a compus, printre altele, cunoscutele piese "Running Free", "Phantom of the Opera", "Transylvania", "Iron Maiden", "Killers". Artistul va prezenta atât piesele de rezistenţă care l-au făcut celebru alături de Iron Maiden cât şi altele mai noi. Invitaţi să deschidă concertele din România sunt norvegienii de la Thunderbolt.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.