DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
20.30 - 21.00
Zona independenta • Realizator Robert Balan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
21.00 - 21.30
Love at First Site • Realizator Razvan Stamatescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

30 iunie 2009

Institutul Cultural Român organizează în perioada 2 iulie – 20 septembrie, la Galeria Naţională din Praga, expoziţia „Culorile Avangardei. Arta în România 1910 – 1950”. Prin cele 65 de lucrări incluse în expoziţie, pornind de la operele moderniste din jurul anului 1910 până la montajele pseudo-avangardiste, realist-socialiste ale anilor ‘50, „Culorile avangardei” aduce în faţa publicului ceh temele iconografice proeminente ale Avangardei artistice din România. Lucrările aparţin marilor pictori români care au marcat anii interbelici, şi nu numai, ai scenei artistice româneşti şi europene din patrimoniul naţional al României.

Recunoscut ca unul dintre mentorii muzicii flamenco şi fondator al primului curs universitar de chitară flamenco din lume, Paco Peña şi compania sa cântă pentru prima oară în România la Internaţional Romani Art Festival, ce se va desfăşura între 23 şi 26 iulie la Timişoara. Paco Pena reuşeşte cu fiecare spectacol să prezinte publicului din întreaga lume adevăratul spirit flamenco exploatat până la extremele sale teatrale. Întâlniri pentru prestaţiile lui solo au inclus clubul intim Ronnie Scott's Jazz Club şi Royal Albert Hall din Londra, Carnegie Hall din New York Concertgebouw din Amsterdam.

Filmele "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, şi "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, care se va desfăşura în perioada 10 - 19 septembrie, potrivit indiewire.com. Filmul "Poliţist, adjectiv", care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes, va rula la Festivalul de la Toronto, în secţiunea Contemporary World Cinema, alături de alte opt pelicule premiate la festivaluri internaţionale, ce provin din ţări precum Vietnam, Islanda, Chile şi Kazahstan. De asemenea, lungmetrajul de debut al lui Radu Jude, "Cea mai fericită fată din lume", va fi proiectat în secţiunea Discovery, dedicată tinerilor regizori debutanţi. Până în prezent, pentru cea de-a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto au fost anunţate 26 de pelicule, dintre care majoritatea au fost prezentate în festivaluri prestigioase, precum cele de la Cannes şi Berlin.

Cesaria Evora, celebra cântăreaţă originară din Insulele Capului Verde, în vârstă de 67 de ani, revine pentru a patra oară în România, într-un concert care va avea loc pe 1 octombrie, de la ora 20, la Sala Palatului din Bucureşti. Supranumită "diva desculţă", Cesaria Evora este cea mai cunoscută cântăreaţă de "morna", un amestec de fado portughez şi blues. Vocea ei nostalgică poartă amprenta parfumului uluitor al Insulelor Capului Verde, multă vreme un pilon al comerţului cu sclavi şi al sărăciei: durere, pasiune, arşiţă, exotism. Biletele pentru concertul de pe 1 octombrie, de la Bucureşti, se pot cumpăra, începând de mâine.

Institutul Cultural Român din New York invită publicul în fiecare zi de miercuri, până pe 15 iulie, să descopere, în timp ce savurează un ceai, diversele titluri prezentate în cadrul expoziţiei Cărtureşti din Galeria Română. Toate acestea sunt acum disponibile spre cumpărare online şi în America pe site-ul http://usa.carturesti.ro. La „Reading the tea leaves” (titlu inspirat de renumitul traducător de poezie Adam Sorkin), autori români clasici şi contemporani sunt prezentaţi cu participarea unor oaspeţi surpriză, fie ei scriitori, traducători sau fani ai autorilor aleşi.

Biserica Învierii de la Mănăstirea Suceviţa nu a fost inclusă anul acesta în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Organizația a solicitat României în acest caz o completare a documentaţiei. Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO, reunit la Sevilia, în perioada 22 - 30 iunie, a selectat 16 situri din toată lumea care vor fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, din cele 29 propuse pentru 2009. Printre candidaţi figura şi Biserica Învierii de la Mănăstirea Suceviţa, singurul sit propus de România pentru acest an, reprezentând o extindere a poziţiei ocupate deja în Lista UNESCO cu bisericile din nordul Moldovei. Reprezentanţii organizației au solicitat, din luna mai, completarea dosarului cu informaţii privind exploatarea culturală, turistică şi religioasă a acestui obiectiv, dar şi a celorlalte monumente din nordul Moldovei înscrise deja în Listă.

Cea de-a 12-a brăţară dacică recuperată va ajunge în ţară în două-trei săptămâni. Anunțul a fost făcut de directorul Direcţiei Patrimoniu din Ministerul Culturii, Mircea Angelescu, care a precizat că în momentul de față reprezentanții Poliției și ai Procuraturii pun la punct ultimele formalități, pentru ca piesa să poată fi scoasă legal din Germania, unde se află în prezent. Proprietarul brăţării, de la care a fost recuperată aceasta, urmează să primească de la autorităţile române aproape 69 de mii de euro. Brăţara dacică se va alătura celorlalte 11 deja recuperate, aflate la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Eliane Elias, Branford Marsalis Quartet şi Mike Stern Band vor concerta în această toamnă în capitală. Recitalurile vor fi susținute în cadrul Festivalului Bucharest Masters of Jazz, a cărui a doua ediţie va avea loc între 23 şi 25 octombrie. Manifestarea va găzdui şi concerte susţinute de Richard Bona, Power of Three - Chick Corea, Lenny White, Stanley Clarke - şi Jan Garbarek Group. De asemenea, organizatorii informează că în luna noiembrie vor avea loc şi alte evenimente realizate sub egida Masters of Jazz. La ediţia precedentă, festivalul a reprezentat un adevărat regal al jazz-ului internaţional, pe scena evenimentului urcând nume cu rezonanţă pe plan internaţional: Al Jarreau, Dianne Reeves, Chick Corea, John Mclaughlin, Nigel Kennedy.

"De la radio la mp3. 60 de ani de la fabricarea primului radioreceptor la fabrica Radio Popular"- acesta este titlul expoziției care va fi vernisată mâine în capitală. Manifestarea va fi găzduită, până pe 15 iulie, de Muzeul Naţional de Istorie a României. Expoziţia va prezenta publicului aparate de radio de epocă şi este dedicată unui eveniment major legat de istoria patrimoniului tehnic românesc - împlinirea a 60 de ani de la fabricarea primului aparat de radiorecepţie, la fabrica Radio Popular.

Peste 900 de artişti populari din Polonia, Ungaria, Ucraina, Slovacia şi România vor participa, la Câmpulung Moldovenesc, la Festivalul Internaţional de Folclor "Întâlniri bucovinene". Evenimentul, ajuns la cea de-a XIX-a ediţie, se va desfășura luna viitoare, între 24 şi 26 iulie. Manifestarea are ca obiective popularizarea Bucovinei ca posibil model de bună convieţuire a diferitelor comunităţi etnice şi prezentarea fenomenului cultural din Bucovina cu sistemul ei de valori.

Pelicula-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur" este prezentată în aceste zile la cea de-a 37-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film din La Rochelle, Franța. Evenimentul se desfăşoară în perioada 26 iunie - 6 iulie. Filmul "Amintiri din Epoca de Aur" a fost produs şi scris de Cristian Mungiu şi regizat de acesta, alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu. Pelicula a fost prezentată în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2009, fiind foarte bine primită de critică. Celebra publicaţie Variety a spus că "tinereţea şi talentul celor cinci regizori ar trebui să spulbere teama că cinematografia românească, care a cunoscut o adevărată explozie, ar fi incapabilă să abordeze o gamă largă de stiluri".

Un adevărat 'Maraton de poezie şi jazz' se va desfăşura, la sfârșitul acestei săptămâni, vineri noaptea, în foaierul Teatrului Naţional de Operetă 'Ion Dacian' din Capitală. Evenimentul va fi transmis în direct și integral de Radio România Cultural. Aflat la prima ediţie, 'maratonul' este, potrivit iniţiatorului său, scriitorul Dan Mircea Cipariu, 'primul eveniment multiart din România, care îşi propune să prezinte publicului, timp de şapte ore neîntrerupt, câteva dintre cele mai importante voci ale poeziei române contemporane în dialog artistic cu nume de referinţă ale jazz-ului autohton'. Pe parcursul manifestării, 24 de poeţi din generaţii şi geografii literare diferite vor susține fiecare câte un recital de maxim 15 minute, recitaluri care vor fi 'copertate' prin dialog muzical cu rafinaţi interpreţi şi compozitori de jazz precum Mircea Tiberian - pian, Maria Răducanu - voce, Liviu Butoi - saxofon, Vlad Popescu - tobe, Răzvan Cojanu - contrabas.

Volumul "Jurnal. Ultimele caiete (1988 - 1989), de Doina Cornea, va fi lansat astăzi, la sala "Elvira Popescu" a Institutului Cultural Francez din Bucureşti.
Cartea include pagini de jurnal, precum şi transcrieri ale unor convorbiri purtate de Doina Cornea cu cei doi copii ai săi, Ariadna Combes şi Leontin Horaţiu Iuhas, dar şi cu moderatoarea Georgeta Pop. Manifestarea va fi deschisă de Henri Lebreton, directorul Institutului Francez din Bucureşti. Cartea va fi prezentată de Ana Blandiana, în calitate de editor şi prefaţator, şi de Leontin Horaţiu Iuhas, cu un mesaj din partea Doinei Cornea. Actorii Mariana Mihuţ, Ion Caramitru şi Victor Rebengiuc vor citi fragmente din volum.

Criticul de teatru şi traducătorul român Victor Scoradeţ va primi, pe 29 august, Medalia Goethe pentru anul 2009. Este vorba despre o distincţie ce reprezintă Ordinul oficial al Republicii Germane. Preşedintele Goethe-Institut, Klaus-Dieter Lehmann, le va înmâna, la Palatul din Weimar, Ordinul oficial al Republicii Germane pentru anul 2009 criticului de teatru şi traducătorului român Victor Scoradeţ, traducătorului norvegian Sverre Dahl şi scriitorului şi filosofului suedez Lars Gustafsson. Conform Goethe Institut, Victor Scoradeţ va primi această distincţie "pentru excepţionalele sale traduceri de piese de teatru contemporan din limba germană şi pentru implicarea sa în montarea acestora în România".

Elevii români au obţinut şase medalii (două de aur şi patru de argint) la cea de-a XIII-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori. Competiţia s-a desfăşurat în Bosnia-Herţegovina, la Sarajevo. Dan Dănăilă, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional 'Vasile Alecsandri' din Galaţi şi Omer Cerrahoglu, elev în clasa a VII-a la Colegiul Naţional 'Vasile Lucaciu' din Baia Mare, au cucerit medaliile de aur. Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori este un concurs anual destinat elevilor din statele din zona balcanică. Azerbaidjan, Kazahstan şi Tadjikistan au avut statut de invitat. Lotul României a fost compus din şase elevi şi a obţinut locul întâi în clasamentul neoficial pe naţiuni.

Ceremonia funerară privată pentru actriţa Farrah Fawcett se va desfăşura astăzi la Catedrala catolică din Los Angeles. Protagonista filmului "Îngerii lui Charile" difuzat în anii '70, a murit săptămâna trecută, într-un spital din Los Angeles, la vârsta de 62 de ani, după trei ani de luptă împotriva cancerului la colon. Farrah Fawcett, originară din statul american Texas, şi-a câştigat celebritatea ca fotomodel, după ce a pozat în costum de baie pentru un afiş, în 1970, fiind ulterior distribuită în serialul de televiziune "Îngerii lui Charlie", realizat de regretatul producător Aaron Spelling. Farrah Fawcett a fost nominalizată la premiile Emmy pentru rolul unei victime a violenţei domestice din filmul "The Burning Bed" şi pentru interpretările sale din drama "Small Sacrifices" şi serialul "The Guardian ".

Funeraliile cântăreţului Michael Jackson vor avea loc după ce va fi anunțat rezultatul celei de a doua autopsii, în cadru privat. Anunţul a fost făcut de familia starului muzicii pop, într-o conferinţă de presă, care a fost organizată ieri la reşedinţa sa din Los Angeles. Familia Jackson a precizat ca va fi organizată şi o ceremonie de rememorare publică ce ar urma să fie difuzată la nivel global. Potrivit Daily Mail, ceremonia funerară a lui Michael Jackson ar putea avea o mai mare amploare decât cea a lui Elvis Presley sau a prinţesei Diana, un milion de persoane fiind aşteptate să sosească în Los Angeles pentru a aduce un ultim omagiu regelui muzicii pop. Unul dintre oficialii poliţiei din L.A a anunţat că instituţia se pregăteşte pentru a face faţă înmormântării lui Michael Jackson, în eventualitatea în care aceasta va fi transformată într-un eveniment de "proporţii istorice". Printre celebrităţile care îl vor conduce pe artist pe ultimul drum se numără Elizabeth Taylor, Paul McCartney, Liza Minnelli, Brooke Shields, Britney Spears, Justin Timberlake, Madonna şi fosta soţie a lui Michael Jackson, Lisa Marie Presley.

Festivalul Internaţional "George Enescu" de la Bucureşti este recomandat iubitorilor de muzică clasică, fiind inclus în lista celor şase evenimente de gen de top din această vară. Lista a fost alcătuită de cotidianul britanic The Independent. Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu", a cărui cea de-a XIX-a ediţie va avea loc între 30 august şi 26 septembrie, la Bucureşti, este prezentat de publicația londoneză drept "un superb festival bianual care celebrează opera compozitorului naţional al României, cu un line up de muzicieni de top, care interpretează Ravel, Beethoven, Richard Strauss, Debussy, Copland şi alţii". Articolul din ziarul britanic aminteşte că festivalul bucureştean se deschide întotdeauna cu opera "Oedipe", de George Enescu, şi anunţă că la ediţia din acest an vor fi spectacole şi după "Othello", de Giuseppe Verdi, "Manon Lescaut", de Giacomo Puccini, şi lucrări româneşti din secolele al XIX-lea şi al XX-lea.

Cel mai mare festival din România, B’estfest, începe mâine la București.
Evenimentul va debuta în parcarea Romexpo din capitală, cu Ziua Zero, ce-i va avea cap de afiş pe The Killers. În zilele de joi, vineri şi sâmbătă vor urca pe scenele festivalului artişti din peste zece ţări, printre aceştia numărându-se şi Motörhead, Moby, Franz Ferdinand, Orbital şi Santana, B'estfest urmând să se încheie duminică, cu Manowar headliner la Aftershock. Intrarea în spaţiul festivalului se va va face pe la Poarta A din complexul Romexpo. Pentru a se evita aglomeraţia, pe căile de acces vor fi amplasate sisteme de pre-verificare a biletelor.

Volumul "Eu şi Kaminski", de Daniel Kehlmann, va fi lansat mâine, la ceainăria Cărtureşti din capitală. La eveniment vor fi prezenţi Florin Iaru, Corina Bernic, Ioana Gruenwald, Iustina Croitoru şi Denisa Comănescu, directoarea editurii Humanitas Fiction. "Eu şi Kaminski" va fi ecranizat de Wolfgang Becker, regizorul filmului "Good Bye Lenin!", cu Daniel Brühl în rolul principal.
Un roman ca un road-movie, alert şi plin de umor, despre lumea artei şi a jurnalismului şi o satiră tăioasă la adresa amândurora, "Eu şi Kaminski" spune povestea tânărului ziarist Sebastian Zöllner, care e convins că a găsit calea spre celebritate.

Regizorul Adrian Sitaru, autorul filmului "Pescuit sportiv", va face parte din juriul secţiunii Leopards of Tomorrow a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno. Evenimentul va avea loc în această vară, în perioada 5 - 15 august. Alături de Adrian Sitaru, din juriul secţiunii dedicate scurtmetrajelor mai fac parte Céline Bolomey, care a fost prezentă în secţiunea Shooting Stars a ediţiei de anul acesta a Berlinalei, regizoarea palestiniană Najwa Najjar şi Maike Mia Höhne, coordonatoarea secţiunii Berlinale Shorts a Festivalului Internaţional de Film din capitala Germaniei. La ediţia din 2007 a Festivalului de Film de la Locarno, Adrian Sitaru a câştigat Leopardul de Aur, pentru scurtmetrajul "Valuri".

Expoziţia 'Judecata de Apoi în iconografia românească' va fi vernisată, astăzi, la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia. Manifestarea se înscrie în seria de evenimente ce au loc cu prilejul sărbătoririi a unui mileniu de la întemeierea Catedralei din Torcello, sub genericul 'Între Bizanţ şi Veneţia. Torcello, artă şi istorie (secolele VI-XIII)'. Insula Torcello prezintă o dublă semnificaţie pentru Cetatea Dogilor: este primul loc de întemeiere a Veneţiei şi, totodată, adăposteşte unul din cele mai reprezentative repere ale arhitecturii şi artei medievale târzii şi bizantine: catedrala 'Santa Maria Assunta'. La vernisaj vor participa directorul general al Muzeului Ţăranului Român,Vintilă Mihăilescu, curatorul expoziţiei, Ion Blajan şi directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, Monica Joiţa.

Postul public de televiziune va difuza în această seară, de la ora 21și 10 minute, filmul "Vrăjitorul din Oz/ The Wiz", în care megastarul Michael Jackson a jucat alături de cântăreaţa Diana Ross. Este vorba despre un musical ecranizat după romanul omonim al scriitorului L. Frank Baum, în regia lui Sidney Lumet. În minunata poveste trăită de Dorothy şi căţeluşul Toto, prin ţara de basm a vrăjitorului din Oz, Diana Ross interpretează rolul principal, în timp ce Michael joacă rolul Sperietoarei şi, împreună, cei doi interpretează mai multe piese, inclusiv "You can't win". Filmul a primit patru nominalizări la premiile Oscar, în 1979, pentru scenografie, imagine, costume şi muzică. Cântăreţul american Michael Jackson a murit în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 50 de ani, după ce a suferit un stop cardiac.

Criticul de artă Pavel Şuşară îşi expune începând de astăzi, la Galeria 'Dialog', 65 de lucrări reunite în expoziţia 'Colecţii şi colecţionari'. Scriitor şi pasionat de artă, Pavel Şuşară şi-a alcătuit propria colecţie de suflet, în care se regăsesc de la picturi româneşti de secol XIX, până la lucrări moderne aparţinând unor artişti precum Andrei Cădere, Pavel Ilie, Horia Bernea, Corneliu Baba, Ion Ţuculescu, Iosif Iser. Potrivit curatorului galeriei, Ruxandra Garofeanu, 'între fiecare pânză şi proprietarul ei există o simbioză specială, fiind alese nu pentru că pot produce bani, ci pentru că răspund unei chemări sufleteşti profunde'.

Scriitorul Mircea Cărtărescu va sta de vorbă cu cititorii săi, joi 2 iulie, la Muzeului Ţăranului Român din Capitală. Evenimentul va avea loc în cadrul proiectului 'Povestitorii de la Şosea'. Mircea Cărtărescu va citi un text nepublicat încă în volum, iar discuţia va fi moderată de editorul coordonator la Dilemateca, Simona Sora. 'Povestitorii de la Şosea' este un proiect al MŢR, care îşi propune să aducă în faţa publicului, lună de lună, pe unii dintre cei mai preţuiţi scriitori români.

Mai multe cazuri de febră hemoragică de Crimeea-Congo afectează Turcia. Și asta în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemie de gripă AH1N1. Boala debutează cu febră, ameţeală şi senzaţia de usturime a ochilor, continuând cu sângerarea gingiilor şi putând provoca în final decesul. Virusul a fost detectat în Peninsula Crimeea în 1944 şi a reapărut în Congo 25 de ani mai târziu, acestora adăugându-li-se recent Turcia. De la diagnosticarea virusului, au fost înregistrate cazuri în Africa, Asia, Orientul Mijlociu şi Europa, între 2002 şi 2008 înregistrându-se aproape 2.600 de cazuri, dintre care 155 mortale. Fiind transmisă de căpuşe, boala ameninţă în special fermierii şi populaţia din zonele rurale.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!