Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
06.00 - 06.55 Album de colectie III
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
06.55 - 07.00 Retroeducatia • Realizator Mirela Nicolae
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
4 iunie 2009
Compania americană Memento Vivere Dance Theater Company organizează în zilele de 6 şi 7 iunie, în parteneriat cu Casa de Cultură din Buşteni prima ediţie a Festivalului Independent de Artă "Memento Vivere Festival - Sărbătoreşte Viaţa Prin Artă!". Evenimentul va cuprinde mini-spectacole, recitaluri, workshop-uri, proiecţii şi demonstraţii susţinute şi realizate de artişti independendenţi din România şi străinătate, aparţând diferitelor arii şi moduri de exprimare ale artei: dans, muzică, teatru, film, fotografie, pictură sau design. Festivalul se va bucura de participarea extraordinară a actriţei Maia Morgenstern şi a soliştilor Operei Naţionale Bucureşti: Oana Andra, Ion Dimieru, Adriana Alexandru, Ştefan Shuller, Valentin Racoveanu, Alexandru Petrovici, Valentino Tiron, ce vor prezenta în Premieră Naţională, piesa muzicală "Degringoletto".
Rapper-ul de origine americană Ja Rule va susţine un concert, pe 6 iunie, la Craiova, în cadrul evenimentului Romanian Music Awards. Ja Rule este cunoscut prin piesele "Holla-Holla", "I'm real" (cântată în duet cu Jennifer Lopez). Artistul a lansat şapte albume, care s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare în întreaga lume. În paralel cu muzica, a început o carieră cinematografică. Filmul său de debut a fost "Turn It Up", în care a jucat alături de prietenul său Pras, membru al formaţiei Fugees. În acelaşi an, a jucat alături de Eminem şi Pras în parodia după filmul "Blair Witch", "Da Hip Hop Witch".
În perioada 8 - 14 iunie, în sala teatrului 'Aurel Elefterescu' din Călăraşi, se va derula a XIV-a ediţie a festivalului naţional de teatru 'Ştefan Bănică', eveniment inclus în proiectul cultural 'Thalia în 7 zile'. La aces eveniment vor participa mari actori ai scenei româneşti, dar şi teatre neprofesioniste. Spectacolele vor debuta marţi, 9 iunie, când actorii Teatrului Mic din Bucureşti Olga Tudorache şi Lucian Nuţă vor juca în piesa 'Portretul Doamnei T', de Ana-Maria Bamberger, în regia Lianei Ceterechi. În ultima zi a festivalului, Delia Seceleanu şi Claudiu Bleonţ, de la Teatrul de comedie din Bucureşti, vor juca în piesa 'Dumnezeul zilei de mâine', de Cornel Mimi Brănescu, în regia lui Marcel Ţop.
Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional 'George Enescu', se va desfăşura în perioada 30 august - 26 septembrie 2009. Aceasta va include peste 130 de manifestări, pe scenele româneşti urmând a fi prezentate 280 de lucrări dintre care 24 de opusuri enesciene, peste 80 de lucrări ale unor compozitori contemporani şi zece spectacole de operă şi balet. Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, a declarat, recent că la această ediţie costurile organizării se situează la şapte milioane de euro. Pe scenele festivalului vor evolua 13 mari orchestre din Europa, 14 orchestre de cameră din lume, 19 formaţii camerale, şase coruri, 41 de solişti în concerte şi şase solişti în recital. Printre acestea se numără: Baletul din Monte Carlo, Orchestra Radio France, Royal Filarmonica, orchestrele din Toulouse, Laussane, Saint-Petersburg, Basel, Orchestra camerală din Viena, Orchestra de Cameră Radio şi altele.
Celebrul Cor Gospel din Harlem va încânta publicul român printr-un concert de excepţie, ce va avea loc pe 21 decembrie, la Sala Palatului din Bucureşti. Supranumit de Bono 'Îngerii din Harlem', după colaborarea cu U2 pentru videoclipul 'I Still Haven't Found What I'm Looking For', Harlem Gospel Choir a fost fondat în 1986 de Allen Bailey, fiind la ora actuală cel mai faimos cor din America. În cei peste douăzeci de ani de la înfiinţarea grupului, membrii Harlem Gospel Choir au urcat pe scenele celor mai importante săli de spectacole din lume. Îmbinând spiritualitatea şi pildele creştine cu ritmurile şi acordurile specifice blues-ului, muzica gospel îşi are originile în imnurile bisericeşti specifice comunităţilor de culoare din SUA începutului de secol XX.
Scriitorul barcelonez Jaume Cabré s-a aflat ieri, în municipiul Giurgiu, pentru lansarea ultimului său roman apărut în limba română, 'Vocile lui Pamano'. Romanul a fost tradus până acum în spaniolă, maghiară, italiană, daneză, norvegiană, olandeză, greacă, franceză şi a fost vândut în peste 200.000 de exemplare. Distins în Spania cu numeroase premii pentru romanele sale printre care se numără 'Excelenţă' şi 'Umbra eunucului', Jaume Cabré a devenit un nume de rezonanţă europeană mai ales după ce, în 2007, a fost o adevărată vedetă a Târgului Internaţional de Carte de la Frankfurt întrunind aprecierea unanimă a criticilor pentru ultimul lui roman 'Vocile lui Pamano'.
Expoziţia cu titlul 'Esenţe' a pictorului Constantin Dipşe se va deschide, mâine, în sala 'Gheorghe Focşa' a Muzeului Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti' din Capitală. Expoziţia oferă publicului o selecţie de 45 de lucrări din creaţia de peste 50 de ani a artistului. La vernisaj sunt invitaţi scriitorii Gheorghe Astalos, Nicolae Breban, Alexandru Grigore Dima - prieteni ai artistului, precum şi criticul de artă Ioana Vlasiu. Expoziţia va putea fi vizitată până la 30 iunie.
Actriţa emerită basarabeană Ninela Caranfil, de la Teatrul Naţional din Chişinău, va susţine, astăzi, la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, un recital poetic în cadrul manifestării 'Mihai Eminescu, 120 de ani de eternitate'. Manifestarea culturală cuprinde şi expoziţia 'Eminescu în medialistica românească'. De asemenea, pe agenda evenimentului se vor număra sesiunea de comunicări ştiinţifice 'Eminescu şi istoria', precum şi apariţii editoriale sub coordonarea lect. univ. dr. Felicia Diaconu.
Muzeul Ţăranului Român, cunoscut pe vremuri şi ca Muzeul de la Şosea, continuă, în această seară, ciclul de conferinţe cu o întâlnire având ca temă 'Profesioniştii muzicilor orale: istorie, practici, stiluri, tendinţe recente'. La eveniment participă Speranţa Rădulescu, cercetător la Muzeul Ţăranului Român, Costin Moisil şi Florin Iordan, moderatoul manifestării fiind Vintilă Mihăilescu, directorul instituţiei. Conferinţele de la Şosea se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste şi se organizează în fiecare lună, la Clubul Ţăranului din Capitală.
Criticul de teatru Mirela Năstăsache va participa, la invitaţia Institutului Cultural Român de la Stockholm, la seminarul cu titlul 'New European Drama', ce va avea loc sâmbătă, în cadrul Bienalei de Teatru din oraşul suedez Boras. La eveniment sunt invitaţi dramaturgi, regizori, directori de teatru şi producători din Suedia, România, Polonia şi Lituania. În cadrul seminarului vor fi abordate, printre altele, aspecte legate de noile voci ale dramaturgiei contemporane europene şi importanţa parteneriatelor internaţionale. Bienala de Teatru este organizată de Uniunea Teatrală din Suedia începând din 1993.
Concertul special dedicat Sărbătorii Muzicii, pe care Soprana Angela Gheorghiu şi pianistul Dan Grigore ar fi trebuit să îl ofere bucureştenilor, de pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional, pe data de 21 iunie, a fost reprogramat pentru 27 iunie, informează Naţionalul bucureştean. Alături de participarea extraordinară a celor doi mari artişti, concertul de la Naţional aduce pe scenă alte nume consacrate ale muzicii româneşti - Johnny Răducanu (pian), Mihai Ungureanu (pian) şi Gabriel Croitoru (vioară).
Trei mari actori ai teatrului românesc - Radu Beligan, Victor Rebengiuc şi Horaţiu Mălăele - vor susţine momente de poezie. Rolul de amfitrion al serii îi revine lui Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.
O sesiune ştiinţifică dedicată centenarului marelui filosof român Constantin Noica are loc astăzi la Academia Română. La eveniment şi-au anunţat participarea Eugen Simion, Alexandru Surdu, Alexandru Zub, Mircea Maliţa. Despre opera părintelui 'Şcolii de la Păltiniş' vor vorbi, de asemenea Grigore Brâncuş, Alexandru Boboc, Mircea Flonta, Teodor Dima, membri corespondenţi ai Academiei Române, Dimitrie Vatamaniuc, membru de onoare al Academiei, şi Andrei Dorobanţu.
Expoziţia 'Globuri de sticlă (25 de case demolate)' a tânărului artist Mircea Nicolae va fi inaugurată, mâine, odată cu debutul celei de a 53-a ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică. Potrivit directorului Monica Joiţa, proiectul reprezintă, în esenţa sa, o atitudine reflexivă asupra dispariţiei unei 'lumi' (imobilele de joasă înălţime construite la sfârşitul secolului al XIX-lea şi în prima parte a secolului XX în zona centrală a Bucureştilor) şi asupra apariţiei uneia noi (locuinţele sau sediile de firmă). Mircea Nicolae este câştigătorul primei rezidenţe oferite de Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Festivalul de film Transilvania a programat, mâine, pentru persoanele nevăzătoare, proiecţia filmului 'Cea mai fericită fată din lume', la cinematograful Republica, în secţiunea 'Zilele filmului românesc'.
Persoanele cu deficienţe de vedere vor avea la dispoziţie căşti prin care vor putea auzi coloana sonoră a filmului. La proiecţie vor avea acces nu doar nevăzătorii ci şi însoţitorii acestora sau oricine interesat de această experienţă. Lung metrajul 'Cea mai fericită fată din lume' a marcat debutul cinematografic al regizorului Radu Jude. Filmul a câştigat Premiul Confederaţiei Internaţionale de Cinema, Artă şi Eseu la Festivalul de la Berlin şi Premiul Federaţiei Internaţionale a Presei Cinematografice la Festivalul de la Sofia.
Sinead O'Connor va concerta pe 11 iunie, la Arenele Romane din Capitală. Artista irlandeză, o susţinătoare înfocată a protejării mediului înconjurător, a cerut în mod special ca în aria care îi este rezervată în spatele scenei să nu fie folosite farfurii şi pahare din materiale care nu se pot recicla. Este o rugăminte pe care Sinead O'Connor a făcut-o atât organizatorilor de la Bucureşti, cât şi în celelalte oraşe incluse pe lista turneului său. Biletele la concert se pot cumpăra la preţul de 109 lei. Sinead O'Connor va susţine la Bucureşti un concert acustic alături de colaboratorii săi îndelungaţi, Steven Cooney şi Kieran Kiely
Conferinţele Teatrului Naţional o au ca invitată, duminică, 14 iunie, de la ora 11, pe Ilina Gregori. Aceasta prezintă Conferinţa cu tema Când a fost secolul al XIX-lea? Eminescu şi modernitatea. Ilina Gregori şi-a desăvârşit studiile de filozofie, romanistică, literatură comparată în Germania, unde s-a stabilit la începutul anului 1970. Începând din 1977 a publicat în volume de sinteză şi reviste de specialitate (din Germania, Olanda, Franţa) o serie de studii, provenite adesea din comunicări la congrese, colocvii, simpozioane internaţionale, despre Eminescu, Caragiale, scriitorii români din exil.
Institutul Cultural Român din Tel Aviv organizează Simpozionul internaţional de arhitectură “Tel Aviv-Yafo: Old-New Metropolis pe 9 iunie la Muzeul Eretz Israel. Evenimentul face parte din seria manifestărilor dedicate Centenarului oraşului. Discuţiile vor explora diversitatea culturală şi relaţia trecut-prezent în contextul urban contemporan, la 100 de ani de la fondarea, în aprilie 1909, la periferia vechiului oraş port Yafo, a oraşului Tel Aviv. Supranumit azi şi Oraşul Alb, Tel Aviv-ul este înscris în patrimoniul mondial al UNESCO, aici fiind înregistrată cea mai mare concentraţie de imobile în stil Bauhaus din lume. La simpozion participă specialişti din spaţiul israelian şi european (România, Franţa, Italia, Germania, Cehia, Finlanda).
În fiecare an Orchestra Filarmonică din Viena oferă publicului o experienţă de neuitat: un concert gratuit în parcul Palatului Schönbrunn din capitala Austriei. Anul acesta evenimentul are loc astăzi, iar la pupitrul orchestrei se află Daniel Barenboim, cel care a dirijat şi Concertul de Anul Nou. Scopul evenimentului este acela de a atrage un public cât mai larg şi mai divers către muzica clasică. Tema concertului de anul acesta este „noaptea“. Din program fac parte „Mica serenadă“ (W.A. Mozart), „Nopţi în grădinile Spaniei“ (Manuel de Falla), „O noapte pe muntele pleşuv“ (Modest Mussorgski) şi „O mie şi una de nopţi“ (Johann Strauss). În cazul în care vremea va fi proastă, concertul se va amâna pentru mâine.
Recitalul extraordinar al chitaristului Sorin Romanescu ce s-a bucurat de un mare succes la sala Radio din Bucureşti în această primăvară, va putea fi urmărit în luna iunie de iubitorii muzicii din Ploieşti şi Sibiu. La Ploieşti concertul urmează să aibă loc la Teatrul Toma Caragiu pe 16 iunie. Al doilea popas va fi făcut de Sorin Romanescu cu cele 5 chitare ale sale la Sibiu, unde recitalul este programat vineri 19 iunie, la Sala Thalia, în cadrul Festivalului Zilele Muzicale Romano-Americane.
Astăzi şi mâine, la Institutul Cultural Român va avea loc atelierul Predarea limbii române ca limbă străină. Vor participa directorii şcolilor de vară de limba română din ţară şi profesori de limba română din cadrul programelor de predare a limbii române pentru străini. Masa rotundă din cadrul atelierului va fi moderată de prof. univ. Christina Illias-Zarifopol de la Indiana University, Bloomington, iniţiatoarea unui program de învăţare al limbii române în S.U.A., proiect recunoscut în mediul academic american. Atelierul are ca scop schimbul de experienţă şi metodologii între profesorii care predau limba română pentru străini, precum şi constituirea unei echipe de instructori pentru acest gen de cursuri atât în Bucureşti cât şi în alte oraşe din România.
Festivalul Internaţional de Teatru Babel, organizat de Teatrul 'Tony Bulandra' din Târgovişte, se va desfăşura între 7 şi 11 iunie, 'cu buget zero', artiştii invitaţi la eveniment renunţând la onorarii, se arată într-un comunicat al teatrului târgoviştean. Organizatorii festivalului spun că cea de-a treia ediţie este denumită sugestiv ''de criză''. Evenimentul debutează duminică, 7 iunie, cu spectacolul Der Bettler (Cerşetorul), de Bertold Brecht, prezentat de trupa Teatrului Naţional Kaze din Tokio şi se va încheia, pe 11 iunie, cu ultimele premiere din stagiunea prezentă a teatrului din Târgovişte, respectiv 'Conu' Leonida faţă cu reacţiunea' şi 'O noapte furtunoasă'.
Marţi, 9 iunie, la ora 19, Cvartetul Belcea susţine un nou recital extraordinar la Ateneul Român. În program: Ludwig van Beethoven, cvartetul nr. 11 în fa minor opus 95, Serghei Prokofiev, cvartetul nr. 1 în si minor opus 50 şi Franz Schubert, cvartetul nr. 14 D810 – „Fata şi moartea”. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” în cadrul rezidenţiatului ansamblului londonez la Ateneul Roman. Concertul se va se transmite in direct la Radio România Cultural si Radio România Muzical de la ora 19.
Biserica Neagră, cel mai vizitat obiectiv turistic din Braşov, a redeschis seria concertelor estivale de orgă. Biserica Evanghelică din Braşov continuă tradiţia concertelor de orgă care datează din anul 1853 şi propune braşovenilor şi turiştilor aflaţi în zonă până pe 29 septembrie, un număr de 33 de concerte. Pentru lunile iunie şi septembrie, programul concertelor este în fiecare marţi de la ora 18, iar pentru lunile iulie şi august, în fiecare marţi, joi şi sâmbătă, începând cu aceeaşi oră. Concertele durează 30 de minute, iar biletul de intrare costă cinci lei. Alături de cei doi organişti ai Bisericii Negre, Hans Eckart Schlandt şi Steffen Schlandt, la concerte vor participa şi invitaţi din ţară şi străinătate.
Centrul Român de Informare la Bruxelles şi Institutul Cultural Român, în colaborare cu centrul cultural al comunei d’Etterbeek organizează, în perioada 9 - 14 iunie 2009, proiectul intitulat “Bucharest –Café”. Acest proiect face parte dintr-o serie de manifestări de diplomaţie publică şi culturală concentrate în luna iunie („luna prieteniei româno-belgiene”). Bucharest - Café include muzică, film şi teatru-cabaret pe tema anilor 1900-1940 în arta populară (de succes) urbană românească, acasă şi în Europa. Proiectul permite o întâlnire” cu un fenomen cultural care a pus România şi, în mod specific, oraşul Bucureşti într-un mod sincron cu fenomenul artistic European la începutul secolului XX.
Lucrările 'Veneţia' şi 'Evreu cu caftan', semnate de celebrii pictori Gheorghe Petraşcu, respectiv Nicolae Grigorescu vor fi scoase la licitaţie duminică la preţul de 198.000 şi respectiv 156.000 de lei. La capitolul bibliofilie, câteva numere din 1925 şi 1926 ale 'Universului literar' pot fi achiziţionate la un preţ estimativ de 1.200 de lei. Licitaţia va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară din Capitală, iar lucrările vor fi expuse mâine şi sâmbătă.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.