Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
00.00 - 00.30 Noptile Radio Romania Cultural. Teatru radiofonic in serial • 'Lotte la Weimar' de Thomas Mann – ep.12
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
00.30 - 01.30 Album de colectie I • cu Florian Lungu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
11 mai 2009
Piesa 'Allegretto Albania', scrisă de dramaturgul albanez Stefan Capaliku, va fi prezentată astăzi într-un spectacol-lectură la Teatrul Odeon din Capitală. Evenimentul va avea loc în prezenţa autorului, dar şi a lui Luan Topciu, reprezentant al Ambasadei Republicii Albania la Bucureşti. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Mugur Arvunescu, Irina Mazanitis, Relu Poalelungi, Nicoleta Lefter, Mircea Creţu, Cătălina Mustaţă, Dimitrii Bogomaz şi Marian Lepădatu, iar regia este semnată de Cristian Dumitru. Evenimentul de astăzi reprezintă al treilea spectacol-lectură din cadrul proiectului 'Dramaturgi de azi la Odeon'.
Artiştii cubanezi Omar Sosa şi Arturo Sandoval se numără printre muzicienii care vor concerta la ediţia de anul acesta a Sibiu Jazz Festival. Evenimentul va avea loc începând de astăzi şi până pe 17 mai. Pianistul Omar Sosa este unul dintre cei mai prodigioşi creatori ai unei forme de jazz ce nu-şi uită rădăcinile insulare. El va concerta în cadrul festivalului pe 16 mai, la Sala Thalia din Sibiu, în proiectul Omar Sosa Quartet Afreecanos, care include şi muzicieni din Mozambic şi Senegal. La rândul său, trompetistul (şi pianistul) Arturo Sandoval, care va concerta în ultima zi a evenimentului, pe 17 mai, are deja asigurat un loc în panteonul jazzului. Aspectul cel mai frapant al interpretării sale este virtuozitatea tehnică uluitoare. Sandoval reprezintă veriga vie dintre Dizzy Gillespie - descoperitorul american al inestimabilului filon cubanez - şi modul în care jazzul a supravieţuit în Cuba. Pe lângă practicarea şi propagarea aşa-numitului latin jazz, el nu a ezitat să interpreteze compoziţii clasice, în anii 1980, împreună cu BBC Symphony Orchestra şi cu Orchestra Filarmonică din Sankt Petersburg.
Un spectacol care face referiri la noul val cinematografic românesc va deschide astăzi Festivalul Underground "Arad-Fun" de la Arad. Este vorba despre piesa "Page Out of Order Not About Romanian Cinema (Poonarc)", semnat de celebra artistă japoneză Yoshiko Chuma. Spectacolul-proiect de dans-teatru-film aduce împreună 25 de actori din Japonia, România şi Statele Unite ale Americii. Printre actorii români incluşi în distribuţie se numără Sorin Calotă şi Theo Herghelegiu. Două dintre cele mai importante influenţe ale spectacolului sunt noul val cinematografic românesc şi o călătorie cu trenul de la Cluj la Bucureşti. Totodată, artista japoneză Yoshiko Chuma va susţine un workshop în timpul festivalului. Underground "Arad-Fun" va avea loc până pe 21 mai.
Editura Humanitas va primi mâine la Roma unul dintre Premiile Naţionale pentru Traduceri acordate de Republica Italiană. Editura va fi premiată pentru colecţia sa "Biblioteca italiană", fondată în 2005, în care sunt incluse, în ediţie bilingvă, traduceri din autori precum Niccolo Machiavelli, Tommaso Campanella, Carlo Goldoni, Cesare Beccaria la care se adaugă volumele "Nuvela italiană din Renaştere" şi "Sonetul italian în Evul Mediu şi în Renaştere". De asemenea, editurii Humanitas îi revine acest premiu, acordat unui editor străin pentru traduceri din limba italiană, şi pentru seria completă a "Operelor italiene" ale lui Giordano Bruno. Premiile Naţionale pentru Traduceri vor fi înmânate de ministrul italian al Culturii, Sandro Bondi, într-o ceremonie ce va avea loc mâine, la Teatro dei Dioscuri din Roma, în prezenţa preşedintelui Giorgio Napolitano.
Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova participă cu două spectacole, de Silviu Purcărete, respectiv Kincses Elemer, la Festivalul Teatrului Balcanic de la Sankt Petersburg. Evenimentul va avea loc începând de mâine şi până sâmbătă.
Actorii craioveni vor fi prezenţi în festival cu spectacolele "Cum doriţi sau noaptea de la spartul târgului", de William Shakespeare şi "Scaunele", de Eugen Ionesco. Aflat la cea de-a doua ediţie, Balkan Theatre Space Festival îşi propune să prezinte spectatorilor ruşi dramaturgia din spaţiul balcanic contemporan. Vor participa la eveniment companii teatrale din Belgrad şi Plovdiv.
Teatrul ODEON şi Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” prezintă astăzi al treilea spectacol-lectură din cadrul proiectului Dramaturgi de azi la Odeon: Allegretto Albania de Stefan ÇAPALIKU, traducerea: Marius Dobrescu. Stefan ÇAPALIKU s-a născut în 1965 la Shkodra, Albania si este poet, dramaturg, prozator, eseist. Piesa Allegretto Albania a avut premiera la Tirana, anul trecut şi a fost inclusă în antologia Dramaturgie contemporană din Balcani, editată în 2008 de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”.
În perioada 14–18 mai va avea loc cea de-a XXII-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Torino. Tema ediţiei din acest an este „Eu, ceilalţi”. La iniţiativa Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român, ţara noastră va participa pentru prima dată la cea mai importantă manifestare de profil din Italia cu un stand naţional, având tema 1989 – 2009: Confirmări şi debuturi în literatura română. Standul României, cu o suprafaţă de 32 metri pătraţi, a fost construit după un concept inovativ şi interactiv, atât pentru a atrage publicul larg şi specialiştii, cât şi pentru a ilustra producţia editurilor româneşti reprezentative pentru tema aleasă.
Sinéad O'Connor susţine la Bucureşti un concert acustic. Ea îi va avea alături pe scenă pe colaboratorii săi, Steven Cooney şi Kieran Kiely. Concertul are loc pe 11 iunie, la Arenele Romane iar biletele la spectacol sunt fără loc. Accesul publicului este permis de la ora 19 iar concertul va începe la 20.30. Acum în vârstă de 41 de ani, mama a 4 copii, irlandeza a devenit celebră cu eticheta de "cântareaţa cheală".
Binecunoscutul grup de power metal STRATOVARIUS (Finlanda) este cea mai recentă confirmare la cea de-a doua ediţie a festivalului ROCKIN' TRANSILVANIA. Evenimentul va avea loc între 12 şi 14 iunie, la Sibiu. Stratovarius vor cânta cu această ocazie pentru prima dată în România iar acesta va fi singurul concert al grupului în ţara noastră în 2009. În cadrul festivalului vor mai concerta, printre alţii, şi trupele IN EXTREMO, BONFIRE, DESTRUCTION şi JON OLIVSA'S PAIN. De asemenea, în cadrul Rockin' Transilvania Open Air 2009 va avea loc, în premieră finala naţionala a concursului W:O:A METAL BATTLE. În cadrul acesteia, un juriu va desemna trupa care va reprezenta pentru prima dată România la finala internaţională a competiţiei care se va desfăşura în Germania, chiar în cadrul renumitului festival WACKEN OPEN AIR.
Comisia interministerială care se ocupă de participarea României la Expoziţia Mondială din 2010 de la Shanghai-China, se va reuni, pentru prima dată, astăzi, pentru a adopta declaraţia tematică privind pavilionul ţării noastre la eveniment, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe. Oraşul Shanghai a fost ales gazdă a Expoziţiei Mondiale din 2010. Aceasta se va desfăşura pe durata a 184 de zile, în perioada 1 mai - 31 octombrie 2010 iar organizatorii se aşteaptă la participarea unui număr de peste 200 de ţări şi organizaţii internaţionale şi a unui număr de cca. 70 milioane de vizitatori. Tema expoziţiei - 'Un oraş mai bun, O viaţa mai buna' - porneşte de la ideea de co-existenţă a diverselor culturi şi comunităţi, a dezvoltării economiei urbane, a echilibrării vieţii într-o perioadă a dezvoltarii ştiinţifice şi a interacţiunii dintre zonele urbane şi cele rurale.
Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort s-a încheiat ieri. Potrivit organizatorilor evenimentului, sâmbătă seară a avut loc ceremonia de premiere, urmată de proiecţia filmelor câştigătoare. Trofeul Timishort pentru Cel mai bun film din competiţie (în valoare de 2.000 de euro) a fost obţinut de coproducţia Suedia - Germania "Marea", a tânărului regizor Jöns Jönsson. Premiul de regie, de 1000 de euro, a revenit documentaristului bulgar Ilian Metev pentru filmul său, "Goleshevo". Premiul de scenariu (în valoare de 500 de euro) a fost primit de studentul român Tudor Jurgiu, scenaristul şi regizorul scurtmetrajului "Nunta lui Oli". Premiul pentru imagine a ajuns la Looi Wan Ping, directorul de imagine al filmului "Negură" (Singapore). Juriul a acordat şi două premii speciale pentru film studenţesc sau de debut scurtmetrajelor "12 note mai jos" (Danemarca) de Andreas Koefoed şi "Iubire pierdută" (Singapore) de Leonard Lai Yok Wai.
Soprana Felicia Filip şi grupul etno-rock K1 vor susţine, astăzi, la sala de concerte "Mihail Jora" a Societăţii Române de Radiodifuziune, un spectacol-eveniment intitulat "Balade din Carpaţi". Invitaţii speciali ai acestui spectacol, care va începe la ora 19, sunt actorul Vlad Rădescu, orchestra de cameră "Arkadia" şi corul "Amadeus". După doi ani de succes în Europa în faţa a peste 50.000 de spectatori, Felicia Filip alături de grupul K1 aduc pe scena din România un regal de muzică etno-rock simfonică, într-un concept unic de lumină, imagine şi sunet.
Asociaţia Consumatorilor de Media şi editura Polirom organizează, astăzi, dezbaterea "Deontologia mass-media ?Ca la carte?", pornind de la romanul "Onoarea pierdută a Katharinei Blum", de Heinrich Boll, câştigător al premiului Nobel pentru Literatură. La dezbatere, care va avea loc în Club A din Bucureşti, vor participa jurnaliştii Robert Turcescu şi Costi Rogozanu, Cezar Ion, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România, bloggeri, dar şi studenţi la facultăţi de jurnalism. Moderatorul dezbaterii va fi Horea Mihai Bădău, preşedintele Asociaţia Consumatorilor de Media. Heinrich Theodor Boll este cel de-al doilea scriitor german, după Thomas Mann, distins cu premiul Nobel pentru Literatură, în 1972. Membru al Grupului 47 şi implicat în viaţa publică din Germania postbelică, Boll şi-a asumat, alături de Günter Grass, rolul de conştiinţă a generaţiei sale. Cărţile sale, traduse în peste 30 de limbi, vorbesc despre vina tragică a poporului german, rănile sale încă nevindecate şi curajul de a privi în faţă un trecut întunecat şi dureros.
O proiecţie specială, dedicată persoanelor nevăzătoare, va avea loc în cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care se va desfăşura în perioada 29 mai-7 iunie. Filmul care va beneficia de aceasta proiecţie aparte este "Cea mai fericită fată din lume", debutul în lung metraj al regizorului Radu Jude. Accesul la film este destinat atât nevăzătorilor, cât şi însoţitorilor acestora sau publicului larg. Persoanele cu deficienţe de vedere vor avea la dispoziţie căşti prin care vor putea auzi atât coloana sonoră a filmelor, cât şi descrierea acţiunii filmului. Organizatorii TIFF au inclus în programul din acest an şi două filme de lung metraj, a căror tematică sau subiect sunt strâns legate de persoanele cu deficienţe de vedere. Este vorba de "7 Blind Women Filmmakers", un proiect iranian de şapte scurtmetraje realizate de şapte persoane nevăzătoare, şi de filmul slovac "Blind Loves", în regia lui Juraj Lehotsky.
Muzeul Salzburg Neue Residenz a câştigat premiul Muzeul European al Anului, iar Muzeul Astra din Sibiu a fost recompensat cu o diplomă de recunoaştere a valorii, la gala premiilor EMYA, acordate de Forumul European al Muzeelor, sâmbătă, la Bursa (Turcia). Corneliu Bucur, directorul Muzeului Astra a precizat că, în competiţia care a desemnat câştigător Muzeul din Salzburg, elementul vizat a fost coeficientul de originalitate al instituţiilor participante. În concurs au fost înscrise 52 de instituţii muzeale din 25 de ţări. Muzeul Astra din Sibiu se desfăşoară pe o suprafaţă de 96 de hectare, străbătută de 10 kilometri de alei, în care sunt prezentate două expoziţii permanente, distincte, ce prezintă lumea de ieri a satului românesc - Muzeul Etnografic în aer liber şi expoziţia de sculptură modernă în lemn, cu opere realizate de reputaţi artişti români şi străini, inspirate din universul satului tradiţional.
Elena Gheorghe, reprezentanta României la Eurovision, va susţine susţine astăzi ultimele repetiţii înaintea semifinalei de mâine a concursului desfăşurat la Moscova. Ca de fiecare dată la Eurovision, ultima zi înaintea competiţiei este rezervată pentru două repetiţii integrale ale spectacolului ce va fi susţinut a doua zi. Elena intră în concursul de la Moscova, în prima semifinală Eurovision, interpretând piesa "The Balkan Girls", compusă de Laurenţiu Duţă cu care a câştigat selecţia naţională. Atât semifinalele, cât şi finala, organizate în zilele de 12, 14 şi, respectiv, 16 mai, vor putea fi urmărite în direct, pe TVR 1 şi pe TVR Internaţional.
Formaţia Voltaj va lansa un nou album, intitulat "V8", într-un concert care va avea loc la Sala Polivalentă din Bucureşti, pe 25 iunie, se arată pe site-ul oficial al trupei. Show live, efecte speciale, producţie impresionantă, ecrane gigant, hituri, invitaţi speciali - acestea sunt coordonatele spectacolului de la Polivalentă. Biletele la concert vor avea preţurile de 40, 60, 80 şi 100 de lei, în funcţie de locul ocupat în sală. Voltaj este o formaţie de pop-rock înfiinţată în 1982, câştigătoare a premiului pentru "Cea mai bună prestaţie a unei trupe româneşti" la MTV Europe Music Awards în anul 2005.
Una dintre cele mai faimoase balerine din lume, românca Alina Cojocaru, prim balerină la Royal Ballet din Londra, va dansa ca invitat special la Sarasota Ballet din Florida, alături de partenerul său, Johan Kobborg, în stagiunea 2009-2010, se arată pe site-ul instituţiei. Prima lor reprezentaţie va fi în spectacolul "Giselle", a cărui premieră este programată pe 27 noiembrie. Alina Cojocaru s-a bucurat de critici foarte bune după prima sa reprezentaţie în "Giselle", alături de compania Royal Ballet. Kobborg, care este fost prim balerin pentru Royal Danish Ballet, în prezent ocupând aceeaşi poziţie în cadrul Royal Ballet, este de asemenea considerat unul dintre cei mai buni dansatori ai lumii, la ora actuală. Cojocaru şi Kobborg au dansat pe cele mai importante scene ale lumii, inclusiv cu Mariinsky Ballet, Bolshoi Ballet, Hamburg Ballet, precum şi în România, alături de corpul de balet al Operei Naţionale Bucureşti.
Biletele pentru concertul pe care formaţia americană Limp Bizkit îl va susţine pe stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti, pe 28 iunie, au fost puse în vânzare, acestea putând fi achiziţionate la preţul de 130 de lei până la sfârşitul lunii şi 150 de lei după acestă dată. Trupa Limp Bizkit va concerta pentru prima dată în România în cadrul festivalului Rock the City, care are loc pe 28 iunie, pe Stadionul Arcul de Triumf din Capitală. Show-ul din România al formaţiei este inclus în turneul "Unicorns N' Rainbows 2009". Limp Bizkit este o trupă americană de metal care a vândut, până în prezent, peste 50 de milioane de albume în întreaga lume. Turneul Limp Bizkit va debuta pe 20 mai, la Riga, în Letonia.
Comisia interministerială care se ocupă de participarea României la Expoziţia Mondială din 2010 de la Shanghai-China, se va reuni, pentru prima dată, astăzi, pentru a adopta declaraţia tematică privind pavilionul ţării noastre la eveniment, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe. Oraşul Shanghai a fost ales gazdă a Expoziţiei Mondiale din 2010. Aceasta se va desfăşura pe durata a 184 de zile, în perioada 1 mai - 31 octombrie 2010 iar organizatorii se aşteaptă la participarea unui număr de peste 200 de ţări şi organizaţii internaţionale şi a unui număr de cca. 70 milioane de vizitatori. Tema expoziţiei - 'Un oraş mai bun, O viaţa mai buna' - porneşte de la ideea de co-existenţă a diverselor culturi şi comunităţi, a dezvoltării economiei urbane, a echilibrării vieţii într-o perioadă a dezvoltarii ştiinţifice şi a interacţiunii dintre zonele urbane şi cele rurale.
La Padova se desfăşoară în aceste zile proiectul „Orizonturi culturale româneşti. Manifestarea se numără printre cele trei parteneriate cu asociaţii româneşti din străinătate, realizate în urma selecţiei organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, sub genericul „Fii creativ! Fii inovator! Fii european!”. Seria de evenimente propune un mozaic cultural în memoria regretatului grafician român Marcel Chirnoagă. Alături de o expoziţie şi o conferinţă dedicată artistului, programul cuprinde proiecţii de film, concerte de muzică clasică, folk şi muzică populară românească. Evenimentele vor avea loc în sala Bastione Alicorno, Piazzale Santa Croce, din Padova.
Ciclul de film organizat de ICR Madrid în oraşele spaniole Zaragoza şi Huesca, a intrat în cea de-a treia săptămână de difuzare. Şapte filme româneşti pot fi vizionate până pe 29 mai în Campusurile din cele două oraşe, atât de către tinerii spanioli, în mare parte studenţi, cât şi de către românii aflaţi în număr semnificativ în ambele localităţi. Până în prezent au fost difuzate filmele EXAMEN de Titus Muntean şi MARFA SI BANII de Cristi Puiu. Astăzi a fost programat filmul lui Cristian Mungiu – Occident iar miercuri va fi proiectat - Niki Ardelean, colonel în rezervă de Lucian Pintilie.
Tudor Gheorghe va pleca într-un un mini-turneu în Canada pentru a susţine concerte pentru românii din diaspora. Acesta va include oraşe precum Montreal, 29 mai, la Oscar Peterson Concert Hall, Kitchener, 30 mai - The Gig Music Hall, Toronto, 31 mai - The Carlu Concert Hall şi Ottawa, 1 iunie la The Chamber at Ben Franklin Ctr. “În cautarea dorului pierdut” - spectacolul pe care Tudor Gheorghe îl va susţine, se va desfăşura în cadrul celei de-a treia ediţii a galei “Spirit of Romania”. Până la plecarea în Canada, Tudor Gheorghe îşi va continua însă turneul Mahalaua Mon Amour în România. Următorul concert va avea loc la Sala Palatului din capitală pe 17 Mai.
Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 28 mai – 7 iunie. Cel mai important festival anual de teatru şi de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi importanţă din lume, propune un program care aduce la Sibiu participanţi din 70 de ţări şi prezintă 350 de evenimente ce se desfăşoară în 40 de spaţii de joc, aşteptând 60 000 de spectatori zilnic. Oferta culturală a acestei ediţii este deosebit de bogată şi variată, cuprinzând de la producţii reprezentative ale marilor teatre româneşti, producţii internaţionale importante, spectacole de stradă în oraşul vechi şi în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, spectacole de teatru – dans (flamenco, dans contemporan), spectacolele de lumini, de muzică, pantomimă, până la conferinţe, dezbateri, expoziţii de fotografie, pictură şi ateliere, care au loc atât în spaţii convenţionale, cât mai ales în spaţii neconvenţionale.
A 7-a ediţie a festivalului CokeLive Peninsula va avea loc între 23 şi 26 iulie, la Târgu Mureş, pe malul Mureşului, lângă Complexul Weekend. Organizatorii spun că va fi o experienţă unică cu un program îmbunătăţit şi o nouă locaţie pentru petrecerile în aer liber. Festivalul va găzdui mai multe staruri internaţionale decât ediţiile precedente, printre cei mai aşteptaţi artişti numărându-se The Prodigy, Nine Inch Nails şi DJ Tiesto. Mai multe informaţii pot fi accesate pe site-ul www.cokelivepeninsula.ro.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.