LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
09.00 - 10.00 Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
10.00 - 12.00 Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
13 mai 2009
Figura marelui savant Galileo Galilei va fi evocată, astăzi, de Antonia Ida Fontana, directoarea Bibliotecii Naţionale Centrale din Florenţa, în conferinţa cu titlul 'Galileo şi universul cărţilor sale', pe care o va susţine la Facultatea de litere a Universităţii Babeş-Bolyai.Manifestarea este organizată de Centrul Cultural Italian, cu prilejul celebrării a 400 de ani de la primele observaţii astronomice ale lui Galileo Galilei. Biblioteca Naţionaţă Centrală din Florenţa este cea mai mare instituţie de acest profil din Italia şi una dintre cele mai mari din Europa, cu un fond de carte ce totalizează peste 5.620.000 volume, dintre care aproape 25.000 sunt valoroase manuscrise.
Mâine, la ora 18.30, la Institutul Cultural Roman din Bucureşti va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie Dobrogea. Începutul lumii de Răzvan Voiculescu, în prezenţa autorului. Răzvan Voiculescu va prezenta expoziţia şi scurtmetrajul care o însoţeşte. Programul “Fotografia în cuvinte” constă într-o serie de expoziţii de fotografie şi conferinţe despre arta fotografică. Prin acest program, ICR aduce lunar în faţa publicului personalităţi ale fotografiei contemporane din România. Expoziţia de la Institutul Cultural Român va fi deschisă până pe 21 mai.
La Bucureşti se va desfăşura, de mâine până pe 17 mai, întâlnirea europeană pe tema educaţiei muzeale a tineretului, eveniment ce va reuni, la Muzeul Naţional al Satului, specialişti în domeniul patrimoniului din 17 ţări. Manifestarea se înscrie în cadrul proiectului european 'YOUth and MUSEums'. Specialiştii ce se vor întâlni la Bucureşti vor încerca să propună soluţii şi strategii de actualitate în context european, prin care muzeul poate atrage şi poate fideliza publicul tânăr. Perioada aleasă pentru desfăşurarea evenimentului coincide în mod deliberat cu 'Noaptea Muzeelor', participanţii la întâlnirea europeană pe tema educaţiei muzeale a tineretului având astfel ocazia de a face un tur de forţă al muzeelor bucureştene.
Celebra trupă britanică Depeche Mode va reveni, sâmbătă, în România într-un concert, ce va avea loc în Parcul Izvor din Capitală. În prezent fanii îşi mai pot cumpăra bilete doar pentru categoria VIP în valoare de 360 de lei şi la gazon C, unde biletele costă 100 de lei. Ele pot fi achiziţionate din reţeaua Diverta şi de pe www.myticket.ro. Show-ul Depeche Mode de la Bucureşti face parte din noul turneu mondial, 'Tour of the Universe 2009', primul din cariera trupei ce va include doar concerte de stadion. Dave Gahan, Martin Gore şi Andy Fletcher vor fi prezenţi în peste 28 de oraşe din 22 de ţări, primul concert avut loc aseară la Tel Aviv, Israel.
Muzeul Naţional al Literaturii Române invită, sâmbătă, publicul la NOAPTEA MUZEELOR. Începând de la ora 18 până spre orele dimineţii Muzeul găzduieşte o serie de manifestări culturale – expoziţii, spectacole, ateliere literare pentru elevi, dezbateri. La galeriile instituţiei va fi vernisată expoziţia Centenar Eugen Ionescu – Schimbarea la faţă a teatrului lumii. Pe esplanada de la muzeu se va juca spectacol - Prima aventură celestă a domnului Antipirină, după Tristan Tzara. Regia, Radu Băieşu. De la ora 21 este programat un concert de muzică medievală: PONTICE iar de la ora 22-Noaptea de poezie şi muzică, urmată de cinemateca Literaturii „Ultimul tango la Paris” Regia: Bernardo Bertolucci.
Cea de-a 62-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes debutează astăzi. Evenimentul din acest an va fi deschis de lungmetrajul de animaţie 3D "Up". Este vorba despre cea mai recentă producţie a studiourilor Pixar, regizată de Pete Docter şi Bob Peterson. Este pentru prima oară când un film produs de Pixar, cunoscut pentru producţii precum "În căutarea lui Nemo" şi "Ratatouille", este selectat la Festivalul de Film de la Cannes. De asemenea, este o premieră în istoria festivalului faptul că un film de animaţie a fost selecţionat pentru a deschide prestigiosul eveniment. Festivalul de Film de la Cannes se va desfăşura până pe 24 mai. Juriul festivalului va fi prezidat de actriţa franceză Isabelle Huppert.
România va avea, pentru al patrulea an consecutiv, un pavilion individual în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Marché du Film reprezintă cel mai important eveniment anual din industria filmului, la care participă un număr impresionant de producători, agenţi de vânzări, distribuitori, reprezentanţi ai televiziunilor, precum şi instituţii ale statului care îşi promovează oferta naţională. Village International este un spaţiu special organizat în cadrul pieţei de film de la Cannes ce oferă posibilitatea fiecărei ţări să-şi promoveze cultura şi cinematografia autohtonă. Pe lângă prezentări de piaţă, standul românesc de la Cannes are misiunea de a oferi cât mai multe informaţii despre activităţile cinematografice româneşti curente. O misiune aparte a Asociației pentru Promovarea Filmului Românesc la Cannes o reprezintă susţinerea românilor prezenţi la festivalul de pe Croazetă. România este prezentă, anul acesta, în secţiunea Un Certain Regard, cu "Amintiri din Epoca de Aur" - film-omnibus produs de Cristian Mungiu şi cu "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu.
Peste 400.000 de elevi vor susține astăzi teza la Matematică. Pentru cei peste 213 mii de elevi din clasa a VII-a acesta este ultimul test. Extragerea variantei de subiect din cele zece posibile are loc la această oră, la sediul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, în prezenţa Comisiei Naţionale de Organizare. În intervalul orar imediat următor, centrele de comunicare din judeţele în care se va desfăşura proba vor prelua, decripta şi multiplica variantele de subiect. Acestea trebuie distribuite către unităţile de învăţământ până la ora 11.30. Durata fiecărei teze cu subiect unic este de două ore din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev, adică de la ora 12.00.
Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Bartolomeu, va primi, astăzi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Ceremonia decernării acestui titlu va avea loc în Aula "Emil Palade" (Auditorium Maximum) din cadrul instituției.Titlul va fi acordat, în numele Senatului, de către prof. dr. Vasile Astărăstoaie, rectorul Universităţii. La finalul manifestării, Mitropolitul Bartolomeu va rosti prelegerea cu titlul "Puterea cuvântului", "o sinteză teologică despre multiplele ipostaze ale cuvântului, în teologie, în artă şi literatură".
Orchestra Naţională Radio va susţine, vineri, la Studioul de concerte Mihail Jora, un concert extraordinar. Evenimentul va avea loc sub bagheta dirijorului britanic Neil Thomson. Iubitorii muzicii clasice vor putea asculta concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră de Niccolo Paganini, solist Alexandre Dubach şi Simfonia 'Faust' de Franz Liszt la realizarea căreia vor contribui tenorul Valentin Racoveanu, Corul Academic Radio şi Corala bărbătească Te Deum Laudamus pregătite de dirijorul Dan Mihai Goia. De asemenea, duminică, Sala Radio va găzdui un concert de vioară, susţinut de violonistul elveţian Alexandre Dubach.
Dominic de Habsburg, proprietarul Castelului Bran, va redeschide oficial, pe 1 iunie, monumentul istoric. În plus, Ministerul Turismului urmează să îl promoveze în continuare ca pe o importantă atracţie turistică a României. Arhiducele Dominic de Habsburg şi surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, vor prelua domeniul în administrare pe 18 mai, iar pe 1 iunie vor redeschide oficial publicului castelul. Inaugurarea va avea loc de la ora 13.00 şi va include un tur privat al monumentului. Tot cu ocazia inaugurării, va avea loc un concert de muzică veche românească, susţinut de formaţia Anton Pann, de la ora 15.00.
Un colier cu pandative şi o pereche de cercei care fuseseră furate din situl arheologic al cetăţii dacice de la Căpâlna, judeţul Alba, au fost clasate ca obiecte de tezaur. Potrivit purtătorului de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, cele trei piese au fost sustrase în 2003 de braconierii arheologici. Prin această clasare colierul de aur cu 26 de pandantive şi perechea de cercei de aur cu piatră semipreţioasă, piese aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, sunt considerate, din acest moment, prin lege, de valoare excepţională pentru umanitate. Tezaurul de la Căpâlna, provenind din perioada dacică, a fost recuperat de autorităţile române la sfârşitul anului trecut, cele trei obiecte fiind scoase la vânzare pe piaţa neagră a obiectelor de patrimoniu din străinătate.
La Tbilisi va avea loc în această toamnă, între 20 şi 26 septembrie, workshop-ul "Co-producing in and with Eastern Europe". Evenimentul face parte din proiectul TrainEast Film care are ca obiectiv crearea unei pieţe est-europene de coproducţii cinematografice. Workshop-ul "Co-producing in and with Eastern Europe" se adresează profesioniştilor din domeniul cinematografiei şi audiovizualului, cu o experienţă profesională de cel puţin trei ani, proveniţi atât din cele opt ţări membre ale Consorţiului Internaţional "TrainEastFilm" (România, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Letonia, Republica Moldova, Turcia, Ucraina), cât şi din celelalte ţări est-europene membre ale Uniunii Europene. Atelierul se va desfăşura pe parcursul a şapte zile şi va consta în organizarea unor sesiuni de pregătire susţinute de opt traineri recunoscuţi la nivel internaţional. Data limită de înscriere la "Co-producing in and with Eastern Europe" este 31 mai.
Noua producţie a baletului "Giselle", care a avut premiera la începutul lunii, la Opera Naţională Bucureşti, va avea o nouă reprezentaţie duminică. În cadrul evenimentului vor fi prezenți doi invitaţi speciali. Este vorba despre Olga Melnikova şi Jean Jaques Albouy, prim-solişti ai baletului din Dresda,
care vor interpreta rolurile principale. Alături de aceștia, distribuţia va reuni dansatori ai Operei Naţionale Bucureşti precum: Virgil Ciocoiu, Laura Blică-Toader, Andra Ionete, Vlad Toader, Mihaela Soare, Adela Crăciun. Spectacolul se va desfăşura sub conducerea muzicală a dirijorului Ciprian Teodoraşcu.
Filmul "Fraţii Bloom" va avea premiera pe marile ecrane din România pe 29 mai. Este vorba despre o comedie cu Rachel Weisz, Adrien Brody şi Mark Ruffalo, pentru care s-a filmat şi la Castelul Peleş.Pelicula aduce pe marile ecrane povestea fraţilor Bloom, doi infractori înrăiţi care şi-au facut un mod de viaţă din a escroca persoane cu foarte mulţi bani, cărora le exploatează viciile prin intermediul unor planuri extrem de bine puse la punct.
Spectacolul "48/4" al Teatrului de Dans din Lublin va avea astăzi o reprezentaţie la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti. Fondat în 2001, Teatrul de Dans din Lublin s-a impus cu o trupă care are un stil de dans propriu, unic, devenit în timp recognoscibil în Polonia şi în străinătate. Ideea realizării unui teatru de dans ca spaţiu al dialogului cu spectatorii pe tema condiţiei omului contemporan, definitorie pentru acest ansamblu, a stat şi la baza spectacolului "48/4", care a avut premiera în 2007. Coregrafia îi aparţine lui Ryszard Kalinowski, muzica este semnată Piotr Kurek, iar regia de lumini, de Aleksander Janas.
Romanul "Simion liftnicul", de Petru Cimpoeşu, a apărut în traducere italiană la Alberto Castelvecchi Editore. Volumul a mai fost editat în Cehia, în 2007, iar ediţia suedeză este programată pentru anul viitor. Romanul a fost inclus în 2007 în colecţia "Fiction Ltd" a editurii Polirom. Petru Cimpoeşu este, de altfel, un scriitor deja recunoscut în spaţiul italian. Acesta a fost inclus în urmă cu doi ani în selecţia pentru Premiul Strega Europeo, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare italiene. Acelaşi roman i-a adus scriitorului Premiul Magnesia Litera pe 2007 la două secţiuni - Cartea Anului şi Traduceri, acordat în Cehia. Ediţia italiană a lui "Simion liftnicul" a apărut în traducerea Liviei Claudia Bazu şi poartă titlul "Il Santo Nell'Ascensore".
La Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti va avea loc mâine, de la ora 14, spectacolul "Ocolul Pământului în 80 de minute". Organizatorii evenimentului sunt Ambasada Israelului, cu sprijinul Şcolii Lauder şi al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti. "Ocolul Pământului în 80 de minute" este un spectacol de muzică şi dans, în interpretarea copiilor. Acesta va fi completat de un concurs de cultură generală şi un film de scurtmetraj, care va oferi o imagine originală a Israelului.
O expoziţie de gravură cu lucrări ale artistului german Otto Dix va fi vernisată, mâine, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural German în colaborare cu Institutul pentru Relaţii Externe din Germania. Expoziţia a fost prezentată deja publicului în Sibiu, iar după Cluj, urmează să fie prezentată la Braşov şi Timişoara. În cadrul vernisajului, artista germană şi mediatoarea de artă Wiebke Trunk va face o scurtă introducere în viaţa şi opera artistului. Astăzi și mâine vor avea loc o serie de evenimente în cadrul expoziţiei Otto Dix, printre care un workshop de pegadogia artei şi unul pentru elevi pe baza lucrărilor artistului german. Expoziţia va fi deschisă până în 31 mai.
Formaţia Voltaj va lansa un nou album, intitulat "V8", într-un concert care va avea loc la Sala Polivalentă din Bucureşti, luna viitoare, pe 25 iunie. Show live, efecte speciale, producţie impresionantă, ecrane gigant, hituri, invitaţi speciali - acestea sunt coordonatele spectacolului de la Polivalentă. Biletele la eveniment vor avea preţurile cuprinse între 40 şi 100 de lei, în funcţie de locul ocupat în sală. Voltaj este o formaţie de pop-rock înfiinţată în 1982, câştigătoare a premiului pentru "Cea mai bună prestaţie a unei trupe româneşti" la MTV Europe Music Awards în anul 2005.
Juan Antonio Bayona şi Juan Carlos Fresnadillo vor patrona a 48-a ediţie a celebrei secţiuni Semaine de la Critique, din cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Cei doi regizori spanioli care vor fi onoraţi în timpul acestui eveniment au beneficiat de recunoaştere internaţională, atât din partea publicului, cât şi a criticilor, după ce filmele lor de debut au fost prezentate la Cannes, în secţiunea Semaine de la Critique. Astfel, Juan Carlos Fresnadillo a devenit cunoscut graţie filmului "Esposados", o comedie neagră, care a fost ulterior nominalizată şi la premiul Oscar, în 1997, la categoria cel mai bun scurtmetraj de ficţiune. Primul lui lungmetraj, "Intacto/ Intact", un thriller despre oamenii care au mult noroc, a deschis secţiunea Semaine de la Critique, în 2002, şi a fost selecţionat de producătorii de la Buena Vista pentru realizarea unui remake în limba engleză.
Filmul de debut al regizorului Juan Antonio Bayona, "The Orphanage", a rulat în secţiunea Semaine de la Critique, în 2007, ediţie patronată de renumitul Guillermo del Toro. Lungmetrajul a obţinut încasări de 25 de milioane de euro în Spania şi peste 50 de milioane de dolari pe plan mondial. Festivalul de Film de la Cannes va debuta în această seară.
Una dintre cele mai faimoase balerine din lume, românca Alina Cojocaru, prim balerină la Royal Ballet din Londra, va dansa ca invitat special la Sarasota Ballet din Florida, alături de partenerul său, Johan Kobborg, în stagiunea 2009-2010.
Prima lor reprezentaţie va fi în spectacolul "Giselle", a cărui premieră este programată pe 27 noiembrie. Alina Cojocaru s-a bucurat de critici foarte bune după prima sa reprezentaţie în "Giselle", alături de compania Royal Ballet. Cojocaru şi Kobborg au dansat pe cele mai importante scene ale lumii, inclusiv cu Mariinsky Ballet, Bolshoi Ballet, Hamburg Ballet, precum şi în România, alături de corpul de balet al Operei Naţionale Bucureşti.
Institutul Cultural Român din Londra lansează a doua sesiune din 2009 a programului de rezidenţă „Attic Arts”. Acesta este adresat profesioniştilor români din diferite discipline umaniste. Termenul limită de depunere a dosarelor de candidatură este 15 iunie. Programul oferă rezidenţă de până la 2 luni în garsoniera mansardată a Institutului, cu vedere spre Buckingham Palace, Royal Albert Hall şi Serpentine Gallery. Rezidenţii vor propune un proiect care va fi ulterior prezentat în spaţiul Institutului sau în alte instituţii din Marea Britanie.
O inedită expoziţie de fotografie intitulată 'Copiii şi cărţile' va fi deschisă de Ziua Copilului în toate librăriile Humanitas din ţară. Manifestarea doreşte să surprindă momentele speciale în care copiii descoperă fascinanta lume a cărţilor.Fotografiile pot fi aduse până pe 30 mai la sediul oricărei librării Humanitas din Bucureşti şi din ţară, urmând ca festivitatea de premiere să aibă loc pe data de 31 mai.Expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul lunii iunie.
Un teasc de mere, folosit la obţinerea oţetului şi adus din localitatea Veseud, judeţul Sibiu, va fi expus, din 18 mai, în Muzeul în aer liber din Sibiu. Evenimentul va marca astfel Ziua Internaţională a Muzeelor. Satul Veseud a păstrat, până la mijlocul secolului XX, obiceiurile privind asigurarea produselor din gospodăriile localnicilor. Astfel, pentru producerea oţetului se făcea tescuirea merelor "pătule", "Ionathan" şi "rotunde", cu ajutorul teascului de lemn. Obiectul, folosit pentru presarea merelor, zdrobite în prealabil, a fost achiziţionat de către specialiştii muzeului şi a fost instalat în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra.
"Marea doamnă a muzicii cubaneze", Teresa Garcia Caturla, revine la Bucureşti. Ea va susține un concert anul viitor, pe 12 februarie, la Sala Palatului. După trei evenimente sold-out susţinute în 2006, 2008 şi 2009, Teresa Garcia Caturla revine la Bucureşti cu ocazia unui nou spectacol Live From Buena Vista: The Havana Lounge. Inclus în seria evenimentelor World Music Masters, concertul îl va readuce la Bucureşti şi pe carismaticul "superbunic" Julio Alberto Fernandez.
Actorul Antonio Banderas va juca în "The Big Bang". Este vorba despre un thriller poliţist neo-noir, în care Banderas va interpreta rolul unui detectiv din Los Angeles angajat să descifreze mai multe enigme în deşertul nord-american. Regia acestui proiect cinematografic va fi asigurată de Tony Krantz, pe baza unui scenariu scris de Erik Jendresen. Filmările vor debuta în luna septembrie, în localitatea Spokane din apropiere de Washington. Antonio Banderas este cunoscut pentru roluri precum cele din filmele "Interviu cu un vampir", "Philadelphia", "Masca lui Zorro" şi "Păcat originar". De origine spaniolă, el este unul dintre actorii de top de la Hollywood.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.