DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

14 mai 2009

Cea de-a 48-a ediţie a Semaine Internationale de la Critique debutează astăzi în cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Evenimentul va avea loc până pe 22 mai. Două pelicule din Franţa, "foarte ancorate în societate", vor fi proiectate în această secţiune a Festivalului de pe Croazetă. "Rien de personnel", de Mathias Gokalp, va fi proiectat în deschiderea secţiunii, iar filmul "Adieu Gary", de Nassim Amaouche, va fi prezentat în competiţie. Alte două lungmetraje provin din America Latină: "Huacho", de Alejandro Fernandez Almendras, şi "Mal dia para pescar", de Alvaro Brechner. Tot în competiţie au fost selecţionate un film de debut irakian, al unui tânăr cineast de origine iraniană, Shahram Alidi - "Sirta la gal ba/ Whisper in the wind", o coproducţie fraco-sârbă, "Ordinary people", regizată de Vladimir Perisic, dar şi lungmetrajul "Los persons area", de regizoarea belgiană Caroline Strubbe.

"Tetro", cea mai recentă producţie a cineastului american Francis Ford Coppola, va deschide astăzi cea de-a 41-a ediţie a Quinzaine des réalisateurs. Este vorba despre o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes. Această ediţie a Quinzaine des réalisateurs, ce va avea loc până pe 24 mai, este ultima la care va fi prezent delegatul general Olivier Pere, numit în această poziţie în 2004, el urmând să preia, din iunie, funcţia de director artistic al Festivalului de la Locarno, din Elveţia. Programul va debuta cu pelicula "Tetro", al cărui director de imagine a fost Mihai Mălaimare Jr. În închiderea secţiunii Quinzaine des réalisateurs va fi proiectat filmul "Ajami" de Scandar Copti şi Yaron Shani.

Scriitorii Dumitru Ţepeneag, Mihai Sin şi Dan Sociu vor participa la Târgul Internaţional de Carte de la Praga. Evenimentul va debuta astăzi şi va avea ca temă literatura europeană. Pe parcursul celor patru zile de târg, standul României, organizat de Institutul Cultural Român din Praga şi Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional din România, va găzdui prezentări de autor, lecturi în limba română şi în limba cehă. La standul naţional va fi lansată ediţia în limba cehă a volumului "Hotel Europa", de Dumitru Ţepeneag, publicat de editura Dybbuk din Praga, traducerea aparţinându-i lui Tomáą Vaąut. Scriitorul Mihai Sin va intra în dialog cu publicul ceh şi îşi va prezenta ultimele creaţii. Standul României va găzdui şi lansarea volumului bilingv "Mircea Eliade în context european", în prezenţa editorului Libuąe Valentová, conducătorul Departamentului de Studii Româneşti de la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii Caroline din Praga.

La galeria Karousel din Capitală va avea loc astăzi vernisajul expoziției "Cuba Continuă". Evenimentul poartă semnătura fotografului Cosmin Bumbuţ în care îşi propune să prezinte oameni speciali, dar şi viaţa de zi cu zi. Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 28 mai, după care va fi mutată la Muzeul Naţional de Artă din Cluj-Napoca, unde, între 29 mai şi 7 iunie, va fi prezentată la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Curatorul expoziţiei este Corina Ilea, critic de artă şi doctorand la Concordia University din Montreal, unde predă şi cursuri de istoria fotografiei.

O serie de artişti români şi maghiari vor prezenta expoziţia "Staging the Grey", realizată la Galeria Plan B din Cluj-Napoca, la Bienala de Artă Contemporană de la Praga. Evenimentul va avea loc începând de astăzi și până pe 26 iulie. În expoziţie vor fi prezentate lucrări ale artiştilor români Marius Bercea, Andrei Câmpan, Radu Comşa, Oana Fărcaş, Adrian Ghenie, Cantemir Hauşi, Victor Răcătău, Şerban Savu, Mircea Suciu, alături de cei maghiari Zsolt Bodoni, Péter Sudár şi Alexander Tinei. Artiştii au preferat culoarea gri pentru a "povesti" vizual istoriile personale şi comune trăite la sfârşitul secolului al XX-lea: de la Omul Nou, reinventat după căderea comunismului, devenind un erou al societăţii, până la obiectele-icoane ale anilor 1980 care le-au marcat copilăria.

Profesorul şi pianistul Adrian Tomescu a încet din viaţă. Orientat in special către genul muzicii de cameră, a cantat impreună cu artişti importanţi, cum ar fi soprana Angela Gheorghiu, clarinetistul Aurelian Octav Pop, violoniştii Mariana Sarbu şi Alexandru Tomescu, fiul său. Calitatea activităţii de acompaniator a lui Adrian Tomescu a fost recompensată cu numeroase premii, printre care cel acordat de Uniunea Criticilor Muzicali. Adrian Tomescu a fost de asemenea distins cu medalia Ť George Enescu ť pentru promovarea muzicii romaneşti peste hotare.

Actorul Iurie Darie a primit premiul de excelenţă oferit cu prilejul Galei de premiere a celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Comediei Româneşti - festCO 2009. Premiul pentru cel mai bun regizor a fost adjudecat de Radu Afrim, iar distincţia i-a fost acordată pentru spectacolul 'Mansardă la Paris', o producţie a Centrului Cultural Kulturfabrik din Luxemburg. Inspirat din piesa omonimă a lui Matei Vişniec, spectacolul 'Mansardă la Paris' a reprezentat Luxemburgul la festivalul Avignon Off, din Franţa, câştigând premiul Coup de Coeur de la Presse. 'Ioana şi focul', spectacol realizat şi el după o piesă a dramaturgului Vişniec, a adus cei mai mulţi câştigători în ediţia din acest an a Festivalului Comediei Româneşti: Aurelian Bărbieru - premiu pentru cel mai bun actor în rol secundar, Dorina Chiriac - premiu pentru cel mai bun rol principal feminin şi Marius Manole - premiu pentru cel mai bun rol principal masculin.

Trupa timişoreană Survolaj, prima formaţie de rock psychedelic din România, şi-a lansat, ieri, la Clubul Bunker, cel de-al treilea album, intitulat 'Străzi bântuite de noapte'. Noul album urmează linia psychedelic-progressiv a primelor două albume, apărute pe vinil în 1992 şi 1994. Albumul este produs integral de Survolaj, înregistrat şi mixat în studioul propriu. Trupa s-a format în 1987, la Timişoara.

Concertele trupei britanice Depeche Mode, programate la Atena şi Istanbul, nu vor mai avea loc la data stabilită. În ceea ce priveşte însă concertul de pe 16 mai din Capitală, acesta nu este anulat, dar organizatorii aşteaptă veşti privind starea de sănătate a lui Dave Gahan. Concertele de la Atena şi de la Istanbul au fost anulate din cauza spitalizării vedetei formaţiei, David Gahan, în urma unui acces de gastroenterită. Trupa Depeche Mode avea programat un concert, astăzi în Turcia, urmând ca sâmbătă, 16 mai, să ajungă la Bucureşti.

Filmul 'Călătoria lui Gruber', în regia lui Radu Gabrea, va fi prezentat în avanpremieră, astă seară, la Cinema Studio din Capitală, în cadrul Festivalului Filmului European. Beneficiind de un scenariu semnat de Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu, filmul este povestea vizitei la Iaşi a scriitorului şi ziaristului italian Curzio Malaparte, autor al celebrului roman 'Kaputt', la câteva zile după începerea războiului împotriva Rusiei sovietice, în iunie 1941. Alături de Florin Piersic Jr., din distribuţie fac parte Marcel Iureş, Claudiu Bleonţ, Răzvan Vasilescu, Alexandru Bindea, Mihai Gruia Sandu, Andi Vasluianu, Colin Buzoianu şi cunoscutul actor german Udo Schenk. Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Filmului European continuă până pe 31 mai, sub genericul 'Filme de tot felul', aducând în Bucureşti şi în alte trei oraşe din ţară - Timişoara, Iaşi, Braşov - 40 de filme din 24 de ţări.

O dezbatere cu tema 'Privatizarea spaţiului public' se va desfăşura, luni, 18 mai, în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti, la sediul Institutului Cultural Român. Manifestarea îşi propune, la 20 de ani de la căderea comunismului, să caute răspunsuri la întrebări precum: Cum e posibilă ieşirea din această anomie socială? Cum putem (re)construi bariere între cele două spaţii, public şi privat, astfel încât ele să formeze, într-adevăr, binele comun? Potrivit organizatorilor, spaţiul public este pentru bucureşteni una dintre cele mai dezbătute probleme ale ultimilor ani, privatizarea şi comercializarea excesivă distrugând şi compromiţând mare parte din spaţiul public al Capitalei. Accesul publicului este liber.

Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară 'George Grigoriu', care se desfăşoară în perioada 22-24 mai, la Brăila, va fi transmis în direct pe TVR 2. Preselecţia a avut loc la Studioul 6 'Sile Dinicu' al Radiodifuziunii Române, iar în competiţie au fost acceptaţi 17 concurenţi, care îşi vor etala calităţile vocale în cursa pentru obţinerea Marelui Premiu, un autoturism. La festival vor concura şi interpreţi din Elveţia, Italia, Letonia, Republica Moldova, Ucraina şi Rusia. Preşedintele juriului va fi, ca şi în anii precedenţi, compozitorul Anton Şuteu. Invitaţii speciali ai ediţiei de anul acesta sunt Andra, Provincialii, Paula Seling, Mihai Trăistariu, Nico şi Marcel Pavel. Festivalul 'George Grigoriu' se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani şi atrage an de an la Brăila tineri pasionaţi de muzică uşoară, dornici să se afirme la un festival care devine din ce în ce mai cunoscut şi apreciat.

Academic Jazz Group din Iaşi a câştigat în acest an Marele Premiu al Galelor Studenţeşti de Jazz, aflate la cea de a IX-a ediţie. Evenimentul se înscrie în Festivalul Internaţional de Jazz care continuă până duminică la Sibiu. Trupa ieşeană a câştigat şi premiul pentru cea mai populară formaţie. Cel mai bun solist vocal a fost desemnat în acest an Elena Moroşanu din Bucureşti, iar cel mai bun solist instrumentist, saxofonistul ieşean, Alexandru Huţanu. Premiul pentru debut a fost câştigat de Cvartetul Transilvania (Braşov) şi Laura Bagrii (Iaşi).

Regizorul Roger Planchon, figură emblematică a teatrului francez, a murit,marti, la Paris. Artistul a fost prezent, în luna septembrie a anului trecut, la Teatrul Bulandra, aducând în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor Europene spectacolul 'Amadeu sau Scapi de el cu greu'. Roger Planchon este una dintre figurile importante ale mişcării teatrale franceze, cu peste 40 de ani de carieră teatrală şi creatorul Studioului 24 - Teatrul 'Roger Planchon' din Franţa. Considerat unanim unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru francezi, a montat cei mai reprezentativi autori, marii clasici (Moliere, Racine, Marivaux), dar şi Eugen Ionescu, pe care de altfel l-a şi cunoscut îndeaproape.

Ambasada Israelului la Bucureşti şi Palatul Naţional al Copiilor organizează, astăzi la ora 14, un spectacol pentru copii intitulat 'Ocolul Pământului în 80 de minute. Israel fascinaţie continuă'. Acest spectacol de muzică şi dans interpretat de copii, completat de un concurs de cultură generală şi un film de scurt metraj, va oferi o imagine originală a Israelului. La spectacolul ce se va desfăşura în Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor vor participa : Ansamblul Arabesc, Adagio, Dinamic Şcoala Lauder, Corul de copii BIM - BAM, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

Unsprezece muzee bucureştene îşi aşteaptă vizitatorii în noaptea de 16 spre 17 mai, în cadrul unei noi ediţii a Nopţii Muzeelor. Publicul va putea beneficia de expoziţiile consacrate, dar şi de spectacole de muzică, dans, teatru, film, proiecţii în aer liber şi alte evenimente interactive. Vizitatorii pot utiliza linia specială RATB care face legatură între muzee şi va circula în intervalul 21-04. Evenimentul Noaptea Muzeelor a debutat în Franţa, în 1999. Din 2005 s-a extins în toată Europa.

Mircea Cărtărescu şi Dumitru Ţepeneag vor participa la o caravană literară dotată cu un autobuz-bibliotecă în Turcia şi vor avea lecturi publice şi discuţii cu cititorii din Ankara şi Izmir. Cei doi scriitori şi-au confirmat participarea la o caravană literară organizată în Turcia, parte a proiectului "EU Literature goes Turkey - Turkish Literature goes EU". Periplul la care sunt invitaţi scriitori din şase ţări ale Uniunii Europene (Germania, Austria, Slovenia, România, Bulgaria, Ungaria) a demarat pe 4 mai 2009 şi se va desfăşura până în aprilie 2010, scopul fiind acela de a familiariza publicul din Turcia cu literatura contemporană europeană. Voiajul literar, finanţat de UE şi prezidat de Institutul Goethe din Istanbul, va avea ca punct de start Istanbulul şi va include opriri în 23 de oraşe.

La cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, douăsprezece filme de lung metraj se vor afla în competiţie pentru câştigarea Trofeului Transilvania. Selecţia, realizată de Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, cuprinde titluri hit din ţări precum Turcia, Germania, Brazilia, Franta, Marea Britanie, Ungaria, Spania, Norvegia, Mexic, Sri Lanka, Afganistan şi, nu în ultimul rând, România. Dacă la ediţia precedentă România a lipsit din concurs, în acest an, ţara noastră va intra în cursa pentru marele premiu cu filmul Poliţist, adjectiv, regizat de Corneliu Porumboiu.

Regizorul Felix Alexa montează pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti piesa 'Sinucigaşul' de Nikolai Erdman, cu Dan Puric în rolul principal, premiera urmând să aibă loc pe 24 mai, de la ora 19, la Sala Amfiteatru. Piesa lui Erdman este un rechizitoriu tragicomic la adresa egoismului feroce, o farsă în care viaţa nu face nici două parale, iar moartea este speculată în folosul interesului propriu. Felix Alexa aduce un spectacol de o actualitate şocantă şi dureroasă despre criza unui om aflat pe valurile crizei societăţii.

Compozitoarea Doina Rotaru este pentru o săptămâna invitata de onoare a Conservatorului din Saint-Cloud, oraş rezidenţial din vestul Parisului. Pe lângă întâlniri cu studenţii şi seminarii de lucru consacrate operei sale, Doina Rotaru va fi omagiată prin organizarea a două concerte. Primul are loc sâmbătă, 16 mai, şi are programate opere ale sale pentru flaut şi pian, cel de al doilea, găzduit tot de Conservatorul din Saint-Cloud, duminică, 17 mai, va fi susţinut de Orchestra franceză de flaute condusă de foarte cunoscutul Pierre-Yves Artaud, cu piese din repertoriul Doinei Rotaru, dar şi ale lui Griffith Rose şi Alain Bancquart. Ambele manifestări sunt organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris.

Muzeul Naţional Cotroceni invită publicul, sâmbătă, la cea de-a V-a ediţie a programului european "Noaptea Muzeelor" iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Cu acest prilej, Muzeul Naţional Cotroceni va oferi publicului vizitator un program variat, din care nu vor lipsi vernisajele, workshop-uri, dar şi degustările unor "meniuri regale", pe muzica lui Schubert, Beethoven, Ziehrer sau Iosif Ivanovici. "Noaptea Muzeelor" la Muzeul Naţional Cotroceni va debuta de la ora 18.00, cu vernisarea expoziţiei "Simfonia meniului", realizată în colaborare cu Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" şi Asociaţia "Ospeţia din România".

Asociaţia E-cart.ro vă invită astăzi de la orele 19, în cadrul Café-bar Manifest, la o discuţie sub genericul Public Image, împreună cu Marius Babias, Florin Dumitrescu şi Vlad Morariu. Întâlnirea va avea loc în club El Comandante, de pe strada Stavropoleos Bucureşti şi propune răspunsuri din perspectivele artei, esteticii şi publicităţii la întrebarea mai generală: „Cui aparţine imaginea public?” şi la altele mai specifice, dezbatând concepte precum coolness, lifestyle, „subiectivitatea-marfă”, rezistenţa chic şi altele. Café-bar Manifest este o platforma a programului intitulat Departamentul pentru Artă în Spaţiul Public, ce migrează în diferite spaţii oferind un cadru pentru dezbateri relevante sferei publice actuale.

Salonul de poezie de la ICR Stockholm îşi încheie seria de programe din această primăvară pe 27 mai, cu o întâlnire între poeţii Liliana Ursu şi Kjell Espmark. Liliana Ursu îşi va prezenta propriile poeme, dar şi antologia bilingvă cu poeţi sibieni "Treasury of the City" / "Visteriile cetăţii" (Ed. Institutului Cultural Român 2008), a cărei traducere a realizat-o împreună cu Adam Sorkin. Poeta a mai vizitat Suedia în 2008, când a participat la Festivalul Internaţional de Poezie de pe insula Gotland.

Timp de 12 zile, Iaşul va lua lecţii de comunicare interculturală prin intermediul multicolor, Festival de Muzică şi Film în aer liber (www.festivalulmulticolor.ro). Acesta se va desfăşura în perioada 1-12 iunie, pe Strada Lăpuşneanu şi în Parcul Copou, fiind o iniţiativă a lectorilor străini de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Fiecare zi de eveniment va fi dedicată uneia dintre cele 12 ţări, iar toate activităţile se vor desfăşura în aer liber, tocmai pentru a facilita accesul la aceste culturi unui număr cât mai mare de persoane. De asemenea, pentru a completa universul fiecărei culturi, în Galeriile Anticariat „Dumitru I. Grumăzescu” şi în Librăria-cafenea Avant-garde din Iaşi vor fi amenajate standuri speciale în care vor fi expuse cărţi ale autorilor din „ţara zilei”, precum şi imagini.

Teatrul Naţional Radiofonic vă invită luni, 18 mai, de la ora 11 – la Clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti - la audiţia cu public a spectacolului în premieră: „DE O PARTE ŞI DE ALTA A PRUTULUI” în regia lui Petru Hadârcă. Audiţia de luni, 18 mai 2009, se va desfăşura în prezenţa academicianului Gleb Drăgan, a familiei sale şi a unor invitaţi speciali. Producţia este realizată şi prezentată la Radio România Cultural, marţi, 19 mai, de la ora 19, în cadrul proiectului Biografii, memorii – coordonat de Magda Duţu.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!