DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
23.50 - 24.00
Poezie universala • Documente asupra melancoliei. A.S.Puşkin (1799-1837, Rusia): Eu te-am iubit; Mihai Eminescu (1850-1889): Melancolie; Lanţul coliviilor - Cântec de Mircea Baniciu. Realizator Dan Verona

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
00.00 - 00.30
Noptile Radio Romania Cultural. Teatru radiofonic in serial • 'Lotte la Weimar' de Thomas Mann – ep.11

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

21 mai 2009

Institutul Cultural Român din Bucureşti va găzdui mâine o întâlnire cu reputatul muzician Harry Tavitian şi invitatul său, saxofonistul Anatoly Vapirov. Întâlnirea are ca tema 'Jazzul şi muzică clasică, notaţie şi improvizaţie', în cadrul proiectului 'Teach Me Tonight: de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian'. Cei doi muzicieni au avut o contribuţie hotărâtoare la crearea şcolilor naţionale de jazz din ţările lor, fiind reprezentanţi de marcă ai Noului Jazz Est-European. Ambii au un puternic stil personal, remarcabil prin spontaneitate, născut din sinteza între jazzul de avangardă şi spiritualitatea spaţiilor din care provin.

Regizorul Felix Alexa montează pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti piesa 'Sinucigaşul' de Nikolai Erdman, cu Dan Puric în rolul principal, premiera urmând să aibă loc duminică, de la ora 19, la Sala Amfiteatru. Piesa lui Erdman este un rechizitoriu tragicomic la adresa egoismului feroce, o farsă în care viaţa nu face nici două parale, iar moartea este speculată în folosul interesului propriu. Felix Alexa aduce un spectacol de o actualitate şocantă şi dureroasă despre criza unui om aflat pe valurile crizei societăţii.

România va fi ţară invitată de onoare la ediţia din 2012 a Târgului Internaţional de Carte de la Torino. Invitaţia a fost lansată de Rolando Picchioni, preşedintele Fundaţiei pentru carte, muzică şi cultură, organizator al manifestării. Prezenţa românească la ediţia din acest an a Târgului a inclus opt evenimente dedicate promovării literaturii şi autorilor români, programelor de profil ale ICR şi schimburilor culturale între Italia şi România. Tema standului, 1989 – 2009: Confirmări şi debuturi în literatura română, a fost dezbătută în cadrul a două ateliere de lucru, coordonate de Roberto Merlo, profesor la Universitatea din Torino. La întâlniri au participat scriitorii Petru Cimpoeşu, Filip Florian, Ioana Nicolaie, Doina Ruşti, Ana Maria Sandu, Lucian Dan Teodorovici.

Mâine şi sîmbătă, va avea loc în premieră la Iaşi Salonul de benzi desenate, BeDon. Timp de două zile, ieşenii vor avea ocazia să intre în culisele celei de-a noua arte. Centrul Cultural Francez din Iaşi şi Casa de Cultură "Mihai Ursachi" vor găzdui conferinţe, mese rotunde şi lansări de carte la care vor participa invitaţi atât din ţară cât şi din străinătate. Festivalul începe vineri, la ora 10 cu o conferinţă susţinută la Centrul Cultural Francez de către arhitectul şi desenatorul ieşean Mati Botezatu pe tema „Banda desenata şi cinematografia". Dup-amiaza de la ora 15 va avea loc în Parcul Copou un concurs de desen urmat, de la ora 18 de vernisajul expoziţiilor semnate de cunoscutul desenator iesean Lucian Amarii şi de Alexandru Ciubotariu, autor român de bandă desenată.

Muzeele reprezintă nu numai instituţii de cultură, ci şi mediatori ai turismului cultural. Afirmația aparține președintelui International Council of Museums din România, Virgil Niţulescu. Acesta a participat ieri la Suceava la dezbaterea "Muzeele şi Turismul". Reprezentanţi din domeniul culturii şi ai turismului cultural, operatori din turism şi specialişti ai muzeelor din judeţul Suceava au apreciat importanţa realizării unui turism durabil. Prezent la această dezbatere, preşedintele ICOM a arătat că turismul de masă poate să afecteze patrimoniul cultural şi muzeele atât în mod pozitiv, cât şi negativ, subliniind importanţa punerii bazei unui turism durabil care "să exploateze rezervele culturale ale muzeelor fără să le epuizeze" şi care să respecte principiile Chartei pentru muzee şi turismul cultural din anul 1999. Niţulescu a spus că muzeele reprezintă o sursă importantă pentru turismul cultural, arătând că, în prezent, turiştii doresc să vadă ceea ce este specific pentru o localitate, regiune sau ţară.

Elevii, studenții dar și cadrele didactice vor avea la dispoziție în acest an 29 de tabere tematice pentru vacanța de vară. Acestea vor fi organizate în perioada 13 iunie-13 septembrie, în 19 centre de agrement. Potrivit Ministerului Tineretului şi Sportului preţul unei zile de tabără, incluzând cazare şi pensiune completă, porneşte de la 50 de lei şi, în funcţie de destinaţia aleasă, acesta nu depăşeşte 57 de lei. Domeniile de interes acoperite de cele 29 de tabere sunt: orientare turistică, artă fotografică, tabere de cercetaşi, tabere de limbi străine. Pe durata întregului sejur, tinerii au la dispoziţie gratuit, servicii de animaţie de vacanţă precum şi un program tematic desfăşurat în centrul de agrement. Perioada de înscrieri continuă, iar doritorii se pot adresa Direcţiilor Judeţene pentru Tineret din fiecare judeţ.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, oficiază astăzi, pe un podium special amenajat lângă Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie pentru sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena, ocrotitorii sfântului lăcaş. În această dimineaţa, vor fi scoase în procesiune moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, urmând să fie aşezate spre închinare pe tot parcursul zilei pe baldachinul din apropierea Catedralei. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va acorda diplome de onoare unor persoane - angajaţi şi colaboratori ai Centrului Eparhial - care s-au remarcat printr-o activitate intensă şi îndelungată în domeniul social-filantropic, cultural şi administrativ.

Regele Mihai va primi, astăzi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara. În plus, tot astăzi, el va fi numit cetăţean de onoare al municipiului. Evenimentul va avea loc în Sala de Consiliu a Primăriei, iar apoi Regele Mihai va participa la un spectacol de gală, care se va desfăşura la Opera Naţională din Timişoara. Regele Mihai va vizita Biblioteca Centrală Universitară "Eugen Todoran" şi va participa la aniversarea a 80 de ani de la înfiinţarea Rotary Club Timişoara.

Oleg Iankovski, unul dintre cei mai populari actori din Rusia, a decedat ieri la vârsta de 65 de ani. Artistul, cunoscut în străinătate pentru rolurile jucate în filmele celebrului regizor disident Andrei Tarkovski, suferea de cancer și se lupta cu această boală de mai bine de şase luni. Mihail Gorbaciov, fostul preşedinte sovietic, s-a declarat "şocat" la auzul veştii despre decesul actorului, cu care era în bune relaţii de prietenie. Posturile de televiziune din Rusia i-au adus un omagiu acestui mare artist al cinematografiei sovietice, despre care s-a scris că era "singurul actor căruia nu trebuia să îi spui cum să poarte o haină". În străinătate, Oleg Iankovski a devenit cunoscut graţie rolurilor sale din filmele "Nostalgia" şi "Oglinda", ale lui Andrei Tarkovski. De asemenea, el a apărut în lungmetrajul "Patul lui Procust", adaptare a romanului lui Camil Petrescu, alături de actori precum Maia Morgenstern şi Gheorghe Dinică. Oleg Iankovski va fi înmormântat mâine, în celebrul cimitir Novodevitchi, unde se mai află mormintele scriitorilor Anton Cehov, Nicolai Gogol şi Mihail Bulgakov, dar şi ale compozitorilor Dimitri Şostakovici şi Serghei Prokofiev.

Arhitectul britanic de renume mondial Norman Foster a primit Premiul pentru Arte pe 2009 din partea fundaţiei "Prinţul Asturiei", patronată de prinţul Felipe, moştenitorul tronului Spaniei. Ceremonia a avut loc ieri la Oviedo. Norman Foster era marele favorit dintre cei 26 de candidaţi, printre care a figurat şi actriţa britanică Vanessa Redgrave. Fundaţia "Prinţul Asturiei" decernează anual opt premii - "Comunicare şi umanitate", "Cercetări ştiinţifice şi tehnice", "Ştiinţe sociale", "Arte", "Litere", "Cooperare internaţională", "Sport" şi "Concordia", fiecare în valoare de 50.000 de euro. Născut în 1935, la Manchester, în nordul Marii Britanii, Norman Foster, căsătorit cu psihologul spaniol Elena Ochoa, este considerat unul dintre cei mai mari arhitecţi ai stilului avangardist. În 1999, el a primit premiul Pritzker, considerat echivalentul premiului Nobel pentru arhitectură.

Svetlana Cârstean, Simona Sora şi Oana Soare sunt câştigătoarele celei de-a opta ediţii a Premiilor de debut ale revistei 'România literară'. Distincţiile au fost acordate, aseară, la Clubul Prometheus din Capitală. Svetlana Cârstean a fost premiată pentru volumul de poezie 'Floarea de menghină', Simona Sora pentru cartea 'Regăsirea intimităţii', iar Oana Soare pentru volumul de critică literară 'Petru Dumitriu & Petru Dumitriu'.

Lungmetrajele "My Summer of Love", "Me and You and Everyone We Know" şi "Tsotsi" vor putea fi urmărite, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Cele trei producţii vor rula în cadrul "Programului educaţional TIFF" realizat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj. Astfel, vor fi organizate proiecţii adresate elevilor dar şi unele destinate profesorilor şi directorilor de şcoli şi licee din Cluj-Napoca şi din jurul municipiului. Fiecare proiecţie va fi însoţită de aplicaţii didactice şi dezbateri pe baza unor "fişe de film pe care organizatorii TIFF le vor pune la dispoziţia profesorilor şi a elevilor. Lungmetrajele vor fi difuzate în regim de două proiecţii pe zi, iar pe 1 iunie va fi prezentat un program special, care va include două-trei filme. Cea de-a opta ediţie a Festivalului TIFF va avea loc la Cluj-Napoca, între 29 mai şi 7 iunie.

"România - o lume în traducere", acesta este sloganul sub care Institutul Cultural Român va organiza standul românesc la Târgul de Carte de la Varşovia. Evenimentul se va desfăşura începând de astăzi și până duminică în Palatul Culturii şi Ştiinţei din centrul Varşoviei. La standul ICR vor fi prezentate titluri româneşti publicate în Polonia, majoritatea prin programele de traduceri ale institutului, şi vor fi prezenţi traducătorii polonezi care au făcut posibile aceste apariţii. Printre autorii români, ale căror volume apărute în ediţie poloneză vor fi prezentate, se numără: Mircea Cărtărescu, Filip Florian, Gabriel Liiceanu, Norman Manea. Standul românesc de la Târgul de Carte de la Varşovia va fi unul personalizat, conceput de artistul şi designerul Arnold Estefan.

Taraful Haiducilor va susţine un recital în deschiderea concertului pe care formaţia Gogol Bordello îl are programat luna viitoare, pe 17 iunie, la Arenele Romane din Bucureşti. Taraful Haiducilor, unul dintre cele mai de succes exporturi muzicale ale României, are în componenţă trei generaţii de lăutari originari din deja celebrul sătuc Clejani, judeţul Giurgiu, localitate al cărei nume a făcut înconjurul lumii muzicale. Istoria Tarafului se întinde pe durata mai multor decenii, însă abia la sfârşitul anilor '80 a intrat în atenţia publicului şi presei internaţionale, odată cu invitaţia de a cânta la Paris şi Geneva, unde au fost primiţi cu mult entuziasm. Biletele pentru concertul pe care formația Gogol Bordello îl va susţine pe 17 iunie mai sunt disponibile doar astăzi la preţul de 75 de lei, de mâine preţul unui tichet va fi de 90 de lei. Acestea pot fi procurate online, de pe myticket.ro, din reţeaua Diverta, Magazinul Muzica și Librăriile Cărtureşti.

Radu Muntean este regizorul lunii la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Cineastul a selectat pentru programul din mai pelicule precum "A fost sau n-a fost?", de Corneliu Porumboiu, şi "Tăcerea Lornei", de fraţii Dardenne. Astfel, regizorul Radu Muntean propune publicului Noului Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Ţăranului Român din capitală o selecţie de filme câştigătoare la Cannes în ediţiile 2005 - 2008. Fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne sunt prezenţi în această selecţie cu filmele "Tăcerea Lornei" (premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes 2008) şi "Copilul", care s-a bucurat, de asemenea, de succes în festivaluri, fiind recompensat în 2005 cu premiul Palme d'Or pe Croazetă. Peliculele vor fi proiectate până la sfârșitul acestei luni.

Cantitatea de date digitale existente în întreaga lume se apropie de 500 de miliarde de Gigabytes. Potrivit experților, dacă acestea ar fi strânse şi tipărite sub formă de cărţi, volumele ar forma un teanc echivalent cu de 10 ori distanţa dintre Pământ şi Pluto. Această cantitate imensă de date în format digital s-a acumulat ca urmare a dezvoltării explozive a site-urilor de socializare, a telefoanelor capabile să se conecteze la internet şi a operaţiunilor electronice de supraveghere derulate de guverne. În condiţiile în care majoritatea oamenilor se alătură comunităţii digitale, ceea ce determină şi creşterea numărului de mobile cu capacitate de conectare la internet, cantitatea de informaţii în format digital creşte cu o viteză mai mare decât cea a celei mai rapide rachete a NASA. Specialiştii estimează că universul digital se va dubla ca volum în următoarele 18 luni.

Teatrul Naţional Radiofonic va prezenta în premieră, în această seară, la Radio România Cultural, spectacolul "Delir în doi, în trei, în câţi vrei?", de Eugene Ionesco. Din distribuţia piesei fac parte Rodica Mandache, Horaţiu Mălăele, alături de Anne-Marie Ziegler iar misiunea povestitorului şi-o asumă chiar regizorul spectacolului, Attila Vizauer. Traducerea textului aparţine lui Vlad Russo şi Vlad Zografi. În spectacolul "Delir în doi, în trei, în câţi vrei?" absurdul, dinamitarea convenţiilor, efectele groteşti îmbracă forme sonore inedite, neconvenţionale. Jocul inteligent şi nuanţat al actorilor, conduşi de regizorul artistic Attila Vizauer, este valorificat printr-un limbaj radiofonic menit să ilustreze absurditatea relaţiilor, a dialogurilor, plictisul şi platitudinea vieţii.

Duoul britanic Basement Jaxx, premiat cu Grammy, va susţine, luna viitoare, un concert la Arenele Romane din Bucureşti. La evenimentul care va avea loc pe 27 iunie, vor participa și trupele Moderat şi Aeroplane. De asemenea, în deschiderea concertului vor încălzi atmosfera TRG şi Tom Wilson. Câştigători ai premiului Grammy pentru cel mai bun album de muzică dance/ electronică, cei doi membri ai Basement Jaxx - Felix Buxton şi Simon Ratclife - formează o trupă importantă pe scena muzicii electronice. Britanicii au avut primul contact cu scena muzicală în anii '90, în 1994 obţinând o rezidenţă în clubul Rooty. De-a lungul anilor, Basement Jaxx a devenit o sursă de inspiraţie pentru numeroşi producători şi DJ-i.

Județul Gorj va fi începând de astăzi gazda Festivalului Internaţional de Literatură 'Tudor Arghezi'. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Gorj şi de Uniunea Scriitorilor din România, cu sprijinul instituţiilor de cultură locale. Potrivit programului, până pe 25 mai, la Târgu-Jiu şi Târgu Cărbuneşti, localitatea de obârşie a marelui scriitor, vor avea loc lansări de volume ale unor autori români şi străini, reviste şi albume muzicale, vernisaje de expoziţii de grafică, conferinţe, un recital de poezie. De asemenea, doi dintre participanţii la manifestări, respectiv scriitorii Fernando Arrabal şi Ilie Constantin, vor primi titlul de 'Cetăţean de onoare' al oraşului Târgu Cărbuneşti.

Lungmetrajul"Antichrist", regizat de danezul Lars von Trier, proiectat la începutul săptămânii la Festivalul de Film de la Cannes va fi propus spre difuzare ţărilor puritane într-o versiune cenzurată. Și asta pentru că producția prezentată pe Croazetă a şocat publicul prin nuditate, sex şi violenţă extremă. Producătorii danezi au mărturisit că nu ştiu deocamdată care sunt scenele care vor fi cenzurate, dar vor fi purtate discuții cu distribuitorii din aceste ţări, pentru a cunoaşte şi opiniile lor în această chestiune. Conceput de Lars von Trier ca o "terapie" pentru a ieşi dintr-o depresie severă şi inspirat din visurile şi obsesiile sale, acest film prezintă tristeţea unei mame care şi-a pierdut fiul şi care începe să înnebunească. "Antichrist" concurează în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, care se desfăşoară până pe 24 mai.

Depeche Mode a anulat concertele pe care trebuia să le susţină la Varşovia, Riga şi Vilnius, în cadrul turneului "Tour of the Universe". Și asta după ce, săptămâna trecută, trupa a amânat şi show-urile de la Bucureşti şi din alte cinci oraşe, pentru că solistul formaţiei, Dave Gahan, este bolnav. Potrivit site-ului oficial al formației, medicii susţin că artistul are nevoie de mai mult timp pentru a se recupera fizic. Dave Gahan a fost spitalizat de urgenţă, pe 12 mai, la Atena, fiind suspectat de gastroenterită. Organizatorii români au anunţat că sunt în discuţii cu reprezentanţii trupei şi că show-ul ar putea fi reprogramat în iulie sau septembrie 2009.

Regizorul şi producătorul Menahem Golan este invitatul special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Este vorba despre unul dintre cei mai activi şi prolifici creatori ai cinematografiei contemporane, apărând, de-a lungul timpului, pe genericul a 250 de filme. De altfel, prezenţa acestuia la Cluj va însemna şi un moment aniversar, împlinirea a 80 de ani. Unul dintre cele mai cunoscute filme pe care Golan şi-a pus semnătura de regizor este 'Operation Thunderbolt', reconstituind operaţiunea forţelor israeliene în Uganda, un lungmetraj nominalizat la Oscar la categoria Cel mai bun film străin. O altă peliculă foarte populară, care a adunat la premieră aproape o treime din populaţia Israelului, este 'Eskimo Limon'. În 1999, Golan a primit prestigiosul Israel Prize pentru întreaga sa contribuţie în domeniul cinematografiei. Festivalul Internaţional de Film Transilvania va debuta săptămâna viitoare, pe 29 mai, la Cluj-Napoca.

Portrete ale marilor actori români vor fi expuse, de săptămâna viitoare, la Institutul Cultural Român din capitală. Astfel, luni, de la ora 18, va fi vernisată expoziția 'Actorii şi fotograful', semnată de artistul Simion Buia. La eveniment va participa şi actorul Ştefan Radof, care va recita din cea mai recentă carte de poezii a sa. Expoziţia cuprinde portrete ale marilor actori români, imagini care vor fi reunite, în 2010, într-un album de artă fotografică. Chipurile celor care sunt admiraţi pe scene sau pe ecrane se dezvăluie, în imaginile realizate de Simion Buia, în ipostaze simple, cotidiene. Expoziţia va fi deschisă până pe 8 iunie şi se va încheia cu o întâlnire cu actorul Eusebiu Ştefănescu.

Filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur", produs şi scris de Cristian Mungiu, a fost apreciat în cronicile de specialitate după prima proiecţie la Festivalul de la Cannes. Potrivit jurnaliștilor de la Screendaily pelicula va avea succes la public, iar Boston Globe apreciază inteligenţa scenariului. În România, pelicula, care are în total 155 de minute, va fi prezentată în două părţi. Criticii apreciază că filmul regizat de Ioana Uricariu, Hanno Hoefer, Constantin Popescu, Răzvan Mărculescu şi Cristian Mungiu, laureatul premiului Palme d'Or fiind şi scenarist şi producător al peliculei, este mai coerent decât majoritatea proiectelor de acest gen, precum "Paris, je t'aime" şi "Eros, Tokyo!". "Amintiri din Epoca de Aur" va deschide cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Grupul XtREme va fi singura prezenţă românească la Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă B-FIT in the Street. Evenimentul va avea loc la Bucureşti săptămâna viitoare, între 28 şi 31 mai. XtREme este un grup format şi instruit de Dorel Moiş, medaliat cu aur la campionate europene şi mondiale de gimnastică aerobică. Din trupă mai fac parte Alina Ulmeanu, Andreea Dumitraşcu, Luminiţa Brad şi Casian Bădescu, toţi gimnaşti profesionişti. La graniţa dintre sport şi arte - dans, muzică, teatru -, XtREme îmbină acrobaţia cu spectaculoase mişcări coregrafice. Potrivit organizatorilor, ArCuB, B-FIT in the Street, aflat la a doua ediţie, reuneşte anul acesta 16 trupe din şase ţări - România, Germania, Spania, Italia, Franţa şi Argentina. Spectacolele vor avea loc în Piaţa Constituţiei, Piaţa Universităţii, Parcul Izvor şi Piaţa "George Enescu".

Concertul pe care cântăreaţa irlandeză Sinéad O'Connor îl va susţine la Bucureşti, pe 11 iunie, va fi unul acustic. Alături de artistă vor urca pe scenă doi colaboratori vechi de-ai săi, Steven Cooney şi Kieran Kiely. Potrivit organizatorilor, la Arenele Romane vor fi amplasate scaune pe spaţiul central, astfel încât spectatorii să poată savura din plin concertul. Biletele la spectacol sunt fără loc, iar cei care vor să o vadă cât mai de aproape pe artistă trebuie să fie primii la concert. Accesul publicului va fi permis începând cu ora 19.00, iar show-ul va începe la ora 20.30. După spectacolul din Capitală, Sinéad O'Connor va pleca în Grecia.Traseul turneului include, printre altele, destinaţii din Serbia, Franţa, Olanda şi Belgia.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!