DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Retro educatia • cu Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

28 mai 2009

Administraţia Fondului Cultural Naţional lansează astăzi cea de-a doua sesiune de finanţare pe 2009, pentru proiecte editoriale. Bugetul alocat este de aproape 1,9 milioane de lei. Editurile şi redacţiile publicaţiilor culturale îşi pot înscrie în concurs proiectele, în vederea finanţării lor de AFCN, până pe 26 iunie. Administrația acordă finanţări nerambursabile pentru proiecte editoriale cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare, estimativ 1 septembrie 2009, şi data de 16 noiembrie 2009. Documentele necesare înscrierii de proiecte editoriale în concurs vor fi disponibile începând cu data de 28 mai pe pagina afcn.ro, secţiunea Finanţări proiecte editoriale.

Interzisă în anul 1987, cu o zi inainte de premiera la Teatrul Nottara din București, piesa "Caii la fereastră", de Matei Vişniec, va fi prezentată în această seară, de la ora 19, la Radio România Cultural. Spectacolul este o dramă a comunicării, o parodie cumulativă a tehnicilor teatrului absurdului, autorul folosind parabola, ironia, limbajul dezarticulat, jocurile gratuite de cuvinte, personajele-simbol. "Caii la fereastră" face parte din proiectul "Dramaturgi români contemporani", coordonat de Magda Duţu. În varianta regizorală semnată de Gavriil Pinte, personajele feminine - Mama, Fiica, Soţia - sunt interpretate de aceeaşi actriţă: Dana Dogaru. Din distribuţia spectacolului mai fac parte: Daniel Badale, Dan Aştilean, Mircea Constantinescu şi Bogdan Dumitrescu.

"Titus Andronicus", de Masahiro Yasuda , "Livada de vişini", de Eimuntas Nekrosius, şi "Colecţia de fluturi", o producţie a Neighbourhood Watch Stits, se numără printre spectacolele care vor fi prezentate la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Cea de-a XVI-a ediţie a manifestării se va desfăşura începând de astăzi și până pe 7 iunie. Evenimentul va fi organizat sub patronajul preşedintelui României şi a Reprezentanţei Comisiei Europene. Ediţia din 2009 a festivalului va include 358 de evenimente, pe parcursul a 11 zile, şi trupe din 70 de ţări. Spectacolele prezentate anul acesta vin din state precum Canada, Rusia, Franţa şi vor avea loc atât în săli de teatru, cât şi în spaţii neconvenţionale.

Cea de-a doua ediţie a festivalului de modă Pasarela ia startul astăzi, la Bucureşti, urmând ca până duminică să reunească, într-o serie de evenimente, moda din Franţa şi noile tendinţe din designul românesc. Evenimentul va debuta la Muzeul Naţional de Artă al României cu un omagiu adus regretatului maestru al modei franceze Yves Saint-Laurent. Tot astăzi, Didier Grumbach, preşedintele Camerei Sindicale Franceze de Haute Couture, decan al Institutului Francez al Modei, va susţine conferinţa "Două secole de modă...". De asemenea, va fi vernisată expoziţia "Eleganţa românească", realizată cu costume de epocă din colecţia particulară a Adinei Nanu, în Sala Auditorium a MNAR, în timp ce la Institutul Francez din Bucureşti vor fi prezentate colecţiile semnate de Andra Cliţan şi István Cîmpan, finalişti ai concursului Espoir Mode, iar la Sala Dalles va fi prezentată colecţia lui Adrian Oianu.

Trupe din Franța, Spania, Italia, Germania, Argentina și România vor oferi publicului din București, începând de astăzi și până duminică, spectacole fixe și mobile, parade alegorice, concerte, marionete gigant, dansuri cu elemente de acrobație și efecte pirotehnice. Malabar, Comediants, Voala, Antagon, Carros de Foc, Le Funambule sunt câteva dintre trupele care vor oferi reprezentații în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă "B-FIT in the Street!". Spectacolele fixe se vor desfășura pe Esplanada Teatrului Național din București, în Piata Constituției, în Piața George Enescu, Parcul Colțea, Parcul Unirii și Parcul Cișmigiu.

Cinefilii vor putea vedea imagini explozive cu Castelul Peleş, mâine, când pelicula 'Fraţii Bloom', o producţie hollywoodiană filmată şi în România, va fi lansată în cinematografele din ţară. Realizatorii comediei 'Fraţii Bloom', care îi aduce în rolurile principale pe Rachel Weisz, Adrien Brody şi Mark Ruffalo, au aruncat în aer, ce-i drept pe peliculă, celebrul Castel Peleş, una dintre cele mai importante moşteniri istorice ale României. Cele trei vedete care interpretează rolurile principale din peliculă, cât şi echipa de realizatori au filmat la Sinaia, Comarnic, Bucureşti, iar o scenă importantă a fost realizată şi la Cazinoul din Constanţa.

Arheologii de la Muzeul de Istorie a Banatului au descoperit, cu prilejul unor săpături în municipiul Timişoara, un donjon medieval din veacurile XIV - XV, de pe vremea lui Carol Robert d' Anjou. La finele anului trecut, arheologii timişoreni au descoperit şi alte ziduri, care au etalat 'vârstele' castelului, toate obiectele scoase la lumină fiind expuse într-o expoziţie. Acestea dezvăluie toate etapele evoluţiei castelului Huniade, din perioada lui Carol Robert d' Anjou, de la începutul veacului al XIV-lea . Profesorul Dan Leopold Ciobotariu, directorul Muzeului din Timişoara, a declarat, pentru AGERPRES, că recenta descoperire a fost întâmplătoare, adiacentă săpăturilor efectuate pentru găsirea unei fântâni medievale, a cărei existenţă a fost semnalată prin măsurători radio.

Cvartetul Belcea susţine un nou recital extraordinar la Ateneul Român, pe 9 iunie, la ora 19. În program, Ludwig van Beethoven, Serghei Prokofiev şi Franz Schubert. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” în cadrul rezidentiatului ansamblului londonez la Ateneul Roman. Cvartetul Belcea a luat fiinţă în 1994. Cei patru muzicieni au urmat stagii de perfecţionare cu membrii cvartetelor Chilingirian, Amadeus şi Alban Berg. Premiile cîştigate la concursurile internaşionale de la Osaka şi Bordeaux, precum şi Premiul pentru muzica de camera decernat în 2001 şi 2003 de Societatea Filarmonică Regală, au confirmat valoarea de excepţie a formaţiei.

La Libraria Humanitas Kretzulescu din capitală va avea loc duminică, 31 mai, de la ora 12, festivitatea de premiere a celor mai bune fotografii înscrise în concursul Copiii şi cartea. Evenimentul se va bucura de participarea actorilor de la Teatrul Ion Creangă. Astfel, personaje îndragite din basme vor oferi copiilor drept premii cărţi şi pachete cu dulciuri, ceaiuri aromate şi ghiozdane. Câştigătorii premiului de fotogenie se vor bucura de doua şedinţe foto realizate de profesioniştii unui studio de profil.

Astăzi de la ora 18, Libraria Cărtureşti din strada Arthur Verona gazduieşte în ceainărie conferinţa de presă susţinută de Oana Pellea cu prilejul publicării jurnalului său la începutul lunii iunie. La conferinţă vor participa, alături de actriţă, Ioana Parvulescu şi Radu Paraschivescu. „Jurnal” de Oana Pellea va fi lansat în cadrul Târgului de carte Bookfest, sâmbătă, 20 iunie, ora 14.

Centrul Naţional al Dansului – Bucureşti lansează premierele spectacolelor „Lulu’s room” de Mihaela Dancs şi „We went with these bodies as far as we could” de Paul Dunca. Evenimentul are loc mâine la Sala Rondă, de la ora 20. Mihaela Dancs este una dintre cele mai interesante coregrafe active pe scena de dans din România. Solo-ul „Lulu’s room”, nu este prima piesă a autoarei (în 2006 a creat solo-ul “Reprogramare”, iar în 2008 a realizat împreună cu Rui Catalao piesa “Follow that summer”). Începînd cu anul 2004 Mihaela Dancs a participat la serie o de stagii de dans şi rezidenţe artistice şi s-a impus ca o prezenţă permanentă în contextul coregrafic românesc şi internaţional.

O tânără de 18 ani, Raluca David, elevă în ultimul an la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu din Oradea, şi-a lansat aseară, în Cetatea medievală, romanul fantasy intitulat 'Dava', debutul său literar, apărut la editura Paralela 45. Fascinată de mitologia geto-dacică, Raluca a început romanul pe când avea 15 ani. Redactorul şef al Revistei Familia Ioan Moldovan a precizat că e greu de închipuit un debut de romancier la 18 ani. Cea mai importantă victorie a tinerei autoare este, în opinia scriitorului, descoperirea 'locului minunat al scrisului', deoarece puţini sunt cei care îl descoperă şi îl păstrează, cu iubire, pentru toată viaţa.

Expoziţia 'Omagiu Yves Saint Laurent' se deschide publicului astăzi, la Muzeul Naţional de Artă al României, în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului de modă 'Pasarela Bucureşti - Paris 2009', care a început ieri în Capitală şi durează până pe 31 mai. Expoziţia este realizată la un an de la dispariţia marelui creator de modă şi cuprinde creaţii vestimentare, afişe şi crochiuri. Colecţia prezentată în 1981 la Paris, care s-a inspirat din tabloul lui Matisse 'La blouse roumaine', constituie nucleul acestei expoziţii, demonstrând cât de important era pentru Yves Saint Laurent dialogul dintre tradiţie şi modernitate, dintre artă şi modă. Operele lui Yves Saint Laurent, intrate deja în istorie, au fost prezentate în mari muzee de artă, precum cel din San Francisco. Tot astăzi, în Rotonda Auditoriumului se deschide şi expoziţia 'Eleganţa românească' cu o colecţie particulară a prof. Adina Nanu.

Zeci de fotografii realizate de o fetiţă de doar 3 ani, Mara Alina Anghel, pot fi admirate, până în 1 iunie, în cadrul unei expoziţii vernisate, ieri, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Mara Alina, fiica unui restaurator din Alba Iulia, ne prezintă 'Lumea la trei ani' prin 54 de fotografii realizate de ea. Tot ieri a fost vernisată şi expoziţia intitulată 'Cli(ck)pe', în care vizitatorii pot admira instantanee surprinse de patru adolescenţi, trei fete şi un băiat, din Alba Iulia. Cele două inedite expoziţii de fotografie au fost organizate cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, Primăriei Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Institutul Cultural Român din Capitală aduce, pe 2 iunie, de la ora 18, în cadrul programului 'Seară de film la ICR', şapte pelicule premiate la Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj 'NexT' - ediţia 2009.
Acestea vor fi prezentate de criticul de film Andrei Gorzo. Ediţia 2009 a Festivalului internaţional de film de scurt şi mediu metraj - NexT s-a desfăşurat în Capitală, în perioada 1-5 aprilie.

Neagu Djuvara, diplomat de carieră şi rafinat om de cultură, îi va surprinde pe bucureşteni, duminică, pe scena Sălii Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti, printr-o ipostază necunoscută publicului larg, aceea de interpret al unor versuri din lirica franceză şi română. Pentru a treia oară pe scena TNB, Neagu Djuvara, cu o viaţă tumultoasă, petrecută în mare parte în Africa şi la Paris, şef în serviciile occidentale de spionaj din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, va surprinde prin noua sa ipostază, se arată într-un comunicat al TNB. Djuvara s-a născut la 18 august 1916, la Bucureşti. Licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940), obţine în 1972 doctoratul de stat la Sorbona cu o teză de filosofie a istoriei.

Documentarul 'Podul de flori' de Thomas Ciulei participă la cea de-a doua ediţie a Festivalului 'Documentarist - Zilele documentarelor la Istanbul', eveniment desfăşurat, în perioada 2-7 iunie. Festivalul de film documentar este organizat de Eurasia Art Colective, ONG dedicat realizării unor platforme de dialog intercultural. Ediţia din acest an include 68 de documentare turceşti şi internaţionale şi se va desfăşura în diverse instituţii prestigioase din Istanbul, cum ar fi Muzeul Pera, Institutul Goethe şi Institutul Francez. Documentarul 'Podul de flori' prezintă viaţa de zi cu zi a unei familii de emigranţi din Republica Moldova, oferind o perspectivă impresionantă asupra lumii de la marginea Europei.

Opera Naţională Bucureşti oferă publicului, sâmbătă şi duminică, o ultimă surpriză a stagiunii curente. Este vorba de premiera spectacolului 'Don Pasquale' de Gaetano Donizetti, readus pe afiş într-o viziune ce îi aparţine tânărului regizor Rareş Zaharia. Spectacolul va fi dirijat de Tiberiu Soare iar scenografia este realizată de Adriana Urmuzescu. Opera bufă 'Don Pasquale' de Gaetano Donizetti a fost compusă în anul 1842 şi reprezentată pentru prima dată în anul următor, la Paris. Prima montare a spectacolului 'Don Pasquale' la Bucureşti a avut loc în 1910.

Lucrarea 'Vas cu garoafe galbene' semnată de Alexandru Ciucurencu va fi pusă în vânzare, sâmbătă, la licitaţia Casei Alis, la preţul estimativ de 50.000 de lei. Tabloul este urmat, în ordinea preţurilor de intrare în licitaţie, de lucrări precum 'Călugărul Vlahuţă' de Aurel Băeşu, estimat la 40.000 de lei şi 'Casa de pe deal' de Nicolae Dărăscu, la 27.500 de lei. În catalogul licitaţiei figurează şi opere semnate de pictori celebri străini, printre care se numără Paul Klee, Wassily Kandinsky, Pierre Bonuard. La capitolul bibliofilie, cel mai scump volum pus în vânzare este 'Victor Brauner, L'Illuminateur' scris de Sarane Alexandrian în 1954, care va putea fi adjudecat de colecţionari de la suma de 1.400 de lei. Licitaţia Casei Alis va avea loc sâmbătă la Teatrul Naţional de Operetă 'Ion Dacian'.

Sub semnul unei refaceri teatrale a celebrului Orient Express, trei producţii teatrale sunt prezentate într-un tren special, pus la dispoziţie de Căile Ferate din Turcia in aceste zile la Bucureşti, Craiova şi Timişoara. Spectacolele continuă în capitală şi în această seară de la ora 20 şi 30 de minute, în Gara Băneasa. Evenimentul se înscrie într-un amplu proiect internaţional, susţinut de Convenţia Teatrală Europeană ce se va desfăşura pe ruta Istanbul - Germania, prin Sud-Est-ul Europei, de la Est la Vest. Din România, Teatrul Naţional ''Marin Sorescu'' din Craiova s-a alăturat acestei propuneri îndrăzneţe, în dorinţa de a se integra într-un circuit internaţional de resurse, de a susţine schimburile de experienţă dintre artişti şi a dezvolta noi proiecte culturale.

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional 'George Enescu', se va desfăşura în perioada 30 august - 26 septembrie 2009. Aceasta va include peste 130 de manifestări, pe scenele româneşti urmând a fi prezentate 280 de lucrări dintre care 24 de opusuri enesciene, peste 80 de lucrări ale unor compozitori contemporani şi zece spectacole de operă şi balet. Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, a declarat, recent că la această ediţie costurile organizării se situează la şapte milioane de euro. Pe scenele festivalului vor evolua 13 mari orchestre din Europa, 14 orchestre de cameră din lume, 19 formaţii camerale, şase coruri, 41 de solişti în concerte şi şase solişti în recital. Printre acestea se numără: Baletul din Monte Carlo, Orchestra Radio France, Royal Filarmonica, orchestrele din Toulouse, Laussane, Saint-Petersburg, Basel, Orchestra camerală din Viena, Orchestra de Cameră Radio şi altele.

În perioada 8 - 14 iunie, în sala teatrului 'Aurel Elefterescu' din Călăraşi, se va derula a XIV-a ediţie a festivalului naţional de teatru 'Ştefan Bănică', eveniment inclus în proiectul cultural 'Thalia în 7 zile'. La aces eveniment vor participa mari actori ai scenei româneşti, dar şi teatre neprofesioniste. Spectacolele vor debuta marţi, 9 iunie, când actorii Teatrului Mic din Bucureşti Olga Tudorache şi Lucian Nuţă vor juca în piesa 'Portretul Doamnei T', de Ana-Maria Bamberger, în regia Lianei Ceterechi. În ultima zi a festivalului, Delia Seceleanu şi Claudiu Bleonţ, de la Teatrul de comedie din Bucureşti, vor juca în piesa 'Dumnezeul zilei de mâine', de Cornel Mimi Brănescu, în regia lui Marcel Ţop.

Celebrul Cor Gospel din Harlem va încânta publicul român printr-un concert de excepţie, ce va avea loc pe 21 decembrie, la Sala Palatului din Bucureşti. Supranumit de Bono 'Îngerii din Harlem', după colaborarea cu U2 pentru videoclipul 'I Still Haven't Found What I'm Looking For', Harlem Gospel Choir a fost fondat în 1986 de Allen Bailey, fiind la ora actuală cel mai faimos cor din America. În cei peste douăzeci de ani de la înfiinţarea grupului, membrii Harlem Gospel Choir au urcat pe scenele celor mai importante săli de spectacole din lume. Îmbinând spiritualitatea şi pildele creştine cu ritmurile şi acordurile specifice blues-ului, muzica gospel îşi are originile în imnurile bisericeşti specifice comunităţilor de culoare din SUA începutului de secol XX.

Actorul Radu Beligan le va face bucureştenilor, pe 4 şi 5 iunie, la Sala Mică a Palatului, "Confesiuni despre viaţă şi artă". Acestea vor include povestiri despre personalităţile lumii teatrale care, de-a lungul timpului, i-au marcat destinul şi cariera, dar şi mărturisiri sau păreri privind teatrul românesc de astăzi. Anunţat pentru data de 4 iunie, spectacolul a fost sold-out la numai două săptămâni de la punerea în vânzare a biletelor, astfel că organizatorii au răspuns pozitiv cererii mari a publicului, şi-l vor oferi din nou publicului pe 5 iunie, începând cu ora 19. Aflat de 70 de ani în slujba scenei româneşti, Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, reuşind să-şi contureze una dintre cele mai prestigioase şi mai prolifice cariere, jucând în zeci de spectacole de teatru, producţii cinematografice sau de televiziune.
În stagiunea 2008 - 2009 a Teatrului Naţional Bucureşti, marele actor al scenei româneşti poate fi urmărit în spectacolele "Take, Ianke şi Cadâr" şi "Egoistul".

Opera Comică pentru Copii prezintă, spectacolul cu opera "Gianni Schicchi" de Giacomo Puccini, la Sala mică a Palatului Copiilor din Bucureşti, şi pe 1 şi 2 iunie. În distribuţia spectacolului pot fi reîntâlniţi artişti precum Vicenţiu Ţăranu, Andrei Lazăr, Valentin Racoveanu, Gabriela Daha, Raluca Oprea, Daniel Filipescu, Rodica Ocheşeanu sau Alexandru Petrovici. În perioada următoare, Opera comică pentru Copii este invitată şi în Croaţia şi Italia (25 iunie - 3 iulie), Tunisia (15 - 21 iulie), iar în toamnă în Canada şi India.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!