DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
23.50 - 24.00
Poezie universala • Documente asupra melancoliei. A.S.Puşkin (1799-1837, Rusia): Eu te-am iubit; Mihai Eminescu (1850-1889): Melancolie; Lanţul coliviilor - Cântec de Mircea Baniciu. Realizator Dan Verona

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
00.00 - 00.30
Noptile Radio Romania Cultural. Teatru radiofonic in serial • 'Lotte la Weimar' de Thomas Mann – ep.11

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

29 mai 2009

Centrul Naţional al Dansului – Bucureşti lansează premierele spectacolelor „Lulu’s room” de Mihaela Dancs şi „We went with these bodies as far as we could” de Paul Dunca. Evenimentul are loc astăzi la Sala Rondă, de la ora 20. Mihaela Dancs este una dintre cele mai interesante coregrafe active pe scena de dans din România. Solo-ul „Lulu’s room”, nu este prima piesă a autoarei (în 2006 a creat solo-ul “Reprogramare”, iar în 2008 a realizat împreună cu Rui Catalao piesa “Follow that summer”). Începînd cu anul 2004 Mihaela Dancs a participat la serie o de stagii de dans şi rezidenţe artistice şi s-a impus ca o prezenţă permanentă în contextul coregrafic românesc şi internaţional.

Opera Naţională Bucureşti oferă publicului, mâine şi duminică, o ultimă surpriză a stagiunii curente. Este vorba de premiera spectacolului 'Don Pasquale' de Gaetano Donizetti, readus pe afiş într-o viziune ce îi aparţine tânărului regizor Rareş Zaharia. Spectacolul va fi dirijat de Tiberiu Soare iar scenografia este realizată de Adriana Urmuzescu. Opera bufă 'Don Pasquale' de Gaetano Donizetti a fost compusă în anul 1842 şi reprezentată pentru prima dată în anul următor, la Paris. Prima montare a spectacolului 'Don Pasquale' la Bucureşti a avut loc în 1910.

Lucrarea 'Vas cu garoafe galbene' semnată de Alexandru Ciucurencu va fi pusă în vânzare, mâine, la licitaţia Casei Alis, la preţul estimativ de 50.000 de lei. Tabloul este urmat, în ordinea preţurilor de intrare în licitaţie, de lucrări precum 'Călugărul Vlahuţă' de Aurel Băeşu, estimat la 40.000 de lei şi 'Casa de pe deal' de Nicolae Dărăscu, la 27.500 de lei. În catalogul licitaţiei figurează şi opere semnate de pictori celebri străini, printre care se numără Paul Klee, Wassily Kandinsky, Pierre Bonuard. La capitolul bibliofilie, cel mai scump volum pus în vânzare este 'Victor Brauner, L'Illuminateur' scris de Sarane Alexandrian în 1954, care va putea fi adjudecat de colecţionari de la suma de 1.400 de lei. Licitaţia Casei Alis va avea loc sâmbătă la Teatrul Naţional de Operetă 'Ion Dacian'.

Expoziţia 'Omagiu Yves Saint Laurent' s-a deschis publicului ieri, la Muzeul Naţional de Artă al României, în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului de modă 'Pasarela Bucureşti - Paris 2009', care a început ieri în Capitală şi durează până pe 31 mai. Expoziţia este realizată la un an de la dispariţia marelui creator de modă şi cuprinde creaţii vestimentare, afişe şi crochiuri. Colecţia prezentată în 1981 la Paris, care s-a inspirat din tabloul lui Matisse 'La blouse roumaine', constituie nucleul acestei expoziţii, demonstrând cât de important era pentru Yves Saint Laurent dialogul dintre tradiţie şi modernitate, dintre artă şi modă. Operele lui Yves Saint Laurent, intrate deja în istorie, au fost prezentate în mari muzee de artă, precum cel din San Francisco. Tot astăzi, în Rotonda Auditoriumului se deschide şi expoziţia 'Eleganţa românească' cu o colecţie particulară a prof. Adina Nanu.

Cinefilii vor putea vedea imagini explozive cu Castelul Peleş, astăzi, când pelicula 'Fraţii Bloom', o producţie hollywoodiană filmată şi în România, va fi lansată în cinematografele din ţară. Realizatorii comediei 'Fraţii Bloom', care îi aduce în rolurile principale pe Rachel Weisz, Adrien Brody şi Mark Ruffalo, au aruncat în aer, ce-i drept pe peliculă, celebrul Castel Peleş, una dintre cele mai importante moşteniri istorice ale României. Cele trei vedete care interpretează rolurile principale din peliculă, cât şi echipa de realizatori au filmat la Sinaia, Comarnic, Bucureşti, iar o scenă importantă a fost realizată şi la Cazinoul din Constanţa.

Pelicula "Amintiri din Epoca de Aur", produsă de Cristian Mungiu, va deschide în această seară Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Evenimentul va avea loc până pe 7 iunie, la Cluj-Napoca. "Amintiri din Epoca de Aur", un film scris de Cristian Mungiu şi regizat de acesta, alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Contantin Popescu, dă startul celei de-a opta ediţii a TIFF, la Cinema Republica. "Amintiri din Epoca de Aur" ecranizează cele mai cunoscute legende urbane din România anilor '80 recuperând umorul care i-a ajutat pe români să supravieţuiască perioadei. "Amintiri din Epoca de Aur" va fi proiectat în premieră absolută pe ecranele din România, în prezenţa regizorilor, actorilor şi echipei realizatoare.

TIFF va inaugura, în acest an, în cadrul celei de-a opta ediţii, un program special dedicat copiilor şi adolescenţilor. Programul va fi realizat împreună cu Inspectoratul Şcolar Cluj. Organizatorii TIFF şi-au propus ca în acest an să atragă atenţia publicului tânăr şi foarte tânăr spre cinema, printr-o serie de filme pentru anumite categorii de vârstă. Astfel, programul proiecţiilor va fi împărţit în filme dedicate copiilor între 6 şi 14 ani şi adolescenţilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Producțiile vor fi difuzate în regim de o proiecţie pe zi, iar luni, de 1 iunie, va fi prezentat un program special de trei pelicule. Dintre lungmetrajele selecţionate în acest program fac parte "Me and You and Everyone we Know", "Dunya & Desie", "My Summer of Love", "Kidz in da Hood", "Tsotsi" şi "Persepolis".

Mitropolitul de Pergamon, Ioannis Zizioulas, care este şi preşedintele Academiei de Arte şi Ştiinţe din Atena, va primi, astăzi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Titlul îi va fi înmânat mitropolitului "ca semn de înaltă preţuire şi recunoaştere a meritelor sale pentru contribuţia fundamentală la mărturisirea Eclesiologiei Ortodoxe şi implicarea irenică în dezvoltarea Dialogurilor Ecumenice şi Interconfesionale".

Premierul Emil Boc a convenit, ieri, cu ministrul sirian de Finanţe, Mohammad al Hussein, ca autorităţile din cele două ţări să deschidă institute culturale la Damasc şi Bucureşti. Și asta datorită numărului mare de români care au lucrat în Siria şi al sirienilor care studiază şi trăiesc în România. În cadrul unei întrevederi care a fost organizată la Palatul Victoria, ministrul de Finanţe al Siriei a arătat că aproximativ 35.000 de cetăţeni sirieni au studiat în universităţi din România, inclusiv el fiind absolvent al Academiei de Studii Economice Bucureşti.

O seară de teatru dedicată dramaturgului şi regizoarei Gianina Cărbunariu va avea loc luna viitoare la Paris. În cadrul evenimentului, care se va desfășura pe 22 iunie în capitala Franței, vor fi prezentate spectacolele "DJ Pirat" şi "Kebab", la Institutul Cultural Român, şi piesa "Stop the Tempo", la Ambasada României. "Stop the Tempo" a fost pusă în scenă în Franţa de regizorul Christian Benedetti, un mai vechi colaborator al oamenilor de teatru români, şi s-a jucat la sfârșitul anului 2005 la Theatre Studio d'Alfortville, condus de acesta. În România, piesa a fost montată chiar de Gianina Cărbunariu, la Teatrul Luni de la Green Hours, fiind una dintre cele mai bune premiere ale anului 2004.

Recompensat la începutul anului cu premiul pentru poezie Niram Art, poetul Claudiu Komartin îşi va prezenta duminică, la Madrid, cartea de poeme "Un anotimp în Berceni". Evenimentul va avea loc de la ora 20.30, la Espacio Niram din capitala Spaniei. Alături de Komartin vor lua cuvântul poetul Gelu Vlasin, preşedintele Asociaţiei Hispano-Române Dialog European, Horia Barna, directorul Institutului Cultural Român din Madrid, şi criticul Fernandez Cabaleiro, profesor la Universitatea Autonoma din Madrid.

Regizorul şi producătorul Menahem Golan este invitatul special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care debutează astăzi la Cluj-Napoca. Este vorba despre unul dintre cei mai activi şi prolifici creatori ai cinematografiei contemporane, apărând, de-a lungul timpului, pe genericul a 250 de filme. De altfel, prezenţa acestuia la Cluj va însemna şi un moment aniversar, împlinirea a 80 de ani. Unul dintre cele mai cunoscute filme pe care Golan şi-a pus semnătura de regizor este 'Operation Thunderbolt', reconstituind operaţiunea forţelor israeliene în Uganda, un lungmetraj nominalizat la Oscar la categoria Cel mai bun film străin. O altă peliculă foarte populară, care a adunat la premieră aproape o treime din populaţia Israelului, este 'Eskimo Limon'. În 1999, Golan a primit prestigiosul Israel Prize pentru întreaga sa contribuţie în domeniul cinematografiei.

De ieri locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe au rămas fără singura librărie care vindea cărţi în limba română. Librăria "Pentru comunitate" şi-a închis porţile din cauza crizei economice. Potrivit directorului instituţiei, Mădălin Guruianu, cartea nu mai are căutare, oamenii nu mai au bani, iar impozitul forfetar a pus capac. El a adăugat că librăria s-a deschis, în urmă cu cinci ani, tocmai pentru a suplini lipsa cărţilor în limba română din zonă.

Actriţa Maia Morgenstern este invitatul special al primei ediţii a Festivalului Independent de Artă "Memento Vivere". Evenimentul va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare, pe 6 şi 7 iunie, la Buşteni. Festivalul cuprinde mini-spectacole, recitaluri, workshop-uri, proiecţii şi demonstraţii susţinute şi realizate de artişti independenţi din România şi străinătate, aparţinând diferitelor arii şi moduri de exprimare ale artei: dans, muzică, teatru, film, fotografie, pictură şi design. Alături de Maia Morgenstern, la eveniment vor fi prezenţi solişti ai Operei Naţionale Bucureşti, precum Oana Andra, Ion Dimieru, Adriana Alexandru, Stefan Shuller, ce vor prezenta în premieră naţională piesa muzicală "Degringoletto".

Grupul "Clubul Vedetelor" din Cluj-Napoca va încerca, duminică, să intre în World Records Academy. Formaţia se va strădui să susţină "cel mai lung concert live al unei trupe de copii", în cadrul căruia se va cânta peste 12 ore. Compozitorul Alexandru Filip, conducătorul grupului, a declarat că membrii "Clubului Vedetelor", numai fete, vor interpreta cântece în limba română, dar şi în limbi străine, inclusiv în turcă. Concertul va începe la ora 8.00. În total, copiii vor cânta peste 200 de melodii.

Pelicule semnate de Paul Negoescu, Anamaria Chioveanu şi Mihai Mincan vor participa la competiţia internaţională a Festivalului de Scurtmetraj de la Hamburg. Evenimentul se va desfăşura între 2 şi 8 iunie şi va avea o secţiune focus dedicată României. Peliculele "Renovare", "Lungul drum spre casă" şi "Palmele" se numără printre cele peste 50 de scurtmetraje participante în competiţia internaţională a Festivalului de Scurtmetraj de la Hamburg. Evenimentul mai cuprinde o competiţie dedicată filmelor germane, iar printre programele speciale ale ediţiei din 2009 figurează o nouă secţiune dedicată debuturilor, "Budding Talents - Juvenile Films", precum şi o retrospectivă dedicată Hamburg International Lesbian and Gay Film Festival, eveniment ajuns anul acesta la cea de-a 20-a ediţie, programată în octombrie.

Prima ediţie a "Zilei Bloggerilor Bucureşteni" va avea loc mâine în capitală.
Evenimentul va fi organizat de Centrul de Tineret al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului. Manifestarea va include un maraton de blogging la Casa de Cultură a Studenţilor. Proiectul a fost iniţiat cu ocazia împlinirii a 550 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştiului şi la 20 de ani de la începerea dezvoltării reţelei de internet. Ziua Bloggerilor Bucureşteni va fi un târg de bloguri prezentate cât mai ingenios, în cadrul căruia participanţii sunt liberi să îşi promoveze sub formă de show paginile online, organizând happeninguri, dezbateri, concursuri, stand-up comedy, video-proiecţii, vânzări de produse, conferinţe de presă, sampling şi altele.

Aproape jumătate din biletele pentru concertele programate în cadrul Festivalului "George Enescu" au fost deja rezervate. Evenimentul va avea loc la București în perioada 30 august - 26 septembrie. Programul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului "George Enescu", anunţat din octombrie 2008, nu a suferit modificări, întrucât nu au existat anulări ale angajamentelor făcute de orchestre sau interpreţii invitaţi, a anunţat directorul artistic al festivalului Ioan Holender. Astfel, vor participa 13 orchestre mari din Europa, printre care Royal Philharmonic Orchestra şi Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, 14 orchestre de cameră, 19 formaţii camerale, şase coruri, 41 de solişti în concerte şi şase solişti în recital. Ediţia a XIX-a a festivalului include şi o secţiune nouă, care cuprinde prelucrări de jazz ale unor piese clasice. Concertele din această secţiune vor avea loc la Sala "Mihail Jora" a Societăţii Române de Radiodifuziune.

Lungmetrajul lui Corneliu Porumboiu, "Poliţist, adjectiv" ocupă locul al treilea în topul celor mai bune filme din Festivalul de la Cannes 2009. Potrivit clasamentului realizat de specialişti în domeniu, pelicula "Tetro", de Francis Ford Coppola, se numără printre cele mai proaste lungmetraje. Topul a fost alcătuit de 16 critici şi bloggeri vorbitori de limba engleză, la solicitarea IndieWire, site specializat în cronici şi ştiri din domeniul cinematografiei.
Astfel, pe primul loc în acest top s-a clasat "Un prophete", de Jacques Audiard, care a primit Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes, fiind secondat de cea mai controversată producţie din competiţia pentru Palme d'Or, "Antichrist", de Lars von Trier.

Trupa americană Faith No More va concerta în această vară în Bucureşti. Evenimentul va avea loc pe 15 august, la Sala Polivalentă din capitală. Show-ul va face parte din "Reunion Tour 2009", care marchează reunirea membrilor formaţiei după 11 ani de absenţă de pe scena muzicală. Biletele pentru concertul de la Bucureşti au fost puse de ieri în vânzare, în reţeaua magazinelor Diverta. Faith No More este o trupă care s-a înfiinţat în anul 1982, în San Francisco, California. Stilul muzical abordat este rock alternativ, cu influenţe heavy metal, rock progressive, hip hop, punk hardcore, thrash metal şi jazz. Printre cele mai cunoscute piese ale formaţiei se numără "Easy", "We care a lot", "Epic", "Everything's ruined", "Falling to pieces" sau "Last cup of sorrow".

Filmul "Podul de flori", de Thomas Ciulei, va fi proiectat, în prezenţa regizorului, la Festivalul Documentarist - Zilele documentarelor la Istanbul. Evenimentul se va desfăşura luna viitoare, în perioada 2 - 7 iunie. Ediţia din acest an include 68 de producţii turceşti şi internaţionale şi se va desfăşura în diverse locaţii din Istanbul, cum ar fi Muzeul Pera, Institutul Goethe şi Institutul Francez. Documentarul "Podul de flori" prezintă viaţa de zi cu zi a unei familii de emigranţi din Republica Moldova, oferind o perspectivă impresionantă asupra lumii de la marginea Europei.

Documentarul "Man on Wire" de James Marsh şi "Hunger" de Steve McQueen se numără printre peliculele care vor rula în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Evenimentul debutează în această seară la Cluj-Napoca. Câştigător al Premiilor Oscar 2009 pentru "cel mai bun film documentar" şi având în palmares alte 24 de trofee, "Man on Wire" descrie infracţiunea artistică a secolului: în 1974, un tânăr francez pe nume Philippe Petit, folosindu-se doar de o sârmă de oţel, a reuşit să parcurgă distanţa dintre cele două turnuri gemene de la World Trade Center. Incredibila sa faptă reprezintă subiectul acestui documentar regizat de James Marsh.

Scriitorul catalan Jaume Cabré va fi prezent, săptămâna viitoare, în România. Cu acestă ocazie autorul își va lansa volumul "Vocile lui Pamano", pe 2 iunie, la Bucureşti, şi pe 3 iunie, la Giurgiu. Cartea face parte din colecţia "Biblioteca de Cultură Catalană" a Editurii Meronia şi a apărut în româneşte în traducerea Janei Balacciu Matei. În Bucureşti, lansarea romanului va avea loc marți, la ora 18.00, în Sala Oglinzilor de la sediul Uniunii Scriitorilor, iar la Giurgiu, pe 3 iunie, la ora 11.00, la Ateneul "Nicolae Bălănescu". Distins în Spania cu numeroase premii pentru romanele sale (între care "Excelenţă" şi "Umbra eunucului", publicate şi în limba română, în 2002 şi 2004, de aceeaşi editură), Jaume Cabré a devenit un nume de rezonanţă europeană mai ales după ce, în 2007, a fost un adevărat star al Târgului Internaţional de Carte de la Frankfurt.

Cântăreaţa africană Dobet Gnahore va participa în această toamnă la cea de-a patra ediţie a festivalului Plai. Evenimentul se va desfăşura între 11 şi 13 septembrie la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. Festivalul Plai se desfăşoară sub egida "Timişoara - Open Art City" - un concept care include festivaluri de muzică, teatru şi film, expoziţii de artă plastică, spectacole în aer liber, publicaţii culturale de mare ţinută, produse culturale ale comunităţii locale. Pe lângă cântăreaţa, dansatoarea şi percuţionista Dobet Gnahore, din Coasta de Fildeş, la festivalul Plai vor concerta şi alţi artişti, care urmează a fi anunţaţi în curând.

Lungmetrajul "JCVD", va fi proiectat mâine în regim drive-in pe Autostrada Transilvania, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Este vorba despre o producţie Belgia/ Franţa/ Luxemburg, în regia lui Mabrouk El Mechri, cu Jean-Claude Van Damme. Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania se va desfăşura la Cluj-Napoca, începând de astăzi și până pe 7 iunie. Proiecţia în sistem drive-in va avea loc la 30 de kilometri de Cluj. Filmul va putea fi urmărit din maşinile personale, cinefilii fiind aşteptaţi, mâine seară, la ora 20.00, pe Autostrada Transilvania, unde vor găsi câteva microbuze cu care vor putea "testa" atmosfera de lucru de pe noua autostradă.

Polonia, Italia şi Finlanda sunt cele trei ţări cărora le este dedicată secţiunea Focus a celei de-a opta ediţii a Festivalului de la Cluj. Polonia va fi prezentă în secţiunea Focus cu cel mai nou film al maestrului Andrzej Wajda, "Tatarak", dar şi cu "Rysa", de Michal Rosa, prezentat anul trecut la Veneţia. Italia va oferi şi ea cinefililor o proiecţie specială, cu mult-aşteptatul "Gomorra", în regia lui Matteo Garrone, dar şi cu "Il primo giorno d'inverno", în regia lui Marco Locatelli. Amatorii de producţii finlandeze vor fi răsfăţaţi cu un meniu special care include titluri foarte noi, precum "Thomas" de Miika Soini sau provocatorul "Tears of April" în regia lui Aku Louhimies. O noutate pentru ediţia de anul acesta a TIFF este secţiunea Figuri politice, prezentată de Cinemax şi axată pe portretele cinematografice ale unor importanţi şi controversaţi lideri politici contemporani.

Lungmetrajele "Amurg/ Twilight" şi "Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire" sunt favorite la MTV Movie Awards, după ce au obţinut şapte, respectiv şase nominalizări. Organizatorii au anunţat că, pentru ediţia din acest an a galei, fanii au putut, în premieră, să stabilească peliculele nominalizate. Producția " Twilight" a avut un mare succes de casă, dar a fost ignorată complet în sezonul premiilor acordate de industria cinematografică americană. Pelicula a fost nominalizată la categoria "cel mai bun film" alături de "Slumdog Millionaire", recompensat cu opt premii Oscar, "Cavalerul Negru/ The Dark Knight", care a avut cele mai mari încasări în 2008, "Iron Man - Omul de oţel" şi "Liceul muzical : Anul absolvirii". Gala MTV Movie Awards 2009 va fi prezentată de Andy Samberg, starul emisiunii de televiziune "Saturday Night Live", va avea loc duminică, la Los Angeles, şi va fi difuzată live de postul MTV.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!