Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
4 mai 2009
Matei Vişniec va lansa astăzi, la Librăria Cărtureşti de la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, romanul "Sindromul de panică în Oraşul Luminilor". După ce, anul trecut, a fost prezent la Bucureşti la lansarea volumului său "Cafeneaua Pas-Parol", scris în anii '80 şi reeditat de Cartea Românească, Matei Vişniec revine în România pentru a-şi prezenta cea mai recentă carte. La evenimentul, care va avea loc de la ora 18.00, vor fi prezenți și Alex Ştefănescu, Cosmin Ciotloş şi Daniel Cristea-Enache.
Ambasada Republicii Cuba şi Institutul Cervantes din Bucureşti organizează, astăzi, Gala Filmului Cubanez. Manifestarea va fi dedicată celei de-a 50-a aniversări a Institutului Cubanez de Artă şi Industrie Cinematografică. Evenimentul va avea loc, de la ora 19.00, la Cinema UNION. Cu acest prilej vor fi expuse 12 afişe de film din colecţia Institutului şi va fi proiectat documentarul „Suite Habana” în regia lui Fernando Perez. „Suite Habana” este filmul cel mai elogiat al cinematografiei cubaneze din ultimul deceniu.
Artiştii cubanezi Omar Sosa şi Arturo Sandoval se numără printre muzicienii care vor concerta la ediţia din 2009 a Sibiu Jazz Festival. Evenimentul va avea loc luna aceasta, între 11 şi 17 mai. Pianistul Omar Sosa este unul dintre cei mai prodigioşi creatori ai unei forme de jazz ce nu-şi uită rădăcinile insulare. El va concerta în cadrul festivalului pe 16 mai, la Sala Thalia din Sibiu, în proiectul Omar Sosa Quartet Afreecanos, care include şi muzicieni din Mozambic şi Senegal. La rândul său, trompetistul (şi pianistul) Arturo Sandoval, care va concerta în ultima zi a evenimentului, pe 17 mai, are deja asigurat un loc în panteonul jazzului. Aspectul cel mai frapant al interpretării sale este virtuozitatea tehnică uluitoare. Sandoval reprezintă veriga vie dintre Dizzy Gillespie - descoperitorul american al inestimabilului filon cubanez - şi modul în care jazzul a supravieţuit în Cuba. Pe lângă practicarea şi propagarea aşa-numitului latin jazz, el nu a ezitat să interpreteze compoziţii clasice, în anii 1980, împreună cu BBC Symphony Orchestra şi cu Orchestra Filarmonică din Sankt Petersburg.
Piesa "(R)Evolution or Flagstories", de Saviana Stănescu, va fi prezentată luna aceasta, într-un spectacol-lectură, pe muzică de Lucian Ban şi cu desene de Dan Perjovschi, la Festivalul Accidental din Camden, Marea Britanie. Evenimentul va avea loc pe 23 mai. Piesa "(R)Evolution or Flagstories" explorează experienţa de imigrant a Savianei Stănescu la New York prin lentila unei dihotomii personale Est-Vest. Saviana Stănescu este una dintre cele mai interesante şi puternice voci ale dramaturgiei contemporane. Piesele sale sunt cunoscute publicului american şi internaţional şi au fost distinse cu o serie de premii importante. Festivalul Accidental a fost fondat în 2006 şi include evenimente dintr-o paletă largă de domenii, printre care: teatru, dans, muzică, film, fotografie, conferinţe, ateliere de lucru şi dezbateri, precum şi colaborări transdisciplinare.
Unul dintre cele mai bune concerte ale formației Nirvana, susţinut în 1992, la festivalul Reading din Marea Britanie, va fi lansat astăzi pe DVD. Intitulat "Life Takes No Prisoners", materialul va prezenta celebra trupă interpretând 27 de piese, inclusiv coveruri după melodiile "More Than A Feeling", "The Money Will Roll Right In" şi "The Star Spangled Banner". Celebru pentru momentul în care Kurt Cobain, solistul trupei, a venit pe scenă într-un scaun cu rotile şi purtând o cămaşă de spital, show-ul este considerat unul dintre cele mai bune susţinute de Nirvana. Materialul va cuprinde piese precum "The Rose ", "Come As You Are", "About A Girl", "Smells Like Teen Spirit", "All Apologies", "Blew", "Dumb", "Territorial Pissings".
În al treilea an consecutiv, premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol radiofonic, revine unei producţii realizate în cadrul proiectului "Dramaturgi români contemporani". Este vorba de "Ionesco - Cinci piese scurte"de Eugène Ionesco; spectacol realizat în regia lui Alexandru Dabija, prezentat la Radio România Cultural - în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani şi coordonat de Magda Duţu. Audiţia cu public a acestui spectacol premiat, va avea loc astăzi, de la ora 11, la Clubul Ramada-Majestic, de pe Calea Victoriei din Bucureşti.
Duminică 10 mai, de la ora 10, la Sala Atelier, Teatrul Naţional Bucureşti vă invită la o reprezentaţie mai specială. Spectacolul Un duel, după Cehov, recenta premieră a Teatrului Naţional Bucureşti, în regia lui Alexandru Dabija, va fi urmat de o dezbatere, o întâlnire a publicului cu regizorul, actorii şi invitaţii speciali. Temele de la care poate porni dezbaterea sunt numeroase, vizând atât dramatizarea cât şi montarea piesei. Dezbaterea Cehov despre noi. Despre iubire şi ratare în viziunea lui Alexandru Dabija va începe, după o scurtă pauză, la ora 12.30. Moderator va fi criticul de teatru Marina Constantinescu.
Zilele Facultăţii de Muzică ale Universităţii Transilvania Braşov vor avea loc în perioada 5 -15 mai. Evenimentul cuprinde recitaluri instrumentale şi vocale, conferinţe, simpozioane, lansări de carte şi ateliere de lucru. Mâine la Muzeul Casa Muresenilor, are loc de la ora 11, Recitalul „Portrete muzicale braşovene” iar de la ora 12, Simpozionul ANIVERSARILE MUZICALE 2008-2009.
Actriţa Stela Popescu a primit titlul de 'regina comediei' din partea Centrului Cultural Israel-România din Tel Aviv, cu ocazia unui spectacol de excepţie, musical-ul 'O noapte furtunoasă', prezentat în turneu în Israel de Opera Comică pentru Copii din Bucureşti - informează site-ul animanews.com. Musical-ul 'O noapte furtunoasă', o adaptare de Smaranda Oţeanu-Bunea după I. L. Caragiale, pe muzica lui Roman Vlada, a constituit o surpriză pentru toţi, potrivit aceleiaşi surse, impunându-se prin originalitatea creaţiei, a scenografiei (Viorica Petrovici), coregrafiei (Valentin Roşca), dar mai ales prin impresionantul talent al actorilor.
Nume de referinţă din ţară şi din străinătate şi-au confirmat participarea la Transilvania Jazz Festival care va avea loc în periaoda 16-20 octombrie la Cluj. Printre artiştii invitaţi se numără George Cables, saxofonistul Ravi Coltrane, pianistul Sorin Terinte, contrabasistul Vlaicu Golcea, bateristul Billy Cobham, dar şi grupul Pulcinella din Franţa. Afişul manifestării îi include, de asemenea, pe saxofonistul Cristian Soleanu şi interpretele Maria Hristea, Maria Răducanu şi Teodora Enache. Alte cunoscute grupuri de jazz europene, reprezentate de muzicieni din Austria, Italia, Polonia, Cehia şi Ungaria, vor concerta la această ediţie a evenimentului.
Casa de Cultură a Municipiului Arad organizează în perioada 11 - 21 mai cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Teatru de Cameră şi Underground ARAD-FUN. În festival vor fi prezentate peste 30 de producţii teatrale româneşti şi internaţionale. Potrivit organizatorilor, Teatrul Vechi rămâne 'centrul de greutate' al festivalului la care se adaugă alte patru locaţii noi. Una din noutăţile acestui an este programul de noapte, un fel de 'after party', cu expoziţii, concerte, discuţii şi videoprezentări ale colectivelor. Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul www.undergroundfestival.ro.
Formaţia americană Eli Yamin Blues Band va susţine pe 7, 10 şi 13 mai concerte de blues în Braşov, Baia Mare şi Oradea, într-un turneu organizat de Centrul Cultural American. Eli Yamin Blues Band este una din cele zece formaţii selectate drept ambasadori ai muzicii americane, ce călătoresc şi concertează în întreaga lume în cadrul programului 'The Rhythm Road - American Music Abroad', organizat de prestigioasa instituţie Jazz at Lincoln Center. Aceste formaţii sunt specializate în jazz, urban hip hop, blues şi bluegrass. Intrarea la concertele Eli Yamin Blues Band este gratuită.
Institutul Cultural Român din Praga vernisează pe 12 mai, în Galeria Institutului, expoziţia „Artă creştină românească”. Lucrările artiştilor iconari vor fi prezentate de profesor universitar Mihaela Palade, curatorul expoziţiei. Expoziţia de artă creştină contemporană include lucrări cu tematică religioasă create prin diferite tehnici şi pe diferite materiale-suport: icoane tempera pe lemn, lucrări de grafică religioasă, icoane pe sticlă, icoane de lemn, marmură şi mozaic, icoane pe pergament. Expoziţia este însoţită de filmul documentar „Arta smeritului iconar” semnat de Anca Filoteanu, realizator şi producător, film consacrat artei iconografice româneşti şi artiştilor iconari.
Regizorul Dan Tudor aduce, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti, o montare după Aristofan,"Comedia norilor". Spectacolul va avea premiera oficială pe 10 mai, de la ora 19. Scenografia este semnată de Andu Dumitrescu, muzica de Vlad Creţu şi coregrafia lui Răzvan Mazilu. "Comedia norilor" este un spectacol care demonstrează că societatea a rămas aproape neschimbată timp de 2.400 de ani, se arată într-un comunicat al Naţionalului bucureştean. Prin montarea sa, Dan Tudor aduce pe scena TNB una dintre cele mai longevive piese din istoria teatrului, scrisă de Aristofan, părintele comediei universale.
Coproducţia româno - franceză "Cenuşă şi sânge", debutul regizoral al actriţei Fanny Ardant, a fost selecţionată la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes. Filmul va fi prezentat pe 22 mai, în afara competiţiei. "Cenuşă şi sânge" este unul dintre cele patru titluri prezentate în afara competiţiei din cadrul Selecţiei Oficiale, alături de "The Imaginarium of Doctor Parnassus' al lui Terry Gilliam, "The Army of Crime', regia Robert Guediguian şi "Agora" de Alejandro Amenabar. Selecţia filmului la Cannes marchează, astfel, o premieră pentru un producător român de film, Libra Film, condusă de Tudor Giurgiu, fiind prima casă de producţie care reuşeşte să fie prezentă, în acelaşi an, în programele oficiale ale celor mai importante festivaluri de film din lume - Cannes şi Berlin (unde a prezentat filmul "Katalin Varga" - premiat cu Ursul de Argint pentru contribuţie artistică deosebită în sound design).
În Parcul 'Al. I. Cuza' din capitală are loc până pe 27 septembrie a patra ediţie a stagiunii estivale de spectacole în aer liber. Acestea au loc în fiecare sâmbătă şi duminică, între orele 18 şi 20. Stagiunea a început vineri, 1 mai, cu un program special, ce a cuprins valsuri, polci, marşuri şi suite populare. Şi în acest an, locuitorii sectorului 3 vor avea ocazia de a se delecta cu piese celebre din opere şi operete, muzică clasică şi uşoară, fanfară, jazz-rock, muzică ambientală, precum şi folclor tradiţional românesc şi internaţional. Cele 45 de spectacole vor fi susţinute de formaţiile: La Musica, Brass Quintet Bucureşti, Classic Band 2000, Etno Band, Carpaten Show Band, Natali Grup, Poliphonic Show Band. Accesul publicului la spectacole este liber.
Astăzi de la ora 18, în seria „Întâlniri şi (re)întâlniri la ICR”, la Institutul Cultural Român din Bucureşti are loc conferinţa-dialog „Nimic despre politică!”, susţinută de Cristian Preda şi Traian Ungureanu. Pornind de la întrebarea „Ce e politic în viaţa individului modern?”, cei doi invitaţi vor trece în revistă câteva teorii politice, întru desluşirea a trei fenomene sociale foarte diferite: urbanizarea, fotbalul şi politeţea. În acest fel, conferinţa va diferenţia „politicul”, ceea ce structurează spaţiul social modern, de „politică”, înţeleasă ca polemică a actorilor partizani. O altă întrebare vizează motivaţiile opţiunii pentru o carieră politică, după un parcurs academic sau publicistic de succes. Accesul publicului este liber.
Miercuri, 6 mai, de la ora 18, la Institutul Cultural Român din capitală va avea loc dezbaterea „Criterion şi presa românească în anii ‘30“. Organizată de Institutul Cultural Român şi Fundaţia „Calea Victoriei“ în cadrul programului „Pro şi contra la ICR“, dezbaterea va fi moderată de Ştefan Vianu şi îi are ca invitaţi pe Zoltan Rostas, Gabriela Omăt, Marian Petcu şi George Ardeleanu. Ce însemna să faci presă în anii ’30? Cum erau „mogulii“ de altădată? Dar publicitatea? A fost Criterion un accident fericit? sunt câteva dintre întrebările cărora vorbitorii vor încerca să le ofere răspunsuri. Accesul publicului este liber.
Muzeul Naţional al Literaturii Române organizează un concurs de fotografii artistice cu tema „Bucureştiul în tranziţie”. Adresăm participanţilor invitaţia de a surprinde personalitatea unui Bucureşti mai degrabă cald şi uman, paradoxal şi cu un farmec încărcat adesea de umor involuntar. Cele mai valoroase fotografii vor fi incluse în expoziţia „Luna Bucureştiului” organizată în luna septembrie la Praga de Institutul Cultural Român. Concursul se adresează atât amatorilor, cât şi profesioniştilor. Un juriu de specialitate va acorda următoarele premii: PREMIUL I – 1500 euro, PREMIUL II – 1000 euro, PREMIUL III – 500 euro.
În zilele de 7, 8 si 9 mai , 51 de filme foarte scurte, venite din lumea întreagă vor fi proiectate în 26 oraşe din România, precum si oraşe din alte 13 ţări. În Festivalul filmului foarte scurt sunt prezente toate genurile: ficţiune, animaţie, documentar, film experimental. În fiecare oraş din lume şi din România, spectatorii votează pentru „Premiul internaţional al publicului”. Selecţia internaţională cuprinde pentru prima dată 2 filme foarte scurte româneşti: Old ladies never dream, produs la Cluj şi Immerse (Bucureşti).
Artiştii Marius Mihalache, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mihai Mărgineanu şi invitaţii lor vor susţine un concert pe 16 mai, la Amfiteatrul "Mihai Eminescu", din Parcul Naţional al Capitalei. Spectacolul va cuprinde un periplu muzical de excepţie în care se vor regăsi piese clasice, lăutăreşti, rock, jazz, muzică veche şi balcanică. Biletele au fost puse în vânzare la preţul de 40 de lei şi se găsesc la casele de bilete de la Amfiteatrul "Mihai Eminescu", Sala Palatului, Magazinul Muzica, Teatrul Naţional Bucureşti şi on-line.
Institutul Cervantes şi Ambasada Cubei la Bucureşti organizează, de astăzi până pe 7 mai, la Cinema Union din Capitală, Zilele filmului cubanez. Evenimentul este prilejuit de cea de-a 50 - a aniversare a înfiinţării Institutului Cubanez de Film şi Industrie Cinematografică. Evenimentul debutează cu proiecţia filmului "Suite Havana" (Cuba - Spania, 2003), în regia lui Fernando Pérez, un documentar ce prezintă o zi simplă din viaţa a zece cubanezi obişnuiţi.
Sinéad O'Connor va susţine, pe 11 iunie, la Arenele Romane din Capitală, un concert acustic alături de colaboratorii săi Steven Cooney şi Kieran Kiely. În vârstă de 41 de ani, mamă a patru copii, irlandeza devenită celebră cu eticheta de "cântareaţa cheală" va oferi românilor o reprezentaţie rarisimă, susţin organizatorii. "Vocea lui Sinéad O'Connor este încă una din minunile acestei lumi", titra ziarul englez "Guardian" într-o cronică a concertului său de la Londra, din Club Pigalle. După Bucureşti, Sinéad O'Connor va pleca în Grecia, unde va susţine un concert chiar a doua zi după reprezentaţia din Capitală. Traseul turneului mai include ţări precum Serbia, Franţa, Olanda şi Belgia.
Alexandru Andrieş, le promite bucureştenilor, pe 11 mai, la Cinema Patria, un spectacol inedit, care nu se bazează pe instrumente, ci doar pe reacţia pe care o va avea publicul. Cunoscutul cântăreţ de folk va oferi publicului bucureştean "un spectacol unic menit să aniverseze şi cei 30 de ani de colaborare cu impresarul Aurel Mitran. Ineditul spectacolului provine din faptul că nu există un repertoriu fix, întreaga sa structură fiind construită în funcţie de reacţia sălii. Preţul biletelor este de 40, 50 şi 60 lei, în funcţie de poziţia locului în sală.
Celebrul scriitor portughez Antonio Lobo Antunes va fi prezent, mâine, la Uniunea Scriitorilor din România, cu prilejul lansării traducerii romanului său "Ordinea naturală a lucrurilor". Volumul a fost tradus până în prezent în 12 ţări, fiind considerat unul dintre cele mai bune romane portugheze contemporane. Cu aceeaşi ocazie va fi lansată ediţia românească adusă la zi a "Cărţii neliniştirii", de Fernando Pessoa, unul dintre cele mai importante jurnale ale secolului XX şi primul volum din seria de autor pe care Editura Humanitas Fiction i-o dedică acestui scriitor.
Cautare
Newsletter
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm
ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.