Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
18.30 - 19.00 Expresul de seară • Realizatori Anca Mateescu si Dana Pitrop
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
19.00 - 21.00 Stagiunea Muzicală Radio • Transmisiune directă din Studioul 'Mihail Jora'. Concertul Orchestrei de Cameră Radio. Dirijor şi solist Ladislau Horvath. Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 23 în Re major KV 181, Rondo KV 269 în Si bemol major pentru vioară şi orchestră, Adagio KV 261 în Mi major pentru vioară şi orchestră şi Rondo KV 373 în Do major pentru vioară şi orchestră; Charles Gounod - Mica simfonie pentru instrumente de suflat; Joseph Haydn – Simfonia nr. 49 în fa minor «La Passione». În pauză, interviuri cu protagoniştii. Comentează Sebastian Crăciun. Producător Sorina Goia
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
7 mai 2009
Institutul Cultural Român din Lisabona, în colaborare cu Institutul Italian de Cultură şi Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Lisabona organizează astăzi şi mâine, Colocviul Marian Papahagi. Evenimentul, consacrat împlinirii a 60 de ani de la naşterea şi a 10 ani de la moartea lui Marian Papahagi, aniversează un reprezentant de marcă al culturii române din ultimele decenii ale secolului XX, afirmat ca italienist şi lusitanist de talie mondială, erudit ce poate fi considerat, alături de Mihai Zamfir, fondatorul studiilor luso-braziliene în învăţământul superior românesc. La eveniment vor lua parte oameni de litere italieni şi români.
Festivalul internaţional EUROPAfest aduce la Bucureşti, timp de o săptămână, de astăzi până pe 13 mai, o pleiadă a unora dintre cei mai prolifici şi mai talentaţi muzicieni din Austria, Marea Britanie, Germania, Olanda şi România. Potrivit organizatorilor, spectatorii vor avea astfel şansa să întâlnească unele dintre cele mai bine cotate trupe la ora actuală: "Radio String Quartet Vienna & Klaus Paier", din Austria, "Virtual Jazz Band", din Marea Britanie, "Trio Elf", din Germania, "Stelzhamma" (Austria), "Chabliz", din Olanda, "Marcian Petrescu & Trenul de noapte" (România), "Anne Czichowsky&Jazzpartout", din Germania, şi "Sidesteps", din Austria.
Ca în fiecare an, concertul de deschidere, dedicat celebrării Zilei Europei, va reuni într-un spectacol de excepţie un melanj inedit de jazz, blues, pop şi muzică clasică, prefaţând astfel calendarul evenimentelor din festival.
Legendara trupă Phoenix concertează astăzi, de la ora 20, la amfiteatrul Centrului Cultural "Mihai Eminescu" al Primăriei Sectorului 2 din parcul Naţional. Invitat special în spectacol va fi Moni Bordeianu, primul solist al formaţiei, iar în deschiderea concertului va susţine un recital trupa Phenomenon. Trupa Phoenix a fost fondată în 1962, la Timişoara, ca o formaţie studenţească. Ea a cântat, timp de un an, la cantina Facultăţii de Mecanică, după care a fost interzisă din cauza aşa ziselor influenţe occidentale în repertoriu şi a ţinutei. Cei mai cunoscuţi muzicieni care, de-a lungul timpului, au făcut parte din trupă sunt Mircea Baniciu, Iosif Kappl, Ovidiu Lipan şi Nicu Covaci, acesta din urmă fiind, şi în prezent, liderul Phoenix. Printre numeroasele piese de excepţie lansate de Phoenix se află "Nunta", "Andrii Popa", "Strunga" şi "Mugur de fluier". Cel mai valoros material discografic al trupei este considerat "Cantafabule" (1975), veritabilă operă-rock, apărută în variantă de dublu album.
Filmul producătorului maghiar Kalomista Gabor, intitulat 'O ţară înjunghiată în inimă', despre uciderea lui Marian Cozma va fi prezentat publicului astăzi, la orele 19, la noua Arenă din Veszprem. Durata peliculei este de 85 de minute. După prezentarea de gală de la Veszprem urmează ca fimul să ruleze în luna mai în 29 de cinematografe din ţară. Kalomista arăta că a discutat intens cu anchetatori, martori, avocaţi, apărătorii suspecţilor şi mulţi alţi oameni.
O expoziţie cu tema "Familia regală. O istorie în imagini", care îşi propune să rememoreze 81 de ani de istorie prin intermediul imaginii, membrii familiei regale se va deschide mâine la Muzeul Naţional de Istorie a României. Printre cele 1.500 de exponate prezentate publicului vizitator se vor regăsi, potrivit directorului general al instituţiei, dr. Crişan Muşeţeanu, obiecte de artă, picturi, sculpturi reprezentându-i pe membrii familiei regale, începând de la Carol I şi terminând cu Mihai, dar şi obiecte care au aparţinut acestora. Expoziţia va fi deschisă în perioada 8 mai -14 iunie la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României.
Peste 400.000 de elevi din clasele a VII- a şi a VIII -a vor susţine astăzi teza cu subiect unic la Limba şi literatura română. Și asta după ce ieri cele patru federaţii din învăţământ au semnat acordul cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în care se prevede şi suspendarea grevei anunţate. Teza va fi susţinută cu întârziere de două zile, examenul fiind amânat din 5 mai, din cauza protestelor cadrelor didactice. Subiectele vor fi extrase, la această oră, la sediul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, în prezenţa Comisiei Naţionale de Organizare. Elevii vor începe rezolvarea subiectelor la ora 12.00, după multiplicarea variantei extrase din cele zece posibile, şi vor avea la dispoziţie două ore.
Festivalul Internaţional "Zile şi Nopţi de Literatură" se va desfăşura anul acesta între 11 şi 16 iunie, la Neptun şi Mangalia. Evenimentul va avea aproximativ 60 de invitați din ţări precum Rusia, Statele Unite, Israel şi Germania. Sesiunile de lecturi organizate în timpul festivalului vor oferi poeţilor şi prozatorilor posibilitatea să citească din creaţiile lor. Printre invitaţii la eveniment se vor număra scriitorul rus Vladimir Sorokin şi Peter Esterhazy, unul dintre cei mai cunoscuţi autori maghiari contemporani. Festivalul invită la o dezbatere privind "Literatura şi politicul - Cât respectăm, cât criticăm". Ultima zi a manifestării va fi dedicată ceremoniei de decernare a premiilor: Marele Premiu Ovidius, în valoare de 10.000 de euro, va fi acordat de către Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional unei personalităţi literare de notorietate.
La librăria Cărturești Verona din capitală va avea loc astăzi lansarea volumului "Blocul 29, apartamentul 1", romanul de debut al Corinei Sabău. Evenimentul se va desfășura în prezenţa scriitoarei Nora Iuga şi a jurnalistului Ovidiu Şimonca.
Volumul a apărut în colecţia "Ego. Proză" de la Polirom. Cartea, spusă la persoana I, este povestea Irinei, o fetiţă de 12 ani, care locuieşte cu bunicul, un bătrân tipicar, obsedat de gospodărie şi reţete vegetariene, şi cu o neverosimilă bunică, frumoasă, inteligentă şi aiurită, pentru care mica eroină dezvoltă o adevărată obsesie. În fundal evoluează perechea mama-tata, doi inadaptaţi în plină criză socială, sentimentală şi maritală, plus pleiada de vecini de bloc şi amici de familie, fiecare cu propria voce şi propria poveste. Corina Sabău, născută în 1975, la Câmpulung-Muscel, a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, şi în prezent lucrează ca redactor la Radio România Internaţional.
Cântăreţul Tudor Gheorghe va susţine, între 29 mai şi 1 iunie, un mini-turneu în Canada. Astfel, artistul va concerta la Montreal, Kitchener, Toronto şi Ottawa.
Tudor Gheorghe va prezenta românilor din Canada spectacolul "În căutarea dorului pierdut", care va avea loc în cadrul celei de-a treia ediţii a galei "Spirit of Romania". Până la plecarea în Canada, Tudor Gheorghe îşi va continua însă turneul "Mahalaua Mon Amour", pe care îl susţine în ţară, oferind publicului unele dintre cele mai frumoase melodii din epoca de aur a muzicii lăutăreşti, urmând să revină pe scena Sălii Palatului din capitală pe 17 mai.
Formaţia americană Eli Yamin Blues Band va susţine astăzi un concert la Centrul Cultural 'Reduta' din Brașov. Recitalul face parte dintr-un turneu desfăşurat sub auspiciile Departamentului de Stat al SUA şi organizat de Centrul Cultural American. Trupa este una din cele 10 formaţii selectate drept ambasadori ai muzicii americane ce călătoresc şi concertează în întreaga lume în cadrul programului 'The Rhythm Road-American Music Abroad', organizat de prestigioasa instituţie Jazz Lincoln Center. Aceste formaţii sunt specializate în jazz, urban/hip hop, blues şi bluegrass. Eli Yamin Blues Band va mai concerta la Oradea si Baia Mare.
Spectacolul "Billy Elliot, The Musical" a obţinut 15 nominalizări la premiile Tony 2009, cele mai importante distincţii din teatrul american. Câştigătorii trofeelor, aleşi în urma voturilor a 750 de profesionişti din lumea teatrului, vor fi anunţaţi pe 7 iunie, la Radio City Music Hall din New York. Bazat pe filmul omonim nominalizat la Oscar în 2000, al regizorului Stephen Daldry, despre un băiat pasionat de balet dintr-un oraş minier din nordul Angliei, spectacolul "Billy Elliot" a câştigat deja mai multe premii Laurence Olivier, la Londra, fiind jucat ulterior şi în Australia. "Billy Elliot" va concura la categoria "cel mai bun musical" cu "Shrek the Musical", "Next to Normal" şi "Rock of Ages", în timp ce spectacolele "Dividing the Estate", "33 Variations", "God of Carnage" şi "Reasons to Be Pretty" sunt nominalizate la categoria "cea mai bună piesă de teatru".
La București debutează astăzi Festivalul Filmului European. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român din Capitală, sub sloganul "Filme de tot felul". Manifestarea va avea loc între 7 şi 31 mai, în Bucureşti, Braşov, Timişoara şi Iaşi. Ediţia de la Bucureşti a Festivalului Filmului European se deschide în această seară, la CinemaPro, cu proiecţia peliculei "Gomorra", de Matteo Garrone, şi se închide pe 17 mai, la Muzeul Ţăranului Român, cu filmul "Trei maimuţe", de Nuri Bilge Ceylan, urmată de o petrecere, animată cu un "multiscreen live show" realizat de grupul londonez Exceeda. Trupa îşi prezintă în avanpremieră albumul audiovizual de debut, "Fresh Breaks". La seara de gală va fi decernat şi Premiul Publicului, după adunarea voturilor pe care spectatorii le pot exprima la sfârşitul fiecărei proiecţii.
Teatrul Fără Frontiere organizează, de astăzi și până duminică, un workshop dedicat perfecţionării artei actorului. Atelierul, realizat în colaborare cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, se va desfășura în cadrul programului Masterclass 2009. Workshop-ul este dedicat metodei "Practical Aesthetics" şi va fi condus de profesorul Kerry Glamsch. Dezvoltată de David Mamet şi William Macy pe baza principiilor lui Stanislavski şi Sanford Meisner, metoda "Practical Aesthetics" oferă actorului o tehnică simplă şi eficientă de a lucra cu textul dramatic şi de a "trăi cu adevărat în interiorul circumstanţelor imaginare" ale acestuia.
"Titus Andronicus", de Masahiro Yasuda , "Livada de vişini", de Eimuntas Nekrosius, şi "Colecţia de fluturi", o producţie a Neighbourhood Watch Stits, se numără printre spectacolele care vor fi prezentate la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Cea de-a XVI-a ediţie a manifestării se va desfăşura în perioada 28 mai - 7 iunie. Evenimentul va fi organizat sub patronajul preşedintelui României şi a Reprezentanţei Comisiei Europene. Ediţia din 2009 a festivalului va include 358 de evenimente, pe parcursul a 11 zile, şi trupe din 70 de ţări. Spectacolele prezentate anul acesta vin din state precum Canada, Rusia, Franţa şi vor avea loc atât în săli de teatru, cât şi în spaţii neconvenţionale.
Cea de-a doua ediţie a Festivalului "Tzig'n Jazz" va avea loc luna aceasta, între 26 şi 28 mai, la Paris. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român din capitala Franței, va aduce pe scena Teatrului Trianon artişti consacraţi ai muzicii jazz şi swing manouche, cât şi tineri artişti români. În deschiderea "Tzig'n Jazz", pe 26 mai, Emy Drăgoi, la acordeon, şi invitaţii săi, Richard Galliano, Bireli Lagrene şi Juan Jose Mosalini, vor susţine concertul "Swing tzgane aux accents de tango". În seara următoare, va avea loc recitalul "Jazzy entre les cordes", cu Marius Apostol, care îi are invitaţi pe Nicolae Croisille, David Reinhardt, Andres Oberg, Marian Petrescu, Marc Michel Le Bevillon şi Luis Augusto.
Statuia Mica Sirenă, simbolul capitalei daneze, care va participa la Expoziţia Universală din Shanghai în 2010, va fi înlocuită în timpul absenţei sale cu o instalaţie video creată de artistul chinez Ai Weiwei. Anunțul a fost făcut de autorităţile din Copenhaga. Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artişti chinezi contemporani, va realiza o instalaţie care le va permite turiştilor să vizioneze călătoria celebrei statui pe mare, din portul Copenhaga şi până în China, precum şi participarea ei la Expoziţia Mondială din Shanghai, în 2010. Evenimentul a suscitat dezbateri aprinse în Danemarca, anul trecut, în special în Copenhaga, unde cei mai mulţi dintre locuitori s-au opus ideii ca Mica Sirenă să stea la Shanghai timp de opt luni. Consiliul municipal din Copenhaga şi-a dat acordul final pentru expedierea, în aprilie 2010, a statuii, una dintre cele mai mari atracţii turistice ale oraşului, care va fi desprinsă de pe stânca unde a fost aşezată, la intrarea în port, pentru prima dată în istoria ei de 100 de ani.
Regizorul Adrian Sitaru, autorul filmului "Pescuit sportiv", va face parte din juriul secţiunii Leopards of Tomorrow a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno. Evenimentul va avea loc în această vară, în perioada 5 - 15 august.
Alături de Adrian Sitaru, din juriul secţiunii dedicate scurtmetrajelor mai fac parte Céline Bolomey, care a fost prezentă în secţiunea Shooting Stars a ediţiei de anul acesta a Berlinalei, regizoarea palestiniană Najwa Najjar şi Maike Mia Höhne, coordonatoarea secţiunii Berlinale Shorts a Festivalului Internaţional de Film din capitala Germaniei. La ediţia din 2007 a Festivalului de Film de la Locarno, Adrian Sitaru a câştigat Leopardul de Aur, pentru scurtmetrajul "Valuri".
Festivalul EUROPAfest debutează astăzi la Bucureşti. Evenimentul se va desfăşura până pe 13 mai, şi va prezenta publicului larg o serie de concerte live de blues, jazz, pop şi muzică clasică. Festivalul va aduna peste 300 de muzicieni din 40 de ţări. Deschiderea evenimentului va avea loc astăzi, printr-un concert dedicat sărbătoririi Zilei Europei, realizat în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Manifestarea va aduce în prim plan unii dintre cei mai talentaţi muzicieni prezenţi în festival, aparţinând unor genuri muzicale diferite. La fel ca şi în anii trecuţi, festivalul va prezenta o agendă diversificată - concerte, concursuri, workshop-uri şi jam session-uri. Concertele de anul acesta se vor desfăşura la Sala Auditorium a MNAR, la Ateneul Român, precum şi la Hard Rock Cafe.
Cântăreaţa canadiană Diana Krall, o figură emblematică a jazzului modern, va concerta la Bucureşti. Evenimentul va avea loc în această toamnă, pe 22 noiembrie, la Sala Palatului. Concertul celebrei artiste va fi inclus în turneul de promovare a celui mai recent album al său, intitulat "Quiet Nights", care luna trecută a fost lansat şi în România. Biletele au fost puse în vânzare pe myticket.ro şi în reţeaua magazinelor Diverta. Cu o carieră de peste 20 de ani, Diana Krall a promovat jazzul modern, pe care l-a îmbogăţit cu o interpretare proprie, caldă şi senzuală. Baladele clasice cu bogate influenţe ale muzicii pop au devenit apanajul unui stil unic şi inconfundabil al celei care avea să fie supranumită "diva jazzului modern".
Harry Tavitian continuă seria de concerte şi lecţii de jazz "Teach me tonight", cu un nou recital, alături de saxofonistul Anatoly Vapirov. Evenimentul va avea loc pe 22 mai, la Institutul Cultural Român din Bucureşti. Cei doi muzicieni, cu un puternic stil personal, născut din sinteza între jazz-ul de avangardă şi spiritualitatea spaţiilor cărora le aparţin, colaborează din 1990. Programul "Teach me tonight: de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian" a fost inaugurat la ICR pe 26 martie, în primul concert fiind invitat percuţionistul Cserey Csaba.
Peste 50 de filme de ficţiune, animaţie, documentare sau experimentale vor fi proiectate, de astăzi până sâmbătă, în staţiunea Sângeorz-Băi. Evenimentul are loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Foarte Scurt Metraj. Sângeorz-Băi este unul din cele 26 de oraşe din România care găzduiesc "Le Festival des Tres Courts", organizat de Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca, sub titulatura "Filme de maxim trei minute fără titlu şi generic".
Festivalul se adresează tuturor cinefililor - la eveniment urmând a fi proiectate şi filme care nu sunt recomandate copiilor sub 15 ani -, care vor putea descoperi cele mai bune şi mai ales cele mai scurte noi tendinţe audiovizuale. Participanţii vor putea vota, în funcţie de preferinţe, cel mai interesant film.
Editura Humanitas va primi, săptămâna viitoare, pe 12 mai, la Roma, unul dintre Premiile Naţionale pentru Traduceri acordate de Republica Italiană. Editura va fi premiată pentru colecţia sa "Biblioteca italiană", fondată în 2005, în care sunt incluse, în ediţie bilingvă, traduceri din autori precum Niccolo Machiavelli, Tommaso Campanella, Carlo Goldoni, Cesare Beccaria la care se adaugă volumele "Nuvela italiană din Renaştere" şi "Sonetul italian în Evul Mediu şi în Renaştere". De asemenea, editurii Humanitas îi revine acest premiu, acordat unui editor străin pentru traduceri din limba italiană, şi pentru seria completă a "Operelor italiene" ale lui Giordano Bruno. Premiile Naţionale pentru Traduceri vor fi înmânate de ministrul italian al Culturii, Sandro Bondi, într-o ceremonie ce va avea loc pe 12 mai, la Teatro dei Dioscuri din Roma, în prezenţa preşedintelui Giorgio Napolitano.
Proiectul electro austriac Waldeck, cunoscut pentru piese precum "Memories", "Addicted", "Make My Day" şi "Get Up Carmen", revine la Bucureşti. Waldeck va susţine, astăzi și mâine, două concerte care vor avea loc în clubul Fabrica. Biletele au preţul de 45 de lei. Waldeck reprezintă proiectul muzicianului Klaus Waldeck, un producător pentru casa de discuri Spray Records din Viena. Muzica sa constă într-un amestec de tango şi swing, mixate în ritmuri de trip-hop, downtempo, dub sau reggae. Albumul de debut al lui Waldeck a fost "Balance of the Force", lansat în 1999, urmat de "Who Is Waldeck", în 2000, "The Night Garden", în 2002. Cel mai recent material discografic, "Ballroom Stories", din 2007, va fi cel promovat la Bucureşti.
Formaţiile româneşti The Mono Jacks şi Les Elephants Bizarres vor concerta în cadrul celei de-a şasea ediţii a seriei de evenimente UnderLondon. Manifestarea va avea loc, în această seară, în clubul The Silver Church din capitală. Cele două trupe se vor alătura celor de la Haunts şi A-lix, într-o nouă sesiune de concerte "underground", în cel de-al patrulea an de UnderLondon. The Mono Jacks este noul proiect al lui Doru Trascău, vocalistul trupei AB4. Les Elephants Bizarres s-a format în vara lui 2007 şi îi are în componenţă pe Cătălin Rădoi, Mihai Marin, Ştefan Matei, Claudiu Ştirbei. Cu un sound indie-alternativ puternic marcat de influenţe punk, Les Elephants Bizarres au pornit cu dreptul pe scena muzicală autohtonă, reuşind ca, după numai câteva concerte în cluburile bucureştene, să atragă atenţia publicului şi a oamenilor de muzică deopotrivă, prin stilul inedit şi vibe-ul funky al reprezentaţiilor live.
Formaţia camerală Romanian Brass, alcătuită din instrumentişti ai Orchestrei simfonice a Filarmonicii "George Enescu", va concerta, în această seară, la Institutul Cultural Român de la Londra. Evenimentul va avea loc în cadrul stagiunii Societăţii Enescu. Ansamblul va interpreta lucrări de George Enescu şi Wolfgang Amadeus Mozart. Repertoriul abordat de Romanian Brass, constituit la iniţiativa muzicianului Adrian Petrescu, cuprinde o paletă stilistică diversificată, de la lucrări din perioada preclasică, clasică şi romantică la creaţii contemporane şi muzică de divertisment.
O dietă vegetariană ar putea ajuta organismul uman să se protejeze împotriva mai multor tipuri de cancer. Aceasta este concluzia unui studiu britanic publicat recent în American Journal of Clinical Nutrition. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de peste 52.000 de persoane şi a relevat faptul că voluntarii vegetarieni au dezvoltat, per total, un număr semnificativ mai mic de forme de cancer, comparativ cu persoanele care consumau carne. În mod surprinzător, specialiștii au descoperit și o rată destul de ridicată a cancerului colorectal - o maladie asociată cu consumul de carne - în rândul vegetarienilor.
Cautare
Newsletter
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm
ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.