Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
11 noiembrie 2009
Vernisajul expozitiei "Numitorul comun: moartea", va avea loc astăzi la ora 17, la Muzeul Taranului Roman. Expoziţia este un proiect al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Fundatia Konrad Adenauer si Muzeul Taranului Roman, cu sprijinul Projects Abroad si al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Aceasta prezintă obiecte descoperite asupra celor împuşcaţi, fotografii (de familie, din arhiva fostei Securităţi, din timpul acţiunilor arheologice de deshumare) imagini video de la deshumări şi interviuri cu rude şi urmaşi sau cu anumite persoane care i-au cunoscut. Expoziţia a mai fost prezentată în Cluj-Napoca urmând ca anul viitor sa fie itinerată şi în alte localităţi din ţară, precum şi în străinătate.
Muzeul Costumului Popular, secţie a Muzeului Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti', găzduieşte de vineri începând până pe 15 ianuarie 2010 expoziţia 'O dublă perspectivă asupra patrimoniului românesc - Un double regard sur le patrimoine roumain'. Expoziţia este prilejuită de aniversarea a 15 ani de ateliere româno - franceze de restaurare arhitecturală organizate de Ecole de Chaillot - Paris şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism 'Ion Mincu'- Bucureşti. Vernisajul va avea loc vineri, la Muzeul Costumului Popular din Palatul Parlamentului.
Chris Norman revine în această toamnă în România. Artistul va concerta duminică alături de formaţia sa, la Sala Palatului din Capitală. Evenimentul face parte din turneul de promovare a celui mai recent material discografic al cântăreţului, lansat în luna februarie a acestui an, intitulat "Chris Norman,The Hits! From His Smokie And Solo Years". Preţul unui bilet la concert variază între 70 şi 250 de lei.
Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România şi Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România organizează, de mâine până sâmbătă, la Câmpina, ediţia a XI-a a Galelor APLER, întâlnirea anuală a revistelor culturale şi editurilor membre ale asociaţiei. La Galele APLER participă şi invitaţi de la celelalte asociaţii de editori, universitari, personalităţi ale vieţii culturale din România, precum şi oameni de cultură din Franţa şi Bulgaria. În cadrul evenimentului, joi, va fi organizată dezbaterea "Cât ne costă incultura?...", moderată de Claudiu Istrate şi Dan Mircea Cipariu. Totodată, premiile APLER pentru anul 2008 - Revista anului, Editura anului, Graficianul de carte al anului, Autorul anului "Cezar Ivănescu" şi Premiul "Dan Alexandru Condeescu" pentru critică literară - vor fi decernate vineri.
Primul festival de teatru EUROTHALIA are loc la Timişoara săptămâna viitoare. Acesta se doreşte a fi, potrivit organizatorilor o platformă a curentelor actuale din teatru, care să contribuie la intensificarea schimbului între artişti şi la cunoaşterea formelor de expresie artistică. Selecţia spectacolelor din acest an a stat sub semnul confluenţelor şi al dialogului intercultural, producţiile jucându-se în limbile română, germană sau chiar în mai multe limbi. La eveniment sunt prezenţi regizori de renume din generaţii diferite, precum Alexandru Dabija, Radu Afrim, Radu Alexandru Nica, dar şi Grigore Gonţa, Szabó K. István sau Sorin Militaru. Alături de trupe consacrate din ţară a fost invitat şi Teatrul Biel-Solothurn din Elveţia, precum şi proiectul independent de teatru dans „...Before the end after...“ sub conducerea tinerei regizoare şi coregrafe Bacz¬ó Tünde.
Actorul Gheorghe Dinică, decedat ieri, la vârsta de 75 de ani, va fi înmormântat vineri, pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu, au declarat, pentru NewsIn, apropiați ai artistului. Înainte de funeralii, trupul actorului va fi depus în foaierul Teatrului Național, cel mai probabil vineri dimineața, astfel încât publicul să îi poată aduce îndrăgitului actor un ultim omagiu. Reprezentanții Primăriei Capitalei au precizat că una dintre aleile Cimitirului Bellu va purta numele actorului Gheorghe Dinică alături de nume ca Toma Caragiu, Iulia Hașdeu sau Mihai Eminescu. Actorul Gheorghe Dinică a încetat din viață, ieri, în jurul orei 13, după 20 de zile de internare la secția de terapie intensivă a Spitalului de Urgență "Floreasca" din Capitală. Absolvent în promoția 1961 al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Gheorghe Dinică este considerat unul dintre cei mai valoroși actori români, cu roluri în peste 60 de filme și în piese montate la cele mai importante teatre ale Capitalei.
Regizorul Andrei Dăscălescu va face parte din juriul celei de-a 22-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam. Evenimentul va avea loc în perioada 18 - 29 noiembrie. Andrei Dăscălescu va face parte din juriul secţiunii "First Appearance", dedicată documentariştilor aflaţi la început de drum, secţiune în care concurează 16 filme. Din juriu mai fac parte profesorul britanic Brian Winston, Cameron Bailey, codirector al Festivalului de Film de la Toronto, Joan Legalamitlwa, fondatorul Lorato Arts and Culture Initiatives, şi Herman de Wit. "Constantin şi Elena", primul film de lungmetraj al lui Andrei Dăscălescu, a fost nominalizat la Premiile Gopo 2009 şi a câştigat premiul pentru debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania din acest an, dar şi premiul special pentru cel mai bun film documentar la Festivalul de la Sarajevo 2009. Totodată, Dăscălescu a primit premiul First Appearance la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam 2008, fiind singurul film documentar românesc prezentat în competiţia evenimentului.
Muzicieni profesionişti şi amatori din România, Finlanda, Anglia, Germania şi Statele Unite ale Americii participă la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră "Săptămâna Tiberius". Manifestarea se defășoară, până duminică, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, evenimentul fiind "unic în Europa de Est". Astfel, pe parcursul acestei săptămâni se vor desfăşura cursuri zilnice de măiestrie, atât pentru cvartete profesioniste, cât şi pentru muzicieni amatori, iar în fiecare seară vor avea loc concerte de muzică de cameră. Recitalurile camerale se bazează pe cvartete de coarde, lărgite cu diferite instrumente (cvartet şi pian, cvartet şi clarinet, cvartet şi bas, cvartet şi voce).
Singurul român care cântă în orchestra simfonică YouTube, Titus Flueraş, va concerta, mâine seară, la Sinagoga Bistriţa, împreună cu Constantin Andrei, alături de care formează "Duo Melis". Evenimentul va fi găzduit de Centrul Multicultural de la Sinagoga Bistriţa. Titus Flueraş este lector universitar doctor la catedra de vioară a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca şi la cea a Facultăţii de Muzică din Piatra Neamţ. Flueraş este singurul român câştigător al selecţiei mondiale pentru orchestra simfonică YouTube din cei peste trei mii de candidaţi. Mai mult, a fost desemnat concert-maestrul orchestrei simfonice YouTube şi concertează cu aceasta la New York în celebra sală "Carnegie Hall".
Regizorul britanic Ken Loach va primi un premiu pentru întreaga carieră din partea Academiei de Film Europene. Evenimentul va avea loc cu ocazia galei European Film Awards, care se va desfășura pe 12 decembrie. Ken Loach şi-a început cariera la televiziunea naţională britanică şi a regizat primul său film, intitulat "Poor Cow", în 1967, fiind urmat de peliculele "Şoimul/ Kes" şi "Family Life". Lungmetrajul său "Riff-Raff" a primit numeroase premii, fiind votat cel mai bun film european în 1991. Pelicula "Pământ şi Libertate/ Land and Freedom" a fost distinsă cu acelaşi premiu în 1995, iar drama "Sweet Sixteen" a primit Premiul Criticii la gala European Film Awards din 2002.
O alee din Cimitirul Bellu va purta numele marelui actor Gheorghe Dinică. Anunțul a fost făcut ieri de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Tănase. Potrivit directorului instituției, actorul Gheorghe Dinică rămâne una din cele mai importante personalităţi ale vieţii culturale româneşti. Gheorghe Dinică - internat din data de 22 octombrie, în Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti - a încetat din viaţă, ieri, la vârsta de 75 de ani. Artistul a debutat ca actor în filmul "Străinul", în anul 1963 şi de atunci a jucat în peste 60 de pelicule, seriale TV, dar şi în piese de teatru. A lansat mai multe albume muzicale în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu.
Albumul "Bucureşti - 550 de ani de la prima atestare documentară", coordonat şi îngrijit de Radu Oltean şi editat de ArCuB - Centrul de proiecte culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, va fi lansat astăzi. Lucrarea reproduce peste 400 de fotografii şi stampe vechi din colecţiile bibliotecii Academiei Române, ale Muzeului Municipiului Bucureşti, ale Muzeului Militar Naţional, ale Arhivelor Naţionale, din colecţiile particulare ale lui Alexandru Gâlmean, Simion Câlţia, Adrian Bejenaru, dar şi din cărţi, reviste şi ziare de epocă. De asemenea, în album apar reproduse artefacte din colecţiile de artă veche ale Muzeului Naţional de Artă a României, ale Muzeului Municipiului Bucureşti şi ale Muzeului Militar Naţional. Fotografii moderne sau din istoria recentă sunt realizate de autor şi de Cristian Radu, Andrei Pandele, Cristian Malide, Ştefan Tuchilă, Mircea Struţeanu, Ştefan Cristescu.
Bobby McFerrin, artistul a cărui carieră a fost marcată de hitul "Don't Worry, Be Happy", revine la Bucureşti. El va concerta anul viitor, pe 30 ianuarie, la Sala Palatului. Iubitorii de muzică îl cunosc pe Bobby McFerrin, încă din anii '70, ca "omul orchestră", un adevărat modelator al sunetelor, atât în concertele lui solo, cât şi împreună cu artişti de jazz celebri. O altă categorie de fani şi-l aminteşte ca omul care a scris şi a interpretat unul dintre hiturile care au făcut înconjurul lumii, "Don't Worry, Be Happy". Biletele, cu preţuri cuprinse între 80 şi 250 lei, vor putea fi cumpărate de pe eventim.ro, de la casa de bilete a Sălii Palatului, din reţeaua magazinelor Germanos din întreaga ţară. Câştigător a zece premii Grammy, McFerrin este unul dintre cei mai cunoscuţi improvizatori şi inovatori solişti din lume și un renumit dirijor de muzică clasică.
Târgul Kilipirim de carte, muzică şi film va avea loc săptămâna viitoare, între 18 şi 22 noiembrie, la Sala Dalles din Bucureşti. Într-un spaţiu complet renovat, cu un concept de eveniment reînnoit, Kilipirim îşi aşteaptă publicul cu oferte speciale, oferind iubitorilor de carte şi nu numai o excelentă ocazie să-şi completeze colecţiile şi să descopere sau să redescopere noi titluri de carte, autori, editori români şi străini. La târg participă peste 30 de edituri, printre care Humanitas, Polirom şi Curtea Veche. În cadrul evenimentului va fi prezentat proiectul "Citeşte şi dă mai departe - Fii donator de carte!". Orientat către nevoia de lectură a generaţiei a treia din centrele de batrâni, proiectul va răspunde, în acest an, şi nevoii de lectură a celor mici. Astfel, două biblioteci vor ajunge în Complexul de Servicii Sociale "Sfântul Nectarie" din Bucureşti - centru de asistenţă socială a persoanelor vârstnice, precum şi în Centrul socio-cultural Provita, al Parohiei Valea Plopului - centru de asistenţă socială a copiilor abandonaţi.
Tulburările de memorie nu constituie prima problemă de natură mintală ce semnalează apariţia maladiei Alzheimer. Potrivit specialiștilor acestea sunt precedate de alte simptome, precum degradarea capacităţii de orientare în spaţiu. Cel puțin așa relevă un studiu american publicat în The Archives of Neurology.
Cercetarea, realizată de experții de la Universitatea din Kansas, a demonstrat că şi degradarea altor capacităţi şi aptitudini mintale ar putea să semnaleze apariţia maladiei Alzheimer cu mulţi ani înainte de diagnosticarea ei. Capacitatea de orientare în spaţiu, ce presupune, de exemplu, interpretarea unei hărţi, sau capacitatea de a rezolva un cub al lui Rubik par să fie primele aptitudini mintale care sunt afectate. Noul studiu ar putea să îi ajute pe medici să identifice prezenţa maladiei Alzheimer în stadiile ei incipiente şi să descopere viitoare tratamente eficiente.
Concerte ale trupelor Pink Martini şi Trei parale, dar şi proiecţii de filme şi spectacole de operetă, vor avea loc în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă!". Evenimentul debutează mâine la București. Continuând linia impusă anul trecut, unicul festival din România dedicat exclusiv artelor spectacolului muzical, care se desfăşoară la Bucureşti, revine anul acesta cu reprezentanţii ale unor importante teatre şi instituţii muzicale din Europa. Programul include premiera operetei "Silvia" a Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian", spectacolele "Barbă Albastră" (Teatrul de Stat de Comedie Muzicală din Sankt Petersburg), "Liliacul" (Teatrul de Operetă şi Musical din Budapesta), dar şi musicalul de succes al Teatrului Naţional de Operetă - "Romeo şi Julieta". Din seria manifestărilor marca "Viaţa e frumoasă!" nu lipsesc Galele Internaţionale de Operetă şi Balet, dar şi evenimente speciale, cum sunt Gala VIP pentru Artele spectacolului muzical sau spectacolul-eveniment Fashion Musical Show de Liza Panait.
Expoziţia de fotografie "Flashback: Clişee voalate din Epoca de Aur şi anii tranziţiei", semnată de Florin Andreescu, va fi vernisată, în prezenţa autorului, în această seară, de la ora 18.30, la Institutul Cultural Român din Capitală. Manifestarea rememorează, după 20 ani de la căderea Cortinei de Fier, un timp răscolitor pentru români: perioada 1975 - 1995. Tot astăzi va fi lansat şi albumul "Flashback: Clişee voalate din Epoca de Aur şi anii tranziţiei" care cuprinde 144 de fotografii realizate în România în perioada 1975 - 1995. Expoziţia este deschisă până pe 30 noiembrie şi este ultimul eveniment din seria "Fotografia în cuvinte", program care şi-a propus, de-a lungul anului 2009, să invite fotografi români, din zone artistice şi tehnice variate, pentru a-şi traduce imaginile în cuvinte în faţa publicului.
Scriitoarea de origine română Herta Müller, laureata premiului Nobel pentru literatură pe 2009, se va întâlni cu publicul suedez pe 12 decembrie, la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm. Herta Müller va face o vizită în Suedia cu ocazia ceremoniei de decernare a premiilor Nobel, care va avea loc pe 10 decembrie. La întâlnirea cu cititorii, de pe 12 decembrie, va avea loc o discuţie între scriitoare şi jurnalista Monica Nagler, urmată de o lectură din opera Hertei Müller, în interpretarea actorilor Stina Ekblad, Jonas Karlson şi Irene Lindh. Evenimentul este organizat de Teatrul Dramatic Regal în colaborare cu ICR Stockholm, Institutul Goethe şi editura Wahlström & Widstrand.
Un autoportret al lui Andy Warhol va fi scos astăzi la licitaţie la New York, pentru prima dată în ultimii 40 de ani. Valoarea lucrării este estimată la peste un milion de dolari. Artistul a dăruit tabloul, în 1967, unei femei pe nume Cathy Naso, care lucra la recepţia studioului său Factory. Aceasta nu a expus-o până în prezent. În 2002, un autoportret a lui Warhol, terminat cu un an înainte de moartea artistului, a fost vândut cu aproape trei milioane de dolari. Andy Warhol, grafician, fotograf şi pictor american, este considerat cea mai notabilă personalitate a curentului artistic, cunoscut ca Pop Art, din Statele Unite.
Vinul alb, consumat cu regularitate, are efecte dăunătoare asupra danturii, mult mai mari decât cele ale vinului roşu. Aceasta este concluzia cercetătorilor britanici şi germani al căror studiu a fost publicat în revista Nutrition Research.
Vinurile variază în ceea ce priveşte aciditatea, însă cele albe par să fie cele mai dăunătoare. Producătorii şi degustătorii de vinuri sunt primii avertizaţi de autorii studiului în legătură cu rezultatele cercetărilor lor. Vinurile albe conţin o componentă acidă care erodează smalţul dinţilor mai mult decât substanţele din vinul roşu. Această acţiune corozivă nu depinde de podgoria de unde provine vinul, de anul de producţie sau de concentraţia de alcool, ci de pH-ul acestuia şi de durata de expunere a dinţilor la acţiunea băuturii în cauză. Aceste efecte negative pot fi eliminate prin consumul de brânzeturi, deoarece acestea sunt bogate în calciu, au explicat autorii germani ai studiului.
Cele mai importante instituţii de cultură din judeţul Vaslui îşi desfăşoară activitatea în frig. Și asta după ce Termica a lăsat fără nicio sursă de încălzire clădirile în care acestea funcţionează. Este vorba despre Muzeul "Ştefan cel Mare", Biblioteca "Nicolae Milescu Spătarul" şi Casa de Cultură "Constantin Tănase". Pe lângă cei peste 110 angajaţi care lucrează în muzeu, în bibliotecă şi la casa de cultură, au de suferit şi cele câteva sute de vizitatori care trec zilnic pragul instituţiilor, mulţi dintre ei fiind copii. Situaţia este recunoscută şi de conducerile instituţiilor care spun că, din păcate, nu stă în puterea lor să rezolve această problemă. La rândul lor, autorităţile locale vasluiene susţin că situaţia căldurii se va rezolva în aproximativ o săptămână.
Concertul pe care formaţia Simple Minds trebuia să îl susţină, pe 20 noiembrie, la Sala Palatului din Capitală, a fost reprogramat pentru luna viitoare. Spectacolul va avea loc pe 15 decembrie, la Sala Polivalentă din București, începând cu ora 20.00, şi face parte din turneul de promovare al celui mai recent album semnat Simple Minds, "Grafitti Soul". Cu un sound contemporan, dar în acelaşi timp păstrând elementele caracteristice care au definit Simple Minds de-a lungul anilor, "Graffiti Soul" a urcat pe locul zece în topul albumelor din Marea Britanie şi pe locul 9 în European Top 100 Album Chart. Repertoriul trupei va cuprinde atât hituri precum "Don't You (Forget About Me)", "Alive and Kicking", "Hypnotized", "Mandela Day" şi "Belfast Child", cât şi materiale de pe noul disc.
Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului de Dramaturgie Contemporană va debuta mâine la Brașov. Manifestarea se va încheia în 20 noiembrie, cu seara de Gală a evenimentului. Festivalul de Teatru Contemporan de la Braşov este singurul eveniment dedicat exclusiv dramaturgiei contemporane din România şi este organizat de Teatrul "Sică Alexandrescu", în parteneriat cu Primăria Braşov, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural şi UNITER. Potrivit directorului Teatrului "Sică Alexandrescu", Claudiu Goga, au fost invitate cele mai importante spectacole produse în stagiunea care precedă festivalul, reprezentațiile fiind însoţite de dezbateri teoretice, spectacole lectură, lansări de carte de gen şi alte evenimente care au drept scop aducerea în prim-plan a tot ceea ce înseamnă preocupări, tendinţe, problematici ale lumii contemporane, reflectate prin textul şi spectacolul de teatru.
Comedia "O poveste de Crăciun" a fost lider în box office-ul românesc, weekend-ul trecut, încă de la premieră, cu încasări de aproape 350 de mii de lei. Filmul animat îl prezintă pe Jim Carrey într-o postură greu de recunoscut, actorul canadian interpretând rolul unui bătrân zgârcit şi acru. Lungmetrajul a obţinut încasări de 32 de milioane de dolari de vineri până duminică, devenind liderul box office-ului nord-american. Pe locul al doilea în box office s-a clasat documentarul "Michael Jackson: Asta-i tot ", cu încasări de peste 330.000 de lei. Documentarul realizat de Kenny Ortega cuprinde secvenţe filmate în timpul ultimelor repetiţii ale regretatului Michael Jackson pentru cele 50 de concerte pe care acesta urma să le susţină la Londra, din iulie. Pe locul al treilea în box office-ul românesc de weekend s-a clasat o altă premieră, "Păcatele unui poliţist - ultimul apel: New Orleans ", care a avut încasări de aproape 186.000 de lei.
NASA a lansat o campanie de explicaţii ştiinţifice de amploare împotriva profeţilor apocalipsei prevăzută de aceştia pentru 2012. Și asta în condițiile în care această nouă prevestire, care pretinde că se sprijină pe date ştiinţifice, se propagă tot mai mult, mai ales prin intermediul internetului. Chiar şi Hollywood-ul a adoptat acest scenariu catastrofal, producând "2012", filmul cu un buget imens, regizat de Roland Emmerich, ce va fi lansat în această săptămână. Acest lungmetraj science-fiction prezintă sfârşitul omenirii, prevăzut a se produce în timpul solstiţiului de iarnă din 2012, pe data de 21 decembrie, în urma unei serii de catastrofe naturale. Această dată ar coincide cu o aliniere a planetelor sistemului nostru solar, considerată de rău augur de credinţa populară. Promovată de milioane de site-uri pe internet, predicţia îşi are originea într-o fabulă potrivit căreia o planetă despre care se spune că ar fi fost descoperită de sumerieni, intitulată Nibiru sau "Planeta X", se îndreaptă către Terra şi se va ciocni cu planeta noastră, a explicat agenţia spaţială americană pe site-ul ei oficial.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.