DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.10 - 09.00
Matinal de week-end • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

18 noiembrie 2009

Violoncelistul Răzvan Suma, violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail vor concerta în această seară, la Sala Radio, alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Brâncuşi. Artiştii vor interpreta Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel şi orchestră de Haydn şi Concertul în re minor pentru vioară, pian şi orchestră de Mendelssohn. A doua parte a spectacolului va cuprinde Missa în do major, op. 86 de Beethoven. Solişti: Elena Stancu - soprană, Antonela Bârna - alto, Răzvan Ţuculescu - tenor şi Claudiu Şola - bas. Participă Corul Academic Radio, pregătit de dirijorul Dan Mihai Goia.

Volumul "Rubens şi femeile neeuclidiene" de Péter Esterházy va fi lansat astăzi, la librăria Cărtureşti de la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Lansarea va fi urmată de spectacolul-lectură din volum "Treizeci şi trei de variaţiuni pe craniul-Haydn", piesă ce reprezintă o premieră editorială absolută. La eveniment vor participa Adrian Buz şi Iulia Popovici. Regia spectacolului este semnată de Vlad Feneşan, în interpretarea actorilor Smaranda Nicolau, Aneea Opriş, Vladimir Purdel, Mihai Isidor şi Andrei Huţuleac. Cu volumul de teatru "Rubens şi femeile neeuclidiene" bănuiala devine certitudine: Péter Esterházy este un univers egal cu sine însuşi, indiferent de genul în care se manifestă. De o densitate barocă, suferind de o inteligenţă nestăvilită şi, prin urmare, pline de umor, dramoletele autorului maghiar au darul de a-l transforma pe cititor, rând cu rând şi replică cu replică, într-un prizonier.

Regizorul Andrei Dăscălescu va face parte din juriul celei de-a 22-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam. Evenimentul va debuta astăzi și se va desfășura până pe 29 noiembrie. Andrei Dăscălescu va face parte din juriul secţiunii "First Appearance", dedicată documentariştilor aflaţi la început de drum, secţiune în care concurează 16 filme. Din juriu mai fac parte profesorul britanic Brian Winston, Cameron Bailey, codirector al Festivalului de Film de la Toronto, Joan Legalamitlwa, fondatorul Lorato Arts and Culture Initiatives, şi Herman de Wit. "Constantin şi Elena", primul film de lungmetraj al lui Andrei Dăscălescu, a fost nominalizat la Premiile Gopo 2009 şi a câştigat premiul pentru debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania din acest an, dar şi premiul special pentru cel mai bun film documentar la Festivalul de la Sarajevo 2009. Totodată, Dăscălescu a primit premiul First Appearance la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam 2008, fiind singurul film documentar românesc prezentat în competiţia evenimentului.

Târgul Kilipirim de carte, muzică şi film va debuta astăzi la Sala Dalles din Bucureşti. Într-un spaţiu complet renovat, cu un concept de eveniment reînnoit, Kilipirim îşi aşteaptă publicul cu oferte speciale, oferind iubitorilor de carte şi nu numai o excelentă ocazie să-şi completeze colecţiile şi să descopere sau să redescopere noi titluri de carte, autori, editori români şi străini. La târg participă peste 30 de edituri, printre care Humanitas, Polirom şi Curtea Veche. În cadrul evenimentului va fi prezentat proiectul "Citeşte şi dă mai departe - Fii donator de carte!". Orientat către nevoia de lectură a generaţiei a treia din centrele de batrâni, proiectul va răspunde, în acest an, şi nevoii de lectură a celor mici. Astfel, două biblioteci vor ajunge în Complexul de Servicii Sociale "Sfântul Nectarie" din Bucureşti - centru de asistenţă socială a persoanelor vârstnice, precum şi în Centrul socio-cultural Provita, al Parohiei Valea Plopului - centru de asistenţă socială a copiilor abandonaţi.

Spectacolul cu piesa 'În Piaţa Vladimir' de Ludmila Razumovskaia, în regia lui Petru Hadârca, cu Luminiţa Gheorghiu şi Emil Hossu în distribuţie, va avea premiera, astăzi și mâine, de la ora 19,30, la Sala 'George Constantin' a Teatrului Nottara din Capitală. Piesa spune povestea a doi oameni trecuţi de prima tinereţe, ajunşi la marginea societăţii. Un fost actor, niciodată de mare succes, dar cu multe idealuri zdruncinate şi o femeie ceva mai 'descurcăreaţă' se întâlnesc, în piaţă, el la cerşit, ea vânzând la tarabă. Ea îl recunoaşte, căci este unul dintre colegii de şcoală, de care se îndrăgostise cândva. Astfel, se naşte o poveste de dragoste, însă, niciodată împlinită, pentru că ea este prea legată de concret și pentru că el încă mai trăieşte în imaginar.

Editura Cartier organizează o dublă lansare de carte care marchează 20 de ani de la căderea Zidului din Berlin, vineri de la ora 16, la Libraria Mihai Eminescu din Bucureşti. Invitaţi la eveniment sunt Directorul Centrului de carte germana, Biroul Tirgului de carte de la Frankfurt, IOANA GRUENWALD , jurnalistul OVIDIU NAHOI – redactor-şi scriitorul COSTI ROGOZANU. Cele două cărţi care vor fi lansate vineri sunt „După douăzeci de ani de la căderea zidului. Europa reconfigurată” semnată de Pierre Verluise, doctor in geopolitica la Universitatea Sorbona din Paris, şi Caderea zidului din Berlin si a comunismului pe intelesul nepotelei mele Soazig de Marc Ferro, istoric francez contemporan.

Atelierul de creatie Sultana gazduieste în perioada 24 noiembrie – 8 decembrie 2009 expozitia de pictura “Open your heart” semnata de artista Andreea Sarcani.
Vernisajul va avea loc pe data de 24 noiembrie ora 18. Lucrarile artistei vor putea fi admirate de luni pana vineri intre orele 10.30 – 17.00.

Marţi, 24 noiembrie şi miercuri, 25 noiembrie, Institutul Cultural Român şi Institutul de Cercetări Politice de la Universitatea din Bucureşti găzduiesc colocviul internaţional „20 Years After…“, dedicat evenimentelor care au avut loc în ţările Europei Centrale şi de Est în 1989. La eveniment vor participa Ana Blandiana, Emil Hurezeanu, Daniel Barbu, Ioan Stanomir dar personalităţi academice şi politice, analişti şi diplomaţi de prestigiu din Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia, Olanda, Polonia şi SUA.

Teatrul Naţional Cluj-Napoca prezintă în cadrul stagiunii 2009 - 2010, premiera piesei DANSUL MORŢII de August Strindberg, în traducerea lui Valeriu Munteanu. Iubirea-ură, cuplul care se devoră, alcătuiesc laitmotivul piesei Dansul morţii (1901), tema străbătând ca un fir roşu întreaga operă a dramaturgului şi fiind un ecou din biografia extrem de zbuciumată a autorului. Premiera care va avea loc sîmbătă, 21 noiembrie 2009, ora 19, face parte din ciclul spectacolelor prezentate în cadrul Programului „Mari Actori ai Scenei Clujene”.

Vineri, 20 noiembrie, va avea loc la Bor, Serbia, un concert extraordinar susţinut de Tudor Gheorghe şi taraful său. Organizat cu sprijinul Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne din Serbia, Centrului Cultural şi Primăriei din Bor, evenimentul va avea loc la Şcoala de Muzică la ora 19 şi încheie seria manifestărilor dedicate în acest an românilor din Timoc de Institutul Cultural Român. Recitalul va cuprinde piese de pe albumele „Petrecere cu taraf“ şi „Când Dumnezeu era mai jos“. Muzicii satului românesc interbelic i se vor alătura sonorităţi ale secolelor al XVI-lea şi al XVII-lea, dar şi versurile lui Marin Sorescu.

Astăzi are loc la Sala Eforie a Cinematecii Române, de la ora 19, premiera în România a filmului documentar Aria o producţie din 2004, a Republicii Moldova, regizată de Vlad Druc. Filmul valorifică o cercetare minuţioasă asupra vieţii şi carierei marii cântăreţe de operă şi actriţe Maria Cebotari, care a trăit între anii 1910- 1949. Multă vreme Maria Cebotari a fost un subiect tabu, pentru că asrtista a fost apreciată în ţări precum Germania, Austria şi Italia, aflate sub administraţie fascistă iar filmul a avut o soartă vitregă în Republica Moldova, autorii lui, fiind acuzaţi de propagandă românească. La premieră vor participa realizatorii Vlad Druc şi Dumitru Olărescu, dar şi consultantul filmului, Aurelian Dănilă.

În ciuda faptului ca anul 2009 este considerat un an al recesiunii, festivalul ROCK'n'IASI, a ajuns acum la cea de-a 5-a editie, anunţă organizatorii. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 Noiembrie, de la ora 19, la sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenţilor Iaşi, de altfel, producatorul acestui festival. Această ediţie a festivalului va aduce pe scena ieşeana nu mai putin de 6 formaţii din Timişoara, Iaşi, Cluj Napoca şi Bucureşti.

Teatru, film, fotografie şi modă. Într-un spaţiu menit pentru astfel de manifestări – Bursa marfurilor Creative - The Ark, din Bucureşti. “Cum arată viitorul artei?”, se întreabă organizatorii evenimentului-spectacol "De Amorul Artei". Într-un spaţiu dispus mixurilor artistice sincretismul va fi la loc de cinste, spun organizatorii. O expoziţie de fotografie plină de culoare şi "ordine grafică" semnată de Adi Bulboacă îşi va "amesteca" nuanţele cu textura ultimei colecţii de modă a creatoarei Claudia Castrăse. Vor avea loc deasemenea proiecţii de filme semnate de studenţi ai UNATC.

Ministerul Culturii organizează mâine la ora 11, la sala „Amfiteatru” a Teatrului Naţional Bucureşti, Simpozionul Omagial „100 de ani de la naşterea dramaturgului francez de origine română Eugen Ionescu”. În cadrul simpozionului vor participa: Theodor Paleologu, Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Ion Caramitru, Victor Frunză, Marta Petreu, Ion Vârtic, George Ivaşcu, Vladimir Russo, Ion Vianu. Evenimentul este organizat în parteneriat cu UNESCO, fiind derulat sub egida „Anului Ionescu”.

Duminică, 22 noiembrie 2009, începând cu ora 20, pe scena prestigiosului Teatrului La Fenice din Veneţia va avea loc un concert de gală dedicat Zilei Naţionale a României. Soliştii concertului vor fi soprana Leontina Văduva, violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail, acompaniaţi de Orchestra Teatrului La Fenice, dirijată de Andrea Battistoni. Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. Cu această ocazie, Massimo Cacciari, primarul Veneţiei, va fi decorat cu “Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Mare Ofiţer”, care i-a fost conferit de preşedintele României „în semn de recunoaştere a meritelor sale deosebite la promovarea şi dezvoltarea relaţiilor culturale româno-italiene, pentru promovarea imaginii reale a ţării noastre şi susţinerea românilor în Italia”. Concertul va fi înregistrat şi transmis de posturile Rai Radio, Radio România şi EBU (European Broadcasting Union).

La propunerea preşedintelui Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, primarului Veneţiei, Massimo Cacciari, i-a fost conferit „Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Mare Ofiţer” - „în semn de recunoaştere a meritelor sale deosebite la promovarea şi dezvoltarea relaţiilor culturale româno-italiene, pentru promovarea imaginii reale a ţării noastre şi susţinerea românilor în Italia”. Ceremonia de înmânare a ordinului va avea loc duminică, 22 noiembrie, pe scena Teatrului La Fenice de la Veneţia, în deschiderea concertului de gală dedicat Zilei Naţionale a României. Concertul va fi susţinut de soprana Leontina Văduva, violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail, acompaniaţi de Orchestra Teatrului La Fenice. Massimo Cacciari este unul dintre cei mai importanţi filosofi contemporani ai Italiei, membru al prestigiosului Collège de Philosophie din Paris şi deţinătorul a numeroase premii şi distincţii de recunoaştere a activităţii sale. În perioada 1993-2000 a fost primarul Veneţiei, revenind în 2005 pentru încă un mandat de 5 ani.

Teatrul GONG din Sibiu anunţă cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Folk şi Poezie în perioada 21-22 noiembrie. Evenimentul are un caracter necompetitiv şi îşi propune să realizeze un program muzical calitativ şi variat care să fie accesibil tuturor. La secţiunea folk din acest an au fost invitaţi: Gupul Poesis, Nicu Alifantis, Ovidiu Scridon, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi şi Mihai Nemiţa, Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici. Ediţia acestui an, deşi poate mai modestă ca număr de invitaţi faţă de cele precedente,a inclus în program şi o manifestare inedită: Expoziţia-Document ÎN MEMORIAM CEZAR IVĂNESCU.

În perioada 21-23 noiembrie are loc la Brasov a XII-a ediţie a festivalului ETNOVEMBER. Pe parcursul celor trei zile vor avea loc sesiuni de comunicare, expozitii de pictura si arhitectura, workshop-uri, concerte si o multime de alte evenimente culturale. Fundaţia Arhitext design participa in cadrul acestui festival cu exceptionala expozitie a arhitectului norvegian de origine finlandeza Sami Rintala, expozitie care s-a bucurat de un real succes si in cadrul Festivalului Arhitext – TROPISME, 9-11 octombrie 2009, Cluj-Napoca. Vernisajul expozitei este programat pentru sâmbătă, 21 noiembrie, ora 18, la POARTA ECATERINEI. De asemenea, tot in cadrul ETNOVEMBER, Fundatia Arhitext design aduce si expozitia Nominalizărilor la Premiile Arhitext design, ediţia a IX-a. Aceasta prezintă cele mai bune lucrări din arhitectura româneasca a ultimilor doi ani la sectiunile: amenajări interioare, clădiri publice, clădiri rezidenţiale şi regenerare.

Institutul Cultural Român şi Institutul de Cercetări Politice de la Universitatea din Bucureşti vor găzdui marţi, 24 noiembrie, şi miercuri, 25 noiembrie, colocviul internaţional '20 Twenty Years After...', dedicat evenimentelor care au avut loc în ţările Europei Centrale şi de Est în 1989. În cadrul întâlnirii vor fi discutate caracteristicile schimbărilor de sistem, în termenii evenimentelor propriu-zise şi ai premizelor din fiecare ţară, dar şi modul în care aceste caracteristici au influenţat sistemele politice instaurate ulterior. Natura şi impactul pe termen scurt al schimbărilor, forţa mişcărilor de dizidenţă în diferite ţări ale Europei Centrale şi de Est, rolul lor în renaşterea sistemului multipartit sunt câteva dintre temele ale colocviului. Dezbaterile vor fi ilustrate de o serie de imagini realizate de artişti fotografi din Austria, Cehia, Germania şi România, grupate generic sub titlu '1989: Anul care a schimbat lumea'. În prima zi, marţi, lucrările se vor desfăşura la sediul ICR, începând cu ora 9,30, iar miercuri la Institutul de Cercetări Politice. În deschiderea lucrărilor de miercuri, de la ora 16, va avea loc vernisajul expoziţiei '1989' cuprinzând fotografii realizate de artistul Vlad Columbeanu în zilele de 21-23 decembrie 1989 pe străzile Bucureştiului.

Scenarista Andra Chiriac, care a reprezentat România la cea de-a opta ediţie a Concursului European de Scenarii Nisi Masa, cu textul 'Vechitura', se numără printre cei 12 câştigători ai competiţiei. România a fost reprezentată de două scenarii: 'Vechitura' de Andra Chiriac şi 'Oficial, mămico' de Filip Iosif Columbeanu. Concursul s-a adresat scenariştilor profesionişti sau amatori, cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, care au fost invitaţi să înscrie în concurs scenarii pe tema 'Tabu'. Scenariul Andrei Chiriac a fost ales între cele 12 proiecte câştigătoare ale concursului, desemnate de un juriu internaţional. Scenariile, împreună cu scenariştii lor, vor participa la workshop-ul de dezvoltare de scenarii de scurtmetraj European Short Pitch, desfăşurat în doua sesiuni, la Moulin d'Andes, în Franţa, şi în cadrul Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT, în România.

Asociaţia Studenţilor Europeni organizează în zilele de 21 şi 22 noiembrie, în Capitală, o nouă ediţie a competiţiei 'QUEST-iunii Bucureşti'. Participanţii vor juca rolul de detectivi şi vor descoperi detalii interesante din istoria oraşului, a locurilor, clădirilor, străzilor şi a oamenilor care au trăit în aceste locuri de-a lungul timpului.
În cele două zile ale competiţiei, studenţii detectivi vor avea de dezlegat un set de mistere cifrate. Fie că vor fi provocaţi să afle câteva detalii picante despre istoria unei clădiri, fie că vor trebui să descopere preparate a la secolul al XIX-lea din meniul unui restaurant interbelic, ei vor fi nevoiţi să îşi ducă misiunea la capăt făra să depăşească timpul alocat. La final, fiecare echipă va fi premiată în funcţie de numărul de misiuni duse la bun sfârşit şi de punctele acumulate pe parcursul celor două zile. La cea de-a patra ediţie a 'QUEST-iunii Bucureşti' se pot înscrie tineri cu vârste între 18 şi 25 de ani până mâine inclusiv. 'QUEST-iunea Bucureşti' îşi propune să îi încurajeze pe studenţi să descopere pe cont propriu trecutul cultural al oraşului şi să le ofere acestora ocazia de a-şi îmbogăţi cultura generală urbană cu cele mai interesante opţiuni de petrecere a timpului liber.

Tineri născuţi în 1989, cetăţeni a nouă state europene - Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Marea Britanie, Polonia, România, Ungaria -, sunt invitaţi să candideze, până pe 31 ianuarie 2010, pentru proiectul paneuropean 'Generation ‘89'. Proiectul 'Generation ‘89' îşi propune să aniverseze căderea sistemelor totalitare din Europa oferindu-le celor născuţi în anul 1989 o platformă de comunicare. Tinerii vor avea ocazia să vorbească atât despre experienţele trecute, cât şi despre aşteptările pe care le au ca actuali cetăţeni ai Uniunii Europene. Participanţii selectaţi de juriile naţionale vor participa între 25 şi 28 aprilie 2010 la întâlnirile simultane din Bucureşti, Bruxelles, Praga şi Varşovia. Detalii despre proiect şi formularul pentru candidatură se găsesc pe site-ul proiectului: www.generation89.eu.

Aproximativ de 30 de iubitori ai muzicii folk din întreaga ţară s-au înscris la cea de-a opta ediţie a festivalului-concurs 'Bistriţa Folk', care va avea loc în perioada 20-21 noiembrie la Bistriţa. Potrivit organizatorului Florin Săsărman, preşedinte al Asociaţiei culturale 'România din inima mea', cei 27 de concurenţi înscrişi reprezintă un număr record pentru acest festival. Astfel, vor intra în preselecţie 16 solişti şi 11 grupuri Cei mai mulţi concurenţi înscrişi sunt din Bistriţa (9), Cluj-Napoca (4) şi Baia-Mare (4), dar din listă nu lipsesc iubitori de folk din Botoşani, Iaşi, Roman, Ploieşti, Câmpina şi Reşiţa. Preselecţia va avea loc pe 20 noiembrie, la Centrul Cultural Municipal din Bistriţa. Juriul este format din Adrian Ivaniţchi (preşedinte), Mihai Cosmin Popescu şi Vali Şerban. Premiile concursului din acest an au o valoare totală de peste 4.500 de lei, din care Marele Premiu este 1.500 de lei.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!