Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
19 noiembrie 2009
Ministerul Culturii organizează astăzi la ora 11, la sala „Amfiteatru” a Teatrului Naţional Bucureşti, Simpozionul Omagial „100 de ani de la naşterea dramaturgului francez de origine română Eugen Ionescu”. În cadrul simpozionului vor participa: Theodor Paleologu, Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Ion Caramitru, Victor Frunză, Marta Petreu, Ion Vârtic, George Ivaşcu, Vladimir Russo, Ion Vianu. Evenimentul este organizat în parteneriat cu UNESCO, fiind derulat sub egida „Anului Ionescu”.
Aproximativ de 30 de iubitori ai muzicii folk din întreaga ţară s-au înscris la cea de-a opta ediţie a festivalului-concurs 'Bistriţa Folk', care va avea loc mâine şi sâmbătă la Bistriţa. Potrivit organizatorului Florin Săsărman, preşedinte al Asociaţiei culturale 'România din inima mea', cei 27 de concurenţi înscrişi reprezintă un număr record pentru acest festival. Astfel, vor intra în preselecţie 16 solişti şi 11 grupuri Cei mai mulţi concurenţi înscrişi sunt din Bistriţa (9), Cluj-Napoca (4) şi Baia-Mare (4), dar din listă nu lipsesc iubitori de folk din Botoşani, Iaşi, Roman, Ploieşti, Câmpina şi Reşiţa. Preselecţia va avea loc pe 20 noiembrie, la Centrul Cultural Municipal din Bistriţa. Juriul este format din Adrian Ivaniţchi (preşedinte), Mihai Cosmin Popescu şi Vali Şerban. Premiile concursului din acest an au o valoare totală de peste 4.500 de lei, din care Marele Premiu este 1.500 de lei.
Editura Cartier organizează o dublă lansare de carte care marchează 20 de ani de la căderea Zidului din Berlin, mîine de la ora 16, la Libraria Mihai Eminescu din Bucureşti. Invitaţi la eveniment sunt Directorul Centrului de carte germana, Biroul Tirgului de carte de la Frankfurt, IOANA GRUENWALD , jurnalistul OVIDIU NAHOI – redactor-şi scriitorul COSTI ROGOZANU. Cele două cărţi care vor fi lansate vineri sunt „După douăzeci de ani de la căderea zidului. Europa reconfigurată” semnată de Pierre Verluise, doctor in geopolitica la Universitatea Sorbona din Paris, şi Caderea zidului din Berlin si a comunismului pe intelesul nepotelei mele Soazig de Marc Ferro, istoric francez contemporan.
Tot mâine, va avea loc la Bor, Serbia, un concert extraordinar susţinut de Tudor Gheorghe şi taraful său. Organizat cu sprijinul Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne din Serbia, Centrului Cultural şi Primăriei din Bor, evenimentul va avea loc la Şcoala de Muzică la ora 19 şi încheie seria manifestărilor dedicate în acest an românilor din Timoc de Institutul Cultural Român. Recitalul va cuprinde piese de pe albumele „Petrecere cu taraf“ şi „Când Dumnezeu era mai jos“. Muzicii satului românesc interbelic i se vor alătura sonorităţi ale secolelor al XVI-lea şi al XVII-lea, dar şi versurile lui Marin Sorescu.
Tradiţia mineritului din Roşia Montană, care datează de mai bine de 2000 de ani, va fi prezentată, începând cu vara anului viitor, şi la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din oraşul Sibiu. Sibienii, şi nu numai, vor avea posibilitatea să viziteze o adevărată casă de miner, care datează din secolul al XIX-lea, anul 1830. Casa a fost pusă la dispoziţie, prin donaţie, de compania Roşia Montană Gold Corporation. Considerată de specialişti cu o valoare istorică şi culturală deosebită, casa este situată în zona industrială a proiectului minier şi a fost cumpărată de companie încă din anul 2006. Casa va fi dezasamblată de specialiştii Complexului Naţional Muzeal ASTRA, lucrări începute deja pe 11 noiembrie, şi reconstruită până în cel mai mic detaliu în muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Violonistul Gabriel Croitoru va susţine, astăzi, un concert extraordinar la Sala Thalia din Sibiu. Artistul va urca pe scenă cu vioara Guarnerius care i-a aparţinut lui George Enescu. Violonistul Gabriel Croitoru va concerta alături de membrii Cvartetului Transilvan, Nicuşor Silaghi, Marius Suărăşan şi Vasile Jucan. Artiştii vor interpreta lucrări camerale de Johannes Brahms, invitat fiind pianistul Mihai Ungureanu. Gabriel Croitoru este solist concertist al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploieşti şi prim violonist al Cvartetului Transilvan din cadrul Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca. În paralel, desfăşoară o activitate didactică, în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti, instituţie la care a obţinut titlul de doctor în muzică.
O întâlnire pe tema "Literatura de tradus, astăzi", la care participă o reprezentantă a editurii Gallimard, din Franţa, şi scriitorii Gabriela Adameşteanu, Ştefan Agopian, Ana Blandiana şi Dan Lungu, va avea loc astăzi, la Institutul Cultural Român din Capitală. Evenimentul se va desfăşura între orele 9.30 şi 18.00, fiind organizat de Ambasada Franţei în România, în parteneriat cu ICR. La reuniune vor participa Judith Oriol, responsabilă cu drepturile de traducere la editura Gallimard, Laura Albulescu, redactorul-şef al editurii Art, Laure Hinckel, consilier literar al ediţiei din 2005 a programului Les Belles Etrangeres, din Franţa, ediţie consacrată României, şi Andreia Roman, profesor la Institut National des Langues et Civilisations Orientales.
Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film DaKino se va desfăşura săptămâna viitoare, între 27 şi 29 noiembrie, la Cinema Scala din Bucureşti.
Cea de-a XIX-a ediţie a evenimentului are un mesaj ecologist. Selecţia acestui an îşi propune să aducă în atenţia cinefilului român problemele acute ale mediului, să încurajeze pro-acţiunea lumii artistice şi a oamenilor obişnuiţi şi să devină prima manifestare eco în cadrul unui festival de tradiţie. Astfel, DaKino păstrează şi în acest an cele două secţiuni competitive - documentar şi scurtmetraj ficţiune, de data aceasta pe teme ecologice. În total, DaKino va prezenta publicului din Capitală aproape 40 de ore de proiecţii.
Muzeul Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti' găzduieşte începând de astăzi şi până pe 8 ianuarie 2010, în sala 'Gheorghe Focşa', expoziţia de pictură/obiect “Memorie - drumuri, praguri şi trepte”, realizată de artistul plastic Iulian Dalin Toma. Manifestarea propune un dialog cu memoria patrimoniului şi se axează pe redescoperirea semnificaţiilor trecutului în strânsă relaţie cu prezentul şi viitorul. Traduse prin intermediul picturii, al obiectului, al instalaţiei, lucrările provoacă vizitatorul la o reflecţie asupra dimensiunilor psihosociale, estetice şi pedagogice ale memoriei individuale, colective şi a celei patrimoniale.
Centenarul Baletului Rus, compania nomadă care a adus baletul în modernitate, va fi celebrat printr-o serie de spectacole şi de expoziţii care promovează dialogurile inedite între diversele forme de artă. În 1909, Baletul Rus, format iniţial din cei mai de seamă solişti ai Teatrului Mariinski din Sankt Petersburg, a prezentat prima sa stagiune la Théâtre du Châtelet din Paris. Un secol mai târziu, celebra trupă, considerată una dintre cele mai îndrăzneţe ale secolului al XX-lea, are dedicate o serie de manifestări în principal la Paris şi Monaco, cele două centre principale ale activităţii sale, dar şi la Londra şi Munchen. Fondatorul Baletului rus, Serghei Diaghilev, un "mecena fără bani", după cum se autointitula, a prezentat spectacole la Paris şi între anii 1906 - 1908, în special reprezentaţii ale operei "Boris Godunov" de Mussorgski. De aceste spectacole va aminti o expoziţie de costume de scenă şi elemente de decor, deschisă la Moulins, între 12 decembrie 2009 şi 16 mai 2010.
Horia Roman Patapievici, Alexandru Bălăşescu, Liviu Chelcea şi Delia Mucică se numără printre cei 11 membri ai noului Consiliu al Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Noua componenţă a Consiliului AFCN a fost stabilită, pentru următorii doi ani, printr-un ordin al ministrului Culturii, emis pe 21 octombrie.
Consiliul are ca atribuţii principale să stabilească strategia şi priorităţile de finanţare ale Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi să desemneze membrii comisiilor de evaluare şi selecţie a ofertelor, în cadrul celor două sesiuni anuale de finanţare. AFCN, o instituţie autonomă aflată în subordinea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, a fost înfiinţată în 2005, cu misiunea de a sprijini, prin concursurile de finanţare pe care le organizează, instituţiile şi organizaţiile culturale.
Uniunea Teatrală din România - UNITER a lansat, ieri, ediţia 2009 a concursului de dramaturgie "Cea mai bună piesă românească a anului". Proiectul câştigător va fi anunțat la sfârşitul lunii martie 2010. Cei interesaţi se pot înscrie în competiţie până la data de 15 ianuarie 2010 (data poştei). Autorii vor trimite piesele dactilografiate, într-un singur exemplar, nesemnate, cu un motto scurt pe pagina de titlu, însoţite de un plic închis în care vor fi precizate datele de identificare ale autorului (nume, adresă, telefon, e-mail). Acelaşi motto de pe pagina de titlu a piesei va fi înscris şi pe plicul cu datele de identificare. Nu se primesc în concurs piese scurte (într-un act), dramatizări, piese publicate sau reprezentate public. Totodată, textele înscrise în concurs nu se înapoiază. Anul trecut, piesa câştigătoare a concursului de dramaturgie a fost "Ziua perfectă" de Antoaneta Zaharia.
O întâlnire cu filosoful Mihai Şora va fi organizată, în această seară, de la ora 19.00, la librăria Cărtureşti de la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, pe marginea volumului "Mihai Şora. O filosofie a bucuriei şi a speranţei", de Leonid Dragomir. Moderatorii discuţiei vor fi Luiza Palanciuc şi Daniel Cristea-Enache. Volumul constituie nu doar o expunere de ansamblu, ci şi o sistematizare a gândirii filosofice a lui Mihai Şora, gândire sinuoasă şi imprevizibilă, cum însuşi filosoful o caracterizează. Leonid Dragomir nu-şi propune o interpretare a doctrinei filosofului, ci o reconstrucţie a problematicii principalelor sale cărţi de filosofie, tratate în ordine cronologică.
Festivalul Filmului Israelian se va deschide, în această seară, la Cinemateca Eforie din Capitală, cu filmul 'Eli şi Ben', regizat de Ori Ravid şi proiectat în prezenţa ambasadorului Israelului la Bucureşti, David Oren. Până pe 25 noiembrie, cinefilii vor putea urmări în cadrul festivalului pelicule, precum 'Alex e îndrăgostit', în regia lui Boaz Davidson, 'Canalul Blaumilch', regizat de Ephraim Kishon sau 'Lacrimile cad singure', de Eitan Gren. Publicul va avea parte şi de 'Ochii mari', o comedie de Uri Zohar, care spune povestea lui Benny Furman, un om care este obişnuit să manipuleze toate persoanele din viaţa sa, dar care îşi vede lumea prăbuşindu-se, dar şi de 'Trei mame', de Dina Zivi-Riklis, un film despre viaţa unor triplete care se hotărăsc să îşi spună poveştile la emisiunea de televiziune 'This Is Your Life'.
Cinci pelicule vor fi nominalizate pentru a concura la Globul de Aur acordat celui mai bun film de animaţie. Și asta după ce membrii Hollywood Foreign Press Association au votat să crească numărului peliculelor selecţionate în cadrul acestei secţiuni. Producțiile nominalizate pentru cea de-a 67-a gală anuală a Globurilor de Aur vor fi anunţate la Los Angeles, pe 15 decembrie, iar ceremonia de anunţare a câştigătorilor va avea loc pe 17 ianuarie. Potrivit regulilor Hollywood Foreign Press Association, pentru a se califica pe lista peliculelor nominalizate la Globuri, filmele trebuie să aibă o durată de cel puţin 70 de minute şi să conţină cel mult 25% scene de acţiune. Anul acesta, Globul de Aur pentru cel mai bun film de animaţie a revenit lungmetrajului "Wall-E".
Spectacolul "Closer", de Patrick Marber, în regia Ilincăi Stihi, va avea premiera duminică la Teatrul Foarte Mic din Capitală. "Dacă eşti omul care râde la înmormântări, la catastrofele aviatice, la cele mai sumbre documentare pe teme politice şi la poveştile despre devastarea lumii în care trăim, atunci te vei îndrăgosti de "Closer", titra Washington Post, referitor la textul care a fost ecranizat, în 2004, de Mike Nichols, din distribuţie făcând parte Clive Owen, Jude Law, Julia Roberts şi Natalie Portman. Proiectul, propus în urmă cu un an de regizoarea şi traducătoarea textului, Ilinca Stihi, este realizat în parteneriat cu ArCuB şi propune o distribuţie de excepţie. Gheorghe Visu, Ana-Ioana Macaria, Marius Capotă, Mihaela Mihăescu intepretează patru personaje debusolate, care trec de la o relaţie la alta fără prejudecăţi şi fără regrete.
Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong din Sibiu va organiza, sâmbătă şi duminică, cea de-a VI-a ediţie a Festivalului naţional de muzică folk şi poezie. La eveniment sunt aşteptaţi, printre alţii, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi şi Vlady Cnejevici. Manifestarea este organizată în fiecare an "pentru iubitorii baladelor la chitară". Festivalul are un caracter necompetitiv şi îşi propune să realizeze un program muzical calitativ şi variat care să fie accesibil tuturor. Considerat un punct de plecare într-o călătorie spirituală oferită de impactul pe care îl aduce muzica folk şi poezia asupra vieţii cotidiene şi asupra vieţii artistice din fiecare din noi, evenimentul atrage la fiecare ediţie cei mai reprezentativi artişti ai acestui gen muzical.
Proiectul de cercetare desfăşurat de elevi din Sighişoara şi Germania, referitor la personajele Dracula şi Till Eulenspiegel, va fi premiat în cadrul unui concurs al Fundaţiei "Robert Bosch". Proiectul intitulat "Dracula se întâlneşte cu Till Eulenspiegel" a început în luna mai, la iniţiativa unui profesor german care predă la Liceul "Joseph Haltrich" din Sighişoara, şi a implicat zeci de elevi din localitate, dar şi de la "Marion Doenhoff" Gymnasium din Moelln. Proiectul a urmărit în ce măsură influenţează personajul - Dracula, respectiv Till Eulenspiegel - viaţa localităţii, inclusiv din punct de vedere economic şi turistic. Festivitatea de premiere va avea loc săptămâna viitoare la Berlin.
Paul Di'Anoo, primul solist al celebrei formaţii britanice Iron Maiden, între anii 1978 - 1981, va susţine două concerte în România. Primul recital a fost programat pentru astăzi la Bucureşti, iar cel de-al doilea, mâine, la Cluj-Napoca. Aceste concerte fac parte din turneul mondial ce cuprinde aproape 30 de ţări printre care Brazilia, Australia, Germania, Spania, Norvegia, România, Irlanda. Paul Di'Anoo va prezenta atât piesele de rezistenţă care l-au făcut celebru alături de Iron Maiden, precum 'Running Free', 'Phantom of the Opera', 'Transylvania', 'Killers', cât şi alte cântece mai noi, incluse pe albumele formaţiilor cu care acesta a mai cântat. Cele două concerte vor fi deschise de norvegienii de la Thunderbolt, formaţie care a deschis şi show-ul King Diamond de la Bucureşti.
Desenele din copilărie, sculpturile şi păpuşile din colecţia particulară a regizorului Tim Burton, care trimit la filme celebre ca "Edward Scissorhands" sau "Mars Attacks!", vor fi expuse la Muzeul de Artă Modernă din New York, începând de duminică şi până pe 26 aprilie 2010. La vernisaj sunt aşteptaţi Johnny Depp şi Helena Bonham Carter, doi dintre actorii favoriţi ai lui Burton.
În vârstă de 51 de ani, Tim Burton este unul dintre cei mai respectaţi cineaşti americani ai ultimilor 20 de ani, apreciat pentru nonconformismul şi originalitatea producţiilor sale, o veritabilă marcă înregistrată la Hollywood.
Scriitorul Salman Rushdie, care va fi prezent în România săptămâna viitoare, va acorda autografe admiratorilor săi, pe 25 noiembrie, în prima zi a târgului de carte Gaudeamus din Capitală. Salman Rushdie va sosi în România luni după-amiază. Pe parcursul vizitei sale, scriitorul va participa la o serie de întâlniri cu cititorii şi presa, în cadrul unui program organizat de editura Polirom. Venirea în România a scriitorului Salman Rushdie include şi o scurtă vizită în Transilvania. Pe 24 noiembrie, de la ora ora 19.00, Salman Rushdie se va întâlni cu admiratorii săi la Teatrul Odeon, unde va avea loc o lectură în limba engleză din "Seducătoarea din Florenţa", cel mai recent roman tradus în limba română în seria de autor dedicată de Polirom cunoscutului scriitor şi eseist britanic de descendenţă indiană, din cadrul colecţiei "Biblioteca Polirom". Prezentatorul evenimentului va fi poetul Florin Iaru.
Lungmetrajul "Schimb valutar", de Nicolae Mărgineanu, va fi proiectat la Festivalul Filmului European de la Osaka. Evenimentul aflat la cea de-a 16-a ediţie se va desfăşura începând de astăzi și până pe 23 noiembrie. Pelicula românească va fi proiectată alături de filme din Ungaria, Italia, Elveţia, Danemarca, Grecia, Polonia, Spania şi Franţa. Filmul, care a avut premiera anul trecut, realizat după un scenariu de Tudor Voican, spune povestea lui Emil, care devine şomer când fabrica unde era strungar se închide. După ce soţia sa îşi pierde slujba, cei doi se hotărăsc să emigreze în Australia.
Volumul de versuri "spaţiu privat. a handbook" de Elena Vlădăreanu, cu 33 de ilustraţii realizate de Dan Perjovschi, va fi lansat mâine de editura Cartea Românească, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi pe 28 noiembrie, la Târgul de Carte Gaudeamus. Acest nou volum o dezvăluie pe Elena Vlădăreanu ca "o poetă fragilă, ieşită din carapacea, pe care şi-a construit-o în cărţile anterioare". "spaţiu privat. a handbook" se vrea a fi un "manual de supravieţuire în spaţiul public". Cele 33 de ilustraţii ale artistului Dan Perjovschi constituie "punctele de reper şi refugiile necesare în lupta cu capcanele subtile întinse de cotidian".
Diana Krall va cânta, duminică, în concertul pe care îl va susţine la Sala Palatului din Capitală, o serie de piese realizate în colaborare cu Claus Ogerman şi incluse pe cele mai recente albume ale sale, 'The Look of Love' şi 'Quiet Nights'. Claus Ogerman este unul dintre cei mai apreciaţi artişti la nivel internaţional, cunoscut pentru colaborările de succes pe care le-a avut de-a lungul carierei sale cu nume sonore ale muzicii precum Frank Sinatra, Antonio Carlos Jobim, Bill Evans, Wes Montgomer sau George Benson. Concertul artistei de la Bucureşti este inclus în turneul de promovare a celui mai recent album - 'Quiet Nights'. Cu o carieră de peste 20 de ani, Diana Krall a promovat jazz-ul modern, pe care l-a îmbogăţit cu o interpretare proprie, caldă şi senzuală. Baladele clasice cu bogate influenţe ale muzicii pop au devenit apanajul unui stil unic şi inconfundabil al celei care avea sa fie supranumită 'diva jazz-ului modern'.
Scriitorul Yannick Haenel a fost recompensat cu premiul Interallié pe 2009, pentru romanul său "Jan Karski", apărut la editura Gallimard, încheind astfel sezonul premiilor literare acordate în Franţa. Volumul prezintă portretul unui personaj din rezistenţa poloneză împotriva nazismului, care a încercat să avertizeze Occidentul despre exterminarea evreilor. Profesor de limba franceză, Yannick Haenel, în vârstă de 42 de ani, coautor al revistei literare "Ligne de risque", este cunoscut datorită volumelor "Evoluer parmi les avalanches" şi "Cercle" ."Jan Karski" este în acelaşi timp un roman-documentar cât şi unul de ficţiune.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.