DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
17.00 - 17.05
Colectionarul de voci • Realizatori Anca Mateescu si Eugen Lucan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.05 - 17.50
Planeta Radio - Stiinta la ea acasa • Realizator Mihaela Ghita

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.50 - 18.00
A fost odata ca niciodata • Poveste de seară. 'Frunza' de Emil Gârleanu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

24 noiembrie 2009

Premiera spectacolului "Demonii" de Dostoievski, pus în scenă de tânărul regizor István Albu, va avea loc, astăzi, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Evenimentul va avea loc în această seară, de la ora 19.00, în noua sală studio a instituţiei. Din distribuţia spectacolului fac parte Loránd Váta, Lehel Salat, Lóránd Farkas, Andrea Kali, Ervin Szűcs. Decorul şi costumele sunt semnate de Carmencita Brojboiu. Dramaturgia este realizată de Hunor Gönczi şi Noémi Krisztina Nagy. Spectacolul nu este recomandat tinerilor sub 16 ani. Următoarele reprezentații, cu traducere simultană la cască, vor avea loc joi, dar şi în 7 şi 17 decembrie, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Biblioteca virtuală a culturii aromâne - Proiect Avdhela - va fi lansată astăzi, de Asociaţia Predania. Evenimentul va avea loc în cadrul unei conferințe ce se va desfășura, de la ora 18.00, la Clubul Ţăranului din Capitală. Proiect Avdhela - Biblioteca Culturii Aromâne îşi propune să servească ca o esenţială resursă de informaţii online despre originea, evoluţia istorică, socială şi spirituală a aromânilor. Bunuri culturale, în special aflate în custodia publică, vor deveni accesibile cercetătorilor şi tuturor celor interesaţi, în mod gratuit, accesând proiectavdhela.ro. La evenimentul de astăzi participă: George Vrana, Ionuţ Piţurescu şi Aleksander Zikov. Participanţii vor putea viziona filmele: "Balkan's Digest", realizat de regizorul Ionuţ Piţurescu, şi "Calea Eschibaba", în regia lui Aleksander Zikov.

Andrew Davidson, autorul romanului "Gargui", se va întâlni cu cititorii bucureşteni, astăzi, de la ora 19.00, la librăria Cărtureşti Verona. Cu această ocazie actriţa Maria Dinulescu va citi un fragment din carte. Romanul de debut al scriitorului canadian Andrew Davidson, "Gargui", va fi lansat de Editura All şi la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, ce va avea loc în perioada 25 - 29 noiembrie. De asemenea, autorul va fi prezent şi la lansare. Povestitorul din "Gargui" este un bărbat cinic, frumuşel şi afemeiat, care suferă arsuri groaznice în urma unui accident de maşină. Acesta îşi revine în secţia unui spital de arşi, îndurând chinuri inimaginabile, plănuind în detaliu sinuciderea pentru ziua în care va fi externat, căci a devenit un monstru, atât sufleteşte, cât şi fizic.

Cleopatra Stratan va susţine, pe 23 decembrie, la Sala Palatului din Bucureşti, un concert intitulat "Colinde Magice". În cadrul evenimentului micuţa artistă va interpreta, în manieră proprie, peste zece colinde româneşti. Ea va fi acompaniată de trupa Millenium din Chişinău. Concertul va fi difuzat în direct de Societatea Română de Televiziune. Cleopatra Stratan, fiica cântăreţului Pavel Stratan, avea doar trei ani când a susţinut un recital de două ore în faţa unei audienţe considerabile. În cei trei ani de activitate muzicală, Cleopatra Stratan a reuşit perfomanţe de invidiat. A intrat în Cartea Recordurilor cu şase recorduri mondiale, printre care "cel mai tânăr artist care a înregistrat o piesă ce a ajuns pe locul 1, în topul naţional", obţinut cu piesa "Ghiţă", primul său single, şi "cel mai tânăr artist care a performat live pe scenă, în faţa unei audienţe numeroase, timp de două ore", obţinut cu primul său concert.

Aproximativ 7,3 milioane de europeni suferă de Alzheimer sau boli înrudite, cifră care s-ar putea dubla până în 2020. Parlamentul European încurajează statele membre să se angajeze activ în elaborarea unui program comun de cercetare în domeniul bolilor neurodegenerative şi să îmbunătăţească datele privind boala. În prezent nu există un remediu pentru cei care suferă de Alzheimer, iar cunoştinţele despre prevenirea şi tratamentul acestei boli sunt limitate. Potrivit Parlamentului European, lupta împotriva bolilor Alzheimer şi Parkinson trebuie să răspundă unei duble provocări: acordarea de îngrijire zilnică pentru un număr din ce în ce mai mare de pacienţi şi asigurarea mai multor resurse, astfel încât numărul de pacienţi să scadă constant în viitor.

Atelierul de creatie Sultana gazduieste de astăzi până pe 8 decembrie 2009 expozitia de pictura “Open your heart” semnata de artista Andreea Sarcani.
Vernisajul are loc astăzi la ora 18. Lucrarile artistei vor putea fi admirate de luni pana vineri intre orele 10.30 – 17.00.

Astăzi şi mâine, Institutul Cultural Român şi Institutul de Cercetări Politice de la Universitatea din Bucureşti găzduiesc colocviul internaţional „20 Years After…“, dedicat evenimentelor care au avut loc în ţările Europei Centrale şi de Est în 1989. La eveniment vor participa Ana Blandiana, Emil Hurezeanu, Daniel Barbu, Ioan Stanomir dar personalităţi academice şi politice, analişti şi diplomaţi de prestigiu din Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia, Olanda, Polonia şi SUA.

Teatrul Naţional Radiofonic a prezentat ieri la clubul Ramada-Majestic, audiţia cu public a premierei 'Părintele Arsenie Boca - Botezul lacrimilor', spectacol de teatru-document realizat în cadrul proiectului 'Biografii, memorii'. Spectacolul este cel de-al doilea dedicat Părintelui Arsenie Boca şi va fi difuzat în premieră astăzi de la ora 19, pe postul nostru de radio. Primul spectacol, intitulat 'Părintele Arsenie Boca - Liturghia Cerească de la Sâmbăta', a fost difuzat la începutul lunii. Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la mânăstirea Prislop din Ţara Haţegului se perindă zilnic sute de pelerini. Anual, pe 28 noiembrie, peste 10.000 de oameni sunt prezenţi la slujba de pomenire a celui care, chiar fără a-l fi cunoscut direct, le-a schimbat viaţa.

Scriitorul britanic de origine indiană Salman Rushdie a sosit, ieri la Bucureşti, urmând să stea în România până pe 26 noiembrie. Programul său cuprinde o serie de întâlniri cu cititorii şi presa. El se află pentru prima dată în România şi a declarat presei că este încântat să se afle aici pentru că cităm „E plăcut să mergi nu doar în ţările mari, ci şi în cele mai mici - e mai interesant", am încheiat citatul. În 1989, după publicarea "Versetelor Satanice", Rushdie a fost condamnat la moarte în Iran printr-un decret religios (fatwa), valabil şi în prezent, dar el a spune că aceasta este deja "poveste veche". Astăti de la ora ora 19, Salman Rushdie se va întâlni cu admiratorii săi la Teatrul Odeon, unde va avea loc o lectură în limba engleză din "Seducătoarea din Florenţa", cel mai recent roman tradus în limba română în seria de autor dedicată de Polirom cunoscutului scriitor. Prezentatorul evenimentului va fi poetul Florin Iaru. Momentul literar va fi precedat de un film documentar despre Salman Rushdie, realizat de TVR Cultural urmat de un concert unplugged susţinut de trupa Grimus.

Editura Trei lansează pe piaţă, la Targul de Carte Gaudeamus, seria de eseuri "Acum pentru viitor". Titlurile acestei serii dezbat, într-o manieră accesibilă, probleme fundamentale de actualitate ale individului, societăţii şi lumii cotidiene. Printre volumele de ficţiune lansate de editura Trei se numără titlul "Eroare judiciară" de Anne Holt. Cartea lui Anne Holt, care a fost ministru al justiţiei în Norvegia, este considerată o continuare a seriei "Millenium" de Stieg Larsson. În portofoliul editurii Trei pentru Târgul Gaudeamus se numără volumele "Opus Pistorul" de Henry Miller, "Prima zi" de Marc Levy şi "Teoria lui King Kong" de Virginie Despentes.

Mâine de la 18 scriitorul Salman Rushdie va acorda, pentru o perioadă de aproximativ două ore, autografe la Târgul Gaudeamus, eveniment care se deschide mâine la complexul Romexpo. Salman Rushdie s-a născut la Bombay (Mumbai), în 1947. La vârsta de 13 ani a plecat în Anglia, unde a studiat la prestigiosul King's College din Cambridge. După absolvire, s-a mutat la Karachi, în Pakistan iar după o slujbă de scurtă durată în televiziune, el s-a întors în Marea Britanie şi a început să îşi construiască o carieră de scriitor profesionist. Lui Salman Rushdie i-a fost decernat, recent, titlul de Cavaler al Imperiului Britanic. Evenimentul a stârnit reacţii violente din partea lumii islamice, reactualizând resentimentele pricinuite de publicarea "Versetelor satanice". "Copiii în miez de noapte", cel mai premiat roman al lui Salman Rushdie, este în curs de ecranizare. Scriitorul este implicat în scrierea scenariului şi, mai mult decât atât, va interpreta şi rolul unui personaj în acest film.

Festivalul de film documentar de mediu va avea loc în perioada 26-28 noiembrie la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi. DOC EST 2009 este o premieră în România în domeniul filmului documentar de mediu. Aflat la a treia editie, Festivalul de Film Documentar de la Iaşi readuce in atentia publicului un gen cinematografic tot mai popular care prezintă fapte autentice şi probleme grave ale lumii în care trăim. Tema aleasă pentru anul acesta de către organizatori este cea a mediului înconjurător.
În programul evenimentului sunt incluse filme care abordează subiecte sensibile şi controversate: de la încâlzirea globală, probleme cauzate de epuizarea resurselor de apă şi cultivarea organismelor modificate genetic, la cazul Roşia Montana şi mineritul în România. Pe parcursul a trei zile, 26-28 noiembrie, între orele 17 si 23, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi vor avea loc 12 proiecţii de film, 8 întâlniri cu invitaţii - specialişti în domeniul media şi ecologie din România, Franţa şi Germania - şi o expoziţie de afişe despre energie.

Editura Curtea Veche oferă reduceri de până la 50 la sută şi volume ale căror preţuri încep de la 3 lei. Curtea Veche le aduce cititorilor săi la Targul Gaudeamus , care începe mâine, volume ce reprezintă noutăţi editoriale absolute. Editura continua seria apariţiilor din colecţia Daniel Goleman cu un nou volum - "Inteligenţa ecologică". Volumul "Tăiţei chinezeşti", semnat de Ma Jian, ne prezintă China comunistă ca o bucătărie în care se amestecă ingredientele din care va rezulta o istorie crudă, anecdotică şi suprarealistă. Misha Glenny, autorul cărţii "Crime fără frontiere", şi Tvrtko Vujity, autorul cărţii "Călătorii în infern", vor fi prezenţi pentru lansările volumelor lor şi pentru întâlnirea cu publicul român.

Lungmetrajul "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film Independent l'Alternativa de la Barcelona.
"Poliţist, adjectiv" este al doilea lungmetraj scris, produs şi regizat de Corneliu Porumboiu, după "A fost sau n-a fost?", care a câştigat Camera d'Or pentru debut şi premiul distribuitorilor de film - Label Europe - la Festivalul de Film de la Cannes, în 2006, şi a primit peste 20 de distincţii la evenimente de gen din întreaga lume, fiind distribuit în peste 30 de ţări. "Poliţist, adjectiv", este deasemenea propunerea României la premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza, în 2010.

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Filmului Francez este una din cele mai aşteptate întâlniri cinematografice nu numai la Bucureşti ci şi în alte oraşe din România pentru că, şi anul acesta, o parte din filmele selecționate vor pleca la Iaşi, Cluj şi Timişoara. Evenimentul are loc între 26 şi 3 decembrie. Şi la această ediţie, Festivalul Filmului Francez va încerca să pună în lumină originalitatea şi eclectismul cinematografiei franceze prezentând în grosplan doi dintre actorii cei mai cunoscuţi la nivel internaţional : Charles Berling şi Charlotte Gainsbourg şi prin retrospectiva Bernard Tavernier. Festivalul va prezenta în 2009 o selecţie de aproximativ 40 de lung metraje si 20 de scurt metraje. Deschiderea va avea loc joi 26 noiembrie, la ora 19, la Cinema Studio, cu filmul CENDRES ET SANG / CENUŞĂ ŞI SÂNGE in prezenta lui Fanny Ardant iar închiderea, joi 3 decembrie, cu filmul LE CONCERT / CONCERTUL, de Radu Mihăileanu.

Târgul de carte Gaudeamus, care se desfăşoară anul acesta între 25 şi 29 noiembrie, în Capitală, şi îl are ca invitat-vedetă pe celebrul scriitor Salman Rushdie, beneficiază de un buget de aproximativ 400-450.000 de euro, a precizat Vladimir Epstein, directorul evenimentului. Bugetul exact al evenimentului va fi făcut public, însă, abia după încheierea târgului. Potrivit organizatorilor anul acesta expun 385 de edituri, mai puţine u 15 faţă de anul trecut, dar creşte numarul evenimentelor cuprinse în program, in jur de 500, faţă de 400 în 2008. Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, ediţia a XVI-a, se va desfăşura mâine până duminică, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo din Capitală. Evenimentul, în prezent un reper al pieţei de carte din România, a fost iniţiat şi este organizat anual, din 1994, de Radio România.

Astăzi, Andrew Davidson, autorul romanului GARGUI, este aşteptat la librăria Cărtureşti din Bucureşti. Editura ALL împreună cu Bookblog.ro organizează de la ora 19, la Cărtureştii din strada Arthur Verona nr. 13, o seara de lectură dedicată romanului GARGUI. Actriţa Maria Dinulescu va citi un fragment din romanul
aparut în S.U.A. În 2008. Acesta a devenit în scurt timp bestseller New York Times, În acesta an romanul lui Andrew Davidson a fost nominalizat la Galaxy British Book Awards.

Următoarea Conferinţă a Teatrului Naţional Bucureşti care va avea loc duminică 29 noiembrie, de la ora 11, o are ca invitată pe Dorana Coşoveanu. În decembrie '89, Dorana Coşoveanu, istoric, critic de artă şi muzeograf al Muzeului Naţional de Artă al României, proteja şi depozita cele mai importante lucrări ale Galeriei europene (Rubens, El Greco, Memling, Van Eyck, etc), înaintea începerii incendierii nocturne a clădirii. Asigurând permanenţa în muzeu, în perioada 21-25 decembrie, reuşea - împreună cu câţiva colaboratori curajoşi - să protejeze şi să depoziteze operele de artă importante, în timpul acţiunilor „teroriste" din palat. Patricia Coste, redactor la postul Antene II - Paris, a transmis o parte din aceste acţiuni, generând valul de simpatie şi de întrajutorare al unor mari muzee occidentale. În cadrul conferinţei cu tema - Atunci când tablourile au fost împuşcate , se va proiecta şi un film realizat de TVR pe 3 ianuarie 1990 care prezintă distrugerile provocate operelor de artă ale MNAR.

"Cenuşă şi sânge", debutul în regia de film al lui Fanny Ardant, va deschide Festivalul Filmului Francez, ce se desfăşoară la Bucureşti, de maâine până pe 3 decembrie. Selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2009 şi prezentat în închiderea celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, "Cenuşă şi sânge" include în distribuţia filmului o importantă prezenţă românească - Olga Tudorache, Ion Besoiu, Răzvan Vasilescu, Tudor Aaron Istodor, Andrei Finţi, Andrei Aradits, Mădălina Constantin. Cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Filmului Francez este una dintre cele mai aşteptate întâlniri cinematografice, nu numai la Bucureşti, ci şi în alte oraşe din România, pentru că şi anul acesta o parte din filmele selecţionate vor fi prezentate la Iaşi, Cluj şi Timişoara.

Johann Strauss Ensemble va susţine, în 14 decembrie, la Sibiu, un concert de Crăciun. Muzicienii austrieci de la Johann Strauss Ensemble revin pentru a patra oară în Sibiu, cu un spectacol de gală intitulat "Christmas in Vienna".
Artiştii vor crea o atmosferă vieneză în seara de 14 decembrie, la Sala Thalia, de la ora 19, în program figurând lucrări compuse de Franz Lehár, Karl Komzak, Julius Fucik, precum şi celebrele teme de Crăciun ale lui Johann Sebastian Bach.

Institutul Cultural Român va fi prezent la Gaudeamus 2009 cu o ofertă care cuprinde peste 150 de titluri, cele mai recente ediţii ale prestigioasei reviste Lettre Internationale (ediţia română), dar şi un colocviu despre traducerea literară.
Pe 26 noiembrie, în Sala Cupola, între orele 15 şi 19, va avea loc colocviul "Traducerea literară - între creativitate şi inovare", organizat de Centrul Naţional al Cărţii în parteneriat cu Radio România. La lucrări sunt invitaţi editori, scriitori şi traducători români şi străini: Gabriela Adameşteanu, Dan Lungu, Rodica Binder, Anita Bernacchia, Mauro Barindi, Cezar Paul-Bădescu, Fanny Chartres, Ana-Maria Sandu, Mara Chiriţescu, Florin Bican.

Editura ALL prezintă la Gaudeamus 400 de titluri din colecţiile deja consacrate, precum şi o serie de evenimente - lansări de carte, invitaţi speciali şi şedinţe de autografe. Reducerile practicate de editură vor fi între 15 şi 60 la sută. ALL prezintă şi titluri româneşti la Gaudeamus, precum "Mafalda" de Ioana Drăgan şi "Anotimpuri de trecere" de Cătălin Ţârlea. Deasemenea ALL lansează şi al şaptelea volum din seria "Opere complete" de Bujor Nedelcovici. La lansare, care va avea loc pe 27 noiembrie, şi-au anunţat participarea Ana Blandiana, Ion Bălu, Liviu Ciocârlie, Armand Goşu, Germina Nagâţ, Lucia Hossu-Longin, Nicolae Manolescu, Dan C. Mihăilescu, Victor Rebengiuc, Romulus Rusan şi Alexandru Zub. Vedeta editurii ALL la târgul Gaudeamus va fi scriitorul canadian Andrew Davidson, care va lansa volumul "Gargui", romanul său de debut, care a făcut furori în lumea editorială.

Joi, de la ora 21.30 la Green Hours 22 jazz-café din Bucureşti are loc concertul de lansare a cd-ului LIVE IN BUCHAREST în interpretarea de excepţie a patru dintre cei mai buni instrumentişti din România. Cristian Soleanu – saxofon, Sorin Romanescu – ghitară, Vlaicu Golcea – contrabas, Vlad Popescu – baterie vor canta piese ale lui Ornette Coleman, Wayne Shorter, John Scofield dar si piese compuse special pentru acest material de Valicu Golcea şi Sorin Romanescu, muzicianul anului 2008 în jazzul românesc Cristian Soleanu a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti şi este din 1990 saxofonist solo în Big Band-ul Radio. Deasemenea Vlaicu Golcea este contrabasist, sound designer si producator, laureat al Premiului Premiul UNITER pentru muzica de teatru 2009 si “Muzicianul de jazz al anului 2005”, acordat de revista Actualitatea Muzicala a Uniunii Compozitorilor din Romania.

Teatrul German de Stat Timişoara realizează o seară de lectură cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia Română. Proiectul, intitulat Raţia de libertate, cuprinde fragmente de texte literare, mărturii, documente de istorie orală, care – împreună – alcătuiesc un portret al evenimentelor din Decembrie 1989, cât şi al perioadei de dinainte şi de după Revoluţia Română. De asemenea, textele selectate înfăţişează destine individuale din socialism, evocându-se mai cu seamă influenţele sistemului politic al acelei vremi asupra vieţii private. Seara de lectură se desfăşoară exclusiv în limba germană şi are loc la Timişoara în această seară, de la ora 19, în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat. În perioada 28 noiembrie – 5 decembrie, proiectul va fi prezentat în cadrul unui turneu în Germania, în oraşele München, Nürnberg, Berlin şi Ulm.

La Muzeul de Artă Braşov este deschisă de astazi până pe 14 februarie 2010 expoziţia Arthur Coulin. În expoziţie figurează lucrări din patrimoniul Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, Muzeului Transilvănean din Gundelsheim, Bisericii Evanghelice din Braşov, Bisericii Evanghelice din. Sighişoara, precum şi din colecţii particulare din România şi Germania. În perioada 3 martie - 25 aprilie 2010 expoziţia va fi itinerată la Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu. Datorită dificultăţilor financiare catalogul expoziţiei va fi disponibil doar în format digital pe website-ul muzeului, www.muzeulartabv.ro. Arthur Coulin care a trăit între anii 1869-1912 este unul dintre cei mai proeminenţi artişti transilvăneni de la începutul secolului XX.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Literatura rom�na contemporana, prezentata de Academia Suedeza

Luni, 23 aprilie 2012, va avea loc la Institutul Cultural Rom�n de la Stockholm lansarea antologiei Det sk�na med sk�nlitteraturen 2: modernt och omodernt men samtida (Ce are frumos beletristica. Modern sau nu, dar contemporan).

mai mult...
Premiera extraordinara a baletului Don Quijote

Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate �n interpretarea unei distributii tinere si de valoare �nseamna �mpreuna premiera baletului clasic Don Quijote.

mai mult...
8 artisti rom�ni la Trienala de arta contemporana de la Palais de Tokyo, Paris

8 artisti romani participa la Trienala de arta contemporana de la Palais de Tokyo, Paris, care �si deschide portile vineri, 20 aprilie 2012.

mai mult...
Recital de poezie si muzica la sediul BNR

Banca Nationala a Rom�niei are placerea sa va invite marti, 24 aprilie 2012, ora 18:00, la sediul BNR, sala Mitita Constantinescu, la recitalul de poezie si muzica sustinut de actorul Ion Caramitru si violoncelistul Adrian Naidin.

mai mult...
Participare rom�neasca la festivalul de film IndieLisboa 2012

Cinematografia rom�neasca va fi prezenta cu doua productii la cea de-a noua editie a Festivalului International de Film IndieLisboa, care se va desfasura �ntre 26 aprilie si 6 mai 2012.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Despre Feleacu se stie ca a fost �ntemeiat la 1366, din ordinul regelui Ludovic I. �n acele timpuri, cetatea Clujului avea nevoie de aparatori ai drumului care o lega de Turda.

mai mult...
Romeo si Julieta, despre dragoste si ura

Marti, 1 mai 2012, ora 12.00, la Sala ArCuB, va avea loc conferinta de presa - int�lnire cu regizorii Nikolay Kolyada si Oskaras Kor�unovas, un dialog despre rolul regizorului �n teatrul contemporan.

mai mult...
"Flautul de Aur", prezentat publicului din Rom�nia

"Flautul de aur - Muramatsu - este un vis atins. Cred ca orice flautist pe lumea asta �si doreste un astfel de instrument". (Ion Bogdan Stefanescu)

mai mult...
Lansare de album BD

Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.

mai mult...
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia

�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.

mai mult...
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti

�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.

mai mult...
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra

Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.

mai mult...
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie

Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.

mai mult...
Ivo Andric - Scriitor/Diplomat

Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.

mai mult...
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"

Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.

mai mult...
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!