Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
5 noiembrie 2009
Romanul "Circul nostru vă prezintă:", de Lucian Dan Teodorovici, a apărut în limba engleză la editura americană Dalkey Archive, în traducerea lui Alistair Ian Blyth, cu titlul "Our Circus Presents...", informează editura Polirom. Traducerea a apărut cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Translation and Publication Support Program. Anul acesta, cartea va fi publicată şi în limba maghiară, la L'Harmattan Konyvkiado, în traducerea Susanei Nagy. Un fragment în limba maghiară din acest roman a fost prezentat în cadrul Festivalului Internaţional al Cărţii de la Budapesta, ediţia 2009. De asemenea, romanul va fi publicat în limba italiană, la Editura Zonza Media Group, în traducerea Ilenei Maria Pop. Romanul afişează o concepţie arhicunoscută despre lume, însă într-un mod cu totul diferit. Autorului îi revine postura de iluzionist principal, asumându-şi un rol parodic, tocmai pentru a-şi putea strecura, la momentul potrivit, adevăratul număr de senzaţie: existenţa absurdă din care facem cu toţii parte.
Festivalul Naţional de Teatru, eveniment desfăşurat la Bucureşti, în perioada 31 octombrie - 8 noiembrie, aduce, în ediţia din acest an, o serie de spectacole de teatru independent, semnate de regizori debutanţi şi prezentate în cadrul secţiunii 'Debut'. Astăzi şi mâine de la ora 22, la Teatrul LUNI de la Green Hours, se va juca spectacolul 'Concreţii', după Vladimir Sorokin, în regia lui Alexandru Mihăescu. Dramaturgul Bogdan Georgescu şi regizorul David Schwartz aşteaptă publicul festivalier vineri, de la ora 18 şi ora 21, la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti, cu spectacolul 'România! Te pup', producţie a Teatrului Naţional 'Vasile Alecsandri' din Iaşi. Tot vineri, şi sâmbătă, de la ora 22, la Club La Scena, Teatrul Arca va prezenta 'Hipioţi şi Bolşevici', de Amiel Gladstone, în regia lui Felix Crainicu, un spectacol al cărui laitmotiv este 'cum poţi să-l faci pe Dumnezeu să râdă? povesteşte-i planurile tale'. Iar ultimul spectacol propus în acest an la secţiunea 'Debut' este 'Pool (no water)' de Mark Ravenhill, în regia Alexandru Mihăescu, produs de Teatrul German de Stat din Timişoara, care se va juca duminică, 8 noiembrie, de la ora 18 şi 20,30, pe scena Sălii Atelier a Teatrului Naţional.
Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo continuă până pe 10 noiembrie la Bucureşti, urmând ca pe 11 să prezinte un concert la Iaşi, iar pe 12 noiembrie - la Cluj-Napoca. Concertele evenimentului sunt programate la Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional, Palatul Bragadiru, Catedrala Sf. Iosif, Muzeul Naţional "George Enescu", Centrul Ceh, Ateneul Român şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României. SoNoRo aduce publicului meloman 11 concerte şi 25 de artişti internaţionali.
Ansamblul Operei Comice pentru Copii va susţine, de mâine până pe 13 noiembrie, un turneu în India. Pe scenele din Mumbai, unde Opera va participa la Festivalul Internaţional de Film pentru Copii, va fi prezentat spectacolul 'Bătuta moldovenească'. În acest context vor avea loc două seminarii despre repertoriul dedicat copiilor şi despre impactul capodoperelor muzicale asupra copiilor, seminarii susţinute de Smaranda Oţeanu-Bunea, director al Operei Comice pentru Copii.
Teatrul Mic lansează proiectul "Permis după Interzis" - iniţiativă de dialog creativ între generaţii, ce îşi propune să genereze un dialog informal, deschis şi creativ între spectatori şi echipa de artişti care au conceput spectacolul "Interzis sub 18 ani", după o piesă a Mihaelei Michailov şi în regia Ioanei Păun. Spectacolul vorbeşte despre responsabilitatea de a fi părinte şi limitările relaţiei dintre adolescenţi şi adulţi. Spectacolul "Interzis sub 18 ani" a avut premiera în octombrie 2008. Prin proiectul "Permis după Interzis", Teatrul Mic propune adolescenţilor o altă perspectivă asupra mersului la teatru. Pentru a ajunge la acest public ţintă, "Permis după Interzis" va avea ca parteneri, într-o primă fază, două dintre liceele Capitalei. Astăzi sunt invitaţi elevii de la Colegiul "Sf Sava", iar pe 11 noiembrie, cei de la Şcoala Centrală.
Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români ai momentului, concertează, mâine, la Sala Radio din Bucureşti, alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta lui Radu Popa. Programul va cuprinde "Rain-Music, pentru taragot si orchestra" de Dan Dediu, "Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră" de Saint Saëns, "Poemul simfonic Don Juan" de Richard Strauss şi uvertura operei "Tannhäuser" de Richard Wagner. Remarcat ca dirijor prin talentul, maniera energică, elocvenţa, meticulozitatea şi soliditatea cunoştinţelor, Radu Popa este cunoscut ca un artist care a parcurs într-un timp record o carieră ascendentă.
Publiciştii şi criticii literari Magda Ursache, Eugen Negrici şi Ştefan Borbely au fost premiaţi de revista Contemporanul. Ideea Europeană. Evenimentul a avut loc în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat la Muzeul Literaturii Române din Bucureşti. Redacţia revistei conduse de Nicolae Breban a acordat primele sale distincţii literare din ultimii 15 ani, care au primit nume unice. Astfel, publicistul Magda Ursache a primit premiul "Patosul revoltei", Ştefan Borbely, cel pentru "Erudiţie mittelleuropeană", iar Eugen Negrici, premiul pentru "Radicalitate în istoria literaturii române". La gala de premiere de marţi au participat, printre alţii, primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, şi şeful secţiei Poezie a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, Dan Mircea Cipariu.
José Luis López Vázquez, considerat unul dintre cei mai mari actori ai Spaniei, un simbol al cinematografiei iberice, a decedat, la începutul săptămânii, la vârsta de 87 de ani, după o lungă suferinţă. Comunitatea oamenilor de film din Spania şi-a exprimat în unanimitate regretul faţă de dispariţia renumitului interpret madrilen. Pentru regizorul basc Alex de la Iglesia, "opera acestuia este unul dintre materialele din care se hrăneşte cinematografia spaniolă". Ministrul Culturii din Spania, Ángeles González-Sinde, a subliniat moştenirea artistică lăsată de regretatul actor: "Anumite roluri interpretate de José Luis López Vázquez sunt de neconceput, în memoria noastră colectivă, dacă nu le asociem cu figura şi cu vocea acestui actor minunat". José Luis López Vázquez, care a jucat în peste 200 de filme, s-a făcut remarcat mai întâi în roluri comice, dovedindu-şi ulterior imensul talent şi în roluri dramatice.
Trupa irlandeză U2 va susţine în această seară un concert gratuit în faţa celebrei Porţi Brandenburg. Evenimentul are loc în aceeași zi cu gala MTV Europe Music Awards din capitala Germaniei. Concertul se va desfășura cu patru zile înainte de cea de-a 20-a aniversare a căderii Zidului Berlinului, unul dintre simbolurile Războiului Rece, care a despărţit oraşul Berlin şi naţiunea germană timp de aproape 50 de ani. Zidul a fost dezmembrat în lunile care au urmat evenimentului istoric, iar cele două state germane s-au reunit 11 luni mai târziu, în 1990. Jay-Z şi Robbie Williams se numără printre artiştii care vor concerta la gala anuală de decernare a premiilor MTV Europe Music, considerată una dintre cele mai mari ceremonii muzicale organizate în afara Statelor Unite.
Un medicament revoluţionar care distruge celulele canceroase ale pacienţilor adulţi suferind de leucemie limfoidă cronică şi care nu afectează celulele sănătoase, a fost conceput de cercetătorii britanici şi italieni. Testele efectuate au demonstrat că noul medicament, intitulat PBOX-15, poate să distrugă chiar şi celulele canceroase ale pacienţilor adulţi care au şanse infime de supravieţuire cu ajutorul tratamentelor actuale. Studiul a fost publicat în revista medicală Cancer Research. Rezultatele experimentelor de laborator au relevat faptul că acest medicament este eficient în distrugerea celulelor maligne ale pacienţilor suferind de leucemie limfoidă cronică, lăsând intacte celulele sănătoase din organism.
Pelicula "Cealaltă Irina", în regia lui Andrei Gruzsniczki, a fost selectată în competiţia europeană a Festivalului Internaţional de Film de la Arras. Evenimentul va avea loc începând de astăzi și până pe 16 noiembrie. Recent, filmul de debut în lungmetraj al regizorului Andrei Gruzsniczki a fost favoritul celei de-a cincea ediţii a Festivalului de Film de la CinePécs Moveast. Pelicula a câştigat marele premiu al festivalului şi premiul FIPRESCI. "Cealaltă Irina" a mai câştigat marele premiu Anonimul şi premiul Zilelor Filmului Românesc la cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Inspirat dintr-o poveste reală şi avându-i în distribuţie pe Andi Vasluianu, Simona Popescu, Doru Ana şi Gabriel Spahiu, filmul va fi lansat în cinematografele din România pe 11 decembrie.
Cea de-a doua ediţie a festivalului internaţional de scurtmetraj "Betting on Shorts" ce are loc la Bucureşti, simultan cu alte nouă oraşe din Europa, se va desfăşura pe 14 noiembrie, la The Ark. "Betting on Shorts - More than a Eurovision of Short Film" cuprinde anual între 10 şi 15 filme, pe o temă dată, ce sunt proiectate simultan la Barcelona, Londra, Maribor, Napoli, Novi Sad, Poznan, Stockholm, Salonic, Wiesbaden şi Bucureşti, oraş intrat în festival anul trecut. Anul acesta, BoSs este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu The Ark - Bursa Mărfurilor Creative, unde vor avea loc proiecţiile, pe 14 noiembrie, de la ora 21.00. Tema BoSs 2009 este "Control". În cursa finală a festivalului au intrat 12 scurtmetraje, printre care se numără şi "O familie", în regia lui Emanuel Pârvu. Juriul românesc este format din Irina-Margareta Nistor, Florin Piersic Jr. şi Adrian Sitaru.
'De la camera bună la living' este tema cu care Muzeul Ţăranului Român, cunoscut pe vremuri drept Muzeul de la Şosea, reia, marţea viitoare, la Clubul Ţăranului, ciclul de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Organizate lunar şi adresate deopotrivă publicului larg şi tinerilor specialişti din domeniile umaniste, conferinţele de la Şosea vor încerca să abordeze, fără prejudecăţi şi fără grabă, toate aceste probleme şi să sugereze unele interpretări într-un ciclu de patru dezbateri dedicate casei de la ţară. La eveniment şi-au anunţat participarea Vintilă Mihăilescu, Anamaria Iuga și Bogdan Iancu.
Kirk Douglas va primi un premiu pentru contribuţia adusă cinematografiei, Colin Firth, unul pentru eforturile lui umanitare, iar regizorul Danny Boyle, trofeul John Schlesinger, la cea de-a 18-a gală BAFTA/ LA. Ceremonia va fi organizată la Los Angeles în această seară. Printre celelalte personalităţi ce vor fi premiate în cadrul galei se numără Robert De Niro, care va primi premiul pentru excelenţă în film, şi Emily Blunt, desemnată artistul britanic al anului. Această gală va fi organizată la Century Plaza Hotel şi va fi prezentată de Stephen Fry.
Francisco Ayala, unul dintre scriitorii, eseiştii şi intelectualii celebri din Spania, a murit marţi dimineaţă, în locuinţa sa din Madrid, la vârsta de 103 ani. Anunțul a fost făcut de unul dintre purtătorii de cuvânt ai fundaţiei care îi poartă numele.
Premiat de mai multe ori în Spania, recompensat cu prestigiosul premiu Cervantes, Francisco Ayala a fost propus de mai multe ori la premiul Nobel pentru literatură de Societatea spaniolă a autorilor şi editorilor. Născut în Granada, în 1906, autorul a primit un omagiu oficial din partea oamenilor de litere şi de cultură din Spania pe 16 martie 2009, cu ocazia celei de-a 103-a aniversări a sa. O ceremonie mai mare a avut loc cu ocazia centenarului autorului, în 2006. Francisco Ayala a lăsat în urma sa o operă bogată, alcătuită din numeroase romane de ficţiune (aproape 30) şi eseuri, printre care se numără volumele "Muertes de perro" , "Historia de macacos" şi "El boxeador y un ángel".
Scriitorul şi editorialistul Cristian Teodorescu îşi lansează astăzi romanul "Medgidia, oraşul de apoi", publicat la editura Cartea Românească. Evenimentul va avea loc de la ora 18, la librăria Cărtureşti Verona din Capitală. Alături de autor, vor prezenta cartea Tania Radu, Robert Turcescu, Doru Buşcu şi Daniel Cristea-Enache. Romanul este o savuroasă colecţie de "istorii" individuale profilate pe fundalul agitat al anilor '40 din secolul trecut, preţ de zece ani de zbucium politic, dar şi de viaţă, pur şi simplu. În decorul târgului dobrogean - care devine, în logica ficţiunii, un centru al lumii - se "filmează", cu maximă acuitate şi fidelitate a imaginii, memorabile secvenţe din vremea războiului, a rebeliunii legionare ori a ocupaţiei sovietice.
Filmul 'Învingătorii', un documentar în regia lui Ovidiu Georgescu, va avea premiera mâine seară, de la ora 19, 00, la Cinemateca Eforie din Capitală, în prezenţa realizatorilor. Această docu-dramă se doreşte a fi o posibilă cronică a unei familii care a dat naştere unui sat. Este vorba despre o perioadă trăită împreună cu cele patru generaţii ale Neamului Cătuna, acasă la ei, în Poiana Cătunenilor, ascultându-i cum povestesc despre vremuri care s-au dus ori urmărindu-i cum lucrează, fiecare cu locul şi rostul lui. La realizarea docu-dramei au contribuit Ovidiu Georgescu, în calitate de regizor şi scenarist, Dragoş Popescu (director de imagine), Constantin Cotimanis (narator), Dragoş Alexandru (muzică), Laura Baron (montaj), Ştefan Pîrlog Horea Pascu şi Matei Ştefan (sunet), Doru Mitran (producător executiv).
Peste 200 de obiecte de artă plastică şi decorativă create de artişti români şi francezi la sfârşitul secolului al XIX-lea şi în prima parte a secolului al XX-lea vor fi prezentate în expoziţia 'Călătorie în Bretania'. Manifestarea va fi deschisă în această seară la parterul Galeriei Naţionale a Muzeului Naţional de Artă al României. Organizată de MNAR în colaborare cu Muzeul Departamental Breton din Quimper, Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Bucureşti, expoziţia încearcă să ofere publicului bucureştean o imagine completă a particularităţilor şi originalităţii spaţiului breton şi a elementelor care au fascinat de-a lungul timpului artişti din toate colţurile lumii.
Spectacolul "Rhinocéros - Résister!" al Théâtre de la Fronde va avea premiera în România mâine seară, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Piesa este regizată şi interpretată de Jean-Marie Sirgue. Spectacolul este după textul "Rhinocéros", al lui Eugene Ionesco. După o formare în cadrul Centrului de Artă Dramatică din Tours, Jean-Marie Sirgue participă la numeroase stagii de teatru, mimă, dans şi antrenament al vocii şi devine actor permanent al Théâtre du Pratos din Tours. În 1982, el fondează Théâtre de la Fronde şi, în paralel cu activităţile companiei, joacă şi în piese regizate de Dumont, Eric Krüger, Virgil Tănase, Guy Cambreleng. Jean-Marie Sirgue este în primul rând actor şi regizor, însă a scris şi piese de teatru, nuvele şi adaptări ale diferitelor opere.
Ozzy Osbourne, rockerul britanic a cărui carieră se întinde de-a lungul a patru decenii, cu peste 100 de milioane de albume vândute pe plan mondial, va primi premiul Legend of Live pe anul 2009. Evenimentul va avea loc în cadrul galei Billboard Touring Awards, care se va desfășura în această seară, la New York. Potrivit The Hollywood Reporter, Ozzy Osbourne a anunţat că va fi prezent la această gală pentru a-şi ridica premiul. Distincţia Billboard Legend of Live onorează artiştii a căror contribuţie adusă muzicii live şi industriei muzicale a fost semnificativă şi de durată şi este un premiu care recunoaşte devotamentul acestor artişti pentru arta interpretării live, pentru pasiunea lor de a se adresa fanilor prin intermediul muzicii interpretate în concert.
Ansamblul Operei Comice pentru Copii va susţine, începând de astăzi și până pe 13 noiembrie, un turneu în India unde va participa la Festivalul Internaţional de Film pentru Copii. Pe scenele din Mumbai, va fi prezentat spectacolul 'Bătuta moldovenească'. În acest context vor avea loc două seminarii despre repertoriul dedicat copiilor şi despre impactul capodoperelor muzicale asupra copiilor la două colegii din Mumbai, seminarii desfăşurate sub egida Ryan Foundation şi susţinute de Smaranda Oţeanu-Bunea, director al Operei Comice pentru Copii.
Compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti va prezenta publicului, în această seară, o reprezentaţie a spectacolului "Giselle", pe muzică de Adolphe Adam. Evenimentul va fi dedicat prim-balerinei Doina Acsinte. Premiera spectacolului "Giselle" a avut loc în stagiunea trecută, în luna mai, într-o adaptare regizorală semnată de Mihai Babuşka. Coregrafia este realizată de Jules Perrot, Jean Coralli şi Marius Petipa. Scenografia este concepută de Adriana Urmuzescu, iar conducerea muzicală îi aparţine dirijorului Ciprian Teodoraşcu.
Lungmetrajele "Nunta mută", în regia lui Horaţiu Mălăele, şi "California Dreamin' (nesfârşit)", de Cristian Nemescu, vor reprezenta România la European Union Film Festival. Evenimentul este organizat în Bangkok şi Ching Mai de Delegaţia Comisiei Europene în Thailanda, începând de astăzi și până pe 29 noiembrie. Filmele româneşti vor avea câte două proiecţii în cele mai prestigioase cinematografe din cele două localități. "Nunta mută" prezintă povestea a doi tineri îndrăgostiţi, care decid să îşi unească destinele într-o zi de joi. În mijlocul ceremoniei se anunţă moartea lui Stalin şi este declarat doliu internaţional de şapte zile. Nuntaşii hotărăsc, însă, să continue distracţia într-un mod mai puţin obişnuit. Filmul "California Dreamin' (nesfârşit)" a fost produs de MediaPro Pictures şi, pe lângă premiul "Un Certain Regard" la Festivalul de Film de la Cannes din 2007, mai are în palmares alte 12 premii obţinute la diverse festivaluri de film româneşti şi străine. Lungmetrajul regretatului Cristian Nemescu prezintă povestea unui tren NATO cu echipament militar care traversează România fără acte de transport, în timpul războiului din Iugoslavia.
Muzicianul Jon Lord va concerta, în această seară, la Sala Palatului din Capitală. Artistul va prezenta publicului român integrala "Concert for Group and Orchestra", precum şi hitul "Child in Time". Jon Lord, cunoscut ca interpret de orgă Hammond, a dezvoltat un gen muzical special, format dintr-un amestec de muzică rock şi muzică clasică. De-a lungul carierei sale, el a făcut parte din trupe precum Deep Pruple, Whitesnake, Paice, Ashton & Lord, având numeroase colaborări cu artişti consacraţi. De asemenea, şi concertul din Bucureşti va avea invitaţi pe măsură - legenda Deep Purple va urca pe scenă alături de Steve Balsamo, Kasia Laska şi Orchestra Filarmonică din Ruse, dirijată de Naiden Teodorov.
Formaţiile Green Day şi Tokio Hotel, precum şi cântăreaţa britanică Leona Lewis vor cânta live pe scena MTV, la gala Europe Music Awards 2009. Ceremonia va avea loc în această seară la Berlin. După ce a obţinut trei premii MTV la New York, Lady Gaga îşi doreşte să cucerească şi Europa. Astfel, artista se numără printre favoriţii show-ului, alături de Kings of Leon, fiecare având câte cinci nominalizări la MTV Europe Music Awards 2009. La categoria "cel mai bun cântec", câştigătorul va fi ales dintre Beyonce - "Halo", Black Eyed Peas - "I Got A Feeling", David Guetta feat. Kelly Rowland - "When Love Takes Over", Kings Of Leon - "Use Somebody" şi Lady Gaga - "Pokerface". Cel mai bun cântăreţ va fi ales dintre Eminem, Jay-Z, Kanye West, Mika şi Robbie Williams. De asemenea, cea mai bună artistă va fi desemnată dintre Beyonce, Katy Perry, Lady Gaga, Leona Lewis şi Shakira.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.