Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
00.00 - 00.30 Noptile Radio Romania Cultural. Teatru radiofonic in serial • 'Lotte la Weimar' de Thomas Mann – ep.12
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
00.30 - 01.30 Album de colectie I • cu Florian Lungu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
6 noiembrie 2009
Cea de a doua ediţie a Galei Internaţionale de Balet 'Stars of the 21st Century' se va desfăşura mâine, la Sala Palatului din Capitală. După succesul primei ediţii a evenimentului, care a avut loc la începutul anului, publicul se va putea bucura din nou, în această toamnă, de un alt spectacol de balet în care se vor întrece în eleganţă, virtuozitate şi talent 12 dintre stelele baletului mondial, artişti reprezentanţi ai unora dintre cele mai importante companii de balet din lume. Biletele pentru gală pot fi cumpărate de la Casieria Sălii Palatului, din magazinele Diverta şi Germanos, precum şi on-line de pe site-ul ticketpoint.ro.
Compoziţii de Ceaikovski, Haydn şi Stravinski deschid noua stagiune a Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca, într-un concert care va avea loc în această seară, la Casa de Cultură a Studenţilor. Orchestra Simfonică, sub bagheta dirijorului Mihail Agafiţa, din Republica Moldova, şi alături de solistul Giorgos Konstantinou din Grecia, va interpreta uvertura "Anul 1812" de Piotr Ilici Ceaikovski, "Concertul pentru pian în Re major" de Joseph Haydn şi "Petruşka" de Igor Stravinski. "Concertul pentru pian în Re major" de Haydn a fost scris în 1767 şi s-a impus în repertoriul universal în special datorită energiei şi farmecului poetic al melodiilor ce străbat cele trei părţi ale sale.Lucrarea "Petruşka" a fost compusă în 1910, de Igor Stravinski, pentru baletul lui Diaghilev. Compoziţia a fost prezentată în premieră la Théâtre du Chatelet din Paris, pe 13 iunie 1911, sub bagheta lui Pierre Montreux. "Petruşka" este un basm popular despre o păpuşă din paie, cu corpul din rumeguş, care prinde viaţă şi dobândeşte capacitatea de a iubi.
Gorillaz Sound System va concerta, alături de formaţia Underworld, la Sala Polivalentă din Bucureşti. Evenimentul va avea loc în aceată seară, de la ora 22.00, biletele fiind puse în vânzare, la preţul de 50 de lei. În timpul concertului va mixa şi Dubfire, jumătatea proiectului muzical Deep Dish. Gorillaz este un grup britanic compus din 4 personaje virtuale: 2D, Murdoc, Noodle şi Russell. Trupa a fost creată de Damon Albarn, solistul trupei Blur, şi Jamie Hewlett. Primul album al formaţiei, "Gorillaz", s-a vândut în peste trei milioane de exemplare. Trupa britanică de electro-trance Underworld, cunoscută în special pentru două piese incluse pe coloana sonoră a filmului "Trainspotting", este formată din muzicienii Karl Hyde și Rick Smith. Cei doi cântă împreună din 1983, când formau trupa Freur.
Diva hip-hop Eve, cunoscută pentru piesele 'Who's That Girl','Let Me Blow Ya Mind' sau 'Satisfaction', va concerta, în această seară, în Club Bamboo din Bucureşti. Câştigătoare a premiului Grammy, actriţă, prezentatoare TV şi 'Fashion Icon', EVE Jihan Jeffers s-a născut în Philadelphia, Pennsylvania, pe 10 noiembrie 1978. Ea a vândut peste şapte milioane de albume în întreaga lume. În 1999 artista şi-a lansat primul album solo 'Let There Be Eve...Ruff Ryders' First Lady'. Albumul a debutat pe locul 1 în Top Billboard 200, fiind pentru a doua oară când o artistă rap atinge acesta performanţă. În aceeaşi perioadă a colaborat cu The Roots pentru single-ul 'You Got Me'.
Actorul de comedie Steve Martin şi Alec Baldwin, starul serialului de televiziune "30 Rock", nominalizat în trecut la Oscar, vor prezenta împreună viitoarea gală a premiilor Academiei de film americane. Ceremonia va avea loc în martie 2010, la Los Angeles. Alegerea celor doi actori este considerată o adevărată surpriză de către specialişti, după ce gala Oscar 2009 a fost prezentată în paşi de dans şi cu multe secvenţe muzicale de actorul australian Hugh Jackman, fiind o ediţie bine primită de critica de specialitate şi bucurându-se de o audienţă mai mare faţă de anii anteriori. The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, care decernează premiile Oscar, l-a angajat, anterior acestui anunţ, pe Adam Shankman, realizatorul comediei muzicale "Hairspray - Intrigi de culise", ca producător al acestui spectacol, bazându-se pe succesul obţinut de Hugh Jackman în 2009 şi pe experienţa în musicaluri a regizorului.
Scriitorul Dan Sociu, dramaturgul Matei Vişniec şi trupa Timpuri Noi se numără printre prezenţele româneşti la festivalul "Performing Revolution in Central and Eastern Europe". Evenimentul începe astăzi la New York. Weekend-ul inaugural al festivalului este rezervat unui maraton muzical intitulat "Rebel Waltz: Muzica underground din spatele Cortinei de fier" - o reactivare a muzicii unor trupe rebele pe care autorităţile comuniste le-au considerat întotdeauna incomode. Din România, Timpuri Noi întregeşte o distribuţie din care mai fac parte: cehii de la Psi Vojaci, supravegheaţi de poliţia secretă încă de la primul lor concert din 1979, cînd membrii trupei aveau 14 ani, foştii lor compatrioţi - slovacii de la Bez Ladu a Skladu, legendara trupă punk din Polonia Dezerter şi maghiarii de la Kontroll Csoport.
Radio România Cultural marchează luni, 9 noiembrie, 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. De la Războiul Rece la Pink Floyd, de la sârma ghimpată la graffiti pe un zid transformat în suvenir cu certificat de autenticitate, Zidul Berlinului a împărţit în două un oraş, o ţară, un continent, o lume. Construirea barierei a început într-o duminică, pe 13 august 1961, în Berlinul de Est, şi a ajuns la o lungime de 155 de kilometri. Străzi au fost tăiate în două, staţiile de metrou au fost părăsite şi familile au fost despărţite de un gard devenit zid. De asemenea, s-au înregistrat circa 5.000 de tentative de evadare din Berlinul de Est şi sute de morţi. La 9 noiembrie 1989, est-berlinezii au trecut pentru prima oară liberi zidul-barieră iar această dată a rămas în istorie drept Ziua Căderii Zidului Berlinului. La 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Radio România Cultural construieşte o zi a memoriei şi difuzează interviuri cu martori ai evenimentului, reportaje de la manifestările dedicate acestei aniversări, documentare despre toate schimbările produse după căderea Zidului şi despre cum a influenţat evoluţia culturii şi artei contemporane.
Dansuri populare maghiare, expoziţii, spectacole cultural-artistice şi concerte vor avea loc la Sibiu, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ars Ungarica. Evenimentul de deschidere a festivalului va avea loc în 13 noiembrie, de la ora 18, în Sala Thalia din Sibiu, fiind urmat de un spectacol de dansuri susţinut de ansamblul "Napsugár" din Târgu Mureş. Potrivit organizatorilor, seara va continua cu un curs deschis de dans popular maghiar, csárdás, alături de dansatori profesionişti şi profesori renumiţi, acompaniaţi de orchestra "Mureşul" din Târgu Mureş. În cea de-a doua zi de festival vor fi vernisate expoziţii în locuri inedite, printre care una în Turnul Sfatului din Sibiu, unul dintre cele mai renumite obiective turstice ale oraşului. Cu ocazia acestei ediţii a festivalului Ars Hungarica, Biroul Cultural Maghiar din Sibiu organizează şi primul său turneu artistic, care se numeşte "Împreună!", iar artistul Tamás Gábor va fi prezent în patru oraşe mari din ţară: Deva, Sibiu, Arad şi Timişoara.
Simpozionul internaţional 'Diaspora culturală românească - paradigme lingvistice, literare şi etnofolclorice' se desfăşoară, până pe 7 noiembrie, la Iaşi. Simpozionul continuă seria întrunirilor academice anuale având ca tematică generală identitatea etnoculturală românească în contextul european actual din punct de vedere al interesului cultural, stiintific, spiritual, dar si economic şi social. În cadrul manifestărilor va fi organizată o expoziţie de cărţi şi alte publicaţii reprezentative. Vor susţine comunicări specialişti din Austria, Germania, Polonia, Republica Moldova, România, Spania.
Centrul Cultural Multietnic din Tulcea găzduieşte de aseară Zilele Culturii Ruse organizate de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România. Manifestarea a debutat cu vizionarea filmului artistic 'Fraţii Karamazov', urmată de seminarul 'Spiritualitatea în opera lui Dostoievscki' la care au participat scriitori, ziarişti, profesori universitari şi cercetători din Cluj, Iaşi, Bacău, Suceava, Timişoara şi Bucureşti. Astăzi simpozionului se va încheia la teatrul 'Jean Bart', locaţie unde va avea loc şi premiera piesei 'Efectul dăunător al... Cererii în căsătorie', adaptare propusă de o trupă de actori din Tulcea după creaţia ,,Cerere în căsătorie''a scriitorului rus Anton P. Cehov.
Cea de a doua ediţie a Galei Internaţionale de Balet 'Stars of the 21st Century' se va desfăşura mâine, la Sala Palatului din Capitală. După succesul primei ediţii a evenimentului, care a avut loc la începutul anului, publicul se va putea bucura din nou, în această toamnă, de un alt spectacol de balet în care se vor întrece în eleganţă, virtuozitate şi talent 12 dintre stelele baletului mondial, artişti reprezentanţi ai unora dintre cele mai importante companii de balet din lume. Biletele pentru gală pot fi cumpărate de la Casieria Sălii Palatului, din magazinele Diverta şi Germanos, precum şi on-line de pe site-ul ticketpoint.ro.
Violonistul Alexandru Tomescu, concertează, astăzi de la ora 19, la Sala Radio din Bucureşti, alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta lui Radu Popa. Programul concertului va cuprinde Rain-Music, pentru taragot şi orchestră, de Dan Dediu, Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră de Saint-Säens, Poemul simfonic Don Juan de R. Strauss şi Uvertura operei Tannhäuser de R. Wagner. Violonistul Alexandru Tomescu, cu peste 20 de premii internaţionale obţinute, şi cu o carieră prestigioasă pe toate scenele lumii, este din anul 2002 solistul permanent al Orchestrei Naţionale Radio, ansamblu alături de care a realizat diverse înregistrari şi concerte. Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma să formeze "Romanian Piano Trio". În septembrie 2007 Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani.
Primul festival de teatru EUROTHALIA are loc la Timişoara între 15 şi 22 noiembrie. Acesta se doreşte a fi, potrivit organizatorilor o platformă a curentelor actuale din teatru, care să contribuie la intensificarea schimbului între artişti şi la cunoaşterea formelor de expresie artistică. Selecţia spectacolelor din acest an a stat sub semnul confluenţelor şi al dialogului intercultural, producţiile jucându-se în limbile română, germană sau chiar în mai multe limbi. La eveniment sunt prezenţi regizori de renume din generaţii diferite, precum Alexandru Dabija, Radu Afrim, Radu Alexandru Nica, dar şi Grigore Gonţa, Szabó K. István sau Sorin Militaru. Alături de trupe consacrate din ţară a fost invitat şi Teatrul Biel-Solothurn din Elveţia, precum şi proiectul independent de teatru dans „...Before the end after...“ sub conducerea tinerei regizoare şi coregrafe Bacz¬ó Tünde.
Diva hip-hop Eve, cunoscută pentru piesele 'Who's That Girl','Let Me Blow Ya Mind' sau 'Satisfaction', va concerta, în această seară, în Club Bamboo din Bucureşti. Câştigătoare a premiului Grammy, actriţă, prezentatoare TV şi 'Fashion Icon', EVE Jihan Jeffers s-a născut în Philadelphia, Pennsylvania, pe 10 noiembrie 1978. Ea a vândut peste şapte milioane de albume în întreaga lume. În 1999 artista şi-a lansat primul album solo 'Let There Be Eve...Ruff Ryders' First Lady'. Albumul a debutat pe locul 1 în Top Billboard 200, fiind pentru a doua oară când o artistă rap atinge acesta performanţă. În aceeaşi perioadă a colaborat cu The Roots pentru single-ul 'You Got Me' .
Cea de-a doua ediţie a festivalului internaţional de scurtmetraj "Betting on Shorts" are loc la Bucureşti pe 14 noiembrie, la The Ark. Simultan evenimentul se va desfăşura şi în alte nouă oraşe din Europa. Tema din acest festivalului este "Control". În cursa finală au intrat 12 scurtmetraje, printre care se numără şi pelicula "O familie", în regia lui Emanuel Pârvu. Juriul este format din Irina-Margareta Nistor, Florin Piersic Jr. şi Adrian Sitaru.
Compoziţii de Ceaikovski, Haydn şi Stravinski deschid noua stagiune a Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca, într-un concert care va avea loc în această seară, la Casa de Cultură a Studenţilor. Orchestra Simfonică, sub bagheta dirijorului Mihail Agafiţa, din Republica Moldova, şi alături de solistul Giorgos Konstantinou din Grecia, va interpreta uvertura "Anul 1812" de Piotr Ilici Ceaikovski, "Concertul pentru pian în Re major" de Joseph Haydn şi "Petruşka" de Igor Stravinski. "Concertul pentru pian în Re major" de Haydn a fost scris în 1767 şi s-a impus în repertoriul universal în special datorită energiei şi farmecului poetic al melodiilor ce străbat cele trei părţi ale sale.Lucrarea "Petruşka" a fost compusă în 1910, de Igor Stravinski, pentru baletul lui Diaghilev. Compoziţia a fost prezentată în premieră la Théâtre du Chatelet din Paris, pe 13 iunie 1911, sub bagheta lui Pierre Montreux. "Petruşka" este un basm popular despre o păpuşă din paie, cu corpul din rumeguş, care prinde viaţă şi dobândeşte capacitatea de a iubi.
Filmul 'Învingătorii', un documentar în regia lui Ovidiu Georgescu, va avea premiera mâine seară, de la ora 19, la Cinemateca Eforie din Capitală, în prezenţa realizatorilor. Această docu-dramă se doreşte a fi o posibilă cronică a unei familii care a dat naştere unui sat. Este vorba despre o perioadă trăită împreună cu cele patru generaţii ale Neamului Cătuna, acasă la ei, în Poiana Cătunenilor, ascultându-i cum povestesc despre vremuri care s-au dus ori urmărindu-i cum lucrează, fiecare cu locul şi rostul lui. La realizarea docu-dramei au contribuit Ovidiu Georgescu, în calitate de regizor şi scenarist, Dragoş Popescu (director de imagine), Constantin Cotimanis (narator), Dragoş Alexandru (muzică), Laura Baron (montaj), Ştefan Pîrlog Horea Pascu şi Matei Ştefan (sunet), Doru Mitran (producător executiv).
Spectacolul "Rhinocéros - Résister!" al Théâtre de la Fronde va avea premiera în România în această seară, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Piesa este regizată şi interpretată de Jean-Marie Sirgue. Spectacolul este după textul "Rhinocéros", al lui Eugene Ionesco. După o formare în cadrul Centrului de Artă Dramatică din Tours, Jean-Marie Sirgue participă la numeroase stagii de teatru, mimă, dans şi antrenament al vocii şi devine actor permanent al Théâtre du Pratos din Tours. În 1982, el fondează Théâtre de la Fronde şi, în paralel cu activităţile companiei, joacă şi în piese regizate de Dumont, Eric Krüger, Virgil Tănase, Guy Cambreleng. Jean-Marie Sirgue este în primul rând actor şi regizor, însă a scris şi piese de teatru, nuvele şi adaptări ale diferitelor opere.
'De la camera bună la living' este tema cu care Muzeul Ţăranului Român, cunoscut pe vremuri drept Muzeul de la Şosea, reia, marţea viitoare, la Clubul Ţăranului, ciclul de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Organizate lunar şi adresate deopotrivă publicului larg şi tinerilor specialişti din domeniile umaniste, conferinţele de la Şosea vor încerca să abordeze, fără prejudecăţi şi fără grabă, toate aceste probleme şi să sugereze unele interpretări într-un ciclu de patru dezbateri dedicate casei de la ţară. La eveniment şi-au anunţat participarea Vintilă Mihăilescu, Anamaria Iuga şi Bogdan Iancu.
Pentru prima data în România, Michael “Iron Man” Burks, unul dintre cei mai apreciaţi cântăreţi de blues va susţine un concert la Hard Rock Cafe Bucureşti pe 9 noiembrie, de la ora 20:30. “O legenda în devenire”, conform revistei GuitarOne, Burks este un muzician complet – compozitor, interpret, lider de trupa, riff-master şi showman desăvârşit. Pentru Chicago Sun-Times, celebrul cotidian american, “Iron Man” Burks este un “chitarist ca un aruncător de flacări, ce îşi cânta piesele cu furie sălbatică şi tandreţe copleşitoare”. Considerat un erou al blues-ului modern, Burks este cunoscut în lumea întreagă pentru concertele sale energice şi intense, vocea răguşită şi acordurile dure de chitară, artistul fiind unul dintre puţinii interpreţi de blues care cântă cu Gibson Flying V, o chitară de rock şi heavy-rock. Preţul unui bilet este de 25 lei în avans şi 30 lei în seara concertului.
Gorillaz Sound System va concerta, alături de formaţia Underworld, la Sala Polivalentă din Bucureşti. Evenimentul are loc în această seară, de la ora 22, biletele fiind puse în vânzare, la preţul de 50 de lei. În timpul concertului va mixa şi Dubfire, jumătatea proiectului muzical Deep Dish. Gorillaz este un grup britanic compus din 4 personaje virtuale: 2D, Murdoc, Noodle şi Russell. Trupa a fost creată de Damon Albarn, solistul trupei Blur, şi Jamie Hewlett. Primul album al formaţiei, "Gorillaz", s-a vândut în peste trei milioane de exemplare. Trupa britanică de electro-trance Underworld, cunoscută în special pentru două piese incluse pe coloana sonoră a filmului "Trainspotting", este formată din muzicienii Karl Hyde și Rick Smith. Cei doi cântă împreună din 1983, când formau trupa Freur.
Festivalul Bistriţa Folk a ajuns în acest an, la cea de-a opta ediţie şi se va bucura de prezenţa unui invitat special, Adriana Ausch, care vine la eveniment, din Statele Unite. A opta ediţie a acestui festival-concurs pentru tineret se va desfăşura, în perioada 20-21 noiembrie, la Centrul Cultural Municipal Bistriţa, având două secţiuni distincte - cea de concurs şi cea de recitaluri. Concursul de compoziţie şi interpretare se adresează tinerilor cu vârsta până la 35 de ani, care nu au câştigat Marele Premiu al festivalului în precedentele cinci ediţii. Concurenţii vor prezenta la preselecţia din 20 noiembrie două piese, compoziţii proprii sau prelucrări. Marele Premiu al festivalului Bistriţa Folk va fi în valoare de 1.500 lei, iar totalul premiilor se va ridica la peste 4.500 lei. Recitalurile ediţiei din acest an a festivalului bistriţean vor fi susţinute de Narcisa Suciu, Vasile Şeicaru, grupul Poesis, Raul Cârstea, Constatin Neculae, Florin Săsărman, Vali Şerban şi câştigătorul ediţiei de anul trecut, Mihai Călian.
Volumul Spaţiu privat. a handbook, de Elena Vlădăreanu, cu ilustraţii de Dan Perjovschi va fi lansat vineri, 20 noiembrie, de la ora 19, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 15, la Tîrgul de carte Gaudeamus. spaţiu privat. a handbook cu 33 de ilustraţii de Dan Perjovschi este cel mai recent titlu din colecţia „Poezie” de la Cartea Românească iar Elena Vlădăreanu, realizator la Radio România Cultural, unul dintre cei mai reprezentativi poeţi ai tinerei generaţii. Mai multe date despre Elena Vlădăreanu şi cărţile sale găsiţi accesînd siteul autoarei, recent lansat, la adresa www.elenavladareanu.ro.
Din cauza decorului impresionant şi a numărului mare de artişti, Spectacolul “1989 – 2009 Degeaba” pe care Tudor Gheorghe îl oferă publicului la sfârşit de an, în decembrie, va avea loc doar în 3 oraşe, anunţă organizatorii. Exceptând mesajul plin de originalitate, evenimentul beneficiază de aportul unei veritabile trupe rock, ce va constitui o apariţie cu adevarat inedită. În afara de avanpremiera de la Craiova care va avea loc la Teatrul Naţional Marin Sorescu pe 17 decembrie spectacole vor mai avea loc în capitală pe 18 decembrie, la Sala Palatului, şi la Constanţa pe 19 decembrie. Pentru spectacolul din capitala, biletele pot fi achizitionate la preturi ce variază între 160 şi 50 lei.
Documentarul "Videograme dintr-o Revoluţie", de Harun Farocki şi Andrei Ujică, ce prezintă rolul televiziunii în Revoluţia din 1989, va fi proiectat, alături de o serie de pelicule româneşti de succes, la Festivalul Filmului Românesc de la New York 2009, în decembrie, potrivit newsblaze.com.
În deschidere, va fi proiectat documentarul "Videograme dintr-o Revoluţie" (1992), urmat de o serie de filme artistice şi documentare româneşti, precum "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, propunerea României la Oscar 2010, "Pescuit sportiv", de Adrian Sitaru, "Cealaltă Irina", de Andrei Grusnickzi, "Nuntă mută", de Horaţiu Mălăele, "Balanţa", de Lucian Pintilie, şi altele.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.