Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
13 octombrie 2009
O expoziţie cu 300 de piese din tezaurul naţional, intitulată "Aurul dacilor", va fi deschisă la Muzeul de Istorie din Suceava, în perioada 15-25 octombrie. Printre exponate se vor număra şi patru din cele 12 brăţări dacice. Directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, a declarat că expoziţia va cuprinde 300 de piese de tezaur şi piese individuale, respectiv bijuterii, monede din argint şi aur, opaiţe, sfeşnice, cupe, cu o valoare de 1,4 milioane de euro, cantitatea de metale preţioase fiind de aproximativ 20 de kilograme. Ursu a precizat că exponatele provin de la muzee din Bucureşti, Deva, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Iaşi şi Suceava.
Ştefan Bănică Jr. şi-a programat tradiţionalele concerte de Crăciun pe 10, 11, 12 şi 13 decembrie, la Sala Palatului din Capitală. Biletele vor fi disponibile la prețuri cuprinse între 120 şi 50 de lei - în funcţie de locul ocupat în sală. Concertele de Crăciun ale lui Ştefan Bănică Jr. au devenit deja o tradiţie pentru scenele bucureştene, artistul susţinându-le de mai mulţi ani, de fiecare dată cu casa închisă. Actor, cântăreţ, compozitor, textier şi vedetă de televiziune, Ştefan Bănică Jr. este unul dintre cei mai apreciaţi artişti din România.
O inedită expoziţie de portrete care vor fi atârnate pe trunchiurile a 50 de stejari din Pădurea din Şes, arie protejată din Orheiu Bistriţei, va fi vernisată pe 17 octombrie. În fotografiile realizate de Cosmin Bumbuţ în ultimii patru ani apar voluntari ai Asociaţiei Tăşuleasa Social, organizaţie nonprofit care derulează numeroase acţiuni de ecologizare, dar şi personalităţi care au participat la activităţi de împădurire sau curăţare a albiilor unor râuri, printre care se numără preşedintele Traian Băsescu sau actorul Marcel Iureş. Asociaţia Tăşuleasa Social nu a ales întâmplător Pădurea din Şes care se află la Orheiu Bistriţei. Deşi este arie protejată întinsă pe 1.500 de hectare, turiştii vin adesea şi lasă gunoaie distrugând solul pe care creşte laleaua pestriţă.
Trupa belgiană Vaya con Dios va concerta în această seară la București, cu casa închisă. Solista Dani Klein va fi acompaniată de şase muzicieni pe scena Sălii Palatului: Salvatore La Rocca, William Lecomte, Thierry Van Durme, Hans van Oosterhout, Red Gjeci şi Tim De Jonghe. "What's a Woman", "Nah Neh Nah", "Puerto Rico", "Heading for a Fall", "Don't Break My Heart" sunt doar câteva dintre piesele pentru care trupa Vaya con Dios este celebră. Povestea formaţiei a început în Belgia, în urmă cu mai bine de 20 de ani. Anii '80 reprezentau epoca la care vocea lui Dani Klein putea fi auzită în diverse spoturi radio sau în cluburi obscure, ca solistă a trupei Arbeid Adelt. Succesul s-a lăsat aşteptat până ce Klein, alături de chitaristul Willy Lambregt şi contrabasistul Dirk Schoufs, au hotărât să pună bazele unei noi formaţii. Împărtăşeau aceleaşi gusturi muzicale: jazzul, opera şi muzica gipsy, genuri nu foarte apreciate în acea vreme la Bruxelles. Noua trupă se numea Vaya Con Dios ("Du-te cu Dumnezeu"), o denumire spaniolă, preluată dintr-un documentar tv despre cartierul cubanez din Miami.
Moda relansărilor în varianta 3D va cuprinde și seria de filme horror "The Texas Chainsaw Massacre", lansată în 1974 de regizorul american Tobe Hopper, după ce Twisted Pictures a anunțat că va cumpăra această franciză. Casa de producție deține deja o altă serie horror de succes, "Saw", și plănuiește să realizeze încasări importante și datorită filmelor pe care intenționează să le achiziționeze. În opinia criticilor, prima peliculă din seria "The Texas Chainsaw Massacre" este un etalon al producțiilor de gen, principalele merite ale sale fiind legate de scenariu și de tehnicile de filmare, considerate revoluționare. Povestea din acest film, pe cât de originală, pe atât de înfricoșătoare, prezintă coșmarul unor tineri care devin prizonierii unei familii de canibali ce are drept călău un retardat înarmat cu un fierăstrău electric. Alte filme de referință care vor fi relansate în versiune 3D sunt "Titanic", care deține recordul de Oscaruri, cu 11 distincții câștigate în 1998, și primele două pelicule ale seriei de animație "Toy Story", care au adunat patru nominalizari la premiile Academiei Americane de Film.
La Institutul Cultural Roman va avea loc mâine la ora 18 lansarea volumului Scrieri de istoria artei şi de critică plastică, de Ştefan Neniţescu, apărut la Editura ICR. Cartea va fi prezentată de criticii de artă Adina Nanu, Ioana Vlasiu şi Pavel Şuşară. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi temuţi cronicari de arta din anii 1920-1930, colaborator la BBC în timpul războiului, condamnat pe viaţă de regimul comunist, Ştefan Neniţescu se numără printre marii esteticieni români ai perioadei, alături de Tudor Vianu, Alexandru Busuioceanu, Petru Comarnescu. Volumul reuneşte articole interbelice, dar şi texte publicate după eliberarea sa din închisoare, în 1964.
Peste 400 de scurtmetraje din 20 de ţări s-au înscris în cele 3 competiţii Kinofest. Filmele finaliste, care vor fi proiectate în cadrul festivalului, vor fi anunţate mâine, o dată cu programul festivalului, pe Kinofest.com. Cea de-a treia ediţie a Kinofest, primul (şi singurul) festival internaţional de film digital din România, are loc între 22 şi 24 octombrie, la The Light Cinema. Festivalul, realizat cu susţinerea IQads, va reuni cele mai premiate scurtmetraje digitale, cu scopul promovării şi popularizării filmului digital şi a noilor viziuni în media, tehnologie şi arte vizuale. Fiecare zi de festival va găzdui o competiţie de scurtmetraje din genurile : animaţie, ficţiune şi micromovie. În plus, în prima zi de festival, Kinofest va găzdui competiţia paralelă de scurtmetraje AVON Movie for Life. Competiţia provoacă realizatorii de film la crearea unor scurtmetraje care să ilustreze cât mai bine mesajul „Află că eşti bine!”. Filmele mai pot fi înscrise în competiţie până pe 20 octombrie, prin intermediul Transfer.ro şi prin poştă. Scurtmetrajele vor putea fi apoi vizionate în premieră în prima zi a Kinofest, fiind votate live la festival de juriul oficial al competiţiei şi de către publicul Kinofest iar apoi, online, de către publicul larg.
Peste 50 de colecţionari din toată ţara vin la Muzeul Ţăranului Român între 16 şi 18 octombrie cu fel de fel de obiecte vechi, nelipsite din gospodăria ţărănească: covoare, ştergare, piese de costum popular, icoane pe lemn şi pe sticlă, cruci, pristolnice, ceramică, mobilier crestat, pictat, furci şi roţi de tors, fuse, vârtelniţe, felinare, ceasuri, candelabre, piuliţe şi râşniţe de alamă.
Târgul de Antichităţi Ţărăneşti este deschis de vineri, 16 octombrie până duminică, 18 octombrie, între orele 10 şi 18.
Robert Şerban se va afla la Frankfurt pentru a-şi lansa traducerea germană a volumului de versuri Cinema la mine-acasă, volum aparut la Editura Cartea Românească, în anul 2006. Volumul va fi prezentat la standul României vineri, 16 octombrie, la ora 16, de catre Traian Pop Traian. Cartea a mai fost prezentată şi la Tirgul de carte de la Leipzig la începutul lunii martie a acestui an. Cinema la mine-acasă a obţinut Premiul revistei Observator Cultural pentru „Cea mai bună carte de poezie a anului 2006” şi Premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timişoara, în anul 2007. Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerul Culturii şi al Cultelor din România. Tot vineri, 16 octombrie, de la ora 17, la standul României va fi prezentat şi romanul Fantoma din moară de Doina Ruşti, apărut la Editura Polirom, în anul 2008. Fantoma din moară a obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor din România, în acest an.
Scriitorul Filip Florian va participa la o lectura-dezbatere, în cadrul Târgului de carte de la Frankfurt, sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 10.30, alături de scriitorul maghiar Attila Bartis. Discuţia va fi moderată de traducătorul Georg Aescht. Filip Florian va citi un fragment din romanul Zilele regelui, în limba română. Fragmentul în limba germană va fi citit de Georg Aescht.
Tot sâmbătă, de la ora 13, la standul naţional va fi prezentată traducerea în germana a volumului de povestiri Atunci i-am ars doua palme de Lucian Dan Teodorovici. Volumul a aparut de curând la Editura Pop, în traducerea lui Edith Konradt, şi va fi prezentat, în cadrul târgului, de către Traian Pop Traian. Târgul de carte de la Frankfurt va avea loc între 14 şi 18 octombrie. Invitatul de onoare din acest an este China.
În cadrul Zilelor Culturale Israeliene, va avea loc pe 20 octombrie, la Teatrul Odeon, vernisajul unei expoziţii de afise de teatru israelian şi un ONE WOMAN SHOW cu LIA KÖNIG de la Teatrul Habima din Tel Aviv. Lia König s-a născut în Polonia, iar după cel de-al II-lea război modial a venit în România, unde a studiat actoria la Institutul de Teatru din Bucureşti. A fost angajată a Teatrului Evreiesc din capitală iar în 1961 a emigrat în Israel, devenind actriţă renumită a Naţionalului israelian – Teatrul Habima din Tel-Aviv, unde este angajată şi acum. Recitalul care va fi prezentat la Teatrul Odeon cuprinde o serie de monoloage din rolurile de succes pe care le-a jucat de-a lungul carierei la Teatrul Habima, într-un spectacol omagiu dedicat acestuia, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de existenţă.
Cvartetul Belcea şi Kevin Kenner, la Bucreşti. Evenimentul are loc în cadrul rezidenţiatului Cvartetului Belcea la Ateneul Român, proiect susţinut de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Filarmonica 'George Enescu'.
Programul cuprinde lucrări camerale semnate de Anton Webern - Langsamer Satz, Wolfgang Amadeus Mozart şi César Franck . Invitatul special al Cvartetului Belcea, Kevin Kenner, este considerat de criticii muzicali unul dintre cei mai importanţi pianişti ai momentului. Marele Premiu la Concursul Internaţional Chopin şi medalia de bronz la Concursul Internaţional Ceaikovski în 1990 sunt cele mai prestigioase dintre numeroasele distincţii obţinute de-a lungul carierei. Kenner înregistrează regulat pentru BBC şi concertează ca solist alături de mari orchestre ale lumii, precum BBC Symphony Orchestra, Hallé Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, NHK Symphony din Japonia şi principalele orchestre din San Francisco, San Diego, Salt Lake City, Kansas City, New Jersey.
La Varşovia, se află în plină desfăşurare, până pe 18 octombrie, Festivalul Internaţional de Film, de curând acceptat în cel mai select circuit festivalier din lume, alături de festivalurile de la Cannes, Berlin, Veneţia, San Sebastian, Locarno, Karlovy Vary, Tokyo, Mar del Plata, Moscova, Montreal, Shanghai şi Cairo. Ediţia de anul acesta reuneşte peste 200 de premiere cinematografice, printre care 12 dintre cele 48 de pelicule nominalizate la Premiul European de Film, dar şi titluri recente de Park Chan-wook, Steven Soderbergh sau Duncan Jones. Juriul este prezidat de celebrul compozitor hollywoodian de origine poloneză Jan A.P. Kaczmarek. Cel mai important premiu al Festivalului, denumit Premiul Primarului Oraşului Varşovia, după numele finanţatorului, este de 25.000 de euro.
Cinematografia română, foarte apreciată şi în Polonia, este bine reprezentată, filmele noastre figurând atât în secţiunea competitivă, cât şi în populara secţiune dedicată maeştrilor filmului contemporan sau în secţiunea de scurt-metraj.
Zilele Culturale Israeliene vor aduce pe 21 octombrie, la teatrul Odeon, de la ora 19 un concert de muzică tradiţională EMIL AYBINDER QUARTET & HANNY LIVNE din Tel Aviv). Emil Aybinder s-a născut la Chişinau, iar în 1990 a emigrat în Israel. În anul 2000 a înfiinţat Departamentul de acordeon al Academiei de Muzică şi Dans din Ierusalim. În 2002 a câştigat premiul Ministerului Culturii, Ştiinţei şi Sportului, oferit de primul-ministru israelian. Concertul se va concentra pe muzica tradiţională din Israel, Franţa, Balcani şi America de Sud. Maestrul Emil Aybinder a orchestrat cântecele tradiţionale în felul său unic de a inţelege lumea şi a creat un amestec de ritmuri sălbatice şi sunete melancolice.
Piesa 'Cântăreaţa cheală' de Eugene Ionesco va fi prezentată, la ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti care se va sefăşura între 31 octombrie şi 8 noiembrie. Piesa este realizată într-o triplă viziune regizorală, o montare a companiei franceze 'Les Intempestifs', în regia lui Jean Luc Lagarce, una a Teatrului Naţional din Cluj, regizată de Tompa Gabor, iar alta a Teatrului German de Stat din Timişoara, fiind pusă în scenă de regizorul Alexandru Dabija. Spectacolul companiei franceze 'Les Intempestifs' va avea loc chiar în deschiderea Festivalului Naţional de Teatru iar participarea acestui spectacol în festival a fost posibilă datorită Ambasadei Franţei la Bucureşti şi Institutului Francez. Spectacolul va fi găzduit de Teatrul Odeon şi va avea loc sâmbătă, 31 octombrie, de la ora 19 şi duminică, 1 noiembrie, de la ora 16. FNT 2009 a realizat şi un parteneriat cu Radio România Cultural care a îmbogăţit programul festivalului. Prin urmare, în perioada 1 - 8 noiembrie, postul de radio va transmite zilnic, de la ora 19, spectacole radiofonice pe textele lui Ionesco, printre care 'Cântăreaţa cheală', 'Ucigaş fără simbrie', 'Rinocerii', 'Victimele datoriei' sau 'Noul Locatar'.
Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în parteneriat cu Asociaţia Şvabilor Bănăţeni din Germania găzduieşte, de ieri până pe 24 octombrie, două expoziţii inspirate din peisajele bănăţene în sălile de expoziţie aflate la primul etaj al Palatului Correr. Vernisajul celor două expoziţii - 'Impressioni del Danubio' ('Impresii de la Dunăre') de Hildegard Klepper-Paar şi 'Le porte di Timişoara' ('Porţile Timişoarei') de Walther Konschitzky - va avea luni, începând cu ora 18,30, în sala de conferinţe 'Marian Papahagi' a institutului.
Mari artişti ai scenei româneşti vor evolua duminică, 18 octombrie, de la ora 17, în sala scoarţelor din Palatul Mogoşoaia în cadrul ultimului recital din acest an din cadrul stagiunii “Muzica la Palatele Brâncoveneşti”. Soprana Sorina Munteanu – solistă a Operei Naţionale Bucureşti, pianista Ilinca Dumitrescu şi fagotistul Vasile Macovei – membru al Orchestrei Operei Naţionale Bucureşti vor interpreta lucrări semnate de Georg Friedrich Handel şi Joseph Haydn. Concertele stagiunii “Muzica la Palatele Brâncoveneşti” sunt prezentate de Sebastian Crăciun – redactor la Radio Romania. Intrarea liberă.
La teatrul Odeon va avea loc pe 22 octombrie, de la ora 19, o conferinţă despre teatrul israelian de azi sustinută de prof.univ. Andrei Strihan din Tel Aviv şi un spectacol de dans de Amit Goldenberg & Yaara Dolev, intitulat 32 minute de dragoste. Prof. Univ. Andrei Strihan, doctor în estetică, a fost profesor la Institutul de Teatru din Bucureşti între anii 1950-1976 şi la Facultatea de Arte din Tel Aviv. Este autorul a numeroase cărţi şi studii de teoria şi istoria teatrului publicate în Israel, Franţa, Germania, Marea Britanie, Brazilia, Italia, Chile şi România. Yaara Dolev şi Amit Goldenberg sunt câştigători ai Bienalei pariziene de dans.
Peliculele româneşti 'Amintiri din Epoca de Aur' (prima parte), 'Poliţist, adjectiv' şi 'Cea mai fericită fată din lume' vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia care se încheie pe 18 octombrie informează Institutul Cultural Român, din capitala Poloniei. Totodată, la secţiunea scurtmetraj participă filmul 'Înainte şi după 22/12/1989', de Andrei Cohn. Ediţia de anul acesta a festivlului va aduce peste 200 de premiere cinematografice, printre care 12 dintre cele 48 de pelicule nominalizate la Premiul European de Film, dar şi titluri recente de Park Chan-Wook, Steven Soderbergh sau Duncan Jones.
Iubitorii muzicii folk vor avea ocazia să participe, pe 15 octombrie, la un concert de calitate, organizat de Primăria sectorului 2 din Capitală, în amfiteatrul Centrului Cultural 'Mihai Eminescu' din parcul Naţional.
Intitulat 'Folk de toamnă', concertul va fi susţinut de nume de rezonanţă, care au încântat generaţii întregi cu muzica lor. Intrarea va fi liberă. Alături de Vasile Şeicaru şi Zoia Alecu, pe scenă vor mai urca: Dinu Olăraşu, Adrian Ivaniţchi, Dan Vană, Sorin Minghiat, Eugen Avram, Ticsimarlene, Raul Cârstea, Constantin Nicolae. Regalul de muzică folk ce va avea loc săptămâna viitoare continuă seria spectacolelor de calitate care s-au desfăşurat în timpul verii în amfiteatrul Centrului Cultural 'Mihai Eminescu', unde au susţinut concerte formaţii renumite - precum Pheonix, Azur şi Generic - sau au avut loc spectacole de tangou argentinian şi de muzică populară.
O expoziţie de fotografie care cuprinde imagini realizate de fotoreporterul Andrei Pungovschi este organizată până pe 16 octombrie în Bucureşti şi Braşov, cu ocazia Zilei Mondiale a Îngrijirii Paliative. Expoziţia "Imagini care vorbesc - HOSPICE Casa Speranţei" va putea fi văzută, în Bucureşti, pe gardul Palatului Şuţu, până mâine iar ulterior în staţia de metrou a Universităţii şi la intrarea în grădina Cişmigiu dinspre Piaţa Walter Mărăcineanu. La Braşov, imaginile sunt tot până pe 16 octombrie, în Piaţa Sfatului, la Teatrul Dramatic "Sică Alexandrescu", la Centrul Cultural Reduta şi în Parcul "Nicolae Titulescu". Expoziţia, care constă într-un fotoreportaj semnat de Andrei Pungovschi, face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Fundaţia Hospice Casa Speranţei pentru a marca Ziua Mondială a Îngrijirii Paliative, din 10 octombrie.
Documentarul "Constantin şi Elena", de Andrei Dăscălescu, va fi proiectat în competiţia internaţională a Doclisboa, cel mai important festival de film documentar din Portugalia. Acesta se va desfăşura între 15 şi 25 octombrie, anunţă Institutul Cultural Român de la Lisabona. Organizat Asociaţia Portugheză pentru Film Documentar, Doclisboa prezintă, în premieră, cele mai bune documentare din ultimul an. "Constantin şi Elena", primul film de lungmetraj al lui Andrei Dăscălescu, a fost nominalizat la Premiile Gopo 2009 şi a câştigat premiul pentru debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania din acest an premiul special pentru cel mai bun film documentar la Festivalul de la Sarajevo 2009 şi premiul First Appearance la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam 2008.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.