Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
09.00 - 10.00 Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
10.00 - 12.00 Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
12.00 - 13.00 Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
2 octombrie 2009
Astăzi la ora 10, în aula Academiei Române se deschid lucrările celei de a VIII ediţii a Seminarului Internaţional „Penser l’Europe”. Tema seminarului este „Educaţia şi învăţământul în Europa de azi”. Întâlnirea de la Academia Română este organizată în colaborare cu Institutul Franţei, Institutul Francez de Relaţii Internaţionale, Academia Regală de Ştiinţe Economice şi Financiare din Spania, Academia Regală de Doctori din Barcelona şi Academia Regală pentru Limbă şi Literatură din Belgia.
Festivalul Internaţional de Poezie "Oskar Pastior" continuă la Sibiu Evenimentul se află la a treia ediţie şi reuneşte 13 autori din 7 ţări. Festivalul a reunit încă de la prima ediţie, din anul 2007, poeţi din numeroase ţări europene, care se revendică, în bună măsură, din tradiţia modernismului experimental sau a avangardismului. Demersul acestui festival nu a urmărit să favorizeze o anumită orientare în poezie, cât mai ales să acorde atenţia cuvenită limbajului poetic - atât de diferit de la ţară la ţară, de la individ la individ, arată organizatorii. Pe parcursul celor două ediţii de până acum ale festivalului, au răspuns invitaţiei de a veni la Sibiu 37 de poeţi din 16 ţări.
Mâine, de la ora 19, la Teatrul Naţional din Bucureşti, Sala Amfiteatru, va avea loc premiera piesei Tartuffe de Molière, în regia lui Andrei Belgrader, cu Horaţiu Mălăele în rolul unuia dintre cele mai cunoscute personaje ale comediei universale. Maestru al comediilor de moravuri, Molière propune şi peste secole o satiră a defectelor umane: prostia, ipocrizia şi viclenia. Capodoperă a comediei de caracter, Tartuffe aduce în scenă prototipul individului hotarât să parvină prin orice mijloc. Dar de îndată ce îşi atinge scopul, masca servilă şi umilă cade, dezvăluindu-i adevărata faţă, de stăpân fără scrupule. Într-o montare care mizează pe esenţa comică a textului şi pe talentul actorilor, noua premieră a Naţionalului bucureştean aduce în scenă o distribuţie de excepţie: Horaţiu Mălăele, Alexandru Georgescu, Ana Ciontea, Simona Bondoc, Magda Catone, Daniel Badale, Silviu Biriş, Marius Rizea, Simona Popescu şi alţii.
Kevin Costner este aşteptat în această toamnă în România, de această dată în postura de cântăreţ. Deşi muzica este pe planul doi al preocuparilor sale, blondul hollywoodian susţine frecvent concerte cu trupa sa country. Kevin Costner & Modern West va cânta mâine şi la Arad, în cadrul Festivalului de Film Ro-IFF. Potrivit site-ului de stiri.rol.ro, dacă de regulă solicita 250.000 de dolari pentru un concert, de data aceasta, în scop caritabil, starul a scăzut la jumatate onorariul său.
Seria concertelor de muzică tradiţională cubaneză marca Buena Vista Social Club aduce, luni, la Sala Palatului, de la ora 20, pentru a doua oară în România, muzica lui Eliades Ochoa. Artistul revine în ţara noastră alături de trupa sa, Grupo Patria, după o serie de concerte sold-out, în 2007, la Bucureşti, Cluj şi Timişoara. În deschidere va canta Analia Selis & Band. Biletele se gasesc pe site-urile şi în magazinele de specialitate, având preţuri cuprinse între 75 şi 250 de lei, în funcţie de poziţia în sală.
Probele orale ale bacalaureatului din 2010 vor avea loc în ianuarie şi aprilie. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a finalizat şi a publicat pe site-ul instituţiei, ordinele ministeriale privind aprobarea calendarului şi metodologiei de organizare şi desfăşurare a bacalaureatului de anul viitor. Conform Ordonanţei de Urgenţă din septembrie, examenul naţional de bacalaureat are, începând cu anul şcolar 2009-2010, o nouă structură care presupune susţinerea a două tipuri de probe: evaluări orale şi practice pe parcursul anului şcolar şi evaluări scrise după încheierea acestuia. În decursul unui an şcolar se organizează două sesiuni ale bacalaureatului.
Actorul Mircea Albulescu, care împlineşte 75 de ani pe 4 octombrie, va fi sărbătorit de Teatrul Naţional Radiofonic printr-o serie de recitaluri. La aniversare, duminică, Radio România Cultural va difuza începând cu ora 19.00, recitalul "Contraste" - cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Albulescu, în regia lui Cristian Munteanu. În seria "Mari spectacole" de la Radio România Cultural, marţi, începând cu ora 1.30, va fi difuzat spectacolul radiofonic "Bătrânul şi marea", de Ernest Hemingway, dramatizare liberă, regia artistică şi rolul principal aparţinându-i lui Mircea Albulescu. Joi, tot la Radio România Cultural va fi difuzat "Oedip la Colona" de Sofocle, cu Mircea Albulescu în rolul lui Oedip.
Spectacole din Canada, Rusia şi Republica Moldova vor participa la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii "100, 1.000, 1.000.000 de poveşti". Evenimentul se va desfăşura începând de mâine şi până pe 10 octombrie, în Capitală. Festivalul are un caracter competitiv, fiind structurat pe două secţiuni: secţiunea 0-3 ani şi secţiunea 4-12 ani. Programul evenimentului mai include şi spectacole interactive în spaţii neconvenţionale, expoziţie de fotografie de teatru, un workshop pentru actori susţinut de coregraful Florin Fieroiu, masa rotunda "Dramatugia pentru copii încotro" şi multe alte surprize.
Filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur", produs de Cristian Mungiu, va rula în premieră în Mexic la Festivalul Internaţional de la Morelia. Evenimentul se va desfășura începând de mâine şi până pe 11 octombrie. De altfel, România va fi invitatul de onoare al festivalului din Mexic, organizatorii adăugând că s-ar putea ca regizorul şi producătorul Cristian Mungiu să fie prezent la eveniment. Mungiu a făcut parte din juriul secţiunii de lungmetraj a Festivalului de Film de la Morelia, anul trecut. Secţiunea dedicată României cuprinde 20 de filme. Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Morelia va fi deschisă de lungmetrajul "Ticăloşi fără glorie/ Inglourious Bastards", de Quentin Tarantino.
Scriitorul italian Umberto Eco este invitat la muzeul Luvru, în perioada 2 noiembrie-11 decembrie, pentru a organiza o serie de evenimente culturale. Instituția i-a dat lui Eco mână liberă pentru a-și prezenta viziunea personală asupra operelor expuse prin 20 de expoziții, spectacole de dans sau conferințe. Astfel, intelectualul italian calcă pe urmele lui Robert Badinter, Toni Morrisson, Anselm Kiefer și Pierre Boulez. Umberto Eco propune "Vertige de la liste", un parcurs în istoria artei, literaturii și muzicii, o serie de evenimente culturale la care vor participa experți din domeniul artei. Scriitorul va susține astăzi coferința de deschidere a evenimentului.
TVR Cultural lansează mâine grila de toamnă. Prima noutate o va aduce Alex Ştefănescu, luni, 5 octombrie, de la ora 21.00. În emisiunea "Tichia de mărgăritar", scriitorul îşi propune să-i îndrume pe telespectatorii de cele mai diferite vârste şi profesii cum să aleagă o carte bună. Regizorul Laurenţiu Damian continuă şi în acest an colaborarea cu TVR Cultural, lansând în direct, din 9 octombrie, în fiecare vineri, de la ora 20.00, o dezbatere pentru cinefili: "Filmul românesc - generaţii, poetici, autori". În prima ediţie, va fi difuzat filmul "Terminus Paradis", în regia lui Lucian Pintilie, cu Victor Rebengiuc.
Festivalul Carte şi Arte, organizat de Asociaţia Difuzorilor şi Editorilor-Patronat al Cărţii, care se desfăşoară până la sfârşitul săptămânii, în Capitală, a fost deschis oficial ieri, la Muzeul Municipiului Bucureşti. Evenimentul are ca scop nu doar prezentarea celor mai noi apariţii editoriale, ci şi crearea unor momente artistice. Printre participanţii la festival se numără Editura Academiei Române, Lider, Tritonic, Oxford Educational Center, Paralela 45, Vox, Nemira, Coresi, Ideea Europeană. Manifestarea va cuprinde şi vernisaje ale unor expoziţii de pictură, semnate de Mihaela Şchiopu, Mircea Barzuca şi Maria Mănucă, dar şi simpozionul "Problemele literaturii pentru tineret", la care vor participa Ion Hobana, Horia Gârbea şi Alexandru Mironov.
Un artist fotograf din Italia, Francesco Rizzato, şi un altul din Iran, Mohammad Tavakoli, au obţinut medaliile de aur FIAP la secţiunile Temă liberă, respectiv Fotojurnalism, la cea de-a şaptea ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică "Bucovina - Mileniul III" de la Suceava. La eveniment au participat 125 de artişti fotografi din România şi alte 30 de ţări, cu 670 de fotografii, fiind admise 149 de lucrări. Juriul acestei ediţii l-a avut ca preşedinte pe lectorul universitar dr. Teodor Radu Pantea, de la Facultatea de Arte Vizuale Oradea, iar ca membri, pe conf.univ.dr. Dorel Ştefan Găină-Gerendi, de la Secţia Foto-video procesare computerizată a imaginii, de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, artistul fotograf Vasile Paladean, din Cernăuţi, artistul fotograf Ilie Foca, din Chişinău, şi preşedintele Filialei Bogdana-Rădăuţi a Uniunii Artiştilor Fotografi din Bucovina, Victor T. Rusu.
Actriţa Luminiţa Gheorghiu va primi, în această seară, în cadrul Galei de premiere a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi, un Premiu de Excelenţă pentru întreaga carieră. Artista face parte din rândul celor mai solicitaţi actori, jucând atât pentru regizori din vechea gardă, cât şi pentru cei din 'noul val cinematografic'. A jucat în 'Campioana' în regia Elisabetei Bostan, 'Drumul câinilor', regizat de Laurenţiu Damian, dar şi în 'Trenul Vieţii' de Radu Mihăileanu, 'A fost sau n-a fost?' de Corneliu Porumboiu, '4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile', în regia lui Cristian Mungiu, 'Cod necunoscut' şi 'Vreme de restrişte', ambele regizate de Michael Haneke, sau în filmele lui Cristi Puiu, 'Marfa şi banii' şi 'Moartea domnului Lăzărescu'.
Cântăreaţa americană Katy Perry va fi, pentru al doilea an consecutiv, gazda galei MTV Europe Music Awards. Ceremonia va avea loc la Berlin, pe 9 noiembrie. Celebrele premii europene pentru muzică vor fi acordate, pentru a patra oară, în Germania, ţară care a găzduit şi prima ediţie a galei, în 1994. De data aceasta, MTV revine în capitala Germaniei pentru a sărbători cei 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Evenimentul va avea loc joi, 5 noiembrie, la arena Brandenburg Gate, cunoscută şi sub denumirea de O2 World Arena Berlin. Artiştii români se luptă şi în 2009 pentru titlul "Romanian Act" din cadrul galei MTV Europe Music Awards. Cei cinci nominalizaţi din țara noastră sunt David Deejay feat Dony, Inna, Puya feat George Hora, Smiley şi Tom Boxer feat Jay.
Poeta Ileana Mălăncioiu şi artistul plastic Florin Ciubotaru se numără printre cei patru finalişti la Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia. Premiul va fi decernat, alături de distincţia pentru Opera Prima, pe 14 octombrie, la Clubul Prometheus din Capitală. Juriul, format din Andrei Pleşu - preşedinte, Livius Ciocârlie, Dumitru Avakian, Aurelia Mocanu și Alexandru Dabija a desemnat finaliştii Marilor Premii Prometheus. Pentru Opera Omnia nominalizaţii sunt: Ileana Mălăncioiu (secţiunea literatură), violoncelistul Cătălin Ilea (muzică), pictorul Florin Ciubotaru (secţiunea arte vizuale) şi operatorul Florin Mihăilescu (artele spectacolului). Finaliştii pentru Opera Prima sunt: criticul Simona Sora, violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan, sculptorul Virgil Scripcariu şi regizorul Alexandru Mâzgăreanu. Distincţiile acordate de Fundaţia Anonimul unor artişti români, pentru întreaga carieră şi pentru debut, aflate la cea de-a VIII-a ediţie, au o valoare netă de 100.000 de lei (Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia), respectiv 10.000 de lei (Opera Prima).
"Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, şi "Felicia înainte de toate", de Răzvan Rădulescu și Melissa de Raaf, se numără printre peliculele româneşti ce vor fi proiectate la Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur. Evenimentul va debuta astăzi în Belgia. "Poliţist, adjectiv" şi "Felicia înainte de toate" vor fi proiectate în competiţia oficială, în timp ce pelicula "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, va rula în secţiunea "Émile Cantillon". România este prezentă la Festivalul Filmului Francofon şi cu două scurtmetraje, "Renovare" de Paul Negoescu şi "Pentru el" de Stanca Radu, care vor rula în secţiunile "Competiţie internaţională", respectiv "Regards du présent". Aflat la ediţia cu numărul 24, Festivalul Internaţional de Film de la Namur intenţionează să prezinte cele mai noi şi cele mai de succes pelicule realizate în ţări francofone.
Lungmetrajul "Katalin Varga", în regia lui Peter Strickland, distins cu Ursul de Argint pentru cel mai bun sunet, va avea duminică premiera în cinematografele din Franţa. În Marea Britanie pelicula va rula din 9 octombrie. Cu acţiunea plasată undeva în Transilvania, "Katalin Varga" spune povestea unei femei care a fost violată şi, după ani, merge împreună cu fiul său să se răzbune. În film joacă doi actori ai Teatrului Maghiar de Stat din Cluj - Hilda Péter şi Tibor Pálffy. Filmul, cu o imagine remarcabilă, prezintă peisaje idilice ale Transilvaniei, pe fundalul cărora se desfăşoară o dramă ce capătă, pe alocuri, accente horror. Filmul "Katalin Varga" va avea premiera în România pe 16 octombrie.
Spectacolul "Slugă la doi stăpâni", de Carlo Goldoni, în regia lui Mihai Mălaimare, va deschide, astăzi, stagiunea aniversară a Teatrului Masca din Capitală. Instituţia va celebra în 2010 două decenii de la înfiinţare. Textul, care la vremea sa a reformat teatrul universal, remodelând măştile commediei dell'arte, rămâne foarte valoros şi actual. Acţiunea este alertă, poveştile de dragoste, foarte bine construite, conflictele puternice fac deliciul spectatorilor, iar umorul de cea mai bună calitate întregeşte faima acestei comedii.
Biletele pentru ediţia de anul viitor a legendarului festival de muzică Glastonbury se pun în vânzare duminică. Evenimentul se va desfăşura între 23 şi 27 iunie 2010. În mod tradiţional, line up-ul festivalului va fi anunţat abia după ce biletele vor fi sold out. De asemenea, evenimentul de anul viitor va marca împlinirea a 40 de ani de la prima ediţie a festivalului. Pentru a sărbători acest lucru, line up-ul din 2010 va cuprinde artişti care au făcut istorie la Glastonbury de-a lungul timpului. Biletele vor fi puse în vânzare pe site-ul seetickets.com, dar va exista şi o linie telefonică unde publicul va putea comanda tichete de intrare. Acestea au preţul de 185 de lire sterline, plus taxele de rezervare şi livrare.
Festivalul "Toamna Muzicală Clujeană" va debuta, astăzi, cu "Nelson Messe în Re minor", de Joseph Haydn, şi poemul simfonic "Also sprach Zarathustra", de Richard Strauss. Concertul de deschidere va fi susţinut de Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii de Stat "Transilvania", iar la pupitru va fi Nicolae Moldoveanu, dirijorul principal al Filarmonicii. Solişti vor fi Irina Iordăchescu - soprană, Liliana Mattei Ciucă - mezzosoprană, Adorján Pataki - tenor, Florin Estefan - bariton, iar dirijorul corului va fi Cornel Groza. Concertul de deschidere va avea loc în această seară, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor. Festivalul "Toamna Muzicală Clujeană" va avea loc la Cluj-Napoca până pe 23 octombrie.
Filmul "Mary and Max", de Adam Elliot, va fi proiectat în deschiderea Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est. Evenimentul se va desfășura începând de astăzi şi până pe 11 octombrie, la Bucureşti. Producţia australiană din 2009 a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Sundance şi a obţinut o menţiune specială în cadrul cunoscutului Festival de Film de la Berlin, Generation 14Plus. Povestea filmului se întinde pe douăzeci de ani şi două continente. Este relatarea relaţiei speciale dintre două persoane foarte diferite: Mary Dinkle, o fetiţă cam plinuţă în vârstă de 8 ani din suburbiile oraşului Melbourne, şi Max Horovitz, un evreu obez de 44 de ani, suferind de sindromul Asperger, ce trăieşte în haosul New York-ului. Succedând umorul şi melancolia, Elliot crează un echilibru între comic şi tragic, reuşind să păstreze treaz interesul spectatorilor.
Aproximativ 1.000 de bilete mai sunt disponibile pentru concertul trupei belgiene Vaya con Dios. Recitalul va avea loc pe 13 octombrie la Sala Palatului din Bucureşti. Trupa a lansat de curând un nou single, 'Les Voiliers Sauvages de Nos Vies'. Cântecul este extras de pe viitorul lor album, un material în întregime în limba franceză, care va purta titlul 'Comme on est venu'. Alături de solista Dani Klein, pe scena Sălii Palatului vor urca Salvatore La Rocca, William Lecomte, Thierry Van Durme, Hans van Oosterhout, Red Gjeci şi Tim De Jonghe. Fanii vor savura un spectacol acustic excepţional, senzual, aşa cum e şi muzica Vaya con Dios.
Teatrul Metropolis lansează proiectul social "Seniori, la teatru!". În cadrul acestui program pensionarii vor avea acces gratuit la câteva dintre spectacolele instituţiei. Programul Metropolis se desfăşoară cu ocazia Zilei internaţionale a Persoanelor Vârstnice. Astfel vor fi programate spectacole la care accesul se va face pe baza cuponului de pensie. Prima piesă "Crimă la Howard Johnson", se va juca astăzi, iar "Azilul de noapte" este programat pe 8, 9 şi 10 octombrie, de la ora 19.00.
Morgan Freeman va primi din partea organizatorilor Festivalului de Film de la Zurich un premiu special - Golden Icon Award. Distincția este acordată în semn de recunoaştere a meritelor artistice ale unui actor sau ale unei actriţe şi a fost decernată pentru prima dată anul trecut, actorului Sylvester Stallone. Morgan Freeman va fi prezent la Zurich şi va primi acest premiu în cadrul unei gale speciale, care va avea loc mâine seară. Festivalul de Film de la Zurich se desfăşoară până duminică, 4 octombrie.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.