DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

20 octombrie 2009

Filmele "California Dreamin' (Nesfârşit)", de Cristian Nemescu, şi "Elevator", de George Dorobanţu, vor fi proiectate, alături de alte pelicule româneşti şi din ţări din Europa de Est, la Festivalul "New Waves, New Ways" de la Praga. Evenimentul, se desfăşoară începând de ieri până pe 25 octombrie şi este organizat de Uniunea Europeană a Institutelor Culturale, aflată în prezent sub preşedinţia ICR Praga. Ediţia din acest an a festivalului este consacrată cinematografiilor din ţările recent admise în Uniunea Europeană sau aflate în diferite stadii ale procesului de aderare. Unele dintre cele mai recente filme realizate în Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia, Serbia, Slovenia şi România vor fi prezentate publicului ceh într-un maraton cinematografic, pe parcursul acestei săptămâni.

În cadrul Zilelor Culturii Israeliene, mâine, va avea loc la Teatrul Odeon, un concert de muzică tradiţională susţinut de Emil Aybinder Quartet şi Hanny Livne din Tel Aviv. Concertul se va concentra pe muzica tradiţională din Israel, Franţa, Balcani şi America de Sud. Emil Aybinder a orchestrat cântecele tradiţionale în felul său unic de a înţelege lumea şi a creat un amestec de ritmuri sălbatice şi sunete melancolice. Emil Aybinder s-a născut la Chişinău, iar în 1990 a emigrat în Israel. În anul 2000 a înfiinţat Departamentul de acordeon al Academiei de Muzică şi Dans din Ierusalim iar în 2002 a câştigat premiul Ministerului Culturii, Ştiinţei şi Sportului oferit de premierul israelian.

Dezbaterea "Trădarea intelectualilor", la care vor participa Andrei Cornea, Cătălin Avramescu, Florin Ţurcanu şi Sorin Cucerai, va avea loc mâine, de la ora 18, la Institutul Cultural Român din Capitală. Institutul Cultural Român şi Fundaţia Calea Victoriei organizează această dezbatere pornind de la cartea lui Julien Benda - "Trădarea cărturarilor/ La Trahison des clercs" (1927). Desfăşurată în cadrul programului "Pro şi contra la ICR", întâlnirea va fi moderată de Ştefan Vianu. Apărută în 1927, cartea "Trădarea cărturarilor", publicată în România la Humanitas, a marcat profund dezbaterea de idei din secolul al XX-lea.

La Ceainaria din Librăria Cărtureşti are loc pe 23 octombrie, de la ora 20, vernisajul unei expoziţii de pictură semnatae de Alexandrina Hristov. Artista are doi invitaţi speciali care dau un plus de savoare evenimentului: Andrei Gheorghe şi Mitos Micleuşanu. Alexandrina şi instrumentiştii ce o acompaniază: Petre Ionuţescu - trompetă, clape; Gabriel Almaşi-chitară acustică, mandolă – vor interpreta câteva piese pentru iubitorii de artă care vor onora invitaţia la expoziţie. Aceasta va putea fi admirată până pe 31 octombrie 2009.

Muzeul Naţional de Naţional de Istorie a României îi invită pe bucureşteni, până pe 13 noiembrie, la expoziţia de fotografie 3D 'Cunoaştere şi promovare- prin intermediul fotografiei stereoscopice', realizată de arhitectul Matei Filip. Printre obiectele fotografiate tridimensional se numără mitra arhiepiscopală, coiful princiar traco-getic de la Coţofeneşti, coroana Reginei Maria, Columna lui Traian, precum şi alte obiecte de patrimoniu expuse la Muzeul Naţional de Istorie. Totodată, vor fi prezentate fotografii ale unor machete ale locomotivelor 'Pacific' şi 'Călugăreni' (cea mai veche locomotivă cu aburi din România), machete ale diferitelor tipuri de vagoane şi locomotive care au circulat de-a lungul timpului în reţeaua feroviară din ţara noastră şi alte obiecte expuse la Muzeul Căilor Ferate Române. Fotografia stereoscopică creează efectul de spaţiu 3D prin suprapunerea a două imagini pe acelaşi suport (fotografie, hârtie, ecran), urmată de 'citirea' lor cu ajutorul unor ochelari speciali.

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, care va avea loc la Bucureşti, între 1 şi 10 noiembrie, urmând ca pe 11 să prezinte un concert la Iaşi, iar pe 12 noiembrie - la Cluj-Napoca, beneficiază anul acesta de un buget de 200.000 de euro. Evenimentul va debuta pe 1 noiembrie, în Sala Unirea a Palatului Cotroceni. Potrivit lui Răzvan Popovici, directorul festivalului, la SoNoRo sunt aşteptaţi anul acesta un total de 4.500-5.000 de spectatori. Concertele din Capitală se vor desfăşura în locaţii precum Palatul Cotroceni, Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional, Palatul Bragadiru, Catedrala Sf. Iosif, Muzeul Naţional "George Enescu", Centrul Ceh, Ateneul Român şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României. SoNoRo aduce 11 concerte şi 25 de artişti internaţionali, încercând să reinventeze muzica clasică în noi locaţii inedite, abordând câte o temă nouă pentru fiecare concert.

O monedă din argint va fi pusă în circulaţie, în scop numismatic, mâine, pentru a marca împlinirea a 1900 de ani de la inaugurarea Monumentului de la Adamclisi. Moneda va avea valoarea nominală de 10 lei, forma rotundă, un diametru de 37 mm şi marginea zimţată. Aversul prezintă în jumătatea superioară stema României, valoarea nominală şi inscripţia semicirculară "ROMANIA", în jumătatea inferioară - trei metope înfăţişând imagini ale războiului dintre romani şi daci, iar dedesubt - anul de emisiune, 2009. Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Scriitoarea de origine română Domnica Rădulescu, profesoară la Universitatea Washington and Lee, a primit din partea Bibliotecii din Virginia premiul pentru ficţiune pe 2009, pentru romanul "Trenul de Trieste". Instituția premiază anual scriitori din statul american sau lucrări de nonficţiune pe un subiect legat de Virginia. Distincțiile sunt acordate pentru categoriile ficţiune, nonficţiune, poezie şi întreaga operă. Câştigătorii acestor premii, la care se adaugă și cel al publicului, primesc câte 3.500 de dolari, precum şi un trofeu din cristal, în formă de carte. Juriul a motivat alegerea volumului Domnicăi Rădulescu prin faptul că este "un uimitor roman de debut scris într-o frumoasă proză lirică care transcende capcanele romanului de debut".

Lungmetrajul "Medalia de onoare", în regia lui Călin Netzer, va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic. Evenimentul se va desfăşura, luna viitoare, în perioada 13 - 22 noiembrie. Competiţia celei de-a 50-a ediţii a celui mai important festival de film din Grecia prezintă o paletă largă de producţii din toată lumea, tema comună a acestora fiind complexitatea vieţii omeneşti. Din distribuţia filmului "Medalia de onoare" fac parte Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu şi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu."Medalia de Onoare" este o producţie Scharf Advertising şi, totodată, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului german de origine română Călin Peter Netzer, născut la Petroşani, în 1975. Acesta a mai realizat lungmetrajul "Maria", în 2003, pentru care a primit Premiul special al juriului şi o Menţiune specială a juriului pentru tineret la Festivalul de la Locarno, trei distincţii la Cottbus Film Festival of Young East European Cinema, din Germania, precum şi nominalizări la Marele Premiu la festivalurile de la Bratislava şi Sofia.

Expoziţia "Ludovic al XIV-lea, omul şi regele", ce va fi vernisată astăzi la Palatul Versailles, de lângă Paris, îl prezintă, în premieră în acest loc, pe monarhul absolut, dar şi pe omul de cultură care a ştiut să îşi construiască atent imaginea. Palatul Versailles pune astfel capăt unei "anomalii" - aceea de a nu îi fi dedicat nicio expoziţie "creatorului" său, a declarat Jean-Jacques Aillagon, fost ministru al culturii, actualul preşedinte al muzeului şi domeniului Versailles. Palatul a fost construit de Ludovic al XIV-lea, care a transformat pavilionul de vânătoare al tatălui său, Regele Ludovic al XIII-lea, în somptuosul imobil unde a instalat oficial curtea regală şi guvernul în 1682. Jean-Jacques Aillagon a declarat că a dorit să realizeze, prin acestă expoziţie, un "portret cultural", al monarhului absolut, a cărui domnie a durat 54 de ani. Expoziţia de la Versailles, care va fi deschisă până pe 7 februarie anul viitor, va prezenta 300 de lucrări.

Un curs de iniţiere în producţia de documentar - "Before You Go" - dedicat studenţilor doctoranzi în ştiinţe sociale şi jurnalism va fi găzduit de Festivalul Internaţional Astra. Evenimentul se va desfășura între 26 octombrie şi 1 noiembrie, la Sibiu. Cursul, organizat de Astra Film Sibiu şi University College London va avea loc începând de astăzi și până pe 24 octombrie. La acest curs vor participa studenţi din România, Ungaria, Austria şi Grecia. Trainerul atelierului este regizorul britanic Michael Yorke, acesta fiind convins că în Sibiu "domneşte spiritul documentarului". "Before You Go" îi introduce pe participanţi în toate aspectele elementare ale producţiei unui documentar şi se va finaliza cu editarea colectivă a unui scurt film despre piaţa agroalimentară Cibin. Atelierul, desfăşurat în săptămâna premergătoare festivalului Astra Film, implică aproximativ opt ore de lucru pe zi, participanţii folosindu-se de documentare devenite celebre cu rolul de studii de caz.

Cartea "Democraţia, o religie a Marii Mame, sau despre triumful Ereziei Europene", de Coriolan Babeţi, va fi lansată astăzi la Bucureşti şi vineri la Timişoara. Lansările, în prezenţa autorului, vor avea loc la librăria Cărtureşti Verona din capitală respectiv Mansarda Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii de Vest. Parte dintr-un proiect de antropologie culturală şi de analiză a artei moderne şi postmoderne, cartea "Democraţia, o religie a Marii Mame, sau despre triumful Ereziei Europene" dezvoltă ideile dintr-o altă lucrare apărută la Curtea Veche Publishing în anul 2007: "Istoria ca arena a disputei arhetipale". În cele trei volume ale lucrării sale, Coriolan Babeţi rescrie istoria tiraniilor şi a democraţiilor ca pe o continuă luptă între figura tatălui şi cea a mamei.

Trupa americană ZZ Top va concerta în această seară în capitală. Evenimentul va avea loc la Sala Polivalentă și face parte din turneul "Double Down Live". Trupa va concerta şi în Cehia, Germania, Danemarca, Norvegia, Suedia, Marea Britanie şi Belgia. Legendarii muzicieni promit un show de excepţie în Bucureşti, în binecunoscutul lor stil texan: nu vor lipsi pălăriile de cowboy, riff-urile de chitară şi hiturile care i-au consacrat. Înfiinţată în Houston, Texas, în 1970, formaţia ZZ Top este una dintre puţinele trupe rock care şi-au păstrat componenţa originală, pe tot parcursul celor 40 de ani de carieră. Cei trei rockeri texani, Billy Gibbons, Dusty Hill şi Frank Beard, sunt cunoscuţi atât pentru stilul inconfundabil de blues-rock pe care îl cântă, cât şi pentru imaginea lor originală.

O expoziţie semnată de plasticianul Marcel Bunea şi intitulată 'Le ciel bleu de Bucarest' se va deschide, joi seara, în prezenţa pictorului şi a criticului de artă Pavel Şuşară, la sediul Institutului Cultural Român din Capitală. Manifestarea va fi deschisă în perioada 22 octombrie - 2 noiembrie. Deţinătorul unui palmares expoziţional de anvergură naţională şi internaţională, Marcel Bunea este conferenţiar universitar la Catedra de Pictură a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

Cea mai veche reprezentare în pictură a unui ceas de mână a fost descoperită la Science Museum din Londra, într-un portret vechi de 450 de ani, despre care se crede că este al lui Cosimo I de Medici, Duce de Florenţa. Curatorii de la instituția britanică au trimis date cu privire la descoperirea lor experţilor în Renaştere de la Galeria Uffizi din Florenţa şi aşteaptă concluziile acestora. Tabloul respectiv este expus la muzeul londonez, în galeria dedicată măsurării timpului. Primele ceasuri de mână au apărut la scurt timp după anul 1500, în Germania, iar specialiştii cred că tabloul, atribuit pictorului renascentist Maso da San Friano, datat în jurul anului 1560, "ar putea fi cel mai vechi care arată un ceas de mână adevărat". De asemenea, curatorul Rob Skitmore de la Science Museum a spus că se crede că ceasul provine din sudul Germaniei.

Compania de balet a Operei Naționale din București a pregătit o audiție națională în premieră absolută, organizată de Simona Şomăcescu, pe 7 decembrie, alături de reprezentanţi ai liceului "Floria Capsali" şi coordonată de Suzanne Farrel, una dintre muzele legendarului coregraf George Balanchine.
Audiţia, adresată elevilor din toate liceele de coregrafie din ţară, cu vârste între 14 şi 18 ani, aleşi prin selecţie la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, are în vedere acordarea unei burse de studii în Statele Unite ale Americii, de trei săptămâni, la departamentul de educaţie din cadrul centrului "John F. Kennedy" Performing Arts din Washington. Bursa, purtând numele "Exploring Balley with Suzanne Farrel", va fi programată în intervalul iunie-iulie al anului următor şi va presupune susţinere completă pentru câştigătorul acesteia, din partea instituţiei gazdă din Statele Unite, precum şi un program intens de antrenamente de balet clasic, de 12 ore pe zi.

Înscrierile pentru ediţia a IV-a a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT continuă. Evenimentul va avea loc la Bucureşti, în perioada 13 - 18 aprilie 2010. NexT aşteaptă pentru înscrieri filme de ficţiune, inclusiv animaţie, cu durata de până la 60 de minute, realizate după data de 1 ianuarie 2008. Data limită pentru înscrieri este 1 decembrie 2009. Totodată, NexT va organiza o serie de seminarii pe teme de regie, sound-design, producţie şi distribuţie, scenaristică, la care participanţii vor avea acces liber. Festivalul NexT a fost înfiinţat în urmă cu doi ani de Societatea Culturală NexT, fondată în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sunetistului Andrei Toncu, care şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină, în august 2006.

Ştefan Hruşcă revine la sfârșitul anului în ţară pentru a susţine un concert de colinde. Evenimentul va avea loc pe 19 decembrie, la Sala Polivalentă din Bucureşti. Ştefan Hruşcă, figură reprezentativă a colindelor româneşti şi îndrăgit interpret de muzică folk, a debutat ca artist în 1981, alături de Cenaclul Flacăra. Din 1991, el s-a stabilit în Canada, dar revine în fiecare an în ţară pentru a petrece sărbătorile în ţinutul de care se simte profund legat, Maramureş. Pe 19 decembrie, el va susţine un concert de colinde în cadrul căruia va încânta publicul cu piese deja consacrate, precum şi cu melodii mai noi. Biletele au prețuri cuprinse între 50 şi 130 de lei, în funcţie de locul ocupat în sală.

Scriitorul italian Claudio Magris a primit Premiul Păcii din partea Asociaţiei librarilor germani, în valoare de 25.000 de euro. Evenimentul a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul Târgului de Carte de la Frankfurt. Distincţia este acordată anual, din 1950, unei personalităţi care, prin activitatea ei literară, ştiinţifică sau artistică, "a contribuit semnificativ la propagarea ideilor pacifiste". European convins, Claudio Magris, în vârstă de 70 de ani, originar din Trieste, este profesor universitar specializat în Europa Centrală, romancier, eseist şi publicist la cotidianul Corriere della Serra. În discursul de mulţumire susţinut la Frankfurt, Magris a atras atenţia asupra unei noi forme de populism şi a unor noi bariere în Europa, susceptibile să creeze "o democraţie fără democraţie". El a denunţat "graniţele invizibile" între autohtoni şi imigranţi în marile oraşe europene.

Regizorul Mike Nichols, deţinător al unui premiu Oscar, va primi premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 38-a gală a Institutului American de Film. Ceremonia va avea loc anul viitor, la Los Angeles. Mike Nichols a primit patru nominalizări la Oscar, la categoria "cel mai bun regizor", obţinând acest premiu în 1968, pentru filmul "Absolventul". De asemenea, el a fost nominalizat la Oscar, în 1994, în calitate de producător al lungmetrajului "Rămăşiţele zilei", care a concurat la categoria "cel mai bun film". De-a lungul carierei sale, începută în anii '50, când a debutat printr-o asociere cu Elaine May pentru a produce un spectacol de comedie, Mike Nichols a câştigat un premiu Emmy, un premiu Tony şi un premiu Grammy.

Florin Piersic va primi luna aceasta, la Brăila, o diplomă cu safire şi rubine, estimată la 10.000 de euro, în cadrul unui concurs de portrete, care va îl va avea ca protagonist. Intitulat 'Florin Piersic de-a lungul timpului, începând de la Harap Alb'', competiția se adresează pictorilor din întreaga ţară. Aceștia vor trebui să realizeze câte un portret cu Florin Piersic, actorul urmând să desemneze cele mai reuşite zece tablouri. Potrivit preşedintelui Clubului Filatelic ''Dunărea'' Brăila, Nelu Ivan, organizatorul acţiunii, în semn de preţuire că a acceptat să participe la această acţiune, actorul va fi răsplătit cu o diplomă specială, estimată la 10.000 de euro.

"Wolf Hall", câştigătorul Man Booker Prize 2009 şi cel mai recent roman al scriitoarei Hilary Mantel, va fi publicat în România la începutul anului viitor, de către editura Litera. "Wolf Hall" prezintă istoria lui Thomas Cromwell, fiul unui fierar, un tânăr deştept, ambiţios, pasionat de cifre şi de limbi străine. După ani de peregrinări prin Europa, Cromwell se întoarce în Anglia şi devine mâna dreaptă şi confidentul cardinalului Wolsey, consilierul lui Henric al VIII-lea. Când Wolsey cade în dizgraţie şi părăseşte curtea, Cromwell ajunge al doilea om în stat. Hilary Mantel s-a născut în Glossop, Derbyshire, în 1952. A studiat dreptul la London School of Economics şi Sheffield University. A lucrat ca asistent social, iar la mijlocul anilor '80 a trăit cinci ani în Botswana şi patru ani în Jeddah. În 1987 a fost premiată cu Shiva Naipaul Memorial Prize pentru un articol despre Jeddah, iar între 1987 şi 1991 a fost critic de film pentru The Spectator. Cele 12 romane scrise până în prezent i-au adus recunoaşterea literară şi numeroase premii.

O expoziţie de fotografii şi documente prilejuită de comemorarea a 50 de ani de la condamnarea şi executarea membrilor grupului de rezistenţă anticomunistă din comuna Nucşoara va fi vernisată joi la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Lucrările alese de Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu au fost reproduse cu sprijinul Editurii Ars Docendi şi al MŢR. Vernisajul expoziţiei va avea loc la sala 'Irina Nicolau'. Manifestarea va fi deschisă până pe 7 noiembrie, între orele 10,00 şi 18,00.

Ediţia 2009 a Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti aduce, sub genericul 'Opera Revival', cinci spectacole de operă, montate de regizori recunoscuţi de teatru, precum Mihai Măniuţiu, Alexandru Darie sau Ion Caramitru, dar şi de nume consacrate în producţiile de operă sau balet, şi anume Petrică Ionescu şi Gigi Căciuleanu. Seria de spectacole de operă începe chiar în primele două zile de festival, la Sala 'Toma Caragiu' a Teatrului Bulandra, unde va fi prezentat, pe 31 octombrie şi pe 1 noiembrie, de la ora 19,00, 'Orfeu şi Euridice' - o versiune de Adrian Enescu cu variaţiuni pe teme de Gluck, în regia lui Alexandru Darie. Producţia aparţine Teatrului Bulandra din Bucureşti, în colaborare cu Studioul Experimental de Operă şi Balet 'Ludovic Spiess' din cadrul Operei Naţionale Bucureşti.

Cântăreţul Miro va reprezenta Bulgaria în concursul internaţional Eurovision. Evenimentul va avea loc în mai 2010, la Oslo, în Finlanda. Anul acesta televiziunea publică bulgară, BNT, a decis să folosească un sistem de selecţie intern pentru a decide reprezentantul ţării la Eurovision. Pentru aceasta, 51 de specialişti au fost desemnaţi pentru a alege artistul cel mai potrivit pentru concurs. Urmează ca televiziunea publică bulgară să comisioneze şi să producă cinci piese pentru acesta, iar într-un show live televizat va fi ales, prin televoting, cântecul care va concura la Eurovision. Miroslav Kostadinov este un cunoscut interpret bulgar, care a primit mai multe premii naţionale în ţara sa. El a devenit faimos în duoul KariZma, în care evolua alături de Galina Kurdova.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!