DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

22 octombrie 2009

Filmele "California Dreamin' (Nesfârşit)", de Cristian Nemescu, şi "Elevator", de George Dorobanţu, vor fi proiectate, alături de alte pelicule româneşti şi din ţări din Europa de Est, la Festivalul "New Waves, New Ways" de la Praga. Evenimentul, se desfăşoară începând de ieri până pe 25 octombrie şi este organizat de Uniunea Europeană a Institutelor Culturale, aflată în prezent sub preşedinţia ICR Praga. Ediţia din acest an a festivalului este consacrată cinematografiilor din ţările recent admise în Uniunea Europeană sau aflate în diferite stadii ale procesului de aderare. Unele dintre cele mai recente filme realizate în Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia, Serbia, Slovenia şi România vor fi prezentate publicului ceh într-un maraton cinematografic, pe parcursul acestei săptămâni.

În cadrul Zilelor Culturii Israeliene, mâine, va avea loc la Teatrul Odeon, un concert de muzică tradiţională susţinut de Emil Aybinder Quartet şi Hanny Livne din Tel Aviv. Concertul se va concentra pe muzica tradiţională din Israel, Franţa, Balcani şi America de Sud. Emil Aybinder a orchestrat cântecele tradiţionale în felul său unic de a înţelege lumea şi a creat un amestec de ritmuri sălbatice şi sunete melancolice. Emil Aybinder s-a născut la Chişinău, iar în 1990 a emigrat în Israel. În anul 2000 a înfiinţat Departamentul de acordeon al Academiei de Muzică şi Dans din Ierusalim iar în 2002 a câştigat premiul Ministerului Culturii, Ştiinţei şi Sportului oferit de premierul israelian.

Dezbaterea "Trădarea intelectualilor", la care vor participa Andrei Cornea, Cătălin Avramescu, Florin Ţurcanu şi Sorin Cucerai, va avea loc mâine, de la ora 18, la Institutul Cultural Român din Capitală. Institutul Cultural Român şi Fundaţia Calea Victoriei organizează această dezbatere pornind de la cartea lui Julien Benda - "Trădarea cărturarilor/ La Trahison des clercs" (1927). Desfăşurată în cadrul programului "Pro şi contra la ICR", întâlnirea va fi moderată de Ştefan Vianu. Apărută în 1927, cartea "Trădarea cărturarilor", publicată în România la Humanitas, a marcat profund dezbaterea de idei din secolul al XX-lea.

La Ceainaria din Librăria Cărtureşti are loc pe 23 octombrie, de la ora 20, vernisajul unei expoziţii de pictură semnatae de Alexandrina Hristov. Artista are doi invitaţi speciali care dau un plus de savoare evenimentului: Andrei Gheorghe şi Mitos Micleuşanu. Alexandrina şi instrumentiştii ce o acompaniază: Petre Ionuţescu - trompetă, clape; Gabriel Almaşi-chitară acustică, mandolă – vor interpreta câteva piese pentru iubitorii de artă care vor onora invitaţia la expoziţie. Aceasta va putea fi admirată până pe 31 octombrie 2009.

Muzeul Naţional de Naţional de Istorie a României îi invită pe bucureşteni, până pe 13 noiembrie, la expoziţia de fotografie 3D 'Cunoaştere şi promovare- prin intermediul fotografiei stereoscopice', realizată de arhitectul Matei Filip. Printre obiectele fotografiate tridimensional se numără mitra arhiepiscopală, coiful princiar traco-getic de la Coţofeneşti, coroana Reginei Maria, Columna lui Traian, precum şi alte obiecte de patrimoniu expuse la Muzeul Naţional de Istorie. Totodată, vor fi prezentate fotografii ale unor machete ale locomotivelor 'Pacific' şi 'Călugăreni' (cea mai veche locomotivă cu aburi din România), machete ale diferitelor tipuri de vagoane şi locomotive care au circulat de-a lungul timpului în reţeaua feroviară din ţara noastră şi alte obiecte expuse la Muzeul Căilor Ferate Române. Fotografia stereoscopică creează efectul de spaţiu 3D prin suprapunerea a două imagini pe acelaşi suport (fotografie, hârtie, ecran), urmată de 'citirea' lor cu ajutorul unor ochelari speciali.

George Banu, una dintre personalităţile cele mai respectate ale teatrului european, critic, eseist, profesor la Universitatea Sorbona, a fost decorat cu Meritul Cultural Naţional al Republicii Polone. Este vorba despre cea mai înaltă medalie oficială culturală a statului polonez. Distincţia este acordată atât polonezilor, cât şi străinilor care au o contribuţie importantă la promovarea culturii poloneze. George Banu a devenit unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură în Polonia, mai ales în lumea teatrului. Exegezele sale minuţioase, erudite şi originale, în special studiile asupra lui Tadeusz Kantor şi Jerzy Grotowski, pe care i-a cunoscut îndeaproape, sunt considerate opere esenţiale pentru înţelegerea poeticilor teatrale revoluţionare, elaborate în ultimele decenii în teatrul polonez.

Teatrul Naţional Bucureşti deschide, duminică, stagiunea pentru copii, cu "Judecata Poveştilor". Este vorba despre o serie de spectacole interactive ce se vor desfășura pe tot parcursul stagiunii. Piesele pentru copii, în care aceştia urcă pe scenă şi devin "eroi din poveşti", vor avea loc în Sala 99, în fiecare duminică, de la ora 11.00. Aceste spectacole, realizate de TNB şi Fundaţia Abracadabra, s-au bucurat de un real succes în cele opt stagiuni ale Teatrului Naţional pentru Copii. În cadrul reprezentațiilor, Buna Poveştilor îi va apăra pe cei buni, iar Magicianul - pe cei răi. Publicul va decide cine are dreptate.

Exemplare ale celor mai vechi cărţi româneşti tipărite în Transilvania pot fi văzute, zilele acestea, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, cea mai veche fiind o carte bisericească din secolul al XVII-lea. Manifestarea intitulată "Tipărituri bălgrădene la ceas aniversar" cuprinde cărţi religioase sau didactice tipărite în vechiul Bălgrad, nume sub care era cunoscut municipiul Alba Iulia. Purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, a declarat că evenimentul este dedicat unor publicaţii importante din istoria culturii române, precum "Molitfelnicul", tipărit în 1689, cea mai des copiată carte românească după "Cazania lui Varlaam","Bucoavna", primul abecedar românesc, tipărit în 1699, şi "Chiriacodromionul", cea mai complexă colecţie de predici din istoria vechii literaturi române. Expoziția va fi deschisă până în 30 noiembrie.

Celebrul tenor spaniol Placido Domingo interpretează, pe cel mai recent album al său, intitulat "Amor Infinito", mai multe melodii inspirate de poeme scrise de Papa Ioan Paul al II-lea. Fostul Suveran Pontif este considerat de Placido Domingo "cea mai măreață ființă" pe care a cunoscut-o. Albumul, care include și colaborări cu interpreți ca Andrea Boccelli sau Vanessa Williams, a fost înregistrat cu Orchestra Simfonică din Londra. Recent, Placido Domingo a fost distins cu premiul Echo Klassic al Operei din Dresda pentru întreaga sa carieră. Tenorul în vârsta de 68 de ani a primit distincția în semn de recunoaștere a unei cariere care a scris o pagină în istoria operei, potrivit juriului. Placido Domingo repetă, zilele acestea, la Berlin, pentru debutul său ca bariton în opera "Simon Boccanegra" de Giuseppe Verdi, pusă în scenă de regizorul argentino-israelian Daniel Barenboim.

Actorul Joseph Wiseman, interpretul maleficului Dr. Julius No din filmul cu acelaşi titlu, primul din franciza "James Bond", a decedat la vârsta de 91 de ani.
Joseph Wisemen, a cărui stare de sănătate devenise tot mai precară în ultimii ani, a murit în reşedinţa lui din Manhattan. Actorul, născut în Canada, a interpretat o serie de roluri de teatru şi film înainte de a-i da replica lui Sean Connery, în 1962, în primul film din seria "James Bond". A jucat ultimul său rol pe Broadway, în 2001, în piesa "Judgement At Nuremberg". Fiica sa Martha a declarat pentru Los Angeles Times că tatăl ei îşi amintea de Dr. No cu mare dispreţ, deoarece se temea că oamenii îşi vor aminti de el pentru acest rol şi nu pentru cele din teatru, pe care le prefera.

Filosoful şi scriitorul Mihai Şora este invitat la Conferinţele Teatrului Naţional Bucureşti, duminică, de la ora 11.00, la Sala Atelier. El va susţine dezbaterea "Brâncuşi văzut de Fondane". Mihai Şora este unul dintre cei mai însemnaţi filosofi şi eseişti români contemporani, membru fondator al Grupului de Dialog Social şi al Alianţei Civice, şi cunoscut traducător. S-a născut la 7 noiembrie 1916. După studii de filosofie la Universitatea din Bucureşti, el a plecat la Paris, devenind cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique. Constrâns să revină în ţară în anul 1948, se dedică unei vaste activităţi editoriale, regândind din temelii colecţia "Biblioteca pentru toţi", în care vor apărea, în deceniile şapte, opt şi nouă, cele mai importante cărţi ale culturii universale. Din anii '70, el a început să publice dialoguri filosofice în reviste literare, dialoguri care vor alcătui cărţi de referinţă în filosofia românească.

Casa de licitaţii Gold Art pune în vânzare, duminică, lucrarea 'Cafenea la Turtucaia' de Gheorghe Petraşcu, unul dintre cei mai bine cotaţi pictori, la preţul estimativ de 65.000 de lei. Tabloul, care provine din colecţia doctorului Emanoil, este cel mai scump din licitaţie, fiind urmat, în ordinea preţurilor de intrare, de lucrări pictate de Samuel Mutzner - 'Grădină interioară', la 61.000 de lei, Ion Theodorescu Sion - 'În repaos', la 21.000 de lei, Kimon Loghi - 'Toamna' şi Rodica Maniu - 'Culegătoare de spice', fiecare la 16.000 de lei şi Ipolit Strâmbu - 'La oglindă', la 10.000 de lei. Lucrările vor fi expuse mâine şi sâmbătă la Galeria Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare, unde duminică va avea loc şi licitaţia.

Regizorul Corneliu Porumboiu şi scriitorul Bogdan Ghiu vor participa, la sfârșitul acestei săptămâni, la o dezbatere despre Revoluţia din 1989. Manifestarea este prilejuită de lansarea volumului colectiv "Revoluţia Română Televizată". Evenimentul, organizat în cadrul platformei Café-bar Manifest, va avea loc sâmbătă, de la ora 17.00, la Studioul de regie "Ion Sava" din cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică. Printre participanţi se numără şi regizorul Milo Rau, dar şi editorii şi traducătorii Konrad Petrovszky şi Ovidiu Ţichindeleanu, acesta din urmă urmând să modereze discuţia.

O expoziţie dedicată "părintelui artei moderne", pictorul francez Paul Cézanne, şi "fiilor" săi, Pablo Picasso şi Piet Mondrian, este organizată de Muzeul municipal din Haga, urmând să fie deschisă până pe 24 ianuarie 2010. Cézanne este marele precursor al modernismului, considerat de numeroşi artişti drept părintele artei moderne. Influenţa lui asupra lui Picasso şi Mondrian a fost foarte importantă, potrivit lui Franz Kaiser, comisarul expoziţiei. Cei trei artişti se află la originile dezvoltării unuia dintre cele mai decisive curente din istoria artei - cel abstract, a mai precizat Kaiser.

Accademia di Romania din Roma va inaugura, în această seară, expoziţia de fotografie 'L'Umana sintesi' a artistei Ileana Florescu, în paralel cu prezentarea volumului de fotografii cu acelaşi titlu, semnat de aceasta. Fotografiilor li se adaugă cinci serii noi de imagini cu titlul 'Murmură glasul mării', unele dintre ele realizate ca un omagiu adus poetului Mihai Eminescu, altele în memoria devastării urbane a Bucureştilor anilor '80. În luna mai a acestui an, lansarea volumului 'L'Umana sintesi', având o excepţională ţinută grafică şi publicat de Silvana Editoriale, a fost anticipată de expoziţia de fotografii cu acelaşi titlu, deschisă la Galleria Studio d'Arte Contemporanea Pino Casagrande din Roma.

Scriitorii Adela Greceanu, Claudiu Komartin şi Daniela Crăsnaru, alături de autori din Armenia, Turcia şi Muntenegru, vor citi din operele lor recente în cadrul unei întâlniri organizate astăzi, de la ora 18.00, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român, face parte din programul Word Express, iniţiat de Literature Across Frontiers şi British Council, derulat cu sprijinul ICR prin Centrul Naţional al Cărţii. Discuţiile vor fi moderate de Răzvan Ţupa. Word Express este un proiect internaţional lansat în primăvara acestui an de organizaţia Literature Across Frontiers din Marea Britanie, în cooperare cu Delta Publishing din Istanbul şi cu susţinerea Uniunii Europene.

"Pescuit sportiv", lungmetrajul de debut al lui Adrian Sitaru, va deschide cea de-a 11-a ediţie a festivalului de film asiatic, indian şi arab Osian's Cinefan. Manifestarea va debuta sâmbătă şi va avea loc până pe 30 octombrie la New Delhi. În cadrul festivalului, care se desfăşura până anul acesta în luna iulie, vor fi proiectate aproximativ 100 de pelicule, competiţia fiind însă rezervată filmelor asiatice, indiene şi din lumea arabă. Anul trecut, Osian's Cinefan a prezentat 220 de filme, desfăşurându-se şi pe o perioadă mai lungă. Festivalul a debutat în 1999, cu numai 20 de pelicule în program."Pescuit sportiv" spune rapid, în 84 de minute, povestea succintă a unui cuplu care dă cu maşina peste o prostituată pe o autostradă ce trece prin pădure, pe lângă Bucureşti. Cu o acţiune de o singură zi, filmul analizează relaţia celor doi iubiţi în timp ce aceştia se confruntă cu neaşteptata tragedie.

Un târg de Sfântul Dumitru, cu meşteri şi ansambluri populare, va avea loc la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală, la sfârșitul acestei săptămâni. Toamna la Muzeul Satului se anunţă plină de bogăţie şi culoare. Se adună aici, de Sfântul Dumitru, ţărani şi târgoveţi, artişti şi meşteri populari, pentru a oferi din rodul muncii lor: oale din pământ lucrate pentru sarmale, linguri frumos cioplite în lemn, icoane pe sticlă şi lemn, instrumente muzicale, podoabe din ceramică şi mărgele, cojoace călduroase şi cingători din piele trainice, dar şi delicioase produse din gastronomia tradiţională pentru cei mai pretenţioşi gurmanzi - zacuscă, magiun, cârnaţi şi tobă, brânzeturi şi vin pe săturate.Trei zile pot fi petrecute la Muzeul Satului alături de meşteri, ansambluri populare şi artişti de seamă, la sărbătoarea Sfântului Dumitru.

Muzeul Naţional de Artă al României, din Capitală, invită publicul, în lunile octombrie şi noiembrie, la două vizite nocturne gratuite ale expoziţiei "Ipostaze ale modernismului. Pictura în Bulgaria, Grecia, România, 1910-1940". Astăzi, între orele 10.00 - 22.00, şi sâmbătă, 14 noiembrie, între orele 13.00 - 04.00, porţile palatului rămân deschise pentru confruntarea cu avangarda balcanică. Pictori români celebri precum Victor Brauner, Marcel Iancu, Max Herman Maxy, Hans Mattis-Teutsch, Jules Perahim şi Corneliu Michăilescu îi provoacă pe artiştii din Bulgaria şi Grecia la un duel vizual al compoziţiilor îndrăzneţe şi al culorilor. Pe toată durata ei, expoziţia este însoţită de activităţi conexe, precum tururi ghidate gratuite, conferinţe şi performance-uri surpriză.

Un portret semnat de Rembrandt va fi scos la licitaţie pe 8 decembrie, la Londra, pentru un preţ estimativ situat între 20 şi 27 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de casa Christie's care mai scoate la vânzare cu aceeaşi ocazie un crochiu semnat de Raphael, evaluat la aproape 17 milioane de euro. Lucrarea realizată de artistul italian Raphael reprezintă chipul unei muze şi a servit drept studiu pentru o operă murală despre Parnassus - care, potrivit mitologiei grecilor, este muntele pe care locuiau muzele. Opera a fost inclusă într-una dintre frescele realizate între 1508 şi 1511 pentru Papa Iulius al II-lea, în Camera Semnăturii de la Vatican.

Asociaţia Terra Dacica Aeterna va organiza, sâmbătă, la centrul expoziţional Expo Transilvania, din Cluj-Napoca, un eveniment cultural-istoric, în cadrul căruia vor fi reconstituite momente din viaţa militară şi civilă a dacilor şi romanilor. Manifestarea intitulată "Poţi să fii dac sau roman pentru o zi!", este organizată în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi se va desfăşura în aer liber. Cu această ocazie vor fi prezentate costumele şi armele dacilor şi romanilor, pe care le vor putea încerca şi doritorii din public. În cadrul unor lupte, vor fi folosite armele celor două tabere, de la sabia încovoiată dacică - falx, şi până la aruncătoarea de săgeţi romană - scorpio. Publicul va putea să îmbrace armurile luptătorilor, să tragă cu arcul şi să încalece caii războinicilor, la fel cum va putea să guste şi din raţia de mâncare a unui soldat.

Celebra orchestră de cameră austriacă Johann Strauss Ensemble revine pentru a cincea oară în România. Aceasta va susţine concertul "Christmas in Vienna", la Sala Palatului din Bucureşti, pe 16 decembrie, de la ora 19.30. Prim solistul şi dirijorul spectacolului este Russell McGregor, concert maestru al orchestrei palatului Schonbrunn din Viena. El a avut ocazia să îi acompanieze şi "dirijeze", printre alţii, pe Luciano Pavarotti, Jose Carreras şi Ildiko Raimondi. Născut în Oxford, Russell a crescut şi a făcut primii paşi în muzică în Australia, loc în care s-a întors pentru un concert la Opera House din Sydney. În prezent, Russel locuieşte în Austria. Invitaţi speciali în spectacolul de la Bucureşti sunt soprana Romana Beutel şi baritonul Michael Havlicek. Anul trecut, ei au fost aplaudaţi îndelung de publicul care a umplut Sala Palatului din Bucureşti.

Muzicianul Jon Lord va concerta, pe 5 noiembrie, la Sala Palatului din Capitală. Artistul va prezenta publicului român integrala "Concert for Group and Orchestra", precum şi hitul "Child in Time". Jon Lord, cunoscut ca interpret de orgă Hammond, a dezvoltat un gen muzical special, format dintr-un amestec de muzică rock şi muzică clasică. De-a lungul carierei sale, el a făcut parte din trupe precum Deep Pruple, Whitesnake, Paice, Ashton & Lord, având numeroase colaborări cu artişti consacraţi. De asemenea, şi concertul din Bucureşti va avea invitaţi pe măsură - legenda Deep Purple va urca pe scenă alături de Steve Balsamo, Kasia Laska şi Orchestra Filarmonică din Ruse, dirijată de Naiden Teodorov.

Lungmetrajul "Elevator", de Geroge Dorobanţu, va fi prezentat la Festivalul European de Film Psihanalitic. Evenimentul se va desfășura între 29 octombrie şi 1 noiembrie la Londra. Manifestarea va cuprinde, anul acesta, o selecţie de filme din Europa Centrală şi de Est, grupate sub titlul "Screen Memories from Eastern Europe". Festivalul European de Film Psihanalitic, aflat la cea de-a 5-a ediţie, include pelicule din Polonia, Croaţia, Ungaria, Estonia, Rusia, dar şi lungmetrajul britanic "Brief Encounter", de David Lean. Institutul Cultural Român prezintă filmul "Elevator", regizat de Gabriel Dorobanţu, după scenariul lui Gabriel Pintilei, pe 31 octombrie.

A 50-a aniversare a lui Asterix va fi celebrată în Franţa, zilele acestea, printr-un nou volum de benzi desenate şi numeroase manifestări festive pe străzile Parisului. Asterix, galul cu mustăţi galbene, a apărut pentru prima oară pe 29 octombrie 1959, în jurnalul Pilote. După 50 de ani şi 325 de milioane de volume vândute, Asterix revine, astăzi, prin cel de-al 34-lea volum de benzi desenate, intitulat "L'anniversaire d'Astérix et Obélix, le livre d'or", publicat de editura Albert-René. Desenatorul Albert Uderzo a realizat cu această ocazie o colecţie de istorii scurte, ce va fi lansată simultan în 15 ţări, cu un tiraj "faraonic" de 3 milioane de exemplare, dintre care 1,1 milioane se adresează publicului din Franţa.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!