Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • 'Femeile savante' de Moliere. Traducerea: Nina Cassian. Adaptare: Sidonia Drăguşanu. Regia artistică: Elena Negreanu. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Dina Cocea, Simona Bondoc, Nicolae Brancomir, Nelly Sterian, Sanda Toma, Valeria Gagialov. Înregistrare din anul 1961
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurãu-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • Biografia unei capodopere. 'Pieter Bruegel: Proverbele flamande'. Scenariu radiofonic de Catinca Muscan
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
26 octombrie 2009
"Apocalipsa după şoferi" de Alexandru Solomon şi "Luni" de Marian Crişan se numără printre documentarele româneşti ce vor fi prezentate în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra. Evenimentul se va desfăşura de astăzi până pe 1 noiembrie, la Sibiu. Potrivit organizatorilor, anul acesta, în cadrul Festivalului Internaţional Astra vor fi proiectate 117 filme. Pentru selecţie au fost înscrise peste 1.000 de filme, din toate colţurile lumii. În total 65 de producţii din 35 de ţări din Europa, America, Australia şi Asia concurează pentru premii în valoare totală de 25.000 de euro, în patru secţiuni: "Internaţional", "Europa", "România" şi "Student".
Lungmetrajul "Elevator", de Geroge Dorobanţu, va fi prezentat la Festivalul European de Film Psihanalitic. Evenimentul se va desfăşura de joi începând, până pe 1 noiembrie la Londra. Manifestarea va cuprinde, anul acesta, o selecţie de filme din Europa Centrală şi de Est, grupate sub titlul "Screen Memories from Eastern Europe". Festivalul European de Film Psihanalitic, aflat la cea de-a 5-a ediţie, include pelicule din Polonia, Croaţia, Ungaria, Estonia, Rusia, dar şi lungmetrajul britanic "Brief Encounter" , de David Lean. Institutul Cultural Român prezintă filmul "Elevator", regizat de Gabriel Dorobanţu, după scenariul lui Gabriel Pintilei, pe 31 octombrie.
O retrospectivă a primei ediţii a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj Timishort va fi prezentată, pe 30 octombrie, de la ora 18.30, la Institutul Cultural Român din Capitală. Potrivit ICR, cu ocazia acestei retrospective vor fi proiectate cele şase scurtmetraje câştigătoare la festival. Filmele vor fi prezentate de Paul Negoescu, director artistic al Festivalului Internaţional de Scurtmetraj Timishort, şi de Andrei Gorzo, director artistic al Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT. Prima ediţie a Festivalului Timishort s-a desfăşurat în perioada 6 - 10 mai, la Timişoara, sub motto-ul "Cafea şi filme. Nouă ne plac scurte şi tari". Competiţia a inclus 16 pelicule, multe prezentate pentru prima dată în România (două chiar în premieră mondială - "Înainte şi după", de Andrei Cohn, şi "Cealaltă fiică", de Ştefan Munteanu).
Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, care va avea loc la Bucureşti, între 1 şi 10 noiembrie, urmând ca pe 11 să prezinte un concert la Iaşi, iar pe 12 noiembrie - la Cluj-Napoca, beneficiază anul acesta de un buget de 200.000 de euro. Evenimentul va debuta pe 1 noiembrie, în Sala Unirea a Palatului Cotroceni. Potrivit lui Răzvan Popovici, directorul festivalului, la SoNoRo sunt aşteptaţi anul acesta un total de 4.500-5.000 de spectatori. Concertele din Capitală se vor desfăşura în locaţii precum Palatul Cotroceni, Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional, Palatul Bragadiru, Catedrala Sf. Iosif, Muzeul Naţional "George Enescu", Centrul Ceh, Ateneul Român şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României. SoNoRo aduce 11 concerte şi 25 de artişti internaţionali, încercând să reinventeze muzica clasică în noi locaţii inedite, abordând câte o temă nouă pentru fiecare concert.
Compania de balet a Operei Naţionale din Bucureşti a pregătit o audiţie naţională în premieră absolută, organizată de Simona Şomăcescu, pe 7 decembrie, alături de reprezentanţi ai liceului "Floria Capsali" şi coordonată de Suzanne Farrel, una dintre muzele legendarului coregraf George Balanchine. Audiţia, adresată elevilor din toate liceele de coregrafie din ţară, cu vârste între 14 şi 18 ani, aleşi prin selecţie la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, are în vedere acordarea unei burse de studii în Statele Unite ale Americii, de trei săptămâni, la departamentul de educaţie din cadrul centrului "John F. Kennedy" Performing Arts din Washington. Bursa, purtând numele "Exploring Balley with Suzanne Farrel", va fi programată în intervalul iunie-iulie al anului următor şi va presupune susţinere completă pentru câştigătorul acesteia, din partea instituţiei gazdă din Statele Unite, precum şi un program intens de antrenamente de balet clasic, de 12 ore pe zi.
Peste 2.300 de şcoli, multe din mediul rural, vor fi conectate la reţeaua de internet la începutul anului şcolar 2010 – 2011. În acest sens, la sfârșitul săptămânii trecute, ministrul interimar al Educaţiei, Emil Boc, şi cel al Telecomunicaţiilor, Gabriel Sandu, au semnat un contract în valoare de 38 de milioane de euro. Investițiile vor avea loc în cadrul programului "Internet în şcoala ta", finanţarea europeană fiind destinată şcolilor româneşti, astfel încât 2.302 de unități de învățământ să beneficieze de serviciul de internet de mare viteză. Beneficiari vor fi peste 540.000 de elevi şi 47.000 de profesori. Prin acest program se urmăreşte creşterea gradului de acces la internet în mediul rural de la 9,8% la 30 de procente, a spus Emil Boc.
Actorul Gheorghe Dinică a fost internat la sfârșitul săptămânii trecute la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, ca urmare a unei infecţii generalizate. Potrivit medicilor starea pacientului este stabilă. Actorul Gheorghe Dinică a fost internat, inițial, din cauza unei infecţii respiratorii, ulterior intervenind complicaţii, spun sursele citate. Familia artistului a cerut discreţie în privinţa stării de sănătate a pacientului. Gheorghe Dinică, în vârstă de 75 de ani, a debutat ca actor în filmul "Străinul", în anul 1963 şi de atunci a jucat în peste 60 de pelicule ("După-amiaza unui torţionar", "Filantropica"), seriale TV, dar şi în piese de teatru ("Tache, Ianke şi Cadâr", "În numele trandafirului"). A lansat mai multe albume muzicale în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu.
Cu ocazia aniversării a 160 de ani de la nașterea marelui dramaturg suedez August Strindberg, Teatrul Național Radiofonic invită publicul, astăzi, de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic, la lansarea producției radiofonice, „Drumul spre Damasc”, trilogie de August Strindberg. Traducerea, adaptarea radiofonică și regia artistică poartă semnătura Ilincăi Stihi. Acest text de importanță majoră în dramaturgia universală este pentru prima oară tradus în peisajul cultural românesc. Spectacolul „Drumul spre Damasc” marchează prima reprezentare a capodoperei strindbergiene în România. Evenimentul este onorat de participarea extraordinară a Excelenței Sale Mats Aberg, ambasador al Suediei în România.Versiunea radiofonică a fost difuzată în șase părți la Radio România Cultural.
Ansamblul Operei Comice pentru Copii va susţine, în perioada 5-13 noiembrie, un turneu în India unde va participa la Festivalul Internaţional de Film pentru Copii. Pe scenele din Mumbai, va fi prezentat spectacolul 'Bătuta moldovenească'. În acest context vor avea loc două seminarii despre repertoriul dedicat copiilor şi despre impactul capodoperelor muzicale asupra copiilor la două colegii din Mumbai, seminarii desfăşurate sub egida Ryan Foundation şi susţinute de Smaranda Oţeanu-Bunea, director al Operei Comice pentru Copii.
Scurtmetrajul "Como Conoci a tu Padre", în regia spaniolului Alex Montoya, a câştigat premiul secţiunii Ficţiune la Kinofest. Festivalul internaţional de film digital din România, s-a desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute, la The Light Cinema din Capitală. De asemenea, scurtmetrajul "Anhalter", în regia germanului Daniel Hopfner, a fost desemnat câştigător al secţiunii dedicate animaţiei, în timp ce "Waiting Chairs", în regia lui Ashwin Inamdar, a primit premiul secţiunii Micromovie, a filmelor cu o durată de maximum 120 de secunde. Cea de-a treia ediţie a Kinofest, primul şi singurul festival internaţional de film digital din România, a reunit cele mai premiate scurtmetraje digitale, cu scopul promovării şi popularizării filmului digital şi a noilor viziuni în media, tehnologie şi arte vizuale.
Pelicula "Brotherskab", de Nicolo Donato, a obţinut premiul Marc Aurelio de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a patra ediţie a Festivalului de la Roma. Juriul, prezidat de regizorul american Milos Forman, a fost compus din academicianul francez Jean-Loup Dabadie, arhitectul italian Gae Aulenti, scriitoarea algeriană Assia Djebar, actriţa austriacă Senta Berger, regizorul italian Gabriele Muccino şi cineastul rus Pavel Lungin. Actriţa britanică Helen Mirren a primit premiul Marc Aurelio de Argint pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul din "The Last Station", în timp ce premiul Marc Aurelio de Argint pentru cea mai bună interpretare masculină a revenit actorului italian Sergio Castellitto, pentru rolul din "Alza la Testa". Marele Premiu al Juriului a revenit lungmetrajului "L'uomo che verr?", de Giorgio Diritti, care a mai fost recompensat şi cu Premiul publicului pentru cel mai bun film.
Spectacolul "Leonce şi Lena", după Georg Bűchner, în regia lui Horaţiu Mălăele, va avea premiera oficială pe 30 octombrie, la Teatrul de Comedie din Capitală. Din distribuţia piesei fac parte, printre alții, Dorina Chiriac, Bogdan Cotleţ, Gheorghe Dănilă, Şerban Georgevici, Meda Victor. Interpreţii rolurilor titulare - Lari Giorgescu şi Crina Semciuc - au absolvit Facultatea de Teatru a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică în 2008, specializarea Arta actorului la clasa profesorului Adriana Popovici. Ilustraţia muzicală este semnată de Călin Grigoriu, iar coregrafia - de Răzvan Mazilu. Premiera oficială a spectacolului va avea loc pe 30 octombrie, la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului de Comedie.
România participă la festivalul Focus '89, din Bruxelles, dedicat căderii comunismului în Europa, eveniment organizat de Uniunea Europeană a Institutelor Culturale în capitala Belgiei. Evenimentul se va desfăşura între 9 şi 15 noiembrie. Invitaţii români la festival sunt: actorul Teodor Corban, care va prezenta, pe 12 noiembrie, filmul "A fost sau n-a fost", de Corneliu Porumboiu, în care interpretează unul din rolurile principale, arhitectul Adrian Ciocăzanu, directorul revistei Igloo Media, care va vorbi în cadrul conferinţei "Cities before and after 1989 (Oraşe înainte şi după 1989)", pe 11 noiembrie, şi Mihail Neamţu, doctor în teologie şi studii religioase al Universităţii din Londra, care va vorbi despre rezistenţa prin cultură şi grupul de la Păltiniş în cadrul conferinţei "Doors in walls", pe 10 noiembrie. În programul Focus '89 mai figurează şi proiecţia filmului "Război pe calea undelor", de Alexandru Solomon.
În Sala Oglinzilor de la Uniunea Scriitorilor din România va avea loc în această seară, de la ora 18, o nouă întâlnire a Clubului Dramaturgilor. Cu această ocazie va fi prezentată în spectacol-lectură piesa “Moarte în 5 mutări” de Emil Lungeanu. Regia este semnată de Mihai Lungeanu. Vor citi actorii Radu Amzulescu, Florin Anton, Alexandru Bindea, Marius Manole. Ca de obicei, spectacolul-lectură va fi urmat de discuţii moderate de criticul Mircea Ghiţulescu. Programul întâlnirii mai cuprinde și lansarea unei cărţi de teatru de Dinu Grigorescu.
Scurtmetrajul "Clopotul", în regia lui Sabin Dorohoi, a fost inclus în competiţia festivalului internaţional de film Cinéma Tous Ecrans. Evenimentul se va desfăşura între 2 şi 8 noiembrie la Geneva, în Elveţia. Într-un sat de la marginea Pământului, o lume arhaică abia scoate capul să simtă mirosul marilor prefaceri. Datinile străvechi mai au încă o putere acaparatoare. Dar cel mai aspru obicei este dangătul mistic al clopotului de la nuntă. Când ies mirii din biserică, musai trebuie să bată clopotul. În cele 17 minute, producția prezintă peripeţiile prin care trec tinerii pentru a aduce un nou clopot în sat, astfel încât să fie îndeplinite toate tradiţiile. Imaginea filmului este semnată de Alex Trăilă care, alături de Sabin Dorohoi semnează şi producţia scurtmetrajului. Montajul peliculei este realizat de Dan Nanoveanu.
Michael Haneke, regizorul peliculei "The White Ribbon", câştigătoare a premiului Palme d'Or la Cannes în 2009, lucrează deja la următorul său proiect cinematografic. Este vorba despre o producție care va prezenta umilinţele la care sunt supuse persoanele în vârstă. Pentru acest proiect, Michael Haneke va colabora din nou cu Les Films du Losange, compania care a produs şi distribuit "The White Ribbon". Regizorul german lucrează deja la un scenariu, al cărui titlu nu a fost deocamdată ales. Filmările vor debuta în vara anului viitor. Deşi presa franceză a raportat deja că Isabelle Huppert şi Jean-Louis Trintignant vor fi prezenţi în noul proiect, reprezentanţii companiei Les Films du Losange au declarat pentru Screen Daily că distribuţia filmului nu a fost deocamdată confirmată.
Scenaristul Alex Baciu este invitatul lunii octombrie la CineClubul NexT. Cineastul va prezenta în această seară, de la ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu din Capitală, documentarul "Blestemul ariciului", de Dumitru Budrala. Alex Baciu este coscenarist al lungmetrajelor "Hârtia va fi albastră" şi "Boogie", de Radu Muntean, şi "Călătoria lui Gruber", de Radu Gabrea. Prezentat la peste 20 de festivaluri internaţionale, "Blestemul ariciului" a câştigat mai multe premii şi a fost solicitat ca material didactic de mai multe instituţii de învăţământ superior, printre care Deakin University din Australia, University College London. Bazat pe o cercetare sociologică de peste doi ani, "Blestemul ariciului" pătrunde în viaţa şi mentalitatea romilor-băieşi din zona Sibiului. După proiecţie, publicul este invitat la o dezbatere pe marginea filmului, alături de Alex Baciu, discuţia urmând să fie moderată de criticul de film Andrei Gorzo.
În Sala „Mircea Eliade” a Bibliotecii Metropolitane va avea loc astăzi, de la ora 17, inaugurarea primei Stagiuni Camerale a Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România. Manifestarea este intitulată „Luni la ora 5, După amiaza-unui interpret”. Stagiunea este organizată în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană Bucureşti. Manifestările artistice – recitaluri camerale, medalioane dedicate unor muzicieni români – vor avea loc în ultima zi de luni din fiecare lună, la ora 17,00, începând din octombrie până în iunie şi vor fi prezentate de membrii comitetului de conducere al Uniunii dar şi de invitaţi. Prin acest proiect, organizatorii îşi propun să ofere publicului posibilitatea întâlnirii cu personalităţi de marcă ale vieţii muzicale româneşti, membri ai Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România, obiectivul fiind păstrarea memoriei marilor interpreţi români, cu speranţa de a susţine o atitudine de promovare necondiţionată a culturii româneşti.
Violonistul Jean Luc Ponty revine în România. Artistul va suține un concert pe 11 martie, anul viitor, la Sala Palatului din Capitală. Pentru a treia oară în România, după festivalurile Plai de la Timişoara şi Stufstock din Vama Veche, Jean Luc Ponty va cânta la București însoţit de William Lecomte, Guy Akwa Nsangue şi Damien Schmitt. Provenind dintr-o familie de muzicieni francezi - tatăl cânta la vioară, mama la pian -, Jean Luc Ponty a studiat muzica la Conservatoire National Superieur de Musique de Paris, iar după absolvire a cântat timp de trei ani în prestigioasa orchestră Concerts Lamoureux. De-a lungul carierei sale, Jean Luc Ponty a colaborat cu artişti precum Frank Sinatra, Elton John, Chick Corea, John McLaughlin, Al Di Meola şi a susţinut concerte în toată lumea.
Regizorii Cristi Puiu şi Corneliu Porumboiu vor fi prezenţi la Sibiu, la cea de a zecea ediţie a festivalului internaţional de film documentar, Astra Film, un eveniment unic în România, care beneficiază în acest an şi de o finanţare europeană de 35.000 de euro. Puternic ancorat în actualitatea documentarului românesc, Astra Film Fest îi va prezenta publicului sibian pe Cristi Puiu şi Corneliu Porumboiu, în cadrul programului 'Regizori ai noului val îşi prezintă documentarele lor preferate'. Ediţia a X-a a festivalului internaţional de film documentar Astra Film Festival marchează, la Sibiu, 20 de ani de documentar românesc. Pentru aceasta, organizatorii au pregătit o suită de programe speciale, prin care îşi propun să promoveze cele mai noi realizări în domeniu, dar şi să asigure un viitor pentru producţiile autohtone. Ediţia din acest an se va desfăşura începând de astăzi și până duminică.
Actorul american Robert De Niro va primi premiul pentru interpretare la Hollywood Film Festival. Evenimentul va avea loc în cadrul unei galei care se va desfășura la Beverly Hilton Hotel din Los Angeles, în această seară. Hollywood Film Festival a debutat pe 21 octombrie, la Los Angeles. Robert De Niro va primi Hollywood Actor Award pentru rolul din filmul "Everybody's Fine", un remake în limba engleză al filmului "Stanno tutti bene", regizat de Giuseppe Tornatore. Lungmetrajul va fi lansat oficial pe 4 decembrie şi îi are în distribuţie, printre alţii, pe Drew Barrymore, Kate Beckinsale şi Sam Rockwell.
Trupa Riff, care se numără printre veteranii rock-ului autohton, cu aproape 40 de ani de carieră, va cânta în deschiderea concertului Chris Norman la Bucureşti. Evenimentul este programat pe 15 noiembrie, la Sala Palatului. Concertul lui Chris Norman face parte din turneul de promovare a celui mai recent album al artistului, "Chris Norman.The Hits! From His Smokie And Solo Years", lansat în februarie 2009. Fostul solist şi chitarist al trupei Smokie va interpreta atât piese noi, cât şi hit-uri ale sale din anii '70 - 80', precum "Midnight Lady", "I'll Meet You at Midnight" , "Don't Play Your Rock'n' Roll to Me" şi "Some hearts are diamonds". Biletele au preţuri cuprinse între 70 şi 250 de lei.
Regizorii români Cristi Puiu şi Dan Alexe fac parte din juriile ediţiei din 2009 a festivalului de film Astra, care se desfăşoară la Sibiu, începând de astăzi și până duminică. Cristi Puiu face parte, alături de directorul Festivalului internaţional de film documentar DOCUMENTA Madrid, Antonio Delgado Liz, regizorul Leonard Retel Helmrich, antropologul Michael Sinclair Stewart şi jurnalistul Cristian Tabără, din juriul secţiunilor competiţionale dedicate producţiilor internaţionale şi studenţeşti. De asemenea, la secţiuniile Europa şi România ale festivalului, din juriu fac parte regizorul şi jurnalistul român Dan Alexa, al cărui documentar "Cabal in Kabul" a câştigat marele premiu al ediţiei 2007 a Astra Film, decanul Universităţii de Teatru şi Film "I. L. Caragiale" din Bucureşti, Sorin Botoşăneanu, antropologul şi regizorul Corinne Cauvin-Verner, regizorul Thierry Garrel şi antropologul, documentaristul şi directorul Oxford Academy of Documentary Film, Michael Yorke.
Lungmetrajele "Cea mai fericită fată din lume", în regia lui Radu Jude, şi "Francesca", de Bobby Păunescu, vor fi prezentate în selecţia oficială a celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Leeds. Evenimentul se va desfășura luna viitoare, în perioada 4 - 22 noiembrie. Potrivit site-ului oficial al evenimentului, selecţia prezintă cele mai recente pelicule ale unor cineaşti talentaţi din toate colţurile lumii. Festivalul Internaţional de Film de la Leeds dedică, de asemenea, o secţiune specială, în cadrul Short Film City, scurtmetrajelor româneşti.
Celebra orchestră de cameră austriacă Johann Strauss Ensemble revine pentru a cincea oară în România. Aceasta va susţine concertul "Christmas in Vienna", la Sala Palatului din Bucureşti, pe 16 decembrie, de la ora 19.30. Prim solistul şi dirijorul spectacolului este Russell McGregor, concert maestru al orchestrei palatului Schonbrunn din Viena. El a avut ocazia să îi acompanieze şi "dirijeze", printre alţii, pe Luciano Pavarotti, Jose Carreras şi Ildiko Raimondi. Născut în Oxford, Russell a crescut şi a făcut primi paşi în muzică în Australia, loc în care s-a întors pentru un concert la Opera House din Sydney. În prezent, Russel locuieşte în Austria. Invitaţi speciali în spectacolul de la Bucureşti sunt soprana Romana Beutel şi baritonul Michael Havlicek. Anul trecut, ei au fost aplaudaţi îndelung de publicul care a umplut Sala Palatului din Bucureşti.
Hilary Swank va primi premiul pentru interpretare feminină din partea organizatorilor Hollywood Film Festival. Actriţa americană va primi acestă distincţie în cadrul galei de decernare a premiilor evenimentului, ce va avea loc, în această seară la Beverly Hilton Hotel din Los Angeles. Hilary Swank, dublă laureată a premiului Oscar graţie rolurilor din filmele "Băieţii nu plâng niciodată" şi "O fată de milioane", interpretează rolul principal din drama "Amelia", regizată de Mira Nair pentru studiourile Fox. În acest lungmetraj, dedicat Ameliei Earhart, celebra aviatoare americană, dispărută în 1937 deasupra Oceanului Pacific, Hilary Swank joacă împreună cu Richard Gere şi Ewan McGregor.
Cautare
Newsletter
Lansare de album BD
Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia
�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti
�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra
Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie
Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.
Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"
Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.