LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
23.00 - 23.50 Ambient • Avangarda – compendiu de muzică fusion. Realizator Ioana Mărculescu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
23.50 - 24.00 Poezie universala • Poeme despre cai. Serghei Esenin (1895-1925, Rusia): Ah! voi sănii! Şi voi cai, voi cai!; Ioan Alexandru (1941-2000): Mânzul; Caii liberi - Cântec de Victor Socaciu. Realizator Dan Verona
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
5 octombrie 2009
70 de filme vor putea fi vizionate în cadrul a peste 200 de proiecţii la festivalul de film "Comedy Cluj". Evenimentul va avea loc, în perioada 10 - 18 octombrie, la Cluj-Napoca. Manifestarea are un buget de un milion de lei, iar organizatorii îşi doresc să transforme, cu timpul, acest festival în cel mai mare eveniment de acest fel din estul Europei. Secţiunile prezente în cadrul festivalului sunt "Comedii", "Panorama filmului francez", "Focus Ungaria", "Retro Romania", "Medalionul Jacques Tati" şi "Premii pentru excelenţă". Meeting point-ul festivalului va fi la Bastionul Croitorilor, unde vor avea loc workshop-uri, conferinţe de presă, recepţii şi salon-lounge.
Cvartetul Bălănescu din Marea Britanie şi artistul multimedia austriac Klaus Obermaier va prezenta în premieră în Suedia spectacolul "Maria T". Evenimentul va avea loc, luna aceasta, pe 23 octombrie, la Södra Teatern din Stockholm. Proiect muzical finalizat în 2005, conceput de Alexandru Bălănescu şi Klaus Obermaier, spectacolul "Maria T" este inspirat din melodiile pe care Maria Tănase le-a făcut celebre, dar şi din viaţa şi personalitatea cântăreţei. Muzica interpretată de Cvartetul Bălănescu rămâne fidelă materialului original, filtrat, însă, prin propria perspectivă a ansamblului. Vocea Mariei Tănase, element de bază al structurii compoziţionale, este prelucrată cu ajutorul tehnicii computerizate şi completată de prestaţia live a artiştilor.
Muzicianul Jon Lord va concerta, pe 5 noiembrie, la Sala Palatului din Capitală. Artistul va prezenta publicului român integrala "Concert for Group and Orchestra", precum şi hitul "Child in Time". Jon Lord, cunoscut ca interpret de orgă Hammond, a dezvoltat un gen muzical special, format dintr-un amestec de muzică rock şi muzică clasică. De-a lungul carierei sale, el a făcut parte din trupe precum Deep Pruple, Whitesnake, Paice, Ashton & Lord, având numeroase colaborări cu artişti consacraţi. De asemenea, şi concertul din Bucureşti va avea invitaţi pe măsură - legenda Deep Purple va urca pe scenă alături de Steve Balsamo, Kasia Laska şi Orchestra Filarmonică din Ruse, dirijată de Naiden Teodorov.
Actriţa americană Betty White, starul serialului de televiziune "Golden Girls", va primi premiul pentru întreaga carieră din partea Sindicatului actorilor americani. Distincţia îi va fi înmânată în cadrul galei care va avea loc pe 23 ianuarie 2010. Betty White a devenit celebră graţie rolului Rose, o bătrânică naivă din serialul de televiziune "Golden Girls", difuzat în anii 1980. În ultimii ani, Betty White a apărut în pelicula "Boston Legal", a jucat în două episoade din serialul "Ugly Betty" şi a interpretat rolul bunicii Annie în comedia romantică "Vrei să te însori cu mine?/ The Proposal".
Alejandro Gonzalez Inarritu a fost desemnat preşedintele juriului competiţiei oficiale a Festivalului de Film de la Tokyo. Regizorul mexican nu este străin de acest eveniment - în anul 2000, el a câştigat Marele Premiu al celei de-a 13-a ediţii a Festivalului de Film de la Tokyo cu pelicula sa de debut, intitulată "Iubiri şi câini/ Amores Perros". În 2006, Inarritu a filmat un fragment din filmul său, "Babel", în Tokyo, iar actriţa japoneză Rinko Kikushi a fost nominalizată la Oscar la categoria "cea mai bună actriţă în rol secundar", pentru prestaţia sa din această peliculă, în care a interpretat rolul unei adolescente nipone, cu deficienţe auditive. Cea de-a 22 ediţie a Festivalului de Film de la Tokyo se va desfăşura între 17 şi 25 octombrie.
Expoziţia de caricatură 'Antroposatire' a celebrului artist Ştefan Popa Popas, a fost vernisată, ieri, în Sala Oglinzilor a Palatului cultural 'Teodor Costescu' din Drobeta Turnu Severin. Majoritatea lucrărilor expuse au fost prezentate şi în expoziţii internaţionale, de aprecieri deosebite bucurându-se cele din Londra şi Vatican, unde Popas a impresionat prin execuţia 'la minut' a portretelor unor personalităţi prezente la evenimentele respective.
Ştefan Popa Popas a primit din partea autorităţilor severinene un trofeu şi diploma de excelenţă pentru promovarea culturii româneşti în lume.
La galeria Institutului Cultural Român de la Stockholm are loc astăzi vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă 'Prezenţa Sfinţilor Capadocieni în iconografia populară'. Expoziţia este organizată de Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord şi Ambasada României în Regatul Suediei, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Stockholm. Icoanele sunt realizate de pictoriţele Teodora Simona Roşca, Cornelia Giurgiuman şi Niculina Albu din Cluj-Napoca după modele din vechile şcoli transilvane de icoane pe sticlă. Expoziţia va fi deschisă până miercuri.
Sub genericul 'Ecosinteze şi etnosinteze transfrontaliere' la Palatul cultural 'Teodor Costescu' din municipiul Drobeta Turnu Severin este deschisă o expoziţie de fotografii realizate în cadrul unor proiecte de promovare a turismului în zona riverană Dunării - defileul Porţile de Fier-Cazane.
Imaginile prezintă unele dintre cele mai spectaculoase locuri pe care autorităţile judeţului le-au promovat în parteneriat cu instituţii publice locale din Serbia în cadrul Programelor de vecinătate finanţate de Uniunea Europeană, dar şi o parte din valorile carstice, faunistice şi floricole din regiunea Geoparcului 'Platoul Mehedinţi'.
La Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" poate fi admirată până pe 20 octombrie, expoziţia de fotografie "Pietrele Petrei", semnată de arhitectul Mihaela Arsene. Publicul poate descoperi o arhitectură profund originală a Petrei. Expoziţia oferă un parcurs selectiv al sitului arheologic din sudul Iordaniei, aflat în patrimoniul mondial UNESCO şi inclus recent între cele şapte noi minuni ale lumii. Din momentul redescoperirii oraşului Petra de către Johannes Burckhardt în 1812, fosta capitala a nabateenilor a produs şi continuă să producă o impresie unică asupra vizitatorilor ei, păstrând mistere înca nerevelate.
Cineastului american Steven Spielberg îi va fi înmânată, astăzi, în Philadelphia, de către fostul preşedinte american, Bill Clinton, Medalia Libertăţii pe anul 2009 din partea National Constitution Center, pentru "angajamentul său artistic şi personal în favoarea apărării drepturilor omului". The National Constitution Center, care acordă Medalia Libertăţii în fiecare an, consideră că Steven Spielberg a informat şi inspirat milioane de oameni, ajutându-i să înţeleagă mai bine "chemarea libertăţii" prin intermediul filmelor sale, în care "umanitatea triumfă în faţa tiraniei".
Mike Reiss, scenaristul şi producătorul lung-metrajelor de animaţie Simpsons, Epoca de gheaţă 3 şi Queer Duck este unul dintre cei mai importanţi invitaţi ai celei de-a patra ediţii a festivalului internaţional de film de animaţie Anim'est. El va participa la un masterclass luni, 5 octombrie, de la ora 14, la Cinema Union, adresat tuturor studenţilor la facultăţile de film, dar şi iubitorilor de cinema din Bucureşti. De asemenea, scenaristul va intra în dialog cu spectatorii săi, intalnirile cu Mike Reiss transformându-se adesea în adevărate dezbateri. Unul dintre cei mai apreciaţi scenarişti americani de televiziune ai anilor '80, Reiss a revoluţionat divertismentul TV în anii '90, alături de colegii săi de la Simpsons, împreună cu care a fost răsplătit cu 4 Premii Emmy la categoria „Cel mai bun serial de animaţie”, în 1989, 1991, 1995 şi 2001. În ultimii 15 ani, Reiss a susţinut câteva zeci de conferinţe şi masterclass-uri despre comedie, televiziune, scenaristică sau culisele Simpson la diferite universităţi americane şi europene.
Opera din Iasi şi-a început stagiunea ieri la ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenţilor, cu opera "Lucia di Lammermoor" de Donizetti. Miercuri, de la aceeaşi oră, 18.30, pe aceeaşi scenă, artişti de la Opera Naţională Bucureşti vor interpreta baletul "Don Quijote". Deasemenea joi la Casa de Cultură Roman va fi pusă în scenă opera "La Traviata" de Verdi, care va fi prezentată şi la Ateneul Tătăraşi pe 14 octombrie. Un alt concert extraordinar - Seara de operă va avea loc duminica viitoare la ora 19, la Filarmonica Moldova Iaşi.
Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii "100, 1.000, 1.000.000 de poveşti" a început sâmbătă la Teatrul Ion Creangă cu o parada a personajelor de poveste: marionete uriaşe, zâne, animale şi zmei. Până pe 10 octombrie vor fi prezentate spectacole din România, Bulgaria, Republica Moldova, Rusia, Italia, Croaţia, Germania, Belgia, Grecia, Canada şi Suedia, dar şi expoziţii, workshop-uri şi dezbateri. Piesa câştigătoare va fi anunţată în ultima zi a festivalului.
Până pe 8 octombrie continuă la Chişinau, Festivalul Filmului Românesc. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român cu sprijinul Ambasadei României la Chisinau, Studioului Moldova-Film şi Centrul Naţional al Cinematografiei. La Festival sunt prezenţi actorul Adrian Titieni, regizorii Nicolae Margineanu şi George Dorobanţu şi criticul de film Marian Tutui. Proiecţiile vor avea loc la cinematograful Odeon din Chişinau şi vor începe la orele 18 respectiv 20.
ZZ Top, trupa celebrilor barboşi excentrici, cântă în România într-unul dintre cele mai aşteptate concerte ale anului. Cei trei "cowboy” americani de la ZZ Top vor concerta la Bucureşti pe 20 octombrie, la Sala Polivalentă. Evenimentul face parte din turneul "Double Down Live” pe care cele trei staruri îl desfăşoară prin Europa.
Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti invită publicul la o călătorie în universul benzilor desenate alternative europene. Astăzi de la ora 18. 30 are loc o conferinţa interactivă - Banda desenată alternativă europeană susţinută de Xavier Löwenthal. Deasemenea mâine de la aceeaşi oră este programată prezentarea editurii “ La Cinquième Couche ” la Café Lente.
Prezentarea va fi urmată de un cocktail.
Miercuri, 7 octombrie, începând cu ora 18, la sediul ICR din Bucureşti, în cadrul programului SEARA DE FILM, vor fi proiectate filmele Tobogan intercontinental in regia lui Lucas Florian, Alogic 11 în regia lui Florin Kevorkian şi Marea integrare în regia lui Marius Şopterean. Evenimentul este organizat de ICR împreună cu Fundaţia Culturală "Mircea Florian". La proiecţi, alături de cei trei tineri regizori, vor participa personalităţi marcante ale filmului românesc. După vizionarea filmelor cei trei artişti vor sta la dispoziţia spectatorilor pentru a răspunde la întrebări.
Primul mare concert al trupei Iris, de la revenirea pe scena a lui Cristi Minculescu, va avea loc joi, 8 octombrie, la Sala Polivalentă din Bucureşti. Membrii trupei promit un superconcert de două ore, prin care să multumească, aşa cum ştiu cel mai bine, celor care le-au fost mereu aproape.Organizatorii spun că va fi o retrospectivă muzicală cu piese de pe toate albumele Iris. Biletele costă 70 de lei şi au fost puse în vanzare la Sala Polivalenta, la Teatrul Naţional, magazinul Muzica, reţeaua Diverta, dar şi pe site-urile de bilete.
UN TRAMVAI NUMIT DORINŢĂ de Tennessee Williams, un spectacol semnat de Suren Shahverdyan va avea premiera vineri, 9 octombrie, de la ora 19, la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte. După ce a câştigat Premiul II la Festivalul internaţional de teatru “Apostrof” de la Praga cu spectacolul "Hitler in Love" avându-l ca protagonist pe Dumitru Acris, regizorul armean Suren Shahverdyan a revenit la Teatrul Tony Bulandra din Targoviste pentru o noua montare, spune regizorul armean, care crede ca “oamenii vor aprecia spectacolul tocmai pentru ca nu au avut ocazia să vada piesa la teatru, ci doar filmul realizat dupa acest text”. Spectacolul se va mai juca şi în zilele de 10 şi 11 octombrie, de la orele 19.
Cea de-a cincea ediţie a festivalului Jazz and More va începe, în 16 octombrie, la Sibiu. În cadrul acestuia urmează să aibă loc numeroase concerte, workshop-uri şi vor fi editate CD-uri şi materiale video cu artiştii participanţi în festival. Evenimentul începe cu Masterclass-ul pe tema improvizaţiei libere prezentat de The Fonda/Stevens Group, urmat de concerte de la ora 18 până la ora 23, când va începe afterparty-ul din Atrium Cafe. Sâmbătă şi duminică concertele vor începe de la orele 17. Jazz And More Festival Sibiu este festivalul celor mai reprezentative curente muzicale contemporane şi este destinat celor ce preferă arta vie în locul unei supraproducţii muzicale de serie.
Seria concertelor de muzică tradiţională cubaneză marca Buena Vista Social Club aduce, astăzi, la Sala Palatului, de la ora 20, pentru a doua oară în România, muzica lui Eliades Ochoa. Artistul revine în ţara noastră alături de trupa sa, Grupo Patria, după o serie de concerte sold-out, în 2007, la Bucureşti, Cluj şi Timişoara. În deschidere va canta Analia Selis & Band. Biletele se gasesc pe site-urile şi în magazinele de specialitate, având preţuri cuprinse între 75 şi 250 de lei, în funcţie de poziţia în sală.
Festivalul Internaţional de Film Documentar 'ASTRA Film Festival', se va desfăşura la Sibiu, în perioada 26 octombrie - 1 noiembrie. Cu acest prilej se va lansa primul volum dedicat istoriei postdecembriste a filmului documentar românesc. Cartea va fi prezentată pe 29 octombrie, în cadrul festivalului şi va fi urmată de dezbateri. La discuţii sunt invitaţi, pe lângă realizatori de film ,directori de festivaluri, promotori ai documentarului, şi doctoranzi, masteranzi şi cercetători din România şi din străinătate.
Spectacolul 'Cântăreaţa cheală' de Eugene Ionesco, producţie a companiei franceze 'Les Intempestifs', în regia lui Jean Luc Lagarce, deschide ediţia 2009 a Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti. Evenimentul are loc între 31 octombrie - 8 noiembrie şi marchează împlinirea a 100 de ani de la naşterea celebrului dramaturg de origine română. Festivalul Naţional de Teatru, produs de Uniunea Teatrală din România, propune, anul acesta, un program dens, care le oferă iubitorilor de teatru un maraton de nouă zile.
Pe lângă prezentarea celor mai bune spectacole din stagiunea 2008 - 2009, festivalul va avea ca invitat special compania franceză 'Les Intempestifs'.
Între 3 şi 7 noiembrie, vor fi sărbatorite Zilele Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", din Cluj-Napoca prin patru concerte şi un simpozion. Urmate în perioada 14 -17 noiembrie, de un festival comemorativ Ştefan Ruha, organizat de foştii studenţi ai artistului. Academia de muzică va mai prezenta între 23 şi 27 noiembrie, în colaborare cu Centrul Cultural Francez şi Academia Internaţională de Dans şi Muzică Veche de la Sable-sur-Sarthe, din Franţa, un stagiu de dans şi muzică barocă, în premieră la Cluj-Napoca.
Salman Rushdie, unul dintre cei mai cunoscuţi şi controversaţi scriitori ai momentului, vine în România. Rushdie şi-a confirmat prezenţa, în perioada 23-26 noiembrie, la o serie de întâlniri cu cititorii şi autorii români, dar şi vizita în ţinutul Transilvaniei, potrivit NewsIn. Sriitorul a devenit celebru după sentinţa de condamnare la moarte pronunţată împotriva lui de un tribunal islamic iranian, ca urmare a publicării romanului "Versetele satanice" (1988), considerat blasfemiator la adresa profetului Mahomed. Recent, lui Rushdie i s-a decernat titlul de Cavaler al Imperiului Britanic.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.