DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
22.50 - 23.00
Poezie romaneasca • I.L.Caragiale. Realizator Emil Buruiană

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
23.00 - 23.50
Arhive pop-rock • Realizator Cristian Marica

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
23.50 - 24.00
Poezie universala • Din Omilia metrică 'Despre dragoste'. Realizator Dan Verona

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

7 octombrie 2009

Scriitorii Mircea Cărtărescu şi Robert Şerban se vor număra printre participanţii români la Târgul de Carte de la Frankfurt. Este vorba despre cel mai mare eveniment de gen din Europa, care se va desfăşura între 14 şi 18 octombrie. Potrivit reprezentanților Ministerului Culturii, standul României de anul acesta va avea aproximativ 140 de metri pătraţi. În cadrul evenimentului vor mai participa Lucian Dan Teodorovici, Ioana Ieronim, Bogdan Hrib şi Doina Ruşti. Totodată, România va fi reprezentată la Târgul de Carte de la Frankfurt de 38 de edituri, societăţi de publishing şi instituţii de cultură. Anul acesta, ţara invitată a evenimentului este China, după ce, la ediţia trecută, oaspete a fost Turcia.

Ştefan Hruşcă revine la sfârșitul anului în ţară pentru a susţine un concert de colinde. Evenimentul va avea loc pe 19 decembrie, la Sala Polivalentă din Bucureşti. Ştefan Hruşcă, figură reprezentativă a colindelor româneşti şi îndrăgit interpret de muzică folk, a debutat ca artist în 1981, alături de Cenaclul Flacăra. Din 1991, el s-a stabilit în Canada, dar revine în fiecare an în ţară pentru a petrece sărbătorile în ţinutul de care se simte profund legat, Maramureş. Pe 19 decembrie, el va susţine un concert de colinde în cadrul căruia va încânta publicul cu piese deja consacrate, precum şi cu melodii mai noi. Biletele au prețuri cuprinse între 50 şi 130 de lei, în funcţie de locul ocupat în sală.

O expoziţie de grafică intitulată "Martori ai existenţei", a artistului Valovits Laszlo, va fi vernisată, astăzi, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Subiectul principal al manifestării este "Copacul" care este ipostaziat în diferite momente ale trecerii spre nefiinţă. Valovits Laszlo a absolvit Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu "din Cluj-Napoca în 1972 şi devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România în 1992. Cercetările sale sunt materializate cu precădere în lucrări de pictură şi grafică, genuri pe care le prezintă de regulă concomitent, începând din 1986, în expoziţii importante, personale sau de grup, atât în ţară, cât şi în străinătate. Vernisajul expoziţiei va avea loc în această seară, de la ora 18.00. Curatorul evenimentului este muzeograful Feleki István. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 7 octombrie - 8 noiembrie.

Scurtmetraje de Lucas Florian, Florin Kevorkian şi Marius Şopterean vor fi proiectate, în această seară, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român din Capitală. Evenimentul face parte din programul Seara de film şi este organizat în colaborare cu Fundaţia Culturală "Mircea Florian". Sub genericul "Situaţii limită" vor fi proiectate producțiile "Tobogan intercontinental", în regia lui Lucas Florian, "Alogic 11", de Florin Kevorkian, şi "Marea integrare", de Marius Şopterean. Cele trei scurtmetraje povestesc întâmplări petrecute în cei douăzeci de ani care au trecut de la evenimentele din decembrie 1989. La proiecție, alături de cei trei tineri regizori, vor fi prezenţi interpreţii, precum şi alte personalităţi ale cinematografiei româneşti, printre care se numără Marcel Iureş, Roxana Guttman, Rudy Rosenfeld, Zoltan Butuc, Laurenţiu Damian şi Stelian Stativa.

Dispariţia temuţilor dinozauri T-Rex este posibil să fi fost cauzată de o infecţie provocată de un parazit care afectează populaţiile de păsări din prezent. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de paleontologii americani şi australieni.
Autorii cercetării, publicate în revista Public Library of Science, au ajuns la această concluzie analizând rămăşiţele celui mai mare şi, totodată, celui mai bine conservat dintre exemplarele fosilizate de T-Rex descoperit până în prezent, botezat Sue, care se află la Field Museum din Chicago. Acest exemplar prezintă câteva găuri la nivelul maxilarului, despre care cercetătorii au crezut iniţial că au apărut în urma unei lupte cu un alt dinozaur. Ulterior, paleontologii au tras concluzia că este vorba de sechelele unei infecţii severe, cauzată de Trichomonas Gallinae, un protozor care provoacă leziuni grave în partea inferioară a ciocului păsărilor de pradă actuale, precum şoimul.

Astăzi de la ora 18, la sediul ICR din Bucureşti are loc în cadrul programului SEARA DE FILM, proiecţia scurtmetrajelor Tobogan intercontinental în regia lui Lucas Florian, Alogic 11 în regia lui Florin Kevorkian şi Marea integrare în regia lui Marius Şopterean. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu "Fundaţia Culturală Mircea Florian". Cele trei scurtmetraje povestesc întâmplări petrecute în cei douazeci de ani ce au trecut de la evenimentele din decembrie ’89. La proiecţii, alături de cei trei tineri regizori, vor participa personalităţi marcante ale filmului românesc. După proiecţii, cei trei regizori, actorii care au jucat in filmele prezentate şi invitaţii lor vor răspunde întrebărilor spectatorilor. La SEARA DE FILM au confirmat participarea Marcel Iureş, Roxana Guttman, Rudy Rosenfeld, Zoltan Butuc, Ioana Calotă, Vlad Logigan, Prof. Univ. Dr. Laurenţiu Damian şi Conf. Univ. Stelian Stativă. Intrarea publicului este liberă.

Institutul Cervantes din Bucureşti, reluând o tradiţie deja cunoscută în spaţiul cultural bucureştean, organizează o săptămână de filme hispanice. Între 9 şi 15 octombrie, la Cinema STUDIO, pot fi vizionate filme realizate în anii 2000, aparţinând unor regizori cunoscuţi şi premiaţi din spaţiul latino-american. Ca si in anii anteriori, primele patru filme provin din secţiunea “Cine en Construcción” din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastián, iar celalalte lungmetraje de ficţiune din program sunt producţii cinematografice recente. Filmele se prezintă în versiune originală spaniolă, cu subtitrare în limba română. Gala de deschidere a “ZILELOR FILMULUI HISPANIC” va avea loc vineri, 9 octombrie, la ora 19.

Tot vineri, de la ora 18, la Institutul Cultural Roman din capitală va fi proiectat filmul Supravegheat de Securitate în anii '70 - '80, în regia lui Nicolae Mărgineanu. În acelaşi cadru, va fi lansat volumul Învăţând istoria prin experienţele trecutului. Cetăţeni obişnuiţi supravegheaţi de Securitate în timpul anilor 1970-1980. Proiecţia şi lansarea vor fi urmate de o dezbatere la care vor participa regizorul Nicolae Mărgineanu şi Virgiliu Ţârău, vicepreşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Evenimentul este organizat în colaborare cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Accesul publicului este liber.

CASA DE CULTURA A STUDENTILOR BUCUREŞTI organizează GALELE STUDENTEŞTI ediţia 2009, eveniment care va avea loc în zilele de 14 şi 15 octombrie. Manifestare Naţională, Galele reprezintă o sărbătoare a tinerilor. Mai multeinformaţii pot fi aflate de pe site-ul pe www.galestudentesti.ro Galele 2009 promovează tinerii talentaţi din Casele de Cultură, arată organizatorii şi cuprinde târguri de ong-uri studenteşti, spectacole, concerte şi expozitii, evenimente inedite cum ar fi parada motocicletelor, workshopuri, seminarii, dezbateri.

Cvartetul Belcea va sustine un recital la Ateneul Roman, marţi 13 octombrie. Invitatul special al reputatei formaţii londoneze este pianistul Kevin Kenner. Evenimentul are loc în cadrul rezidenţiatului Cvartetului Belcea la Ateneul Roman, proiect susţinut de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“. Kevin Kenner, este considerat de criticii muzicali unul dintre cei mai importanti pianisti ai momentului. Marele Premiu la Concursul International Chopin şi medalia de bronz la Concursul Internaţional Ceaikovski în 1990 sunt cele mai prestigioase dintre numeroasele distincţii obţinute de-a lungul carierei.

Municipiul Cluj-Napoca s-a înfrăţit cu oraşul Viterbo, Italia, supranumit 'Oraşul papilor', deoarece mulţi dintre şefii de la Vatican aveau reşedinţă în această localitate. 'Înfrăţirea dintre cele două oraşe va viza în principal domeniile ştiinţific şi cultural, academic, universitar, creându-se de asemenea premise pentru promovarea de iniţiative turistice şi de dezvoltare economică', susţine primarul oraşului Cluj Napoca, Sorin Apostu. La Viterbo, oraş situat în regiunea Lazio, la 100 de kilometri de Roma, locuiesc circa 8.500 de români, care reprezintă aproape o jumătate din numărul total al străinilor din oraş. În urma colaborării între Uniunii Universităţilor din Cluj-Napoca şi Universitatea de Studii a provinciei Tuscia, la Viterbo a fost inaugurat Centrul Universitar şi Cultural Român, prin intermediul căruia tinerii români care lucrează în Italia au posibilitatea de a-şi continua studiile.

Emigraţia românească în Spania, motivată iniţial de raţiuni economice, începe să manifeste un interes crescând pentru dezvoltarea vieţii sale culturale, iar pe acest fond, calitatea beletristicii româneşti şi-a găsit un mijloc bun de promovare prin intermediul editurilor spaniole care au publicat aici 17 titluri româneşti numai din 2007, de când funcţionează Centrul Naţional al Cărţii, care promovează literatura română în străinătate. Aşa cum atrage atenţia şi Horia Barna, directorul Institutului Cultural Român din Madrid, interesul strict economic al imigraţiei româneşti se transformă, se extinde, căpătând şi nuanţe culturale, prin interesul manifestat pentru beletristică. 'În Spania se află, trăieşte şi munceşte o categorie destul de amplă de populaţie românească, din ce în ce mai dornică de lectură' a afirmat Horia Barna la o intâlnire la Madrid cu scriitorii Gabriela Adameşteanu, Ion Vianu, Dan Lungu şi Petru Cimpoeşu, notează Agerpress.

Biletele pentru evenimentele incluse în cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, eveniment care se va desfăşura în perioada 31 octombrie - 8 noiembrie, în Bucureşti, au fost puse în vânzare. Biletele pentru spectacole se găsesc deja la Teatrul Naţional Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Mic, ele putând fi achiziţionate de la majoritatea instituţiilor care găzduiesc evenimentele, fiind disponibile şi online. Teatrul de Comedie deschide casa de bilete pentru doritori astăzi, iar Teatrul Odeon luni. În această săptămână, se vor pune în vânzare şi biletele pe www.bilete.ro. Preţul acestora variază în acest an de la 21,2 lei la 63,6 lei, pentru majoritatea evenimentelor, existând şi bilete cu preţ redus, cu un cost mediu de 17,85 lei. Anul acesta, FNT a programat, timp de nouă zile, nu mai puţin de 90 de evenimente. Publicul va putea vedea 21 de spectacole din toată ţara, cele mai bune din stagiunea trecută, cinci spectacole semnate de regizori debutanţi, un spectacol invitat din străinătate - 'Cântăreaţa cheală', de Eugene Ionesco, montat de compania franceză Les Intempestifs - o premieră în regia lui Andriy Zholdak - 'Prinţesa Turandot', lansări de carte, dezbateri şi conferinţe.

Documentarul regizat de Katharina Copony, “Oceanul Mare”, va fi proiectat astăzi de la ora 20.30, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Filmul este produs de Katharina Copony, în coproducţie cu Komplizen Film (Germania) şi HiFilm Productions (România). “Oceanul Mare” urmăreşte drumul a trei imigranţi chinezi, sosiţi în anii 90 în Bucureşti. Documentarul prezintă traseul lor prin metropola românească, dar şi conexiunile cu cel mai mare centru de desfacere a mărfurilor de origine chineză din ţară: centrul comercial Europa de la periferia capitalei. "Legea oceanului spune că peştele cel mare îl înghite pe cel mic. În oceanul afacerilor, aceasta se traduce printr-un mediu dificil şi imprevizibil. Dacă nu eşti atent poţi fi luat oricând de val şi scufundat. Dacă ai succes, eşti ca un vas care taie triumfător valurile oceanului." Katharina Copony, regizoarea filmului, s-a născut în 1972 la Graz, Austria. A studiat media-arts la Viena. Filmul ei precedent, “Il Palazzo”, a câştigat în 2006 trofeul “Arte-documentary award” pentru cel mai bun documentar german.

Prima ediţie a Festivalului 'Toamnă barocă la Avrig' va avea loc sâmbătă, la fosta reşedinţă de vară a baronului Samuel von Brukenthal de la Avrig în judeţul Sibiu. Potrivit organizatorilor, Festivalul, o adevărată premieră pentru România, îşi propune să promoveze şi să readucă în atenţia opiniei publice, a autorităţilor locale şi naţionale, dar şi a locuitorilor Avrigului, singurul complex baroc de acest fel din ţară, dar şi multe alte elemente ale acestui stil prezente şi cunoscute în această zonă.
Evenimentul va avea în program: vernisarea expoziţiei de fotografie 'Sub semnul barocului'; masa rotundă cu tema 'Un complex baroc unic în România'; un concert de muzică barocă, susţinut de Cvartetul Camerata Barocco al Filarmonicii de Stat din Sibiu; spectacol cu foc oferit de trupa Krisspus din Sibiu; un bal. Cele mai multe dintre activităţile incluse în program se vor desfăşura la Sala Orangerie a fostei reşedinţe de vară de la Avrig a baronului Samuel von Brukenthal, dar vor exista şi unele activităţi ce vor fi găzduite de aleile, grădinile şi terasele complexului.

Preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, deputatul Horea-Dorin Uioreanu, a participat, în perioada 28 septembrie - 2 octombrie, la lucrările celei de-a patra reuniuni ordinare a Comitetului Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, care a avut loc la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite. Cu acest prilej, delegaţia română a militat pentru introducerea producţiei populare cunoscute sub numele de 'Doină' pe Lista Reprezentativă şi pe cea de Salvgardare a UNESCO, ca element reprezentativ al patrimoniului cultural de pe teritoriul României. În felul acesta, România ar avea un al doilea element, după ritualul Căluşului, recunoscut drept element reprezentativ al patrimoniului imaterial al umanităţii, se arată într-un comunicat remis, ieri, de Biroul de presă al Camerei Deputaţilor.

Mediateca Centrului Cultural Francez invită publicul clujean la expoziţia 'Bucătăria franceză', între 8 şi 18 octombrie, cu prilejul 'Întâlnirilor de la Cluj - Patrimoniul Alimentar'. Expoziţia va prezenta elementele de originalitate ale gastronomiei franceze şi motivele, bine întemeiate, ale faimei sale mondiale. Michelin Red Guide este 'manualul' după care dau examen toţi bucătarii şi restaurantele din lume. Ghidul acordă de la o stea la trei stele unui număr restrâns de restaurante. Pierderea unei stele Michelin poate aduce o diferenţă notabilă a cifrei de afaceri, iar un maestru gastronom francez a preferat să-şi pună capăt zilelor când i s-a întâmplat aşa ceva. Unele restaurante de trei stele pot pretinde un preţ foarte mare pentru o masă, de sute de euro, ca urmare a reputaţiei lor Michelin.

Expoziţia 'Nosce te ipsum' a pictoriţei românce Doina Botez va fi vernisată joi, în prestigioasa Sală a Coloanelor de la Muzeul Naţional Castel Sant'Angelo din Roma. Potrivit unui comunicat al Accademia di Romania, expoziţia cuprinde un grupaj de 60 de lucrări, inedite şi relativ recente ale pictoriţei care în ultimii ani a fost mai retrasă. Stabilită în 1989 la Roma, pictoriţa Doina Botez este cunoscută în Italia şi România, pentru bogata sa activitate artistică şi expoziţională (26 de expoziţii personale şi prezenţe numeroase la alte manifestări internaţionale). Ea s-a afirmat mai ales datorită lucrărilor de pictură figurativ expresionistă. Expoziţia va fi găzduită până în 8 noiembrie.

Oraşul Sighişoara a fost selectat de Comitetul ştiinţific pentru Decernarea Premiilor Turismului Elveţian la categoria "Destinaţie care trebuie descoperită" şi va primi premiul "Bijuteria medievală a României", la Lugano, cu ocazia Târgului Internaţional Elveţian al Vacanţelor. Decernarea Premiilor Turismului Elveţian are ca scop promovarea unui turism de înaltă calitate, protejarea regiunilor naturale şi a patrimoniului cultural, dar şi prezentarea unor destinaţii deosebite. Târgul Internaţional Elveţian al Vacanţelor, va avea loc în perioada 29 octombrie - 1 noiembrie.

Spectacole din Marea Britanie şi Franţa se numără printre evenimentele ce vor prezentate în cadrul festivalului eXplore dance, care se desfăşoară între 8 şi 18 octombrie, în Bucureşti. Festivalul va fi deschis cu cel mai nou spectacol al lui Florin Flueraş, "A Brave Search of the Ultimate Reality", şi va mai include premierele "First Steps" de Mihaela Dancs şi Carmen Coţofană şi "With Subtitles" de Anna Mac Rae. Evenimentele se vor desfăşura la Teatrul Notatra, Teatrul Odeon, Teatrul Bulandra - Sala Toma Caragiu şi Centrul Naţional al Dansului. Directoarea festivalului, Andreea Căpitănescu, a declarat, în cadrul conferinţei de presă de ieri, că festivalul, a cărui ediţie se desfăşoară sub sloganul "Time to Think!", va găzdui şi o serie de mese rotunde în cadrul cărora coregrafii vor dezbate mai multe aspecte ale condiţiei lor artistice.

Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail vor susţine un concert în oraşul spaniol Santiago de Compostela, capitala regiunii Galicia, sub genericul "Valori culturale româneşti pe scena europeană - Vioara Stradivarius în Europa". Proiectul se va desfăşura în perioada 11 - 14 octombrie, cuprinzând, pe lângă cele două concerte, şi un atelier de creaţie. Concertele fac parte dintr-un ansamblu de evenimente muzicale menite să aducă vioara Stradivarius Elder-Voicu pe scene europene importante. În program figurează lucrări de Igor Stravinski, Bela Bartok, Claude Debussy şi Maurice Ravel. Atelierul de creaţie intitulat "Artişti în dialog" va reuni artişti români din Spania, alături de compozitori, specialişti şi melomani interesaţi de arta contemporană românească. Palmaresul lui Alexandru Tomescu numără peste 100 de premii întâi naţionale şi nu mai puţin de 26 de distincţii internaţionale, la concursuri de prestigiu. De-a lungul a peste 20 de ani de activitate concertistică, acordurile viorii tânărului muzician român au răsunat în cele mai mari săli de concerte ale lumii.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!