Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
8 octombrie 2009
Corina Bucea, managerul centrului de artă contemporană Fabrica de Pensule, din Cluj-Napoca, va primi prima bursă "Gabriela Tudor", în această seară în cadrul unui eveniment ce va avea loc la Londra. Fundaţia "Gabriela Tudor", împreună cu Fundaţia Raţiu Londra, lansează astfel în mod oficial prima bursă în management cultural din România, înfiinţată după decesul Gabrielei Tudor, survenit în luna ianuarie. Selecţia primului bursier a fost realizată de un juriu internaţional. Bursa "Gabriela Tudor" îşi propune să păstreze vie memoria Gabrielei Tudor, unul dintre puţinii manageri culturali vizionari din România şi, în acelaşi timp, să contribuie la perfecţionarea şi motivarea managerilor culturali din România la început de drum. Bursa, în valoare de 3.500 de lire sterline, va fi acordată anual şi se va desfăşura în Marea Britanie.
Mediateca Centrului Cultural Francez invită publicul clujean la expoziţia 'Bucătăria franceză', de astăzi până pe 18 octombrie, cu prilejul 'Întâlnirilor de la Cluj - Patrimoniul Alimentar'. Expoziţia va prezenta elementele de originalitate ale gastronomiei franceze şi motivele, bine întemeiate, ale faimei sale mondiale. Michelin Red Guide este 'manualul' după care dau examen toţi bucătarii şi restaurantele din lume. Ghidul acordă de la o stea la trei stele unui număr restrâns de restaurante. Pierderea unei stele Michelin poate aduce o diferenţă notabilă a cifrei de afaceri, iar un maestru gastronom francez a preferat să-şi pună capăt zilelor când i s-a întâmplat aşa ceva. Unele restaurante de trei stele pot pretinde un preţ foarte mare pentru o masă, de sute de euro, ca urmare a reputaţiei lor Michelin.
Scriitorii Mircea Cărtărescu şi Robert Şerban se numără printre participanţii români la Târgul de Carte de la Frankfurt, cel mai mare eveniment de gen din Europa, care se va desfăşura între 14 şi 18 octombrie. Totodată, România va fi reprezentată la Târgul de Carte de la Frankfurt de 38 de edituri, societăţi de publishing şi instituţii de cultură, informează site-ul evenimentului. Anul acesta, ţara invitată a târgului este China, după ce, la ediţia trecută, oaspete a fost Turcia. Din 1976, organizatorii au instituit tradiţia de a declara o ţară "invitat de onoare" la Târgul de la Frankfurt, cu scopul de a stârni curiozitatea cititorilor pentru o literatură încă nedescoperită. Astfel, la ediţia de anul acesta va participa Gao Xingjian, un francez de origine chineză, laureat al premiului Nobel pentru literatură, dar şi poetul Yang Lian, care trăieşte în Londra. Totodată, ediţia din acest an a târgului însumează circa 7.000 de edituri din peste 100 de ţări şi 2.900 de evenimente.
O retrospectivă din filmografia lui Alexandru Tatos (1937 - 1990) va fi prezentată, între 22 şi 25 octombrie, la Sala "Elvira Popescu" a Institutului Francez din Capitală. Proiecţiile vor fi urmate de intervenţii ale echipelor de filmare ale tuturor acestor şapte filme programate. Astfel, organizatorii îşi propun să readucă în atenţia spectatorilor de cinema personalitatea unui cineast dispărut deja de aproape 20 de ani, care a lăsat în urmă o operă încă prea puţin popularizată. Alexandru Tatos a realizat iniţial regia unor piese de teatru. Abia la vârsta de 39 de ani a debutat în lungmetraj cu "Mere roşii". Încă de la primul film, a câştigat un loc important în breasla cineaştilor români contemporani lui. Şi-a confirmat valoarea realizând ulterior lungmetrajele "Rătăcire", "Duios Anastasia trecea" şi două capodopere, una deja aproape unanim recunoscută ca atare "Secvenţe", cealaltă contestată, "Secretul armei... secrete
Premiul Nobel pentru chimie pe 2009 a fost decernat, ieri, cercetătorilor Venkatraman Ramakrishnan, Thomas Steitz şi Ada E. Yo. Comitetul Nobel a acordat premiul pentru chimie pe 2009 experților care au studiat unul dintre procesele vitale ale vieţii - mecanismul prin care ribozomii prelucrează informaţiile conţinute în ADN şi le tranformă în structurii vii. Ribozomii produc proteine, care au un rol vital în structura chimică a tuturor organismelor vii. Ribozomii au o importanţă extrem de mare pentru viaţă şi reprezintă, totodată, o ţintă principală pentru punerea la punct a noilor medicamente antibiotice. Premiul Nobel pentru literatură va fi anunţat în cursul zilei de astăzi.
Uniunile şi asociaţiile din domeniul cinematografiei pot face propuneri privind noii membri ai consiliului de administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei până pe 19 octombrie. Membrii consiliului de administraţie vor fi numiţi, apoi, prin ordin al ministrului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional. În prezent, mandatul membrilor consiliului de administraţie este de doi ani. Cinci dintre membri sunt numiţi la propunerea uniunilor şi asociaţiilor din domeniul cinematografiei, un membru este propus de Ministerul Culturii, iar altul este preşedintele CNC. Consiliul de administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei este format, în prezent, din Maxim Meca, Mihai Gheorghiu, Nicolae Cabel, Ada Roseti, Leonard Toniţa şi Nicolae Sălăgean, preşedinte fiind Eugen Şerbănescu.
Documentarul "Constantin şi Elena", de Andrei Dăscălescu, va fi proiectat în competiţia internaţională a Doclisboa. Este vorba despre cel mai important festival de film documentar din Portugalia. Evenimentul se va desfăşura între 15 şi 25 octombrie. Organizat de Asociaţia Portugheză pentru Film Documentar, Doclisboa prezintă, în premieră, cele mai bune documentare din ultimul an."Constantin şi Elena", primul film de lungmetraj al lui Andrei Dăscălescu, a fost nominalizat la Premiile Gopo 2009 şi a câştigat premiul pentru debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, premiul special pentru cel mai bun film documentar la Festivalul de la Sarajevo 2009 şi premiul First Appearance la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam din 2008.
Memorialul Holocaustului din România - un ansamblu sculptural realizat de artistul Peter Jacobi, va fi inaugurat în această dimineață. Monumentul a costat 17 milioane de lei, bani plătiţi de Ministerul Culturii. Memorialul Holocaustului din România va fi inaugurat astăzi, cu o zi înainte de Ziua Holocaustului în România , în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Culturii, sub patronajul lui Traian Băsescu. La eveniment vor participa şefi de stat, reprezentanţi ai ambasadelor aflate în misiune la Bucureşti, reprezentanţi ai comunităţilor evreieşti şi personalităţi ale vieţii sociale româneşti şi internaţionale.
Una dintre cele mai faimoase balerine din lume, românca Alina Cojocaru, prim-balerină la Royal Ballet din Londra, va reveni în România, anul viitor, pe scena Operei Naţionale Bucureşti. La sfârșitul lunii aprilie, ea va dansa alături de partenerul său, Johan Kobborg, într-o gală de balet. Stagiunea 2009-2010 a baletului ONB se deschide duminică, cu spectacolul "Giselle", Corina Dumitrescu urmând să deţină rolul titular în această montare. Coregrafia este o adaptare după cea clasică, realizată de Jules Perrot, Jean Coralli şi Marius Petipa. Scenografia este concepută de Adriana Urmuzescu, iar conducerea muzicală îi aparţine dirijorului Ciprian Teodoraşcu. Este pentru prima oară când Corina Dumitrescu deţine rolul principal în această montare.
Pelicule de Florin Iepan, Tudor Giurgiu, Dan Alexe, Adina Pintilie şi Anca Damian vor fi proiectate în cadrul Zilelor filmului documentar românesc de la Cracovia. Evenimentul va avea loc începând de astăzi și până duminică. Filmele care vor fi proiectate în cadrul acestui nou program de promovare a cinematografiei româneşti, derulat de ICR, sunt: "Me sem baxtalo?.../ Sunt norocos?...", de Tudor Giurgiu, "Decreţeii" şi "Bela Lugosi, vampirul căzut", de Florin Iepan, "Cabală la Kabul", de Dan Alexe, "Nu te supăra, dar?", de Adina Pintilie, şi "A fi sau a nu fi", de Anca Damian. Zilele filmului documentar românesc de la Cracovia se vor desfăşura la Cinematograful Sfinks din cartierul-oraş Nowa Huta.
Peste douăzeci de edituri din întreaga ţară vor participa, începând de astăzi și până duminică, la cea de-a X-a ediţie a Târgului Naţional de Carte şi Revistă Religioasă de la Sibiu. La eveniment au fost invitaţi mai mulţi preoţi, dar şi Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza. Târgul se va desfăşura la Biblioteca Astra din Sibiu, iar din program fac parte lansări de carte şi reviste, prezentarea editurilor participante, dezbateri pe teme religioase, dar şi concerte susţinute de către copii şi coruri religioase.
Volumul "Noile mitologii", cooordonat de cunoscutul scriitor şi om de televiziune francez Jérôme Garcin, la care şi-au adus contribuţia 57 de intelectuali, precum Pascal Bruckner, Gilles Lipovetsky, Bernard Pivot, va fi lansat astăzi, de editura Art, la Orange Concept Store din Capitală. Manifestarea va avea loc de la ora 18.00, cu participarea criticului şi jurnalistului Cezar-Paul Bădescu, a lui Vintilă Mihăilescu, directorul Muzeului Ţăranului Român, precum şi a Laurei Albulescu, directorul editurii Art. Volumul urmează modelul celebrei cărţi scrise de Roland Barthes în 1957 - "Mitologii" - un splendid şi acid portret al societăţii de consum.
Harry Tavitian şi Cserey Csaba vor susţine, mâine, la Sala de Concerte a Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, un spectacol în beneficiul copiilor cu autism. Recitalul va avea loc de la ora 19.00. Fondurile obţinute în urma concertului vor fi donate Centrului de Intervenţie pentru Copii, Adolescenţi şi Tineri “Paşi Înainte”.
Scriitoarea britanică Hilary Mantel a câştigat Man Booker Prize, cea mai prestigioasă distincţie literară din Marea Britanie, pentru volumul "Wolf Hall". Romanul istoric al cărui erou principal este Thomas Cromwell, consilierul regelui Angliei Henric al VIII-lea din dinastia Tudorilor, a fost desemnat câştigătorul acestui prestigios premiu, în cadrul unei ceremonii organizate marţi seară, la Guildhall, în Londra. Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, este acordat celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda sau în statele Commonwealth. Autorul primeşte un cec de 50.000 de lire sterline, dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură notorietatea mondială şi vânzări record ale operelor sale.
Actorul american Robert De Niro va primi premiul pentru interpretare la Hollywood Film Festival. Evenimentul va avea loc în cadrul unei galei care se va desfășura la Beverly Hilton Hotel din Los Angeles, pe 26 octombrie. Hollywood Film Festival va avea loc în perioada 21 - 26 octombrie. Robert De Niro va primi Hollywood Actor Award pentru rolul din filmul "Everybody's Fine", un remake în limba engleză al filmului "Stanno tutti bene", regizat de Giuseppe Tornatore. Filmul va fi lansat oficial pe 4 decembrie şi îi are în distribuţie, printre alţii, pe Drew Barrymore, Kate Beckinsale şi Sam Rockwell.
Pelicule de Radu Gabrea, Adrian Sitaru şi Fanny Ardant vor fi proiectate la Săptămâna Filmului Românesc de la Budapesta. Manifestarea se va desfășura între 12 şi 18 octombrie. La Săptămâna Filmului Românesc, eveniment organizat de ICR Budapesta, sunt invitaţi Emil Hurezeanu, Ioana Macrea-Toma, cercetător la New Europe College, jurnaliştii Nicolae Constantin Munteanu, Liviu Tofan şi Kasza Laszlo. Proiecţiile filmelor din program vor avea loc la Cinematograful Urania. Peliculele vor fi prezentate şi în cadrul Săptămânii Filmului Românesc de la Szeged, între 26 şi 30 noiembrie, la Cinematograful Grand Cafe.
Concertul pe care trupa Iris îl va susţine în această seară, la Sala Polivalentă din Bucureşti, se va desfășura cu casa închisă. Biletele pentru acest prim show pe care formaţia îl va susţine în Capitală după operaţia de transplant hepatic a solistului Cristi Minculescu, au fost epuizate. Concertul va dura aproximativ două ore, piesele pe care trupa le va prezenta fiind cele care au marcat rockul din România. Tot astăzi va fi lansat și "Integrala IRIS", un box-set ce cuprinde întreaga discografie a trupei. Colecţia va fi pusă în vânzare pentru prima oară la Sala Polivalentă, la preţul promoţional de 200 de lei.
Expoziţia 'Norwegianness', în cadrul căreia expun patru artişti norvegieni şi români - Nirmal Dhunsi, Nomzi Kumalo, Cristina David, Merethe Rostad -, va fi vernisată, în această seară, la ora 18, 00, la UNAgaleria din Capitală. Deşi cuvântul 'norwegianness' nu există ca atare în limba engleză, el este emblematic pentru mesajul pe care expoziţia doreşte să-l transmită - influenţa pe care globalizarea o exercită asupra artei, dar şi asupra propriei identităţi. Artiştii care expun lucrări au fiecare propria legătură cu Norvegia, fie că s-au născut, au studiat ori au imigrat în Norvegia.
Veneţienii pot face o plimbare poetică, sâmbătă seară, cu Ruxandra Cesereanu, care îi va conduce pe podurile şi prin piaţetele veneţiene ce au inspirat poemele cuprinse în volumul "Veneţia cu vene violete. Scrisorile unei curtezane", semnat de poeta română. Evenimentul, care va avea loc de la ora 18.00, este organizat de Asociaţia culturală Nuova Biblioteca Europea şi Asociaţia culturală MigraMente - Centrul pentru Dialog Intercultural din Padova, în parteneriat cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia. Ediţia în limba română a volumului a apărut în anul 2002, la editura Dacia din Cluj-Napoca.
Actriţa americană Elizabeth Taylor, considerată una dintre legendele Hollywood-ului, a anunţat că va fi internată în spital. Ea va suporta o intervenţie chirurgicală pe cord. Elizabeth Taylor a precizat că scopul operaţiei este montarea unui mic dispozitiv împotriva insuficienţei cardiace de care suferă şi că această procedură nu constituie o intervenţie pe cord deschis. Starea de sănătate a celebrei Elizabeth Taylor a făcut obiectul a numeroase speculaţii în ultimii ani. Ea a fost operată de o tumoare pe creier în 1997 şi a trebuit să dezmintă, în 2006, speculaţiile potrivit cărora ar suferi de maladia Alzheimer.
Elizabeth Taylor a apărut ultima oară în public la începutul lunii septembrie, la funeraliile lui Michael Jackson, unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, care a murit în iunie, la vârsta de 50 de ani, în urma unei supradoze de medicamente.
Stagiunea 2009-2010 a Operei Naţionale Române din Cluj va începe cu premiera spectacolului "Forţa Destinului", de Giuseppe Verdi, în regia lui Rareş Trifan. Spectatorii vor vedea o montare clasică, cu accente moderne, în care regizorul a pus accent pe imagine. "Forţa destinului" este o operă în patru acte, iar acţiunea se petrece la Sevilla şi în apropiere de Roma, în secolul al XVIII-lea. Libretul este scris de Francesco Maria Piave. Dirijor va fi Horvath Jozsef, iar scenograf Valentin Codoiu. Din distribuţie fac parte Marius Chiorean, Carmen Gurban, Geani Brad, Marius Vlad Budoiu. Spectacolul va avea loc, duminică, de la ora 18.30, la Opera Română din Cluj. Piesa este interpretată în limba italiană.
Filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur", produs de Cristian Mungiu, "Caravana Cinematografică", de Titus Muntean, şi "Francesca", de Bobby Păunescu, vor rula la Festivalul Internaţional de la Pusan. Evenimentul se va desfășura începând de astăzi și până pe 16 octombrie. În timp ce "Amintiri din Epoca de Aur" şi "Francesca" vor fi proiectate în secţiunea World Cinema, filmul "Caravana cinematografică" va fi prezentat în secţiunea Flash Forward, în premieră mondială. Ajuns la cea de-a 14-a ediţie, Festivalul de la Pusan este cel mai mare şi important eveniment de gen de pe continentul asiatic, fiind supranumit Cannes-ul Asiei. În acest an vor fi prezentate nu mai puţin de 355 de filme din 70 de ţări, 143 dintre aceste producţii având premiera mondială sau internaţională la Pusan.
Cântăreţul suedez José González va susţine primul său concert din România pe 5 decembrie. Evenimentul va avea loc în clădirea The Ark din Capitală, la distanţă de o zi de recitalul unui alt "trubadur" suedez - Jay-Jay Johanson. Concertul face parte dintr-o serie de manifestări ce-şi propune să aducă în faţa publicului bucureştean artişti suedezi contemporani care se bucură de o apreciere unanimă în Europa şi nu numai. Născut în Gothenburg, în 1978, José a crescut într-o familie în care a avut ocazia să intre în contact cu muzica încă din copilărie, tatăl său de origine argentiniană reuşind să-i imprime gustul pentru sonorităţi latino-americane, care, mai târziu, avea să se armonizeze cu înclinaţia artistului către eclectismul pop-ului britanic şi american al anilor '80. Muzica introvertită, însă caldă, tonalităţile joase şi timbrul serios pe care le propune José González captează încă de la început o largă audienţă, fiind uşor accesibil atât consumatorului de indie, cât şi ascultătorului mai puţin pretenţios.
Opera Naţională Bucureşti va avea în vara anului 2010 o stagiune estivală în aer liber. Manifestările se vor desfăşura la Amfiteatrul "Mihai Eminescu" din Capitală. Anunțul a fost făcut ieri de Cătălin Ionescu-Arbore, directorul general al instituţiei. Stagiunea estivală va cuprinde "spectacole pentru publicul larg" precum "Aida"," Nabucco", "Traviata", dar şi seri-surpriză. Opera Naţională Bucureşti deschide stagiunea 2009-2010 cu spectacolul "Evheni Oneghin", de Piotr Ilici Ceaikovski, în regia lui Ion Caramitru.
Cel mai mare inel din sistemul nostru solar, care nu este vizibil de pe Terra, a fost descoperit în jurul planetei Saturn, cu ajutorul telescopului spaţial Spitzer. Studiul a fost realizat de specialiștii americani și publicat în revista Nature. Acest inel depăşeşte în mărime toate celelalte inele mari cunoscute în sistemul nostru solar - Gossamer din jurul lui Jupiter şi inelul E din jurul lui Saturn -, însă densitatea lui este mult mai scăzută.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.